بررسي جايگاه و تأثير سمفوني رنگ و نور در معماري پسامدرن كتابخانه­ ها

بررسي جايگاه و تأثير سمفوني رنگ و نور در معماري پسامدرن كتابخانه­ ها

سميه سادات آخشيك[1]

 

اگر فلسفه روح زمان و معماري، كالبد زمان است، با عوض شدن روح زمان كالبد زمان هم عوض مي­شود.

 

چكيده[2]

جستجو در اسرار و عناصر معماري كهن، ما را معترف به گسست ناپذيري انسان، طبيعت و عرفان مي­سازد و چنين است كه مردم و معماران كهن با رويكردهاي سنجيده به طبيعت احترام گذاشته و آن‌را مورد مداقه قرار داده و خردمندانه با طبيعت زيسته و در معماري خود به­كار گرفته­اند و هر تماشاگري با گذر از كنار آن بي هيچ­گونه مقاومتي، جذب مغناطيس نيرومند آن خواهد شد. الگوي متقارن پيچيده هندسي رنگ و نور، تركيب تزيينات چوبي و شيشه­هاي رنگي، كاربرد آن­ها و تأثيرپذيريشان در معماري موجب شده است كه بناها به ارگانيسم زنده­اي تبديل شوند. از آنجايي كه نور مورد استفاده در معماري كهن، تركيبي از رنگ ساخته شده است بنابراين بايد گفت كه اين اثر رنگ است كه حيات را معنا مي بخشد و عنصري بس تاثيرگذار بر زيست مي باشد. كتابخانه­ها نيز مي­توانند با تأثير پذيري از نقش رنگ در معماري و استفاده از صفت­هاي تغيير پذير رنگ­ها (فام، درخشندگي و پرمايگي) با توجه به اثرات روانشاختي آن­ها به فضاي كتابخانه­ها معناي ديگري بخشيده و اين فضاها را در صبحگاهان با نورافشاني رنگ آبي در پيش از طلوع خورشيد، سايه هاي زرد در ميان روز، سبز در مناظر و سرخ در غروب خورشيد حياتي دوباره بخشند. در اين مقاله سعي شده است تأثير پذيري انسان پسامدرن از جادوي رنگ و نور در معماري با الهام پذيري از معماري كهن مورد بررسي قرار گيرد و به ضرورت به­كارگيري تركيبي كارآمد، هوشمندانه ومتناسب از رنگ­ها در طراحي داخلي كتابخانه­ها پرداخته شود. در پايان، بررسي مختصري از وضعيت به­كارگيري رنگ­ها در معماري­هاي كنوني كتابخانه­ها ارائه گرديده است.

 

كليدواژه­هاي موضوعي:معماري كتابخانه­، معماري پسامدرن، رنگ، نور

 

مقدمه

معماري به عنوان اجتماعي­ترين هنر بشري مرتبط با فضاي اطراف انسان،عبارت است از علم و هنر و شكل بخشي به فضاي زيست انسان. به­عبارت ديگر، معماري به­وجود آورنده فضايي است كه انسان را از عوامل طبيعي مصون مي­دارد و فعاليت­هاي زندگي فردي و اجتماعي وي را در بر گرفته و به نيازهاي مادي و معنوي وي پاسخ مي­گويد. براساس مطالعات، به­طوركلي براي معماري سه بخش اصلي قائل مي شوند. اگر كسي توانست اين سه بخش را به خوبي به انجام برساند، در معماري مي تواند موفقيت خوبي كسب نمايد؛ تفكر درست، خط كشيدن درست و انتقال درست سه بخش عمده معماري مناسب به­حساب مي­آيند. تا زماني­كه مباني نظري مشخصي نداشته باشيم و آن را نتوانيم درست تعريف كنيم، تفكر درست حاصل نمي شود و تا زماني كه بخشي از زمان و تلاشمان را براي معماري و آن هم درست فهميدن آن و درست ايده دادن نداشته باشيم، خط كشيدن درستي در كار نيست و اين قسمت سوم  داراي بخشي اكتسابي است كه بايد جستجوكرد و ياد گرفت.

