راهکار تازه برای پیشگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه: پسته بکارید/ دوسوم دریاچه ارومیه شورهزار شده
راهکار تازه برای پیشگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه: پسته بکارید/ دوسوم دریاچه ارومیه شورهزار شده است
علی علیلو نماینده مردم شبستر در مجلس اظهار کرد: باتوجه به انباشته شدن نمکهای حاصل از خشک شدن دریاچه که با کوچکترین نسیم و باد رخت مسافرت به سوی درختان میبندند و با سکونت بر روی این درختان رشد و تولیدات آنها را تحت تاثیر قرار میدهند.وی در زمینه تغییر الگوی کشت در مناطق تحت تاثیر و اثرات آن در کشاورزی و اقتصاد کشاورزان گفت: تغییر الگوی کشت میتواند زمینه بروز اثرات مخرب در حوزه دریاچه ارومیه بر کشاورزی را کاهش داده و در عین حال اقتصاد کشاورزان را تا حدودی تامین کند.
علیلو این تاثیرگذاری را منوط به کار کارشناسی دانست و گفت: این تغییر الگوی کشت باید مبتنی بر کار کارشناسی و شناسی محصولات متناسب با محیط این دریاچه چه در سطوح کشاورزی و چه در عرصه باغی باشد.
این نماینده مجلس نهم در عین حال تاکید کرد: تغییر الگوی کشت امروزه در دنیا امری متداول برای افزایش راندمان تولید در کشاورزی و متناسب سازی تولیدات این عرصه با نیاز، تقاضای بازار و مهمتر از همه اقتصاد است.
وی این امر را نیز گزینهای مناسب برای ارتقاء از کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن همراه با اصلاح الگوی کشت دانست و گفت: جهادکشاورزی باید با برنامهای کارشناسی و ارزیابی وضعیت اقلامی نه تنها در حوزه دریاچه ارومیه بلکه در سایر سطحهای کشاورزی نسبت به تغییر و اصلاح الگوی کشت اقدام کند.
تبدیل 204 هزار هکتار از اراضی کشاورزی 7 شهرستان آذربایجان شرقی به شورهزار
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان گفت: حفظ کشاورزی حوزه دریاچه ارومیه باتغییر الگوی کشت امکانپذیر است.
مسعود محمدیان با بیان اینکه جلوگیری از کشت محصولاتی با نیاز آبی زیاد و کشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی کم در حاشیه دریاچه ارومیه، از مهمترین راهکارهای جلوگیری از فاجعه زیستی و تداوم تولید در بخش کشاورزی بشمار میآید، افزود: اجرای طرحهای آبخوانداری و آبخیزداری برای احیای دریاچه ارومیه لازم است.
وی با بیان اینکه برای مقابله با بحران خشک شدن دریاچه ارومیه، افزایش سطوح کشت در پیرامون حوزه آبریز این دریاچه متوقف شده است گفت: با کشت محصولاتی که نیاز آبی کمی دارند ضمن تداوم تولید، از بروز خطرات زیست محیطی جلوگیری می شود.
محمدیان با اشاره به اینکه کشت پسته و زعفران، گلرنگ و کلزا در راستای تغییر الگوی کشت درحاشیه این دریاچه افزایش یافته است افزود: توسعه آبیاری تحت فشار، پوشش انهار و احداث کانالهای آبیاری در کنار تغییر الگوی کشت در دستور کار قرار دارد.
رئیس سازمان جهادکشاورزی استان با اشاره به شوری بیش ازحد آب چاههای حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفت: درصورت تشدید این وضعیت 204 هزار هکتار از اراضی کشاورزی حاشیه این دریاچه در 7 شهرستان استان آذربایجان شرقی به شوره زار تبدیل شده و قابلیت تولید را به صورت کامل از دست می دهد.
وی با بیان اینکه الگوی کشت حاشیه دریاچه ارومیه باید تغییر کند افزود: تغییر الگوی کشت در حاشیه دریاچه ارومیه امکانپذیر است و کشاورزان منطقه نیز به این اقدام راضی هستند بنابراین بایستی محصولاتی همچون گلرنگ و کلزا جایگزین محصولات زراعی و پسته جایگزین برخی محصولات باغی شود.
توسعه کشت پسته راهکاری مناسب جهت اصلاح الگوی کشت در حاشیه دریاچه ارومیهمدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی از توسعه کشت پسته به عنوان راهکاری مناسب برای اصلاح الگوی کشت درحاشیه دریاچه ارومیه تاکید کرد.
سعدالهج اسکندری با بیان اینکه با هدف جلوگیری هرچه بیشتر از وقوع فاجعه زیست محیطی در شهرستانهای حاشیه این دریاچه و حمایت مستقیم از بهرهبرداران بخش کشاورزی در این منطقه، توسعه کشت پسته بهعنوان راهکاری مناسب برای اصلاح الگوی کشت با توسعه گونههای باغی با نیاز آبی کمتر در حاشیه دریاچه ارومیه، مورد توجه برنامهریزان سازمان قرار داشته و توسط این مدیریت در فاز اجرایی قرار گرفته است افزود: سطوح زیر کشت پسته در سطح باغهای آذربایجان شرقی، 293 هکتار بوده که از این میان، 125 هکتار آن را باغهای بارور تشکیل میدهد.
