كنه قرمز پا كوتاه انار (Tenuipalpus punicae)
كنه قرمز پا كوتاه انار (Tenuipalpus punicae)
گیاهان میزبان
کنه قرمز پا کوتاه انار را منوفاژ معرفی شده و غیر از انار میزبان دیگری برای آن ذکر نشده است . T.punicae فقط روی انار و T.granati فقط روی مو فعالیت دارد . ولی در خوزستان این کنه بر روی انجیر نیز مشاهده شده است . و این احتمال وجود دارد که بالا رفتن تراکم جمعیت آن در فصول گرم سال ، این کنه توسط باد بر روی درختان انجیر منتقل گردیده و روی برگهای این درخت مشاهده شده است . لذا وجود آن روی درختان انجیر و سایر درختان تصادفی بوده و تغذیه ای روی آنها ندارد .
شکل شناسی
رنگ کنه بالغ زنده نارنجی روشن تا قرمز و پس از بلوغ و تغذیه ، لکه های سیاه رنگ در طرفین جانبی بدن آن ظاهر می شود .
تخم
تخمها به رنگ قرمز خونی، بیضوی کشیده ، تقریباً به طول 125وعرض54 میکرون اند.
لارو
لارو دارای 3 جفت پا به رنگ قرمز روشن و به شکل بیضوی است. اپیستوزوما باریکتر از پودوزوما و به طول حدود 142 و عرض 108 میکرون می باشد . اولین و دومین جفت موهای پودوزومایی نخی شکل و سومین جفت بسیار بلند و کشیده و کنگره دار می باشد . موهای پشتی – مرکزی و اولین جفت موهای پشتی کناری ریز و یک دست می باشد . موی شانه ای و موهای پشتی – کناری ( 2 ، 3 ، 4 ،6 ) دندانه دار و تقریباً به یک اندازه و پنجمین موی پشتی – کناری تاژک مانند می باشد.
پوره سن 1
پوره سن یک دارای 4 جفت پا ، نسبتاً بزرگتر از لارو ، به طول 187 و عرض 140 میکرون می باشد . دارای نقوشی عرضی و موازی روی قسمت پوئوزوما بوده و از نظر رنگ تیره تر از لارو می باشد . شکل بدن بیضی پهن ، اپیستوزوما باریکتر از پودوزوما ، اولین و دومین موی پودوزومایی کوچک و ریز و سومین مو بسیار کشیده و کنگره دار می باشد . موهای پشتی – میانی و اولین موی پشتی – کناری ریز و سوزنی شکل و موهای شانه ای و دومین و ششمین موی کناری - پشتی تقریباً به یک اندازه ولی کوتاهتر از موهای 3 و 4 می باشد . موی 5 تاژک مانند و شلاقی شکل می باشد .
پوره سن 2
پوره سن دو بیضوی و پهن ، قسمت اپیستوزوما باریکتر از پودوزوما ، به طول 253 و عرض 173 میکرون می باشد . قسمت پشتی دارای نقوش عرضی و قسمت میانی دارای نقوش طولی در قسمت انتها می باشد .
ماده بالغ
پالپ ها سه یندی ، دومین بند با یک موی پشتی دندانه دار ، سومین بند با یک موی حسی انتهایی بلند و یک موی انتهایی کوتاه ، ران با موی داخلی نیزه ای ، زانو با دو موی نیزه ای و ساق پا با سه موی باریک است . پنجه با دو موی پشتی – انتهایی سوزنی شکل و همچنین دارای یک میله حسی ، ران با موهای خارجی نیزه ای ، زانوی III بدون مو ، صفحه روسترال در قسمت میانی و در حاشیه مضرس می باشد . پرپودوزوما کوچک ، سومین مو کوچک نیزه ای و کمی دندانه دار است . ناحیه پشتی هیستروزوما در طرفین ناحیه نیمه جانبی Sublateral دارای شیار نیمه جانبی است که در داخل آنها پوست به مقدار زیادی شبکه نامنظم دارد . ناحیه جلو پیش ران III با پروپودوزوما مجاور است . سه جفت از موهای پشتی – مرکزی هیستروزوما شانه ای و اولین جفت موهای پشتی هیستروزوما خیلی کوچک و مویی شکل و دندانه دار هستند .
