جابه‌جایی رتبه ایران در آلودگی هوا / پیش از این، ایران هشتمین کشور آلوده جهان بود

افزايش آلودگي هوا در كلانشهرهاي كشور كه روزبه‌روز بر تعداد آنها افزوده مي‌شود، هر چند براي مسئولان خبري تكراري است اما براي ساكنان اين شهرها معناي ديگري دارد.دو دهه از اولين هشدارهاي كارشناسان محيط‌زيست درباره افزايش آلودگي هوا در كشور مي‌گذرد. دو دهه‌اي كه به اعتقاد كارشناسان اگر تمامي قوانين مجلس درخصوص راهكارهاي كاهش آلودگي هوا موبه‌مو در كلانشهرهاي كشور اجرايي مي‌شد و از همه مهم‌تر اگر طرح جامع كاهش آلودگي هوا از سوي دولت به مجلس ارائه و مصوب مي‌شد، نه رتبه جهاني تهران در آلودگي هوا افزايش پيدا مي‌كرد و نه مردم جان خود را از دست مي‌دادند. اكنون ارائه راهكارهاي علمي و كاربردي درخصوص كاهش آلودگي هوا يكي از مهم‌ترين مطالبات شهروندان از دولت تدبير و اميد شده است؛ مطالباتي كه در دو دولت گذشته عملي نشد. البته بايد به اين موارد، قانون 5 ساله شدن معافيت خودروها از معاينه فني را نيز اضافه كرد، قانوني كه هم باعث افزايش آلودگي هوا شد و هم سايه مرگ را در جاده‌هاي كشور پهن كرد.



اهواز؛ آلوده‌ترين شهر جهان

مرور خبرها با موضوع آلودگي هوا نشان مي‌دهد كه حال تمامي كلانشهرهاي كشور خوب نيست. نكته قابل تامل در اين خبرها اين است كه وضعيت هوا در بسياري از كلانشهرهاي كشور مانند كرمانشاه، اراك و اهواز از مرز بحران نيز رد شده است. به عنوان مثال درگزارش سال گذشته سازمان بهداشت جهاني ازوضعيت آلودگي شهرهاي جهان، اهوازآلوده‌ترين شهر جهان معرفي شد. در واقع در اين گزارش كلانشهرهاي ايران جزو آلوده‌ترين شهرهاي جهان و شهر اهواز از نظر وجود ذرات معلق در هوا كه كوچك‌تر از10 ميكرومتر هستند،آلوده‌ترين شهر جهان شناخته شده‌اند. آمارهاي داخلي نيز دست كمي از آمارهاي سازمان بهداشت جهاني ندارد چرا كه آمارهاي داخلي نيز حكايت از آن دارد که اهواز پس از اصفهان و تهران، بيشترين ميزان آلودگي هوا را دارد. مهم‌ترين علت آلودگي هواي اهواز، گرد و غبار و حمل‌ونقل درون‌شهري است و عامل ديگر، گسترش افسار گسيخته بافت شهري و رسيدن آن به كارخانه‌هايي مانند ايران‌كربن و فولاد خوزستان است.



كرمانشاه؛ فراتر از بحران

اما اگر از استان‌‌هاي جنوبي كشور بگذريم، هجوم ريزگردها به استان‌‌هاي غربي نيز نفس كشيدن را براي مردم كرمانشاه سخت كرده است. از شيوع بيمارهاي مختلف اعم از مشكلات تنفسي و حساسيت‌ها گرفته تا كاهش ديد راننده‌ها در جاده‌ها و بروز تصادفات، از جمله مشكلات ناشي از شيوع ريزگردها در هواي اين استان است. البته طي ساليان سپري شده درگير با اين معضل، نشست‌هايي پيرامون مقابله با اين پديده برگزار شده اما عملا اتفاقي صورت نگرفته است. براي مثال در نشست 5+6 كه مربوط به مذاكرات استان‌‌هاي غربي ايران و كشور عراق بود به اين مهم اشاره شد اما نتيجه‌اي را در بر نداشت.حضور قائم‌مقام محيط‌زيست در استان كرمانشاه در اين نشست براي مقابله با پديده ريزگردها آن هم به دليل ورود اين مهمانان ناخوانده به پايتخت و استان‌‌هاي شمالي شكل گرفته بود؛ اما نتيجه قابل‌توجهي نيز از اين نشست‌ها عايد استان‌‌هاي غربي و جنوبي نشد و تنها اين سوال را در ذهن ساكنان استان‌‌هاي غربي و جنوبي تداعي كرد كه خرمن پايتخت نشينان كي مي‌سوزد كه به داد استان‌‌هاي درگير با اين پديده برسند؟

وعده ماسك‌هاي فيلتردار، وعده‌اي از جانب سازمان محيط‌زيست كشور بود كه دسترسي به آن، تنها براي افراد داراي تمكن مالي ممكن است و حتي اگر قريب به اتفاق مردم در اين مناطق دچار مشكلات ناشي از اين ريزگردها باشند و توانايي خريد ماسك‌ها وجود نداشته باشد بايد رنج همزيستي با اين مهمانان ناخوانده را تحمل كنند.امروز استان كرمانشاه، به عنوان يكي از استان‌‌هاي درگير با پديده ريزگردها در شرايطي به سر مي‌برد كه از نقطه بحران نيز رد شده است و با روند صعودي‌اي كه در افزايش غلظت آن وجود دارد ممكن است در زماني كوتاه به ساير استان‌‌ها و حتي پايتخت نيز برسد.



