سوالات فصل 2 و پاسخ (گروه2) تئوری حسابداری2 ویلیام اسکات

سوالات تایید شده فصل دوم تئوری حسابداری-گروه2

1-   صورتهای مالی اثر گذار و قابل اتکا را تعریف نموده و 2 ویژگیقابل اتکا بودن را نام ببرید؟

پاسخ(ص 33 و 36) : صورتهای مالی که بتواند درباره نتیجه های اقتصادی آینده شرکت به سرمایه گذاران اطلاعات بدهد این اطلاعات به طور کامل اثرگذار هستند. برای اثبات این ادعا، نخست توجه کنید اصولا پیامدهای اقتصادی را برحسب جریان سود تقسیمی آینده شرکت تعریف می کنند( آن عبارت است از سود تقسیمی که به سرمایه گذاران پرداخت می شود و ارزش فعلی آن نشان دهنده ارزش شزکت است.) بنابراین چنین به نظر میرسد که سیاست تقسیم سود شرکت می تواند بر ارزش آن اثر بگذارد، زیرا زمان اعلام سود تقسیمی بر ارزش فعلی اثر خواهد گذاشت. و صورتهای مالی قابل اتکا را بدین گونه تعریف می کنند : صورتهای مالی که بسیار روشن و عاری از هرگونه یک سونگری یا تعصب باشند (مدیر یا حسابدار در تهیه آنها نتواند اعمال نظر نماید.) اطلاعات ارائه شده بطور کامل قابل اتکا باشند زیرا چنین فرض می کنیم که جریانهای نقدی آینده و نرخ بهره بطور کامل مشخص هستند و نسبت به آنها اطمینان وجود دارد. و ویژگیهای قابل اتکا بودن از دو بخش تشکیل شده است یکی از آنها صحیح یا دقیق است و مقصود این است که صورتهای مالی بدون هیچ نوع خطای تصادفی و پیش بینی یا جنجال آفرینی می باشند آشوب می تواند ناشی از خطا در سیستم حسابداری شرکت و یا ناشی از خطا در برآوردهای مالی باشد.و دومین بخش تشکیل دهنده قابل اتکا بودن این است که مدیر در اقلام صورتهای مالی دست کاری نکند، تعصب به خرج ندهد و به اصطلاح حساب سازی ننماید این ویژگی را وجود رابطه محکم می نامند. و اگر صورتهای مالی قابل اتکا نباشند از دو راه به سرمایه گذاران زیان وارد می آورند نخست اگر اطلاعات درست نباشند باید پس از مدتی در آنها تجدید نظر کرد این وضع باعث می شود بر محاسباتی که سرمایه گذار برای اتخاذ تصمیم کنونی انجام می دهد اثر معکوس بگذارد؛ دوم، اگر مدیر در تهیه و ارائه صورتهای مالی اطلاعات ساختگی ارائه نماید این اطلاعات بر تصمیمات سرمایه گذاران نیز اثر معکوس خواهد گذاشت.

 

2-   ویژگی های شرایط آرمانی در حالت نامطمئن در الگوی ارزش فعلی را بیان کنید.

پاسخ (ص 42) :

1-   نرخ بهره ثابت و مشخص است و ارزش فعلی جریان های نقدی آینده با این نرخ محاسبه می شود.

2-   مجموعه ای مشخص از حالت های اقتصادی وجود دارد که همگان ار آنها آگاه هستند.

3-   رخدادهای احتمالی جنبه عینی دارند، همگان از این امر آگاه هستند.

4-   هر نوع حالت یا رخدادی برای همگان قابل مشاهده است.

 

3-   چالش پیش روی حسابداری مبتنی بر هزینه های تاریخی را توضیح دهید.

پاسخ (ص 66) : تفاوت اصلی بین حسابداری مبتنی بر ارزش فعلی، مانند سیستم حسابداران مبتنی بر شناسایی ذخایر و سیستم حسابداری مبتنی بر هزینه های تاریخی مربوط به زمان شناسایی تغییر در ارزش دارایی هاست. روش تهیه ترازنامه در حسابداری مبتنی بر ارزش فعلی را دیدگاه مبتنی بر تعیین ارزش هم می نامند. یعنی افزایش (کاهش) در ارزش دارایی ها و بدهی ها هنگامی شناسایی، ثبت و محاسبه می شود که این رویدادهای مالی رخ دهند و بر این اساس ارزش فعلی جریان های نقدی اساس و مبنای تعیین ارزش محاسبه قرار می گیرند که مقدار آنها را در ترازنامه گزارش می کنند اصولا سود برابر است با خالص تغییر در ارزش فعلی اقلام در آن دوره.

