سیستم سوخت رسانی خودرو
سيستم سوخت رساني
انواع سيستم سوخت رساني عبارتند از :1- كاربراتوري 2- انژكتوري
سيستم سوخت رساني كاربراتوري از وسايلي تشكيل شده است از قبيل : 1- باك 2- سيفون ( پمپ بنزين ) 3- كاربراتور 4- لوله ها و اتصالات 5- حباب گير و نشانگر
6- فيلتر ( صافي ) .
باك : محل ذخيره بنزين در اتومبيل مي باشد كه معمولاً در اتومبيل هاي موتور جلو ، باك در قسمت عقب ( زير صندلي عقب ) نصب مي گردد . باك داراي يك لوله ورودي يا پُركن و يك لوله خروجي كه به اندازه ي 15 ميليمتر از كف باك بالاتر قرار گرفته ، مي باشد . در داخل باك صفحاتي به نام صفحة موج گير قرار گرفته تا از تلاطم بنزين در ناهمواري هاي جاده جلوگيري نمايد . در داخل باك شناوري قرار گرفته كه به صورت الكتريكي مقدار بنزين را به راننده گزارش مي كند .
نكته : معمولاً در كنار درب باك و يا قسمت بالاي باك لوله يا مسيري جهت تأمين هوا در موقع مكش سوخت وجود دارد كه اگر مسير آن بگيرد ، سوخت ارسال نمي شود .
سيفون ( پمپ بنزين ) : دستگاهي كه سوخت را از باك كشيده و با فشار به سمت كاربراتور ارسال مي كند . انواع سيفون : 1- مكانيكي 2- برقي .
سيفون مكانيكي : در سيفون هاي مكانيكي اغلب به صورت ديافراگمي بوده و شكل محفظة آن برحسب نوع موتور متفاوت است ولي اساس كار همة آنها يكسان است .
طرز كار پمپ بنزين مكانيكي : پمپ بنزين مكانيكي نيروي خود را توسط دايرة خارج از مركز ميل سوپاپ دريافت كرده و در اثر فشار دايره خارج از مركز روي شيطانك مكش ايجاد شده ( ديافراگم پايين آمده و خلاء به وجود مي آيد )و در اثر پايين آمدن شيطانك سوخت با فشار ارسال مي شود .
فشار سيفون مكانيكي 15/0 تا 45/0 بار ( اتمسفر ) مي باشد .
پمپ بنزين داراي دو سوپاپ يكطرفه مي باشد . همچنين بقيه قطعات عبارتند از : پوسته يا بدنه – شيطانك – فنر شيطانك – ديافراگم – فنر ديافراگم – توري يا صافي و مسير ورود و خروج .
تعريف قفل گازي : به علت گرماي زياد و ضعيف شدن ديافراگم ، سوختي كه داخل لوله ها و مسير سيفون است روي سطح ديافراگم به حالت گاز تبديل شده و باعث مسدود شدن مسير مي گردد كه براي رفع اين عيب بايستي سيفون خنك شود .
تعريف ايست پمپ : اگر سوخت به اندازة كافي در كاربراتور وجود داشته باشد و ديگر نياز به ارسال سوخت توسط سيفون نباشد شيطانك روي دايره خارج از مركز به صورت آزاد حركت كرده و ديگر بنزين به كاربراتور ارسال نمي شود تا سوخت داخل كاربراتور مصرف شود . در بعضي از خودروها مسيري از كاربراتور به باك جهت برگشت سوخت اضافي وجود دارد .
نكته : اگر از داخل موتور بوي بنزين به مشام برسد احتمالاً ديافراگم سيفون پاره شده و بنزين از كنار شيطانك به داخل موتور مي ريزد كه بايد ديافراگم تعويض شود .
نكته : در اثر كار كردن پمپ بنزين دايره ي خارج از مركز ميل سوپاپ خورده شده كه در فشار پمپ بنزين تأثير دارد و بايد نسبت به تعويض و تعمير آن اقدام نماييم .
نكته : فشار سوخت سيفون هاي مكانيكي با كم و زياد كردن ضخامت واشر بين سيفون و بدنه امكان پذير مي باشد . اگر ضخامت واشر زياد شود فشار پمپ كم مي شود و اگر ضخامت واشر كم شود فشار پمپ بيشتر مي شود .
نكته : براي جلوگيري از انتقال حرارت موتور به سيفون از واشر كلفتي كه جنس آن كائوچو مي باشد استفاده مي شود و براي جلوگيري از روغن ريزي از كنار سيفون از واشر ديگري كه جنس آن كاغذ يا پلاستيك مي باشد استفاده مي كنند .
صافي ( فيلتر بنزين ) : اين فيلتر ممكن است بين باك و پمپ بنزين و يا بين پمپ بنزين و كاربراتور قرار داشته باشد . روي فيلتر يك مسير ورودي و يك مسير خروجي وجود دارد كه مسير ورودي با فلش يا IN مشخص شده ولي مسير خروجي با فلش يا out مشخص شده است .
كاربراتور : كاربراتور وظيفه دارد سوخت و هوا را به نسبت معيني مخلوط كرده و در زمان مشخص ارسال كند . نسبت تركيب سوخت و هوا 1 به 7/14 مي باشد ( يعني با هر واحد سوخت 7/14 واحد هوا مصرف مي شود )
وينتوري كاربراتور : به مجراي دهانة ورودي سوخت و هواي كاربراتور در جايي كه دهانه تنگ تر مي باشد وينتوري مي گويند . در دهانه وينتوري سرعت هوا زياد و فشار كم مي گردد و در اثر اختلاف فشار و ايجاد خلاء كه در اثر سرعت هوا به وجود مي آيد ، سوخت به سمت دهانة وينتوري حركت كرده و در اثر برخورد با هوا به صورت پودر درآمده و به سمت مانيفولد و سوپاپ هوا ارسال مي گردد .
كاربراتور در دو نوع است : 1- وينتوري ثابت ( يك دهانه و دو دهانه ) مانند پرايد 2- وينتوري متغير ( شيري و اتوماتيك ) مانند پيكان .
وينتوري متغير شيري ← سوزن ثابت و ژيگلور متحرك ( قابل تنظيم )
وينتوري متغير اتوماتيك ← سوزن متحرك و ژيگلور ثابت
مدارات كاربراتور :
1- مدار شناور :
اين مدار وظيفة تنظيم سطح سوخت پيالة بنزين را به عهده دارد و موقعي كه سطح سوخت به حد مشخص برسد ، شناور به سوزن فولوت ( سوزن شناور ) فشار وارد كرده و مسير ورود سوخت را مسدود مي كند و پس از روشن شدن موتور و مصرف سوخت پياله دوباره شناور پايين آمده و سوخت وارد پياله مي گردد . در صورتي كه شناور تنظيم نباشد و سوخت اضافي وارد پياله بنزين شود باعث سرريز شدن سوخت و اصطلاحاً فولوت كردن مي گردد . همچنين اگر سوزن فولوت گير كند يا آشغال بگيرد باعث عدم ارسال سوخت يا كم شدن سوخت مي گردد . براي تنظيم شناور كاربراتور پيكان آن را به صورت وارونه گرفته و با كوليس ارتفاع شناور تا لبة بسته شدن پياله را اندازه مي گيريم كه مقدار آن بايد 5/14 تا 5/15 ميليمتر باشد . اگر كم يا زياد بود با خم كردن پايه مي توان آن را تنظيم كرد .
