همه گونه خيارات وموارد مربوط به معاملات ودادوستدوقولنامهه و... جبران خسارت فسخ معامله با اعمال خي

  همه گونه خيارات وموارد مربوط به معاملات ودادوستدوقولنامهه و...  جبران خسارت فسخ معامله با اعمال خيار تخلّف   / خيار فسخ در صورت تغيير قولنامه /  فسخ معامله در صورت عدم پرداخت کامل وجه  / فسخ معامله در صورت تخلّف شروط  /قاعده کافه خيارات در معاملات  / سلب خيار /خيار غبن و پرداخت زيان  /فسخ بخاطر اختلاف فاحش بهاي ملک /فسخ معامله بعلت خيار غبن و ...   /خيارات و غبن  / احكام خريد و فروش   فروش قسطي اجناس با قيمت بالاتر  /فروش نسيه با قيمت بيشتر  /خريد و فروش بن کارمندي  /فروش لباس زير زنانه توسط مرد  /فروش نقره به قيمت روز و ...  / کپي رايت  /سود سهام در شرکت تعاوني  /فروش تسهيلات اعطايي به کارمندان دولت  /منازل و زمين   /املاک مشاع  /كار با شركت رشوه دهنده /قراردادها  قرارداد پيش فروش  / اختلاف متراژ پس از معامله  /فرم کارگشا  /پرداخت خسارت توسط ثبت نام کنندگان طرح الماس   /طرح نقش جهان مثل الماس / مستغلات  /تجارت و بازرگاني /اخذ درصد خريد در شرکت  /كسب درآمد با پيش بيني مسابفات / کار با شرکت ربا دهنده  /تجارت الکترونيکي   /تجارت اينترنتي   /فروش اجناس به قيمت روز پس از گذشت چند ماه  /نماز در کلام معصومین (ع) پنج کلمه از تورات .داستانی شگفت...    ما     رساله های مراجع عظام تقلید     مـراکز پـاسخگوئی به احکـام     ثواب الأعمال و عقاب الأعمال     ارگانها و سازمانهای دولتی     روزنامه ها - هفته نامه ها     پایگاههای مذهبی     پایگاههای قرآنی     پایگاههای خبری     پایگاههای متفرقه  ....

خيارات

 جبران خسارت فسخ معامله با اعمال خيار تخلّف 

سؤال:آیا با اعمال خیار تخلّف از شرط از طرف خریدار و سپس فسخ یک معامله به علت قانونی، خساراتی که فروشنده در ازای دریافت ثمن به خریدار وارد کرده است قابل مطالبه است؟

 پاسخ: قابل مطالبه نیست ولی اخلاقاً باید جبران خسارت شود.

 خيار فسخ در صورت تغيير قولنامه 

سؤال:اينجانب سه دانگ ملکي را با شخصي قول نامه کردم که بعد از اتمام نگارش قرارداد و امضاء اينجانب چند دقيقه بعد و بدون اجازه و رضايت اين حقير جمله‌اي از طرف خريدار که به نفع وي بوده در ذيل قرارداد اضافه گرديد که بلافاصله اعتراض کردم. 24 ساعت از طرف بنگاهدار  وقت تعيين گرديد جهت فسخ و ابطال معامله که به همين منظور قرارداد تا 24 ساعت نزد بنگاهدار امانت ماند که حدود 12 ساعت بعد از انجام معامله طبق آن حقي که داشتم به بنگاه که واسطۀ طرفين بود مراجعه و اعتراض قطعي نمودم و ثمن معامله که دو فقره چک بود و قولنامه را با اطلاع دادن به خريدار مخدوش و ابطال نمود. لذا از نظر جنابعالي اينجانب که از شرط خيار زمان 24 ساعت توافق شده استفاده کردم آيا جاي نارضايتي مي‌تواند براي خريدار باشد يا خير؟

 پاسخ: اگر شرط خيار داشته باشيد و از آن استفاده کرده باشيد معامله فسخ شده است.

 فسخ معامله در صورت عدم پرداخت کامل وجه 

سؤال:طي قراردادي که چند سال پیش منعقد شده است، وارثان قانوني یک متوفی، خانۀ موروثي خود را به شخصی فروخته اند و خریدار حدود یک بیستم منزل را در همان زمان پرداخت کرده و از آن به بعد از پرداخت باقیماندۀ مبلغ قرارداد، خودداري کرده است.

در سال بعد از قرارداد مجدداً قرارداد جديدي نوشته شده و براساس آن مبلغ جدیدی برای خانه تعیین شده است. ولي نامبرده از پرداخت وجه معين شده امتناع کرده و غير مبلغ اوليه، مبلغ دیگری بابت معامله پرداخت نکرده است.

نظر به اينکه مجموع دارايي اقتصادي و مالي ورثه مذکور همين ملک است و براي آنان نقش حياتي دارد، مستدعي است بيان فرماييد: آيا شرعاً با توجه به عدم رد پول کامل مورد معامله، اين معامله و قرارداد، قابل فسخ است يا خير؟ و ثانياً اگر مقرر شد نامبرده وجهي بدهد آيا بر اساس تورم و نرخ روز بدهد يا بر اساس قرارداد؟

پاسخ: معامله را مي‌توانند فسخ کنند و اگر فسخ نکنند، مي‌توانند وجهي که مي‌گيرند به نرخ روز بگيرند. ولي بي اشکال‌تر فسخ معامله است.

