همه چیز درباره برج خلیفه دبی
طراحی مارپیچی Y مانند این برج را آدریان اسمیت معمار SOM انجام داده است، برای حمایت از هسته ساختاری برج، که با بالاتر رفتن باریک میشود، به کار رفته است. در ارتفاع بالاتر برج به یک ساختار فولادی بدل میشود که منار مخروطی عظیمی در راس آن قرار گرفته است
این پروژه را شرکت مهندسی و ساختمان سامسونگ کره جنوبی، گروه بیسیکس بلژیک و شرکت عربتک امارات متحده عربی اجرا کردند.
این آسمانخراش در مرکز یک منطقه خرید جدید 20 میلیارد دلاری قرار میگیرد که شامل 30000 آپارتمان و یک مجتمع بزرگ فروشگاهی است که گفته میشود با فضایی برای 1200 مغازه بزرگترین مرکز خرید مسقف جهان است.
طراحي
طراحي برج خليفه توسط آدريان اسميت و شرکت SOM آمريکا و با الهام از معماري اسلامي و طبيعت صحرا انجام شدهاست.
گل صحرايي Hymenocallis اصليترين ايدههاي طراحي برج دبي را به معماران آن دادهاست. اين طراحي نه تنها از نظر شکل فيزيکي نيروي وارده توسط باد در طبقات آخر را مهار ميکند، بلکه به ساکنان هر کدام از طبقات نمايي منحصر ب
ه فرد و بدون اشراف به سوي ساير واحدها ميدهد.همچنين استفاده از طاق در نماي برج نشان دهنده الهام گرفتن طراحان برج خليفه از معماري اسلامي است.
براي ساخت برج خليفه يک مليارد دلار هزينه درنظر گرفته شده بود اما بر اساس گزارش مطبوعات امارات هزينه آن بيش از اين مبلغ است.بعلاوه ساخت برج خليفه 22 ميليون ساعت، کار برده است. همچنين يک هتل با 160 اتاق در طبقات پاييني برج با نام طراح مد ايتاليايي جورجيو آرماني واقع شده است.
پايه برج
يکي از شاهکارهاي مهندسي که در برج نظر هر متخصصي را جلب ميکند، قرار دادن 500 هزار تن وزن برج بر روي يک فريم مثلث شکل با ارتفاع 3.7 متري است.اين فريم از ميلگردهايي به قطر 1.5 متر که در عمق 50 متري زمين فرو رفته است تشکيل شدهاست.
مقابله با باد در ارتفاع 800 متري
بيش از 40 تست تونل باد مختلف بر روي برج خليفه انجام شدهاست تا تمام آثار باد در ارتفاع 800 متري از سطح دريا بر روي برج مشخص شود.
برج خليفه از سه بخش پاييني، مياني و بالايي تشکيل شدهاست. هر کدام از اين قسمتها به گونه متفاوتي طراحي ش
دهاند تا در برابر جريان باد و همچنين تغييرات فشار و دما رفتارهاي متفاوت و آرماني داشته باشند.
وسايل حمل و نقل به بالاي برج
در برج خليفه 58 آسانسور و 8 پله برقي به طور مداوم کار حمل و نقل ساکنين به طبقات مختلف برج را انجام ميدهند.
آسانسور بار و آتشنشاني برج توانايي حمل 5500 کيلوگرم جرم را دارد و بلندترين آسانسور باري جهان است. آسانسورهاي برج قابليت برنامه ريزي هوشمند براي مواقع تخليه اضطراري و آتشسوزي را دارند.
چند آسانسور که به افراد نمايي از بيرون برج را ميدهند ظرفيت 12 تا 14 نفر را دارند و با سرعت 10 متر بر ثانيه حرکت ميکنند. با استفاده از سريعترين آسانسورهاي جهان که سرعت آن به چهل کيلومتر در ساعت مي رسد، رسيدن به قله اين برج فقط دو دقيقه طول مي کشد.
فواره دبي
در بيرون برج يک فواره 217 ميليون دلاري قرار دارد که طراحي شرکت WET Design است و توانايي پرتاب آب به ارتفاع 150 متري را دارد.
اين فواره با داشتن 6600 لامپ در 50 رنگ مختلف مناظري زيبا در محوطه بيرون برج خليفه ايجاد ميکند.
گوشه اي از رکوردهاي برج دبي
مجموع مساحت طبقات آن 334000 متر مربع
براي ساخت آن 330 هزارمترمکعب بتن ، 31400 تن فولاد ، 103 هزار مترمربع شيشه، 15500 مترمربع فولاد ضد زنگ استفاده شده است.