شهروندان اراكي در آرزوي زنده ماندن

آلودگي هوا در اراك همچنان بي‌ترمز پيش مي‌رود تا ديگر مجالي براي ماندن در اين شهر صنعتي نباشد. در اين كلانشهر غبار ريزگردهاي غرب كشور هديه نامباركي براي دامن زدن به اين آلودگي شده است.آمارها نشان مي‌‌دهد كه ساكنان اراك از ابتداي سال تاكنون تنها 60 روز هواي سالم داشته‌اند و مابقي روزهاي سال وضعيت هوا در اين كلانشهر در مرز هشدار قرار گرفته بود. آلودگي هواي اراك همچنان در سرخط زندگي مردم قرار دارد تا آنجا كه كارشناسان و پزشكان مي‌گويند هواي آلوده به‌خودي خود حاوي تركيباتي اكسيدكننده و سمي است و از طرفي بدن همواره به ذراتي كه در هواي آلوده وجود دارد واكنش التهابي نشان مي‌دهد اما تركيبات آنتي اكسيداني از اين فعاليت‌ها ممانعت به عمل مي‌آورند.



اصفهان، چشم به راه هواي تازه

اين روزها دوباره زنگ هشدارآلودگي هوا در كلانشهرها بخصوص اصفهان به دليل بروز پديده گرد و غبار و ذرات معلق به صدا در آمده اما اين در حالي است كه هنوز به گفته رئيس كميسيون محيط‌زيست شوراي اسلامي شهر اصفهان هيچ آماري كه بر اثر آلودگي هوا در اصفهان چند نفر مي‌ميرند وجود ندارد. ابوالفضل قرباني در اين باره به روزنامه تهران‌امروز مي‌گويد: «هرساله پديده گرد و غبار موجود در نواحي مرزي كشور موجب آلودگي هوا مي‌شود، بعد از مدتي آسمان كلانشهرها را آلوده و معضلاتي را در اين شهرها ايجاد مي‌كند، بنابراين اگر مسئولان امر دقت و توجه لازم را در رابطه با محيط‌زيست نداشته باشند زندگي در شهرها تهديدي جدي به شمار مي‌آيد به‌طوري كه سلامت مردم به خطر مي‌افتد.



شيراز، محصور در ميان كارخانه‌هاي آلاينده

مطالعات كارشناسان محيط‌زيست استان فارس نيز نشان مي‌دهد كه اين شهر هشتمين كلانشهر آلوده كشور است. حسينعلي ابراهيمي كارنامي، مديركل حفاظت محيط‌زيست استان فارس در اين باره عنوان كرده بود: «همجواري استان فارس به‌ويژه شهر شيراز با استان‌‌هاي غربي كشور كه در آنها ريزگردها پراكندگي بسيار دارند، كمبود سرانه فضاي سبز و وجود صنايع بزرگ آلاينده هوا از جمله كارخانه پشم شيشه، سيمان و روغن نباتي سبب ايجاد آلودگي بسيار هوا در شهر شيراز شده است.هم‌‌اكنون سرانه فضاي سبز در اين كلانشهر پايين بوده كه بايد از 12 متر به 25 متر كه يك سرانه استاندارد است افزايش يابد.» به گفته اين مقام مسئول، روزانه 340 تا 360 هزار خودرو در شيراز در حال تردد هستند كه 25 درصد آلودگي هوا در شيراز، متاثر از فعاليت خودروهاست.



تهران، محلي براي طرح‌هاي خلق‌الساعه

به جرات مي‌توان گفت كه حل معضل آلودگي هوا در تهران در طول سال‌هاي اخير به‌رغم هشدارهاي كارشناسان محيط‌زيست به يك چالش سياسي در بين دولت و مديريت شهري تبديل شده ‌است. هرچند كارشناسان محيط‌زيست شهري اعتقاد داشتند كه با برنامه‌ريزي دقيق و مدون مي‌توان معضل آلودگي هوا را در پايتخت حل كرد، اما در مقابل مسئولان دولتي اعتقاد داشتند كه براي رفع اين مشكل تهراني‌ها هيچ راه‌حلي وجود ندارد و براي بهبود شرايط بايد دست به دعا برداشت. البته در اين ميان نيز مسئولاني بودند كه با ارائه طرح‌هاي خلق‌الساعه‌اي مانند آب‌پاشي و مه پاشي آسمان پايتخت،استفاده از چسب در هنگام آب‌پاشي خيابان‌ها و... بر اين باور بودند كه مي‌توان با اين راهكارها معضل آلودگي‌هوا را حل كرد. آنطور كه سيدعلي رضويان، مديرعامل ستاد مركز معاينه فني خودروهاي شهر تهران مي‌گويد: «براساس آمار سازمان بهداشت جهاني، ايران در ميان آلوده‌ترين كشورهاي جهان از لحاظ آلودگي هوا رتبه سوم را دارد وهمچنين در ميان كشورهاي با جاده‌هاي خطرناك مقام پنجم را كسب كرده است كه اين موارد لزوم توجه بيشتر به معاينه فني را تاكيد مي‌كند.»



