گزارشی از کارگاه آموزشی عروسک‌های غول پیکر، با حضور ”فلورماری فوئنتس”

من مبارک هستم

30137_Y_ghooooll21Jul10121724pm.jpg

رضا آشفته: تالار شیشه‌‌ای (پرنیان) کنار تماشاخانه مبارک فرهنگسرای بهمن محل برگزاری کارگاه عروسک‌های غول پیکر فلورماری فوئنتس است. او زنی 59 ساله از کشور شیلی است که پس از طی تحصیلات مقدماتی در این کشور برای ادامه تحصیل و کسب مدارج عالیه تحصیلی به فرانسه رفته است.

فوئنتس طراح، گرافیست، طراح صحنه، نقاش و سازنده عروسک‌های نمایشی در سیستم‌های مختلف است که با حضور در کشورهای مختلف هنر خود را جهانی کرده است. او امسال عروسک‌های غول پیکر جام‌جهانی 2010 آفریقای جنوبی را ساخته است.
شرکت کنندگان در کارگاه فوئنتس ترکیبی از کارشناسان نمایش عروسکی، دانشجویان و استادان عروسک سازی هستند که از تهران و شهرستان‌ها گرد هم آمده‌اند تا طی 10 روز پیوسته با طراحی، ساخت و عروسک گردانی یک عروسک غول پیکر آشنا شوند.
"ایرج محمدی"، مدرس نمایش عروسکی از دانشگاه هنر که سرپرستی کارگاه‌های آموزشی را برعهده دارد، در کنار شرکت‌کنندگان در حال خم کردن لوله پولیکاست که با حرارت دادن انجام می‌شود. این لوله‌ها اسکلت و پیکره اصلی و زیرین عروسک غول پیکر را می‌سازند.
ماده دیگر که در ساختار این عروسک، به ویژه در ساخت سر استفاده می‌شود، بطری‌های آب و مواد دوریختنی و بازیافتی است که بر روی آن‌ها پاپیه ماشه‌ای سوار می‌شود تا ترکیب اصلی سر ساخته شود. یک گروه مشغول چسباندن کاغذ و چسب بر روی صورت،موهای مجعد، گوش‌ها و چشم‌های عروسک هستند.
گروه بنابر موقعیت جغرافیایی کارگاه به توافق رسیده‌اند که این عروسک غول پیکر را به شخصیت مبارک اختصاص دهند. بنابراین همگی طرح‌های خود را از چهره و بدن مبارک مقابل هم قرار داده‌اند و بعد سردیس‌های گِلی را ساخته‌اند.
خانم فوئنتس پیشنهاد داده با توجه به آن که مبارک از زنگبار، حبشه یا آفریقا آمده اما به مرور تحت تاثیر اقلیم و آب و هوای ایران قرار گرفته لب‌های شکری و گنده‌اش نازک‌تر شده و از مجعد بودن موهایش نیز کاسته شود.
طرح‌ها و سردیس‌های گلی روی طاق پنچره‌ها قرار گرفته‌اند همه شرکت‌کندگان متفق‌القول بر نظم و برنامه‌ریزی و پشتکار فلورماری فوئنتس تاکید می‌‌کنند و این بارزترین نکته‌ آموزشی کارگاه بوده است.
"فرناز بهزادی"، کارگردان نمایش عروسکی، مترجم فوئنتس است. او هرجا که اتفاقی می‌افتد، به فیلمبردار می‌گوید که تصویر بگیرد و خودش توضیحات لازم را می‌دهد تا در پایان بتوانند این تکنیک و شیوه عروسک‌سازی و عروسک‌گردانی را برای دیگر هنرجویان ثبت کنند.
فوئنتس کارها را برای همه تقسیم کرده است، و به همه می‌گوید که چه کار کنند. او با حوصله، دقت و ظرافت درباره هر کاری توضیح می‌دهد و بعد از هنرمند مربوطه می‌خواهد که آن را در روند کار عملی سازد. او برای هر نکته قلم و کاغذ را در دست می‌گیرد، طراحی می‌کند و شرح می‌دهد. حتی نظارت بر کار هنرجویان هم نظارت دارد تا کار در عمل خیلی دقیق پیش برود.
کار به سه قسمت تقسیم شده است. یکی سر است که با تکنیکی متفاوت که همان پاپیه ماشه است، کار می‌شود. دوم بدن است که اسکلت آن با لوله پولیکا ساخته شده و این لوله ها با اتصال و نخ قیطان بهم چسبیده‌اند. خود اسکلت هم بر یک پایه و چند شاخه چوبی سوار شده که پس از تکمیل عروسک بریده و کنار گذاشته خواهد شد. سوم کوله پشتی است که عروسک بر روی آن سوار می‌شود تا عروسک‌گردان به راحتی بتواند آن را در زمان بازی دادن این سو و آن سو ببرد.
فوئنتس از 20 تا 30 تیرماه کارگاه آموزشی عروسک غول پیکر را برگزار می‌کند و دو روز دیگر هم صرف راه‌اندازی و گرداندن عروسک خواهد شد. در حال حاضر هم برخی از شرکت کنندگان کاملا از نحوه کار و تکنیک مطلع شده‌اند و درباره نقاط نامفهوم برای دیگران توضیحات لازم را می‌دهند.
فوئنتس هم از کار دو هنرجو به نام جواد و محسن تعریف می‌کند که نسبت به دیگران حضور فعالانه‌تری دارند.
او به دعوت مرکز هنرهای نمایشی و با همکاری مبارک یونیما و با پی‌گیری‌های دکتر حمیدرضا اردلان و فرناز بهزادی به ایران آمده است تا بخشی از اهداف آموزشی جشنواره تئاتر عروسکی را ممکن سازد. البته دو استاد خارجی دیگر نیز در روزهای دیگر کلاس‌هایی را برگزار خواهند کرد.
قرار است که سه تن از زبده‌ترین شرکت‌کنندگان در دوره‌ آموزشی، این مبارک غول پیکر را در طول برگزاری جشنواره برای مخاطبان به نمایش درآورند. این عروسک‌های غول پیکر برای شکل دادن به کارناوال‌ها و جشن‌های بزرگ به کار گرفته می‌شوند و البته از آنها برای اجرای درام‌های بی‌کلام و باکلام نیز استفاده خواهد شد.
شیوه اجرایی آن تلفیق انسان با عروسک خواهد بود. گاهی یک سر یا یک تن‌پوش چنین وضعیتی را شکل می‌دهد. گاهی یک انگشت یا پا به عنوان عروسک خلق و به کار گرفته می‌شود. گاهی هم چیزی شبیه اسب‌های چوبی ما در خراسان، عروسک غول پیکر می‌شود.
عروسک روی کوله‌ای بر پشت بازیگر قرار می‌گیرد، دست‌ها را عروسک‌گردان می‌گرداند و پاهای بازیگر هم پاهای عروسک خواهد شد. این عروسک فقط توسط یک بازیگر گردانده می‌شود.
شاخصه‌ی مهم عروسک غول پیکر این است که اسکلتش طوری طراحی و ساخته می‌شود که روی بدن عروسک‌گردان مهار شود تا تنها بر یک نقطه‌ از بدنش فشار وارد نشود و به همین خاطر مشکلی برای بازیگر پیش نمی‌آید.
اجرای نمایش این عروسک همراه با موسیقی است و برای نمایش مبارک غول پیکر، از ساز دهل و سرنا استفاده خواهد شد. هدف این است که مبارک بین مردم برود و به آنها بگوید که من از شما هستم و با شما هستم! من با شما هستم تا آخرش! این جمله‌ها از "ایرج محرمی" است که درباره مبارک توضیح می‌دهد.
محمدی اضافه می‌کند: «مبارک در واقع کودک درون ماست که با این تیپ و شمایل حرف می‌زند و خواست او خواست همه‌ ماست. او در هیچ شرایطی مخاطبانش را تنها نمی‌گذارد. به خصوص در جشنواره تئاتر عروسکی که به نام مبارک هم نام‌گذاری شده است. عروسک حرف‌های دل ما را می‌زند؛ حرف‌هایی که خودمان نمی‌توانیم آن‌ها را به زبان بیاوریم.»
برنامه کاری کارگاه عروسک غول‌پیکر
روز اول: آشنایی/آتلیه- تحقیق درباره شخصیت عروسکی- طراحی- ساخت سر با گل- مشخص کردن پروژه
روز دوم: آماده سازی دست‌ها- سر- طراحی فنی- ماکت لباس- کمربند حمل عروسک
روز سوم: ساخت سر- دست‌ها- کمربند حمل عروسک- زیر سازی بدن
روز چهارم: ساخت دست‌ها- پاپیه ماشه- سر- کمربند حمل عروسک- فرم دادن به بدن
روز پنجم: پاپیه ماشه دست‌ها- پاپیه ماشه سر- کمربند حمل عروسک- فرم دادن به بدن
روز ششم: پاپیه ماشه دست‌ها- خشک شدن سر- کمربند حمل عروسک- ستون فقرات بدن و سر- مونتاژ بدن- لباس
روز هفتم: نقاشی دست‌ها- نقاشی سر- تعادل دادن به بدن- پا/ دست- لباس
روز هشتم: حلقه‌های سر- خالی کردن قالب سر- فیکس کردن حلقه‌های سر- پاپیه ماشه سر- لباس
روز نهم: نقاشی کله و سر- فیکس کردن چشم‌ها- لباس- مونتاژ کامل عروسک- لباس- نقاشی چشم‌ها
روز دهم: اتمام لباس- فیکس کردن موها- مونتاژ- عروسک گردانی- تمیز کردن و مرتب کردن آتلیه
روز یازدهم: اتمام مونتاژ- عروسک‌گردانی- تمرین با موسیقی- حمل عروسک به محل جشنواره
روز دوازدهم: تمرین عروسک‌گردانی- نمایش و ادامه نمایش تا آخر جشنواره.


