آئین نامه مالی ومعاملاتی شرکت نمونه -6
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
مقدمه :
به منظور ایجاد یک نظام هماهنگ در جهت تعیین حدود مقرراتی که رعایت آن در جریان تدارک و تهیه کلیه نیازهای شرکت همراه با اعمال کنترل های متداول در جهت حفظ منافع وصرفه و صلاح شرکت الزامی است، آیین نامه معاملات به شرح آتی تدوین گردیده است .
فهرست مندرجات
صفحه:
فصل اول:مقررات عمومی
شامل ماده یک
فصل دوم :حدود معاملات
شامل ماده 2و3 تبصره
فصل سوم:روش معاملات
شامل مواد 3 تا10
فصل چهارم :کمیسیون معاملات
شامل مواد 11 تا 20
فصل پنجم :مقررات مناقصه
شامل مواد 21 تا 23 و دو تبصره
فصل ششم:انعقاد پیمان
شامل ماده 24 و یک تبصره
فصل هفتم :ترتیب تحویل
شامل ماده 25 و دو تبصره
فصل هشتم :مزایده
شامل مواد 26 تا 28
فصل نهم:امور غیر عملیاتی
شامل مواد 29 تا 30 و سه تبصره
فصل اول : مقررات عمومی
ماده 1:
معاملات شرکتی عبارت است از کلیه فعالیت های اقتصادی، تولیدی، بازرگانی، خدماتی و تحقیقاتی ، با اشخاص حقیقی و حقوقی در داخل و خارج از کشور اعم از خرید، فروش، اجاره ، استیجاره ، پیمانکاری ، مشارکت یا حق العمل کاری ، اجرات کار، مشاوره و غیره (باستثنای مواردی که مشمول مقررات استخدامی می شود ) که بطور مستقیم و یا غیره مستقیم منجر به آثار و نتایج مالی و اقتصادی گردیده و در جهت اهداف و منافع شرکت می باشد. کلیه معاملات شرکت به شرح فوق الذکر باید حسب مورد با رعایت مفاد این آیین نامه انجام شود ، مگر در موارد ذیل :
1-1- در مورد معاملاتی که طرف معامله وزارتخانه یا موسسه دولتی یا نهادها و موسسات و شرکتهای دولتی تابعه آنها باشد .
2-1- در مورد معاملات با شرکتها و موسسات تعاونی تولید و توزیع و مصرف که تحت نظارت مستقیم دولت تشکیل و اداره می گردند.
3-1- در مورد خرید توازم، اموال و خدمات و حقوقی که به تشخیص و مسئولیت مدیر عامل با مقامات مجاز از طرف وی منحصر به فرد باشد.
4-1- در مورد خرید خدمات کارشناسی از اشخاص حقیقی و حقوقی تا سقف معاملات جزئی با تشخیص مدیر واحد متقاضی و تصویب مدیر عامل یا مقامات مجاز از طرف وی.
5-1- در مورد خرید کالاهائی که دارای نرخ تثبیت شده دولتی ویا نرخ اعلام شده توسط مراجع قیمت گذاری رسمی دولتی باشند.
6-1- در مورد کرایه حمل ونقل هوائی ، دریائی، هزینه مسافرت ونظایر آن در صورت وجود نرخ ثابت و مقطوع.
7-1- در مورد تعمیر ماشین آلات در موارد خاص و اضطراری حداکثر تا سقف معاملات متوسط به تشخیص و مسئولیت مدیر عامل یا مقامات مجاز از طرف وی.
8-1- در مورد خرید قطعات یدکی برای تعویض یا تکمیل لوازم و تجهیزات ماشین آلات موجود و همچنین ادوات و ابزار و وسایل اندازه گیری دقیق و لوازم آزمایشگاههای علمی و فنی با مارک خاص و نظایر آن ، ترجیحاَ از طریق سازندگی قطعات و ماشین آلات در غیر اینصورت از طریق فروشندگان معتبر با رعایت صرفه و صلاح به پیشنهاد مدیر واحد ذیربط و با تصویب و مسئولیت مدیر عامل انجام می گیرد.
9-1- انتخاب مشاوران و مهندسین مشاور با حق الزحمه سالیانه تا سقف معاملات متوسط با تائید مدیر عامل در صورتیکه حق الزحمه آنان از حد معاملات متوسط تجاوز نماید ، بوسیله کمیته ای متشکل از سه نفر که به انتخاب مدیر عامل تعیین خواهد شد انتخاب و میزان حق الزحمه آنها با تصویب هیئت مدیره تعیین خواهد شد.
10-1- در مورد اجاره دادن املاک، در صورتیکه میزان اجاره سالیانه در هر مورد به نظر کارشناس منتخب مدیر عامل شرکت کمتر از پنجاه میلیون ريال باشد انجام معامله با تصویب هیئت مدیره شرکت وبرای ببیش از پنجاه میلیون ريال از طریق مزایده انجام خواهد شد .
