مقاله ی بر و بچ علوم تربیتی(مدیریت) در باره ی رنه دکارت

: رنه دکارت

رنه دکارت فیلسوف و ریاضی دان بزرگ فرانسوی بود . دکارت در جهانی می زیست که به سرعت در حال تحول و دگرگونی بود جهانی که نمودار نزاع و کشمکش دینی تقریبا مداوم بین کاتولیک ها وپروتستان های فرانسوی و نیز مشاجره و جدال شدید میان طرفداران نظریات ارسطو درباره ی طبیعت و ماهیت عالم جسمانی و کسانی که از نظریات جدید کوپرنیک و کپلر و گالیله حمایت می کردند بود.

ظهور نظریه های جدید حاکی از این بود که در جست و جوی معرفتروش های دیگر وجود دارد غیر از آنچه یونانیان و دیگران از آن زمان به بعد بکار بسته بودند.همین امر به فلاسفه دلیری و جرأت داد تا در ماهیت این روش ها به تحقیق بپردازند.دکارت که با فلسفه ی ارسطویی پرورش یافته بود خود به مطالعه ی جهان آغاز نمود وی درباره ی همه ی نظریات پذیرفته شده که ارزش و اعتبار آنها صرفا به دلیل قدمت و مقبولیت آنها بود شک کرد.

هنگامی که در1628 به پاریس بازگشت چنین یافت که مستقل ترین متفکران هم عصر او همانند وی به سبب کشاکش میان افکار قدیم که احساس می کردند دیگر مورد قبول نیست و جدید نظریات جدید آشفته و نگران شده اند.اغلب آنان از یافتن یقین نا امید شدند و کارشان به شکاکیت کشید. یعنی شک در این که آیا هر یک از عقاید ما را دلیل و مدرک کافی و معتبر تآیید می کند یا نه اما دکارت شکاکیت به تسلیم نشد .میل و شوق شدیدی به تحصیل یقین داشت چنان یقینی که هیچ کشف تازه نتواند عقاید او را دوباره متزلزل سازد.پاریس را نومیدانه در جست و جوی یقین ترک نمود. وی می گوید در انزوای خود در هلند در مقام تحقیق در خصوص هرآنچه می شناخته برامد تا ببیند چه چیز را می تواند به عنوان شناسایی قابل اطمینان بپذیرد .دکارت احساس کرد که فقط درباره ی اموری می تواند یقین حاصل کند که خطا یا شک هرگز در آن راه نیابد.

فلسفه ی اولئ

مساله ی روان و تن:مساله ی روان و تن (نفس و بدن) مورد توجه و علاقه ی فیلسوفان به خصوص از زمان طلوع فلسفه جدید در قرن 17 بوده است این مساله به صورتی که ما آن را مورد بحث قرار می دهیم به عنوان نتیجه ی نظریات خاص فیلسوف بزرگ و فرانسوی رنه دکارت مطرح شده است. اصولا این مساله مستلزم پاسخ به این پرسش ها است که :ماهیت و ذات روان و تن چیست؟ و روان و تن چگونه با هم مرتبط اند؟

نظریه ی دکارت:دکارت اظهار کرده است که نفس و بدن از دو سنخ موجود بکلی متفاوت یعنی دو جوهر مختلف هستند. وی بران شد که وصف اساسی اجسام همان کیفیت هندسی آنها (ابعاد) و صفت اساسی نفس هم فکر کردن است.به نظر وی چنین آمد که هر یک از این دو صفت یا کیفیت نسبت به جوهر خود ذاتی آن و لاینفک از آن و مبین سایر صفات و کیفیات آن است.

