دكتر علياحمدي براي ايجاد تحول در آموزش و پرورش، انديشمندان فرهيخته ، فرهنگيان صاحب نظر، دستاندركاران رسانهها و مديران ارشد حوزههاي تعليم و تربيت را به ياري طلبيد.
سرپرست وزارت آموزش و پرورش با طرح 17 سؤال محوري، از همه انديشمندان فرهيخته، فرهنگيان صاحب نظر، دستاندركاران رسانهها و مديران ارشد حوزههاي تعليم و تربيت خواست تا وزارت آموزش و پرورش را در رسيدن به تحول بنيادين و پيشبرد اهداف والاي تعليم و تربيت ياري كنند.
گفتني است علاقمندان ميتوانند پاسخهاي خود را از طريق نشانيهاي ذكر شده در پايان سؤالات به وزارت آموزش و پرورش ارسال نمايند.
متن اين سؤالات به شرح زير است:
-1 فلسفه تعليم وتربيت در جمهوري اسلاميايران و اهداف بنيادين آن در مقايسه با مكاتب فكري مطرح دنيا كدامند؟ نگرش ايراني اسلاميحاا كميت آموزههاي وحياني و بكارگيري دستاوردهاي دانش بشري در حوزههاي مختلف آموزش و پرورش چه تحولاتي را الزاميمينمايد؟
2ـ چشمانداز نظام تعليم وتربيت كشور ( و آموزش و پرورش ) برحسب استانداردهاي دانشآموختگان طراز جمهوري اسلاميايران و مدرسه زندگي محور در افق 1404 در ابعاد مختلف داراي چه ويژگيهايي است؟ روندهاي جهاني مؤثر در تعليم و تربيت و نقش آنها در ترسيم آينده اين نظام چيست؟ ( جهاني شدن ،توسعه ICT ،توليد علم با سرعت سرسامآور ، رسانهها ، تهاجم فرهنگي ، گرايش به اسلام و انقلاب اسلامي، افول تمدن غرب...)
3ـ مشاركت در فرآيند سرمايه گذاري ، تجهيز ، بهره برداري ، ارزشيابي و نظارت بر واحدهاي آموزشي ، پرورشي ، پژوهشي ، خلاقيت و نوآوري ، رشد و كارآفريني ، بهداشتي ، درماني ، رفاهي و … مورد نياز وزارت آموزش و پرورش تا چه حد به صلاح نظام اسلاميو اداره كشور است و تحت چه استانداردهاي كيفيتي و ضوابط حقوقي و قانوني در راستاي اهداف نظام تعليم و تربيتي كشور خواهد بود؟ چگونه سهم و نقش تعاونيهاي آموزشي ، مدارس نمونه مردمي، مدارس شاهد و ايثارگر ، مدارس غيرانتفاعي ، نهادهاي مردمي، اوقاف ، بنگاههاي خيريه ، سازمانهاي مردم بنيان ، خيرين مدرسه ساز و … را ميتوان در امور فوق گسترش داد و در عين حال اهداف نظام تعليم وتربيت اسلاميرا تضمين نمود؟ اداره واحدهاي آموزشي ، پرورشي ، پژوهشي ، نوآوري ، كارآفريني ،بهداشتي و درماني ، رفاهي و ... تحت چه ضوابطي و با چه مكانيزمهاي ارزشيابي و نظارتي ميتواند به فرهنگيان واگذار گردد؟
