اهداف تهیه متره و برآورد (قسمت دوم)
قسمت دوم - اهداف تهیه متره و برآورد
اهداف تهیه متره و برآورد
2-2 اهداف تهیه متره و برآورد
با توجه به تعریف متره و برآورد ، اهمیت و ضرورت متره و برآورد و نقش تعیین کننده آن در ابعاد مختلف پروژه های ساختمانی روشن می گردد . متره و برآورد در موضوعات مختلف پیشبرد یک پروژه اعم از عمرانی و حتی غیر عمرانی بسیار موثر و قابل توجه است . از آنجایی که قبل از انجام هر کاری باید قیمت وسایل و مواد مورد نیاز آن محصول به گونه ای تخمین زده شود که نزدیک به واقعیت باشد ؛ متره و برآورد نقش بسیار مهمی را بازی می کند . همچنین مقدار مورد نیاز این مواد و وسایل برای شروع و ادامه پروژه بسیار مهم است .نکته قابل توجه دیگر در این مقوله مربوط به نوسانات افزایشی و کاهشی نرخ های مواد و وسایل مختلف مورد نیاز برای هر عملیات است ؛ بطوریکه نرخ تورم در محصولات ، بر روی تمامی پروژه هایی که از آن دسته مواد و لوازم استفاده می کنند ، تاثیر می گذارد .
برای مثال اگر میزان سیمان مصرفی در یک پروژه ساختمانی به میزان 500 کیسه تخمین و برآورد شود ؛ ولی میزان پرت سیمان که معمولا در حد دهم و صدم است در محاسبات متره و برآوردی در نظر گرفته نشود در انتهای عملیاتی که به سیمان نیاز دارد شاهد کمبود سیمان خواهیم شد . بعلاوه اینکه باید وقتی را صرف تهیه سیمان برای اتمام عملیات مورد نظر کنیم ؛ هم اکنون قیمت سیمان دجار تغییراتی که ناشی از تورم مالی می باشد ، شده است و باید سیمتن را با قیمت بیشتری نسبت به قبل تهیه و حمل کنیم .
بطورکلی ، مجریان پروژه های ساختمانی از تهیه متره و برآورد اهداف مهمتری را نیز تعقیب می کنند . در حقیقت متره و برآوردی که بیشینه دقت و درستی را در تخمین و برآورد داشته باشد می تواند این اهداف را دنبال کند . پاره ای از این اهداف نیز به شرح زیر می باشند :
I. تعیین مقدار مصالح ، لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای اجرای پروژه ؛
II. تعیین نیروی انسانی مورد نیاز اعم از ماهر و غیر ماهر در طول اجرای پروژه ؛
III. تعیین تعداد و نوع ماشین آلات مورد نیاز برای اجرای عملیات مختلف ( با توجه به میزان بودجه در اختیار ) ؛
IV. تعیین حجم عملیات هر یک از اجزای کار ، بر اساس واحد های منتخب ( مترطول ، مترمربع ، مترمکعب ، کیلوگرم ، عدد و . . . ) ؛
V. تعیین هزینه هریک از اجزای کار به صورت جداگانه ( تخریب ، پی کنی ، قالب بندی ، اسکلت ، اجرای سقف ، نماسازی و . . . ) با توجه به فهرست بهای مربوط به همان سال و رسته مورد نظر ؛
VI. تخمین و تعیین هزینه اجرای کل پروژه با در نظر گرفتن ضرایب مختلف مورد استفاده در پروژه مورد نظر از جمله ضریب بالاسری ( معمولا 1.3 ) ، ضریب ارتفاع ( که مربط به میزان اختلاف ارتفاع محل اجرای پروژه از سطح دریای آزاد می باشد ) ، ضرایب منطقه ای ( که در کتاب های مبانی سازمان های مهندسی و فهرست بها آورده شده ) ، ضریب مینوس ( به پیشنهاد پیمانکار و با توافق طرفین قرارداد ) ، ضریب طبقات ( که مربوط به تعداد طبقات ساختمان می باشد ) و ضرایب دیگر .
VII. تعیین مبنا برای انجام هر گونه کسر یا اضافه کاری و یا تغییر مشخصات و احجام کار و یا زمان اجرای کار ( مثلا در فصل زمستان در بیشتر مناطق به علت بارندگی و سرمای شدید ؛ در تابستان در مناطقی به علت شدت گرما و آفتاب و تبخیر بیش از حد ؛ و یا مواردی شبیه به این عملیات اجرای پروژه به صورت تعلیق در می آید ) .
اگر نتایج بدست آمده در بندهای فوق را با برنامه زمانبندی پروژه تلفیق نماییم ، هر مجری ساختمانی به سهولت می تواند نیاز خود را به مصالح مصرفی ، تجهیزات و ماشین آلات مختلف و . . . قبل و در طول زمان اجرای پروژه و عملیات مختلف ، تشخیص دهد و منابع مالی مورد نیاز برای اجرای پروژه را از پیش تأمین نموده و در زمان مناسب تخصیص دهد .
همچنین کارفرما قادر خواهد بود تا در هر مقطع زمانی ، نیازهای آتی پروژه را تشخیص داده ؛ همواره از پیشرفت کار نسبت به آنچه بر طبق برنامه زمانبندی پروژه که از پیش تعیین شده است ، مطلع گردد .
پایان قسمت دوم - قسمت های بعد را در روزهای آتی خواهید یافت » » »
تالیف مطلب : پیام آریانپور
مطالب مشابه :
معرفی نرم افزارهای مدیریت پروژه MSP و Primavera
در پروژه های ساختمانی طوری زمانبندی می کند که پروژه در pmbok و برنامه ریزی پروژه
روند اجرایی پروژه های ساختمانی
روند اجرایی پروژه های ساختمانی. ۶- کنترل پروژهها با توجه به برنامه زمانبندی ارائه شده
آموزش برنامه مدیریت پروژه ms project
وبلاگ مهندسی عمران و معماری - آموزش برنامه مدیریت پروژه ms project انجام پروژه های عمران و
نمونه فرم پیشرفت فیزیکی پروژه های ساختمانی
هم یک برنامه زمانبندی برای اجرای اجرای پروژه های ساختمانی را قرار
اهداف تهیه متره و برآورد (قسمت دوم)
برنامه زمانبندی همایش (Agenda) نرم افزارهای Sewer و Loop برای درس آب و فاضلاب و پروژه.
کنترل پروژه و مراحل آن
مدیریت پروژه مثل پروژه های ساختمانی pmbok و برنامه ریزی پروژه، با 5
برچسب :
برنامه زمانبندی پروژه ساختمانی