قانوني كه بلاي جان مردم شد

تصويب قانون معافيت 5 ساله خودروها از سوي مجلس كه در ابتداي سال 90 اجرايي شد در كنار تمامي كارهاي نكرده دولت، نه تنها ذره‌اي از اين مشكل كم نكرد بلكه اين قانون نيز بلاي جان مردم شد. مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي شهر تهران در اين باره به روزنامه تهران‌امروز مي‌گويد: «پيش از تصويب اين قانون ايران هشتمين كشور جهان از لحاظ آلودگي هوا بود كه در سال 2013 به رتبه سوم رسيده است.» هرچند در طول يكي، دو سال اخير يكي از وعده‌هاي مجلسيان اصلاح اين قانون و اجرايي شدن دوباره قانون معافيت 2 ساله خودروها از معاينه فني بود، اما اين وعده نيز نتوانست عملي شود چرا كه مجلسيان در نهايت پيشنهاد سه ساله شدن معافيت خودروها از معاينه فني را ارائه كردند كه اكنون نيز در حال بررسي است. طرحي كه به اعتقاد كارشناسان نه تنها از آلودگي‌هاي هوا نمي‌كاهد بلكه آن را تشديد هم مي‌كند. آنطور كه نمايندگان مجلس مي‌گويند؛ در تغيير اين طرح قرار بر اين است كه معاينه فني خودروهاي صفر، سه ساله و معاينه فني ساير خودروها دو ساله شود. موضوعي كه در كميسيون شوراهاي مجلس به تصويب رسيده و به نظر مي‌رسد همان پيشنهاد قديمي سازمان محيط‌زيست باشد. پيش از اين قائم‌مقام سازمان محيط‌زيست در اين باره عنوان كرده بود: «طرحي از سوي سازمان براي سه‌ساله كردن معاينه فني خودروهاي صفر به دولت ارائه شده است. يعني معافيت را از 5 سال به سه سال كاهش داده‌اند.» به اعتقاد اين مقام مسئول، در دنيا معاينه فني خودروهاي صفر كيلومتر سالانه است ولي پيشنهاد سه ساله كردن اعتبار معاينه فني خودروهاي صفر كيلومتر را به كميسيون زيربنايي دولت و مجلس ارائه مي‌كنيم.هرچند متوليان محيط‌زيست اعتقاد دارند كه با ارائه اين طرح به مجلس توانسته‌اند مشكل آلودگي‌هوا و معاينه فني خودروها را در كشور به‌طور كامل حل كنند، اما بايد قبول كرد كه اين طرح همچنان نتوانسته است رضايت منتقدان را به دست آورد چرا كه كارشناسان محيط‌زيست شهري بر اين باورند كه طرح سه ساله شدن معافيت خودروها نيز يكي از همان طرح‌هاي خلق‌الساعه است كه دردي را دوا نمي‌كند. يوسف رشيدي، مديرعامل شركت كنترل كيفيت هواي تهران در اين باره بيان مي‌كند: «خودروهايي كه بيش از 5 سال از عمرشان مي‌گذرد، اكنون موظفند سالانه يك‌بار به مراكز معاينه فني مراجعه كنند، اما با مطرح شدن طرح جديد مبني بر معافيت 3 ساله خودروهاي نو و 2 ساله شدن معاينه فني براي ساير خودروها وضعيت بدتر خواهد شد و اين طرح نيز اصلا قابل قبول و كارشناسي نيست.» او در اين باره توضيح مي‌دهد: «2 ساله شدن معاينه فني براي خودروها، آن هم در كشور ما كه اكثر خودروها از استاندارد مناسب و بالا برخوردار نيستند، به هيچ‌وجه قابل قبول نيست و باعث تشديد آلودگي هوا به‌ويژه در كلانشهرها خواهد شد چرا كه اكنون نيز با مشكلاتي مانند خراب شدن قطعه كاتاليست در خودروها و تعويض‌نكردن اين قطعه مواجهيم كه با 2 ساله شدن معاينه فني خودروها و معافيت 3‌ساله خودروهاي نو از معاينه فني عملا خودروها به حال خود رها خواهند شد و اين موضوع چيزي جز افزايش آلودگي هوا را به‌دنبال نخواهد داشت. از همه مهم‌تر اينكه افزودن سه سال به سن معافيت معاينه فني خودروها به معناي كاهش سه سال از عمر شهروندان است.»