 فسخ معامله در صورت تخلّف شروط 

سؤال:چنانچه ملکی در مرحلۀ سفت کاری پیش فروش شده باشد و به موجب یکی از بندهای قرار داد به فروشنده حق داده شده باشد که چنانچه یکی از وجوه مورد تعهد خریدار بابت ثمن معامله به هر دلیل پرداخت نگردد، موجب فسخ شدن و بی اعتباری معامله گردیده و فروشنده مجاز است مورد معامله را به شخص دیگری واگذار نماید و خریدار هیچگونه حق و حقوقی نسبت به مورد معامله نخواهد داشت.

آیا فروشنده شرعاً و قانوناً حق فسخ معامله را دارد یا خیر؟

پاسخ: در صورت تخلّف شروط، حقّ فسخ دارد.

قاعده کافه خيارات در معاملات 

سؤال:همان‌ گونه‌ كه‌ ميدانيد در بسياري‌ از قولنامه‌ها و معاهدات‌ و قراردادها نوشته‌ مي‌شود «كافّه خيارات‌ اسقاط‌ مي‌گردد» يا حتّي‌ نوشته‌ مي‌شود «كافّه خيارات‌ حتّي‌ خيار غبن‌ و لو فاحش‌ اسقاط‌ مي‌گردد».

سؤال‌ اين‌ است‌ كه‌:

اوّلاً) خيارات‌ در بيع‌ و عقود قابل‌ اسقاط‌ است‌ يا خير؟

ثانياً) اگر قابل‌ اسقاط‌ است‌ و در ضمن‌ عقد اسقاط‌ گردد، بعداً مي‌توان‌ از اسقاط‌ برگشت‌ و خيار را اعمال‌ نمود يا خير؟

ثالثاً) در اين‌ مسأله‌ اجماع‌ و اتّفاق‌ نظر بين‌ فقهاء وجود دارد يا خير؟

رابعاً) اگر اختلاف‌ نظر بين‌ فقهاء باشد، در محاكم‌ قضائي‌، قاضي‌ بر اساس‌ فتواي‌ چه‌ كسي‌ بايد عمل‌ كند؟ البته‌ بايد عرض‌ شود كه‌ بر طبق‌ قوانين‌ قضائي‌ و حقوقي‌ مورد عمل‌ در آئين‌ دادرسي‌ مدني‌، خيارات‌ قابل‌ اسقاط‌ است‌ و اگر اسقاط‌ شد قابل‌ برگشت‌ نيست‌.

پاسخ: 1) كليه خيارات‌ قابل‌ اسقاط‌ است‌ مگر خيار غبن‌ كه‌ قابل‌ اسقاط‌ نيست‌.

2) اگر قابل‌ اسقاط‌ باشد بعداً نمي‌تواند اعمال‌ كند.

3) مورد اجماع‌ نيست‌.

4) قاضي‌ بر طبق‌ دستور خود عمل‌ مي‌كند.

 سلب خيار 

سؤال:چنانچه‌ در معامله‌اي‌ ذكر شود طرفين‌ كليه خيارات‌ از جمله‌ انواع‌ خيار غبن‌ را از خود سلب‌ و ساقط‌ نمايند ولي‌ موضوع‌ و مطلب‌ اسقاط‌ خيار به‌ مشتري‌ تفهيم‌ نشود و مشتري‌ پس‌ از تحويل‌ مبيع‌ متوجّه‌ شد كه‌ مبيع‌ معيوب‌ بوده‌ است‌، آيا مشتري‌ حق‌ّ مطالبه‌ و گرفتن‌ تفاوت‌ مبيع‌ سالم‌ و معيوب‌ را دارد يا خير؟

 پاسخ: اگر تفهيم‌ نشده‌ است‌ همه خيارات‌ و من‌ جمله‌ خيار عيب‌ را دارد.

 خيار غبن و پرداخت زيان 

سؤال:چندي‌ قبل‌ خانه‌اي‌ را فروختم‌ و در قولنامه‌ ذكر شده‌ كه‌ اگر كسي‌ معامله‌ را به‌ هم‌ بزند بايد مبلغ‌ پنج‌ ميليون‌ تومان‌ بدهد. دو روز بعد فهميديم‌ كه‌ فريب‌ خورده‌ايم‌. حالا كه‌ مي‌گوئيم‌ خانه‌ را نمي‌دهيم‌ مي‌گويند بايد دو ميليون‌ تومان‌ بدهيد. تكليف‌ چيست‌؟

 پاسخ: اگر فريب‌ خورده‌ايد مي‌توانيد معامله‌ را فسخ‌ كنيد و حق‌ّ گرفتن‌ دو ميليون‌ را هم‌ ندارد.

 فسخ بخاطر اختلاف فاحش بهاي ملک 

سؤال:خانه‌اي‌ داشته‌ام‌ كه‌ به‌ مبلغ‌ سي‌ ميليون‌ تومان‌ قولنامه‌ كرده‌ام‌ در صورتي‌ كه‌ همان‌ زمان‌ قيمت‌ واقعي‌ آن‌ سي‌ و شش‌ ميليون‌ تومان‌ بوده‌ است‌ و آنها در قولنامه‌ قيد كردند كه‌ اسقاط‌ كليه خيارات‌ از طرفين‌ گرديد و معني‌ اين‌ جمله‌ براي‌ ما مفهوم‌ نبود، آيا مي‌توان‌ معامله‌ رافسخ‌ كرد؟

پاسخ: اگر موقع‌ فروش‌، تفاوت‌ فاحشي‌ بوده‌ است‌ مي‌توان‌ معامله‌ را فسخ‌ نمود.

