از لحاظ آلودگی موتور دیزلی بهتر است یا موتور بنزینی؟

موتورهای دیزلی و آلودگی هوا

موتورهای دیزلی کمتر آلودگی تولید میکنند یا موتورهای بنزینی؟

از لحاظ آلودگی موتور دیزلی بهتر است یا موتور بنزینی؟

این سوالی است که بسیاری از مردم با آن مواجه هستند که در این پست دلایل آنرا به روشهای علمی بیان میکنم.

عموما در موتورهای دیزلی به دلیل فشرده شدن تا 15 برابر مخلوط هوا و گازوئیل بازدهی بالاتری نسبت به موتورهای بنزینی دارند ولی بحث الودگی زیست محیطی با بازدهی فرق دارد. آلودگی خارج شده از اگزوز اتوموبیلها به دو عامل کیفیت سوخت و استاندارد بودن و نوع موتور یا تنظیم موتور وابسته است. بنابراین ممکن است مثلا در یک موتور دیزلی از سوخت با کیفیتی استفاده شود ولی بدلیل تنظیم نبودن موتور دیزل که بسیار شایع است دود و آلودگی فراوانی مشاهده شود.

در حالیکه در کشورهای اروپایی کارشناسان عنوان میکنند که موتورهای دیزلی آلودگی کمتری تولید میکنند ولی در کشورما قضیه کمی متفاوت است.

متاسفانه در کشور ما کیفیت سوخت چه بنزین و چه گازوئیل پایینتر از سطح استانداردهای جهانی است و همین مطلب باعث پیچیده شدن این قضیه میشود. بنده در بازدیدی که از چند کشور اروپایی داشتم متوجه شدم که وقتی در کنار اگزوز اتوموبیلهای دیزلی قرار میگیریم به هیچ وجه بوی بد دود و گازوئیل اذیت کننده نیست و اصلا دود غلیظ مشاهده نمیشود.

این مطلب در ایران متفاوت است بطوریکه حتی موتور دیزل خودروهای صفر کیلومتر گرچه دود غلیظ مشاهده نمیشود ولی بوع نامطبوع  از اگزوز این خودروها خارج میشود.

متاسفانه علی رغم تنظیم موتورهای دیزل بدلیل کیفیت بسیار پایین گازوئیل و ناخالصی های آن آلودگی فراوانی به شکل هیدرو کربنهای سنگین نیم سوخته و اکسید های سولفید و سایر عناصر با بوی نامطبوع و آلودگیهایی به شکل گاز وارد هوا میشود که اغلب این ترکیبات سرطانزا هستند.

دوستان عزیز در بنزین تولیدی پتروشیمی های داخل بدلیل بالا بردن اکتان اقدام به افزودن هیدروکربنهای آروماتیک به بنزین میکنند که البته این ماده نیز سرطانزا است. البته به دلیل سوخته شدن تقریبا کامل بنزین که دارای فرمول 3 کربن و 8 هیدروژن است آلودگی ظاهری به شکل دود و بوی نامطبوع از اگزوز آنها مشاهده نمیشود و در کل این خودروها در کشور ما آلودگی کمتری تولید میکنند.

در شهر تهران شاخص هایی از آلودگی که اکثرا اندازه گیری شده و مضر تشخیص داده میشود عموما از اگزوز  خودروهای دیزلی خارج شده و غبار و بوی بدی که صبح هنگام در سطح شهر مشاهده میشود بر اثر این خودروهاست.

خودروهای دیزلی عبوری از سطح شهر اکثرا خاور و کامیون بوده وحجم دود و آلودگی بالایی تولید میکنند بطوریکه آزمایشات نشان داده است حجم آلودگی خارج شده از یک کامیون و یا یک اتوبوس با موتور 300 کیلووات 40 برابر یک خودروی سواری بنزینی معمولی میباشد.

بدلیل فرهنگ پایین مردم و اینکه اکثر کامیون دارها و دارندگان اتوبوس و مینی بوس از افراد بی سواد و فقیر جامعه هستند معمولا مبادرت به تنظیم موتور دیزل خود نمیکنند و قانونی هم متاسفانه در رابطه با جلوگیری از تردد خودروهای دودزا وجود نداشته یا اجرا نمیشود.

دوستان توجه کنید که عامل اصلی سونامی سرطانهای ریه و خون ناشی از همین آلودگیهاست که متاسفانه همه از کنار آن رد شده و توجه نمیکنیم.


مطالب مشابه :


تعاریف و اصطلاحان

کارشناس استاندارد - تعاریف و اصطلاحان - کارشناس استاندارد در رشته مکانیک و فلز شناسی




روشهای ارزیابی قیمت کارشناسی

کارشناس استاندارد - روشهای ارزیابی قیمت کارشناسی - کارشناس استاندارد در رشته مکانیک و فلز




کارشناس استاندارد

کارشناس استاندارد - کارشناس استاندارد - کارشناس استاندارد در رشته مکانیک و فلز شناسی




خطوط بی آر تی غیر کارشناسی

کارشناس استاندارد - خطوط بی آر تی غیر کارشناسی - کارشناس استاندارد در رشته مکانیک و فلز شناسی




ارتقای مترولوژی علمی کشور با طرح فرا سنجش ملی اندازه شناسی

کارشناس استاندارد ملی ایران -فرهانیان - ارتقای مترولوژی علمی کشور با طرح فرا سنجش ملی




کارشناس استاندارد آسانسور ،ماشین آلات صنعتی و پخت نان

کارشناس استاندارد - کارشناس استاندارد آسانسور ،ماشین آلات صنعتی و پخت نان - آموزش و ترویج




از لحاظ آلودگی موتور دیزلی بهتر است یا موتور بنزینی؟

کارشناس استاندارد - از لحاظ آلودگی موتور دیزلی بهتر است یا موتور بنزینی؟ - کارشناس




سازمان ملي استاندارد ایران

کارشناس استاندارد ملی ایران -فرهانیان - سازمان ملي استاندارد ایران - نظارت بر کالیبراسیون




عدم دسترسی شهرک مشیریه به بزرگراه امام علی

کارشناس استاندارد - عدم دسترسی شهرک مشیریه به بزرگراه امام علی - کارشناس استاندارد در رشته




برچسب :