 

جذبه معماري­هاي كهن ما را وادار مي­كند كه به گسست ناپذيري انسان، طبيعت و عرفان اعتقاد ورزيم. مردم و معماران گذشته، از زمان­هاي دور با رويكردهايي سنجيده به طبيعت احترام گذاشته و آن را مورد مداقه قرار داده و خردمندانه با طبيعت زيسته­اند. خلق عناصر معماري در اكثر آثار باستاني در ازمنه گذشته، حاصل عشق و تمايل به ارتباط هم زيستانه با طبيعت بوده است و اين چنين بود كه گرايش هاي عرفاني در هنر معماري گذشته به وفور مشاهده مي­شود. يافت اسرار طبيعت و آميزش آن با خلاقيت و نوآوري توانسته است سازه هايي بس افسونگر در معماري بيافريند و اين همه در پناه همبستگي انسان و طبيعت و خلق هنر عرفاني است و بايد چنين گفت كه معماراني كه تركيب هاي رنگ و باد را در معماري خود آميخته­اند شاگردان لئوناردو داوينچي هستند كه با كلامي دانته وار گفته بود " هنر بايد با طبيعت سازگار باشد". حفظ وفاداري به طبيعت، در بسياري از راهبردهاي منتهي به خلاقيت معماري تأثير گذاشته است. خاصه اينكه اين نوع ديدگاه به طبيعت و حفظ وفاداري نسبت به اسلوب طراحي معماري كهن در نگرش معماري پسامدرن بيش از پيش مورد عنايت است. بنابراين، آنچه در باب معماري فضاهاي كتابخانه­هاي امروز مطرح است اين است كه مي­توان به مدد اين نگرش و با تأثير پذيري از طبيعت در به­كارگيري رنگ و نور به معماري كتابخانه­ها رنگ و بويي خاص بخشيد و كاربران و مراجعان اين مراكز را جهت بهره­مندي بيشتر از كتابخانه­ها ترغيب نمود و فضايي مطلوب را كه برگرفته از طبيعت دروني ايشان و در عين حال مطابق با معيارها و ضوابط علمي و بر پايه مطالعات روانشناختي و جامعه شناختي است طراحي نمود. از اين­رو اين مقاله بر آن ­است تا ضمن نگاهي مختصر به مباحث معماري پسامدرن و درونمايه­ها و پارادايم­هاي حاكم بر اين نگرش، به بررسي اثرات رنگ و نور در معماري پسامدرن فضاهاي كتابخانه­اي بپردازد و ضمن ارائه نمونه­هايي از اين معماري­ها، هريك از اين عوامل و به­كارگيري مطلوب آن­ها را در معماري مراكز كتابخانه­اي تحليل نمايد.

 

نظريه هاي پسامدرن در معماري

نظريه­هاي پسامدرن در معماري، برخاسته از ديدگاه­هاي پسامدرن است كه تأثيرات شگرفي بر معماري و به­ويژه معماري مدرن نهاده و آن را متحول ساخته است. در انديشه معماران پسامدرن، سبك به صورت دوگانه‌اي به وجود مي­آيد و داراي ظاهري عامه­پسند و طرفدار عقايد جمع است. معماران اين دوره كه ديگرمعماري مدرن را كارآمد و آرماني نمي‌يابند، با رجعت به گذشته و تاريخ معماري،نشانه‌هايي را از آنها در معماري خود مورد استفاده قرار مي‌دهند[3].

 

معماري پسامدرن، سه ويژگي مهم دارد:

 

اول اينكه ايده­ي معماري بين المللي را رد مي­كند و به زمينه­گرايي در معماري اعتقاد دارد. از نظر ونچوري[4] ساختمان­ها نمي­توانند همه داراي يك فرم و فلسفه باشند و بايد در طراحي معماري به خصوصيات فرهنگي، اجتماعي، شرايط اقليمي، ويژگي­هاي شهري و حتي نحوه­ي زندگي روزمره­ي اهالي و عادات آنها توجه كرد. دومين ويژگي پيرامون مساله­ي تزيينات در معماري مطرح مي­شود: ونده رو[5] از پيشگامان معماري مدرن، در مورد استفاده از تزيينات در ساختمان­ها شعار "كمتر بيشتر است" يا (less is more) را مطرح كرد ولي ونچوري در پاسخ به اين شعار مي گويد "كمتر كسل كننده است “(less is bore). از نظر پست مدرنيست ها، معماري تنها تكنيك و تكنولوژي نيست بلكه مسائل بسيار پيچيده و متضادي در ساختمان وجود دارد كه نمي­توان آنها را ناديده گرفت و يا حذف كرد. سومين ويژگي كه چارلز جنكز[6] در كتاب خود يادآور مي­شود: "ساختمان پست مدرن داراي دوگانگي در قواعد و مفاهيم است يكي براي قشر روشنفكر و ديگري براي عامه­ي مردم[7]".