نكته : براي كاربراتور پرايد ارتفاع شناور 44 تا 46 ميليمتر مي باشد .
نكته : سوراخ شدن شناور كاربراتور باعث فولوت كردن مي باشد و يكي ديگر از عيب هاي ديگر شناور مي باشد .
2- مدار دور آرام :
تعريف دور آرام : دوري است كه در آن توان توليدي موتور صرف غلبه بر مقاومت هاي داخلي موتور مي شود . در حالت دور آرام در كاربراتورهاي وينتوري ثابت معمولاً دريچة گاز كاملاً بسته است و سوخت و هوا از مسيرهاي جداگانه كه بعد از دريچة گاز قرار دارند وارد مانيفولد شده و موجب روشن ماندن موتور در حالت سِلو مي گردد .
در كاربراتورهاي وينتوري متغير براي دور آرام دريچه ي گاز كمي باز نگه داشته مي شود كه يك عدد پيچ براي تنظيم مقدار باز بودن دريچه وجود دارد .
3- مدار كمكي ( انتقال يا واسطه ) :
زماني كه دريچة گاز خيلي كم باز شود چون خلاء داخل وينتوري به حدي نرسيده كه سوخت را از مسير لوله ي پاشش يا نازل وارد كاربراتور كند لذا مسيري پايين تر از نازل وجود دارد كه سوخت مورد نياز را تأمين مي كند .
4- مدار دور اصلي :
در اين حالت دريچة گاز نيمه باز است و چون خلاء ونيتوري در حد مناسب رسيده ، سوخت از طريق نازل وارد آن شده و با هواي ورودي تركيب شده و وارد مانيفولد مي گردد . در كاربراتورهاي دو دهانه مدار اصلي دهانة دوم موقعي كه دهانة اول باز است ( حدود سرعت 70 كيلومتر ) به ديافراگم فشار وارد كرده و دريچه دوم را باز مي كند .
|
|
5- مدار قدرت :
در مدار قدرت دريچة گاز كاملاً باز است . اين مدار در مواقعي كه نياز به نيرو و قدرت بيشتري است ( به خصوص در سربالايي ها و گردنده ها ) دريچة گاز به وسيلة پدال باز شده و سوخت بيشتري از نازل و در بعضي از كاربراتورها مقدار ديگري هم از مسيري جداگانه وارد ونيتوري مي گردد و مقدار هوا نسبت به دور اصلي تفاوت زيادي نمي كند .
6- مدار شتاب :
در مواقعي كه يكدفعه پدال گاز را فشار مي دهيم مدار شتاب عمل مي كند ( در سبقت گرفتن ) به اين صورت كه اين مدار داراي يك پيستون كوچك است كه در اثر بالا آمدن پيستون باعث ايجاد خلاء و ارسال سوخت زيادي به وينتوري مي گردد . علت دو تكه ساختن پيستون اين است كه در موقع برگشت بتواند عمل برگشت را به سرعت انجام داده و علاوه بر كم كردن سرعت از خاموش شدن خودرو نيز جلوگيري شود .
7- مدار ساسات :
در مواقعي كه هوا سرد است بايستي درصد سوخت نسبت به هوا بيشتر گردد يعني سوخت غني گردد . براي اين منظور در بعضي از كاربراتورها با افزايش سوخت ( مانند كاربراتور پيكان ) و در بعضي از كاربراتورها با كاهش هوا عمل غني سازي سوخت انجام مي شود .
انواع ساسات : 1- مكانيكي 2- اتوماتيك
انواع ساسات اتوماتيك : 1- نيمه اتوماتيك 2- تمام اتوماتيك : در اين نوع يك ديافراگم خلائي وجود دارد .
نكته : تنظيم ساسات به سه حالت وجود دارد :
1- تنظيم بادامك : كه فاصله بادامك تا پيچ بايد در كاربراتور پيكان حدود 1 ميليمتر باشد .
2- پيچ تنظيم تابستانه و زمستانه : اين پيچ دو حالت دارد كه در يك حالت پيچ عقب تر قرار گرفته و براي حالت زمستانه مي باشد و در حالت دوم پيچ كمي جلوتر قرار گرفته و ساسات كمتر باز مي شود كه به آن حالت تابستانه مي گويند . براي تغيير حالت پيچ را كمي فشار داده و 90 درجه به سمت راست يا چپ مي چرخانيم .
3- تنظيم سيم ساسات
كاربراتور وينتوري متغير ( استرامبرگ ) :
در اين كاربراتورها همان طور كه از نامش پيداست دهانة وينتوري قابل تغيير است . اين كاربراتورها داراي يك سوزن و يك ژيگلور مي باشندكه سوخت از طريق فاصلة بين سوزن و ژيگلور وارد وينتوري مي گردد. در دور آرام مقداري هوا از دريچة گاز وارد وينتوري گشته و در اثر ايجاد خلاء سوخت اندكي از سوزن و ژيگلور به دهانه رسيده و خودرو در حالت درجا كار مي كند ( سِلو ) .
روش تنظيم حالت دور آرام:
براي تنظيم ژيگلور و سوزن در كاربراتورهاي شيري پيچ را تا آخر بسته ، سپس 5/2 دور باز مي كنيم و اگر خودرو بد كار كرد با نيم دور پيچاندن به سمت راست يا چپ آن را تنظيم مي كنيم . در كاربراتور هاي اتوماتيك از محل قرار گرفتن دَمپر و به وسيله آچار مخصوص اين كار را انجام مي دهيم .
در مدارهاي دور متوسط و دور اصلي با گاز دادن بيشتر خلاء بيشتري ايجاد شده و باعث بالا رفتن پيستون و زياد شدن فاصله ي سوزن و ژيگلور شده و سوخت بيشتري ارسال مي گردد . اين كاربراتور ها فقط يك سوزن و ژيگلور مخروطي دارند .
مدار شتاب كاربراتورهاي استرامبرگ :
در كاربراتورهاي ونيتوري متغير در بالاي قسمت درپوش سوراخي قرار گرفته كه درون آن پيستون كوچك به نام دَمپر وجود دارد . وظيفه دمپر اين است كه در سرعت هاي ناگهاني حركت پيستون را كنترل كرده و موجب تنظيم شتاب آن مي گردد .
مدار ساسات كاربراتورهاي وينتوري متغير :
در مدار ساسات كه در بالاي پياله قرار دارد كانالي از سمت پياله بنزين به پشت دريچة گاز متصل است كه دريچه آن به وسيلة سيم ساسات توسط راننده كنترل مي شود.در موقع كشيدن ساسات سوخت بيشتري از مسير كوتاهتري به دهانة وينتوري رسيده و باعث روشن شدن موتور در هواي سرد مي گردد .
نكات مربوط به كاربراتورهاي وينتوري متغير :
1- در موقع بستن ديافراگم روي پيستون بايستي دو برجستگي آن داخل محل هاي تعبيه شده قرار بگيرد، در اين حالت دو سوراخي كه كف پيستون است به سمت دريچه گاز قرار مي گيرند .
