چگونگی بهره مندی از امام غایب
بهره مندی از امام غایب
علامه طباطبایی ی(ره) در پاسخ به این پرسش که "چگونه میتوان از امام غایب بهرهمند شد؟" میفرماید: امام معصوم وظیفه هدایتی خود را به دو گونه اِعمال میکند:
1- هدایت به معنای ارائه طریق.
2- هدایت به معنای ایصال به مطلوب.
امام برای اجرا و اِعمال هدایت نوع اول نیاز به حضور فیزیکی در میان مردم دارد؛ اما برای هدایت نوع دوم نیازی به حضور جسمانی و مراوده حضوری با مردم را ندارد.
به تعبیر دیگر، باید دانست که وظیفه امام، در بیان صوری و ظاهری معارف و راهنمائی ظاهری مردم خلاصه نمیشود؛ بلکه امام همانطور که وظیفه راهنمایی ظاهری مردم را به عهده دارد همچنان ولایت و رهبری باطنی اعمال را نیز بر عهده دارد و اوست که حیات معنوی مردم را تنظیم میکند. بدیهی است که حضور یا غیبت جسمانی امام در انجام وظیفه هدایتی نوع دوم تأثیری ندارد؛ زیرا امام از راه باطن به نفوس و ارواح مردم اشراف و اتصال دارد اگرچه از چشم جسمانی ایشان پنهان است.(1)
پاسخ دیگری که به این سؤال داده شده این است که همه ابعاد وجود امام لطف است. بنابراین، اصل وجود امام، صرفنظر از سایر ابعاد وجودیاش، لطف است؛ زیرا وجود امام به معنای وجود انسان کامل در نظام احسن الهی است و این مقتضای علم الهی و رحم ت و کمال مطلق اوست. افزون بر این تصرّف امام نیز لطفی دیگر است، اعم از این که این تصرف ظاهری باشد یا باطنی و اعم از این که تصرف در جنّ باشد یا انس یا غیر اینها. حال اگر مانعی برای حضور و ظهور امام وجود داشته باشد این به لطف بودن امام در سایر ابعاد ضرری نمیزند. زیرا مانع ظهور، او را از یک یا چند بُعد از ابعاد لطف وجودیاش بازداشته است و نه از همه آنها.(2)
وظیفه امام، در بیان صوری و ظاهری معارف و راهنمائی ظاهری مردم خلاصه نمیشود؛ بلکه امام همانطور که وظیفه راهنمایی ظاهری مردم را به عهده دارد همچنان ولایت و رهبری باطنی اعمال را نیز بر عهده دارد و اوست که حیات معنوی مردم را تنظیم میکند. بدیهی است که حضور یا غیبت جسمانی امام در انجام وظیفه هدایتی نوع دوم تأثیری ندارد؛ زیرا امام از راه باطن به نفوس و ارواح مردم اشراف و اتصال دارد اگرچه از چشم جسمانی ایشان پنهان است.یکی دیگر از فواید وجود امام این است که وجود امام و رهبریت معصوم دینی و اجتماعی، ولو در پس پرده غیبت باشد، برای سازماندهی اجتماعی جامعه مؤمنان
,