 

در آغاز اين بحث، گذري كوتاه بر مفهوم پسامدرن خواهيم داشت و در ادامه عوامل پارادايم­ها و درونمايه­هاي شكل دهنده اين نگرش را به­طور كلي و پس از آن در معماري شرح خواهيم داد.

 

تفكر پسامدرن و خاستگاه­هاي آن

پسا­مدرنيسم، اصطلاحي است كه در زمينه­هاي مختلف معاني متعدد دارد. كلمه مدرن از واژه لاتين Modernus به معناي «از هم اكنون» مي­باشد. پسامدرن را بايد براساس پارادوكس آينده (Post) و پيشين (Mode) درك كرد.

 

پسامدرنيسم يعني پذيرفتن چيزي فراتر از واژه يا به بيان دقيق­تر، مجموعه عقايد پيچيده­اي است كه به عنوان حيطه‌‌‌‌اي از مطالعات آكادميك و در قالب واژه هايي چون فرانوين گرايي، فراتجدد گرايي، پسانوين گرايي و فرا صنعتي نيز مطرح گرديده است ( عباس زاده، 1386، ص 5).

 

آنچه مسلم است اين است كه توصيف پسامدرنيسم دشوار به نظر مي‌‌‌‌رسد، زيرا مفهومي است كه در انواع گسترده‌‌‌‌‌اي از حيطه­هاي موضوعي و مطالعاتي از قبيل هنر، معماري، موسيقي، فيلم، ادبيات، جامعه‌‌‌شناسي، ارتباطات، مد، تكنولوژي و غيره نمايان شده ‌‌‌است (كلاجز،83). به­طور خلاصه، مي­توان پسامدرنيسم را پيكره پيچيده و در هم تنيده و متنوعي از انديشه­ها، آرا و نظرياتي دانست كه در اواخر دهه ۱۹۶۰ ميلادي سر برآورد و جهتي ساختار شكنانه داشت. 

 

در قلمرو معماري، طراحان پسامدرن بر اين عقيده هستند كه به­راحتي مي­توان تاريخ را دور زد و تاريخ معماري را به شيوه­هايي اصيل، تازه و بديع مجدداً به هم پيوند زد. پسامدرن اصولا تلفيق گزينشي هر سنت با سياق پيش از خود مي باشد؛ هم ادامه مدرنيسم است و هم فراتر رفتن از آن.

 

پسا مدرنيسم در سراسر اروپا و ايالات متحده به ويژه در محافل آكادميك و در ميان دانشگاهيان، معماران، هنرمندان و حتي مجريان برنامه­ها و تبليغات و رسانه­هاي گروهي و مطبوعات اشاعه و گسترش يافت. واژه پسامدرن گفتمان­هاي فراوان و متعددي را در پي داشته است، روندي كه همچنان ادامه دارد. هابرماس معتقد است كه كاربرد "پسا" بيشتر تداوم جرياني را ثابت مي كند، نه پايانش را. در اين تفكر، تاًكيد بر وجه محلي يا بومي در مقابل قطب بندي جهاني و فردي، عيني و ذهني پيشي مي­گيرد. در تفكر پسامدرن، هنر صرفاً يك تجربه زيبا شناختي نيست، بلكه روش شناخت جهان است. هنر دردنياي پسامدرن نه تعلق به چارچوب ارجاعي و معيار داوري خاصي است و نه به پروژه يا اتوپياي خاصي تعلق دارد. از مهم­ترين مضامين پسامدرنيته مي­توان به موارد زيراشاره نمود:

 

۱- ترديد در اين باره كه هرگونه حقيقت انساني، بازنمايي عيني و ساده­اي از واقعيت است.

۲- توجه و تأكيد بر نحوه كاربرد زبان از سوي جوامع براي ساختن واقعيات مورد نظر خود، اينكه جوامع چگونه از زبان براي ايجاد واقعيات استفاده مي­كنند.

 

۳ - ترجيح دادن يا اولويت قائل شدن براي بومي، محلي، عيني و اخص در برابر، جهاني، انتزاعي و اعم.

 

۴- تجديد علاقه يا توجه دوباره به روايت داستان و داستان سرايي.

 

۵ - پذيرش اين نكته كه توصيف هاي متعدد و متفاوت از واقعيت را همواره نمي­توان به شيوه­اي قطعي و نهايي، يعني عيني و غير انساني، در برابر يا عليه يكديگر به­كار گرفت.

 

۶ - تمايل به پذيرش و قبول چيزها آن­گونه كه در سطح و ظواهر قرار دارند، به­جاي جستجو.

