نمـــاز از دیدگاه عقل و وجدان

نمـــاز  از دیدگاه عقل و وجدان

 یکی از حقوق انسانی ، سپاس از محبت و نیکی دیگران است . حتی اگر مسلمان نباشیم . احسان و نیکی دیگران به عهده ی ما مسئولیت تشکر می گذارد . این حق ، نسبت به هر زبان و نژاد و ملیت و کشور ، یکسان است. هر چه لطف و نیکی بیشتر و نیکی کننده بزرگتر باشد ، تشکر هم باید بیشتر و بهتر انجام گیرد .

آیا کسی بیشتر از خدا برما حق دارد ؟ ... خیر چرا که نعمت و نیکی او درباره ی ما بیشمار است ، و خودش نیز وجودی عظیم و فیاض می باشد .

خداوند ،‌ما را از یک سلول آفرید ، و هر چه نیاز حیات ما بود ، از قبیل : نور ، حرارت ، مکان ،‌هوا ، آب ،‌اعضاء ، غرائز ،‌قوا ،‌طبیعت گسترده  ،‌ گیاهان و حیوانات ،‌هوش و عقل و عاطفه و ... برایمان فراهم کرد و برای تربیت معنوی ما ،‌رسولان خویش را فرستاد و احکام سعادت بخش مقرر کرد و حلال و حرام ، وضع نمود و « حیات مادی » و « حیات روحی » ما را از هر جهت ، برخوردار از ابزار و وسائل کمال ساخت و همه شرایط رشد و بهروزی و سعادت دنیوی و اخروی ما را فراهم نمود . چه کسی بیش از خداوند به ما نیکی کرده ، که بیش از او شایسته ی ادای حق باشد .

به قول سعدی : هر نفسی که فرو می رود ، ممد حیات است و چون بر می آید ، مفرح ذات ،‌پس در هر نفسی دو نعمت موجود است .و بر هر نعمتی شکری واجب .

از دست و زبان که بر آید                                     کز عهده ی شکرش به در آید

او ما را از هدایت انبیاء و معصومین برخوردار ساخت . جهان و طبیعت را مسخر انسان کرد و به او قدرت بهره بردن از مواهب طبیعت و کشف رازهای جهان و استفاده از آن در مسیر فلاح و زندگی خویش داد .

برگها و گیاهان کربن هوا را می گیرند و اکسیژن می سازند .

قطرات باران ، هوا را صاف و سالم می کنند. نهنگ ها ماهیان مرده دریاها را می بلعند تا آب ها بدبو نشوند. چشم های ما، هر لحظه ، از زاویه های مختلف عکسهای گوناگون و دقیق از همه چیز می گیرد. اگر لب ما نرم نبود، قدرت حرف زدن نداشتیم. اگر اشک، شور نبود، چشم ما که از پی آفریده شده ، خراب می شد. اگر آب ها تلخ و شور بود ، درختان نمی روئیدند. اگر زمین، جاذبه نداشت، واگر فاصله خورشید به ما نزدیک تر بود . اگر هنگام تولد مکیدن را نمی دانستیم ، اگر مهر پدر و مادر نبود ، و هزاران « اگر » دیگر ... آیا می توانستیم به زندگی ادامه دهیم؟ البته نه درصدد بر شمردن نعمت های خداییم و نه از عهده ی آن بر می آییم؛ که خداوند خود فرمود اگر نعمت های الهی را بشمارید ، نمی توانید آنها را به حساب آورید.

باری ... اگر یک میلیونیم این نعمت ها را از کسی دیگر دریافت می کردیم ، همه ی عمر مدیون و سپاسگزار او نبودیم. وظیفه ی انسانی و وجدانی ما ، ایجاب می کند که سپاس نعمت های الهی را ادا کنیم و به شکرانه ی آن همه نیکی ، نماز بخوانیم و او را بپرستیم. چون او ما را آفریده، ما هم او را عبادت کنیم و بنده ی او باشیم تا بنده و برده شرق و غرب نشویم.

