حقوق مدنی سرباز


برای اینکه بدانید یک سرباز وظیفه در دوره آموزشی خود چه مهارت هایی را یاد می گیرد، لازم نیست حتماً سربازی رفته باشد. کافی است از یکی از دوستانتان که این دوره را گذرانده سوال کنید یا حتی چرخی در صدها وبلاگی بزنید که به نقل خاطرات دوران سربازی اختصاص دارند. با این حال برای اینکه از این کار هم معاف شوید، همین جا تمام آنچه را که به عنوان یک سرباز در طول ۴۵ آموزش خود می آموزید برایتان خلاصه می کنم:
۱- شما تمام احکام شرعی شامل تمام واجبات و محرمات و اکثر مستحبات و مکروهات را در کلاس های احکامی خواهید آموخت که توسط روحانی مسئول عقیدتی-سیاسی پادگانتان برگزار می شود.
۲- چگونگی تمیز کردن دستشویی ها و سرویس های بهداشتی را به خوبی یاد می گیرید.
۳- مهارت تحمل و خویشتنداری در برابر انواع توهین ها و تحقیرها را هم به خوبی خواهید آموخت.
۴- می توانید شیوه زنده ماندن با جیره غذایی کم و البته بی کیفیت را هم کاملاً یاد بگیرید.
۵- نظام جمع و رژه رفتن را حداقل روزی سه ساعت تمرین خواهید کرد.
۶-  یاد می گیرید که چطور ساعت ۴ صبح بیدار شوید و ساعت ۹ شب خواب باشید.
۷-  پوشیدن پوتین در ۱۵ ثانیه را بعد از دو هفته به مهارت هایتان اضافه خواهید کرد.
۸-  باز و بسته کردن اسلحه و تمیزکاری و روغن کاری آن را هم احتمالاً می توانید یاد بگیرید.
۹- عکس بیشتر سلاح های مورد استفاده در جنگ های دهه هفتاد را هم از نزدیک خواهید دید.
۱۰- می توانید نارنجک و برخی انواع مین را هم از فاصله چند متری ملاحظه نمایید.
۱۱- دو بار به میدان تیر می روید و هر بار ۱۳ گلوله جنگی واقعی را با سلاح کلاشنیکف شلیک خواهد کرد. همچنین یاد می گیریر که چطور حواستان باشد که پوکه فشنگی که شلیک کرده اید را تعقیب کنید و آن را پس از اتمام تیراندازی به مافوقتان تحویل دهید.
بله آنچه در بالا دید تمام آنچیزی است که شما به عنوان یک سرباز وظیفه در دوران آموزش نظامی خود در نیروهای مسلح ایران یاد می گیرید و سپس برای انجام الباقی خدمت خود در قسمت های مختلف این نیروها تقسیم می شوید.
 اگر به رسته اداری رفتید یا قرار شد در برقراری نظم ترافیکی در چهاراه ها به راهنمایی و رانندگی کمک کنید، دوران آموزش نظامی تنها وقت تلف کردنی ۴۵ روزه برای شما بوده که احتمالاً از هیجان دست زدن به چند ادوات نظامی در طول آن نیز بعدها به عنوان خاطره ای خوش یاد خواهید کرد. اما اگر در دفترچه امریه خود نام منطقه عملیاتی را دیدید آنگاه آرزو خواهید کرد که به جای ۴۵ روز ۴۵۰ روز در آموزشی به سر می بردید و به جای ۲۶ تیر کلاشنیکف، ۲۶ هزار تیر دوشکا شلیک کرده بودید. اما آرزو کردن بی فایده است: شما با همان مهارت هایی که در بالا گفته شد برای پاسداری از مرزهای میهن اسلامی و مقابله با نفوذ اشرار مسلح و تروریست ها به مرز ایران و پاکستان اعزام می شوید.
در آنجا باید منتظر مواجهه و مقابله با دشمنی باشید که از روزی که به دنیا آمده است با صدای شلیک گلوله خوابیده و با صدای آر پی جی بیدار شده است. شما که همان شش تیر را برای قلق گیری در آموزشی شلیک کرده اید باید سعی کنید دشمنی را هدف بگیرید که با چشم بسته روی موتورسیکلت تیراندازی می کند و با چشم باز پشت تیربارهایش می خوابد. احتمالاً اولین باری که صدای شلیک گلوله از تیربارهای سنگین را می شنوید چند دقیقه ای گوش هایتان از کار می افتد و صدای شلیک بقیه سلاح هایی که در چند متری شما در حال تیراندازی به شما است را نمی شنوید. احتمالاً بار اول و شاید بار آخری باشد که فکر می کنید دست ها و پاهایتان از شما فرمان نمی برد. مثل زمانی که خواب می بینید و بختکی روی شما افتاده است. اما خیلی زود با اصابت رگبار گلوله ها به اطرافتان متوجه می شوید که این خواب نیست. بله شما بیدارید، اینجا سراوان است و شما مورد حمله یک گروهک تروریستی وابسته به القاعده قرار گرفته اید.
شاید به عنوان خواننده این مطلب تا اینجا فکر کنید که اشتباهاً روی لینک دیگری کلیک کرده اید و به جای یاداشتی حقوقی در رابطه مسئولیت حقوقی فرماندهان در حال مطالعه خاطرات یکی از مرزبانان مستقر در سراوان هستید. اما نه. صبر کنید! قسمت حقوقی ماجرا از دل همین مقدمه هولناک بیرون می آید.
واقعیتی که منشاء ایجاد مسئولیت حقوقی برای فرماندهان نظامی در رابطه با کشته شدن سربازان در مناطق عمیاتی می شود همین علم و اطلاع کامل این متخصصان نظامی از عدم کارایی آموزش های ارائه شده به این سربازان در شرایط جنگی واقعی است. فرماندهانی که تصمیم می گیرند این جوانان را به مناطق عملیاتی اعزام کنند، خود بیش از هر شخص دیگری به این واقعیت واقف هستند که آموزش های نظامی ارائه شده به آن ها برای مقابله با تروریست های تا بن دندان مسلح به هیچ وجه کافی نیست. چگونه می توان از سربازی که هنوز از صدای شلیک گلوله از تفنگ خود می هراسد انتظار داشت که در موقعیتی از خود دفاع کند که انواع سلاح های سبک و سنگین در حال استفاده است؟ سربازی که تا کنون ۲۶ گلوله بیشتر شلیک نکرده چگونه می تواند از سلاح خود برای هدف دادن دشمنی که نمی داند از کدام سو در دل تاریکی به او شلیک می کند به طور موثر استفاده نماید؟
بدون تردید هر کارشناس نظامی با ملاحظه فهرست آموزش هایی که یک سرباز ایرانی دریافت می کند اذعان خواهد کرد که این آموزش ها به هیچ وجه برای حفظ جان این افراد در شرایط جنگی طراحی نشده و کفایت نمی نماید. به عبارت دیگر فرماندهان نظامی این سربازان را به مناطقی اعزام می کنند که برای حضور در آن آموزش ندیده اند و در صورت بروز هرگونه درگیری احتمال به خطر افتادن جان آن ها بسیار زیاد است. بر همین اساس نگارنده معتقد است که فرماندهانی که در هر سطح و مرتبه ای در اتخاذ تصمیم و ارسال این سربازان بی دفاع به مناطق عملیاتی نقش دارند، به لحاظ حقوقی مسئول بوده و باید مورد مواخذه و بازخواست قرار گیرند. البته رژیم خاص این مسئولیت در نظام حقوقی ایران تعریف نشده و رسیدن به آن نیازمند تلاش حقوقدانان برای پیدا کردن راهکارهایی حقوقی برای اقامه دعاوی علیه کسانی است که با علم از کافی نبودن آموزش ها، این سربازان را به دم تیغ تروریست ها می فرستند.
در طراحی این رژیم خاص مسئولیت باید به نکات زیر توجه نمود:
اولاً منظور از مسئول دانستن فرماندهان نظامی، تبرئه یا کاهش مسئولیت جنایتکارانی نیست که مرتکب این حملات تروریستی می شوند. بلکه مقصود مواخذه این فرماندهان در رابطه با تقصیر در انجام وظیفه خود در حفظ جان نیروهای تحت امرشان است.
