رواق شناسي

zaer-m.blogfa.com-1-1361131835.jpg

رواق دارالاجابه
_ عكّاس: مسعود نوذري
تصوير متحرك:
  رواق دارالاجابه

اين رواق وسيع، بناي زيرين رواق دار الولايه است كه در مغرب سرداب مطهر و بالا سر مبارك امام (عليه السلام) قرار دارد. محدوده پنجره هشتي بالاسر مبارك در ضلع شرقي رواق، بعد از حرم مطهر، نزديك‌ترين مكان به مدفن مقدس امام (عليه السلام) است. پروژه ساخت اين رواق در سال 1376 هـ.ش آغاز شده و در اواخر سال 1379 همزمان با عيد سعيد غدير به بهره‌برداري رسيد. فضاي دار الاجابه عيناً به سبك بناي فوقاني آن، با زيربناي 1965 متر مربع و گنجايش 2800 نفر است. ارتفاع آن حدود چهار متر است و ده ستون در وسط دارد كه در هر ستون دو هواكش و تعداد 22 هواكش دور تا دور بنا براي تهويه وجود دارد. در زاويه شرقي رواق، يك هشتي با پنجره نقره و سقفي به‌صورت نيم گنبدي كه راه ورود به سرداب مطهر امام (عليه السلام) است، قرار دارد. در تزيينات اين هشتي از طرح آينه‌كاري به‌صورت رسمي‌بندي، همراه با مخمل كه روي آن را آيينه‌كاري به طرح بند اسلامي تنظيم كرده‌اند، استفاده شده است. در ساخت اين رواق از هنر مقرنس، رسمي‌بندي، گره سنگي، گره تجاري، آينه‌كاري و لايه‌چيني مشتمل بر گچ فرسك، رنگ پرل، رنگ اكروليك، ورني و نيز قلم‌گيري طلاكاري استفاده شده است.