جولان دوميليون خودرو فاقد معاينه فني در پايتخت

به‌رغم آنكه تا قبل از اجرايي شدن قانون معافيت 5 ساله خودروها از معاينه فني مديريت شهري تهران با افزايش مراكز معاينه فني در تهران توانسته بود با همكاري پليس راهور تهران بزرگ تعداد خودروهاي فاقد معاينه فني شهر تهران را به يك‌ميليون عدد برساند؛ اما با اجرايي شدن اين قانون پايتخت در اين زمينه بازگشت جبران ناپذيري به عقب داشت. بازگشتي كه نتيجه آن وجود بيش از دوميليون خودرو فاقد معاينه فني در كلانشهر تهران است. مديرعامل ستاد مركزي معاينه فني خودروهاي شهر تهران در اين باره به روزنامه تهران امروز مي‌گويد: «طبق بررسي‌هاي انجام شده موفق به شناسايي بيش از 2 ميليون خودرو فاقد معاينه فني شده‌ايم كه از نظر قانون پنج ساله شدن خودرو‌ها بايد به مراكز معاينه فني مراجعه كنند. اكنون پليس براي اين خودرو‌ها پيامك ارسال خواهد كرد و آنها فرصت دارند طي 10 روز به مراكز معاينه فني مراجعه كنند در غير اين صورت با آنها برخورد‌هاي قانوني صورت مي‌گيرد.» با وجود اجراي چنين طرح‌هايي توسط شهرداري تهران و پليس راهور تهران بزرگ اما همچنان سيدعلي رضويان طرح سه ساله شدن معاينه فني خودروهاي صفر و دو ساله شدن معاينه فني براي ساير خودروها را زيان‌بارتر از قانون 5 ساله معافيت خودروها مي‌داند. او در اين باره تاكيد مي‌كند: «اين طرح به نوعي حتي از طرح معافيت پنج‌ساله خودروها بدتر است چراكه در حال حاضر غير از خودروهاي صفر، ساير خودروها موظف هستند هرسال به مراكز معاينه فني مراجعه كنند اما در صورت تصويب اين طرح عملا خودروها به حال خود رها خواهند شد.» به اعتقاد او؛ وضعيت و كيفيت خودروهاي كشورمان در حدي نيست كه بگوييم خودروهاي صفر تا سه سال بي‌نياز از معاينه فني هستند و ساير خودروها نيز دو سال يك‌بار به مراكز معاينه فني مراجعه كنند، كافي است. اين در حالي است كه در كشورهاي پيشرفته نيز با وجود خودروهاي بسيار باكيفيت، خودروها بعد از چند سال به‌طور كامل از رده خارج مي‌شوند و ما تازه مي‌خواهيم بعد از سه سال اقدام به معاينه فني خودروهايي كنيم كه از استانداردهاي جهاني فاصله بسياري دارند.



مرگ و مير بيش از 2 ميليون نفر در اثر آلودگي هوا

مطالعات جهاني نشان مي‌دهد كه ميزان مر گ و مير ناشي از آلودگي هوا در سال‌هاي اخير رشد فزاينده‌اي داشته است به‌طوري‌كه هر سال بيش از 2.5 ميليون نفر در سراسر جهان جان خود را از دست مي‌دهند. بر اساس مطالعات اخير پژوهش نامه‌هاي محيط‌زيست احتمال كشته شدن انسان‌ها در اثر افزايش آلودگي هوا در مقايسه با خطر غرق شدن در آب فاضلاب‌هاي فرسوده در جوامع آينده نسبتا پايين خواهد بود، اما در حال حاضر با رشد فزاينده‌اي روبه‌رو است. دانشمندان سازمان حفاظت محيط‌زيست، ناسا، دانشگاه كاروليناي شمالي در چيپل هيل با مطالعه در زمينه مرگ زودرس انسان‌ها به كمك شيمي و مدل‌هاي آب و هوا دريافتند كه تنها عاملي كه در گذشته منجر به افزايش مرگ و مير در اثر آلودگي‌هوا شده تغييرات آب‌و‌هوايي نبوده بلكه بخش اعظم آن درنتيجه ارتباط انسان‌ها با محيط پيرامون شان(آنتروپوژنيك) به وقوع پيوسته است. لازم به ذكر است اين مطالعات كه در اكثر وبلاگ‌هاي آب و هوا مورد استفاده قرار گرفته از افزايش مقدار CO2 در اتمسفر و تاثير خارق‌‌العاده آن روي گياهان خبر مي‌دهد. با توجه به محاسبات محققان، سالانه حدود 470‌هزار نفر از شرايط تنفسي كه در اثر ارتباط انسان‌ها با محيط پيرامون‌شان منجر به افزايش ميزان ازون كره زمين مي‌شود جان خود را از دست مي‌دهند.


