گچساران

بام نفتى ایران

70 درصد نفت صادراتی ایران و 20 درصد منابع نفتی ایران


واحد بهره بردارى شماره یک گچساران به عنوان بام نفتى ایران معروف است. این واحد که در جنوب شرقى و در فاصله ۲۰ کیلومترى شهرستان گچساران در منطقه اى به نام سقلاتون واقع شده در سال ۱۳۱۱ هجرى شمسى به بهره بردارى رسیده است و در ارتفاع ۳ هزار و ۲۲۱ پایى از سطح دریا قرار دارد.این واحد با ظرفیت تولید ۲۴۵ هزار بشکه نفت در روز، روزانه ۱۵۷ هزار بشکه نفت را از ۶۷ حلقه چاه جمع آورى و تفکیک مى کند و حاصل این تفکیک از طریق تلمبه خانه گوره براى صادرات به پایانه خارک انتقال مى یابد. همچنین روزانه بیش از ۱۰۴ میلیون فوت مکعب گاز نیز از طریق این واحد به ایستگاه تقویت فشار گاز شماره یک گچساران تحویل مى شود و تامین خوراک پالایشگاه شیراز- در حدود ۴۰ هزار بشکه در روز- نیز برعهده این واحد است. نفت این واحد از نوع سنگین به شمار مى آید.اگرچه این واحد در زمان جنگ تحمیلى آماج حملات هواپیماهاى عراقى قرار گرفت، اما به دلیل قرارگیرى در ارتفاعات بالا، هرگز آسیب جدى به آن وارد نشد و این واحد تاکنون همواره در مدار تولید قرار داشته است.

منطقه بسيار معروف نفتی گچساران؛ از نواحی قديمی و معروف صنعت نفت ايران به شمار می آيد. گچساران يكی از شهرستان های استان كهكيلويه و بوير احمد است كه از شمال به كهگيلويه، از خاور و جنوب به ممسنی (از شهرستان های استان فارس) و از باختر به حومه بهبهان محدود می‌شود. عمده‌ترين صنايع دستی در اين شهرستان قالی بافی، جاجيم بافی، گليم‌بافی وعبابافی‌است‌كه‌بيش‌تراين صنايع جنبه مصرف داخلی داشته و كم‌تر صادرمي‌شوند. مردم اين شهرستان مسلمان شيعه و آريايی نژادند و به زبان فارسی با گويش لری، تركی، و قشقايی سخن می‌گويند. بيش تر مردم اين منطقه از ايل قشقايی (طايفه دره شوری) و ايل بوير احمدی (طوايف نگين تاجی، سادات و آقايی) و برخی از ايل باشت و بايونی هستند. به واسطه‌ي فعاليت‌های صنعت نفت، عده‌ای مهاجر اصفهانی و بهبهانی نيز در اين منطقه زندگی می‌كنند. به علت وجود واحدها، تأسيسات و صنايع مختلف در اين شهرستان اين منطقه توانسته جمعيت روستايی را جذب کرده و مركز شهرستان گچساران را به يك شهر مهاجرپذير‌تبديل‌کند.دژسليمان،تل‌دهوه، دو گوردوپا، امام‌زاده شاه‌عباس، امام‌زاده‌بي‌بي‌حكيمه، پل‌هاي باستاني خيرآباد (پل سفلايي) و پل هاي پيرين (برين)از جمله مكان‌‌هاي تاريخي وديدني شهرستان گچساران به شمار مي‌آيند.


گچساران

شهرستان گَچساران از شهرستانهای ایران در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویراحمد است. مرکز این شهرستان، شهر دوگنبدان است و در زمان های قبل جز استان خوزستان بوده است. جمعیت این شهرستان در سال ۱۳۸۵، برابر با ۱۳۶٫۰۶۴ نفر بوده‌است [۱]. شهرستان گچساران در جنوب غربی استان کهگیلویه و بویر احمد واقع گردیده و ۶۸۳/۴ کیلومتر مربع مساحت دارد.

شهرستان گچساران حدود ۴۶۸۳ کیلومتر مربع وسعت دارد. این شهرستان از شمال به شهرستان کهگیلویه، از جنوب به شهرستان گناوه (استان بوشهر) از شرق و شمال شرقی به شهرستان ممسنی (استان فارس) و از غرب به شهرستان بهبهان (استان خوزستان) محدود می‌باشد. زبان مردم گچساران لری و فارسی و ترکی(قشقایی)است.