 

اكثر اين مضامين با هم جور بوده و مناسب هم به­نظر ­رسند، ولي با اين وجود، وضعيت پسامدرن از نوعي تنش يا آشفتگي خاصي برخوردار است، از يك سو تمايل به سمت تجزيه، پراكندگي و افتراق و از سوي ديگر جستجو براي يافتن چارچوب­هاي وسيع­تري براي مفاهيم است.

 

پارادايم­هاي نظري تعيين كننده پسامدرنيسم

پسامدرنيسم عموماً حاكي از وفور پارادايم­هاي نظري و چارچوب­هاي ايدئولوژيكي است كه بحث­هاي درونمايه­اي را سازمان مي­دهند. به جهت بهره­گيري از ايده­هاي پسامدرنيسم در معماري كتابخانه­ها لازم است گذاري كوتاه بر اين پارادايم­ها داشته باشيم. اين پارادايم­ها عبارتند از: پديدارشناسي، زيبايي شناسي امر متعالي، نظريه زبان شناسي، ماركسيسم و فمنيسم (نسبيت، 1386):

 

-        پديدارشناسي

 

پديدارشناسي موجب رويكردي پسا مدرن به مكان، چشم انداز و فن ساخت در معماري شده است و با مورد توجه قرار دادن كنش متقابل ميان كالبد و محيط اطراف آن به تفكري فلسفي تبديل شده است. پديدارشناسي در معماري مستلزم توجهي عميق به چگونگي ساخته شدن چيزهاست.

 

-        زيبايي شناسي امر متعالي

 

زيبايي شناسي همانند پديدارشناسي، پارادايمي فلسفي است كه به خلق و دريافت اثر هنري مي­پردازد. امر متعالي، مقوله منحصر به­فرد و مهم زيبايي شناسي در درون پسامدرن است. امر متعالي به علت نقشي كه به مثابه بيان خاص مدرنيته دارد، مقوله زيباشناختي مهم و در شرف ظهور دوران پسامدرن را شكل مي­دهد.

 

-        نظريه زبان شناسي

 

در اين پارادايم، توجهي دوباره و همزمان به معنا و نمادگرايي در معماري مدنظر است. معماران به مطالعه اين موضوع پرداخته­اند كه معنا چگونه در زبان انتقال مي­يابد و چگونه از طريق "همانندي زبان شناختي" اي كه با معماري دارد، دانش زبان شناسي را به­كار مي­بندد. مسأله مورد توجه در اين پارادايم اين است كه معماري، همچون زبان، تا چه حد قراردادي است و آيا افراد خارج از حوزه معماري مي­توانند درك كنند كه قراردادهاي آن چگونه معنا را به­وجود مي­آورند يا خير. از نقطه نظر زبان شناختي، و در چالش با عملكردگرايي مدرن به مثابه تعيين كننده فرم، اين بحث مطرح شد كه ابژه­هاي معمارانه فاقد هرگونه معناي ذاتي و دروني اند اما مي­توانند معنا را از طريق قراردادهاي فرهنگي، بسط و گسترش دهند. نظريه زبان شناسي پارادايمي مهم در تجزيه و تحليل دغدغه­هاي عمومي پسامدرن يعني خلق و دريافت معنا است.

 

-  ماركسيسيم

پارادايم ماركسيستي، پارادايم تأثيرگذاري است كه در مطالعه معماري دوران پسامدرن، به­خصوص در ارزيابي مجدد شهر و نهادهاي آن به­كار گرفته شده است. نظريه پردازان ماركسيست، با بازنگري همه جانبه موضوعات سياسي،از نقد شهري پسامدرن حمايت مي­كنند.

 

- فمنيسم

در اين پارادايم، رويكردهاي انتقادي كه خواهان برابري، شموليت و نفي تعصب اند تحت عنوان "انتقاد از ديگري" مباحث معماري و ديگر هنرها را از صرف زمينه­هاي شكلي به­سوي زمينه­هاي فرهنگي، تاريخي و اخلاقي سوق داده­اند. نقد فمنيستي معماري بر آن است تا نظريه و عمل را در واقعيت اجتماعي- سياسي به­كار گيرد.

 

معماري پسامدرن

 

به معماري پسامدرن، معماري پاپ Popular Architecture يا معماري مردمي هم مي­گويند، چون در اين نوع معماري از احجام و تزيينات و رنگ­هاي عامه پسند و جالب توجه براي سطح درك عموم استفاده مي­شود.