نقل قول روز

مجيد پاكساز،‌ مديركل شهرسازي و طرح‌هاي شهرداري تهران: در سال اول اجراي طرح تفصيلي فقط 10 درصد اين طرح دچار تغيير شد و مورد تدقيق قرار گرفت و به تناوب، شناسايي و رفع مشكلات در طول اجراي طرح انجام مي‌شود تا دركنار كيفي‌سازي، اين طرح با موفقيت در همه زمينه‌ها اجرا شود. در سال اول اجراي اين طرح همه تلاش‌ها انجام شد تا موارد حياتي و مشكلات فني طرح شناسايي و برطرف شود و با وجود آن كه طرح در بسياري از موارد موفق بود اما در بعضي موارد مشكلاتي وجود داشت و موجب نارضايتي شهروندان شده بود. پهنه‌ها در گذرهاي كم كه به صورت كار و فعاليت يا مختلط تعريف شده بود و اصلا قابليت اين كاربري‌ها را نداشت از جمله اين مشكلات بود و مردم نيز نارضايتي داشتند، چراكه نه در اين فضاها مي‌توانستند كاربري كار و فعاليت داشته باشند و نه شهرداري مي‌توانست جز اين كاربري‌ها پروانه بدهد.

عباس حاج‌رسولي‌ها، رئيس شوراي شهر اصفهان: انتظار ما اين بود كه در دولت نهم و دهم مديريت واحد شهري تحقق پيدا كند، متاسفانه چنين نشد و امروز هم رمز موفقيت دولت يازدهم تحقق مديريت واحد شهري است. مهم‌ترين دغدغه در شوراي چهارم دغدغه‌هاي شهري در زمينه خشكسالي است. دولت و مجلس بايد به‌دنبال تصميمي براي دور كردن اصفهان از خشكسالي و جاري كردن دائم آب در زاينده‌رود باشند. اين دغدغه همه شهر است كه به ما به عنوان اعضاي شورا منتقل كرده‌اند و ما هم به مسئولان رسانديم. مسئله مهم ديگر شهر اصفهان ساخت مترو است نمي‌توان اين موضوع را يك دغدغه خواند چرا كه در حال حاضر مشكل تامين اعتبار دارد و ان‌شاءالله دولت جديد تعهدات دولت قبلي را عملي مي‌كند و مترو نيز راه‌اندازي مي‌شود.

ميرفاضل نيكزاد، مدير گروه پل و بزرگراه‌هاي سازمان مشاور فني و مهندسي شهر تهران:طرح ساخت پل طبقاتي بزرگراه بعثت به صورت شرقي- غربي، از قبل از تقاطع خيابان شهيد محمد بخارايي در محدوده پايانه مسافربري جنوب تهران آغاز شده و با عبور از تقاطع راه‌آهن تهران- مشهد، خيابان شهيد رجايي و خط شماره يك مترو، تا قبل از ميدان بهمن امتداد مي‌يابد. ملاحظات ترافيكي ايجاب مي‌كند كه اين پل تا زمان ساختن دو پل كنارگذر به عنوان مسيرهاي جايگزين حفظ شود. در طرح احداث پل تقاطع بزرگراه بعثت با خيابان شهيد رجايي، پل تقاطع اين بزرگراه با خط راه‌آهن متعاقب احداث كنارگذرهاي غيرهمسطح برچيده مي‌شود تا در نهايت امكان احداث پايه‌هاي پل طبقاتي فراهم شود.


برگزيدگان جشنواره كوچه‌هاي زيبا معرفي مي‌شوند



كوچه‌هاي زيبا در مناطق 22 گانه شهرداري تهران از سوي هيات داوران مركزي مشخص شدند. دبيرخانه جشنواره كوچه‌هاي زيبا كه در اسفند ماه سال 91 با اعلام فراخوان به شناسايي كوچه‌هاي زيبا در مناطق 22 گانه شهرداري با تكيه بر خلاقيت‌هاي شهروندان هر محله پرداخت، كوچه‌هاي برتر را مشخص كرد.در مرحله اول چهارهزار كوچه در سطح مناطق تهران شناسايي و در بررسي اوليه كه از سوي ناظران زيباسازي مناطق و شوراياري‌ها صورت گرفت، در هر منطقه 3 كوچه به عنوان كوچه منتخب براي بررسي نهايي به دبيرخانه مركزي معرفي شد. با بررسي مستندات رسيده به دبيرخانه مركزي از سوي هيات داوران، در هر منطقه يك كوچه به عنوان كوچه برتر انتخاب شد كه در مراسمي با حضور مديران شهري معرفي مي‌شوند. گفتني است هيات داوران متشكل از عبدالحسيني، رئيس ستاد شوراياري شوراي شهر تهران، رجبي، نماينده زيباسازي مناطق 22 گانه شهرداري تهران، اعرابي، نماينده شوارياري محلات و سبحاني، مجري جشنواره كوچه‌هاي زيباست.