مکان های دیدنی و تاریخی


دژ سليمان، تل‌دهوه، دو گوردوپا، امام‌زاده شاه‌عباس، امام‌زاده‌بي‌بي‌حكيمه، پل‌هاي باستاني خيرآباد (پل سفلايي) و پل هاي پيرين (برين)از جمله مكان‌‌هاي تاريخي وديدني شهرستان گچساران به شمار مي‌آيند. 


صنايع و معادن


شهرستان گچساران از لحاظ وجود صنايع، غنی بوده و واحدهای صنعتی از جمله تأسيسات شركت نفت، كارگاه‌های آرد و برنج و هم چنين كارگاه‌های ساختمانی متعدد، مراكز اشتغال افراد مختلف است. مهم‌ترين معادن اين شهرستان را منابع نفت خام و ذخاير گوگرد در روستای نزاع عليا گچساران و معادن سنگ های ساختمانی تشكيل می دهند. از بيش تر معادن شن و ماسه، خاك رس و سنگ آهك در فعاليت های ساختمانی و راه سازی و هم چنين توليد آجر و موزاييك استفاده می شود. اين منطقه از مناطق نفت خيز محسوب شده و در دو خط شاه لوله، نفت از آن صادر می شود. 


کشاورزی و دام داری


به طور كلی اقتصاد شهرستان گچساران بر اساس كشاورزی، دام‌داری و پرورش طيور استوار است. با وجود مشكلات كمبود آب درنواحی جنوبی و باختری، كشاورزی شهرستان پيشرفت نسبتا خوبی داشته است. در حال حاضر كشاورزی بيش تر در دشت های باشت، ليشتر و دوگنبدان به صورت نيمه مكانيزه جريان دارد و آب كشاورزی از رودخانه و چاه ژرف تأمين مي‌شود. از فرآورده های عمده كشاورزی می‌توان گندم، جو، برنج، بنشن، بادام، چغندرقند و مركبات را نام برد. در اين منطقه دام‌داری بيش‌تر به روش سنتی انجام می شود و فرآورده های دامی از جمله صادرات منطقه به شمار می روند. هم چنين دام‌داری صنعتی كمك موثری به اصلاح نژاد دامی نموده است. مرغ‌داری صنعتی نيز در حال گسترش است که بخش كوچكی از گوشت مورد نياز شهرنشينان را تأمين می كند. در اين شهرستان به علت رونق كشاورزی و دام‌داری و پرورش طيور و وجود انواع تأسيسات نفتی و اجتماع كارگران و مهندسان شركت نفت، بازرگانی بسيار پر رونقی است و انواع محصولات كشاورزی، فرآورده های دامی، طيور، نفت و سنگ های ساختمانی به خارج از اين شهرستان صادر می‌شوند. 

 
مشخصات جغرافيايي


گچساران يكی از شهرستان های استان كهكيلويه و بوير احمد از شمال به كهگيلويه، از خاور و جنوب به ممسنی(از شهرستان‌های استان فارس)، از باختر به حومه بهبهان محدود می‌شود. شهر دوگنبدان مركز شهرستان گچساران به دو بخش مركزی و باشت تقسيم شده است. رودخانه زهره مهم ترين رودخانه اين ناحيه در جنوب گچساران جاری است. آب و هوای شهرستان گچساران در خاور معتدل و خشك و در باختر گرمسيری و خشك است.از مركز شهرستان گچساران (دوگنبدان ) چهار راه جداشده است:
- راه درجه يك اصلی به سوی خاور به درازای 75 كيلومتر تا بابا ميدان (از توابع ممسنی)که از همين راه به درازای 270 كيلومتر تا مركز شهرستان شيراز می پيوندد.
- راه درجه دو اصلی به سوی شمال باختری به درازای 70 كيلومتر تا مركز شهرستان بهبهان.
- راه درجه دو فرعی به سوی جنوب باختری به درازای 66 كيلومتر تا بندر ديلم.
- راه فرعی به سوی شمال باختری به درازای 60 كيلومتر تا مركز شهرستان كهكيلويه (دهدشت).