zaer-m.blogfa.com-1-1361130610.jpg
رواق دارالحجه

تصوير متحرك:
رواق دارالحجه

در راستاي توسعه فضاهاي سرپوشيده زيارتي و عبادي حرم مطهر، رواق دارالحجه با زيربناي حدود 7000 مترمربع در زير صحن انقلاب اسلامي كه قديمي‌ترين صحن موجود در سطح اماكن متبركه است احداث گرديده است.
دسترسي به اين رواق از طريق دو ورودي اصلي در بست‌هاي شيخ طوسي و شيخ حرعاملي ميسر خواهد شد. علاوه بر ورودي‌هاي مذكور، اين رواق از طريق رواق‌هاي دارالاجابه و دارالولايه، گنبد ا... ورديخان و دو ورودي فرعي واقع در صحن انقلاب اسلامي قابل دسترسي مي‌باشد.
با توجه به ازدحام جمعيتي كه همواره در مناسبت‌هاي ملي و مذهبي در صحن انقلاب اسلامي شاهد آن هستيم، اميد است با بهره‌برداري از اين رواق از طريق ورودي‌هاي اصلي شيخ حرعاملي و شيخ طوسي يك توزيع جمعيتي مناسب داشته، به نحوي كه قسمتي از زائران و مجاوران به نسبت تقربي كه اين رواق نسبت به ساير رواق‌ها دارد در آن، جاي گيرند.
رواق دارالحجه داراي 182 ستون به ارتفاع 7 متر مي‌باشد كه فاصله ستون‌ها از يكديگر 8 متر است، ضلع جنوبي اين رواق در يك طبقه و ضلع شمالي آن در سه طبقه سرداب‌سازي شده است.
كف رواق با سنگ‌هايي به رنگ سفيد، كرم و صورتي پوشش يافته است. جداره‌هاي اين رواق با ازاره سنگ و تزئيناتي چون گچبري، آيينه‌كاري، رنگ‌آميزي پوشش يافته است، همچنين نوع معماري به كار رفته در طاسه‌هاي سقف حاصل از پنج هنر آيينه‌كاري، طلاكاري، نقره‌كاري، گچبري و رنگ‌آميزي مي‌باشد كه در نوع خود بي‌نظير و چشم‌نواز مي‌باشد. با افتتاح و بهره‌برداري از اين رواق شاهد يكي از شكيل‌ترين رواق‌هاي موجود در سطح اماكن متبركه خواهيم بود و به تناسب نامي كه براي اين رواق انتخاب شده (دارالحجه)، القاب حضرت مهدي(عج) و اسماء چهارده معصوم (عليهم‌السلام) و حديث معروف سلسله الذهب و فرازهايي از دعاي شريف ندبه و افتتاح با خط خوش و زيبا نوشته و در قالب كتيبه‌هايي بر ديوارهاي رواق نصب شده است. اين تزئينات به سبك ايراني ـ اسلامي با تكنيك‌هاي متفاوت اجرا شده است.
ساخت اين رواق در انتهاي سال 81 آغاز گرديد. در دو ورودي اصلي اين رواق از بست شيخ حرعاملي و شيخ طوسي با الهام از نام امام هشتم(عليه‌السلام) دو هشتي طراحي شده كه در آينده به شكلي زيبا با تزئينات آيينه‌كاري پوشش داده خواهد شد.
اجراي اين رواق به دليل دسترسي آن از طريق دو ورودي اصلي حرم مطهر (خيابان‌هاي شيرازي و نواب صفوي) و عبور از زير سر درهاي ساعت و نقاره‌خان صحن انقلاب اسلامي و مجاورت با سازه‌هاي قديمي از اهميت و حساسيت خاصي برخوردار بوده است.
به منظور فراهم كردن دسترسي آسان به اين رواق، سردرهاي ساعت و نقاره‌خانه صحن انقلاب اسلامي كه قدمتي حدود چهارصد ساله و وزن تقريبي هفت هزار تن دارند تحكيم و مقاوم‌سازي و ورودي‌هايي در زير آنها تعبيه گرديد.
اين عمليات فني بسيار پيچيده و با خطرپذيري بسيار بالا بدون كوچك‌ترين حادثه و با دقت و كيفيت مطلوب انجام گرديد كه در نوع خود در سطح ملي به لحاظ اهميت و حساسيت كار در اين حوزه شايد كم‌نظير و يا حتي بي‌نظير بوده است. در طول مدت اجراي عمليات تحكيم و تخريب فضاهاي مورد نياز زير اين سردرها با استفاده ابزار دقيق و تجهيزات رفتارسنجي و هشداردهنده تمامي حركات احتمالي سازه تحت كنترل بوده است. در ساخت ورودي‌هاي اين رواق، سازمان توانست با توجه به مشكلات عديده‌اي كه پيش روي داشت، با تدابير صحيح بدون به وجود آمدن خللي در تردد زائران و برگزاري مراسم مذهبي مشكلات را پشت سر نهاده و عمليات اجرايي خود را زودتر از برنامه زمان‌بندي شده به اتمام رساند.
تأمين هواي مطبوع رواق فوق از طريق 8 دستگاه هواساز با ظرفيت كلي حدود 227000 فوت مكعب بر دقيقه تأمين مي‌گردد و از طريق فن‌هاي برگشت، قابل تخليه از رواق مي‌باشد و براي شرايط استثنايي نيز سه دستگاه فن تخليه به ظرفيت كلي حدود 60000 فوت مكعب بر دقيقه پيش‌بيني شده است كه به صورت كنترل هوشمند مي‌تواند هواي داخل رواق را مستقيماً به خارج تخليه نمايد.
توزيع هوا به وسيله كانال‌هاي فلزي از طريق يك تونل زيرزميني در وسط و دو نيم طبقه تأسيساتي در شمال و جنوب رواق انجام مي‌شود. به لحاظ ايجاد حداكثر شرايط ايمني، تأمين انرژي هواسازها از دو موتورخانه مركزي قطاع 2 و 4 انجام مي‌شود.
رواق دارالحجه و ورودي‌هاي آن (شيخ طوسي و شيخ حرعاملي) با توجه به طرح بهينه‌سازي شبكه توزيع برق حرم از دو پست برق آزادي و كتابخانه و به صورت كاملاً اضطراري (بدون قطع برق) تغذيه مي‌شوند.
بار پيش‌بيني ده براي رواق دارالحجه حدود 250 كيلووات و براي هر كدام از ورودي‌هاي شيخ طوسي و شيخ حرعاملي حدود 100 كيلووات است. سيستم روشنايي براي رواق و ورودي‌هاي آن جار لوستر، استفاده شده است.
براي اين رواق و فضاهاي جانبي مربوطه سيستم اعلام حريق و دوربين‌هاي مدار بسته در نظر گرفته شده و سيستم صوت آنها به صورت آنالوگ پيش‌بيني شده است. در محل هر يك از ورودي‌هاي شيخ طوسي و شيخ حرعاملي دو دستگاه پله برقي (مجموعً 4 دستگاه) و در رواق دارالحجه يك دستگاه آسانسور، جهت سهولت در رفت و آمد پيش‌بيني شده است.
از ديگر مزيت‌هاي اين رواق نسبت به ساير رواق‌هاي موجود در سطح اماكن متبركه، علاوه بر موقعيت ويژه و تقرب به مرقد و سرداب مطهر و شريف امام، هم راستا بودن جهت زيارت و عبادت مي‌باشد، به نحوي كه صفوف نمازگزاران پشت سر مبارك امام تشكيل مي‌گردد. لازم به ذكر است مدفن دو عالم رباني شيخ قزويني (در ضلع جنوبي) و شيخ نخودكي (در ضلع شمالي) در اين رواق مي‌باشد.
شايان ذكر است تمامي عمليات اجرايي عمراني و تأسيساتي انجام شده در اين رواق به وسيله كارشناسان، مهندسان، معماران، هنرمندان، استادكاران و كارگران متعهد و زحمتكش سازمان عمران و توسعه حريم حرم حضرت رضا(عليه‌السلام) و با حمايت‌ها، پشتيباني‌هاي همه جانبه و رهنمودهاي مقام منيع توليت عظماي آستان قدس رضوي، حضرت آيت ا... واعظ طبسي كه همواره بر عملكرد روزانه پروژه نظارت عالي و اشراف داشتند و راهبري مديران ارشد مجموعه به ويژه مساعي، تلاش و پي‌گيري جناب آقاي مهندس مهدي عزيزيان، مديرعامل پيشين سازمان صورت گرفته و همزمان با فرخنده سالروز ولادت با سعادت حضرت مهدي امام صاحب العصر و الزمان عجل الله تعالي فرجه الشريف و روز جهاني مستضعفان در روز يكشنبه مورخ 27/5/1387 مطابق با پانزدهم شعبان المعظم سال 1429 ق به روي مشتاقان حضرتش گشوده خواهد شد.