ثانیاً مسئولیت فرماندهان نظامی بر اساس مسئولیت ایشان در مقابل حفظ جان نیروهای نظامی تحت امرشان با پرهیز از اتخاذ تصمیماتی تعریف می شود که برای نیل به هدف نظامی مشخصی ضروری نبوده یا نتیجه آن در رابطه با سلب حیات تعدادی از نیروها از قبل قابل پیش بینی بوده است. به عبارت دیگر نتیجه استفاده از سربازان وظیفه ای که فاقد هر نوع مهارت رزمی هستند در اماکنی که در معرض حمله مستقیم نیروهای مسلح حرفه ای قرار دارد، از قبل کاملاً قابل پیش بینی است و فرماندهی که با علم به این موضوع جان سربازان را در معرض خطر قرار می دهد بی شک مرتکب تقصیر شده و باید مسئول شناخته شود.
ثالثاً مسئولیت این فرماندهان با توجه به این واقعیت محرز می شود که استفاده از نیروهای نظامی کم تجربه و محروم از آموزش های نظامی اولیه در مناطق عملیاتی با در نظر گرفتن شرایط نظامی کشور فاقد هرگونه ضرورت نظامی و امنیتی است. به عبارت دیگر با توجه به وجود امکانات نظامی کافی برای آموزش کامل اشخاص و همچنین وجود نیروی نظامی آموزش دیده و حرفه ای به تعداد کافی در کشور و با عنایت به اینکه کشور ظاهراً در حالت صلح به سر می برد و هیچ گونه مضیقه ای برای ارسال نیروهای نظامی حرفه ای به مناطق عملیاتی و پرخطر وجود ندارد، اعزام سربازان وظیفه بی تجربه که فاقد هرگونه مهارت لازم برای مقابله با تهدیدهای خاص این مناطق هستند مصداق بارز تقصیر در انجام وظایف محوله به فرماندهان تلقی می شود.
رابعاً مسئولیت فرماندهانی که در اعزام این نیروها نقش داشته اند بسته به میزان ارتباط تصمیمات آنان به خسارات وارده به زیان دیدگان (اعم از کشته شدگان و مجروحین و خانواده های آنان) می تواند طیف وسیعی از مسئولیت های مدنی، کیفری و نظامی را شامل شود.
خامساً تصمیمات سیاسی و سیاست های امنیتی ابلاغ شده توسط مقامات غیرنظامی تاثیری در کاهش مسئولیت فرماندهان نظامی در رابطه با حفظ جان افراد تحت امر خود ندارد هرچند این تصمیمات و دستورها می تواند برای صادرکنندگان آن هم موجد مسئولیت باشد. هیچ فرمانده نظامی نمی تواند ادعا نماید که به دلیل اجرای دستورات مقامات مافوق یا حتی سران سیاسی و امنیتی کشور مجبور بوده جان نیروهای نظامی تحت امرش را در معرض خطر محرز و مسلّم قرار دهد.
به نظر می رسد سیاست امنیتی اتخاذ شده توسط مسئولین رده بالای امنیتی و نظامی در ایران مبتنی بر پرهیز از به کارگیری نیروهای حرفه ای و به اصطلاح دارای ارزش نظامی در مناطقی مانند سیستان و بلوچستان باشد. به عبارت دیگر به نظر می رسد که جمهوری اسلامی مایل است با به کارگیری سربازان وظیفه که از نظر نظامی اهداف قابل اهمیتی نیستند، نوعی امنیت غیرعامل را در مرزهای شرقی کشور برقرار نماید. استفاده از این نیروها باعث می شود که هر نوع حمله به آنان از طرف گروه های تروریستی به تحریک شدید احساسات عمومی ایرانیان و جهانیان علیه این گروه ها منجر شود و در واقع این گروه ها بدون اینکه از نظر نظامی امتیازی کسب کرده باشند، با کشتن عده ای جوان بیگناه بیش از پیش در انظار عمومی و افکار عمومی جهانیان منفور گردند. به همین دلیل به نظر می رسد استفاده از سربازان وظیفه آموزش ندیده در این مناطق از نظر طراحان امنیتی جمهوری اسلامی ابزاری کارآمد برای برقراری امینت در مرزهای شرقی کشور باشد.
اینجانب از مسئولین حکومتی در ایران اعم از مسئولین کشوری و لشگری که به نحوی در اعزام این سربازان وظیفه به نقاط مرزی دخالت دارند درخواست می کنم که به این رویه ناعادلانه در قبال این جوانان بیگناه پایان داده و به مسئولیت خود برای تامین امنیت مناطق شرقی کشور از طریق استفاده از سازوکارهای موثر امنیتی بدون در خطر قرار دادن جان فرزندان میهن عمل نمایند. بی تردید ادامه این روند و در معرض خط دادن جان سربازان وظیفه در مناطق مرزی نه  تنها باعث تداوم مسئولیت حقوقی طراحان و مجریان آن خواهد بود بلکه تاثیری نیز در کاهش حملات تروریستی گروه های سلفی نخواهد داشت چراکه این افراد کشتن شیعیان و ایرانیان را هدف نهایی خود می دانند و برای آنان ریختن خون ایرانیان مهم است نه کسب پیروزی های نظامی واقعی.
مرزبانی کاری بس خطرناک ، تخصصی ، دارای ریسک بالا و علاوه بر موارد ذکر شده نیاز به انگیزه زیاد دارد. بحث اینکه سربازان بدون انگیزه و با شرایط بد مشغول خدمت هستند بحثی تکراری و خارج از موضوع است اما نکته مهم در این میان نحوه مدیریت در این زمینه و استفاده از این سربازان در نقاط حساس و پر اهمیت مانند مرز ها آن هم مرزهای مهمی مانند مرزهای شرقی و جنوب شرقی کشور با افغانستان و پاکستان است. این مرزها محل تردد انواع اشرار، قاچاقچی، تروریست و ... بوده و مسلما حفاظت از آنها به حفظ امنیت کشور و جلوگیری از توسعه اعتیاد کمک شایانی میکند. حال سوال و نکته اصلی این نوشتار در اینست که چرا در این منطقه با این نسبت بالا از سرباز وظیفه استفاده شده است؟ سربازان وظیفه نه تنها انگیزه لازم را ندارند بلکه تخصص کافی جهت درگیری های ملسحانه با نیروهای اشرار و بعضا گروههای تروریستی که بیشتر آموزش دیده کشورهای غربی و عربی تحت بهترین و شدیدترین تعلیمات بوده اند را نیز دارا نیستند. گویا فرماندهان نظامی کشور که به هیچ قیمتی حاضر به از دست دادن نیروی رایگان سربازوظیفه نیستند در مدیریت و نحوه استفاده از آن نیز کمیت را به هر چیزی ترجیح میدهند و بر این تصورند که وجود ۱۴ سرباز وظیفه برای یک گشت مرزبانی ان را ایمن میکند. حال این که هزینه همین سربازان وظیفه در طی دو سال مطمئنا معادل حدود ۷ نیروی کادر حرفه ای و حقوق بگیر خواهد بود. سرباز وظیفه ای که برای دیدار خانواده و تمام شدن دوره رنج آور سربازیش لجظه شماری میکند و تنها ۲ ماه آموزش نظامی انهم با بی میلی و به زور دهها تهدید مضرات غیبت از سربازی دیده است چطور میتواند با یک گروه بزرگ از اشرار حرفه ای آنهم در لب مرز مقابله کند؟ سرباز وظیفه ای که شاید در زندگی عادی خود هیچ علاقه ای به نظامی گری ندارد و سربازی را تلف شدن وقت و زندگی خود میداند مسلما از روحیه کافی برای چنین محیطهایی برخوردار نیست. شاید اگر در درگیری اتفاق افتاده به جای ۱۲ سربازوظیفه ۴ نیروی حرفه ای کادر نظامی وجود داشت خبر عوض میشد و خبر ازهلاکت اشرار به دست نیروهای مرزبانی منتشر میشد. در این کشتار ناجوانمردانه مهم است که مسئولین محترم به این نکته توجه کنند که مدیریت غلط در استفاده از نیرو های سرباز غیر حرفه ای منجر به این فاجعه شده است و اعدام ۱۶ نفر زندانی نیز نمی تواند مرهمی بر این درد باشد. مسئولین نظامی کشور بر این باور استوار شده اند که عدد بالای سرباز مشکل گشای آنهاست ودر مصاحبه های گوناگون نیز تا بحال پاسخ قانع کننده ای از طرف ایشان در مورد جایگزینی این کمیت با نظامیان واقعی و جرفه ای شنیده نشده است که خود موضوع را پیچیده تر میکند. باشد شهادت این جوانان و مرزبانان فداکار زنگ خطری باشد بر این باور که حفظ امنیت کشور با استفاده از سرباز وظیفه عملی نیست.
 