 

درونمايه­هاي پسامدرن معماري

 

حداقل شش مورد از برجسته­ترين درونمايه­هاي عامي را كه شاكله نظريه­هاي پسامدرن معماري هستند مي­توان برشمرد:

 

- درونمايه اول: تاريخ و تاريخ­گرايي

 

تاريخ و تاريخ­گرايي كه در بحث پسامدرن مطرح است، متضمن دو نكته است:

 

1-    رويكردي كه متوجه سنت­هاي گذشته است         

 

2-    كنش هنري كاربرد فرم­هاي تاريخي

 

معماران تاريخ­گراي پسامدرن، عناصر كلاسيك يا ديگر سبك­هاي گذشته را در اعمال هنرمندانه­اي چون بازسازي اصيل و واقعي به­كار مي­برند و اين امر، آشكارا نشان مي­دهد كه فرم­هاي تاريخي، به علت تداعي­ها و معاني كه واجد آن هستند، براي افراد معاصر ارجمند و با ارزش مي­باشند.

 

-        درونمايه دوم: معنا

 

معنا در معماري، حاصل شرايط و مقتضيات خلق و ايجاد آن است و اين امر دلالت بر آن دارد كه آنچه براي معماري امري بيرئني و فرعي است (آنچه به­راحتي مي­توان مجموعه عملكردهايش ناميد) ، اهميتي حياتي داردو نقش معماران پسامدرن، تغيير شكل آرمان و تبديل آن به يك مدل فيزيكي است.

 

-        درونمايه سوم: مكان

 

در ديدگاه معماري پسامدرن، معماري در ظاهر و به­گونه­اي نمادين، بر نيروهاي طبيعت فائق آمده است تا سرپناهي را ايجاد كند و جايگاه بشر در جهان طبيعي، هنوز هم يكي از كاركردها و وظايف معماري است. وظيفه ديگر معماري، آشكار كردن طبيعت با قرار دادن و بهره گرفتن از چشم انداز است.

 

-درونمايه چهارم: نظريه شهري

 

در دهه 1960، بازسازي شهري و ملاحظات حاد مدرن، بافت شهري را شكافته و غير قابل شناخت كرده بود. معماران كه طي چهل سال بيش­تر بر خلق ساختمان­هاي عيني و شيء گونه متمركز بودند، متوجه شدند كه هيچ بستر و زمينه­اي براي درك و فهم اين ابژه­ها و جود ندارد. سه ديدگاه پسامدرن شهري عبارتند از زمينه گرايي، توده گرايي و الگوي شهر معاصر جهاني.

 

-درونمايه پنجم: برنامه­هاي سياسي و اخلاقي

 

توجه و ملاحظاتي كه نظريه­پردازان معماري به سوالات متنوع سياسي و اخلاقي داشته­اند، در نقد شهري پسامدرن بازتاب داشته است. در دل چنين بحثي، اين موضوع نهفته است كه معماري به­عنوان يك رشته و نظام بايد چه نقشي را در جامعه ايفا كند. نقش اجتماعي معماري اغلب مبتني بر امكانات و اخلاقياتي است كه يك ديدگاه مستقل واجد آن است. وجه ديگري كه نظريه پسامدرن به آن توجه دارد، مربوط به تعهد در قلمرو سياسي است. اين امر اشكال متنوعي به­خود مي­گيرد از جمله احياء نقش رفاه اجتماعي از طريق معماري، تلاش در راستاي بهبود محيط و كيفيت زندگي، حمايت از حقوق بشر و التزام به مسائل شهري.

 

-درونمايه ششم: كالبد

مدرنيسم با كالبد و طبيعت كه هر دو ساختاري اندام­وار هستند، رابطه­اي ستيزه­جويانه داشته است. يكي ديگي از وجوه احياگرانه پسامدرن معماري، تمركز و تأكيد بركالبد طبيعي به مثابه مكان و محل معماري است.

 

 

عوامل تعيين كننده فرم ساختمان در معماري پسامدرن

در معماري پسامدرن، عواملي كه فرم ساختمان بر مبناي آن­ها شكل مي­گيرد عبارتند از:

 

۱- خصوصيات فرهنگي، اجتماعي، تاريخي و اقتصادي افراد كه از ساختمان استفاده مي­كنند.

 

۲- خصوصيات شهري مانند: خيابان، ميدان، كوچه، مغازه .

 

۳- شرايط اقليمي مانند: رطوبت، سرما، گرما، جنگل، صحرا .

 

۴- نحوه زندگي روزمره اهالي ساختمان، نيازهاي آن­ها و پيش زمينه­هاي ذهني آنان.