مشخصات رواق دارالحجه
موقعيت: واقع در زير صحن انقلاب اسلامي
مساحت: 6799 مترمربع (با احتساب ورودي‌هاي طرفين 14000 مترمربع)
نما: تركيب آيينه‌كاري گچ‌بري با رنگ‌آميزي، طلاكاري و نقره‌كاري
سازه: بتن مسلح
تعداد آسانسور: 1 دستگاه
تعداد پله برقي: 4 دستگاه
دسترسي: از طريق بست شيخ طوسي و شيخ حرعاملي، صحن انقلاب اسلامي، گنبد ا... وردي‌خان و رواق‌هاي دارالاجابه و دارالولايه
سطح آيينه‌كاري: 8800 مترمربع
سطح سنگ كاري: 8610 مترمربع

ورودي‌هاي رواق دارالحجه در راستاي توسعه فضاهاي سرپوشيده زيارتي ـ عبادي حرم مطهر و احداث رواق دارالحجه در زير صحن انقلاب اسلامي، به منظور دسترسي به اين رواق دو ورودي اصلي در بست‌هاي شيخ طوسي و شيخ حرعاملي تعبيه گرديده است.

ورودي بست شيخ حرعاملي
ورودي بست شيخ حرعاملي با مساحت 4654 مترمربع (با احتساب فضاهاي جانبي آن) در ضلع شرقي اماكن متبركه، زير بست شيخ حرعاملي واقع گرديده است كه امكان دسترسي زائران را از طريق اين بست به رواق دارالحجه ميسر مي‌سازد. اين ورودي بر تعداد 122 ستون استوار گرديده است. به منظور سهولت در تردد زائران دو دستگاه پله برقي دو طرفه به صورت رفت و برگشت در ورودي آن در نظر گرفته شده است.