 
خدمت وظيفه عمومي

آشنايي بيشتر جوانان عزيز كشورمان بخصوص مشمولين خدمت وظيفه عمومي و خانواده هاي محترم انها با سازمان ها و ضوابط نيروهاي مسلح و نحوه تعامل اين سازمانها با سربازان وظيفه مي تواند راهنماي مناسبي براي اين عزيزان باشد. لذا در اين  مقال به بيان بخشي از اين اطلاعات مي پردازيم.
برابر ماده 2قانون خدمت وظيفه عمومي هر فرد ذكور ايراني در ماهي كه طي آن ماه به سن هجده سال تمام مي رسد مشمول مقررات خدمت وظيفه عمومي مي گردد.
مشمولين از روزي كه به خدمت اعزام مي شوند اصطلاحا به كاركنان وظيفه(سرباز) تبديل مي شوند و در قانون و مقررات استخدامي ارتش،سپاه و نيروي انتظامي كاركنان وظيفه يكي از انواع  كاركنان اين نيروها مي باشد و تمام قوانين و ضوابط نيروهاي مسلح كه در خصوص كاركنان ثابت و پيماني  اعم از نظامي و كارمند حاكم مي باشد . در خصوص كاركنان وظيفه نيز صدق ميكند مگر قوانين خاصي كه براي ان وضع شده باشد.
سازمانهاي تابعه نيروي مسلح كه كاركنان وظيفه به آنها اعزام و مشغول به خدمت ميگردند عبارتنند از ارتش جمهوري اسلامي (اجا)، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي (سپاه)، نيروي انتظامي جمهوري اسلامي (ناجا) ووزارت دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح(ودجا)، كه هر يك از اين سازمانها به رده هاي كوچكتري مانند نيروها، مناطق، گروههاو سپاهها تقسيم مي گردند. همچنين سربازان مي توانند به برخي از سازمانهاي دولتي از جمله وزارت آموزش و پرورش(سرباز معلم)، وزارت بهداشت و آموزش پزشكي (سرباز بهداشت) و ...بعنوان سرباز مامور يا امريه بعد از آموزش اعزم و خدمت سربازي خود را در آنجا سپري  نمايند.
مهلت معرفي مشمولان براي تعيين تكليف وضعيت خدمتي
مهلت معرفي مشمولان به اين نحو مي باشد كه مشمولاني كه قبل از ورود به سن مشموليت در مقطع ديپلم يا پيش دانشگاهي فارغ التحصيل شده ،ترك تحصيل نموده ،اخراج گرديده و يا انصراف از تحصيل نموده اند، با ورود به سن مشموليت به مدت شش ماه براي مشخص نمودن وضعيت خدمتي خويش مهلت دارند.
درصورتيكه تاريخ فراغت از تحصيل ويا انصراف از تحصيل اين دسته از مشمولان بعد از ورود به سن مشموليت باشد از تاريخ مذكور به مدت يكسال مهلت دارندتا وضعيت خدمتي خويش را مشخص نمايند.
 