از سوی دیگر، روش تهیه سود و زیان بر اساس حسابداری مبتنی بر هزینه های تاریخی را روش مبتنی بر اطلاعات می نامند و بر اساس این دیدگاه در ترازنامه افزایش تحصص نیافته در مقادیر را شناسایی (ثبت) می کنند و محاسبه سود خالص تا زمانی به تاخیر می افتد که عملکرد اقتصادی واقعی بوجود آید. یعنی حسابدار صبر می کند تا اینکه از طریق تحقق بخشیدن به فروش یا جریان های نقدی افزایش ارزش اقلام مورد تایید قرار گیرد. در چنین حالتی سود فرآیندی است برای تطبیق درآمدها یا هزینه هایی که موجب ایجاد این درآمدها می شوند. این دیدگاه باعث می شود که صورت سود و زیان نقش مهم تری بر عهده گیرد، زیرا آن می تواند در مورد مقدار ارزش ایجاد شده بوسیله شرکت در دوره جاری اطلاعاتی ارائه نماید. حسابداری برای اینکه جریان های نقدی دوره جاری را هموار نماید باید رویدادهای مالی تعهد شده و ثبت و پرداخت نشده را محاسبه نمایند یعنی هزینه ها را با درآمدها مقایسه نماید از این دیدگاه سیستم حسابداری مبتنی بر هزینه های تاریخی با یک چالش عمده روبه رو می شود. برای تطبیق دادن هزینه ها با درآمد ها معمولا هیچ راه منحصر به فردی وجود ندارد این امر باعث می شود که توان شیوه محاسبه سود خالص مبتنی بر هزینه های تاریخی (برای نشان دادن قدرت سود آوری مستمر) مورد پرسش قرار گیرد.

 

 

4-    سه مورد از شیوه محاسبه سود خالص مبتنی بر هزینه های تاریخی مورد پرسش قرار گرفته را نام برده و مختصری از هر یک را شرح دهید.

پاسخ (ص 68 تا 71) :

1-   مستهلک کردن دارایی های سرمایه ای :

در اجرای اصل تطبیق درآمدها با هزینه های همان دوره مساله مهم شیوه ای است که دارایی های سرمایه ای را مستهلک کرد اصل تطبیق درآمدها، با هزینه های دوره مقرر            می کند که باید استهلاک دارایی های سرمایه ای را از درآمد دوره کم کرد تا سود خالص بدست آید ولی درباره اینکه چه مقدار استهلاک باید منظور نمود مطلبی نمی گوید و تنها با یک بیان مبهم گفته می شود که باید استهلاک به روش منظم (سیستماتیک و بخردانه) محاسبه شود و در دنیای عمل روشهای مثل روش خط مستقیم، مانده ترولی و سایر روش ها برای محاسبه استهلاک قابل قبول است.

همچنین بدین معنی است که مدیران شرکتها می توانند از مجرای انتخاب روش های استهلاک با تغییر دادن روش های مورد استفاده بر سود گزارش شده اعمال نفوذ نمایند. به همین خاطر صورتهای مالی تهیه شده بر مبنای هزینه های تاریخی در مقایسه با صورتهای مالی تهیه شده بر مبنای ارزش بازار یا ارزش فعلی بیشتر قابل اتکا هستند ولی نمی توان ادعا کرد که روش مذکور به طور کامل قابل اتکاست.

2-   بدهی آینده مربوط به مالیات بر سود :

در کانادا در سال 1953 هنگامی که اصلاحیه قانون مالیات بر سود تصویب شد، به شرکتها اجازه دادند که برای تهیه صورتهای مالی هر روشی را که می خواهند برای مستهلک کردن دارایی ها بکار ببرند و از طرفی هنگام تکمیل اظهارنامه حداکثر هزینه سرمایه ای را نیز ادعا نمایند این یک مساله بحث برانگیز شد از دیدگاه حسابداری چون قبلا نمی توانستند ذخیره استهلاک را بیشتر از هزینه استهلاک بگیرند با واکنش این اصلاحیه باعث شد که هنگام تهیه صورتهای مالی از روش خط مستقیم استفاده کنند و هنگام تکمیل اظهارنامه ذخیره هزینه سربار خود را به حداکثر برساند از آنجاییکه ذخیره هزینه سرمایه از منظور کردن به روش ترولی است باعث ثبت حسابداری مالیات برسود مساله بوجود آورد و در نخستین سال باعث صرفه جویی در مالیات شده است. ولی همیشگی نبوده است و ناگزیر هستند در سالهای بعد مالیات بپردازند و اختلاف نظر این بود که آیا بدهی مالیاتی را بایستی در صورتهای مالی ثبت نمایند طبق سیستم حسابداری هزینه های تاریخی و طبق اصل درآمد و هزینه، هزینه مالیات بر سود باید با مبلغ استهلاک که در واقع صورتهای مالی تطبیق کرده برابر باشند ولی برخی مخالف این ثبت بودند و نیازی به ثبت بدهی نمی دیدند این امر باعث شد طبق دستور العمل انجمن حسابداری هرگاه بازیافت یا تسویه ارزش جاری یک دارایی با بدهی منجر به پرداخت مالیات بر سود در آینده شود شرکت باید بدهی مالیات بر سود آینده را شناسایی (ثبت) نماید. علت این امر روش هایی که شرکت ها اتخاذ می کنند تا با پر کردن اطهارنامه با هم فرق کنند اگر فقط یک روش بود و سیستم حسابداری بر ارزش فعلی در شرایط آرمانی اعداد در دفاتر مربوط به مالیات همانند اعدادی بود که برای بدهی مالیاتی منظور می شد و در مورد استهلاک هیچ مساله ای پیش نمی آمد.