فسخ معامله بعلت خيار غبن و ... 

سؤال:قطعه‌ زميني‌ را طي‌ قولنامه عادي‌ با واسطه بنگاه‌ معاملاتي‌ به‌ شخصي‌ فروخته‌ام‌ و عمده‌ ثمن‌ آن‌ را نيز دريافت‌ نموده‌ام‌ لكن‌ مدّتي‌ بعد (كمتر از دو ماه‌) متوجّه‌ شدم‌ كه‌ قيمت‌ واقعي‌ زمين‌ بيشتر از قيمت‌ مورد معامله‌ بوده‌، به‌ خريدار معترض‌ و خواستار فسخ‌ معامله‌ و يا اخذ ما به‌ التفاوت‌ قيمت‌ زمين‌ شدم‌ و بيان‌ نمودم‌ حاضرم‌ خسارات‌ احتمالي‌ خريدار را هم‌ بدهم‌، امّا خريدار به‌ هيچ‌ وجه‌ حاضر به‌ قبول‌ يكي‌ از دو طريق‌ فوق‌ نمي‌باشد، حال‌ حضرت‌ عالي‌ مرقوم‌ بفرماييد:

1) حال‌ كه‌ من‌ مغبون‌ شده‌ام‌، از نظر شرعي‌ مي‌توانم‌ بگويم‌ من‌ ناراضي‌ هستم‌ و با اين‌ عدم‌ رضايت‌ معامله‌ را فسخ‌ نمايم‌؟

2) اگر خريدار حاضر به‌ فسخ‌ و يا پرداخت‌ ما به‌ التفاوت‌ قيمت‌ زمين‌ نباشد با اين‌ عدم‌ رضايت‌ من‌ صورت‌ معامله‌ چه‌ حكمي‌ پيدا مي‌كند؟

3) با وجود غبن‌ در معامله‌، آيا خريدار شرعاً موظّف‌ است‌ رضاييت‌ فروشنده‌ را به‌ دست‌ آورد يا خير؟

 پاسخ: اگر مغبون‌ شده‌ايد مي‌توانيد معامله‌ را فسخ‌ كنيد و يا ما به‌ التفاوت‌ بگيريد.

خيارات و غبن 

سؤال:اينجانب‌ در خريد مغازه‌اي‌ مغبون‌ شده‌ و گرانتر از قيمت‌ واقعي‌ خريده‌ام‌، علاوه‌ بر اين‌ فروشنده‌ براي‌ بزرگ‌ شدن‌ يا بزرگ‌ جلوه‌ دادن‌ مغازه‌، ستون‌ مغازه‌هاي‌ مجاور را كه‌ موقوفه‌ بوده‌ تراشيده‌ و اين‌ تراشيده‌ شدن‌ ستون‌ها را اداره اوقاف‌ اصفهان‌ تأييد كرده‌ است‌ و فروشنده‌ حاضر به‌ فسخ‌ معامله‌ نيست‌، مستدعي‌ است‌ حكم‌ شرعي‌ مسأله‌ را مرقوم‌ فرماييد.

پاسخ: در فرض‌ مذور خيار داريد و مي‌توانيد معامله‌ را فسخ‌ كنيد.

احكام خريد و فروش

 فروش قسطي اجناس با قيمت بالاتر 

سؤال:آیا این روشهای قسطی که رایج است و فروشنده در قبال مدت پرداخت اقساط، مبلغی بر قیمت جنس می افزاید و به اصطلاح بازاری ها جنس را مدت دار می فروشد، صحیح است؟

 پاسخ: صحيح است

 فروش نسيه با قيمت بيشتر 

سؤال:اگر جنسی که دارای قیمت مشخصی است، به صورت نسیه به بیشتر از آن قیمت فروخته شود چه حکمی دارد؟

 پاسخ: اگر نخواهد از اين راه ربا بخورد جائز است.

 خريد و فروش بن کارمندي 

سؤال:بعضاً اقدام‌ به‌ خريد و فروش‌ بن‌ كارمندي‌ مي‌نمايند بدين‌ صورت‌ كه‌ خريدار بن‌ را دريافت‌ نموده‌ و مبلغ‌ كمتري‌ از بهاي‌ بن‌ به‌ فروشنده‌ پرداخت‌ مي‌نمايد. خواهشمند است‌ نظر مبارك‌ را در اين‌ زمينه‌ مرقوم‌ فرماييد.

پاسخ: اشكال‌ ندارد.

فروش لباس زير زنانه توسط مرد 

سؤال:فروش‌ لباس‌ زير زنانه‌ توسّط‌ مردان‌ چه‌ حكمي‌ دارد؟

پاسخ: اگر مفسده‌ داشته‌ باشد بلكه‌ اگر احتمال‌ مفسده‌ هم‌ نداشته‌ باشد جايز نيست‌.

فروش نقره به قيمت روز و ... 

