معرفی رشته ی بیوتکنولوژی پزشکی (زیست فناوری پزشکی)
معرفی کلی تر:
رشته بیوتکنولوژی یک رشته کاربردی و میان رشته ای مهندسی علوم است که قلمرو آن حداقل ۳۳ حوزه تخصصی علوم را در برمی گیرد. این رشته در کشور ما از سال ۱۳۷۸ در دانشکده علوم دانشگاه تهران در مقطع دکترای پیوسته ارائه می شود.
این رشته از سه مرحله کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تشکیل شده است که دانشجویان در مرحله کارشناسی پس از گذراندن موفقیت آمیز۱۳۲ واحد دروس مشترک معرفتی- نظری، علوم پایه، پزشکی، مهندسی و مبانی بیوتکنولوژی به اضافه آموختن زبان انگلیسی در حد ۵۵۰ نمره تافل و آشنایی کامل با یک زبان برنامه نویسی کامپیوتر در صورتی که معدل آنها در هر نیمسال تحصیلی ۱۵ باشد، می توانند وارد مرحله دوم یعنی مقطع کارشناسی ارشد شوند که در این مقطع یکی از ۶ گرایش بیوتکنولوژی میکروبی، بیوتکنولوژی پزشکی، بیوتکنولوژی محیطی و دریایی، بیوتکنولوژی مولکولی، فرآورش زیستی و بیوتکنولوژی کشاورزی (گیاهی) را انتخاب کرده و بعد از گذراندن ۴۸ واحد در یکی از گرایشهای تخصصی، و انجام معادل ۶ واحد پژوهشهای انفرادی و ارائه ۲ واحد سمینار از مقطع کارشناسی ارشد فارغ التحصیل می شوند. در این مرحله در صورتی که میانگین نمرات دروس مقطع کارشناسی ارشد آنها حداقل ۱۶ باشد، می توانند در امتحان جامع شرکت کنند و در صورت موفقیت در این امتحان، وارد مرحله دکترای تخصصی (Ph.D) خواهند شد و رسما برای ثبت پایان نامه دکتری اقدام کنند.
به عبارت دیگر دانشجویان این رشته نیز برای ورود به مقطع کارشناسی ارشد و دکتری باید شرایط لازم را داشته باشند، یعنی باید میانگین معادل بالایی داشته و در آزمون جامع موفق شوند اما در یک آزمون رقابتی شرکت نمی کنند.
کاربرد و زیر شاخه ها:
زیست فناوری در 4 زمینه کلی کاربرد دارد که این زمینه ها شامل علوم پزشکی(Red Biotechnology)، کشاورزی(Green biotechnology)، دریای(Blue Biotechnology) و صنعتی (white Biotechnology) هستند البته این زیر شاخه ها و کاربردها را به صورت دیگری نیز می توان تقسیم بندی کرد که در ذیل به آن اشاره خواهد شد:
پزشکی: کاربرد زیست فناوری در زمینة علوم پزشکی و دارویی، موضوعات بسیار گستردهای مانند ابداع روشهای کاملاً جدید برای "تشخیص مولکولی مکانیسمهای بیماریزایی و گشایش سرفصل جدیدی به نام پزشکی مولکولی"، "امکان تشخیص پیش از تولد بیماریها و پس از آن"، "ژندرمانی و کنار گذاشتن (نسبی) برخورد معلولی با بیمار و بیماری"، "تولید داروها و واکسنهای نوترکیب و جدید"، "ساخت کیتهای تشخیصی"، "ایجاد میکروارگانیسمهای دستکاری شده برای کاربردهای خاص"، "تولید پادتنهای تکدودمانی (منوکلونال)" و غیره را در بر میگیرد.
کشاورزی: رشد فزآینده جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای مواد غذایی در دهههای اخیر موجب شد تا در زمینة علوم کشاورزی و مواد غذایی شاهد یک گذر جدی و اجتنابناپذیر از کشاورزی سنتی به کشاورزی پیشرفته و بکارگیری روشهای نوین زیست فناوری در تولید محصولات زراعی و دامی باشیم. همانگونه که میدانیم، گیاهان، اصلیترین و مهمترین منابع تجدید شونده جهان هستند که علاوه بر تأمین غذای آدمی و حیوانات، نیازهای غیرتغذیهای، شیمیایی و صنعتی هم توسط آنها مرتفع میگردد. به همین دلیل، کاربرد روشهای مهندسی ژنتیک و زیست فناوری برای افزایش کمی و کیفی محصولات از یک سو و کاهش هزینهها و زمان تولید از سوی دیگر، استفاده از این روشها در شاخههای گوناگون کشاورزی را بسیار ارزشمند کرده است.