مرتفع ترين سکو براي استقرار افراد و مشاهده مناظر
داراي بلندترين پلکان و مرتفع ترين رستوران، فوراره و استخر در جهان است.
از بالاي آن تا فاصله 95 کيلومتري را ميتوان به وضوح ديد.
تعداد طبقات آن 160 عدد
160 سوييت هتل
1044 آپارتمان مسکوني
12 طبقه اداري
19 هکتار فضاي باز
اينها اعدادي است که هر کدام دو نوع خود يک رکورد به حساب مي آيد.
يکي از ويژگي هاي منحصر به فرد برج خليفه دبي فواره رقصان آن مي باشد.
معمار اين برج آدريان اسميت 1 از شرکت اس.او.ام2 است. شرکت مهندسي سامسونگ، شرکت مهندسي بسيکس3 به همراه شرکت عربتک4 شرکتهاي اوليه براي ساخت برج بودند و شرکت ترنر5 بعنوان مدير ساخت انتخاب شد. کل بودجه ي در نظر گرفته شده براي برج4.1ميليارد دلار(آمريکا) و 20 ميليارد دلار براي مرکز تجاري شهر بوده است. انتظار مي رفت ارزش دفاتر تجاري اين برج به 4000 دلار براي هر متر مربع برسد، که البته بعد از رکود اقتصادي، بي ترديد اين قيمت کاهش پيدا خواهد کرد.
طراحي اين برج توسط شرکت اس.او.ام صورت گرفته است، اين شرکت طراحي برجهاي شيکاگو و برج آزادي در نيويورک را نيز بر عهده داشته است. برج دبي شبيه سازه ي لوله اي برج سيرز است، البته اين برج سازه اي لوله اي نيست. طرح اين برج يادآور ايده ي طراحي برج 1 مايلي استان ايلي نويز در آمريکاست. طراحي برج دبي برگرفته از سيستم الگويي در معماري اسلاميست. اين برج ترکيبي از سه جزء است که در اطراف هسته ي مرکزي قرار گرفته اند که اين حالت، وضعيت ايستايي مناسبي براي برج ايجاد مي کند. Yشکل بودن برج، نماي رو به خليج فارس را به حد اکثر رسانده است.
برج دبي در بلندترين نقطه ي خود، در اثر نيروهاي جانبي حداکثر 1.2 متر نوسان ميکند. نماي بيروني شامل 142000 متر مربع است که از شيشه هاي رفلکس، آلومينيوم، پانلهاي فولادي ضد زنگ و پره هاي لوله اي عمودي تشکيل شده است. سيستم پوشش برج براي حداکثر دماي هوا در تابستانهاي دبي طراحي شده است بعلاوه اينکه دماي هوا در بلندترين نقطه ي برج به 6 درجه ي سانتي گراد مي رسد که نسبت به دماي پايه ي برج بسيار سرد است.
دکوراسيون داخلي برج توسط جورجيو ارمني6 طراحي شده است. برج دبي داراي 160 طبقه ي قابل سکونت است که 700 واحد آپارتماني شخصي بين طبقات 45 تا 108 قرار گرفته است، يک استخر در طبقه ي 78 تعبيه شده است و تقريبا بقيه ي طبقات به شرکتهاي تجاري اختصاص داده شده است.
سريعترين آسانسور جهان در اين برج مستقر شده است که سرعت آن 18 متر در ثانيه است، سريعترين آسانسور بعد از برج دبي مربوط به برج تايپه 101 است که سرعتي معادل 16.3 متر در ثانيه دارد. برج دبي شامل 52 آسانسور است که بصورت دو عرشه اي ساخته شده اند و هرکدام توانايي جابجايي 42 نفر را در يک زمان را دارند.
سازه ي اصلي برج بتن مسلح است که از نظر حجمي 45000 متر مکعب و از نظر وزني به 110000 تن مي رسد. براي اين سازه 192 شمع به طول 50 متر در زمين جاگذاري شده است. از نظر ميزان کار براي ساخت اين برج در پايان، 22 ميليون نفر- ساعت کار صورت گرفته است.
پمپاژ بتن بصورت عمودي براي ارتفاعات زياد، بسيار سخت است. رکورد قبلي اين پمپاژ مربوط به يک واحد صنعتي نيرو در ايتاليا به ارتفاع 532 متر بوده است که اين رکورد با ارتفاع 601 متر پمپاژ عمودي در برج دبي شکسته شد.