سؤال:اينجانب‌ مقدار 2424 مثقال‌ نقره‌ به‌ شخصي‌ داده‌ام‌ تا در شهر ديگر بفروشد و در هنگام‌ دادن‌ جنس‌، عوض‌ آن‌ را (جنس‌، پول‌، نقره‌) از او نگرفته‌ام‌ و قرار گذاشته‌ام‌ كه‌ قيمت‌ نقره‌ را بر اساس‌ قيمت‌ روز، يك‌ ماه‌ ديگر حساب‌ شود كه‌ نقره‌ها را بفروشد و پول‌ آن‌ را بياورد، لذا از حضرت‌ عالي‌ خواهشمندم‌ بفرمائيد:

1) آيا اين‌ معامله‌ صحيح‌ است‌ يا خير؟

2) اگر مشتري‌ جاهلاً اين‌ نقره‌ها را (بعد از تحويل‌ گرفتن‌ و قبل‌ از آن‌ كه‌ عوض‌ آن‌ را به‌ من‌ بدهد) اتلاف‌ نمايد، اين‌ اتلاف‌ نقره‌ها به‌ عهده فروشنده‌ است‌ يا خريدار؟

3) خسارت‌ اتلاف‌ به‌ عهده فروشنده‌ است‌ يا مشتري‌؟ يا بايد تراضي‌ به‌ وجود آيد؟

پاسخ: بنا بر آنچه‌ نوشته‌ايد او وكيل‌ شما بوده‌ است‌ و اگر افراط‌ تفريط نكرده‌ باشد و مواظبت‌ نموده‌ باشد ضامن‌ نيست‌.

 کپي رايت 

سؤال:استفاده‌ كردن‌، رايت‌ كردن‌ و يا خريدن‌ سي‌دي‌هائي‌ كه‌ توسّط‌ مراكز فرهنگي‌ توليد مي‌شود و بر روي‌ آنها جمله «هر گونه‌ تكثير از اين‌ CDشرعاً حرام‌ است‌» به‌ چشم‌ مي‌خورد، چه‌ حكمي‌ دارد؟ با توجّه‌ به‌ اين‌ كه‌ سي‌دي‌هاي‌ مذكور قيمت‌هاي‌ گزافي‌ دارند در صورتي‌ كه‌ رايت‌ آنها فقط‌ براي‌ استفاده شخصي‌ باشد و جنبه سود بردن‌ از راه‌ تكثير انبوه‌ نباشد، حكم‌ چيست‌؟

پاسخ: حرام‌ است‌.

سود سهام در شرکت تعاوني 

سؤال:در سال‌ 1357 يك‌ شركت‌ تعاوني‌ تأسيس‌ شده‌ و از سال‌ تأسيس‌ تا سال‌ 1376 سودهاي‌ به‌ دست‌ آمده‌ را سال‌ به‌ سال‌ حساب‌ نموده‌ ولي‌ به‌ حساب‌ صاحبان‌ حساب‌ واريز ننموده‌ ولي‌ مشخّص‌ است‌ كه‌ اعظاء تعاوني‌ تا سال‌ 76 چقدر سود برده‌اند، از سال‌ 77 تا آخر 80 سود تعاوني‌ حساب‌ نشده‌ و اكنون‌ كه‌ حساب‌ نموده‌اند از اوّل‌ تأسيس‌ تا پايان‌ سال‌ 80، چهار ميليون‌ سود داشته‌ است‌:

1) بعضي‌ از اعضاء تعاوني‌ كه‌ اوائل‌ عضو شده‌اند فوت‌ نموده‌ و صغير دارند، سود سهام‌ آنها را به‌ چه‌ نحو بپردازيم‌؟

2) بعضي‌ افراد، سال‌هاي‌ اوّل‌ با مبلغ‌ يكهزار ريال‌ عضو شده‌اند و بعضي‌ در سال‌هاي‌ اخير با مبلغ‌ ده‌ هزار و بيست‌ هزار ريال‌ عضو شده‌اند، سود چگونه‌ تقسيم‌ شود كه‌ حق‌ّ كسي‌ ضايع‌ نگردد؟

3) آيا مي‌شود سود تمام‌ اعضاء را به‌ طور مساوي‌ تقسيم‌ نمود؟

پاسخ: 1) سود او را به‌ ورثه‌ بايد داد.

2) به‌ نسبت‌ سرمايه‌ سود را بايد تقسيم‌ كرد.

3) اگر كليه شركاء راضي‌ باشند اشكال‌ ندارد.

 فروش تسهيلات اعطايي به کارمندان دولت 

سؤال:بعضي‌ از ارگان‌ها به‌ كارمندانشان‌ كه‌ امتيازات‌ مورد نظر آن‌ ارگان‌ را داشته‌ باشند، زمين‌ به‌ قيمت‌ ارزان‌ مي‌فروشند، آيا صاحبان‌ اين‌ امتيازات‌ مي‌توانند امتياز خود را به‌ شخص‌ ثالثي‌ بفروشند يا بايد زمين‌ را تحويل‌ گرفته‌ و سپس‌ بفروشند؟

پاسخ: اگر مخالف‌ با قوانين‌ مربوطه‌ نباشد اشكال‌ ندارد.