4ـ كداميك از مأموريتهاي كنوني وزارت آموزش و پرورش را براي تحقق چشم انداز مورد نظر اصيل و كداميك را قابل واگذاري به ساير دستگاههاي دولتي و غير دولتي ميدانيد؟ مأموريتهاي مغفول براي تكميل مأموريتهاي وزارت آموزش و پرورش كدامند؟ چگونه ميتوان همراستايي و هم افزايي بين دستگاه هاي تعليم وتربيتي كشور را براي شكل گيري شاكله شخصيتي و هويت اجتماعي متربيان ميسر نمود؟ وزارتخانه و سازمانهاي ذيصلاح و وظيفه مند براي هر يك از امور تأسيس و بهرهبرداري دورههاي پيشدبستاني ، مهدكودكها ، آموزشگاههاي علمي، دوره پيش دانشگاهي ، آموزشكدههاي فني و حرفهاي ، مراكز تربيت معلم و دبير ، تعاونيهاي مصرف ، مسكن ، احداث مدارس ، شبانهروزيها ، احداث و تجهيز مدارس كودكان استثنايي ، مدارس خارج از كشور ، توزيع شير در مدارس ، پوشاك دانشآموزان ، لوازم التحرير و تغذيه دانشآموزان در مناطق محروم مدارس تطبيقي ،درمانگاهها ، خانههاي معلم ، آموزش فني و حرفهاي وكاردانش و ... براي همكاري با آموزش و پرورش يا واگذاري به آنها كدامند؟
5ـ مفهوم ، ضرورتها ، ، الزامات گامها ، مؤلفهها ، اهداف و راهبردهاي صفي و ستادي و برنامههاي تحول بنيادين در نظام تعليم وتربيت كشور در حوزه هاي اصلي فعاليتهاي صفي و ستادي آموزش و پرورش كدامند؟ ارزشهاي بنيادين عموميو مصاديق آنها كه براي متربيان بايد نهادينه شود كدامند؟ ارزشهاي خاصي كه براي متربيان دختران / پسران ، متربيان شهري و روستايي و عشايري و ... كه در اولويت نهادينه شدن هستند ،كدامند؟ نهادها ، سياستها و مكانيزمهاي نهادينه سازي برنامه هاي تحول در آموزش و پرورش در افق 1404 كدامند؟ چگونه ميتوان اراده نظام اسلاميو عزم ملي را براي ايجاد تحول در نظام تعليم وتربيت كشور به صحنه آورد؟ همراستايي صدا و سيما ، مساجد ، بسيج ، سازمان تبليغات ،تربيت بدني ، اوقاف ، ارشاد اسلامي، شوراهاي اسلاميشهر و روستا و حوزه هاي علميه و ... براي تقويت و پشتيباني از نهادهاي رسميتعليم و تربيتي كشور چگونه ميسر است؟ اگر براي پيوند خانه و مدرسه ، انجمن اولياء و مربيان طراحي و پياده سازي شده است براي ارتباط مؤثر و همكاري اثربخش هر يك از نهادهاي فوق چه اقدامات ساختاري و حقوقي پيشنهاد مينمائيد؟
- چقدر ميتوان انتظار داشت مقام معظم رهبري يا رياست محترم جمهوري شخصاً مسؤوليت آموزش و پرورش را تقبل نمايند؟
- همراستايي آموزش عالي و آموزش و پرورش چگونه ميسر است؟
6 ـ برنامه درسي ملي چه تأثيري از اهداف و فلسفه تعليم و تربيت اسلاميو آموزشهاي وحياني و دانش بشري ميپذيرد و چگونه ميتواند پاسخگوي نيازهاي غريزي ، روحي ، عقلي ،جسمي، مهارتي و … در چرخه عمر تحصيلي متربيان با توجه به ويژگيها و نيازهاي متفاوت دختران و پسران / متربيان شهري ، روستايي و عشايري / دانش آموزان فارسي زبان و چند زبانه و … با توجه به چشمانداز تعليم و تربيت كشور در افق 1404 باشد؟ چگونه ميتوان برنامه درس ملي را به مقاطع ، رشته ها و پايه هاي تحصيلي براي دانشآموزان دختر / پسر تبديل نمود؟ سهم آموزش و پرورش رسمي، فعاليتهاي فوقبرنامه و هريك از گروههاي مرجع و نهادهاي تعليم و تربيتي كشور و خانوادهها براي اجراء آن كدامند؟ مشاركتي بودن ماهيت تعليم وتربيت و ايفاي نقش مؤثر متربي در فرآيند تعليم و تربيت در آموزش و پرورش چگونه ميتواند تضمين شود؟ نيازهاي شغلي در حال تغيير در جوامع را چگونه برنامه درس ملي در حوزه مأموريتهاي آموزش و پرورش ميتواند پاسخگويي نمايد؟ برنامه درس ملي چگونه ميخواهد متربيان را براي زندگي سعادتمند در جامعه آماده نمايد؟ رابطه بين برنامه درس ملي و آموزش و پرورش تيزهوشان و استثنائيها چيست؟ توجه به تفاوتهاي فردي را برنامه درس ملي چگونه در فرآيند تعليم و تربيت مدنظر قرار ميدهد؟
7ـ چه بخشهايي از امور تربيت مربيان ، معلمان ، دبيران ، هنرآموزان و مدرسان و ... مورد نياز آموزش و پرورش كشور بهتر است توسط آموزش عالي و چه بخشهايي توسط آموزش و پرورش طراحي و اجرا گردد؟ چه تحولاتي در گزينش ، آموزش و پرورش ، بازآموزي ، حرفهآموزي و ... كادرهاي مورد نياز يا شاغل ضروري است؟
- بروز كردن دانش حرفهاي معلمان چگونه ميسر است؟ چگونه آموزش و پرورش و مدارس كشور را ميتوان به سازماهاي يادگيرنده تبديل نمود؟ عدم تناسب سطح تحصيلات و مهارتهاي حرفهاي معلمان را براي يادگيري به نيازهاي موجود و آتي آموزش و پرورش چگونه ميتوان ميسر ساخت؟ برنامههاي تربيت معلم روستايي ، عشايري ، شهري / و چه تفاوتيهايي بايد داشته باشد؟
8 ـ چگونه ميتوان نگرش مصرفي انگاشتن آموزش و پرورش را در دستاندركاران قواي سهگانه به نگرش سرمايه اي بودن تعليم و تربيت تبديل نمود؟ منابع بالقوه اولويت دار براي تأمين منابع مالي مورد نياز براي اجراي قانون قلع و قمع ، احداث مدارس براي شهركها و مجموعه هاي آپارتماني جديد ، احداث آموزشكده ها ، مدارس روستايي كم جمعيت ، احداث شبانه روزي ها ، توسعه مدارس تيزهوشان ، احداث اردوگاهها و فضاهاي پرورشي و تربيت بدني ، …. كدامند؟ چه قوانين و مقراتي براي تأمين منابع مالي آموزش و پرورش بوده كه بايد بدنبال احياي آنها بود؟ از قوانين و مقررات موجود چگونه ميتوان براي رفع تنگناهاي مالي و پاسخگويي به نيازهاي سرمايهاي و جاري آموزش و پرورش بهرهگرفت؟ احيا و توسعه نقش شوراهاي استاني ، منطقه اي و مدرسهاي آموزش و پرورش چگونه ميسر است؟
9ـ مهمترين مؤلفه هاي نظام تعليم وتربيت و راههاي برون رفت از آسيبهاي موجود كدامند؟
10ـ با توجه به گسترش امكانات ارتباطي در جامعه و تأثيرپذيري نامطلوب از فرهنگهاي مخرب وارداتي ، مكانيزمهاي واكسينه كردن دانش آموزان در مواجهه با تهاجم فرهنگي دشمن و ماهواره و اينترنت كدامند؟ با توجه به اثرپذيري دانشآموزان از محيط اجتماعي و فرهنگ عمومي هدايت فرهنگ عموميدر اين راستا چگونه ميسر است؟ آسيبهاي اجتماعي محيط پيرامون واحدهاي آموزشي كدامند و پيشگيري از ابتلاي دانشآموزان و معلمان و كادر مدرسه به اين قبيل ابتلائات چگونه ميسر است؟