380 معمار و تکنيسن پس از 6 سال تلاش، طرح بينظير آدريان اسميت را به برج 828 متري خليفه در دبي تبديل کردهاند. داخل برج نيز با طراحي جورجيو آرماني به همان زيبايي نماي بيروني است
ساخت برج دبي تصميمي حکومتي به منظور تغيير اقتصاد تجارتمحور و نفتمحور دبي به يک اقتصاد گردشگر محور بود. حدود 90 درصد از مساحت شيخنشين دبي را بيابان و زمينهاي باير تشکيل ميدهد و حکومت دبي قصد دارد با اجراي پروژههاي بلند پروازانهاي همچون برج دبي، جزاير نخل و غيره، جهانيان را با دبي آشنا نمايد و سالانه دهها ميليون نفر را به آنجا بکشاند.
مشخصات سازهاي برج دبي
برج دبي شبيه سازه لولهاي برج سيرز در شيکاگو است، با اين وجود اين برج يک سازه لولهاي محسوب نميشود. از مهمترين مشکلاتي که مهندسان در ساخت برج تجربه کردند، ميتوان به طراحي لرزهاي سازه، نيروي باد حاکم در طراحي سازهاي، انتقال نيرو و مصالح در ارتفاعات زياد و طراحي نماي خارجي مقاوم در برابر شرايط آبوهوايي سخت دبي شامل دماي بالاي محيط، طوفانهاي شن و تابش فرابنفش خورشيد سوزان اشاره کرد. همچنين در ساختمانهاي بلند، تغييرات فشار و دما با افزايش ارتفاع محسوس است که اثرات آن را بايد در طراحي سازه لحاظ کرد.
برج دبي بيش از 500 هزار تن وزن دارد. اين ابرسازه بر روي فونداسيون مثلثي شکلي به ضخلمت 3.7 متر قرار گرفته و خود فونداسيون نيز توسط 192 شمع به قطر 1.5 متر و طول 50 متر نگه داشته ميشود. در فونداسيون برج از بتن با چگالي بالا و نفوذپذيري اندک، به همراه حفاطت کاتديک در زير آن استفاده شده تا هرگونه اثر مخرب ناشي از حملات شيميايي آبهاي زيرزميني را به حداقل برساند.
مهندسان، سازه بتني برج را که به شکل يک Y پهن است، به فرم پلهاي ساختهاند، در نتيجه برج داراي سطح مقطع متغيري است. اين ترفند براي کاهش نيروي باد بر برج استفاده شده و علاوه بر مزاياي زيبايي و کارکردي، براي شکل دادن هسته سازهاي برج نيز به کار رفته است. هر کدام از بالهاي برج، بالهاي ديگر را توسط هسته مرکزي شش ضلعي برج نگهداري ميکند. هسته مرکزي همچنين مقاومت پيچشي سازه را فراهم ميآورد.
ديوارهاي مياني در هر بال از هسته مرکزي تا انتهاي بال امتداد مييابد و به ديوارهاي سرچکشي (Hammerhead) ختم ميشوند. اين ديوارهاي مياني به همراه ديوارهاي سرچکشي مشابه جان و بال يک تير عمل ميکنند و مقاوت سازه را در برابر برش و خمش ناشي از باد تامين ميکند. ستونهاي پيراموني و طبقه همکف برج نيز اين سيستم را تکميل ميکند. نتيجه کار برجي است که در برابر حرکت جانبي و پيچشي، بينهايت مقاوم است.
برج دبي در بلندترين نقطه خود در اثر نيروهاي جانبي حداکثر 1.2 متر نوسان ميکند. شايد اين مقدار زياد بهنظر برسد، اما اگر ساکنان برج از پنجره به بيرون نگاه نکنند، متوجه اين حرکت نخواهند شد.
فعاليتهاي کارگاهي
براي ساخت برج دبي از 380 مهندس و تکنيسين ماهر در محل کارگاه و در مجموع، 22 ميليون نفر-ساعت کار استفاده شد. از نکات مهم درباره برج دبي ساخت سازه بتني آن است. پمپاژ بتن بهصورت عمودي براي ارتفاعات زياد، بسيار سخت است. رکورد قبلي مربوط به يک واحد صنعتي نيروگاهي در ايتاليا به ارتفاع 532 متر بود که اين رکورد با پمپاژ عمودي بتن تا ارتفاع 601 متر در برج دبي شکسته شد. رسيدن بتن به چنين ارتفاعي حدود 30 دقيقه طول ميکشد، بنابراين مهندسان مجبور بودند ترکيب بتن را به گونهاي تغيير دهند که در اين مدت سيال باقي بماند. همچنين براي پمپاژ بتن تا اين ارتفاع به پمپهاي بسيار قوي احتياج است، بهطوريکه فشار بتن در طول عمليات پمپاژ به حدود 200 اتمسفر (معادل فشار آب در عمق 2 کيلومتري) رسيد.