مساحت ورودي شيخ حرعاملي: 3350 مترمربع
مساحت پست برق: 600 مترمربع
حجم خاك‌برداري: 17000 مترمكعب
وزن آرماتوربندي: 1690 تن
حجم بتن‌ريزي: 8150 مترمكعب

ورودي بست شيخ طوسي
ورودي بست شيخ طوسي با مساحت 3650 مترمربع در ضلع غربي اماكن متبركه، زير بست شيخ طوسي واقع گرديده است كه امكان دسترسي زائران را از طريق اين بست به رواق دارالحجه ميسر مي‌سازد. اين ورودي بر تعداد 93 ستون استوار گرديده است كه فاصله محور به محور ستون‌هاي مياني 10 متر و ستون‌هاي مجاور سازه‌هاي موجود (كتابخانه مركزي، صحن جمهوري اسلامي و...) 333 متر است. به منظور سهولت در تردد زائران دو دستگاه پله برقي به صورت رفت و برگشت در ورودي آن در نظر گرفته شده است.
مساحت ورودي شيخ طوسي: 3650 مترمربع
مساحت فضاهاي جنبي (پست برق، اتاق هواساز): 1016 مترمربع
حجم خاك‌برداري: 30960 مترمكعب
وزن آرماتوربندي: 1333 تن
حجم بتن‌ريزي: 13715 مترمكعب


zaer-m.blogfa.com-1-1361157476.jpg
رواق امام خميني (قدس سره)
تصوير متحرك:
رواق امام خمینی

اين رواق همان صحن سابق امام خميني (قدس سره) است كه در مجاورت مسجد گوهرشاد واقع است و از شمال به تالار تشريفات حرم مطهر و رواق‌‌هاي شيخ بهائي (قدس سره)، دار العباد، دار الزهد و نيز صحن آزادي ارتباط دارد.
در پي افزايش روزافزون و نياز مبرم به توسعه فضاهاي سرپوشيده، طرح تغيير صحن امام به رواق امام خميني(قدس سره) مورد تصويب قرار گرفت و عمليات اجرايي آن از اواخر سال 1381 آغاز شد.
اين رواق با زيربناي 22000 متر مربع در دو طبقه احداث مي‌شود. از اين زيربنا، مساحت 9840 متر مربع به رواق، 7600 متر مربع به شبستان رواق و مساحت 4600 متر مربع به فضاهاي جنبي اختصاص يافته است. در طرح معماري اين صحن دهانه‌‌هاي وسيع با حداقل ستون‌گذاري مد نظر است كه به منظور جلوگيري در از بين رفتن ديد گنبد بارگاه مطهر حضرت رضا (عليه السلام)، ارتفاع سقف تا كف، در طبقه زير زمين 60/5 متر و در طبقه همكف 14 متر در نظر گرفته شده است. محور به محور هر ستون در طبقه زيرزمين 94/8 و در شبستان همكف 88/17 است. بدنه رواق امام خميني(قدس سره) با كاشي معرق و سقف آن با گچ و آيينه و شبستان آن با آيينه، گچ و سنگ تزيين خواهد شد. اين رواق داراي سه ورودي اصلي از طرف مسجد گوهرشاد، صحن‌‌هاي جامع و آزادي است. براي تأمين نور، علاوه بر نور مصنوعي، نورگيرهايي نيز در سقف تعبيه خواهد شد.
از جمله ويژگي‌‌هاي معماري اين رواق، مي‌توان به انطباق طرح معماري بنا با سازه آن و عدم هرگونه دخل و تصرف در معماري گذشته اطراف صحن (مسجد گوهرشاد) اشاره كرد، به‌طوري كه هيچ تغييري در نماهاي بر جاي مانده اعمال نخواهد شد.