11ـ راههاي اولويت دار تأمين كسري بودجه جاري در شرايط تورميكشور و پرداخت مطالبات اولويت دار همكاران فرهنگي در سال جاري و طرحهاي پيشگيري از كسري بودجه سال آتي ( با فرض غير قابل افزايش بودن سقف بودجه تخصيصي توسط دولت ) كدامند؟
12ـ عدم توازن در توزيع معلمين بين مناطق برخوردار و كمتر برخوردار/ مناطق شهري و روستايي/ عدم توازن عرضه و تقاضاي نيروهاي تخصصي/ عدم توازن معلمين زن و مرد و… را در چارچوب مقررات موجود و يا با چه راهكارهاي حقوقي جديد ميتوان برطرف نمود؟ مازاد نيروي انساني تا چه حدي است و چه راهكارهايي براي آن ميتوان بكار گرفت؟ سياستهاي تشويقي براي جابجائي معلمان از مناطق برخوردار به مناطق كمتر برخوردار كدامند؟ آموزشهاي ضمن خدمت تا چه حد ميتواند براي بازآموزي معلمان فاقد صلاحيتهاي حرفهاي و آماده سازي آنان براي نيازهاي جديد مؤثر باشد؟ از بين نيروهاي موجود چگونه ميتوان كادرهاي مورد نياز براي فعاليتهاي عمراني تعمير و نگهداري تأسيسات و ابنيه، فعاليتهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات ، راهاندازي پژوهشسراها ، كانونهاي فرهنگي و تربيتي ، مراكز رشد و نوآوري ، فعاليتهاي مشاوره و راهنمايي تحصيلي و ... مورد استفاده قرار داد.
13ـ چگونه ميتوان منزلت و شأن اجتماعي فرهنگيان و علي الخصوص معلمان را اعتلا بخشيد؟ ايفاي نقش رسانههاي ملي و مطبوعات و سايتها و مشاركت آنان براي اعتلاي جايگاه فرهنگيان نزد افكار عموميچگونه ميسر است؟ بهبود وضعيت معيشتي و رفع نارسائيهاي موجود رفاهي چه نقشي در مرجعيت معلمين در حوزه تعليم و تربيت دارد؟ چه ميتوان كرد؟
14ـ چگونه ميتوان ساختار وزارت را در حوزه هاي ستادي ، استاني ، مناطق و واحدهاي آموزشي متناسب با مأموريتها و اهداف اولويتدار مهندسي مجدد و متحول نمود؟ ستاد وزارتخانه را چگونه ميتوان سبك پاي و هوشمند نمود ؛ چه اختياراتي را بايد به سازمانهاي استاني تفويض نمود؟ از فناوري اطلاعات و ارتباطات تا چه حد و چگونه ميتوان براي اصلاح ساختار ها و كاهش حجم ستادها بهرهگرفت؟
15ـ احياي معاونت پرورشي ، توسعه فعاليتهاي قرآني و تربيت بدني در شرايط كنوني در هر يك از واحدهاي آموزشي چگونه ميسراست؟ نحوة تعامل و مشاركت هر يك از نهادهاي دانشآموزي و شخصيتهاي تربيتي در محيط مدرسه چگونه مؤثر است؟ ( شوراي دانشآموزي ، مدير ، ناظم ، معلم پرورشي ، مشاورين ، معلم ورزش ، معلم ديني و قرآن ، معلمان ساير دروس ، بسيج دانش آموزي ، انجمن اسلاميدانشآموزان ، هلال احمر ، هيأت مذهبي ،انجمن اولياء و مربيان و ... ) ارتباط مؤثر مساجد محل ، كانونهاي فرهنگي و تربيتي و فرهنگسراها و بسيج محلات و ... چگونه ميتواند با فعالين امور تربيتي و پرورشي مدارس بطور روشمند برقرار و نهادينه گردد؟