33-کل هزینه ها در مقایسه با تلاش موفقیت آمیز در سیستم حسابداری شرکت نفت و گاز :

در سیستم حسابداری مبتنی بر هزینه های تاریخی ما باید از بهای تمام شده دارایی ها آگاه باشیم تا بتوانیم طی سالهای عمر مفید این دارایی ها آنها را در برابر دارایی ها قرار دهیم. برای تعیین بهای تمام شده ذخیره نفت و گاز دو روش اصلی وجود دارد. (1) در روش کل هزینه ها همه هزینه های کشف ذخیره های نفتی حتی هزینه های اکتشاف ناموفق هم بحساب سرمایه منظور می شود. (2) در روش تلاش های موفقیت آمیز فقط هزینه چاه هایی که به نفت و گاز می رسند به حساب سرمایه منظور می شوند و هزینه چاه هایی که ناموفق می مانند به حساب هزینه دوره منظور می نمایند و این امر باعث ثبت هزینه های متفاوتی می شود و در نتیجه هزینه استهلاک هم بسیار متفاوت خواهد بود و به نوبه خود موجب پیچیده تر و مشکل تر شدن مقایسه سود خالص گزارش شده می شود زیرا شرکت ها از روش متفاوت برای تعیین هزینه ها یا بهای تمام شده ذخایر استفاده می کنند و نمی توان گفت کدام روش برای ثبت استهلاک بهتر است ولی طبق دستورالعمل انجمن حسابداران رسمی کانادا از هر دو روش استفاده می شود . در سیستم حسابداری مبتنی بر ثبت ذخایر مساله اختلاف نظر در مورد کاربرد کل هزینه ها یا تلاش های موفقیت آمیز حل می شود. در اجرای سیستم حسابداری مبتنی بر شناسایی (ثبت) ذخایر ارزش ذخایز نفت و گاز بر مبنای ارزش فعلی آنها تعیین می شود در اجرای این روش هزینه استهلاک برابر است با تغییر در ارزش فعلی دخایر نفت و گاز این دوره.

 

5-آیا سود خالص حقیقی در شرایط آرمانی وجود دارد؟ در رابطه با آن توضیح دهید.

پاسخ (ص 74) :هنگام تهیه مجموعه کاملی از صورتهای مالی بر مبنای ارزش فعلی باید به یاد آورد که ناگزیریم ارزش همه بدهی ها و دارایی های شرکت را بدین گونه تعیین کنیم که در نتیجه سود خالص برابر است با تغییر در ارزش فعلی شرکت طی دوره زمانی مشخص اگر بخواهیم دامنه روش ارزش فعلی را گسترش دهیم و آنرا به همه دارایی و بدهی ها بکار ببریم این مساله پیچیده تر خواهند شد.