zaer-m.blogfa.com-1-1361158872.jpg

رواق دار الهدايه
تصوير متحرك:
رواق دارالهدایه

اين بناي نوساز از رواق‌‌هاي جنوب غربي حرم مطهر است كه بين مدرسه دو در و صحن جمهوري اسلامي قرار دارد. دار الهدايه با زيربناي 536 متر مربع، از رواق‌‌هاي وسيع حوزه حرم مطهر است. احداث رواق از سال 1369 آغاز شد و در نخستين روز سال 1371 افتتاح شد. دار الهدايه از شمال به رواق دار الولايه، از جنوب به رواق دار الرحمه، از مشرق به مدرسه دو در و از مغرب به صحن جمهوري اسلامي محدود است. اين بناي زيبا ده ورودي دارد.
سازه اصلي رواق، به سبك معماري شبستان‌‌هاي مسجد گوهرشاد و حجم سازي و به دليل تقارن با مسجد گوهرشاد، به صورت چهار طاقي سنتي اجرا شده است. تزيينات داخلي به‌صورت مذهّب، همراه با گره‌كاري در زمينه آن و نقوش اسلامي است.
در تزيين كتيبه‌‌هاي موجود از اسماء الله و آيات و احاديث به‌صورت گچ با زمينه‌‌هاي طرح سنتي استفاده شده است.
اين رواق كاربري فرهنگي دارد. پذيرايي از اردوهاي زيارتي و فرهنگي، جشن تكليف پسران و دختران، نمايش فيلم، سخنراني و مداحي و زيارت حضرت رضا (عليه السلام) از برنامه‌‌هاي ثابت اين رواق در طول سال به‌شمار مي‌رود.
رواق دارالحفاظ عكاس : محمد زائرنيا
اين بناي مجلل، در جنوب حرم مطهر، بين حرم و راهرو و مسجد گوهرشاد واقع شده است. همان‌گونه كه از نام آن پيداست، اين رواق از قديم محل تجمع حافظان قرآن و انجام مراسم خاص تلاوت كلام الله مجيد و خطبه مخصوص حفاظ آستان قدس رضوي بوده كه همه روزه در دو نوبت صبح و شام براي انجام مراسم صفه به قرائت قرآن و دوازده بند خواجه نصير مي‌پردازند، از اين‌رو اين رواق «دار الحفاظ» يعني خانه حافظان و قاريان قرآن ناميده شده است.
طول رواق 18 متر، عرض آن 8/65 متر و ارتفاع تا زير سقف 12/8 متر است كه با محاسبه فضاهاي جانبي، مساحت آن به 217 متر مربع مي‌رسد. بر اساس شواهد تاريخي، اين بنا را نيز بانو گوهرشاد در اوايل قرن نهم ساخته است.

رواق دارالرحمه عكاس : محمد زائرنيا
دارالرحمه در جنوب غربي حرم مطهر، بين بست شيخ بهاء الدين و صحن جمهوري اسلامي، در امتداد رواق دارالهدايه قرار دارد.اين رواق با معماري تقليدي از شبستان‌هاي مسجد گوهرشاد، حجم سازي شده ونماسازي داخلي آن از زيباترين كارهاي هنري و بي‌سابقه در اماكن متبركه است.

رواق دارالرحمه عكاس : مسعود نوذري
دار الرحمه در جنوب غربي حرم مطهر، بين بست شيخ بهاء الدين و صحن جمهوري اسلامي، در امتداد رواق دار الهدايه قرار دارد. ساخت اين بنا نيز در سال 1369 هـ.ش آغاز شد و در نخستين روز سال 1371 به بهره‌برداري رسيد. رواق دار الرحمه از شمال به دار الهدايه، از جنوب به كتابخانه مسجد گوهرشاد، از مشرق به بست شيخ بهائي و از مغرب به صحن جمهوري اسلامي محدود است. هفت متر ارتفاع و 831 متر مربع زيربنا دارد.
دار الرحمه با معماري تقليدي از شبستان‌‌هاي مسجد گوهرشاد، حجم سازي شده و نماسازي داخلي آن از زيباترين كارهاي هنري و بي‌سابقه در اماكن متبركه است.
دسترسي به اين رواق از طريق هشتي كنار بست شيخ بهائي امكان دارد. علاوه بر اين، دو ورودي ديگر رواق نيز در ضلع شرقي صحن جمهوري اسلامي قرار دارد.

رواق حاتم‌خاني عكاس : مسعود نوذري
اين رواق در شرق روضة منوره و پايين پاي مبارك واقع شده و يكي از رواق‌‌هاي تاريخي كنار حرم مطهر است.باني اين رواق، يكي از رجال عهد صفويه به نام حاتم بيك اردوبادي است كه آن را در عهد صفويه در سال 1010 هـ.ق بنا كرده است.