نر بالغ
شبیه ماده است با این تفاوت که در قسمت پشتی جلوی بدن ، خطوط چین و چروک دار بیشتر در قسمت میانی – جانبی است ، سومین موی پشتی پروپودوزوما بلندتر ، طول بدن 219 میکرون و در پهن ترین قسمت 144 میکرون است .
خسارت
شدت خسارت این کنه بستگی به درجه حرارت و ارتفاع منطقه داشته و هرچه ارتفاع کمتر باشد مقدار جمعیت و میزان خسارت افزایش پیدا می کند . در باغاتی که در ارتفاع 1000 متری از سطح دریا قرار دارند ، میزان خسارت به ماتب شدیدتر از باغات کوهپایه و ارتفاعات می باشد .
علائم خسارت این کنه در اوایل فصل چندان محسوس نیست ، زمانی که هوا رو به گرمی می گذارد ، علائم ابتدایی به صورت نقاط رنگ پریده در روی برگ درختان انار ظاهر می گردند و به تدریج با افزایش تراکم جمعیت کنه ها ، حالت خشکیدگی بروز نموده و به تدریج برگها شروع به ریزش می نمایند . در بعضی از مواقع شدت خسارت آنقدر زیاد می باشد که برگها حتی قبل از شهریور ماه ریزش نموده و درختان بدون برگ می شوند و میوه ها به صورت خشکیده و نارس در روی سرشاخه های بدون برگ مشاهده می شود . در اواسط تابستان که جمعیت کنه در سرشاخه های درخت و روی برگها زیاد می گردد ، از فاصله قرمز رنگی در محل تجمع کنه ها دیده می شود .
پوست میوه ها در اثر تغذیه ، در ابتدا
حالت پریدگی پیدا می کند و در نهایت به رنگ قهوه ای و خشکیده در می آید و پس از
مدتی بطور کلی آب میوه خشک شده و
میوه ها کاملاً هسته ای و غیرقابل استفاده می شوند . خسارت این کنه گاهی مواقع نیز
باعث ترک خوردگی میوه می گردد . از نظر حساسیت ارقام نیز هرچه رقم دارای پوست نازکتری
باشد ، بیشتر مورد حمله این آفت قرار می گیرد . این کنه روی سطح زیرین برگهای
گیاهان میزبان فعالیت داشته و آنها را به رنگ نقره ای و سپس
زنگ زده در می آورد .
زیست شناسی
زندگی این کنه در شرایط آزمایشگاهی در سه دمای ثابت 1 + 25 ، 1 + 30 و 1 + 35 درجه سانتیگراد ، 12 ساعت روشنایی و 5 + 60 درصد رطوبت نسبی با استفاده از روش تک برگی روی شاخه های کوچک انار به طول تقریبی 15 سانتیمتر مطالعه شده است . کنه های ماده در آزمایشگاه نیز مانند طبیعت تخمهای خود را به صورت انفرادی در امتداد رگبرگها و روی شاخه ها در محل اتصال دمبرگ به شاخه قرار می دهند . تعداد تخم های گذاشته شده در دماهای مختلف بین 6 تا 26 عدد دیده شده است .
پراکنش کنه قرمز پا کوتاه انار از طریق درخت صورت می گیرد که به علت کاشتن درختان انار در فواصل نزدیک به یکدیگر و تماس شاخ و برگهای آنها با یکدیگر این امر به سهولت لنجام می گیرد . البته انتشار آن توسط باد هم امکان پذیر است .
مرحله لاروی
پس از تکمیل رشد جنین و قبل از خروج لارو ، تخمها ظاهری شفاف و برق پیدا می کنند . لارو به وسیله پاهای خود سوراخ هایی در اطراف تخم ایجاد می کند و با فشار وراده توسط پاهای جلویی و ناحیه گناتوزوما به پوسته تخم ، از طریق ایجاد شکاف عرضی از قسمت بالایی تخم خارج می شود ، زمان خروج لارو از تخم ، بسته به دما متغیر بوده و به طور متوسط حدود 35 دقیقه طول می کشد . لاروها بلافاصله بعد از خروج از تخم ، شروع به تغذیه از برگهای جوان و نازک انار می کنند . مدت تغذیه لاروها بین 1 تا 9 روز در درجه حرارت های مختلف متغیر است ، لاروها پس از تغذیه و تکمیل رشد مرحله ی استراحت لاروی ( استراحت اول ) می شوند . در این مدت کنه بی تحرک بوده و هیچگونه تغذیه ای ندارد . این مدت بین 5/1 تا 5/2 روز به طول می انجامد .