 

 

سمفوني رنگ ها در معماري

 

 

به گمان بسياري از پژوهندگان، كمتر مردمي در جهان به اندازه­ي ايرانيان به كيفيات رنگ و اثرات آن هوشياري و آشنايي داشته­اند. رنگ آميزي از دوران پيش از تاريخ در ايران رواج داشته و در ادوار بعدي در هنر و فنون نساجي، معماري و كاشي­كاري به نقطه اوج خويش رسيده است. كاربرد رنگ قرمز در تمدن سيلك مربوط به هزاره هاي پنجم پيش از ميلاد و انواع رنگ در دوره هاي بعدي، نمايانگر پيشينگي و پيوستگي تاريخچه رنگ و رنگ آميزي در ايران است.

 

تماشاگران پرسان، چون بر كرانه پر رمز بافت معماري­هاي  قديم كه در آنها از رنگ و نور استفاده كرده باشند گام بردارند، بي هيچ گونه مقاومتي، جذب مغناطيس نيرومند آن خواهند شد و شيفته­وار در اندرون سحر آن اسير شده و گويي آنكه اين تكه از عالم خاك، ارثيه­اي ماورايي است كه خدايگان در زمين چون آتش پرومته اي جاي گذاشته اند و سالياني است كه فروزان بوده و اكنون با تمام خستگي و بي مهري، هنوز شراره هاي آن طنازي مي­كنند (نبي پور،1383).

 

از نمونه­هاي مورد بررسي اين نوع معماري­ها مي توان به معماري رنگ و باد و نور در ساختماهاي قديمي بندر زيباي بوشهر اشاره نمود كه با توجه به فرسودگي بناها، اما با درخشش رنگ هاي متنوع در معماري اين نوع ساختمان­ها توجه هر بيننده اي را به خود جلب مي­كند. استفاده از رنگ براي ايجاد تقارن و هم آهنگي در تاريخ هنر ايران، وجهي ديگر از تاريحچه تقارن گرايي و زيباجويي را در اين سرزمين تشكيل مي­داده است. 

 

استفاده از رنگ ها در درمان و بهبود بيماري هاي روحي و جسمي، همواره مورد توجه درمانگران بوده است. امروزه با تابش 60 دقيقه اي نور با رنگ زرد، التهابات روده اي و گوارشي، با تابش 60   دقيقه اي رنگ آبي، آبسه ها را و با تابش 30 دقيقه اي سه بار در روز موضعي رنگ سبز، التهابات مفاصل درمان مي كنند. از اين رو مي بينيم كه معماران پسامدرن، با آفرينش هاي هنري خود در مجموعه بافت، نه تنها روح، احساس، هيجان، بلكه سلامت كالبدي ساكنين را فراهم آورده بودند و به يك زبان، چون خالقي بي همتا، با چرخش انگشتان هنرمند خود، جاودانه هايي آفريده اند كه چون روياي بيداري رخ نمايي مي­كنند.

 

تاثير رنگ ها در فضا

غايت و هدف همه مجاهدت هاي هنري بيرون كشيدن و استخلاص ماهيت و سرشت معنوي فرم و رنگ و آزادي آنها از زندان دنياي مادي است. رنگ زندگي است زيرا جهان بدون رنگ برايمان مرده جلوه مي­كند، رنگ­ها ايده آغازين و ثمره نور اصلي بدون رنگ هستند و مقابل آنها تاريكي بدون رنگ است. رنگ يكي از عناصري است كه در كنار نور، بافت، فرم و شكل بر ادراك بصري افراد از محيط تأثير مي­گذارد، اما در عين حال شايد بيشتر از هر مقوله ديگري در طراحي با آن به­صورت تصادفي برخورد مي­شود. رنگ، ابزار مهمي در جهت هدايت و القاء حالات رواني خاص به افراد و جوامع است. رنگ به كاهش خستگي و برانگيختن چشم كمك مي­كند. رنگ­ها زمينه متنوعي از تضادها را در ساعات مختلف روز پديد آورده و در هر ساعت، سايه روشن­هاي جديدي را به­وجود مي­آورند و فضا را متنوع و سرزنده مي­كنند. ضمن اينكه با استفاده از رنگ مي­توان به فضا يكپارچگي و وحدت بخشيد يا آن را متمايز و قابل شناسايي نمود.