11-1- در مواردی که نیاز به کالا یا موادی توسط مدیر واحد اجرائی ویا پروژه اضطراری و آنی گزارش شود، در صورتیکه مبلغ آن حداکثر تا پانصد میلیون ريال باشد معامله با تائید مدیر عامل بدون رعایت تشریفات انجام ومراتب به هیئت مدیره گزارش خواهد شد و بیش از پانصد میلیون ريال با گزارش مدیر عامل و تصویب هیئت مدیره انجام خواهد شد .
12-1- فروش اجناس فاسد شدنی بر اساس بند 11 انجام خواهد شد .
فصل دوم : حدود معاملات
ماده 2 ـ معاملات شرکت از نظر مبلغ به سه دسته تقسیم می شوند و عبارتند از :
الف ـ معاملات جزئی :
بخش ريالی : معاملاتی است که مبلغ آن از پنجاه میلیون ريال تجاوز ننماید.
بخش ارزی : معاملاتی است که مبلغ آن از پنج هزار دلار تجاوز ننماید.
ب ـ معاملات متوسط :
بخش ريالی : معاملاتی است که مبلغ آن از پنجاه میلیون ريال بیشتر بوده و از پانصد میلیون ريال تجاوز ننماید .
بخش ارزی : معاملاتی است که مبلغ آن از پنج هزار دلار بیشر بوده و از پنجاه هزار دلار تجاوز ننماید .
ج ـ معاملات عمده :
بخش ريالی : معاملاتی است که مبلغ آن از پانصد میلیون ريال بیشتر باشد .
بخش ارزی : معاملاتی است که مبلغ آن از پنجاه هزار دلار بیشتر باشد .
تبصره 1 :مبنای نصاب در خرید برای معاملات جزئی و متوسط ، مبلغ مورد معامله و در معاملات عمده ، مبلغ برآورد واحد خرید خواهد بود .
تبصره 2 : مبنای نصاب در فروش اموال ، مبلغ ارزیابی کارشناسان رسمی دادگستری می باشد .
تبصره 3 :مدیر عامل یا نماینده او صورت معاملات متوسط و عمده انجام شده در آخر هر ماه برای هیئت مدیره ارسال و همچنین مدیر عامل در ابتدای هر سال نصاب معاملات را براساس شاخص بهای کالاها و خدمات اعلام شده توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه و جهت تائید به هیئت مدیره پیشنهاد و پس از تائید هیئت مدیره قابل اجراء خواهد بود .
فصل سوم:روش معاملات
ماده 3 ـ معاملات جزئی به چهار دسته تقسیم می شوند .
ـ بخش ریالی :
1-3- معاملاتی که مبلغ آنها مساوی یا کمتر از مبلغ پنج میلیون ريال باشد به مسئولیت مأمور / کارشناس /مسئول خرید و با تصویب مدیر تدارکات انجام و مأمور / کارشناس / مسئول خرید مکلف است به فروشندگان کالا یا انجام دهندگان خدمات مورد احتیاج مراجعه و پس از اطمینان کامل از قیمت جنس و یا اجرت کار وصرفه وصلاح شرکت نسبت به تهیه اسناد مربوط به خرید و یا پرداخت هزینه اقدام نماید که پس از تصویب مدیر تدارکات قابل پرداخت خواهد بود .
2-3- معاملاتی که مبلغ آنها بیش از پنج میلیون ريال وکمتر یا مساوی ده میلیون ريال باشد مأمور /کارشناس / مسئول خرید اقدام به استعلام کتبی از سه فروشنده معتبر نموده و پس از بررسی و تهیه لیست مقایسه با موافقت مدیر تدارکات وتصویب معاونت مربوطه اقدام به خرید می نماید .
3-3- معاملاتی که مبلغ آنها بیش از ده میلیون ريال تا پنجاه میلیون ريال باشد مأمور /کارشناس / مسئول خرید موظف است حداقل از سه فروشنده یا انجام دهنده کار استعلام کتبی بعمل آورده و پس از بررسی و تهیه لیست مقایسه موافقت مدیر تدارکات را برای اقدام کسب وسپس خلاصه اقدامات انجام پذیرفته را همراه با لیست مقایسه برای تصویب مدیر عامل ارجاع نماید .
بخش ارزی :
4-3- معاملاتی که مبلغ آنها مساوی یا کمتر از پنج هزار دلار باشد به پیشنهاد و مسئولیت رئیس تدارکات با تائید معاونت مربوطه و تصویب مدیر عامل انجام خواهد پذیرفت .