رواق دارالولايه عكاس : مسعود نوذري
دارالولايه يكي از رواق‌‌هاي بزرگ حوزه حرم مطهر است.
اين بنا در غرب روضه منوره، حد فاصل بين صحن انقلاب اسلامي و صحن جمهوري اسلامي قرار دارد و همزمان با احداث صحن جمهوري اسلامي ساخته شد و مورد بهره‌برداري قرار گرفت.
ساخت اين رواق در سال 1365 آغاز و در سال 1368 به اتمام رسيد. رواق دار الولايه از شمال به صحن انقلاب اسلامي و از مشرق به رواق‌‌هاي دار السياده، دار الاخلاص و دار الشرف، از جنوب به مدرسه‌‌هاي دو درب و پريزاد و بست شيخ بهائي و از مغرب به صحن جمهوري اسلامي محدود است.
كاربري رواق فقط عبادي است و در طول سال، برنامه‌هاي متعددي از جمله برگزاري نماز جماعت و سخنراني انجام مي‌شود.
تزيينات بنا به صورت آينه‌كاري، تركيب گچبري و معرق سنگي است.

قسمتي از آينه‌كاري رواق زيباي دارالولايه عكاس : مسعود نوذري
دار الولايه يكي از رواق‌‌هاي بزرگ حوزه حرم مطهر است. اين بنا در غرب روضه منوره، حد فاصل بين صحن انقلاب اسلامي و صحن جمهوري اسلامي قرار دارد و همزمان با احداث صحن جمهوري اسلامي ساخته شد و مورد بهره‌برداري قرار گرفت.
ساخت اين رواق در سال 1365 آغاز و در سال 1368 به اتمام رسيد. رواق دار الولايه از شمال به صحن انقلاب اسلامي و از مشرق به رواق‌‌هاي دار السياده، دار الاخلاص و دار الشرف، از جنوب به مدرسه‌‌هاي دو در و پريزاد و بست شيخ بهائي و از مغرب به صحن جمهوري اسلامي محدود است و 1965 متر مربع زيربنا دارد.
اين بناي وسيع بر اساس دو طرح و به ابعاد مختلف ساخته شده: يكي طرح قسمت غرب آن كه به موازات صحن جمهوري اسلامي ساخته‌شده و داراي سه دهنه است كه در سقف هر دهنه سه نورگير تعبيه شده و طرح ديگر، قسمت شرق رواق است كه به صورت چهار دهانه با چهار نورگير بنا شده است. شرق دار الولايه با دو سقف كاذب، داراي طبقه فوقاني است كه قسمتي از طبقه فوقاني آن، محل آسايشگاه خدام است و قسمت ديگر، محل آسايشگاه كفشداران. مسير طبقه فوقاني رواق، مجهز به آسانسور است.
كاربري رواق فقط عبادي است و در طول سال، برنامه‌‌هاي عبادي متعددي از جمله برگزاري نماز جماعت، سخنراني و در ماه مبارك رمضان، مراسم ترتيل و قرائت قرآن و مراسم اعمال شب‌‌هاي احياء با مركزيت اين رواق برگزار مي‌شود.
تزيينات بنا به صورت آينه‌كاري، تركيب گچبري و معرق سنگي است.