2- اگر لاستيك ديافراگم سوراخ يا پاره شود موتور گاز خورده و خاموش مي گردد كه بايد لاستيك تعويض شود .
3- داخل سوراخي كه دمپر قرار مي گيرد بايستي چند قطره روغن هميشه وجود داشته باشد .
4- در صورتي كه شتاب گيري موتور ضعيف باشد امكان خشك شدن روغن اطراف دمپر يا گرفتن آشغال داخل آن وجود دارد .
انواع كاربراتور از نظر ارتباط پياله بنزين با هوا : 1- متعادل 2- نامتعادل
متعادل : در اين نوع كاربراتور, از روي پياله بنزين مسيري به هواي ورودي دهانة كاربراتور متصل است مثل كاربراتور نيسان .
نامتعادل : اگر هواي آزاد روي سطح پياله بنزين تماس داشته باشد نوع كاربراتور, نامتعادل است .
معايب سيستم نامتعادل : 1- اگر فيلتر كثيف شود فشار هواي ورودي كمتر از فشار روي سطح پيالة بنزين شده و مصرف سوخت بالا مي رود . 2- بخارات بنزين به هواي آزاد رفته و باعث آلودگي محيط زيست مي شود ( در حالت موتور خاموش )
محاسن سيستم نامتعادل : در مواقعي كه موتور را خاموش و دوباره روشن مي كنيم به راحتي روشن مي شود چون بخارات بنزين به مسير ورودي كاربراتور نرفته و باعث خفه كردن نمي شود .
سوخت : سوخت موجود در خودروها مي تواند از موارد زير باشد : 1- بنزين ،
2- گازوئيل ، 3- گاز ( CNG , LPG) ، 4- الكل ، 5- نفت .
بنزين مايعي بي رنگ است كه از تركيب مواد گوناگون براي مصرف در موتورهاي احتراقي توليد مي گردد . بنزين را از تقطير نفت خام در پالايشگاه ها از روش هاي مختلف به دست مي آورند . يكي از روش ها كراكينگ ( شكستن ملكول هاي سنگين ) و روش ديگر پلي مريزاسيون ( تركيب ملكول هاي سبك ) مي باشد .
سوخت : معمولاً از هر 100 ليتر نفت خام 44 ليتر بنزين حاصل مي شود . بنزين به دست آمده از برج تقطير عدد اكتان بالايي ندارد و قابل استفاده نمي باشد به همين علت تركيباتي از قبيلاتيل الكل ، تتراتيل سرب ، اتيلن دي بروميد ، بنزن به آن اضافه كرده تا درجه انجماد بنزين بالا رفته و خاصيت ضد خورندگي و رسوب گرفتگي پيدا كند .
خواص مهم بنزين عبارتند از : 1- فراريت بنزين 2- مقاومت در مقابل خودسوزي (اُكتان ) .
فراريت بنزين : اين خاصيت موجب زود روشن شدن خودرو در زمستان و در هواي سرد مي گردد ولي در هواي گرم مشكل ساز است و باعث قفل گازي در سيستم سوخت رساني مي گردد به همين منظور بعضي از پالايشگاه ها بنزين تابستانه و زمستانه توليد مي كنند .
اُكتان : مقدار مقاومت سوخت در مقابل خودسوزي را اكتان مي گويند كه در مورد گازوئيل به آن سِتان مي گويند .
نكته : فرمول شيميايي بنزين مي باشد .
عيب هايي كه در سيستم سوخت رساني كاربراتوري به وجود مي آيد عبارتند از :
1- اگر بنزين فراريت كم داشته باشد و يا كاملاً پودر نشود و داخل محفظة احتراق رود از كناره سيلندر وارد روغن شده و موجب كف كردن و خراب شدن روغن مي گردد و قدرت كشش موتور كم مي شود . 2- احتراق زودرس يا پيش رس كه اين عيب باعث افزايش مصرف و ايجاد ضربه يا كوبش مي گردد . احتراق زودرس بر اثر رسوبات و دوده هاي باقيمانده در كف پيستون يا در اتاق احتراق يا در اثر گرم شدن شمع به وجود مي آيد . 3- خودسوزي بنزين .
روش هاي كاهش احتراق زودرس : 1- طراحي اتاق احتراق مناسب 2- از بين بردن دوده و رسوبات 3- خنك كاري صحيح موتور 4- انتخاب سوخت با اُكتان بالا
خودسوزي بنزين باعث عوارض زير مي گردد : 1- ناآرام كار كردن موتور
2- داغ كردن موتور 3- افزايش مصرف سوخت 4- فشار آمدن به قطعات موتور 5- كاهش قدرت موتور .
عواملي كه باعث ايجاد خودسوزي مي گردند عبارتند از : 1- سوخت ضعيف 2- كمبود اكتان بنزين 3- تنظيم نبودن آدوانس 4- جمع شدن دوده و كربن در محفظة احتراق 5- زير بار قرار گرفتن موتور
نكته : اكتان بنزين معمولي 80 و بنزين سوپر 95 مي باشد .
نسبت لامبدا استوکيومتريک : اين نسبت مقايسه بين مصرف بنزين در حالت عملي نسبت به حالت تئوري مي باشد . اگر كمتر از 1 باشد سوخت غني و اگر لامبدا بيشتر از 1 باشد سوخت رقيق مي باشد و محدوده ي مجاز از 8/0 تا 2/1 مي باشد و بهترين حالت 95/0 است .
مثال : اگر در يك موتور مصرف سوخت با نسبت 12 به 1 باشد نسبت لامبدا را حساب كرده و آيا مصرف در حد مجاز است يا نه ؟ مجاز است
سيستم سوخت رساني مدار بسته CLC :
اين سيستم مابين سيستم كاربراتور و انژكتور مي باشد . در اين سيستم ژيگلورهاي سوخت كوچكتر و ژيگلورهاي هوا بزرگتر شده اند و مدار قدرت كه در كاربراتور وجود داشت حذف شده است و تعدادي سنسور جهت كنترل شرايط موتور و شرايط محيط نصب شده اند . اين سيستم به صورت موقت توسط شركت سايپا به علت عدم توانايي در انژكتوري كردن خودروها بر روي پرايد نصب گرديد .
نمونه سوالات سوخت رساني :
1-طرز تنظيم سوزن در كاربراتور وينتوري متغير ( اتوماتيك ) چگونه است؟ چنانچه مهره ته سوزن را به وسيلة آچار مخصوص مخالف عقربه ساعت بچرخانيم ، مصرف بنزين كم مي شود و چنانچه موافق بگردانيم مصرف سوخت زياد مي شود .
2- مزاياي سوزن و ژيگلورهاي اتوماتيك در كاربراتورهاي وينتوري متغير
( پيكان ) نسبت به سوزن و ژيگلورهاي نوع قديمي چيست ؟ 1- حذف قطعات اضافي مربوط به شير زير كاربراتور 2- چون سوزن در محل خود ثابت نبوده ، داراي فنر مخصوصي است كه مي تواند به خوبي در داخل سوراخ ژيگلور مطابقت نمايد ( سِنتر شدن ) هم خوردگي كمتر است و هم از گير كردن سوزن در داخل ژيگلور جلوگيري مي شود .