پوره سن یک
طول مدت فعالیت کنه در این مرحله در دمای 25 درجه سانتیگراد بین 2 تا 6 روز است که سپس وارد مرحله استراحت دوم می شود که در دمای 25 درجه سانتیگراد بین 1 تا 5/2 روز متغیر است . در این مرحله نیز تغذیه و تحرک متوقف گردیده و پاهای جلویی و پدی پالپ به طرف جلو و 2 جفت پاهای عقبی به طرف عقب کشیده می شود . در این حالت کنه به سطح میزبان می چسبد . این حالت معمولاً در مکانهای امن مانند فرورفتگی های برگ و بیشتر کنار رگبرگ وسطی اتفاق می افتد . بعد از مدتی پوست کنه به رنگ بنفش متمایل به قرمز براق درآمده و حالت شیشه ای به خود می گیرد .
سپس پوست اندازی آغاز می شود که در این مرحله پوست قدیمی از پهلو در طول بدنه کنه و معمولاً از سمت راست شکاف برداشته و کنه خود را به پهلو و عقب کشیده و از پوست قدیمی خود، جدا می شود .
پوره سن دو
ناحیه پشتی دارای نقوش عرضی در قسمت میانی و نقوش طولی در قسمت تحتانی می باشد . حالت نقوش به همان ترتیب موجود در پروتونمف می باشد . در این حالت کنه پس از تغذیه به مدت 4 تا 8 روز در دمای 25 درجه سانتیگراد وارد مرحله استراحت سوم می گردد و مدت استراحت در این دما 1 تا 5/2 روز طول می کشد .
مرحله بلوغ
بعد از سپری شدن در مرحله استراحت سوم ،
کنه ای که از داخل پوسته خود خارج می شود فرد بالغ می شود . رنگ افراد ماده و نر ،
قرمز خونی و از پوره ها کمی کمرنگ تر به نظر می رسند . کنه های بالغ عمدتاً ماده
بوده و نسبت کنه های نر به ماده 1 به 20 است . کنه های ماده در غیاب کنه های نر به
صورت بکرزایی
تولید مثل می کنند .
زمان مورد نیاز برای تکمیل سیکل زندگی شامل دوره جنینی ، دوره لاروی ، طول دوره پورگی سن یک و سن دو در دماهای 1 + 25 ، 1 + 30 ، 1 + 35 به ترتیب 5/28 ، 20 و 5/16 روز به طول می انجامد که در این زمان برای طی دوره تکاملی یک نسل که شامل سیکل زندگی به اضافه دوره قبل از تخم گذاری در کنه ماده بالغ می باشد ، در حرارتهای مختلف فوق الذکر به ترتیب عبارت از 32 ، 22 و 18 روز بود . زمستان گذرانی این کنه ، به صورت ماده بالغ در زیر شکافها و زیر پوست درختان انار ، سرشاخه ها و محل اتصال شاخه ها به تنه درخت ، همچنین روی علف های هرز پای درختان و باقیمانده پاجوشهای سال قبل و نیز در روی قسمت طوقه درخت نزدیک سطح خاک به حالت بدون حرکت و مجتمع انجام می گیرد . این کنه دارای 7 تا 9 نسل در سال است .