دانش آموزاني كه در خردادماه و تيرماه سال ورود به سن مشموليت و بالاتر فارغ التحصيل مي شوند به منزله شهريور ماه همان سال محسوب مي گردند و از تاريخ مذكور به مدت يكسال مهلت دارند تا وضعيت خدمتي خويش را مشخص نمايند.
دانش آموزاني كه در سن 17 سالگي فارغ التحصيل مي شوند پس از رسيدن به سن 18 سالگي مي بايست ظرف 6 ماه وضعيت خدمتي خويش را مشخص نمايند.
مشمولين به تناسب شرايط ممكن است ازخدمت معاف دائم،معاف از رزم و يا آماده به خدمت شوند. كه در اين مجال فقط به موضوع ورود به خدمت در نيروهاي مسلح مي پردازيم.
مدت خدمت،كسرخدمت،اضافه خدمت ومعافيت هاي حين خدمت:
مدت خدمت دوره ضرورت:متناسب با يگان محل خدمت،محل سكونت و دستگاه بكار گيرنده به شرح زير مي باشد.
الف)مدت خدمت كاركنان وظيفه مامور به دستگاههاي غيرنظامي بجز يگانهاي حفاظت 24ماه
ب)مدت خدمت دوره ضرورت براي نيروهاي مسلح و يگانهاي حفاظت 21ماه
ج)مدت خدمت در مناطق جنگي و امنيتي درگير 18ماه
رديف
عنوان كسر خدمت
حداكثركسرخدمت اعطاءشده
نحوه و ميزان اعطاءكس خدمت
تاريخ اعطاء
1
كسرخدمت نخبگي
سقف ندارد
به ميزان ارزش پروژه با نظر بنياد نخبگان
تا قبل و حين انجام خدمت سربازي
2
كسرخدمت ايثارگري
تا سقف 9ماه
برابر ميزان جبهه و يا جانبازي و آزادگي افراد كه بر اساس ضوابط سال 1390محاسبه مي گردد
متولدين سال 1372و قبل از آن در صورت نداشتن غيبت
3
كسرخدمت بسيج
تاسقف 6ماه
به ميزان فعاليت دربسيج سالي 45روز و عضويت در شوراي پايگاه يا حوزه و دوره تكميلي بسيج
تاقبل و حين خدمت سربازي
د مدت خدمت براي كاركنان وظيفه غيربومي مناطق امنيتي غير درگير، عملياتي، مناطق محروم و بد آب و هوا 19ماه مي باشد.
كسرخدمت:فهرست كسر خدمت،خدمت سربازي در سال 1392
 
اضافه خدمت:
برابر ماده 58قانون خدمت وظيفه عمومي: مشمولين خدمت وظيفه عمومي كه براي رسيدگي و يا اعزام جهت طي دوره ضرورت احضار مي شوند چنانچه در مهلت يا موعد مقرر خود را معرفي نكنند، همچنين مشموليني كه معافيت موقت دريافت داشته اندو پس از انقضاء مدت اعتبار ، ظرف يك ماه براي تجديد رسيدگي خود را معرفي نكنند،غايب شناخته مي شوند، پس از معرفي يا دستگيري در صورتي كه طبق مقررات اين قانون قادر به خدمت و بلامانع تشخيص داده شوند به خدمت اعزام مي گردند وبا آنان به ترتيب زير رفتار مي شود:
1.مشمولاني كه مدت غيبت اوليه آنان در زمان صلح تا سه ماه ودر زمان جنگ تا پانزده روز باشد، سه ماه اضافه خدمت و چنانچه مدت غيبت اوليه انان در زمان صلح بيشتر از سه ماه و در زمان جنگ بيش از پانزده روز باشد به شش ماه اضافه خدمت تنبيه مي گردند.اين اضافه خدمت به اضافه خدمت دفترچه اي يا سنواتي معروف است.
2.مشموليني كه مدت غيبت اوليه آنان در زمان صلح از يكسال و در زمان جنگ از دوماه تجاوز نمايد،علاوه بر اعمال اضافه خدمت مذكور در بند (1)، فراري محسوب مي شوند.
3.مشمولين غايبي كه به خدمت اعزام مي شوند در صورتي كه در حين خدمت ،  حسن اخلاق و رفتار و جديت در انجام وظيفه از خود نشان دهند،يادر عمليات جنگي ابراز شجاعت و فداكاري نمايند، به طوري كه مراتب مورد گواهي فرماندهان و روساي ذيربط باشد،مورد بخشودگي اضافه خدمت قرار خواهند گرفت.
 
معافيت هاي حين خدمت:
مشمولان حين خدمت در صورتيكه واجد شرايط معافيت ها از جمله : پزشكي ، كفالت ، موارد خاص باشند ، مي توانند براي بهره مندي از هريك از معافيت هاي مذكور اقدام نمايند.
مشمولاني كه بيماري آنان به حدي نيست كه از خدمت معاف شوند ممكن است معاف از رزم شناخته شونداين افراد در حين خدمت از آموزش هاي سخت امور رزمي و كارهاي سنگين معاف مي گردد . همچنين در صورتيكه فرد در حين خدمت دچار بيماري يا حادثه شده و قادر به ادامه خدمت نباشند برابر نظر كميسيونهاي پزشكي نيروهاي مسلح از خدمت معاف مي گردند.
 