نماز ، تشکر از خداوند است و هر انسان عاقل و با وجدانی ، به لزوم نماز پی می برد. وقتی یک سگ، در مقابل استخوانی که به او می دهند، ‌حق شناسی می کند و دم می جنباند و اگر دزد و بیگانه ای وارد خانه شود، به او حمله می کند، ‌اگر انسان نسبت به این همه نعمت پروردگار ، بی تفاوت باشد و از روحیه ی سپاسگزاری که به صورت « نماز » جلوگر می شود ، بی بهره باشد ، آیا در قدر شناسی کمتر از سگ نیست؟ ! ...

چند سوال و جواب

سوال: مگر خداوند به تشکر ما نیاز دارد؟ جواب: هر گز! قدر دانی از یک لطف، ارزشی برای ماست و نشانه ی انصاف ماست ، نه اینکه نشان نیاز خدا به نماز ما باشد ،‌اگر معلمی به شاگردش گفت : از زحمات من قدر دانی کنید و خوب درس بخوانید ، شاگرد نباید خیال کند که خوب درس خواندن او و قدر دانی، مورد نیاز معلم است. بلکه کمال شاگرد را می رساند.

سوال: اگر بناست از نعمت های الهی تشکر کنیم ، چرا حتماً‌نماز بخوانیم ؟

جواب : وقتی اصل لزوم تشکر را قبول کردیم ، چگونگی آن باید طبق دستور باشد . وقتی مراجعه ی بیماری به پزشک ، ضروری تشخیص داده شد . چگونگی مصرف دارو ،‌تابع دستور پزشک است . برای اینکه در تشکر ها سردرگم نشویم و یاوه نگوییم ، باید طبق خواسته ی خدا سپاس انجام دهیم . یک خلبان ، همینکه پرواز را پذیرفت ، در هر کجای دنیا که خواست ؛ با برج مراقبت تماس بگیرد ، باید به زبان انگلیسی سخن بگوید . پس نحوه ی تشکر را باید از دستور الهی و اولیا خدا فرا

بگیریم .

سوال:تشکر در برابر نعمت ها درست ، ولی آنکه در میان ناگواریها زندگی می کند ، او چرا باید تشکر کند؟

جواب:اولاً بیشتر ناراحتی ها به دست خود ما فراهم می آید ، مثلاً با رعایت نکردن بهداشت، مریض می شویم، و با درس نخواندن تنبلی، دچار رکود در زندگی می گردیم، در انتخاب دوست، دقت نمی کنیم، گرفتار می شویم ... و

ثانیاً: تلخی ها را باید در کنار شیرینی ها حساب کرد و بلاها را در کنار نعمت های بیشمار دید. ثالثاً: گاهی سختی ها  بلا ها ، باعث کمال روح و صیقل خوردن جان و سبب ترقی معنوی می باشد و دلها از غیر خدا بریده ، به او متوجه می شود.


مطالب مشابه :


مراسم تقدیر از برگزیدگان بخش های مختلف دانشگاه علوم پزشکی جهرم+گزارش تصویری

در این مراسم رئیس سازمان نظام پرستاری کشور ضمن قدر دانی از هر 2500 نفر تحت نظر یک پزشک




تو قدر آب چه دانی ؟

« تو قدر آب چه دانی که در کنار فراتی » ؟! این بیت از سعدی است غلاف کرد و به توصیه پزشک




اطلاعیه نظام پزشکی شهرستان شبستر

خجسته پزشک را بر تک تک جامعه ی پزشکی صمیمانه تبریک عرض نموده ،ضمن قدر دانی از پزشک را




چهره های ماندگار

یک هنرمند سرشناس، یک استاد معروف دانشگاه، یک فیزیکدان برجسته، یک پزشک قدر دانی از




جناب آقای دکتر یوسف قاسمی پزشک محترم درمانگاه چورس متشکریم

و ارادت ،وبلاگ چورس و اهالی روستای چورس برحسب وظیفه نهایت تشکر و قدر دانی از پزشک نمونه




نمـــاز از دیدگاه عقل و وجدان

قدر دانی از یک لطف، ارزشی برای ماست و نشانه ی انصاف چگونگی مصرف دارو ،‌تابع دستور پزشک




برچسب :