اكنش نسبي ده رقم تجاري انار شامل ترش ساوه، شيرين ساوه، آقا محمدعلي شيرين، الك ترش ساوه، الك شيرين ساوه، پوست سفيد شيرين، پوست سفيد ترش، پوست سياه ترش، تابستاني ترش ساوه و پوست سفيد بي هسته شمال نسبت به فراواني و نوسانات جمعيت كنه قرمز پا كوتاه انار (Tenuipalpus punicae) طي دو سال (1381-1380) در منطقه ساوه مورد مطالعه قرار گرفت. با انتخاب طرح آماري بلوك هاي كامل تصادفي، نمونه برداري از هر رقم در فواصل 15 روز از اواخر ارديبهشت تا پايان آبان ماه انجام و جمعيت مراحل فعال كنه بر روي هر دو سطح برگ انار شمارش شد. حداكثر جمعيت كنه به ترتيب با ميانگين 67.66 و 24.33 كنه در نيمه اول شهريور ماه و اواخر مرداد ماه بر روي رقم پوست سفيد شيرين طي دو سال برآورد شد. بر اساس نتايج تجريه آماري داده ها بيشترين و كمترين ميانگين جمعيت كنه به ترتيب با تعداد 13.47 و 0.4 براي ارقام پوست سفيد شيرين و ملس ترش ساوه در سال نخست و با جمعيت كمتر روي همين ارقام در سال دوم ملاحظه شد و به عنوان حساس ترين و متحمل ترين ارقام انار به جمعيت كنه تعيين شدند ولي جمعيت كنه از نظر آماري تفاوت معني داري بين ارقام نداشت. تجزيه ميانگين داده ها در يازده نوبت نمونه برداري از جمعيت كنه فقط يك پيك طي مرداد الي نيمه اول شهريور داشت و با افزايش درجه حرارت مرتبط بود. نتايج فراواني جمعيت كنه با رنگ و طعم ارقام انار مرتبط شناخته شد به طوري كه يشترين جمعيت كنه بر روي ارقام پوست سفيد به ثبت رسيد و در اين رابطه حداكثر روز شمار كنه نيز به مدت 225 روز براي رقم پوست سفيد ترش ثبت شد. نتايج روز شمار كنه قرمز پاكوتاه انار دوره طولاني تري را روي ارقام بومي در مقايسه با ارقام غير بومي انار نشان داد
روشهای کنترل
الف ) دشمنان طبیعی
یکی از مهمترین عوامل موثر در کاهش جمعیت این کنه ، وجود شکارگرهای فراوان از حشرات و کنه ها در فون باغات انار است . باغات انار تقریباً یک میکروکلیمای دست نخورده می باشند و به علت اینکه کمتر عملیات مبارزه شیمیایی در آنها صورت می گیرد ، فون بسیار قوی از انواع بند پایان مفید را دارا می باشد که مهمترین آنها کنه های زیر هستند :
1- Amblydromella Kettanehi ( Dosse )
2- Paraseiulus Talbii ( Athias – Henriot )
3- Anystis Baccarum
4- Allothrombium Shirazicum Zhang
5- Leptus Dubius ( Paoli )
6- Proctolaelaps Iongipils ( Chant )
7- Asca Sp
و طی بررسی های انجام شده مشخص شده است که به موازات افزایش تراکم جمعیت کنه قرمز پا کوتاه جمعیت این شکارگرها هم افزایش یافته و مانع افزایش جمعیت آفت می شوند .
ب ) شیمیایی
در صورت طغیان استفاده از کنه کش کلتان به میزان دو در هزار و نئورون به نسبت 1/5 در هزار توصیه می شود .
مطالب مشابه :
کلید تشخیص بیماری های طیور
لکه های قرمز روی ساق پا. خونریزی های داخلی. لکه های سفید ناشی از جایگزینی کنه قـرمـز
بیماری آنفولانزا در طیور Avian Influenza
آنفولانزای طیور نوعی بیماری ویروسی است که در گونه های روی پرده صفاق لکه های قرمز بر روی
كنه قرمز پا كوتاه انار (Tenuipalpus punicae)
كنه قرمز پا و تغذیه ، لکه های سیاه رنگ از روش تک برگی روی شاخه های کوچک انار
عوارض پوستی دیابت
نشانههای آرتروز مفصل ارتوپد پا. علائم افزایش قوس کف
لیکنپلان، عوارض پوستی دارد
پس از بهبودی، لکههای تیرهای بر روی ساق پا، پشت دست به رنگ قرمز تیره مشخص می
پوست و موی نوزاد
این لکه های قرمز دانه های قرمز روی البته گاهی ممکن است این لکهها روی پشت رانها ، ساق
سرد بودن پا
نقرس یکی از مهمترین دلایل درد ناگهانی شست پا همراه با قرمز شدن لکه تیره روی پا های پا
لکهها؛ نوشتهی زویا پیرزاد
جوهر نمک روی لکههای وان علی کتاب را بست و پا شد. شال گردن پشمی قرمز را از «روی لکهی
برچسب :
لکه های قرمز روی ساق پا