نحوه اعزام به نيروهاي مسلح:
نحوه تعيين ترتيب تقدم و سهميه بندي مشمولين وظيفه بين هر يك از نيروهاي مسلح از مشمولين هردوره،به وسيله كميسيوني انجام مي شود كه از نمايندگان نيروهاي مزبور به رياست رئيس سازمان يا نماينده ايشان انجام مي پذيرد.در اين كميسيون براي مثال مشخص مي گردداز تعداد مشموليني كه به سپاه داده مي شودچند نفر ديپلم، ليسانس و ...و از كدام استانها و به كدام مركز آموزش اعزام شوند.
مشمولين به دو روش بين نيروهاي مسلح تقسيم مي شوند:
الف)جذب:نيروهاي مسلح برابر تبصره هاي 2و3قانون خدمت وظيفه عمومي مي توانند برخي از مشمولين  مورد نياز خود را انتخاب نمايند.
برابرتبصره 2قانون خدمت وظيفه عمومي، سپاه مشمولين مورد نياز خود را در هر دوره طبق ضوابط خاص پذيرش سپاه، از بين بسيجيان داراي برگه اعزام به خدمت به ميزان سهميه مشخص شده ، انتخاب نموده و يك ماه قبل از تاريخ اعزام آنان فهرست اسامي آنها را به سامانه سازمان وظيفه عمومي ارسال نمايد. اين مشمولين براي انجام خدمت وظيفه عمومي در اختيار سپاه قرار مي گيرند.
شرايط جذب مشمولين بسيجي در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي
1-      داراي حداقل سه ماه سابقه عضويت در بسيج قبل از اعزام به خدمت باشند .
2-       شركت فعال در برنامه هاي بسيح و مرتبط بودن با رده هاي مقاومت بسيج در زمان اعزام .
در بين بسيجيان واجد شرايط افراد ذيل داراي اولويت مي باشند .
الف – دارا بودن گواهي آموزش تكميلي
ب -  افراد داراي سابقه عضويت و فعاليت بيشتر با بسيج
ج – نداشتن سابقه خدمت قبلي در سپاه ، ارتش و ناجا .
د – نداشتن سابقه عدم حضور ( غيبت در اعزام ) در سامانه خدمت وظيفه عمومي .
ح – داشتن شرايط جسمي و روحي جبهه خدمت در سپاه .
و – داشتن تخصص مورد نياز سپاه
شرايط جذب در سابير نيروهاي مسلح : برابر تبصره 3 ماده 5 قانون خدمت وظيفه عمومي نيروهاي مسلح مي توانند مشمولين متخصص مورد نياز خود را در سطح كارشناس و بالاتر به ميزان سهميه انتخاب نمايند كه شراط آن فقط داشتن تخصص مورد نياز سازمان و ارائه به موقع مدارك تحصيلي و برگ  اعزام مي باشد .
شرايط جذب سربازان امريه :  شرايط جذب سازمان ها و وزارتخانه هاي مختلف متفاوت مي باشد و آن عده از مشمولان كه قصد دارند خدمت خود را بصورت امريه در سازمانهاي دولتي انجام دهند بعد از ثبت نام در پليس + 10 و دريافت برك اعزام به وزارتخانه  يا دستگاههاي دولتي مد نظر خود مراجعه نمي نمايند تا براساس تخصصهاي مورد نياز و ضوابط تعيين شده از سوي ستاد كل نيروهاي مسلح گزينش گردند .
ب – سهميه : سازمان وظيفه عمومي مشمولين آماده  اعزام را توسط نرم افزاري كه اولويت هاي مانند نزديكي محل سكونت به مركز آموزش و ... بصورت سيستمي مشخص نموده و برگه معرفي به مركز آموزش آنها را صادر و از طريق پست به آدرس آنها ارسال مي نمايد .
آموزش : دوران آموزش مهم ترين و به ياد ماندني ترين بخش خدمت سربازي مي باشد و لذا كليه مشمولين قادر به خدمت كه ، به خدمت دوره ضرورت اعزام مي شوند بايد در ابتداي خدمت آموزشهاي نظامي لازم در مراكز آموزش را طي نموده و سپس بقيه خدمت دوره ضرورت را انجام مي دهند .
آموزش دوره ضرورت به دو بخش تقسيم مي گردد:
الف – آموزش رزم مقدماتي : در حال حاضر حدود 80 مركز آموزشي رزم مقدماتي خاص مشمولان وظيفه در سطح كشور وجود دارد كه سربازان نيروهاي مسلح را به مدت 2 ماه آموزش مي دهند . در اين آموزش ها اصول اوليه نظامي ازقبيل به كارگيري سلاح و ...به فراگيران آموخته مي شود و درپايان آموزش نيز اردوي چند روزه برگزار مي شود تا تمام آموخته ها به صورت عملي تمرين شود
برخي از مراكز آموزش مربوط به يك لشكر يا منطقه مي باشدوسربازان بعداز آموزش به قسمت هاي مختلف آن لشكر اعزام مي شوند وبرخي مربوط به كل نيرو ياسازمان و بعداز آموزش سربازان بين تمامي يگانهاي آن سازمان تقسيم  مي شود
ب- آموزش تخصصي :برخي از كاركنان وظيفه ممكن است درهر دوره براي آموزش تخصصي شامل رانندگي آمبولانس ،توپخانه ،پدافند و..برحسب نياز سازمانهاانتخاب و به مراكز آموزش تخصصي معرفي شوند معمولامراكز آموزش تخصصي درمكانهايي غيراز مراكز آموزش رزم مقدماتي مي باشد افرادي كه اين آموزشهارا طي مي نمايند در مشاغل مرتبط مشغول خدمت مي گردند.
تقسيم در پايان دوره :در تقسيم سربازان در پايان دوره آموزش عوامل مختلفي دخيل مي باشند ازجمله نمرات كسب شده توسط فراگير ،نياز يگانهاي كه سربازان آموزش ديده بين آنها تقسيم مي گردد
ازجمله مواردي كه درتقسيم افراد موثر مي باشد متاهل بودن سرباز است زيرا سربازان متاهل به نزديكترين يگان محل سكونت همسرشان اعزام مي گردند .همچنين افرادي كه توسط يگاني جذب شده اند به همان يگانها معرفي مي گردند .
 
هريك ازنيروهاي مسلح ازجمله سپاه مشموليني راكه جذب مي نمايدمراكز آموزش آنهارانيز همزمان به سازمان وظيفه عمومي اعلام مي نمايدو اين افراد براي آموزش به مراكز اموزش نيروي مربوطه معرفي مي گردند.
نكاتي كه بايد در ورود به مراكز آموزش مد نظر قرار گيرد :
1-سازمان وظيفه عمومي و معاونت هاي وظيفه عمومي استانهاي سراسر كشور وظيفه اعزام سربازان از محل وظيفه عمومي استان به مراكز آموزش را به عهده دارند لذا در روز مشخص شده به مراكز ي كه دربرگ اعزام مشخص شده رجوع و از مراجعه مستقيم به مراكز آموزش بدون اطلاع رده هاي وظيفه عمومي خودداري شود.
2-با كمي تفاوت در تمامي مراكز آموزش فراگيران بايد موي سر خود رابا نمره 4كوتاه نمايند بهتر است اين موضوع در روز قبل از اعزام انجام شود .
3-لباس سربازان بايد تماما شبيه هم باشد و تمامي البسه مورد نياز درمراكزبه افراد تحويل مي گردد لذا از همراه آوردن لباس و وسايل اضافه بخصوص موارد زير خودداري شودبرخي از جيره سربازي به شرح زير مي باشد:
 
4-درتمام مراكز آموزش از ورود تلفن همراه و رايانه همراه (لپ تاب ،تبلت )جلوگيري مي شود در برخي مراكز در ورودي مراكز گوشي ها به امانت دراي سپرده مي گردد .لذا حتي المقدور از همراه داشتن تلفن همراه خودداري شود .براي تماس تلفني فراگيران با خانواده درتمامي مراكز آموزش تلفن هاي موردنياز پيش بيني شده است.
5-از آوردن غذاهاي اماده مانند كنسرو و كمپوت و سانديس و ننقلات خودداري شود زيرا علاوه براينكه ورود آنها ممنوع بوده مي باشد و درصورت لزوم از بوفه مراكز قابل ابتياع مي باشد
6-از آوردن اشياع برنده مانند چاقو ،كاتر ،و اشياع قيمتي خودداري شود.
7-همراه داشتن كارت هاي عابر بانك ،كارت ملي و كپي ان ،برگ اعزام و برگه معرفي به مركز آموزش ،گواهي كفايت آموزش بسيج ،گواهي نامه،كپي شناسنامه براي متاهلين از ساير صفحات در انجام امور اداري لازم  مي باشد .
8-در صورتي كه قصد تنظيم برنامه ها و وقت خودراداريدبدانيد مشمولان ديپلم و پايين تردر نوزدهم  هرماه و فوق ديپلم و بالاتر يكم ماه هاي زوج به خدمت اعزام  مي گردند.
 