دریایی: زیست فناوری دریایی یكی از حوزههای در حال رشد است كه با كمك آن، از موجوداتی مانند ماهی، جلبك و یا باكتریها بهطور مستقیم و غیرمستقیم استفاده میشود. مهمترین فواید زیست فناوری دریایی به شرح زیر است:
1- تولید فرآوردههای جدید و اصلاحشده
2- فراهم آوردن تكنیكهای جدید جهت ردیابی، ارزیابی، ذخیره، حفاظت و مدیریت اكوسیستمهای دریایی
3- شیلات و پرورش آبزیان (Aquaculture) به صورت پایدار و مطمئن
صنعتی: به فرآیند کاربردهای صنعتی این فناوری می پردازد. مثالی در این باره طراحی یک اوگانیسم به منظور تولید یک ماده شیمیایی سودمند است. مثال دیگر استفاده از آنزیم ها به عنوان کاتالیست های صنعتی است. به طور کلی این شاخه به منظور تولید لوازم و ابزارهای پرکاربردتر و مطابق با محیط زیست بنا نهاده شده است.
دسته بندی دیگر برای شاخه های این فناوری می تواند بر اساس آنچه که در حال انجام روی این علم است باشد مثلا مهندسی بافت یعنی تولید یک بافت تحت کنترل در آید یا شرایط را برای تولید بافت مورد نظر فراهم کرد، مهندسی پروتئین که یکی از اهدافش ایجاد تغییر مطلوب در پروتئینها برای ایجاد امکان استفادهی بهتر از آنهاست، مهندسی ژنتیک که اساس آن تولید DNA نوترکیب با استفاده از کلونینگ ژن میباشد. ژن کلونینگ منجر به ایجاد روشهای سریع و کارآمد توالییابی DNA شد و در نهایت در سال 1990 با انجام پروژهی مهم توالییابی ژنوم (شامل پروژهی ژنوم انسان که در سال 2000 کامل شد) استفاده از این روشها و تکنیکها به نقطهی اوج خود رسید. اما کاربرد کلونینگ ژن فراتر از تعیین توالی DNA است. با استفاده از این تکنیک دانشمندان زیست مولکولی توانستند به مطالعهی چگونگی تنظیم ژنها بپردازند و تأثیر اختلال تنظیم ژن را در بیماریهایی نظیر سرطان دریابند. همچنین این تکنیکها در تولید انبوه پروتئینهای خاص نظیر انسولین که ترکیبات مهم در پزشکی و فرایندهای صنعتی میباشند کاربرد دارند.
خلاصه وضعیت در ایران:
هرچند توجه به بیوتكنولوژی در ایران، تنها با چندین سال تاخیر نسبت به بسیاری از كشورهای جهان، در اواسط دهه 80 میلادی (60 هجری) آغازشده است، ولی اگر امكانات و منابع تخصیصیافته به بیوتكنولوژی كشور را بررسی كرده ومنصفانه قضاوت نماییم، سرآغاز توجه نسبتاً جدی به مقولة بیوتكنوژی نوین در ایران طی5سال اخیر بوده است. در دهههای اخیر كه بسیاری از كشورهای جهان، مرحله ایجاد ساختار و انجام پژوهشهای بیوتكنولوژی را پشت سر گذاشته و به مقوله گسترش تولیدات صنعتی و تجاریسازی فرآوردههای بیوتكنولوژیپرداختهاند، در ایران همچنان در شروع بحث ایجاد ساختار و پژوهشهای بنیادی این فناوری هستیم.با عنایت به دستاوردها و توانمندیهای ویژه بیوتكنولوژی، بایستی در كشور ما نیز همچون سایر كشورها، توسعة بیوتكنولوژی گامی مهم در جهت رسیدن بهاستقلال و خودكفایی اقتصادی، به خصوص در بخش كشاورزی و تأمین احتیاجات جمعیت روبهرشد دانسته میشد، اما مرور فعالیتهای كشور در زمینه بیوتكنولوژی بیانگر این واقعیت است كه روند رشد این فناوری در كشور بسیار كند بوده است و هنوز نتوانستهایم به نقطه مطلوب و شایسته در این زمینه دست یابیم. اگر چه ایران طی چند سال اخیرتوانسته است گامهای بلندی برای كسب دانش فنی، تهیه تجهیزات مورد نیاز این فناوری وكاهش فاصله با جهان بردارد؛ اما با توجه به سرعت بسیار بالای پیشرفت این علم، این سرمایهگذاریها به هیچ وجه كافی نبوده است. این در شرایطی است كه كشور از نقاط قوت وتوانمندیهای بالقوه بسیار زیادی در این زمینه برخوردار است. وجود مراكز و موسسات تحقیقاتی معتبر و نیروی متخصص ماهر كه بعضاً از فرصتهای اندك استفاده كرده ودستاوردهای پژوهشی و حتی تولیدی قابلتوجهی نیز برای كشور به ارمغان آوردهاند، ازجمله این توانمندیها میباشند.
دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی عمده در این زمینه در ایران فعالند که از آن جمله می توان به پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، انجمن بیوتکنولوژِی ایران و موسسه تحقیقات بیوتکنولوژِی کشاورزی اشاره کرد.
مدارك تحصيلي مورد پذيرش برای شرکت در آزمون کارشناسی ارشد این رشته در وزارت بهداشت
كليه كارشناسي هاي علوم پزشكي- كارشناسي زيست شناسی- بيوتكنولوژي- دكتري حرفه اي پزشكي- علوم آزمايشگاهي- داروسازي- دامپزشكي
دروس امتحاني و ضرايب مربوطه
1. بیولوژی سلولی و مولكولی (2)
2. شیمی عمومی (2)
3. میكروبشناسی (2)
4. زبان عمومي (3)
منابع وزارت بهداشت:
بیولوژی سلولی و مولكولی
بیولوژی سلولی و مولكولی - دكتر احمد مجد - دكتر سید محمد علی شریعت زاده
بیولوژی سلولی و مولكولی - دكتر رسول صالحی
Molecular cell Biology - H. Lodish
شیمی عمومی
Chemistry A Conceptual Approach - Mortimer
میكروبشناسی
Microbiology - Walker Et Al
Microbiology - Jawetz Et Al
Zinsser Microbiology - Jokike et Al
Diagnostic Microbiology - Fineguild ( Baily Scoit)
Microbiology – Murray
زبان عمومي
درس زبان بصورت عمومي _ شامل درك متون و واژگان عمومي زبان در سطح انگليسي متوسط به بالا برگزار مي شود. لذا جهت آماده شدن براي آزمون فوق الذكر مطالعه كتابهاي زير مي تواند مفيد باشد :
جلدهاي 1 ,2 و3 1 Reading and thinking in English
جلدهاي 2 و3 2 Reading through Interaction
Expanding Reading skills
Developing Reading skills
Mosaic 1 Reading ( intermediate – high intermediate)
و آخر اينکه در سال تحصيلی 91-90 تعداد 80 نفر در مقطع کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی از طرف وزارت بهداشت درمان آموزش پزشکی جذب دانشگاه های علوم پزشکی کشور شدند.
در ضمن می توانيد ظرفیت پذیرش سایر رشته ها در مقطع کارشناسی ارشد وزارت بهداشت را از طریق سایت زير مشاهده نمایید:
http://www.sanjeshp.ir/arshad_91/apx/Et11-91.pdf
موفق و موید باشید – سبحان فائزی
مطالب مشابه :
ليست كتابها
کتاب اقتصاد دفاع / کیت هارتلی و تاد ساندلر 5 – اقتصاد سنجی / اچ. آر. صدیقی ، کی. ا. لادلر 6 – 900
معرفی رشته ی بیوتکنولوژی پزشکی (زیست فناوری پزشکی)
و مبانی بیوتکنولوژی به اضافه آموختن زبان انگلیسی در حد ۵۵۰ نمره تافل و کیت های
سختی آب
در ایران معمولا از کیت های خاصی استفاده می دانلود کتابهای تافل-IELTS دانلود کتاب تافل-Toefl
خوش تیپ ترین زنان بازیگر و خواننده از دید سایت یاهو
کتاب های ریاضیات و تافل. فیلم های کیت میدلتون دوست داشتنی نیز در این تصویر، لباس بسیار
دانلود فایل صوتی فن ترجمه دکتر آموخته
» کتاب دینامیک : فایل صوتی زبان انگلیسی (تافل) » مشهد کیت » توییت
شاد و سلامت: امتحان تف کبک (2)
برای قسمت écouter هم هر جلسه CD کتاب تف رو یه قسمتیش رو میذاشتن که جواب (کیت جون) لغات تافل.
آموزش زبان به صورت مجازی
نمای کامل و ساخت کیت روبات مربوط به آزمون تافل در قالب جملات انگلیسی کتاب plc آقای ماهر
بسته طلايي موفقيت در آزمون کارشناسي ارشد
یزد کیت. مجله 15- چگونه براي تافل و ielts آماده کتاب آموزش سیستم اعداد هگزا دسیمال و کاربرد
برچسب :
کتاب تافل کیت