مطالب مشابه :


گزارشی از کارگاه آموزشی عروسک‌های غول پیکر، با حضور ”فلورماری فوئنتس”

و استادان عروسک سازی هستند که دیگر هم صرف راهاندازی و کارگاه عروسک غول




دومین کلاسِ‌پرنده و افتتاح مدرسه در روستای تخم بلوط ایلام= خیرین مدرسه ساز

برای مثال در کارگاه عروسک سازی خانم «هاله مودبیان اجرا می کنیم یک وبلاگ راه اندازی




سوغات میبد

عروسک سازی هم اکنون کارگاه های متنوع بعد از گذشت چند سال و با راه اندازی سفره خانه




حسین آباد را به سمت صنعتی شدن پیش ببریم

1- در روستای خودمان اکثر خانم ها دارای هنر گل سازی، عروسک سازی و راه اندازی کارگاه زیره




اولین کارخانه های تاریخ

شاگرد پنبه‌ریسی راهاندازی کارگاه بزرگ کارخانه‌های ساعت‌سازی امکان تولید




کتاب با طعم یک فنجان قهوه

خوانی ، کارگاه عروسک سازی و مرور تا در مورد راه اندازی مکانی تصمیم




مشاغل درآمدزا در اوقات فراغت!

تا زمانی که نگرش خانواده ها و دست اندرکاران به کسب و کارهای خانگی راه اندازی عروسک سازی




برچسب :