منازل و زمين 

سؤال:1) خريد و فروش‌ منازل‌ و زمين‌هايي‌ كه‌ اوائل‌ انقلاب‌ تصرّف‌ شده‌ مانند شهرك‌ كاوه‌ واقع‌ در خيابان‌ كاوه‌ كه‌ رضايت‌ صاحب‌ ملك‌ مشخّص‌ نيست‌ خريد و فروش‌ چنين‌ املاك‌ و منازلي‌ چه‌ حكمي‌ دارد؟

2) خريد و فروش‌ منازل‌ و زمين‌هاي‌ موقوفي‌ كه‌ به‌ صورت‌ حق‌ّ الكرد (حق‌ّ العمل‌ ـ كاركرد) انجام‌ مي‌گيرد چه‌ حكمي‌ دارد؟

3) واسطه‌گري‌ بين‌ خريدار و فروشنده‌ در موارد ياد شده‌ چه‌ حكمي‌ دارد؟

پاسخ: 1) اگر كار مصادره‌ كننده‌ بجا و شرعاً قانوني‌ بوده‌ است‌ اشكال‌ ندارد و الاّ رضايت‌ صاحب‌ ملك‌ را بايد به‌ دست‌ آورد.

2) اگر طبق‌ وقف‌ و با رضايت‌ متولّي‌ يا حاكم‌ شرع‌ باشد اشكال‌ ندارد.

3) واسطه‌گري‌ در آنها با آنچه‌ گفته‌ شد اشكال‌ ندارد.

املاک مشاع 

سؤال:املاكي‌ كشاورزي‌ بين‌ دو نفر به‌ صورت‌ مشاع‌ موجود مي‌باشد كه‌ هنوز در بين‌ شركائ تقسيم‌ و تفكيكي‌ شرعي‌ و قانوني‌ صورت‌ نگرفته‌ است‌.

1) اجاره‌ دادن‌ كليه املاك‌ مشاع‌ توسّط‌ يكي‌ از شركاء بدون‌ رضايت‌ شريك‌ ديگر چه‌ حكمي‌ دارد؟

2) معامله‌اي‌ كه‌ در آن‌ يكي‌ از شركاء قبل‌ اين‌ كه‌ تقسيم‌ و تفكيك‌ شرعي‌ و قانوني‌ بين‌ آنها صورت‌ گرفته‌ باشد بدون‌ رضايت‌ شريك‌ ديگر قسمتي‌ از ملك‌ مشاع‌ را فروخته‌ باشد چه‌ حكمي‌ دارد؟

3) اگر يكي‌ از شركاء، افرادي‌ را كه‌ هيچ‌ گونه‌ مالكيّتي‌ در اراضي‌ نداشته‌ و صرفاً با پرداخت‌ بهره مالكانه‌ بر اراضي‌ زراعي‌ تصرّف‌ زارعانه‌ دارند را به‌ عنوان‌ مالك‌ معرّفي‌ نمايد، مشمول‌ چه‌ حكمي‌ است‌؟

4) تصرّف‌ افراد فوق‌ (زارعين‌) بر املاك‌ مشاع‌ فروخته‌ شده‌ توسّط‌ يكي‌ از شركاء بدون‌ رضايت‌ شريك‌ ديگر مشمول‌ چه‌ حكمي‌ است‌؟

 پاسخ: 1) جايز نيست‌ ولي‌ اگر بعداً رضايت‌ شريك‌ ديگر را به‌ دست‌ آورد اجاره‌ صحيح‌ مي‌شود.

2) جايز نيست‌ ولي‌ اگر بعداً رضايت‌ شريك‌ را حاصل‌ نمود آن‌ بيع‌ امضائ مي‌شود اين‌ در صورتي‌ است‌ كه‌ همه ملك‌ را يا بعض‌ معيژن‌ آن‌ را بفروشد ولي‌ اگر حق‌ّ خود را به‌ طور مشاع‌ بفروشد بيع‌ صحيح‌ است‌ ولي‌ شريك‌ ديگر مي‌تواند معامله‌ را فسخ‌ مشروط‌ بر اين‌ كه‌ خود او ملك‌ را بخرد.

3) جايز نيست‌ و تصرّف‌ او هم‌ جايز نيست‌.

4) بدون‌ رضايت‌ شركاء جايز نيست‌.

 كار با شركت رشوه دهنده 

سؤال:با سلام بفرمایید دریافت حقوقی که در شرکتی که رشوه به دیگران می دهد چه حکمی دارد. من در شرکتی کار می کنم که برای برنده شدن در مناقصات رشوه می دهد. آیا حقوق من حلال ایت؟

 پاسخ: حقوق شما اشكال ندارد.

قراردادها

قرارداد پيش فروش 

سؤال:قراردادي‌ بين‌ يك‌ شركت‌ دولتي‌ يا خصوصي‌ در خصوص‌ پيش‌ خريد هر نوع‌ جنس‌ مشروعي‌، به‌ شرح‌ ذيل‌ تنظيم‌ گردده‌ است‌:

ماده‌ 1) موضوع‌ قرارداد: پيش‌ خريد آپارتمان‌، لوازم‌ خانگي‌، گوشت‌ قرمز، مرغ‌ و يا

ماده‌ 2) زمان‌ و مكان‌ انجام‌ تعهّدات‌:

ماده‌ 3) نوع‌ قرارداد:

ماده‌ 4) چگونگي‌ پرداخت‌ مبلغ‌ مورد معامله‌ از طرف‌ خريدار به‌ فروشنده‌ به‌ صورت‌ 25% نقدي‌، 50% اقساط‌ يا دادن‌ جنس‌ بابت‌ آن‌ و يا اگر مورد معامله‌ حيوان‌ و پيش‌ خريد گوشت‌ قرمز بوده‌ باشد علوفه‌، و 25% باقي‌ مانده‌ هنگام‌ تحويل‌ مورد معامله‌.