-نقش معلمان و دبيران مورد توجه دانشآموزان در امور تربيتي مدارس و تأمين نياز موجود مربيان پرورشي را چگونه ارزيابي مينمائيد؟ چگونه ميتوان دانشآموزان نخبه و ارشد را در امور پرورشي ساير دانش آموزان نقش آفرين نمود؟ چقدر امكانپذير است كه پدران و مادران دانشآموزان مدرسه را براي اجراي فعاليتهاي پرورشي مدارس بصورت فوق برنامه دعوت به همكاري نموده و انتظار موفقيت براي اجراي برنامههاي پرورشي مدارس داشت؟
- چگونه ميتوان امكانات ورزشي در اختيار سازمان تربيت بدني در ساعات كار مدارس براي تقويت ورزش مدارس بسيج نمود و بالعكس چقدر ميتوان از محيطهاي مدارس و امكانات ورزشي آنها در خارج از ساعات كار عادي مدارس براي ورزش مردم در محلات استفاده نمود؟ نوع تعامل مديران ، معلمين پرورشي و كادر مدرسه با دانشآموزانيكه به سن بلوغ رسيدهاند در مقايسه با دانشآموزان نابالغ چه تفاوتهايي بايد داشته باشد؟
16ـسفرهاي استاني هيأت محترم دولت چگونه ميتواند براي رفع نيازهاي عمراني و فرهنگي سازمانهاي آموزش و پرورش استانها خصوصاً در مناطق محروم و غيربرخوردار چاره ساز باشد؟ براي ارتقاي سطح پوشش كودكان لازم التعليم روستايي ( احداث مجتمعهاي شبانهروزي ، مدارس روستا مركزي و اياب و ذهاب دانشآموزان ، ... ) و ايجاد فضاي پرورشي ( اردوگاهها ، مراكز مشاوره ، سالنهاي تربيت بدني ، ... ) براي حل مشكل مسكن فرهنگيان ( طرح مسكن 99 ساله ، خانه هاي سازماني ، كمك به وام مسكن و ... )، توسعه و تجهيز فضاهاي آموزشي ( تأسيس آموزشكدههاي فني و حرفهاي ، تجهيز سايت كامپيوتر ، آزمايشگاههاي كارگاههاي دبيرستانها و فني و حرفهايها و .. ) و برقراري امكانات مخابراتي و اينترنتي ، ايجاد هنرستانها و دبيرستانهاي كار و دانش در جوار شهركها و مجتمعهاي صنعتي ، صنايع بزرگ ، مجتمعهاي كشت و صنعت و ... ) هيأت محترم دولت و استانداران در جريان سفرهاي استاني چگونه ميتوانند مشاركت و آموزش و پرورش را ياري نمايند؟
17ـ پيشنهادات اصلاحي در هر يك از حوزههاي كاري آموزش و پرورش نظير فني و حرفهاي ، كار و دانش ، آموزش نظري ، آموزش عمومي، آموزشكدهها ، مراكز تربيت معلم و تربيت دبير ، مدارس شاهد و ايثارگر ، مدارس تيزهوشان ، مدارس كودكان استثنايي،تأليف و تدوين كتب درسي ، كانون پرورش فكري، بينالمللي ، سوادآموزي ، باشگاه دانشپژوهان جوان ، پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش ، مدارس عشايري ، مدارس راهنمايي و ... كدامند؟
راههاي ارسال پاسخها:
نشاني : تهران – خيابان شهيد سپهبد قرني – نرسيده به نقاطع خيابان سميه – ساختمان مركزي وزارت آموزش و پرورش طبقه چهارم اداره كل روابط عمومي صندوق پستي :تهران 1516-11365
پست الكترونيكي Email : medu@ medu . ir
نمابر : 82282172 |