                                           خدمات :
در طول خدمت به كاركنان وظيفه خدمات مختلفي ارائه مي گردد كه به برخي از آنها در زير اشاره مي شود .
الف- بيمه :
برخي از موارد قانوني خدمت وظيفه عمومي از اهميت زيادي برخوردار مي باشد برخي از  اين قبيل قوانين با دوران پس از خدمت نيز ارتباط زيادي  دارد از جمله قوانين مربوط به انواع بيمه ها مي باشد
بيمه به عنوان صنعتي بزرگ بخشي از مشكلات افراد را حل نموده و يا موجب آسودگي بيشتري در زندگي خواهد بود .
بيمه در تمامي سطوح زندگي مردم رسوخ كرده و حتي انواع بيمه در بسياري از امور بصورت اجباري در آمده است .
در اين راستا كاركنان نيروهاي مسلح و سربازان عزيز تحت پوشش بيمه هاي مختلفي مي باشند كه لازم است مشمولين محترم با نحوه اجراء و ضوابط مربوطه آشنايي داشته باشند .
در اين فرصت به صورت اجمالي انواع بيمه و نحوه اجرايي آن ، كه كاركنان وظيفه در طول مدت خدمت تحت پوشش آن مي باشند را معرفي مي نماييم . عناوين پوشش هاي بيمه اي به شرح زير مي باشد .
بيمه بازنشستگي
بيمه عمر و حوادث
بيمه مازاد عمر و حوادث
بيمه درماني
بيمه مكمل درمان
1-    بيمه بازنشستگي كاركنان وظيفه
 
برابر ماده 152قانون مقررات استخدامي سپاه و مواد مشابه در قانون ارتش جمهوري اسلامي و نيروي انتظامي كاركنان وظيفه در طول خدمت تحت پوشش بيمه بازنشستگي قرار مي گيرند .
 
·         كسورات بيمه بازنشستگي :كسورات اين بيمه شامل دو بخش مي گردد:
الف- شامل نه درصد(9%)حقوق كاركنان وظيفه ك تحت عنوان حق بازنشستگي كسرمي گردد و به صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح واريز مي گردد دوبرابر اين مبلغ نيز به عنوان سهم دولت توسط دولت به صندوق مذكور واريز مي شود
ب- اولين حقوق دريافتي فرد درماه اول خدمت و اولين افزايش هايي كه درطول خدمت درحقوق فرد اعمال مي گردد به صندوق بازنشستگي نيروهاي مسلح واريز ميگردد .(برابر قانون سال 90پرداخت تمام اين مبلغ به عهده دولت گذاشته شده است )
·          خدماتي كه درخصوص اين نوع بيمه به افرادارائه مي گردد :
با پرداخت مبلغ فوق هر سرباز تحت پوشش بيمه بازنشستگي قرار ميگيرد و اگر درطول دوران خدمت به سبب خدمت و يا بدون ارتباط با خدمت دچار از كارافتادگي شده و يا فوت نمايد تحت پوشش قرار گرفته و به خود فرد يا خانواده آن حقوق ماهانه (مستمري يا وظيفه )پرداخت خواهدشد.البته بر حسب ارتباط با عدم ارتباط از كارافتادگي و فوت با خدمت مبلغ حقوق دريافتي فرد كمي متفاوت مي باشد .حقوق مستمري فرد در صورت فوت به همسرو فرزندان و يا پدر و مادر(در صورتي كه تحت تكفل سرباز باشند )پرداخت و در صورت  از كارافتادگي به خود فرد پرداخت مي گردد به عنوان مثال برابر اين قانون اگر سربازي در طول خدمت دچار از كارافتادگي گردد تا پايان عمر به او حقوق مستمري پرداخت شده و اگر دختري داشته كه آن دختر هيچ وقت ازدواج نكند تا پايان عمر دختر مستمري فرد به دختر آن پرداخت مي گرددو به عبارتي ممكن است بعداز بروز حادثه خود و خانواده سرباز تا حدود صد سال حقوق مستمري دريافت نمايند .
درصورتيكه فرد به سلامت خدمت خودرا به پايان برساند و بعداز خدمت به استخدام سازمانهاي دولتي درايد تمام مدت خدمت سربازي جزءسابقه پرداخت حق بيمه محسوب شده و به خدمت فرد در سازمان اضافه مي گردد.
همچنين  در صورتيكه به استخدام شركتها يا سازمانهاي تحت پوشش قانون كار (سازمان تامين اجتماعي )استخدام گردد با پرداخت يك پنجم حق بيمه بازنشستگي برابر آخرين حقوق دريافتي فرد مدت خدمت سربازي جزءسابقه پرداخت حق بيمه قرارمي گيرد .
 