وجه تسميه و پيشينه تاريخي


گچساران (دو گنبدان) در گذشته بخشی از كهكيلويه و بويراحمد بود كه اخيرا به شهرستان تبديل شده است. شهر دو گنبدان مركز گچساران در منتهی اليه مناطق نفت خيز ايران قرار گرفته است و در آغاز قرن ششم شهری كوچك با هوايی گرم بوده است. منطقه نفتی گچساران بسيار معروف و از نواحی قديمی و معروف صنعت نفت ايران به شمار می آيد. پيش از اين كه دوگنبدان كنونی ساخته شود، شهركی به نام گچساران در جنوب خاوری آن قرار داشت كه بعدها محل فعاليت های نفتی گرديد. اين شهرك بر اثر ناهمواری زمين، محدوديت فضای شهری، دوری از جاده های اصلی استان، تراكم تأسيسات نفتی و زمين لرزه های متناوب ومكرری كه بر اثر انفجار برای اكتشاف معادن نفت ايجاد می شد، سرانجام به دوگنبدان منتقل شد كه به گويش لری به آن «دو گنبذون» گفته می شود. در دشت‌های خاور و باختر دو گنبدان آثاری از دو گنبد قديمی وجود دارد كه يكی در ناحيه ليشتر (باختر شهر) و ديگری در دشت دوگنبدان (خاور شهر) واقع است. به نظر می رسد كه نام دوگنبدان به واسطه وجود همين دوگنبد در خاور و باختر شهر باشد.

مراکز خرید :

مراکز تجاری قدمت زیادی ندارند ولی با گسترش شهر رشد قابل توجهی داشته اند . مهمترین مراکز تجاری و خرید گچساران به شرح زیر هستند :

    مرکز شهر : این قسمت از شهر پر ترددترین قسمت است و به بیانی دیگر قلب شهر محسوب می‌شود . این محل در بخش میانی بلوار ولی عصر قرار دارد و از طرفین به خیابان‌های بشارت ، حلال احمر و کوچه برلن متصل است . مراکز خرید و پاساژهای متعدد عامل اصلی جذب شهروندان است .
    پاساژها : مهمترین پاساژهای گچساران، پارسیان، مروارید، نور، سعدی، زمرد، حافظ ، هلال احمر ،ابوالفضل ،طالقانی و شهرداری هستند که عمدتا بوتیک و فروشگاه لوازم آرایش هستند . گسترش بیش از پیش پاساژها رونق اقتصادی شگرفی به گچساران داده است .
    محلهٔ چینی‌ها : محلهٔ چینی‌ها که به علت ساختار معماریش به این نام خوانده می‌شود، در حال حاضر قلب تپنده شهر گچساران است . موقعیت مناسب مکانی، گسترش پاساژها و فروشگاه‌های متعدد از عوامل اقبال مردم به این محله بوده است . ساختمان‌های بلند، بوتیک‌ها، لوازم کامپیوتری، لوازم آرایشی و گالری‌های هنری رونق بخش این محل است که شب‌ها به پاتوق جوانان گچساران تبدیل شده است . این محله در بلوار ولی عصر و بین پاساژ حافظ و سعدی قرار دارد .

اماکن و روستاهای دیدنی

    (آبده‌گاه) یکی از روستاهای قدیمی بخش باشت از توابع شهرستان گچساران (دو-گنبدان) واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد است.آب این روستا سابق از چشمه انارستان به وسیله لوله کشی و همچنین چاه‌های دست‌ساز و چشمه‌های اطراف تامین می‌شد. اکنون با کم شدن آب چشمه‌های اطراف با حفر چاههای عمیق و لوله کشی آب روستای آبده‌گاه و روستاهای اطراف مانند کله‌گان، سرابیز، گروس، نارگ‌موسی، مله‌تم، موری‌کش، چاه‌پنبه و بوسنگان را تامین کرده‌است. جمعیت آبده‌گاه(آبده‌گاه علیا و سفلی) مجموعاَ ۱۰۰۰ نفر (۱۰۰ خانوار) تخمین زده می‌شود.

    رود رونه

در ۱۰ کیلومتری غرب شهر باشت جایی است که حقیقتا نمائی زیبا و دلنشین از مناظر کم نظیر جنوب در دامنه قلل سترگ خامی که برف زمستانی آن و آب چشمه هایش در فصل تابستان به بصورت آبشار گون و با طی مسیری بسیار دل انگیز و با طراوت رودی را روان ساخته به نام رود رونه .

در مسیر ۲ تا ۳ کیلومتری این رود آبی سرد و گوارا جاری است که با سایه دلنشین انواع درختان گردو، انگور، انجیر و توت وحشی همراه با رایحه خوش بوته های مشک فشان پونه سردسیری و مزارع شالیزار که به صورت کرتهای کوچک و بزرگ با منظره کوه و جنگل بلوط کنارش چنان محیط دلچسب و دلنشینی را به وجود آورده که چشم هر بیننده ای را خیره و روان هر رهگذری را شاد و با طراوت می سازد .



    مارین روستایی در ۳۶ کیلومتری شمال شهر گچساران در استان کهگیلویه و بویراحمد است.

