دورک اناری" مهد هنر سرمه دوزی در چهارمحال و بختیاری

شهرکرد - خبرگزاری مهر: روستای "دورک اناری" در استان چهار محال و بختیاری یکی از تولید کننده های بزرگ صنایع دستی از جمله سرمه دوزی است و به عنوان مهد این هنر در استان به شمار می رود.

به گزارش خبرنگار مهر، سرمه دوزی  به دوخت هایی اطلاق می شود که با استفاده از انواع سرمه ها انجام پذیرد.

 سرمه هایی که در قدیم مورد استفاده قرار می گرفت بیشتر از طلا یا نقره و یا 50 درصد طلا یا نقره بوده است که پس از دوره صفویه آلیاژ های براق جای طلا و نقره را گرفت .

 این دوخت در اکثر موارد با دوخت های دیگر همراه است دوخت هایی از قبیل پیله دوزی، ملیله دوزی، گلابتون دوزی، شرفه دوزی، شمسه دوزی، ده یک دوزی، صدف دوزی، سنگ دوزی، مرصع دوزی، منجوق دوزی، پولک دوزی، زغره دوزی، مروارید دوزی و غیره از انواع دوخت هایی که بیشتر در این دوخت به کار می رود می توان به دوخت زنجیره ای، برگ دوزی، جناغی، دور دوزی، مار پیچ الوان روی زنجیره، دوخت ساتن، دوخت مورب، ساقه دوزی، بست دوزی، دندان موشی و زیگزاگ های مختلف را نام برد.

  سرمه دوزی از هنرهای ایرانیان است  که قدیمترین کار سرمه دوزی در کشور به دوره ساسانی و اوج هنر سرمه دوزی به دوران صفویه و آل بویه بوده است.

 زنان استان چهار محال و بختیاری در قالب سوزن دوزی بر روی لباس های محلی  در زمان های گذشته فعالیت داشته اند و از سال 80 به بعد هنر سرمه دوزی به اشکال متفاوت در بین زنان این استان  به خصوص زنان روستای دورک اناری رایج شده است.

در گذشته زنان این روستا از بافندگان شاخص گلیم و سرانداز استان چهارمحال و بختیاری به شمار می‌آمدند.

 به مرور زمان با کاهش یافتن رونق بازار فروش این تولیدات زنان روستای دورک اناری به سوی رشته‌ای از صنایع دستی رفتند که از طریق آن بتوانند امرار معاش کنند.

 زنان روستای دورک اناری سرمه دوزی را به عنوان شغل اصلی خود برگزیده‌اند و امروزه آثاری کاربردی از جنس سرمه تولید و روانه بازار می‌کنند.

 سجاده نماز، رومیزی، رو تختی و کوسن برخی از کاربردهای امروزی سرمه دوزی استان چهارمحال و بختیاری است.

 در سال‌های اخیر یک شرکت تعاونی صنایع دستی در روستای دورک اناری راه‌اندازی و فعالیت صنعتگران این روستا درون شرکت تعاونی آغاز شد.

 از ویژگی‌های سرمه دوزی این استان می‌توان به استفاده از مواد اولیه باکیفیت و رنگ‌های ثابت اشاره کرد.

 بته جقه و شاه عباسی از جمله طرح‌های سنتی و رایج سرمه دوزی است که از دیرباز تا کنون توجه خریداران را به خود جلب کرده است.

 آموزش هنر سرمه دوزی در روستای دورک اناری به صورت استاد و شاگردی و دوره های آموزشی معاونت صنایع دستی بوده است.

 کارشناس آموزش معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهار محال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار مهر با  اشاره به اینکه در حال حاضر 400 هنرمند سرمه دوز در روستای دورک اناری مشغول به فعالیت هستند اظهار داشت: این تعداد افراد زنان و دختران روستایی هستند که محصولات و مصنوعات سرمه دوزی را در روستای دورک اناری تولید می کنند.

 محمدرضا طاهر پور با بیان اینکه 400 هنرمند روستای دورک اناری در تعاونی گل مینا دورک اناری مشغول به فعالیت هستند، افزود: سرمه دوزی شغل 99 درصد از زنان روستای دورک اناری است.

 طاهر پور با بیان اینکه هر نفر در روستای دورک اناریحدود چهار اثر تولید می کند، بیان داشت: ارزش ریالی تولیدات سرمه دوزی در روستای دورک اناری به ارزش 100 میلیون تومان است.

 وی با اشاره به اینکه تولیدات سرمه دوزی در این استان شامل سرمه دوزی، روتختی، جانماز، سرویس عروس، تابلوهای سرمه دوزی، البسه محلی و ... است، عنوان کرد: بازار هدف بیشتر تولیدات سرمه دوزی این استان اصفهان، تهران، شیراز و ... است.