2-بيمه عمر و حوادث:
برابر آيين نامه بيمه عمر و حوادث نيروهاي مسلح كليه سربازان درطول خدمت تحت پوشش بيمه عمر و حوادث قرار مي گيرند.
كسور بيمه  عمر و حوادث:سهم فرد شامل يك درصد (1%)حقوق كاركنان وظيفه كه تحت عنوان حق بيمه عمر و حوادث كسر گرديده و به صندوق بيمه نيروهاي مسلح واريز مي گردد دو برابر اين مبلغ ،نيز به عنوان سهم دولت و سهم كارفرما و به صندوق مذكورواريز مي شود .
خدمات قابل ارائه با اين بيمه :
كليه كاركنان وظيفه از روز شروع  خدمت تحت پوشش بيمه عمر و حوادث بوده و در صورتيكه فوت نموده و يا درحوادث دچار از كارافتادگي گردند مي بايست جهت دريافت غرامت بيمه به مراجع مربوطه مراجعه نمايند.
مبلغ خسارت بيمه ،براي بيمه قانوني عمر و حوادث برابر فرمول زير محاسبه مي شود .
غرامت بيمه =30 ×12×3 سهم بيمه فرد (كه در ماه بروز حادثه از آن كسر شده )×4يا5يا6
*براي جانبازان و شهدا عدد 6
*براي معلولين و متوفيان به  سبب خدمت عدد 5
*براي معلوليت و فوت عادي عدد 4
اين مبلغ  براي يك بار به فرد  يا خانواده آن پرداخت مي گردد همچنين براي دوران نقاهت فرد در بيمارستا ن بستري شود تا دو ماه  حقوق به فرد به عنوان كمك هزينه دوران نقاهت پرداخت مي گردد .
3-بيمه مازاد عمر و حوادث:
هريك ازنيروهاي مسلح به منظور كمك به كاركنان وظيفه اي كه در طول خدمت دچار حادثه شده يا فوت مي گردند بيمه اختياري مازادعمر و حوادث را اجرامي نمايد و كليه افراد وظيفه درصورت تمايل تحت پوشش اين بيمه قرارمي گيرند
كسور بيمه مازاد عمر و حوادث :مبلغ سهم فرد و خدماتي كه ارئه مي گردد در سازمانهاي مختلف متفاوت (بين 5تا 20ميلون تومان) مي باشد.
به عنوان مثال :( بيمه عمر و حوادث و بيمه مازاد عمر و حوادث )سربازي در طول خدمت در (محل كاريا منزل)دچار حادثه شكستگي دست شده است اين فرد بعد از استراحت پزشكي و درمان دست براي تعيين درصد از كارافتادگي دست بايد به كميسيون پزشكي  نيروي مربوطه معرفي شده  تا ميزان درصد از كارافتادگي دست وي را مشخص نمايد سپس به منظور مشخص نموده اينكه حادثه عادي يا حين خدمت مي باشد .پرونده وي به كميسيو ن تشخيص وضعيت نيروي مربوطه ارجاع شده و درنهايت پرونده جهت پرداخت غرامت به مراجع مربوطه ارسال مي شود.
ج-بيمه  درماني :
برابر قانون بيمه درماني كاركنان وظيفه كليه كاركنان وظيفه و خانواده هاي آنها (همسر و فرزندان )تحت پوشش بيمه درماني قرار مي گيرند و دفاتر درماني شخص سرباز توسط مراكز آموزش درهفته اول خدمت از سازمان خدمات  درماني نيروهاي مسلح دريافت و تحويل فرد مي گردد و دريافت دفاتر درماني خانواده سربازان بعهده خود آنها مي باشد كه بايد با در دست داشتن مدارك شخصا به شعب سازمان خدمات درماني مراجعه نموده و دفاتر خود را دريافت نمايد.
اين بيمه براي كليه سربازان فاقد بيمه درماني اجباري مي باشدو افرادي كه بيمه سازمانهاي ديگر بوده يا فرزندان كاركنان نيروهاي مسلح مي باشند واز خدمات بيمه اي پدر خود استفاده مي كنند مي توانند  با مراجعه به كارگزيني موضوع رااطلاع  داده تا از پوشش بيمه درماني سربازان خارج شوند .البته براي سربازان صرفه اقتصادي با پوشش  بيمه سربازي  مي باشند تا بيمه پدر خانواده .
درحال حاضر دونوع بيمه درماني در نيروهاي مسلح وجود داردكه شامل بيمه اوليه و بيمه مكمل مي باشد كه سربازان تحت پوشش آن مي باشند .
ميلغ حق بيمه سرانه :
يك پنجم سرانه حق بيمه سرانه و مكمل درمان ،كه براي سربازان  وخانواده (همسر و فرزندان)او به ترتيب مبلغ 22560ريال و 1800مي باشد و صورت خودكار از حقوق آنها كسر مي  گردد  تحت پوشش اين بيمه قرار مي گيرند..
خدمات درماني قابل ارائه :
خدمات پزشكي كه بادفاتر درماني سربازان ارائه مي شود بسيارمتنوع مي باشد و در اين بحث نمي گنجد اما مي توان گفت ارائه خدمات به سربازان و همسر و فرزندان آنها همانند كاركنان كادر نيروهاي مسلح و خانواده آنها مي باشد.
ج-حقوق: به كليه كاركنان وظيفه درطول آموزش و خدمت برابر جداول زير (كمك  هزينه )حقوق و مزايا پرداخت مي گردد:
جدول پايه كمك هزينه حقوقي دوران آموزش
رديف
 
                    عنوان تحصيلات
    كل حقوق دوران آموزش (به ريال)
1
    كاركنان وظيفه فاقدمدرك ديپلم
656717
2
كاركنان وظيفه داراي مدرك ديپلم
676032
3
كاركنان وظيفه داراي مدرك فوق ديپلم
743635
 
4
كاركنان وظيفه داراي مدرك ليسانس
917472
 
5
كاركنان وظيفه داراي مدرك ليسانس و بالاتر
994733
 
جدول حقوقي پايه دوران خدمت و بعداز آموزش و اخذ درجه
 
رديف
 
                 عنوان درجه
حقوق پايه دوران خدمت (به ريال )
1
  سرباز
656717
2
سرباز دوم
661546
3
سرباز سوم
676032
4
سرجوخه يا رزم يار
690518
5
گروهبان يا رزم آورسوم
714662
6
گروهبان يا رزم آوردوم
743635
7
گروهبان يا رزم آوريكم
777437
8
استوار يا رزم دار دوم
811238
9
استوار يا رزم دار يكم
854698
10
ستوان سوم
917472
11
ستوان دوم
994733
12
ستوان يكم
1100966
13
ستوان يكم پزشك
1216858
 