3- چگونه مي توان معايب ژيگلور را تشخيص داد ؟ 1- با مشاهدة خروج دود سياه از اگزوز و زياد بودن مصرف سوخت 2- با بررسي ظاهري سوراخ ژيگلور كه نبايد گشاد يا بيضي شده باشد 3- با استفاده از فيلر سيمي و درنظر گرفتن اندازه ي قطر سوراخ ژيگلور كه معمولاً روي آن نوشته شده ، در صورت گشاد بودن بايد به تعويض ژيگلور اقدام كرد .
4- دستگاه كربن كنيستر يا قوطي ذغال در سيستم سوخت رساني چه كاري انجام مي دهد ؟ بخارت بنزين را كه در كل سيستم سوخت و پياله كاربراتور به وجد مي آيد پس از جمع آوري و تبديل به مايع به باك بنزين برمي گرداند تا از آلودگي محيط زيست و تلف شدن بنزين جلوگيري شود .
5- چرا در محل اتصال كاربراتور به مانيفولد و پمپ بنزين به بدنه موتور از واشر كائوچويي ضخيم استفاده مي كنند ؟ براي جلوگيري از انتقال حرارت به بدنه كاربراتور و ايجاد گاز در داخل پمپ بنزين ( قفل گازي ) .
6- آيا در تمام كاربراتورها شناور توخالي است ؟ خير در بعضي از آنها شناور از جنس سبك و توپر ساخته شده و چنانچه بنزين بتواند در داخل آن نفوذ پيداكند به علت سنگين شدن وزن آن مي تواند باعث فلوت كردن كاربراتور شود .
7- چگونه مي توان خفگي موتور را برطرف كرد ؟ با مقداري صبر كردن و دميدن در داخل كاربراتور و استارت زدن به موتور درحالي كه بدان گاز تا انتها فشار
داده ايم خفگي برطرف مي شود .
8- مدار رابط در كاربراتور ونتوري چه موقع عمل مي كند ؟ در زمان شروع گاز دادن و قبل از به كار افتادن ژيگلور اصلي كاربراتور پاشش مي كند .
9- سمي ترين ماده حاصل از احتراق ناقص بنزين در داخل سيلندر چيست ؟ منواكسيد كربن (CO) .
10- ژيگلور يا شير برقي در كداميك از مدارهاي كاربراتور واقع شده و چه عملي انجام مي دهد ؟ در مسير سوخت دور آرام واقع شده و براي جلوگيري از خودسوزي و جمع شدن بنزين سر پيستون ها بعد از بستن سوئيچ موتور مي باشد .
11- تنظيم شناور كاربراتور براساس چيست ؟ تنظيم بايد به گونه اي باشد كه سطح بنزين داخل ژيگلور اصلي واقع در ونتوري در زماني كه موتور خاموش و پياله بنزين پر است 5/1 تا 4 ميليمتر از سر ژيگلور پايين تر باشد .
12- ژيگلور اصلاح هوا در كاربراتور به چه منظور است ؟ براي كف كردن سوخت و پودر شدن بهتر ، پايين اوردن مصرف اضافي ، راندمان بهتر .
13- از دمپر در كاربراتورهاي ونتوري متغير چه استفاده اي مي شود ؟ 1- براي جلوگيري از لرزش پيستون ( گرفتن نوسانات فنر ) 2- براي حركت تدريجي پيستون به سمت بالا در زمان گاز دادن به موتور .
14 - پمپ شتاب دهنده در كاربراتور چه موقعي سوخت را اضافه مي كند؟ از شروع زماني كه پا را روي پدال گاز فشار مي دهيم تا زماني كه پدال گاز را ثابت و يكنواخت نگاه مي داريم .
15- سر ريز كردن ( فلوت كردن) كاربراتور به چه علت هايي پيش مي آيد ؟ 1- خرابي يا تنظيم نبودن شناور داخل كاربراتور 2- خرابي سوزن شناور 3- زياد بودن فشار خروجي پمپ بنزين .
16- ژيگلور اصلي در كجاي كاربراتور واقع شده است ؟ ژيگلور اصلي از يكطرف به دهانه دو مخروطي ( ونتوري ) و از طرف ديگر به پياله كاربراتور راه دارد .
17- در كاربراتورهاي ونتوري متغير خلاء بالاي ديافراگم لاستيكي از كجا تأمين مي شود ؟ از دو سوراخ زير پيستون كاربراتور و مكش پيستون هاي موتور .
18- چه معايبي باعث مي شود با برداشتن پا از روي پدال گاز موتور خاموش شود ؟ 1- تنظيم نبودن دريچه ساسات كاربراتور 2- كم بودن تعداد دور آرام موتور 3- گرفتگي مدار دور آرام يا تنظيم نبودن سوخت دور آرام .
19- اُكتان بنزين چيست ؟ خاصيت يا قابليت ضد ضربه بودن بنزين را در لحظه انفجار با عددي به نام عدد اكتان سنجيده و نام مي نهند .
20- حالت خلاص كار كردن پمپ بنزين چيست ؟ درحاليكه پياله بنزين كاربراتور بنزين به اندازه كافي داشته و احتياجي به پرشدن نداشته باشد ارسال سوخت از پمپ بنزين موقتاً قطع شده و اين حالت را خلاص كار كردن مي گويند .
21- پمپ بنزين معمولي ( مكانيكي ) به چه وسيله اي كار مي كند ؟ به وسيلة دايره خارج از مركز روي ميل سوپاپ
22- به هنگام جا زدن پمپ بنزين در محل خود چگونه عمل مي كنيم ؟ پمپ بنزين را به گونه اي در محل خود جا مي زنيم كه شيطانك پمپ بر روي دايره خارج از مركز ميل سوپاپ قرارگيرد در غيراينصورت اشكالات عمده مثل شكستن اهرم پمپ پيش
مي آيد .
23- چه عواملي در كاربراتور باعث پودر شدن بنزين و مخلوط كردن آن با هوا مي شوند ؟ مكش پيستون ها ، دهانه دو مخروطي ( ونتوري ) ، وجود ژيگلور يا سوخت پاش در دهانه دو مخروطي .
24- ژيگلور قدرت در كاربراتور چيست ؟ ژيگلوري كه در زمان هايي كه سوخت بيشتر مورد احتياج است به همراه ژيگلور اصلي مجموعاً سوخت مورد احتياج موتور را تأمين مي كنند . اين مواقع عبارتند از سرعت هاي بالا و زماني كه موتور در زير بار و سرعت كم باشد .
25- انواع ساسات كاربراتور را نام ببريد ؟ اتوماتيك يا خوكار كه در انواع برقي و آبي و متصل به حرارت اگزوز ساخته مي شوند و ساسات هاي مكانيكي كه داراي سيم ساسات هستند .
26- آيا همه كاربراتورها داراي يك ونتوري هستند ؟ خير ، كاربراتورهاي دو دهانه كه مجهز به دو ونتوري هستند نيز مورد استفاده اند .
27- كاربراتورهاي متعادل و نامتعادل كدامند ؟ در كاربراتورهاي متعادل سوراخ تهويه پياله به دهانه ورودي كاربراتور راه دارد ولي در كاربراتورهاي نامتعادل سوراخ تهويه به هواي آزاد راه دارد و بخارت بنزين به هواي اطراف منتقل مي شود .