یک مساله بنیادی این است که ما از احتمال مربوط به رویدادها که به صورت عینی تعیین شوند آگاه نیستیم و اگر احتمالات رخ داد رویدادها بصورت عینی تعیین می شده (در دست بود) در آن صورت ارزش فعلی دارایی ها و بدهی ها می توانست به درستی نشان دهنده عدم اطمینانی باشد در چنین حالتی در محاسبه ارزش فعلی می توانستیم همه رویدادها متحمل آینده را احتمال یا درصد رخ دادن آنها را در محاسبات بگنجانیم در چنین حالتی اطلاعات به طور کامل اثرگذار  و قابل اتکا خواهند بود که در نتیجه سود اقتصادی حقیقی وجود خواهد داشت. یک روش غیر مستقیم برای محاسبه سود اقتصادی حقیقی این است که سود را بر مبنای تغییرات در ارزش بازار نه بر مبنای ارزش فعلی محاسبه می کنند که در نتیجه با این مساله روبرو خواهد شد که همه دارایی ها و بدهی ها نمی توان ارزش بازار را تعیین کرد زیرا حالتی بر بازار حاکم است که آن را بازار ناقص می نامند مثل قیمت یک بشکه نفت در بازار ارزش ذخایر نفتی شرکت چقدر است چون در خصوص هزینه های استخراج و مقدار و قیمت اطمینان کامل وجود ندارد. یعنی ارزش بازار برای همه اقلام در دست نیست.اگر برای همه اقلام دارایی و بدهی شرکت ارزش بازار در دسترس نباشد نم یتوان سود را بر مبنای ارزش بازار محاسبه کرد و زمانی که نتوان احتمال رویدادها را به شیوه عینی تعیین کرد همواره ناگزیر میشویم که عملکرد آینده شرکت را بر مبنای ذهنی برآورده نماییم این برآورد از یک سو دقیق نم یباشد و از سوی دیگر بر اساس اعمال نظر شخصی انجام می شود و در نتیجه برآوردهای حسابداری بر مبنای ارزش فعلی نمیتواند قابل اتکا باشند ولی می توان مدعی شد که قابل اثر گذار می باشند.

شاید این ادعا که چیزی به نام سود خالص حقیقی وجود ندارد برای شما آزار دهنده باشد چنانچه شرایط آرمانی باشد سود خالص دارای هیچگونه محتوای اطلاعاتی نخواهد بود و در چنین حالتی میتوان ارزش فعلی اقلام سود مربوط را از پیش برنامه نویسی کرد آنچه مورد نیاز است این است که رویدادهای محتمل یا درصد یا احتمال رخداد و از آنچه رو میدهد آگاه باشیم. برای این رویدادها نیازی به وجود حسابدار نمی باشد.

بنابراین در محاسبه سود خواهیم گفت اگر ما می توانیم آن را حل کنیم به وجود حسابدار نیازی نداریم استفاده کنندگان مختلف از صورتهای مالی بین اثر گذار بودن و قابل اتکا بودن اطلاعات حسابداری بده، بستان متفاوتی انجام می دهند در نتیجه اغلب در مورد یک رویداد چندین راه وجود دارد که نبود یکی مفهوم دقیق و قابل تعریف درباره سود خالص بدان معنی است (استفاده از صورتهای مالی برای تسهیلات دریافتی از بانک) که در فرآیند تعیین ارزش دارایی ها و محاسبه سود باید به مقدار زیادی از قضاوت استفاده کرد همین قضاوت است که حسابداری را ارزشمند و در واقع برای این حرفه مبنایی ارائه می نماید.

 

6-مساله شماره 14 ارائه شده در صفحه 80 کتاب (توسط استاد)

پاسخ  متعاقبا اعلام خواهد شد./



مطالب مشابه :


دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس

دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرقدس در استان تهران - کیلومتر ۲۰ بزرگراه فتح، شهرقدس (قلعه حسن




نام اساتید رشته کارشناسی ارشد حسابداری 92 دانشگاه آزاد شهر قدس

نام اساتید رشته کارشناسی ارشد حسابداری 92 دانشگاه آزاد شهر قدس. تئوری حسابداری1 :




سوالات فصل 1 (گروه2) تئوری حسابداری2 ویلیام اسکات

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - سوالات فصل 1 دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و




معرفی کتاب حسابداری مدیریت دکتر نیکبخت و دکتر زهرا دیانتی دیلمانی

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - معرفی کتاب حسابداری مدیریت دکتر نیکبخت و دکتر زهرا




برخی کتب و مقالات دکتر بتول زارعی (عضو انجمن حسابداری ایران و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد)

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - برخی کتب و مقالات دکتر بتول زارعی (عضو انجمن




خلاصه مطالب عنوان شده در جلسه اول - کارشناسی ارشد حسابداری(حسابداری مدیریت)

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - خلاصه مطالب عنوان شده در جلسه اول - کارشناسی ارشد




بررسی نهایی جواب سوالات تئوری حسابداری1

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - بررسی نهایی جواب سوالات تئوری حسابداری1 - وبلاگ




سوالات درس تئوری حسابداری1

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - سوالات درس تئوری حسابداری1 - وبلاگ تخصصی دانشجویان




سوالات فصل 2 و پاسخ (گروه2) تئوری حسابداری2 ویلیام اسکات

کارشناسی ارشد حسابداری دانشگاه شهر قدس - سوالات فصل 2 و پاسخ (گروه2) تئوری حسابداری2 ویلیام




برچسب :