ماده‌ 5) ضمانت‌ حسن‌ اجراي‌ كار: به‌ منظور تعيين‌ حسن‌ انجام‌ قرارداد، فروشنده‌ موظّف‌ است‌ هنگام‌ قرارداد ضمانت‌ بانكي‌ و چك‌ معادل‌ ارزش‌ كل‌ّ قرارداد به‌ خريدار تسليم‌ نمايد. چنانچه‌ فروشنده‌ تعهّدات‌ خود را انجام‌ ندهد خريدار مجاز است‌ به‌ تشخيص‌ خود هر مبلغي‌ را كه‌ مقتضي‌ بداند از محل‌ تضمين‌ برداشت‌ نمايد و فروشنده‌ حق‌ّ هر گونه‌ اعتراض‌ را از خود سلب‌ مي‌نمايد. بديهي‌ است‌ خريدار در صورت‌ تخلّف‌ فروشنده‌، علاوه‌ بر ضبط‌ تضمين‌ مأخوذه‌ حق‌ّ خواهد داشت‌ قرارداد را فسخ‌ نمايد.

ماده‌ 6) خريدار هيچ‌ گونه‌ تعهّدي‌ در رابطه‌ با هزينه حمل‌ و نقل‌، دارو، واكسيناسيون‌ و ساير موارد را ندارد و فروشنده‌ مسئول‌ هر گونه‌ ضرر و زياني‌ خواهد بود كه‌ سبب‌ عدم‌ اجراي‌ دقيق‌ مفاد قرارداد از جانب‌ او به‌ خريدار وارد آيد. ضمناً فروشنده‌ اقرار مي‌نمايد كه‌ مشمول‌ قانون‌ منع‌ مداخله وزراء، نمايندگان‌ مجلس‌ و كاركنان‌ دولت‌ مصوّب‌ 1337 نيست‌.

ماده‌ 7) تعداد يا وزن‌:

ماده‌ 8) سررسيد تحويل‌:

ماده‌ 9) جنس‌ مورد قرارداد (ايراني‌ يا خارجي‌):

با توجّه‌ به‌ متن‌ قرارداد، بفرمائيد:

1) اين‌ قرارداد چه‌ نوع‌ قراردادي‌ است‌؟ ماهيّت‌ آن‌ چيست‌؟

2) اگر بر اثر قوّه قهريه‌ (سيل‌، زلزله‌، انواع‌ بيماري‌هاي‌ دامي‌، تب‌ برفكي‌ و .... مورد معامله‌ از بين‌ برود و يا دچار خسارت‌ شود ضرر و زيان‌ ناشي‌ از آن‌ به‌ عهده چه‌ كسي‌ است‌؟ فروشنده‌ يا خريدار يا هر دو؟

پاسخ: 1) اين‌ معامله‌ گر چه‌ شباهت‌ به‌ بيع‌ سلف‌ دارد ولي‌ احتياج‌ نيست‌ كه‌ آن‌ را تحت‌ عقدي‌ از عقودمشهور ببريم‌ و همين‌ مقدار كه‌ عقدي‌ است‌ عقلائي‌ و منعي‌ از شارع‌ مقدّس‌ نشده‌ است‌ آن‌ صحيح‌ است‌ و عمومات‌ كه‌ راجع‌ به‌ صحّت‌ عقود داريم‌ آن‌ را شامل‌ مي‌شود بنا بر اين‌ اصل‌ معامله‌ صحيح‌ است‌ و اشكال‌ ندارد.

2) كليه آفات‌ قهريه‌ و زيان‌ها مربوط‌ به‌ فروشنده‌ است‌ و از اين‌ جهت‌ زمين‌ مربوط‌ به‌ خريدار نمي‌شود.

  اختلاف متراژ پس از معامله 

سؤال:آپارتماني‌ خريده‌ام‌ كه‌ در قولنامه‌ صحبتي‌ از متراژ آن‌ نشده‌ ولي‌ فروشنده‌ به‌ صورت‌ شفاهي‌ گفته‌ است‌ مثلاً 25 متر، و به‌ رؤيت‌ اينجانب‌ نيز رسيده‌ است‌، حال‌ مقداري‌ از 25 متر كمتر است‌، آيا فروشنده‌ بايد مبلغ‌ مقدار كمتر را بپردازد؟ و اگر بيشتر بود آيا خريدار بايد مبلغ‌ مقدار بيشتر را پرداخت‌ نمايد؟

 پاسخ: اگر به‌ طور واحدي‌، نه‌ متراژي‌، خريد و فروش‌ شده‌ باشد، اگر زياد يا كم‌ بيايد هيچ‌ كدام‌ حقّي‌ به‌ يكديگر نداريد.