وی با بیان اینکه متوسط تولید محصول پسته در هکتار، 800 کیلوگرم بوده و میزان تولید سالانه آن از مرز 100 تن فراتر میرود افزود: پتانسیل تولید پسته در هر هکتار تا دو و نیم تن است و در سالهای آینده با افزایش سن درختان، متوسط تولید به حدود 1700 کیلوگرم در هکتار خواهد رسید. مدیر باغبانی سازمان با اشاره به اینکه 30 هزار هکتار از اراضی حاشیه دریاچه ارومیه در این استان قابلیت کشت پسته را دارد، ادامه داد: پسته، گیاهی متحمل به خشکی و کمآبی بوده و درخت آن بعد از خرما، متحملترین درخت در برابر شوری است و شهرستانهای جلفا، شبستر، آذرشهر، اسکو و مناطق یکانات، یامچی وکشکسرای شهرستان مرند و بسیاری از اراضی حاشیه شرق دریاچه ارومیه به لحاظ شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیای مناطق مستعدی برای احداث باغهای پسته است.
دوسوم دریاچه ارومیه شورهزار شده است/کاهش عمق متوسط دریاچه ارومیه از ۱۴ به ۲ متررئیس کارگروه تحقیقات مؤلفههای بیابانزایی با بیان اینکه هماکنون دوسوم دریاچه ارومیه تبدیل به شورهزار شده است، گفت: هم اکنون عمق متوسط این دریاچه از ۱۴ متر به ۲ متر کاهش یافته است.
محمد درویش اظهار داشت: مساحت دریاچه ارومیه در زمان پر آبی آن تقریباً برابر 540هزار هکتار بود و هماکنون 360 تا 390هزار هکتار از این مساحت به دلیل عدم تأمین حق آبه آن خشک شده است.
رئیس کارگروه تحقیقات مؤلفههای بیابانزایی افزود: بر همین اساس میتوان گفت که هماکنون دوسوم این دریاچه خشک شده است و این امر بیانگر این مطلب است که عمق متوسط این دریاچه به شدت کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه آسیبپذیری و شکنندگی دریاچه ارومیه بیشتر شده است، ادامه داد: در کنار کاهش مساحت این دریاچه، عمق متوسط آب آن نیز طی سالهای اخیر کاهش قابل توجهی یافته است.
درویش درباره نوسانات عمقی دریاچه ارومیه طی سالهای گذشته بیان داشت: در ابتدا عمق متوسط این دریاچه برابر 14 متر بود اما هماکنون عمیقترین محدوده این دریاچه به حدود 4 متر میرسد.
وی یادآور شد: البته نباید فراموش شود که در حال حاضر سطح ناچیزی از این دریاچه است که دارای عمقی معادل 4 متر است؛ بر همین اساس میتوان گفت عمق متوسط این دریاچه در شرایط فعلی برابر 2متر است.
رئیس کارگروه تحقیقات و مؤلفههای بیابانزایی با اعلام اینکه هماکنون 2سوم دریاچه ارومیه تبدیل به شورهزار شده است، اضافه کرد: با توجه به اینکه جهت وزش باد غالب از غرب به شرق است، بر همین اساس نواحی شرقی دریاچه ارومیه و اطراف شهرستانهای بناب، مراغه، آذرشهر و عجب شیر تحت تأثیر گرد نمک قرار گرفتهاند.
درویش افزود: گرد نمک علاوه بر اینکه خاک را آلوده میکند و موجب از بین رفتن کشتزارها میشود، میتوانند در نهایت سبب افزایش مخاطرات ایمنی و کاهش ضریب سلامتی تمامی زیستمندان ساکن در منطقه شود.
مطالب مشابه :
تغییر اقلیم
گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه ارومیه نقشه شماره 9 که نشان دهنده جهت باد غالب منطقه است
مطالعات جغرافیایی
وجه تسمیه ارومیه: می باشد که از غرب می وزند بطوریکه می توان باد غرب را باد غالب منطقه به
رهاسازی تمامی حقابه، مهم ترین اولویت در نجات دریاچه ارومیه است.
ریزگرد - رهاسازی تمامی حقابه، مهم ترین اولویت در نجات دریاچه ارومیه است. - پایگاه تخصصی ریزگرد
بيابان و راههاي مقابله با آن
گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه ارومیه 5- در انتخاب نوع درخت بايد به فصل وقوع باد غالب توجه
راهکار تازه برای پیشگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه: پسته بکارید/ دوسوم دریاچه ارومیه شورهزار شده
پایگاه خبری بخش تسوج (آذربایجان) - راهکار تازه برای پیشگیری از خشک شدن دریاچه ارومیه: پسته
داده های مرتب شده باد ایستگاه خرم آباد همراه با تصاویر.
بر اساس آمار باد ایستگاه خرم آباد، جهت وزش باد غالب در فصول آخرین تصاویر از دریاچه ارومیه
آب و هوای اقلیمی استان آذربایجان غربی
استان آذربایجان غربی با احتساب دریاچه ارومیه باد خنک شمالی بدین ترتیب در غالب
پدیده وارونگی دما ( اینورژن )
گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه ارومیه 2-وجود رشته کوهها و جهت آنها نسبت به باد غالب
اصطلاحات هواشناسی
گروه جغرافیای طبیعی دانشگاه ارومیه شناسی تیپ هوای غالب یک مکان معین را در باد تحت تاثیر
برچسب :
باد غالب ارومیه