 

 

واقعيت و اثر روحي- رواني رنگ، همان چيزي است كه آن را اثر رنگ مي­ناميم. عامل رنگ و اثر رنگ فقط در مورد چند مايگي­هاي هماهنگ قابل انطباق هستند. در تمامي موارد ديگر، عامليت رنگ تبديل به يك اثر جديد مي­شود (سيد صدر،1380). نكته­اي كه نبايد آن را از نظر دور داشت اين است كه اثر فضايي رنگ­ها داراي عوامل گوناگوني مي­باشد. نيرو و قدرت رنگ­ها در مورد عمق آن­ها در خود رنگ نهفته است. اين خصوصيات در تاريكي و روشني، سردي و گرمي، درجه اشباع و يا ميزان وسعت سطوح رنگ­ها جلوه مي­كند. همچنين تأثير هر رنگ، با موقعيت نسبي آن با رنگ­هاي همراه تعيين مي­شود. يك رنگ بايد با توجه به رنگ­هاي محيط اطرافش به­كار رود.

 

مطالعات روانشناسان در زمينه تأثير رنگ و نور بر ادراك انسان از فضا و زمان حاكي از تأثير رنگ بر حس وزن (سبكي و سنگيني)، دما (گرمي و سردي)، فاصله (دوري و نزديكي) و ابعاد (بزرگي و كوچكي) است. حتي مقياس زمان نيز در فضاهاي داراي رنگ­هاي مختلف، متفاوت است و مجموعه اين عوامل باعث مي­شود تا صرف­نظر از ساير عوامل محيطي و خصوصيات فضايي، دو فضاي يكسان با تركيبات رنگي مختلف، تأثيرات كاملاً متفاوتي را بر ادراك انسان بگذارند (محمدي و شكيبا منش، 1384).

 

رنگ ها نيروها و انرژي هاي درخشنده اي هستند كه چه به­طور آگاه و چه ناخود آگاه روي ما اثر مثبت و منفي خواهند داشت. هنرمنداني كه شيشه هاي رنگين خلق مي كنند از رنگ براي خلق چنان محيطي معنوي و اسرار آميز استفاده مي كنند كه انديشه هاي پرستش كنندگان را بر دوش شاهين معنويت به پرواز درمي آورند.

 

يكي از ملاحظات روانشناختي رنگ كه در كاربرد هنري آن اهميت دارد، بررسي تأثير متقابل رنگ ها است. جلوه يا اثر هر رنگ در جوار رنگ ديگر تغيير مي كند. هر رنگ نسبت به ديگري ميزان تيرگي يا روشني ذاتي اش را مي نماياند. معكوس كردن اين ترتيب طبيعي، ناسازگاري رنگي به بار مي آورد.

 

هر رنگ داراي سه صفت يا سه بُعد ديداري مستقلا تغيير پذير است: فام، درخشندگي و پرمايگي

 

فام، صفتي از رنگ است كه جايگاه آن را در سلسله ي رنگي ( از قرمز تا بنفش) – معادل با نور طول موج هاي مختلف در طيف مرئي – مشخص مي كند. قرمز، زرد و آبي را فام هاي اوليه مي نامند و چون مبناي ساير فام ها هستند، رنگ هاي اصلي نيز نام گرفته اند. فام هاي ثانويه عبارتند از: نارنجي، سبز و بنفش كه كه از اختلاط مقادير مساوي از دو فام اوليه حاصل مي شوند. فام هاي ثالثه از اختلاط فام هاي اوليه و ثانويه به دست مي آيند: زرد- نارنجي( پرتقالي)، قرمز- بنفش ( ارغواني)، بنفش- آبي ( لاجوردي)، آبي- سبز (فيروزه اي)، سبز- زرد (مغز پسته اي) . دوازده فام نامبرده را با ترتيبي معين در چرخه ي رنگ، نشان مي دهند . در چرخه ي رنگ، فام هاي ثانويه و ثالثه اي كه بين يك زوج فام اوليه جاي گرفته اند، داراي روابط خويشاوندي هستند و در كنار هم ساده ترين هماهنگي رنگي را پديد مي آورند. مادامي­كه اين رنگ ها با رنگ هاي خالص سفيد و سياه تركيب شوند، تعداد بي شماري از رنگ ها و سايه هاي مختلف را ايجاد مي نمايند. رنگ­هاي درخشان به تنهايي جذاب هستند اما اگر در يك الگو يا رديفي منظم قرارگيرند از نظر بصري تاثير بيشتري خواهند داشت. اين نوع آرايش يك ساختار ساده را بر اين رنگ ها حاكم مي كند و در نتيجه يك مفهوم و يا نوعي نظم را وراي حضور محض رنگ ها منتقل خواهد كرد. پديده هاي بصري،  معنوي و رواني در حيطه رنگ و هنرهاي رنگ روابط مشترك زيادي دارند وقتي كه موضوعي در نظر مشترك گرفته شد. طرح بايد از اين موضوع اوليه و حاكم بر كار،  پيروي نمايد. اگر رنگ مهمترين وسيله بيان حالت و مفهوم باشد، تركيب رنگ بايد از سطوح رنگ شوع شود و اين سطوح،  خطوط را مشخص خواهند كرد. كسي كه اول خطوط را رسم مي كند و بعد رنگ را بدان مي افزايد  هرگز نخواهد توانست يك اثر رنگي خوب و واضح به تصوير بكشد. رنگ ها، ابعاد و جهات مخصوص به خود را دارند و سطوح را به شيوه خود ترسيم مي كنند. تطابق و تناسب هر رنگ با شكل مربوط به خود مستلزم همانندي و توازن است. اگر رنگها و شكل ها در بيان مفاهيم و حالات توافق داشته باشند، اثرات آن دو چندان خواهد بود.