فرم کارگشا 

سؤال:فرمي‌ است‌ با نام‌ «طرح‌ كوشش‌ و همياري‌ ـ كارگشا» متعلّق‌ به‌ گروه‌ كارگشايان‌ انصار الموحّدين‌. گردانندگان‌ اين‌ طرح‌ اذعان‌ دارند كه‌ اين‌ فرم‌ با فرم‌هاي‌ قبلي‌ متفاوت‌ و مقداري‌ از مبالغ‌ آن‌ براي‌ كمك‌ به‌ مؤسّسات‌ خيريه‌ هزينه‌ مي‌شود. استدعا دارم‌ نظر مبارك‌ را مرقوم‌ فرمائيد.

پاسخ: اين‌ گونه‌ معاملات‌ غربي‌ كه‌ مرتّب‌ رنگ‌ عوض‌ مي‌كند از جهاتي‌ حرام‌ است‌.

پرداخت خسارت توسط ثبت نام کنندگان طرح الماس 

سؤال:احتراماً به‌ عرض‌ مي‌رساند همان‌ گونه‌ كه‌ اطّلاع‌ داريد با حرام دانستن طرح فروش الماس‌،نيروي‌ انتظامي‌ اعلام‌ نموده‌ هر كس‌ به‌ كسي‌ در اين‌ ارتباط‌ پول‌ داده‌ مي‌تواند شكايت‌ كند و اصل‌ پول‌ خود را دريافت‌ نمايد.

از آنجائي‌ كه‌ پول‌ اشخاص‌، نزد ثبت‌ نام‌ كننده‌ نمي‌باشد و ثبت‌ نام‌ كننده‌ فقط‌ وظيفه ثبت‌ نام‌ آنها را در اينترنت‌ داشته‌ و پول‌ اشخاص‌ ثبت‌ نام‌ كننده‌ به‌ صورت‌ دلار به‌ شركت‌ «كيمبرلي‌» واگذار شده‌، آيا گرفتن‌ پول‌ به‌ صورت‌ اجبار از ثبت‌ نام‌ كننده‌ جايز مي‌باشد با خبر؟

لازم‌ به‌ ذكر است‌ كه‌ شركت‌ «كيمبرلي‌» اعلام‌ نموده‌ به‌ اشخاصي‌ كه‌ سودي‌ تعلّق‌ نگرفته‌، پس‌ از گذشت‌ شش‌ ماه‌ از ثبت‌ نام‌، 75% پول‌ آنها را بازپرداخت‌ مي‌نمايد.

پاسخ: افرادي‌ كه‌ دخالت‌ داشته‌اند بايد زيان‌ ديگران‌ را متحمّل‌ شوند.

طرح نقش جهان مثل الماس 

سؤال:سؤال‌ در مورد طرح‌ نقش‌ جهان‌ است‌ و شكل‌ آن‌ مانند طرح‌ الماس‌ است‌ با اين‌ تفاوت‌ كه‌ در اين‌ طرح‌ جنسي‌ در كار نيست‌.

پاسخ: اين‌ گونه‌ معاملات‌ كه‌ مرتّب‌ رنگ‌ عوض‌ مي‌كند از جهاتي‌ حرام‌ است‌ و من‌ جمله‌ اكل‌ مال‌ به‌ باطل‌ است‌.

مستغلات 

سؤال:احتراماً به‌ استحضار مي‌رساند يكي‌ از شروط‌ قراردادهاي‌ فروش‌ مستغلاّت‌ بند ذيل‌ مقرّر شده‌ است‌.

«چنانچه‌ به‌ هر علّت‌ چك‌هاي‌ ثمن‌ معامله‌ در تاريخ‌ سررسيد وصول‌ نشود تا زماني‌ كه‌ فروشنده‌ از حق فسخ‌ خود استفاده‌ ننموده‌، خريدار متعهّد است‌ علاوه‌ بر تعهّدات‌ قبلي‌، مبلغي‌ معادل‌ 30% در سال‌ از وجه‌ چك‌هاي‌ پرداخت‌ نشده‌ را به‌ عنوان‌ تفاوت‌ نقد و نسيه‌ به‌ انضمام‌ اصل‌ مبلغ‌ چك‌ها به‌ فروشنده‌ پرداخت‌ نمايد».

تقاضامند است‌ در اين‌ زمينه‌ راهنمايي‌ و اظهار نظر نماييد - نامه‌ متعلّق‌ به‌ «مجتمع‌ اقتصادي‌ كميته امداد امام‌ خميني‌ استان‌ اصفهان‌» است‌.

پاسخ: به‌ عنوان‌ تفاوت‌ نقد و نسيه‌ درست‌ نيست‌ و آن‌ همان‌ ديركرد است‌ كه‌ اشكال‌ دارد ولي‌ اگر به‌ عنوان‌ گذشت‌ از حق‌ّ الفسخ‌ باشد اشكال‌ ندارد زيرا فروشنده‌ حق‌ّ دارد معامله‌ را فسخ‌ كند و يا به‌ ازاء عدم‌ اعمال‌ آن‌ فسخ‌ مبلغي‌ را دريافت‌ نمايد.

تجارت و بازرگاني

اخذ درصد خريد در شرکت 

سؤال:بنده سهامدار شركتي هستم كه مديران آن با اخذ پورسانت (درصد) در خريدهاي مواد اوليه به بنده و شرکت ضرر مي زنند و بهاي تمام شده شركت را اينطوري بالا مي برند. بنده فكر مي كنم اين كار عين دزدي و حرام باشد و برخورد با اين مديران لازم است، هر چند قوانين ما در اين مورد سكوت كرده است. خواهشمندم نظر خود را بفرماييد؟

پاسخ: اگر مي دانيد كار آنها حرام است، بايد از آنها جدا شويد.