براي ساخت برج دبي از روشهايي استفاده شد که اگرچه امتحان شده و در عمل کارايي خود را نشان داده بود، اما به دليل ارتفاع زياد مهندسان مجبور بودند گاهي تا مرز ناشناختهها پيش بروند. براي آنکه درکي از بزرگي اين پروژه بدست آوريد، به آمارهاي زير دقت کنيد.
ارتفاع بخش بتني سازه: 574.4 متر
حجم بتنريزي فونداسيون: 45هزار مترمکعب
حجم بتنريزي کل سازه: 330 هزار مترمکعب
وزن کل آرماتورهاي مصرفي : 39هزار تن
رکوردشکنيهاي برج دبي
برج دبي که ارتفاع آن در اوايل اجراي پروژه به دليل رقابت بين سازندگان برجهاي بلند دنيا پنهان نگاه داشته شده بود، اکنون بر اساس هر سه معيار اصلي انجمن ساختمانهاي بلند و سکونتگاههاي شهري (CTBUH)، بلندترين ساختمان دنيا به حساب ميآيد. اين انجمن ساختمانها را بر اساس ارتفاع بالاترين نقطه برج، مرتفعترين نقطه از نظر معماري، و ارتفاع مرتفعترين طبقه مسکوني رتبهبندي ميکند.
بر اساس اعلام سازندگان، ارتفاع برج دبي 828 متر است که 320 متر بيشتر از ارتفاع نزديکترين ساختمان مسکوني رقيب آن، ساختمان تايپه 101 با 508 متر ارتفاع است. قبل از برج دبي، بلندترين سازه دنيا دکل تلويزيوني KVLY در داکوتاي آمريکا با ارتفاع 628.8 متر بود. اين برج همچنين رکورد 31 ساله سي.ان تاور کانادا را که با 553 متر ارتفاع، بلندترين سازه خودمتکي(Free-Standing) دنيا بود، شکست.
مهمترين رکوردهاي برج دبي عبارتند از:
مرتفعترين ساختمان دنيا؛ مرتفعترين سازه خودمتکي(Free-Standing) دنيا، بيشترين تعداد طبقات را در دنيا، مرتفعترين طبقه مسکوني در ساختمانهاي روي زمين، مرتفعترين عرشه ديدباني روباز دنيا، سريعترين آسانسورهاي دنيا با بيشترين مسافت جابهجايي، مرتفع ترين آسانسور باري دنيا.
بر بالاي برج دبي، منار مخروطي شکل تلسکوپي قرار دارد که کاملکننده معماري برج است و براي ساخت آن، بيش از 4هزار تن فولاد سازهاي بهکار رفته است. قسمتهاي مختلف اين مناره با استفاده از يک جک هيدروليکي و از داخل ساختمان، در محل نهايي خود که بيش از 200 متر ارتفاع داشت، قرار داده شد. اين منار مخروطي شکل علاوه بر اينکه مقام برج دوبي را به عنوان بلندترين سازه دنيا تضمين ميکند، بخشي از تجهيزات مخابراتي و راديو تلويزيوني برج را در خود جاي داده است.
نماي بيروني برج 142هزار مترمربع مساحت دارد که از شيشههاي رفلکس، آلومينيوم، پانلهاي فولادي ضدزنگ و پرههاي لولهاي عمودي تشکيل شده است. وزن کل آلومينيوم استفادهشده در نماي برج معادل 5 هواپيماي غولپيکر ايرباس A380 است. پوشش خارجي برج بر اساس حداکثر دماي هوا در تابستان دبي طراحي شده؛ اما جالب اينجاست که دماي هوا در بلندترين نقطه برج دبي به 6 درجه سانتيگراد بالاي صفر ميرسد که نسبت به دماي پايين برج بسيار سرد است.