سيستم سوخت رساني انژكتوري
مزيت هاي سيستم سوخت رساني انژكتوري نسبت به كاربراتوري عبارتند از :
1- مصرف كمتر سوخت 2- توزيع سوخت به اندازه ي لازم به كليه سيلندرها 3- عدم نياز به تنظيم و مراقبت پي در پي 4- كاهش آلودگي هوا ( كم شدن خام سوزي )
5- افزايش راندمان حجمي موتور 6- كم شدن ارتفاع موتور به علت حذف كاربراتور
7- افزايش شتاب خودرو 8- بهتر روشن شدن در هواي سرد 9- تنظيم اتوماتيك فشار هوا در مناطق مختلف .
انوع سيستم هاي انژكتوري :
1- سيستم پاشش نقطه اي ( SPFI) : اين سيستم از يك انژكتور الكترومغناطيسي كه مستقيماً در بالاي دريچة گاز قرار دارد تشكيل شده است .
2- سيستم پاشش چند نقطه اي ( MPFI) : اين سيستم تشكيل شده است از تعدادي انژكتور مجزا براي هر سيلندر كه مستقيماً سوخت را پشت سوپاپ ورودي پاشش ميكند.
3- سيستم پاشش مستقيم گازوئيل ( GDI) : اين سيستم در موتورهاي ديزلي استفاده مي شود و سوخت مستقيماً وارد محفظه ي احتراق پاشيده مي شود .
سيستم پاشش چند نقطه اي به سه دسته تقسيم مي شود :
الف – دستة غيرترتيبي : در اين دسته هر چهار انژكتور با هم پاشش مي كنند كه در ECU هاي MM8P ( مگنتي مارلي ) كاربرد داشته و در خودروهاي مانند سري اول پژو پرشيا و سمند .
ب – دستة نيمه ترتيبي : در اين سيستم انژكتورها جفت جفت پاشش مي كنند يعني انژكتورهاي 1 و 4 با هم و 2 و 3 نيز با هم پاشش مي كنند كه در ECU SL96 استفاده شده كه در خودروهاي پيكان ، سمند ، پژو 405 و RD استفاده شده است .
ج – دستة ترتيبي : اين دسته با پيشرفت تكنولوژي جايگزين دو گروه قبلي شده و امروزه در تمامي خودروها استفاده مي شود . در اين سيستم پاشش سوخت به صورت تك تك و بر اساس احتراق 2 و 4 و 3 و 1 مي باشد كه ECU هاي اين نوع S 2000 مي باشد .
روش كار سيستم انژكتوري :
اين سيستم شبيه بدن انسان است كه سلسله اعصاب و رشته هاي عصبي در تمام نقاط بدن وجود دارند . حسگرهاي چشايي ، بينايي ، شنوايي و لامسه همگي به يك مركز كه همان مغز هوشمند است متصل هستند . مغز پس از دريافت پيام هاي عصبي از اعضاي بدن آنها را تحليل و بررسي كرده ، سپس فرمان لازم را با توجه به شرايط محيطي به اعضاي بدن مي دهد . در سيستم سوخت رساني انژكتوري سنسورها ( حسگرها ) به جاي اعصاب و ECU ( واحد كنترل الكترونيكي ) به جاي مغز انسان و عملگرها به جاي اعضاي بدن عمل مي كنند .
اگر سيستم انژكتور دچار مشكل شود بايد ببينيم كه چه پيغام اشتباهي از سنسورها به ECU داده شده يا اينكه عملگرها پيغام يا دستور را ناقص اجرا كرده اند و يا خود ECU اشكال دارد .
واحد كنترل الكترونيكي (ECU ) : ECU به كار رفته در خودروها يك سيستم ميكروكنترولري است كه از قبل براي اطلاعاتي كه سنسورها به آن ارسال مي كنند توسط شركت سازنده برنامه نويسي شده است تا بر اساس اطلاعات دريافتي و پس از تجزيه و تحليل آنها و مطابقت با دستورات برنامه ، فرمان ها را به عملگرها بدهد .
ECU داراي دو حافظه است :
1- حافظه دائم : كه اين حافظه توسط كارخانه سازنده برنامه ريزي شده و قابل تغيير نيست . اين حافظه با قطع برق خودرو و باز شدن باطري از بين نمي رود .
2- حافظه ي موقت : به حافظه اي كه توسط حافظة دائم راه اندازي مي شود حافظة موقت گفته مي شود . كلية خطاهاي سيستم در حافظة موقت ثبت مي گردد . اين خطاها يا به صورت دائم ( P ) و يا به صورت موقت و لحظه اي ( I ) ثبت مي شوند . با قطع برق خودرو بيش از 15 ثانيه اطلاعات اين قسمت پاك مي شود .
نكته : خطاهاي دائمي و لحظه اي را مي توان به وسيلة دستگاه دياگ مشاهده نمود و پس از رفع عيب پاك كرد .
نكته : هيچ گاه در زمان باز بودن سوئيچ يا روشن بودن خودرو ، سوكت ها و كانكتورهاي ECU و ديگر سنسورها را جدا نكنيد .
نكته : در صورتي كه حافظه موقت پاك شود ممكن است خودرو دچار معايبي از قبيل ريپ زدن يا خاموش شدن بدون دليل يا خاموش شدن در هنگام تعويض دنده و شتابگيري شود .
محل قرارگيري ECU : اين قطعه در خودروهاي مختلف در قسمت هاي متفاوتي قرار مي گيرد كه اكثراً كنار باطري خودرو و يا كنار بوستر ترمز زير برف پاكن و در بعضي از خودروها داخل اتاق زير فرمان يا زير داشبورد نصب مي شود .
وظايف ECU عبارتند از : 1- تعيين مدت پاشش سوخت 2- تعيين زمان پاشش سوخت 3- زمان ايجاد جرقه و آدوانس .
معايب ECU : اگر اين قطعه خراب شود : 1- در حالت سوئيچ باز چراغ عيب ياب روشن نمي شود 2- خودرو روشن نمي شود 3- اگر خودرو روشن بشود در تمامي شرايط خودرو بد كار مي كند .
عمليات كات آف ( cut off) در ECU : با فشار دادن بيش از حد پدال گاز دور موتور تمايل به بالا رفتن از حد مجاز مي نمايد ( بالاتر از 6000 ) در اين لحظه ECU به طور اتوماتيك منفي انژكتورها را قطع كرده و با پايين آمدن دور موتور مجدداً وصل مي كند . اين عمليات به دليل جلوگيري از ياتاقان زدن ، شاتون زدن و نرسيدن روغن كافي به موتور انجام مي شود . در زمان كاهش سرعت خودرو يا برداشتن ناگهاني پا از روي پدال گاز سوخت انژكتورها به دلايل زير قطع مي گردد : 1- كاهش مصرف سوخت 2- كاهش آلودگي هوا .
سنسور دور موتور ( ESS) : اين سنسور يكي از مهمترين قطعات سيستم انژكتور مي باشد كه وظايف زير را بر عهده دارد :
1- تشخيص نقطه مرگ بالا ( T.D.C) يا همان زمان جرقه زني سيلندر يک .