روستای مارین با داشتن آب وهوای مساعد و مناظر دیدنی مکان مناسبی برای گردشگران و مسافران در تابستان و فصل گرما است. شرایط آب و هوایی، نوع معماری و بافت تاریخی و زیبای این روستا باعث شده تا مردم و گردشگران از آن بعنوان ماسوله دوم در جنوب یاد کنند.جوشش چشمه‌های مارین از دل زمین که خواص معدنی نیز دارند همچنین وجود باغستانهای زیبا و انبوه گردشگاهی بکر در کنار روستای مارین بوجود آورده است.درختان چنار با حدود ‪ ۱۰۰‬متر ارتفاع و قطرحدود پنج متر در کناردرختان انگور، انجیر، انار، هلو، زردآلو و خانه‌های زیبای پله کانی و قدیمی در شیبهای تند مناظر زیبایی را فراروی گردشگران و ایرانگردان خلق کرده است. وجود بقعه متبرکه امامزاده بی‌بی حمیده‌خاتون از نوادگان امام موسی کاظم در کنار این روستا بر جذابیت این منطقه افزوده و میهمانان در بدو ورود به روستای مارین به زیارت آستان مقدس این بقعه متبرکه می روند. وب‌سایت روستای مارین

    بزرگترین روستای شهرستان گچساران روستای (دیل) می‌باشد[نیازمند منبع] که بزرگترین روستای استان نیز می باشد.[نیازمند منبع]


خنگ بنار، اسپر، محوطه پشه کان یک و دو در سه کیلومتری شرق دوگنبدان، دژکل دوغ فروش که به قلعه‌های اسماعیلیه شباهت دارد و محوطه کل دوغ فروش به وسعت پنج تا ‪ ۶‬هکتار، غارچال امیرخانی در منطقه گنجگون علیا، غارچال کلات درروستای دلی اولاد علی مومن، روستاهای شاه بهرام و گناوه و شامبرکان یا شامبراکان از روستاهای مهم و تاریخی این شهرستان هستند.

 دیگر روستاها

    سراب ننیز
    مجموعه خان احمد
    چادگان
    چاه تلخ
    تکیه(میرزینعلی)
    دمیه
    اسپر
    دره دره علیا
    کهله برد کوه شاه بهرام
    ده جلیل
    مرزنگون
    ساختمان درویش غورک
    موری کش
    عنا
    دم تنگ سرنا
    تلخاب احمد زاده
    پیر سبز
    دوک بزرگ خان احمد
    میدانک دشت گل
    تنگ آب دهک
    نارک
    چشمه رشته
    حسام آباد امامزاده جعفر
    شادگان
    گلستان امامزاده جعفر
    طاوه اسپید نارک موسی
    رشنه گرد
    کوه سرک سفلی
    گدار شهری
    کوه سرک علیا
    کاکا مبارک بی‌بی حکیمه
    بوستان
    نیمدور
    دیل
    آرو
    اسپر برآفتاب
    نازمکان
    ابدگاه
    كلگه امیرشیخی
    لار
    لار سید محمد
    آسکوو
    شاه بهرام


مطالب مشابه :


اعلام نمرات و انتخاب واحد دانشجويان دانشگاه گچساران - سيدا

اما همچنان گاهی به یاد روزهای دانشجویی در گچساران ، مطالبی از دانشگاه درج می گردد




پانزدهمین جشنواره نمایش عروسکی اردیبهشت 1392

(2)گچساران و نیز جمعی از اساتید و دانشجویان دانشکده علمی کاربردی گچساران حضور




گچساران

مرکز دانلود آموزش سرگرمی علمی افزارهای کاربردی را به گچساران يكی از




C.V. مهندسي شيمي و شيمي كاربردي ورودي 1378

شرکت نفت گچساران مدرس دانشگاه سما و آزاد و علمی کاربردی:




سازمان سنجش آموزش كشور

علمی کاربردی جهاد کشاورزی گچساران (706) گچساران (706) گلستان (32) كلاله (816) كلاله (816)




دانلود کتاب شیمی عمومی 2 مورتیمر

دانلود کتاب شیمی عمومی 2 کاربردی واحد گچساران; شیمی کاربردی; انجمن علمی




اطلاعیه شماره:(1)-تاريخ‌ ، محل و نحوه‌ توزيع‌ كارت‌ ورود به‌ جلسه‌ آزمون‌ ورودي‌

گچساران (706) گچساران (706) ، كهكيلويه (702) ، بهمئي (697) سیمای دانشگاه جامع علمی کاربردی استان




تاريخ، نحوه پرينت كارت و محل رفع نقص كارت شركت در آزمون

گچساران (3116) گلستان (32) كلاله (3215) سیمای دانشگاه جامع علمی کاربردی استان




برچسب :