معماری مصر
معماری مصری سرگذشت اسرار و نبوغ معماران این سرزمین باستانی در طول تاریخ بوده است که به خلق شاهکارهای منحصربهفردی منجر شده است.
مصر دارای جغرافیای ساده است (رودخانه - صحرا - صخره) سواحل نیل به طول 900
و پهنای 16 کیلومتر منبع حیات این سرزمین و ساکنان آن بوده است و می توان
به جرأت گفت که شاهرگ حیاتی تمدن مصر محسوب می شود. در مصر بر
خلاف بین النهرین، ما شاهد ایجاد یک تمدن و امپراطوری واحد و طولانی با سنت
های واحد - مذهب واحد و عقاید و سیستم نظامی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی
واحد هستیم و بدین جهت در زمینه های هنری دارای هویتی مستقل و با ثبات و
دست نخورده است که برای مدتی طولانی این ثبات را حفظ نموده است.
برای حدود 10 هزار سال، دره نیل جایگاه یکی از بانفوذترین و باشکوهترین تمدنهای عصر خود بود. حتی امروزه هم برخی از آثار به جا مانده از این تمدن کهن همچون اهرام و ابوالهول در زمره مشهورترین و شگفتانگیزترین بناهای تاریخی جهان محسوب میشوند.
مصر گنجینه آثار معماری است که در نوع خود نظیر ندارد.آثار معماری به جا مانده از تمدن مصر باستان با توجه به مصالحی که در ساخت آنها به کار رفته است به طور کلی به دو دسته تقسیم میشوند.
دسته نخست بناهایی هستند که مصالح به کار رفته در آنها آجر نپخته بوده است. از این نوع آجر در ساخت خانههای مصری در طول تمدنهای فراعنه، یونانی، قبطی و اسلامی استفاده میشده است و امروزه در ساخت خانههای روستایی کاربرد دارد.
نوع دوم معماری سنگی است. مصر از ذخیره غنی معادن
سنگهایی نظیر بازالت، آهک، مرمر و گرانیت برخوردار بود. بهرهبرداری از
معادن سنگ زیر نظر دولت انجام میگرفت.
این امر از یک طرف به دلیل
اهمیت پروژههای ساختمانی در آن زمان بود از طرف دیگر کارگران تا اتمام کار
مجبور بودند در مجاورت معدن سنگی که بنای مورد نظر باید با آن شکل
میگرفت، زندگی کنند در نتیجه حراست از مصالح با ارزش این بناها مهم شمرده
میشد. از نکات جالب توجهای که در ساخت بناهای شگفتآور مصر شایان ذکر است
ساده بودن ابزار کارگران آن دوران در مقابل خلق این بناهای اعجابآور است.
ساخت مقبرههای سلطنتی در قدیم بسیار اهمیت داشت در واقع توجه به ساخت این مقبرهها به اوایل تمدن مصر باستان باز میگردد. علاوه بر این مقبرهها که اوج هنر معماری در آنها به کار گرفته میشد، ساخت زیارتگاهها نیز ارزش زیادی داشت. دولت بهترین مصالح، معماران و هنرمندان خود را وقف ساخت این بناها میکرد.
معابد در مصر دو دستهاند: یکی معابد برای عبادت خدایان مثل معبد هوروس در ادفو و دیگری معابد برای مردگان مثل معبد ملکه حتشپسوت در دیرالبحری و معبد تخته سنگی غول آسای رامسس دوم در ابو سمبل
برای مثال معبد حتشپسوت: این مجموعه در دامنه کوه جاسازی شده و ترکیب هیجان انگیزی را با معماری و طبیعت بوجود آورده است. سطوح تراسها با راهروهای ستون دار جانبی بوسیله معبدی شیب دار به یکدیگر متصل میشوند در وسط تراس بالایی هرم کوچک "سنگی به عنوان نشانی از مقبره قرار دارد. محل دفن فرعون در خارج از مجموعه در دل کوه جای داده شده بود. این معبد ترکیبی از عظمت اهرام دوره پیشین و تالارهای ستون دار چند طبقه است.