2- تشخيص دور موتور 3- تنظيم آدوانس جرقه 4- تنظيم دور آرام موتور .
شرح كار قطعه : اين سنسور با روش القاء مغناطيسي كار مي كند به اين صورت كه هرگاه يك آهنربا ثابت باشد و يك قطعه آهن از مقابل آن عبور كند در اطراف آهنربا ميدان مغناطيسي ايجاد مي شود و باعث ايجاد سيگنال مي گردد . در خودروهاي انژكتوري روي فلايويل ، غير از دنده ي فلايويل كه با دنده استارت درگير مي شود دنده هاي ديگري نيز وجود داشته كه سنسور دور موتور روبروي آن قرار مي گيرد . اين دنده ها 58 عدد بوده و جاي 2 دنده نيز خالي مي باشد .
وقتي كه قسمت خالي دو دندانه از جلوي سنسور عبور كرد پالس ارسالي به ECU تغيير كرده و زمان جرقه زني سيلندر 1 مشخص مي شود .
محل قرار گيري قطعه : اين سنسور روي پوستة كلاج مقابل فلايويل قرار گرفته و فاصلة نوك سنسور تا دنده هاي فلاويل از 5/0 تا 5/1 ميليمتر مي باشد .
معايب قطعه : در صورت خرابي كامل قطعه مانند شكستن نوك سنسور ، قطعي در سيم پيچ سنسور خودرو روشن نخواهد شد و در صورتي كه نوك سنسور جرم بگيرد باعث اختلال در ارسال پالس شده و خودرو در دور آرام بد كار مي كند .
سنسور ميل سوپاپ (CS) : اين سنسور نيز شبيه سنسور دور موتور با اثر الكترومغناطيسي ( هال ) كار مي كند و باعث ايجاد پالس هاي مربعي شكل مي شود .
وظايف قطعه : 1- تفكيك موقعيت سيلندر 1 در نقطة مرگ بالا نسبت به موقعيت اندازه گيري شده توسط سنسور دورموتور 2- كوئل و انژكتور را كنترل مي كند 3- مقدار آدوانس جرقه سيلندرها را براي از بين بردن پديدة ضربه يا كوبش كاهش مي دهد 4- سيلندرها را براي جرقه زني مناسب شناسايي مي كند 5- احتراق هاي ناقص را مشخص مي كند .
محل قرارگيري قطعه : اين سنسور روي سيلندر و مقابل ميل سوپاپ قرار مي گيرد( در خودروي پرايد به جاي دلكو قرار مي گيرد )
معايب قطعه : در صورت خرابي اين قطعه اشكالات زير در خودرو به وجود
مي آيد : 1- خودرو ريتارد كاركرده و كمي ريپ مي زند . 2- در صورت خرابي پاشش سوخت از حالت ترتيبي به حالت نيمه ترتيبي تبديل مي شود .
سنسور موقعيت دريچه گاز ( TPS) : اين سنسور موقعيت دريچه گاز را به ولتاژ تبديل كرده و ECU ارسال مي كند . ECU بر اساس آن مقدار هوايي كه بايد با سوخت تركيب شود را محاسبه مي كند .
محل قرارگيري قطعه : روي دريچه گاز قرار گرفته و ميله ي دريچة گاز داخل سنسور قرار دارد .
وظايف قطعه : 1- حالت هاي بسته بودن دريچه گاز يا دور آرام ، نيمه باز بودن و باز بودن كامل دريچة گاز را مشخص مي كند 2- وضعيت هاي مختلف از قبيل افزايش و كاهش شتاب و قطع پاشش سوخت را مشخص مي كند .
شرح كار قطعه : اين سنسور عنصري مقاومتي مي باشدكه در زمان بسته بودن دريچة گاز ولتاژ صفر به ECU ارسال مي كند و هرچه دريچة گاز باز نشود ولتاژ از صفر تا 5 ولت اضافه مي شود .
معايب قطعه : در صورت خرابي اين سنسور : 1- باعث قطع سوخت پاشي و نوسان در دورهاي بالا مي شود 2- دور موتور بيش از حد بالا مي رود .
سنسور ضربه ( ناك سنسور )KS : اين قطعه ضربه هاي حاصل از احتراق زودرس
( كوبش ) و يا خودسوزي را به صورت سيگنال هاي الكتريكي به ECU ارسال مي كند و ECU آدوانس جرقه را تنظيم مي كند .
ساختار داخلی قطعه : اين قطعه از يک پيزو الکتريک ساخته شده که در داخل دو قاب مرتعش و چدنی قرار دارد.
شرح کار : اين سنسور بهنگامي كه ضربات ارتعاشي ناشي از احتراق در يكي از سيلندر ها بوجود مي آيدولتاژي را به ECU ارسال كرده و ECU متناسب با آن جرقه را ريتارد نموده و نسبت سوخت را غني مي كند.
محل قرار گيري قطعه : اين قطعه روي پوستة بلوكة سيلندر بين سيلندر 1 و 2 يا 2 و 3 قرار مي گيرد و با يك عدد پيچ كه گشتاور آن 2/2 كيلوگرم متر است با آچار تورك متر بسته مي شود و اگر پيچ شل بود چراغ عيب ياب روشن مي شود .
معايب قطعه : در صورت خرابي اين قطعه موتور با لرزش كار كرده و آمپر آب درجه حرارت بيشتري را نشان مي دهد .
نكته : اين قطعه در خودروهاي جديد پژو ، سمند ، پرايد ( S2000) و پژو 206 ، زانتيا نصب مي باشد .
سنسور دماي مايع خنك كننده (WTS) : اين سنسور دماي آب موتور را به ECU اطلاع مي دهد و ECU با اطلاعات دريافتي از اين سنسور اعمال زير را انجام مي دهد : 1- ايجاد حالت ساسات 2- تنظيم زمان پاشش سوخت و آدوانس جرقه 3- در بعضي از خودروها فن را فعال مي كند 4- دماي آب را به آمپر آب منتقل مي كند 5- سوخت مورد نياز را هنگام استارت زدن تنظيم مي كند 6- با بالا رفتن دماي موتور دور آرام را كاهش مي دهد تا به اندازه نرمال برسد 7- دور آرام را تنظيم مي نمايد .
محل قرارگيري قطعه : در بيشتر خودروها روي محفظه ترموستات قرار دارد .
نكته : اين سنسور از نوع NTC ( مقاومت متغير با ضريب حرارتي منفي ) بوده و داراي يك سوكت 2 يا 3 پايه است .
معايب قطعه : در صورت خرابي اين قطعه 1- اگر اشتباهاً دماي زياد به ECU گزارش كند خودرو در هواي سرد روشن نمي شود . 2- اگر اشتباهاً دماي سرد به ECU گزارش كند خودرو به خوبي روشن مي شود اما مصرف سوخت بالا مي رود و باعث بدكار كردن موتور در دور آرام مي شود .
نكته : در خودروهاي پژو 405 ، سمند ، پژو پارس سه عدد سنسور به رنگ هاي قهوه اي ( كنترل يونيت فن ) سبز ( موتور ECU ) آبي ( پشت امپر ) مشاهده مي شود .