دکارت در کتاب خود به نام ”اصول فلسفه“  نظریه خویش را چنین ملاحظه می کند:“اما هر چند هر صفتی از اوصاف یک جوهر برای این که ما را به شناخت آن جوهررهبری کند کافی است همواره یک صفت اصلی درباره ی یک جوهروجود دارد که ماهیت و ذات ان را میسازد و صفات و خواص دیگر و فرع و وابسته ان صفت اصلی است بدین سان امتداد در طول و عرض و عمق طبیعت و ماهیت جوهر جسمانی را میسازد و فکر طبیعت و ماهیت جوهر متفکر را“

فکر و بعد:به این ترتیب بنا بر نظر دکارت صفت ذاتی نفس آن است که می اندیشد و صفت ذاتی جسم آن است که دارای بعد است. به هر صورتی که جسم دراید باز صورتی است از بعد نه از فکر چنان که نفس نیز به هر صورتی که باشد فاقد بعداست. خلاصه آن که قلمرو های فکر و بعد کاملأ مختلف اند.

مابعدالطبیعه : در مابعدالطبیعه دکارت سه جوهر یا عنصر اساسی در جهان وجود دارد،خدا،نفس و ماده. همه ی موجودات دیگر از این ها نشأت می گیرند. خدا جوهر خلاق است که دو جوهر دیگر را آفریده است.صفت ذاتی جوهرنفسانی اینست که فکرمی کندوحال آنکه صفت ذاتی ماده این است که دارای بعد است.آنچه دریکی از دو قلمرو مادی یانفسانی واقع می شود کاملا وابسته به اراده خداست که آنها را به نظم وانتظام در می آوردوتحت نظارت وفرمان دارد.

عقل گرایی ،دکارت : مکتب عقل گرایی،شناخت انسان را حاصل عقل می داند.

بر مبنای این مکتب هرآنچه را که عقل دریابد همیشه و همه جا ضروره معتبر خواهد بود و حقیقت خواهد داشت. دکارت ”فلسفه را عبارت از خردمندی می داند و عقیده دارد که خردمندی گذشته از حزم و عقل، عبارت است از معرفت کل آنچه را که انسان می تواند بداند،خواه این شناخت برای پیشرفت کار زندگی مفید باشد، خواه برای حفظ تندرستی و با اختراع فنون.“

همچنین دکارت فلسفه را همانند درختی می داند که ریشه ی آن متافیزیک است،تنه اش فیزیک و شاخه هایش سه علم مختلف است:طب،اخلاق و مکانیک.اندیشه ی دکارت و بیکن بر بسیاری از معاصرانشان و فلاسفه ی زمان های بعد اثر گذاشت و مکتب آنها یعنی تجربه گرایی و عقل گرایی به وسیله فیلسوفان دیگر ادامه و تکامل یافت. 


مطالب مشابه :


تحقیق درباره بهار و طبیعت تحقیق اینترنتی آماده پرینت (یاهو)

بهار و طبیعت درباره پیدایش نوروز در روایتی آمده است که نیشکر را جمشید شاه ایران در این




مقاله درباره روز طبیعت

مقاله درباره روز طبیعت. یکشنبه سیزدهم فروردین به خلوت زنگ زده ی واگن




طبیعت

سال دوم دبیرستان رشته ی ریاضی طبیعت. مقدمه: اي اين مقاله درمورد طبيعت است كه درمورد




مقاله ای کامل درباره ی آب

حرکت مداوم بخار آب به هوا و برگشت آن به زمین را گردش آب در طبیعت می مقاله ای کامل درباره ی




مقاله اي درباره‌ي گياهان دارويي

مقاله اي درباره‌ي گياهان دارويي . از آنجا که انسان جزئی از طبیعت است بطور مسلم برای هر




مقاله ای در باره ی آموزش ریاضی

مقاله ای در باره ی از ماهنامه «دانش و مردم»، درباره آموزش ریاضی، که متن کامل




مقاله درباره جنگل توسط محمد خلیفه

مقاله درباره استفاده ی بهینه از نقش های جهانی حفاظت از طبیعت و منابع زنده تالیف




مقاله اي در مورد ساختار اینترنت

آشنایی و زندگی با طبیعت مقاله اي ، سرویس‌دهنده نام com را پیدا کرده و آدرس IP ی wikipedia.com




مقاله ی بر و بچ علوم تربیتی(مدیریت) در باره ی رنه دکارت

مقاله ی بر و بچ های فرانسوی و نیز مشاجره و جدال شدید میان طرفداران نظریات ارسطو درباره ی




برچسب :