معبد حتشپسوت معماری بناها و کاخهای پادشاهی کهن مصر باستان: در حدود ۳۰۰۰ قبل از میلاد مسیح مصر سفلی و مصر علیا توسط فرعونی بنام تامر با هم متحد شد و اولین سلسله با یک سیاست واحد" ترکیبی از دو فرهنگ را به مورد اجرا در آورد پس از گذشت این دوره به تدریج معماری مصطبه آغاز شد.مقابر مصطبهای: •اولین مقبرههایی که در مصر ساخته شد مصطبه نام داشت که مقبرههای انفرادی بودند و از سنگ ساخته شده و ارتفاع آنها از سطح زمین حدود ۲/۵ متر بوده است. این مقبرهها که معمولا به شکل سکویی بلند و مستطیل شکل با دیوارهای پر شیب و قطور و با مفرغ سنگ یا آجر هستند محوطهای برای دفن بودند که محوطه اصلی تدفین در زیر زمین و عمق زیاد قرار داشت و بوسیله هواکش به سکویی بلند متصل میشد و در ضمن بسیار محکم نیز بودند. در سراب یا همان محوطه تدفین مقبره مصطبهای هیچگونه ارتباطی با محیط خارج وجود نداشت. نقاشی و مجسمه درگذشته و نیز اشیا نفیس و ظروفی که برای مرده لازم بود در آنجا میگذاشتند. ارتباط مقبره با خارج از دری بود و به فضای کوچکی منتهی میشد که اقوام نزدیک هدایای خود را آنجا میگذاشتند. سوراخی که از بالای جسد" متوفی را از آن وارد میکردند در برخی موارد از بام تا محل استقرار جسد بیش از ۳۰ متر عمق داشت و پس از اینکه جسد را داخل قرار میدادند این سوراخ را کاملا مسدود میکردند و دهانه آن را به دقت مانند سایر نقاط سقف میپوشانند. به طوریکه دیگر این مسیر کشف نگردد.
در حدود ۳۰۰۰ قبل از میلاد مسیح مصر سفلی و مصر علیا توسط فرعونی بنام “تامر”با هم متحد شدند و اولین سلسله با یک سیاست واحد ترکیبی از دو فرهنگ را به مورد اجرا در آورد پس از گذشت این دوره که به تدریج معماری مصطبه آغاز میشود. این دوره از سال ۳۲۰۰ تا ۲۰۴۰ قبل از میلاد به طول کشید هرم خوفون که بزرگترین هرم از اهرام ثلاثه است مربوط به این دوره بوده که دارای ۱۴۶ متر ارتفاع بوده که امروزه ۱۳۷ متر از آن باقی ماندهاست و دارای قاعدهای مربع شکل به ضلع ۲۴۳ متر (سطحی معادل ۵ هکتار) میباشد. این هرم از سنگهای ۲ تنی ساخته شدهاست و ساخت آن ۲۰ سال به طول انجامید. این هرم علاوه بر مقبره سمبل خدای رع هم بوده که نماد قدرت شاهان مصر است.
دوره پادشاهی میانهاین دوره از سال ۲۰۴۰ تا ۱۶۵۰ قبل از میلاد به طول کشید از مشخصات بارز این دوره
- از بین رفتن اهرام، که خود نشان دهنده کاهش مرکزیت حکومت و آیین رع میباشد.
- معماری معابد رونق گرفت و بزرگترین معابد در این دوره بنا گردید.
اهرام مصر :
ساخت اهرام مهمترین و اصلی ترین سازندگی این دوره را تشکیل می دهد؛ این معماری بدیع خود موجد تحولی شگرف گردید و تمدن و فرهنگ فراعنه به یک شکوفایی بی نظیر دست یافت؛ به گونه ای که مشعل هدایتی برای صنعتگران مصری برای یک دوره سه هزار ساله بعدی شد. اهرام مصر نمایانگر اوج دستاوردهای فنی، معماری، طراحی و تزیینات است که تنها در سایه یک سازمانبندی منظم، استادکارانی بی نظیر و هنرمندانی با انگیزه های قوی، و مهم تر از همه امنیت کافی و ثروتی کلان امکان پذیر بود. دوره دودمان چهارم پادشاهی اندکی افزون بر یک سده دوام آورد (٢٤٩٨-٢٦١٣پ م) و شش پادشاه از این دودمان بر مصر فرمانروایی کردند.