نكته : در خودروهاي پژو 405 ، سمند زماني كه درجه حرارت آب به بالاي 110 درجه برسد چراغ هشدار STOP روشن مي شود و نشان دهنده بالاتر بودن دما از حد مجاز است .
سنسور اكسيژن : اين سنسور مقدار اكسيژن موجود در گازهاي خروجي اگزوز را سنجيده و آن را تبديل به ولتاژ كرده و به ECU گزارش می دهد. ECU طبق اطلاعات دريافتي اين سنسور مخلوط سوخت و هوا را تنظيم مي كند .
محل قرارگيري قطعه : اين سنسور روي اگزوز در مسير گازهاي خروجي قرار دارد . در بعضي از خودروها دو عدد سنسور اكسيژن وجود داردکه يكي روي مانيفولد دود و ديگري روي اگزوز بعد از كاتاليست قرار دارد.
ساختار داخلي قطعه : اين سنسور از يك بدنه سراميكي و الكترودهايي از جنس پلاتينيوم و غلافي محافظ آن تشكيل شده و داراي يك المنت گرم كننده مي باشد تا هميشه دماي آن 300 تا 800 درجه سانتيگراد باشد .
معايب قطعه : اگر اين سنسور خراب شود مصرف سوخت بالا رفته و ايجاد آلودگي هوا مي كند . اگر المنت گرم كن خراب شود خودرو در هنگام روشن شدن دچار خام سوزي مي شود .
نكته : ولتاژ ارسال شده توسط سنسور اكسيژن بايد بين 1/0 تا 9/0 ولت باشد . اگر به سمت 1/0 باشد سوخت رقيق و اگر نزديك 9/0 باشد سوخت غني است .
سنسور سرعت (VSS) : اين سنسور وظايف زير را به عهده دارد : 1- سرعت خودرو را مشخص كند 2- دور آرام موتور را در هنگام حركت خودرو ثابت نگه دارد 3- شتاب خودرو را بهينه مي سازد 4- نوسانات موتور را كاهش مي دهد .
محل قرارگيري قطعه : اين سنسور روي پوستة گيربكس و روي دنده كيلومتر شمار نصب شده است .
نكته : اين سنسور با اثر الكترومغناطيسي ( هال ) كار مي كند .
معايب قطعه : در صورت خرابي اين سنسور خودرو هنگام توقف آني ( پشت چراغ قرمز ) خاموش مي كند و يا در سربالايي ها و هنگام دنده معكوس ريپ مي زند .
رله دوبل : اين قطعه يكي از مهمترين قطعات سيستم انژكتور مي باشد كه برق قطعات مهم را تأمين مي كند. اين قطعات عبارتند از : 1- ECU 2- پمپ بنزين 3- انژكتورها 4-كوئل دوبل 5- شير برقي كنيستر 6- المنت گرم كننده سنسور اكسيژن 7- گرم كن دريچه گاز .
سه مرحله عملكرد رله عبارتند از :
الف – سوئيچ در حالت بسته باشد : در اين حالت ولتاژ 12 ولت به طور دائم براي ECU فرستاده مي شود تا حافظه موقت حفظ شود .
ب – سوئيچ در حالت باز : در اين حالت ECU به مدت چند ثانيه به اجزاي گفته شده در بالا برق 12 ولت ارسال مي كند .
ج – حالت موتور روشن : در اين حالت رله دوبل به طور دائم به اجزاء سيستم انژكتور و سنسور سرعت ولتاژ 12 ولت ارسال مي كند .
محل قرارگيري قطعه : در انواع خودرو جاي آن متفاوت است . در پيكان و RD داخل جعبه ECU . در پژو و سمند زير سيني جلو ( بالاي رادياتور ) . در پژو 206 تيپ 1 زير ECU . در پرايد باطري چسبيده به گلگير و در 206 تيپ 2 به بالا داخل جعبه فيوز BM34 نصب شده است .
پايه هاي 2 ، 8 ، 11 و 15 برق مستقيم
پايه 14 در موقع باز بودن سوئيچ برق 12 ولت دارد .
پايه 4 برق انژكتورها پايه 5 كوئل دوبل
پايه 6 برق گرم كن و دريچه گاز پايه 13 برق پمپ بنزين
پايه 9 شيربرق كنيستر پايه 1 ECU
پايه 7 و 10 به ECU متصل مي باشد و در يك حالت از رله برق به ECU فرستاده مي شود و در حالت ديگر از ECU به رله بدنه فرستاده مي شود .
معايب قطعه : در صورت خرابي اين قطعه خودرو روشن نمي شود .
نكته : براي تست پمپ بنزين در خودروهاي 405 و سمند ، پايه 13 را برق مستقيم مي دهيم و در خودروهاي پيكان و RD پايه 5 را ، در خودرو 206 تيپ 1 پايه 12 ، خودرو زانتيا پايه 9 .
چراغ عيب ياب ( Check) :
در صورت بروز عيب و اشكال در سيستم انژكتوري توسط واحد ECU اين چراغ روشن شده و راننده را از وجود عيب آگاه مي سازد .
محل قرارگيري : در اكثر خودروها روي پنل ( پشت صفحه كيلومتر ) چراغي به رنگ زرد وجود دارد و در خودروي پرايد روي قاب پنل قرار دارد .
شرح كار قطعه : پس از باز شدن سوئيچ ECU چراغ اخطار را روشن مي كند . بعد از استارت زدن و روشن شدن خودرو اين چراغ بعد از لحظه اي خاموش مي شود .
معايب : 1- روشن نشدن چراغ در زمان سوئيچ باز كه در اين صورت خودرو روشن نمي شود و يا اينكه عيب از خود ECU است و يا اينكه مدار سيم كشي چراغ قطع شده يا فيوز آن سوخته است . 2- در حالت موتور روشن ، چراغ روشن بماند كه در اين صورت يا عيب كوچك كه معمولاً بعد از چند لحظه چراغ خاموش مي شود يا عيب بزرگ است كه در صورت خرابي قطعات زير به وجود مي آيد : 1- سيم پيچ اوليه كوئل 2- سنسور اكسيژن 3- سوختن بُوبين سيم پيچ كوئل 4- ناك سنسور ( سنسور ضربه )5 - خرابي ECU 6- خطر خرابي موتور 7- خطر امنيتي 8- احتراق ناقص كه سبب آسيب ديدن مخزن كاتاليست مي شود .
نكته : در بعضي از مواقع هنگام حركت چراغ اخطار روشن مي شود و هنگام توقف خودرو چراغ خاموش مي شود كه عيب از سنسور اكسيژن مي باشد .
نكته : اگر چراغ عيب ياب به صورت چشمك زن در بيايد ، يا عيب از يكي از انژكتورها است يا كوئل دوبل نيم سوز شده است .
گرم كن دريچه گاز : اين قطعه باعث گرم شدن محفظه دريچه گاز در زمستان هاي سرد و هنگام يخبندان مي شود . اگر پولك دريچه گاز و نوك استپرموتور يخ بزند به وسيله اين گرم كن يخ آن ذوب مي شود .