ايمني برج در برابر آتش و سرعت تخليه برج، از فاکتورهاي مهم طراحي برج دبي بوده است. تمام راهپلهها با بتن احاطه شده و آسانسور باري و آتشنشاني برج 5500 کيلوگرم ظرفيت دارد. از آنجا که منطقاً انتظار نميرود مردم 160 طبقه را پياده طي کنند، هر 25 طبقه، پناهگاههايي با سيستم تهويه براي مواقع اضطراري وجود دارد.
تاريخهاي مهم در ساخت برج دبي
ژانويه 2004 / دي 1382: آغاز عمليات خاکبرداري
فوريه 2004 / بهمن 1382: آغاز شمعکوبي فونداسيون
مارس 2005 / فروردين 1384: آغاز ساخت سازه برج
ژوئن 2006 / خرداد 1385: رسيدن برج به طبقه پنجاهم
ژانويه 2007 / دي 1385: رسيدن برج به طبقه صدم
جولاي 2007 / تير 1386: رسيدن برج به طبقه 141، کسب عنوان مرتفعترين ساختمان دنيا
سپتامبر 2007 / شهريور 1386: رسيدن برج به طبقه 150، کسب عنوان مرتفعترين سازه خودمتکي دنيا
آوريل 2008 / ارديبهشت 1387: رسيدن برج به طبقه 160، بلندترين سازه ساخت دست بشر
ژانويه 2009 / دي 1387: تکميل منار مخروطي راس برج، رسيدن برج به ارتفاع نهايي
سپتامبر 2009 / شهريور 1388: تکميل نماي خارجي برج
ژانويه 2010 / دي 1389: افتتاح رسمي برج دبي
ابتکارهاي دوستدار محيط زيست
هواي گرم و مرطوب دبي به همراه سيستم خنک کننده پيشرفته برج باعث ميشود تا حجم زيادي بخار آب و رطوبت از طريق سيستم کندانسور دستگاههاي خنک کننده به مايع تبديل شود. حجم اين آب مايع در سال به 15 ميليون گالن برابر با حجم 20 استخر سايز المپيکي ميرسد و براي مصارف مختلف استفاده ميشود.
معمار اين برج Adrian Smith از شرکت SOM است. اين شرکت طراحي برجهاي شيکاگو و برج آزادي در نيويورک را نيز بر عهده داشته است. شرکت مهندسي سامسونگ، شرکت مهندسي Besix به همراه شرکت Arabtec شرکتهاي اوليه براي ساخت برج بودند و شرکت Turnur بعنوان مدير ساخت انتخاب شد. کل بودجه در نظر گرفته شده براي برج 4.1 ميليارد دلار (آمريکا) و 20 ميليارد دلار براي مرکز تجاري شهر بوده است. انتظار ميرفت ارزش دفاتر تجاري اين برج به 4000 دلار براي هر متر مربع برسد
در نوامبر 2007 بلندترين ديوارههاي دروني از جنس بتن مسلح بهوسيله پمپاژ بتن با فشار 80 مگاپاسکال از سطح زمين با ارتفاع عمودي پمپاژ 601 متر ساخته شد و رکورد قبلي پمپاژ در يک ساختمان که مربوط به دومين برج بلند جهان با ارتفاع 470 متر به نام برج تايپه 101 را شکست و همچنين رکورد قبلي پمپاژ عمودي 532 متري متعلق به توسعه بناي برج هيدروالکتريک Riva del Garda در سال 1994 نيز توسط برج دبي شکسته شد. فشار بتن براي پمپاژ به اين سطح نزديک به 200 بار بوده است.
مقدار rebar (میل گرد عاج دار )استفاده شده در برج 31400 تن متريک بوده که اگر انتها به انتهاي آنها را کنار هم بگذاريم بيش از يک چهارم محيط کره زمين ميشود.
نماي شيشهاي برج
سطح خارجي سازه از بيش از 174000 متر مربع Guardian SunGuard Solar Silver 20 و Guardian GuardGuard NLT low-E تشکيل يافته است.
اين محصولات گارديني خواص ممتاز نوري و حرارتي براي برج ايجاد کرده است. شيشه سپري ضد تشعشع در برابر نور شديد خورشيد در کوير ايجاد کرده و بازتاب اين نور شديد به وسيله آن از گرم شدن بيش از اندازه داخل برج جلوگيري نموده و همچنين برج را در مقابل بادهاي شديد و داغ کوير مقاوم ميسازد.