هرم غول پيكر مصر از قديمي ترين عجايب هفتگانه است البته اين تنها بنايي است كه در ميان عجايب هفتگانه تا به امروز باقي مانده است.زماني كه اين هرم ساخته شد بلندترين ساختمان جهان در آن زمان محسوب مي شدواين رتبه را تا ٤٠٠٠ سال حفظ كرد.پادشاهان مصر باستان را فراعنه مي ناميدند.يكي از اين پادشاهان خفو بود. در حدود ٢٥٨٠سال قبل از ميلاد مسيح اين هرم بزرگ را براي محل دفن ياهمان آرامگاه فرعون ساخته اند.
اصولاً استفاده از فرم هرم که یکی از پایدارترین فرم های هندسی است از روی
آگاهی و با توجه به شناخت از خواص هندسی احجام که نشان گر دانش زیاد مصریان
است صورت گرفته است و ارتباط مستقیم با بینش جاودانگی و ایستایی در مصر
دارد. در تجزیه و تحلیل معماری اهرام بیدن موارد می توان اشاره نمود:
1) به عقیده ی مصریان انسان بعد از مرگ وارد مرحله ی جاودانگی می شود و
مقبره ها باید از لحاظ فیزیکی این جاودانگی را به نمایش بگذارند.
2) معماری باید در ابعاد نمادین عظمت مقام متوفی یعنی فرعون را مجسم کند.
در کنار این اهرام، تعداد دیگری هرم در ابعاد کوچک تر و همین طور مصطبه
در جیزه واقع است و یکی از عجیب ترین اثر از مجموعه ی این آثار مجسمه ی
«ابوالهول» است. این مجسمه که بیش تر به یک بنا شبیه است با سر انسان
(خفرن) و بدن شیر ساخته شده و در کنار معبد «دره ای» واقع شده است. این
مجسمه شاید عظیم ترین اثری است که برای نمایش گذاشتن شوکت و قدرت یک
امپراطور تاکنون ساخته شده است.
ایدهها و مفاهیم
سیسیلی مورخ بزرگ جهان باستان براین باور بودهاست که:مصریان خانههای خود را مکانی ناپایدار، ولی آرامگاه ابدی خویش را مسکن جاودانی خود به شمار آوردهاند. مصریان نه تنها بناهای قبرهایشان را با حوصله و سرمایهگذاری در دست گرفته و به پایان میرساندهاند. بلکه فضای پیرامونی آن را نیز هرچه زیباتر و سرسبزتر و باشکوه تر به جای میگذاشتهاند.
فراعنه، کاهنان و روحانیان عالیمقام، اشراف و نجبا و صاحبمنصبان لشکری و کشوری و مدیران امور دیوانی و یا هر کس دیگر که دارای تمکن مالی بود، پیش از آنکه مرگ او فرا رسد، خانهٔ آخرت خود را ساخته و میآراست. پس از مرگ هر مصری میتوانستهاند از قبر وی دریابند که وی متعلق به کدام طبقهٔ جامعه بودهاست. به سخن دیگر خانهٔ آخرت او معرف خانهٔ دنیای زندگان وی بودهاست و نشان میداد که وی در زندگی چگونه و در چه شرایطی به سر میبردهاست.
به نظر مصریان باستان آنها هر چقدر مقام مردگان بالاتر بود، مقبره بزرگتری برای او ساخته میشد.
مجسمه ی ابولهل :
یكی از آثار بسیار زیبایی كه در روبه روی هرم بزرگ
قرار دارد مجسمه ی ابولهل است این مجسمه از لحاظ معماری بسیار زیبا می باشد
و طبق مدارك به دست آمده این مجسمه وظیفه ی محافظت از اهرام مصر وقبر خفو
را دارد.
فرعون به خاك سپرده می شود :
مصریان قدیم می پنداشتند كه
وقتی كسی می میرد باید از بدن او نگهداری كرد تا روحش بتواند به زندگی پس
از مرگ ادامه دهد. ازهمین رو اندام های داخلی بدن مردگان مانند قلب وكلیه و
كبدو... را از بدن خارج می كردند وآن را با روشی مخصوص به نمك آغشته می
كردند. سپس بدن را با پارچه های كتانی نوار پیچ می كردند بدین ترتیب بدن
مرده مومیایی می شد. عاقبت شده به همراه لباس و غذا و وسایل دفایی مورد
نیاز او به خاك سپرده می شود.یال هرم خفو ٢٣٠متراست ومساحت قاعده ی آن
بزرگتر از مساحت نه زمین فوتبال است.