محل قرارگيري : روي محفظه دريچه گاز
معايب : در صورت خرابي اين قطعه در زمستان هاي خيلي سرد بخارات آب روي پولك دريچه گاز يخ مي زند و موجب چسبيدن آن به بدنه محفظه شده و خودرو گاز نمي خورد همچنين نوك استپرموتور يخ زده و خودرو روشن نمي شود .
نكته : در خودروهاي 206 و زانتيا گرم كن دريچه گاز وجود ندارد زيرا بدنه محفظه دريچه گاز و نوك استپرموتور پلاستيكي است و يخ نمي زند .
پتانسيومتر ( CO) : اين قطعه وظيفه تنظيم سوخت را در خودروهاي پيكان و پژو و RD كه ECU آنها SL96 است به عهده دارد .
محل قرارگيري : در پيكان كنار جعبه فيوز قرار گرفته ، در پژو RD چسبيده به گلگير سمت راننده .
شرح كار قطعه : براي تنظيم درصد سوخت هوا با استفاده از دستگاه چهار گاز ، انبر آن را داخل اگزوز گذاشته سپس به وسيله پيچ گوشتي ، پيچ پتانسيومتر (CO) را مي چرخانيم تا درصد گازهاي خروجي به حد استاندارد برسد .
سيستم جرقه زني موتورهاي انژكتوري : اين سيستم شامل كوئل دوبل ، واير شمع ها ، شمع ها و باطري مي شود .
نكته : مقدار مقاومت واير شمع در طول يك متر 16 تا 17 كيلو اُهم بايد باشد كه اگر كمتر بود بايد تعويض شود .
مثال : يك واير شمع 20 سانتيمتري چه مقاومتي بايد داشته باشد ؟
كوئل دوبل :
وظيفه : توليد ولتاژ بالا براي جرقه زني شمع ها به عهده ي اين قطعه است .
محل قرارگيري:در اغلب خودروهايي كه نوع كاربراتوري آن وجود داشته است جاي دلكوهاي قديمي قرارگرفته،درخودروي 206 و زانتيا مستقيماً روي خود شمع ها قرارگرفته است.
ساختار داخلي : اين قطعه از دو كوئل چسبيده به هم كه هر كدام داراي سيم پيچ اوليه، سيم پيچ ثانويه و هسته ي مركزي هستند ، تشكيل شده است .
معايب : اگركوئل بسوزد ، خودرو روشن نخواهد شد و اگر سيم پيچ اوليه نيم سوز شود چراغ اخطار عيب ياب روشن مي شود .
نكته : ترتيب چيدن وايرها روي كوئل دوبل بدين صورت است كه دو پايه نزديك سوكت واير شمع هاي 1 و 4 و دو پايه ديگر محل واير شمع هاي 2 و 3 است و اگر وايرهاي 1 و 4 با هم جابه جا شوند يا 2 و 3 با هم جابه جا شوند اشكالي ندارد .
سيستم سوخت رساني : در مدار ارسال سوخت پمپ بنزين الكتريكي سوخت را از باك پس از عبور دادن از صافي بنزين به ريل سوخت مي رساند و رگلاتور تنظيم فشار سوخت ، سوخت اضافي را به باك باز مي گرداند .
نكته : رگلاتور نيروي خود را از مانيفولد هوا ( خلاء موجود در مانيفولد ) گرفته و مقدار فشار بنزين را با دور موتور تنظيم مي كند .
پمپ بنزين : در خودروهاي انژكتوري وظيفة ارسال سوخت با فشار 5 الي 6 بار (bar ) به ريل سوخت را به عهده دارد .
محل قرارگيري پمپ بنزين: به دو صورت قرار مي گيرد : 1- خارج از باك
2- داخل باك .
نكته : فشار سوخت مورد نياز براي انژكتورها bar 5/2 تا 5/3 مي باشد و چون فشار پمپ بنزين بيشتر است رگلاتور اين فشار را كم مي كند .
معايب قطعه : در صورت خرابي پمپ بنزين خودرو روشن نمي شود و د
مطالب مشابه :
تقویت سیستم برق و جرقه زنی در خودرو
یکی از راههای افزایش قدرت اتومبیل تقویت سیستم برق و جرقه زنی در اتومبیل می باشد، كلآ يك سيستم Ignation به ... فیلمهای اموزشی مجانی پزو 405 و پراید و غیره
نصب سیستم ساده دزدگیر پراید
نصب سیستم ساده دزدگیر پراید بهتر است قبل از نصب براساس نوع نصب ومسیر سیم خودرو سیم ها را دسته بندی و چسب کاری کنید. سیم قرمز +وصل به مثبت سوییچ
علت گرم شدن موتور پرايد و بالا آمدن آمپر آب: توسط يكي ازدوستان وبلاگmohammad reza marzban
وبلاگ تخصصی برق خودرو خوش امدید - علت گرم شدن موتور پرايد و بالا آمدن آمپر ... همچنين بررسي مدار سيستم جرقهزني و سيستم خنككاري و رفع عيب آن ضروري است.
مطالبي در مورد فيوزها و تعويض آنها
گاهي يکي از سيستم هاي الکتريکي خودرو کار نمي کند مانند:(بوق ,برف پاکن,چراغهاي ... در پرايد يک فيوز اصلي داريم که با باز کردن کاپوت جلوي ماشين در قسمت راست ... هر کدام از این سیمها فيوز قسمتی بوده و برق کلي ماشين از اينجا قطع و وصل مي
مشکلات کولر خودرو
وبلاگ تخصصی برق خودرو خوش امدید - مشکلات کولر خودرو - اموزش باطری الترناتور دینام استارت ... امروزه مي بينيم كه شرايط زندگي و حتي سيستم فيزيكي و جسمي ما انسانها نیز با دوران قبل تفاوت ..... فیلمهای اموزشی مجانی پزو 405 و پراید و غیره
سيستم انژكتوري بنزيني
S2000 وسيستم بوش وsimens است مانند پژو پرايد و206 ... اگر اين قطعه خراب گردد برق اين سيستم ها قطع ميگردد و يكي ازنشانه هاي سريع براي پيي بردن به.
عيب يابي پرايد انژكتوري
کلیه خطاهای سیستم در حافظه موقت ثبت میشود. این خطاها به صورت دائم ( P ) و یا به صورت موقت و لحظه ای ( I ) ثبت میشوند. با قطع برق خودرو بیش از 15 دقیقه اطلاعات
آموزش سیستم انژکتور
آموزش سیستمهای مختلف خودرو. مکانیک - برق و الکترونیک خودرو. important. چون جواب به میلها زیاد طول میکشید و بعضی اوقات دوستان متنهائی که به فارسی در
مجموعه فیلم های آموزشی مکانیک و تعمیرات خودرو در 18 دی وی دی
سيستم ايمني سيستم صوتي كولر 206 موتور ۲۰۶ برق ۲۰۶ گيربكس 206 ... آموزش تعميرات سيستم ترمز اتومبيل پرايد 2- آموزش تعميرات سيستم تعليق اتومبيل
عيب يابي خودرو پرايد
خرابی سیستم جرقه. گردش موتور عادی است ولی روشن نمی شود. خروجی کوئل را کنترل کنید. جرقه سر شمع مشاهده نمی شود. شکستگی در دلکو و چکش برق را بررسی کنید
برچسب :
سیستم برق پراید