 
همچنين موارد زير به پايه حقوق اضافه مي گردد
1-هزينه سفر:به كاركنان وظيفه غير بومي حسب مورد 4بار در سال ،به هركيلومتر فاصله رفت و برگشت  بين محل خدمت و محل سكونت مبلغ2/201ريال (درسال 1392)پرداخت مي گردد.
2-به سربازان متاهل حسب مورد كمك هزينه حق همسر و اولاد به ميزان زير پرداخت مي گردد:
حق همسر :680/281ريال
حق اولاد :به هر اولاد مبلغ 336/56ريال
3-به كاركنان وظيفه اي كه درمناطق بد آب و هوا و محروم خدمت مي نمايند حسب مورد از 5 تا 150درصد حقوق ، به عنوان فوق العاده بدي آب و هوا پرداخت مي گردد.
د-مرخصي :
الف)مدت مرخصي استحقاقي ساليانه كاركنان وظيفه مناطق عادي ويا به ازاي هرماه يك روز مي باشد.
ب)به مدت مرخصي ساليانه كاركنان وظيفه اي كه فاصله ي محل سكونت و يگان خدمتي آنها بيش از 100 كيلومتر باشد به ازاي هر 100كيلومتر يك روز اضافه مي شود .
ج)به كاركنان وظيفه اي كه در مناطق مرزي كوهستاني و كويري خدمت مي كنند يك روز و در ساير مناطق براي مسافت 300تا 600كيلومتر يك روز وبراي مسافت بيش از 600كيلومتر دو روز ،مرخصي تو راهي (جهت رفت و برگشت )و حداكثر سالي 3مرتبه اضافه گردد .
د)به مدت مرخصي استحقاقي ساليانه كاركنان وظيفه اي كه درمناطق بد آب و هوا به كارگيري  مي شوند به تناسب درجه بدي آب و هوا به ترتيب (درجه2 )  شش روز ،(درجه3)هشت روز و (درجه 4)ده روز اضافه مي گردد.
تبصره 1 : استفاده از مرخصي استحقاقي ، موكول به تقاضاي كتبي كاركنان و موافقت كتبي مسئول مربوط مي باشد .
ه ) به مرخصي استحقاقي كاركنان وظيفه متاهل سالانه 10 روز اضافه مي گردد . ( ملاك تاهل كاركنان وظيفه سند ازدواج رسمي مي باشد .)
و) ايام تعطيلات رسمي واقع در بين مرخصي استحقاقي كاركنان وظيفه جزء مرخصي استحقاقي آنان محسوب نمي گردد .
ز) به مرخصي ساليانه كاركنان وظيفه اي كه در طول مدت خدمت دوره ضرورت يكي از بستگان آنان (پدر ، مادر ، همسر ، فرزند ، برادر ، خواهر ، ) شهيد ويا فوت نمايد مدت ده روز اضافه مي گردد .
ح ) به كاركنان وظيفه اقليتهاي ديني (زرتشتي ، كليمي و مسيحي ) در اعياد مذهبي آنان مرخصي اعطاء مي گردد و مدت مرخصي فوق جزء مرخصي استحقاقي سالانه آنها محسوب مي گردد .
و ) فرماندهان ، روساو مديران مي توانند به مقتضاي ابراز لياقت و شايستگي كاركنان وظيفه با رعايت مقررات آئين نامه انضباطي نيروهاي مسلح علاوه برمرخصي استحقاقي حداكثر 30 روز  در طول خدمت دوره ضرورت به آنان مرخصي تشويقي اعطا نمايند .
ت) مدت مرخصي استعلاجي طبق مقررات آئين نامه معافيت پزشكي مشمولين وظيفه خواهد بود .
فرمول محاسبه مرخصي استحقاقي ساليانه كاركنان وظيفه به شرح زير مي باشد : 
مرخصي فوت بستگان +مرخصي تشويقي + مرخصي منطقه آب و هوايي + مرخصي تاهل + (مرخصي فاصله محل خدمت )+ 12 روز به ازاي هرسال – مرخصي ساليانه كاركنان وظيفه
مثال 1 : سربازي متاهل كه 6ماه در فاصله 500 كيلومتري محل سكونت خود در منطقه آب و هوايي درجه سه خدمت مي كند به شرح زير مي باشد :
مرخصي تو  راهي (1 ) + مرخصي بد آب و هوا( 12/8 )+ مرخصي تاهل (12/10) + مرخصي مربوط به مسافت (12/5) + مدت محاسبه به ماه (6) – 11
توجه در زماني كه عدد بدست آمده عدد صحيح نمي باشد مدت مرخصي گرد گردد
 
ز – ادامه تحصيل : كاركنان وظيفه بدون غيبت اوليه در حين خدمت و بعد از قبولي در دانشگاه مي توانند جهت ادامه تحصيل در مقاطع كارشناسي و بالاتر بعد از تسويه حساب از خدمت ترخيص شوند اين افراد بعد از پايان تحصيل مجددا براي ادامه خدمت به نيرويي كه در آن خدمت مي كرده اند معرفي مي گردند .
 
 


مطالب مشابه :


سربازی بهتر است یا گرفتن امریه؟؟؟ یا نرفتن به سربازی!!!!!

البته وزارت دفاع هم خوبه. بعد ارتش. و در اخرین مرحله هم نیروی انتظامی. مزایای سپاه : سپاه معمولا با درگیری کاری نداره.سربازا رو کمتر اذیت می کنن. بیشتر از بقیه جاها




راهنمای گرفتن امریه سربازی لیست ارگان های دریافت امریه و پذیرش

خاطرات سربازی مرکز آموزش شهید باهنر ناجا - راهنمای گرفتن امریه سربازی لیست ارگان های ... ١- حداقل 2 الی ٣ ماه پیش از تاریخ اعزام برای امریه اقدام کنید .... *وزارت دفاع




امریه های سربازی حذف می شود

( تابش نورایثارگران) - امریه های سربازی حذف می شود - نگذاریدپیشکسوتان جهادوخون درپیچ وخم زندگی به فراموشی سپرده شوند:امام ... 41-کانون بازنشستگان وزارت دفاع.




اندر احوالات مشمولان گرانقدر

اما در مورد امریه بگم یه سری سازمانهایی هستن که مجوز گرفتن سرباز مامور دارن. ... نوسازی مدارس، حرم امام خمینی ، شهرداری قم و مشهد ، وزارت دفاع ،سازمان جهاد کشاورزی ، و یه




پرسش های دوستان عزیزم- سری سوم

1- من امریه هستم و توی برگ سفیدم هم نوشته امریه دار ، برای امریه دارها مدرک دیگه ای جز ..... یکی از دوستان امریه وزارت دفاع هست که خودش میگه پذیرشه نه امریه و میتونه با




نحوه اخذ امریه

پایگاه بسیج پیروان قرآن کریم - نحوه اخذ امریه - ... نحوه اخذ امریه دستگاه های غیر نظامی: نیرو های مسلح موظفند در اجرای اصل 147 ... وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران




سهمیه سربازان امریه یگان حفاظت محیط زیست قطع شد

27 مه 2013 ... فرمانده یگان حفاظت محیط زیست درباره جذب سرباز امریه گفت: با توجه به .... در هواي طبيعت پر مي كشد و سر از جان شناخته به دفاع از آن بر مي خيزد.




شرایط فروش خدمت سربازی در سال 94

... سربازی در سال 94 | ايجاب نيوز,اخبار آگهي هاي استخدامي,اخبار امریه,معافيت خدمت ... اساس آیین نامه‌ای خواهد بود که از سوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تهیه و




ثبت نام طرح سرباز معلم (امریه آموزش و پرورش) استان اصفهان

ثبت نام طرح سرباز معلم (امریه آموزش و پرورش) استان اصفهان ... گفت: با توجه به محدودیت سهمیه تخصیص یافته از وزارت آموزش و پرورش، زمان ثبت نام به هیچ وجه قابل تمدید نخواهد بود. ... امام جمعه موقت نطنز: تیم هسته ای با قاطعیت از حقوق ملت دفاع کرد




جزئيات معافيت ،کاهش و کسر خدمت مشمولان خدمت سربازي

23 مه 2009 ... ... وزرات بهداشت، آموزش و پرورش،نفتکش و قوه قضاييه)هستند يا خدمت خود را در چارچوب مقررات احتساب خدمت ناپيوسته روحانيون انجام داده اند،و يا در قالب امريه ... رزمندگان دوره دفاع مقدس درصورتي از خدمت معاف مي‌شوند که داراي جانبازي 25




برچسب :