آخرين قطعه که بالاترين قسمت نماي بيروني را تشکيل ميدهد با وزن 750 کيلو و ابعاد 6400×1160 ميليمتر؛ 24348امين قطعه بوده و در ارتفاع بيش از 662 متري قرار گرفته است و بدين ترتيب مأموريت حيرتانگيز نصب نماي خارجي بزرگترين برج دنيا به انجام رسيد. شرکت آلومينيم عرب با همکاري شعبه شرق دور شرکت آلومينيم هنگکنگ کار نصب نماي خارجي برج دبي را در مارچ 2007 آغاز نمودند و در اين پروژه عظيم بيش از 380 مهندس و تکنسين کار آزموده در گير بودهاند.
با مجموع 24348 قطعه روکش به مساحت کل132190 مترمربع؛ سطح مواج نماي خارجي برج دبي انتقال حرارت را حداقل نموده و در مصرف انرژي صرفهجويي ميکند. مجموع 103000متر مربع شيشه بهکار رفته در قطعات روکشنما ميتواند 14 زمين استاندارد فوتبال را بپوشاند و با 15500 مترمربع فولاد ضد زنگ استفاده شده در اين نما ميتوان 34 زمين بسکتبال را پوشاند. طول بادبند ( gaskets) به کار رفته در نماي برج که 2050000 متر است اگر انتها به انتها کنار هم گذارده شود تقريباً معادل فاصله دبي با دمشق در سوريه (2052 کيلومتر) ميشود.
واد روکش با استفاده از تکنيکهاي پيشرفته مهندسي بهطور خاصي ساخته شدهاند که شامل شاهکار اعمال لعابکاري انعکاسي؛ چهارچوب و قابهاي آلومينيمي شيشهها و قوسهاي (طاقيهاي) بافت فولادي با دماغههاي لولهاي فولاد ضد زنگ ميباشد. روکش نما در حاليکه به بلندي آن جلوه بيشتري ميبخشد آنرا مانند شيئي باريک و بلند در حال سو سو زدن نشان ميدهد.
قطعاتي با بيش از 18 نوع مختلف از لحاظ مشخصات استحکامي و در بيش از 600 اندازه که همه آنها دوبار لعاب داده شدهاند در نماي بيروني برج استفاده شدهاند.
سرعت بادهاي شديد چالش بزرگي بود. در ارتفاع زياد، تيمهاي مهندسي براي نصب ايمن و مؤثر قطعات نما مجبور به کار در شيفتهاي دقيقاً کنترل شده بودند. به منظور حداقل نمودن خطرات ناشي از کار در چنين ارتفاعي، قطعات روي زمين بر رويهم سوار گشته و سپس به ارتفاع مورد نظر براي نصب برده ميشدند.
تنها پس از 1325روز از شروع گودبرداري ساخت برج به اتمام رسيد.
منبع: maghaleh-keshavarzi.blogfa.com
مطالب مشابه :
دانلود اتوکد 2013 - AutoDesk AutoCad 2013 با لینک مستقیم + کرک+راهنمای نصب
(تري دي پانل) برج دانلود اتوکد 2013 دانلود دارالنما سيويل بوك علیرضا تاجریان
کتاب طراحی سدهای قوسی
(تري دي پانل) برج دانلود اتوکد 2013 دانلود دارالنما سيويل بوك علیرضا تاجریان
مقايسه اثر سبكسازي عناصر غير سازه اي ساختمان در رفتار،قيمت تمام شده و سرعت اجراي مصالح مختلف
(تري دي پانل) برج دانلود اتوکد 2013 دانلود دارالنما سيويل بوك علیرضا تاجریان
همه چیز درباره برج خلیفه دبی
(تري دي پانل) برج دانلود اتوکد 2013 دانلود دارالنما سيويل بوك علیرضا تاجریان
شرايط دريافت پروانه اشتغال از سازمان نظام کاردانی ساختمان استان گيلان
محافظت ازبتن تونل گوتارد برج دبي سيستم صفحات ساندويچي با بتن پاششي (تري دي پانل)
اموزش کشیدن مقطع برش در ساختمان
تصاوير دي متريك 3) تصاوير تري نقشه هاي سيويل : 2013/9/6 ">دانلود جزوه آموزشی نحوه طراحی
مقاله در مورد خانواده، مدریه، جامعه ، پرورشی ، آموزشی، تحقیق، تحقیق دانشجویی، انواع مقالات دانشجويي،
و ارزشهايي كه به وسيله خانه و مدرسه تقويت ميشود، همخواني كمتري سيويل و هوسر 1976
برچسب :
سيويل تري دي 2013