رواق دارالسعاده عكاس : مسعود نوذري
دار السعاده در مشرق حرم مطهر بعد از رواق گنبد حاتم خاني و در امتداد آن، متصل به ايوان طلاي صحن آزادي است. اين بنا و رواق حاتم خاني با حدود 60 سانتي متر اختلاف سطح، چنان به هم پيوسته‌اند كه هر دو يك رواق به نظر مي‌رسند. رواق دار السعاده از شمال به دار الضيافه، از جنوب به دار السرور و از شرق به ايوان طلاي صحن آزادي و از غرب به رواق حاتم خاني و در نهايت به حرم مطهر راه دارد.
اين بنا به شكل مستطيل و به ابعاد 14/90 * 12/80 متر و ارتفاع 14/80 متر كه در مجموع بعد از كسر پايه‌‌هاي پيش آمده، مساحت آن به 162 متر مربع مي‌رسد. ورودي رواق دار السعاده، در ايوان طلاي صحن آزادي كه يكي از راه‌‌هاي اصلي تشرف به حرم مطهر است، واقع شده است.
هنگامي كه در عصر قاجاريه صحن آزادي احداث شد، پس از اتمام ايوان طلاي آن، اللهيار خان آصف الدوله، دايي محمد شاه قاجار (صدر اعظم دوره فتحعلي شاه) كه سمت استاندار خراسان را داشت، در سال 1251 هـ.ق اين مكان را به صورت رواقي درآورد كه دار السعاده ناميده شد.
كف رواق و ازاره آن از سنگ مرمر پوشش يافته است. در سال 1300 هـ.ق ميرزا علي اصغر خان (امين السلطان) اين بنا را آينه‌كاري كرد.

رواق دارالسياده عكاس : مسعود نوذري
دار السياده از قديمي‌ترين رواق‌‌هاي روضه منوره است كه در غرب و جنوب غربي حرم مطهر از شمال به جنوب امتداد دارد. نامگذاري اين رواق به «دارالسياده» از آن جهت است كه از قديم محل اجتماع سادات و منسوبان به خاندان حضرت علي (عليه السلام) بود. رواق دارالسياده نيز از بناهاي گوهرشاد، همسر شاهرخ تيموري است كه در اوايل قرن نهم، همزمان با مسجد گوهرشاد ساخته شده است.
طول رواق دار السياده 32/86 متر است. در دو طرف آن، پنج صفه وجود دارد كه عرض بنا را متفاوت كرده است. رواق دار السياده از لحاظ هنر كاشي‌كاري و كتيبه‌اي، مجموعه‌اي از هنرهاي تزييني، معماري و هنرهاي دستي و گوياي نبوغ ايرانيان در انواع هنرها است.
دار السياده از جنوب به مسجد گوهرشاد، از شرق به رواق دار الحفاظ و از غرب به رواق بزرگ دار الولايه مرتبط است. مساحت دار السياده 373 متر مربع است.

رواق دارالكرامه عكاس : مسعود نوذري
رواق دار الكرامه در ضلع شمال شرقي صحن انقلاب اسلامي واقع شده و 488 متر مربع مساحت و 1830 متر مربع زيربنا دارد كه در سه و نيم طبقه احداث شده و آذرماه سال 1385 مورد بهره‌برداري قرار گرفت. زيرزمين، نيم طبقه اول و طبقه دوم، به عنوان آسايشگاه خدام و طبقه همكف به عنوان رواق در نظر گرفته شده است. بدنه‌‌هاي رواق، مزين به ازاره سنگي با طرح گره و قاب‌بندي گچي است. سقف هم با هنر گچ و آيينه تزيين شده و جذابيت و زيبايي خاصي دارد. دسترسي به اين رواق از طريق صحن انقلاب اسلامي است كه در آينده از طريق رواق دار الحجه و مهمانسراي حضرت نيز امكان‌پذير خواهد شد.


 


مطالب مشابه :


الهه ناز-جلد1-قسمت13

خانم متين آمد و سرويس طلاي جلوي آينه هديه ام را خوب برانداز كردم خيلي زيبا بود .بعد




میناکاری طلا ، هنري منحصر به فرد در اهواز

ولي طلاي ۲۲عيار ضمن اينكه نرم است، با انجام ميناكاري جذاب و زيبا سرويس چايخوري و




بیشترین کلمات سرچ شده در گوگل توسط ایرانیان

زنان زيبا 6 ميليون بار توسط کاربران ايراني جستجو شده اند.در به اين ميگن سرويس طلاي عروس




حصار تنهایی من28

بازش کردم يه سرويس طلاي سفيد دستبد وگوشواره وگردنبد خيلي -همه زيبا رويان بالاخره يه




قسمت دوم رمان هستی من

ان قدر زيبا بود كه خريد حلقه و سرويس طلا مي هديه سرويس طلاي زيبايي




رواق شناسي

اين بناي زيبا ده خاني و در امتداد آن، متصل به ايوان طلاي صحن سرويس هاي




برچسب :