هويت‌يابي مساجد شهر تهران با ساخت گلدسته

شهرداري تهران علاوه بر برنامه‌ريزي براي ساخت 47‌مسجد در ابتداي دوره مديريت شهري و كلنگ‌زني ساخت 72 مسجد در سال گذشته در 950 مورد نيز به ساخت و احداث مساجد كمك كرده است؛ به نحوي كه در طول اين سال‌ها 730 مسجد در مناطق مختلف تعمير موردي يا اساسي شده‌اند و مهم‌ترين كمك‌ها نيز در زمينه تجهيز 650 مسجد به امكانات ايمني و ارائه ساير خدمات و آموزش‌هاي بهداشتي، خدماتي و ايمني صورت گرفته است. با راه‌اندازي مركز فعاليت‌هاي ديني شهرداري تهران در سال 85، مديريت شهري گام برداشتن جهت احداث مساجد و مساعدت‌هاي نقدي و غيرنقدي به مراكز فرهنگي را براي خود تكليف كرد. مديريت شهري خود را در قبال مساجد شهر تهران، به عنوان يك مديريت كارآمد ديني موظف دانسته و از اين رو تمامي داشته‌هاي خود را در احداث، تعمير، تجهيز، نظافت و نورپردازي و همچنين مسائل فرهنگي مساجد به كار گرفته است. بر اين اساس شهرداري از سال 1384 تاكنون، تعداد 2‌هزار و 581 مسجد در مناطق 22گانه را در سه بخش احداث، تعمير و تجهيز مورد حمايت قرار داده است.



احداث و تجهيز مساجد شهر تهران

شهرداري تهران از سال 85 پروژه احداث و بازسازي مساجد را در دستور كاري خود قرار داده است؛ بر‌اساس اين طرح، تاكنون بيش از 14 باب مسجد از سوي مديريت شهري احداث شده و33 باب مسجد ديگر نيز در مناطق مختلف پايتخت، در دست ساخت است. در اين بخش، اهدا و جانمايي زمين مناسب و همچنين طراحي و ساخت مساجد از سوي شهرداري تهران دنبال مي‌شود.علاوه بر اين شهرداري در 950‌مورد نيز به ساخت و احداث مساجد كمك كرده است؛ به نحوي كه در طول اين سال‌ها 730 مسجد در مناطق مختلف تعمير موردي يا اساسي شده‌اند و مهم‌ترين كمك‌ها نيز در زمينه تجهيز 650 مسجد به امكانات ايمني با اهداي 11 هزار و 800 كپسول خاموش‌كننده و ارائه ساير خدمات و آموزش‌هاي ايمني صورت گرفته است. همچنين در اين زمينه، تمامي حوزه‌هاي علميه و مساجد در برابر آتش‌سوزي بيمه شده‌اند.



نورپردازي و نظافت مساجد پايتخت

شهرداري تهران علاوه بر اهتمام در ساخت مساجد، برنامه‌هاي گسترده‌اي را نيز در زمينه نظافت و نورپردازي مساجد پايتخت دنبال كرده است. به نحوي كه در اين زمينه دو هزار مسجد در مناطق 22 گانه مفروش شده و از خدمات نظافت، شست و شو و غبارروبي در مقاطع مختلف برخوردار شده‌اند.علاوه بر اين نورپردازي مساجد نيز در طول سال‌هاي گذشته توسط شهرداري‌هاي مناطق دنبال شده و تمامي مساجد شهر تهران به اين وسيله تزئين و نورپردازي شده‌اند.



هويت‌يابي مساجد با ساخت گلدسته

مديريت شهري بازيابي هويت مساجد را در دستور كاري خود قرار داد تا پايگاه مذهبي مسلمانان در سيما و منظر شهري جلوه داشته باشد. از اين رو در برنامه سال گذشته شهرداري تهران، طراحي و تعبيه 800 گلدسته براي 400 مسجد كه فاقد گلدسته بودند اجرا شد و تاكنون اين طرح در برخي از مساجد شهر درمناطق 12، 3 و 20 مورد بهره‌برداري قرار گرفته است؛ با اين وجود اين طرح در تمامي مناطق 22 گانه اجرا خواهد شد و با طراحي گلدسته‌هايي متناسب با آيين و مذهب ايراني – اسلامي، چهره شهر هويت ديني خود را باز خواهد يافت.



ارائه كمك‌هاي فرهنگي به مساجد

اهتمام شهرداري تهران براي توسعه و تجهيز مساجد در زمينه عمراني، مديريت شهري را از ابعاد فرهنگي و ديني مساجد باز نداشته است. بر اين اساس شهرداري تهران تاكنون كمك‌هاي نقدي و غيرنقدي خود براي امور فرهنگي را به بيش از 600 مسجد ارائه كرده است؛ مساعدت‌هايي كه در مراسم و آيين‌هاي تقويمي رو به فزوني مي‌گيرد تا تمامي كاركرد‌هاي مسجد در نظام اسلامي مورد توجه قرار گيرد.



كلنگ‌زني احداث 72 مسجد در شهر تهران

سال گذشته و همزمان با ايام ماه محرم بود كه شهرداري تهران كلنگ احداث 72 باب مسجد در سطح شهر تهران را به زمين زد؛ پروژه‌اي كه با مساعدت شهرداري تهران به منظور آزادسازي اراضي و اختصاص آنها به ساخت مسجد آغاز و با كمك خيرين و شهرداري مناطق 22 گانه پيگيري شد. تا جايي كه چندي پيش معاون امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران از بهره‌برداري نخستين مسجد از اين طرح در ميدان آزادي در آينده نزديك خبر داد.