ماده 4:از نظر روش معاملات ، معاملات متوسط به سه دسته تقسیم می شوند :
ـ بخش ريالی :
1-4- معاملاتی که مبلغ آنها بیشتر از مبلغ پنجاه میلیون ريال و کمتر یا مساوی دویست میلیون ريال باشد به پیشنهاد مدیر تدارکات وبا تصویب کمیسیون معاملات شرکت از طریق استعلام یا مناقصه انجام خواهد پذیرفت.
2-4- معاملاتی که مبلغ آنها بیشتر از مبلغ دویست میلیون ريال و کمتر از پانصد میلیون ريال باشد به تصویب کمیسیون معاملات شرکت و تائید مدیر عامل از طریق استعلام یا مناقصه انجام خواهد پذیرفت .
ـ بخش ارزی :
3-4- معاملاتی که مبلغ آنها بیشتر از پنج هزار دلار و کمتر یا مساوی پنجاه هزار دلار باشد به تصویب کمیسون معاملات شرکت وتائید مدیر عامل از طریق استعلام یا مناقصه انجام خواهد پذیرفت .
ماده 5 : معاملات عمده از طریق مناقصه عمومی یا مناقصه محدود و یا معامله به روش ترک تشریفات به پیشنهاد کمیسیون معاملات وبا تائید مدیر عامل وتصویب هیأت مدیره انجام خواهد گرفت .
ماده 6: در مواردی که تعداد فروشندگان کالا و یا خدمات کمتر از سه نفر باشند استعلام کتبی از همان عده با تائید مدیر تدارکات کفایت میکند مأمور/ کارشناس/ مسئول خرید باید در متن صورتجلسه بازگشائی استعلام خرید و یا خلاصه اقدامات انجام پذیرفته مراتب را قید نماید که در مقطع خرید تعداد فروشنده یا انجام دهنده محدود بوده است .
ماده7 : در کلیه اوراق استعلام با توجه به نوع کالا ویا کار مورد نظر و بر اساس ضرورت زمانی و مکانی ، مشخصات کامل جنس و یا شروع کار مورد نظر- مقدار- محل تولید یا انجام کار- محل تحویل و شرایط مورد نظر شرکت باید بطور واضح قید گردد بطوریکه حتی المقدور بعد از دریافت پاسخ استعلام نیازی به مکاتبات بعدی با فروشنده نباشد در ضمن مأمور/ کارشناس/ مسئول خرید با توجه به مدتی که فروشندگان کالا یا انجام دهندگان کار در برگ استعلام بهاء برای اعتبار پیشنهاد شده ذکر کرده اند باید طوری اقدام کند که به علت انقضای مدت خسارتی متوجه شرکت نشود.
ماده 8: تمام اوراق استعلام بهاء وپاسخ ویا پیشنهاد ات فروشندگان باید مکتوب باشد ونباید تحت هیچ شرایطی برای رقبا ودیگران افشاء گردد مگر در مورد خرید کالا از طریق مناقصه که با توجه به شرایط مربوطه ممکن است پاکات پیشنهادی در حضور شرکت کنندگان در مناقصه باز شود . و همچنین در مواردی که فوریت ایجاب کند و موضوع معامله در حدود معاملات جزئی باشد می توان بدون استعلام قبلی ، کالاهای مورد نیاز را به آخرین فروشنده یا سازنده که طرف شرکت بوده است سفارش داده شود.مطالب مشابه :
مناقصه
مراحل ترک تشریفات مناقصه چیست؟ فصل پنجم: نمونه گزارشات و فرمهای مالی شرکت
مديريت مالي در مدارس
از دویست میلیون ریال به بالا از طریق مناقصه یا ترک تشریفات مناقصه در قالب فرمهای
آییننامه مالی دهیاریها
این آییننامهدرخصوص معاملاتی که از طریق ترک تشریفات مناقصه و اوراق و فرمهای
حسابداری پیمانکاری و مراحل و شرایط انعقاد قرارداد با پیمانکاران
۴- قرارداد پیمانکاری پس از طی تشریفات مناقصه یا ترک مناقصه و از تشریفات فرمهای قانونی
منن کامل اساسنامه دهیاری ها
این آییننامهدرخصوص معاملاتی که از طریق ترک تشریفات مناقصه و فرمهای
آئین نامه مالی ومعاملاتی شرکت نمونه -6
مقررات مناقصه . و یا معامله به روش ترک تشریفات به پیشنهاد کمیسیون فرمهای روش
تسهیلات ارزی بانک ملت
انجام تشریفات مناقصه ویاارائه مجوز ترک تشریفات مناقصه برای دریافت فرمهای
حسابداری پیمانکاری و مراحل و شرایط انعقاد قرارداد با پیمانکاران
۴- قرارداد پیمانکاری پس از طی تشریفات مناقصه یا ترک مناقصه و از تشریفات فرمهای قانونی و
برچسب :
فرمهای ترک تشریفات مناقصه