 طاهر پور با بیان اینکه در استان یک هزار و 500 تا یک هزار و 800 نفر هنرمند سرمه دوز فعال هستند، عنوان کرد: بیشتر هنرمندان سرمه دوز در شهر های کیار و اردل  مشغول به فعالیت هستند.

 محمدرضاطاهر پور با اشاره به اینکه  در راستای افزایش تولیدات و بالا برن کیفیت تولید هنر سرمه دوزی در این استان دوره های اموزشی کوتاه مدت و بلند مدت، کمکهای بالا عوض و .. از سوی این اداره کل صورت گرفته، بیان داشت: اعطای تسهیلات و کمکهای بلاعوض ابزار خوبی در راستای حمایت فنی و مالی از هنرمندان بوده است.

 ...............................

 گزارش : زهرا مرادی

 

 


مطالب مشابه :


آموزش سرمه دوزی روی لباس

آموزش سرمه دوزي | آموزش روبان دوزي - آموزش سرمه دوزی روی لباس - وب تخصصی آموزش روبان دوزی و سرمه دوزی - آموزش سرمه دوزي | آموزش روبان دوزي.




اموزش سرمه دوزی مدرن2

آموزش گام به گام سرمه دوزی - اموزش سرمه دوزی مدرن2 - آموزش حرفه ای و گام به گام سرمه دوزی سنتی و مدرن در شهرکرد - آموزش گام به گام سرمه دوزی. ... این نمونه سرمه دوزی برای رومیزی و تزیین لباس به ویژه برای یقه و حاشیه لباس بسیار مناسب می باشد.




سرمه دوزی روی لباس

هنرکده روبان صورتی - تالار گفتمان هنری - سرمه دوزی روی لباس - هنرهای دستی، روبان دوزی، طراحی دکوراسیون، مدل لباس، شمع سازی، جعبه کادویی، آشپزی، گلسازی، تزیینات،




دورک اناری" مهد هنر سرمه دوزی در چهارمحال و بختیاری

زنان استان چهار محال و بختیاری در قالب سوزن دوزی بر روی لباس های محلی در زمان های گذشته فعالیت داشته اند و از سال 80 به بعد هنر سرمه دوزی به اشکال متفاوت در بین زنان این استان به خصوص زنان روستای دورک اناری رایج شده است. در گذشته زنان این ...




آموزش سرمه دوزی : سرمه دوزی چیست

آموزش گام به گام سرمه دوزی - آموزش سرمه دوزی : سرمه دوزی چیست - آموزش حرفه ای و گام به گام سرمه دوزی سنتی و مدرن در شهرکرد - آموزش گام به گام سرمه دوزی. ... و خارجی می باشد . سرمه‌دوزی به شکل ملیله دوزی که قطعات نقره و طلا به شکل مفتول تو خالی بوده از زمان هخامنشیان و ساسانیان رایج گشته و در زمان صفویان به اوج خود رسیده‌ است و اکنون با الیاف بدل طلا و نقره تهیه می‌شود و به همین دلیل در سطح گسترده مورد استفاده عوام می‌باشد و در گذشته جهت لباس و پرچم و روکش مقابر و پرده خانه خدا به کار می‌رفته‌ است .




طرح های سرمه دوزی

طرح سرمه دوزی زیر طرحی است برای حاشیه ی لباس و مانتو . این طرح دوخت شگفت انگیزی دارد که باعث می شود روی هر نوع لباس و پارچه ای جذاب به نظر آمده و به آن ارزش دو صد چندانی ببخشد . 5. طرح سرمه دوزی زیر با حذف حاشیه ی بته جقه از مجموعه ی سرمه دوزی ...




سرمه دوزی هنر اصیل ایرانی

در قبل از اسلام بجز جنبه ی تزئینی، جنبه ی طلسم گونه ی آن نیز مطرح بوده است. در بعضی از ساغرهای مفرعی لرستان که به سبک آشوری است طرحهایی روی پارچه ی لباس دیده می شود که نمایانگر نوعی قیطان دوزی است که ظاهراً ملیله باید باشد. علی سامی در ...




سؤالات آزمون:سرمه دوزي درجه2

سؤالات آزمون:سرمه دوزي درجه2. 7-در چه دوره اي ازمليله دوزي براي لباس هاي رسمي و لشكري و درفش ها استفاده مي كردند؟ 1)هخامنشيان 2)اشكانيان 3)ساسانيان 4) زنديان. 8-نام ديگر زناردوزي چيست؟ 1)دوردوزي 2)اريب دوزي 3)معرق دوزي 4)توردوزي. 9-دوختن قطعات ...




برچسب :