احياي كتاب «مجموعه كامل تنقيح قوانين شهرداري‌ها»

معاون مطالعات و برنامه‌ريزي مديريت امور اجتماعي، مركز مطالعات و برنامه‌ريزي شهر تهران از چاپ كتاب«مجموعه كامل تنقيح قوانين شهرداري‌ها» خبر داد. شهاب‌‌الدين غندالي در اين باره گفت: «اين كتاب اكنون در دسترس تمام شهرداري‌ها، وكلا و كارشناسان حقوقي و شهروندان عزيز قرار دارد و بدين‌وسيله شهروندان مي‌توانند از حقوق خود دفاع كنند.» او افزود: «افرادي كه مي‌خواهند به اين كتاب دسترسي داشته باشند مي‌توانند يا به انتشارات اين كتاب مراجعه كرده يا اينكه از طريق مركز مطالعات و برنامه‌ريزي شهر تهران اين كتاب را تهيه كنند.» معاون مطالعات و برنامه‌ريزي مديريت امور اجتماعي، مركز مطالعات و برنامه‌ريزي شهر تهران ادامه داد: «در طول سال‌هاي متمادي، تصويب و ابلاغ قوانين متعدد و متكثر مرتبط با شهرداري و مديريت شهري كه در برخي موارد از تلاقي و توازي شكلي و محتوايي نيز برخوردار است، ضرورت پالايش و تنقيح دقيق و كارشناسانه اين قوانين را اجتناب ناپذير مي‌كرد.» غندالي بيان كرد: «با عنايت به قانون تدوين و تنقيح قوانين و مقررات كشور مصوب 25/3/1389مجلس شوراي اسلامي و اصلاحيه آن مصوب 18/12/1389، شهرداري تهران با همت و محوريت مركز مطالعات و برنامه‌ريزي شهر تهران و همكاري اداره كل تدوين قوانين و مقررات معاونت حقوقي،شورا و امور مجلس، به عنوان نخستين دستگاه اجرايي كشور در قالب يك پروژه پژوهشي با بهره‌مندي از منابع‌انساني و ظرفيت‌هاي تخصصي درون و برون سازماني(مركز تحقيقات قوانين و مقررات ايران) و طي يك فرآيند علمي نسبت به بررسي و واكاوي همه جانبه كليه قوانين و مقررات مربوط به شهرداري مشتمل بر 520 فقره قانون و بيش از 5 هزار مقرره در زمينه وظايف، تكاليف و اختيارات، به‌ويژه شناسايي موارد ناسخ و منسوخ آن اهتمام كرده و با دسته‌بندي موضوعات و سرفصل‌هاي اصلي، نتايج حاصل از اين پژوهش را در قالب 8 مجلد تخصصي منتشر نموده كه مراتب به تاييد و تقدير نهادهاي حقوقي- نظارتي من‌جمله سازمان بازرسي كل كشور نيز رسيده است.»

مديركل فرهنگي شهرداري تهران اعلام كرد
نورافشاني نقاط مختلف پايتخت در روز عيد



مديركل فرهنگي شهرداري تهران ضمن تشريح اقدامات مختلف فرهنگي هنري شهرداري تهران به مناسبت فرا رسيدن عيد فطر بيان كرد: «همزمان با شب عيد فطر مراسم نورافشاني در نقاط مختلف پايتخت به انجام مي‌رسد و نمايشگاهي از فعاليت‌هاي فرهنگي هنري ماه رمضان در مناطق 22 گانه تهران برگزار مي‌شود.» عبادالله رمضاني درباره برنامه‌هاي معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران به مناسبت عيد فطرگفت: «همزمان با شب عيد فطر مراسم نورافشاني در نقاط مختلف پايتخت به انجام مي‌رسد.» او ادامه داد: «برنامه وداع با ماه رمضان نيز در مساجد محوري تهران برگزار مي‌شود.» مديركل فرهنگي شهرداري تهران از برپايي 22 ايستگاه فرهنگي- صلواتي در مسير نمازگزاران عيد فطر كنار دانشگاه تهران خبر داد و توضيح داد: «از امروز 15 مرداد ماه جشن‌هاي مغفرت به مدت سه شب به مناسبت برگزاري 30 روز روزه رمضان و شكر گزاري آن در بوستان‌هاي بزرگ شهر و پس از نماز مغرب و عشا در برخي مساجد محوري تهران برگزار مي‌شود.» رمضاني در ادامه با اشاره به برگزاري نمايشگاهي از دستاوردهاي فعاليت‌هاي فرهنگي، هنري ماه رمضان در مناطق 22 گانه پايتخت و تجليل از برگزاركنندگان و مجريان اين برنامه‌ها در ماه مبارك رمضان، اضافه كرد: «پيش‌بيني شده تا گزارش تمام فعاليت‌هاي شهرداري تهران در ماه مبارك رمضان در برنامه‌اي به نمايش گذاشته شود.» به گزارش روزنامه تهران امروز؛ محمدعلي قندهاري‌نيا، معاون فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران نيز در اين باره بيان كرد: «مراسم جشن عيد فطر در بوستان ولايت و ميدان امام حسين(ع) برگزار مي‌شود.» او با بيان اينكه پس از ليالي قدر سازمان، ويژه برنامه بر آستان جانان را با رويكرد جشن و شادي برگزار مي‌كند، گفت: «براي برگزاري نماز عيد فطر نيز سازمان برنامه‌هايي از قبيل كمك به فضاسازي شهري و اهداي 50 هزار شاخه گل كاغذي به نمازگزاران را پيش‌بيني كرده است كه همراه با آن كتاب «شهر مهرباني» و مجموعه داستان‌هاي تصويري ويژه كودكان نيز اهدا مي‌شود.» همچنين فرزاد هوشيار پارسيان مديرعامل برج ميلاد نيز با بيان اينكه در روز عيد فطر، نورافشاني ليزري روي بدنه برج ميلاد به انجام مي‌رسد، گفت: «ويژه برنامه‌هاي ماه رمضان با رويكرد جشن و شادي پس از ليالي قدر، از تاريخ 9 تا 18 مرداد ماه ادامه پيدا مي‌كند.» او افزود: «كنسرت موسيقي «عشق من ايران من» نيز با هنرمندي خواننده‌هاي مختلف پاپ كشور مانند سالار عقيلي، رضا صادقي و روزبه نعمت الهي در روز عيد فطر به مدت دو شب برگزار مي‌شود.