كسب درآمد با پيش بيني مسابفات 

سؤال:اگر در سایت های اینترنتی مختص پیش بینی نتایج آمار و ارقام ورزش های مختلف فعالیت نموده و از آن طریق کسب در آمد شود، آیا جایز است؟

پاسخ:  اگر برد و باخت نباشد و حق كسي هم ضايع نشود جايز است.

 کار با شرکت ربا دهنده 

سؤال:اینجانب حسابدار هستم و حسابداری شرکت های مختلفی را به طور همزمان بر عهده دارم. اخیراً شرکتی از من تقاضای همکاری کرده و در ابتدای ورود متوجه شدم که آن شرکت برای جلوگیری از بحران مالی، اجباراً مبلغی به صورت ربوی از یک ربا خور دریافت کرده و تعهدات شرکت را پرداخت کرده است. حال سوال بنده این است که کارکردن من با این شرکت و دستمزدی که دریافت می کنم چه حکمی دارد؟ آیا فرقی می کند که بدانم آن مبلغ ربوی تأثیر مستقیم در دستمزد من دارد یا خیر؟ 

پاسخ: کار کردن شما با آن شرکت اشکال ندارد.

تجارت الکترونيکي 

سؤال:تجارت‌ الكترونيكي‌ «گلدماين‌» چه‌ حكمي‌ دارد؟

پاسخ: اين‌ گونه‌ چيزها كه‌ مثل‌ قارچ‌، مرتّب‌ در ايران‌ مي‌رويد و هر روزي‌ به‌ اسمي‌ عرضه‌ مي‌شود علاوه‌ بر اين‌ كه‌ از مصاديق‌ قمار است‌ و علاوه‌ بر اين‌ كه‌ يك‌ قسم‌ از ربا خواري‌ است‌، اكل‌ مال‌ به‌ باطل‌ است‌ و قرآن‌ آن‌ را حرام‌ دانسته‌ است‌ و از همه اينها بدتر يك‌ كار استثماري‌ است‌ كه‌ يهودي‌ها آورده‌اند تا ضربه‌ به‌ اقتصاد مملكت‌ بزنند.

تجارت اينترنتي 

سؤال:احتراماً به‌ استحضار مي‌رساند در شيوه جديد تجارت‌ و فروش‌ كالا از طريق‌ اينترنت‌، بنده‌ با سؤالاتي‌ رو به‌ رو هستم‌ و راهنمائي‌هاي‌ جناب‌ عالي‌ راه‌ گشاي‌ من‌ خواهد بود.

1) جمعي‌ از علماء و همچنين‌ جناب‌ عالي‌ فعّاليّت‌هاي‌ شركت‌هاي‌ خارجي‌ همچون‌ دياموند (الماس‌)، گلدكوئيست‌ (سكه طلا) و پرين‌ بانك‌ (چك‌ بانكي‌) را حرام‌ دانسته‌ و قدم‌ گذاردن‌ در اين‌ راستا را نيز همچنين‌، (البته‌ بنده‌ از آنجا كه‌ سرمايه كشورم‌ از آن‌ طريق‌ به‌ راحتي‌ از كشور خارج‌ مي‌شود مخالف‌ هستم‌) از دلايل‌ آن‌ بي‌ اطّلاع‌ هستم‌، چرا كه‌ از نظر قانوني‌، تجارت‌ امري‌ است‌ آزاد، و هر كس‌ با فكر جديد محصولات‌ خود را عرضه‌ مي‌نمايد. بنا بر اين‌ در صورت‌ امكان‌ موارد منع‌ اين‌ نوع‌ معاملات‌ را توضيح‌ دهيد تا با آگاهي‌ بيشتر قدم‌ بردارم‌.

مطالب مشابه :


مديريت نيروهای انسانی شرکت ها در دوران رکود اقتصادی

مديريت نيروهای انسانی شرکت ها در های فنی تبريز و عضو حوزه توليد و خدمات و




اختبار خرداد ۱۳۷۵ کانون وکلا

الف در سررسيد از پرداخت وجه سند خود داري نموده و ج ظرف مهلت مقرر نسبت به واخواست آن اقدام




همه گونه خيارات وموارد مربوط به معاملات ودادوستدوقولنامهه و... جبران خسارت فسخ معامله با اعمال خي

فرهنگي‌ توليد مي‌شود و معامله‌ در تاريخ‌ سررسيد وصول‌ نشود 3 تبريز ; ليست




سوالات اختبار

آقاي ( ب ) در تهران و بانوان ( ج ) و ( د ) در تبريز توليد پارچه در سررسيد از




عملکرد دولت نهم در شش ماهه گذشته

عملکرد دولت نهم در توليد بنزين در داخل تبريز به اتمام رسيده و در دو




واگذاري سهام شركت‌هاي دولتي به پيمانكاران

مجموعه ديدگاههاي تخصّصي پيرامون حرفه پيمانكاري در سررسيد خود را تبريز و بندرعباس در




مالیات مستقیم (قسمت دوم)

تاخير در پرداخت ماليات پس از سررسيد جوايز دولت براي تشويق صادرات و توليد (مشهد، تبريز




برچسب :