بعد از كشف جسد خفو در زیر هرم او یك كشتی پیدا شد كه برای رد شدن خفو از رود نیل قرارداده شده بود.
بعد از خفو نیز فراعنه ای روی كار آمدند مانند: منقرع (نوه ی خفو).خفرع (پسرخفو)كفرع (پسرخفو).
زندگی پس از مرگ
مصریان قدیم اعتقاد داشتند که فراعنه پس از مرگ به خدایی میرسند و بنابراین مقابرشان میبایست بسیار عظیم و غیرقابل نفوذ ساخته میشد. چهار مثلث جانبی هرم در اهرام مصر به گونهای طراحی شدهاند که پرتوهای خورشید بر جسد فرعون تابیده شود و رابطه جاودانی او را با خدای آفتاب که «رع» نام دارد، حفظ کند. در کنار این اهرام مقابر کوچک تر مکعب شکلی بنام مصطبه به تعداد زیادی ساخته شدهاست. فراعنه مراسم خاکسپاری خود را به شکل یک سنت ملی درآورده بودند به طوری که مذهب، هنر و تفکر مصریان آن زمان به شدت به سمت پرستش آنان سوق یافته بود.مصریها زندگی کوتاه این جهان را فانی و مرگ را آغاز یک حیات نوین و جاویدان در دنیای دیگر میشناختند. به همین دلیل منازل خود را با مصالحی مانند خشت و گل و مقابر را از مصالح با دوامی مانند سنگ میساختند. بر اساس اعتقاد و تفکر آنان هر انسان علاوه بر جسم دارای یک روح بنام «بع»، ویک پیکر شبه گونه بنام «کا» است. «بع» پس از مرگ در زمین مانده و هر شب به جسد باز میگردد ولی «کا» میتواند مابین این دوجهان در حرکت باشد. به اعتقاد اینان، شرط جاودانه بودن زندگانی آن بوده که بع و کا هر دو بتوانند جسد خود را شناخته و به آن بازگردند. به همین علت برای از بین نرفتن اجساد مردگان آنان را مومیایی کرده و کلیه اشیا و متعلقات آنان را در کنارشان قرار میدادند. هم چنین برای محافظت از جسد، مقابر را محکم و غیر قابل نفود میساختند تا «کا» بتواند در آنجا سکونت کند و از بلاهای طبیعی و سرقت اموال در امان باشد. درهای کاذب در کنار مقابر به منظور ورود و خروج «بع» و «کا» ساخته شده بود تا آنها بتوانند تردد کنند.
طراحی معماری
در دوران فراعنه وجود یک طرح معماری پیش از اقدام به ساخت یک بنا ضروری محسوب میشد. نمونههایی از این طرحها را میتوان روی کوزهها و سنگها دید. در واقع در مصر باستان صنعتگرانی که مهارتهای خاصی در ساخت بنا و ارایه طرح آن داشتند در قالب یک متخصص تجربیات خود را نسل به نسل منتقل کردند.
مطالب مشابه :
جدول خلاصه معماری مصر باستان
معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز - جدول خلاصه معماری مصر باستان - اطلاع رسانی اخبار
معماری مصر
دنیا و معماری - معماری مصر - ما برای تفکر در کائنات خیلی کوچکیم هنوز(دنیا)
هنر و معماری مصر باستان
معماری ایران - هنر و معماری مصر باستان - نمونه سئوالات آشنایی با معماری اسلامی
مصر پادشاهي ميانه( مقبره هاي تخته سنگي،نقاشي و پيکرتراشي)
معماری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز - مصر پادشاهي ميانه( مقبره هاي تخته سنگي،نقاشي و
معماری مصر ، عجایب دنیای باستان را خلق کرد !
معماری کهن و مدرن - معماری مصر ، عجایب دنیای باستان را خلق کرد ! - معرفی گروه معماران پاسارگاد
گستره مکانی و زمانی معماری در جهان اسلام
گستره مکانی و زمانی معماری در جهان اسلام Architectutrs Spatial and Temporal Range in the Musgim World گردآوری:
برچسب :
معماری اسلامی مصر