پخش مراسم نماز عيد فطر از تلويزيون‌هاي شهري

مديرعامل سازمان زيباسازي شهر تهران نيز اقدامات اين سازمان به مناسبت روز عيد فطر و برگزاري نماز عيد تشريح كرد‌. سيد محمد جواد شوشتري به آذين‌بندي ميدان‌هاي بزرگ شهر به مناسبت فرارسيدن عيد فطر اشاره كرد و گفت: «خيابان وليعصر(عج) و خيابان انقلاب به صورت ويژه نورپردازي خواهند شد همچنين اجراي نورپردازي درميدان امام حسين(ع) و 17 شهريور نيز انجام مي‌شود.» او افزود: «تلويزيون‌هاي شهري محدوده دانشگاه تهران، به صورت همزمان مراسم برپايي نماز را نمايش خواهند داد همچنين دعاي قنوت نماز عيد روي بنرهايي در محدوده برگزاري نماز نصب خواهد شد تا نمازگزاران نيز از آن بهره‌مند شوند.» شوشتري ادامه داد: «محدوده اطراف دانشگاه تهران نيز از نظر بصري ساماندهي و آذين‌بندي خواهد شد همچنين در صورت لزوم، مبلمان شهري اين محدوده رنگ‌آميزي خواهند شد.» مديرعامل سازمان زيباسازي نصب سرويس‌هاي بهداشتي پرتابل را ازجمله ديگر اقدامات اين سازمان برشمرد و بيان كرد: «50 چشمه سرويس بهداشتي پرتابل توسط سازمان زيباسازي در محدوده دانشگاه تهران براي استفاده نمازگزاران در حال نصب است. اين سرويس‌هاي پرتابل در محدوده بلوار كشاورز مستقر خواهند بود.» او با بيان اينكه بنرهاي ويژه ماه مبارك رمضان نيز جمع‌آوري خواهند شد، تاكيد كرد: «همزمان با روز عيد، نمايشگاه عكسي دور تا دور محدوده دانشگاه تهران برپا خواهد شد. اختتاميه جشنواره شهر آسمان و كوچه‌هاي زيبا نيزدر آستانه عيد سعيد فطر برگزارمي‌شود.»


مطالب مشابه :


آژیر قرمز آب به صدا درآمد

اين تازه‌ترين خبر از كمبود شديد آب در كلانشهرهاي ايران است. از سوي ديگر نتايج مطالعات جهاني




جابه‌جایی رتبه ایران در آلودگی هوا / پیش از این، ایران هشتمین کشور آلوده جهان بود

افزايش آلودگي هوا در كلانشهرهاي كشور كه در واقع در اين گزارش كلانشهرهاي ايران جزو




مناطق محروم : تهران !

پرتال كلانشهرهاي ايران فصلنامه آمايش شناخت مردم ايران . عليرضا آيت اللهي . alireza ayatollahi




مجله دهياريها

اولين سايت معماري ايران به زبان سايت كلانشهرهاي ايران; بانک اطلاعات نشریات




بانک مقالات فارسی

اولين سايت معماري ايران به زبان سايت كلانشهرهاي ايران; بانک اطلاعات نشریات




شماره 1

وب سايت رسمي جامعه مهندسان مشاور ايران; سايت كلانشهرهاي ايران; بانک اطلاعات نشریات




همایش ملی ترافیک شهری

اولين سايت معماري ايران به زبان سايت كلانشهرهاي ايران; بانک اطلاعات نشریات




تفكر و محبت پايه‌هاي شهري اخلاقي

به دليل گراني غيرمتعارف زمين شهري در كلانشهرهاي ايران و بخصوص تهران هيچ راهي جز ظهور قارچ




تحصیل در خارج از کشور

اولين سايت معماري ايران به زبان سايت كلانشهرهاي ايران; بانک اطلاعات نشریات




برچسب :