 

مطالعه پيرامون احساس رنگ دقيقاً با اثرات رنگ در طبيعت آغاز مي شود. بدين معني كه در اين مطالعه، تاثير حسي حاصله از اشياء رنگين روي حس بينائي خود را بررسي مي كنيم. همانطور كه قبلاً اشاره شد، بررسي تأثير متقابلروانشناختي رنگ­ها در كاربرد هنري رنگ اهميت به­سزايي دارد واستفاده متناسب از هر رنگمي تواند كاربرد ويژه اي در طراحي داخليداشته باشد. شكوه و جلوه  هر رنگ دركنار رنگ ديگر، اثرواقعي خود را نشان مي دهد و هر رنگ نسبت به رنگ ديگر ميزانتيرگي ياروشني اش بهتر نمايان مي شود. تغيير دادن اين ترتيب طبيعي، ناهماهنگيرنگ ها را به دنبال دارد و استفاده از اين تركيب ناسازگار، مي تواند تغييراتزياديدر دكوراسيون داخلي به وجود آورد.

 

درخشندگيكهدومين صفت رنگ است ، درجه نسبي تيرگي و روشني را مشخص مي كند.اغلب نقاشان اصطلاحرنگسايه را نيز در همين معنا به كار مي برند ومعمولاً درخشندگي رنگهاي فام دار رادر قياس با رنگهاي بي فام ميسنجند. در چرخه رنگ، زرد بيشترين درخشندگي (معادلخاكستري روشننزديك به سفيد) و بنفش كمترين درخشندگي (معادل خاكستري تيره نزديك بهسياه) را دارد.  پرمايگي(اشباع)، سومين صفت رنگ است و ميزان خلوص فام را مشخصمي كند (گاهواژه شدت را نيز در اين مورد به كار مي برند). فام هاي چرخه رنگ صددرصد خالص اند، ولي در طبيعت بندرت مي توان فام خالصي يافت. رنگ هاي درخشان بهتنهاييجذاب هستند، اما اگر در يك الگو يا رديفي منظم قرارگيرند ازنظر بصري تاثير بيشتريخواهند داشت. استفاده از ايننوع آرايش يك ساختار ساده را بر رنگ­ها حاكم مي كندو در نتيجه يكمفهوم يا نوعي نظم خاص را وراي حضور محض رنگ ها منتقل خواهد كرد.

 

بديهي است آگاهي از تأثير رواني رنگ ها و بهره مندي مناسب از آنها در دكوراسيون و رنگ آميزي فضاي كتابخانه ها (البته با توجه به نوع كتابخانه مانند آموزشگاهي، بيمارستاني، و مانند اينها) مي تواند به خلق فضايي مناسب براي مراجعان و ترغيب آنها به استفاده از فضاي كتابخانه كمك نمايد.استفاده متناسب از رنگ در ديوارها و پيش زمينه هاي روشن تاثير زيادي در محيطبهوجود مي آورد. رنگ­هاي سرد مي تواند كاهش مختصري در دماي بدن ايجادكنند و رنگ هايگرم باعث مختصر افزايش دماي بدن مي­شوند. به لحاظ بصري، رنگ گرم پيش مي آيد و رنگسرد پس مي نشيند. استفاده از پنجره ها و مبلمان با زمينه رنگ مطلوب و سايز متوسطتاثير بسزايي در دكوراسيونداخلي دارد. همچنين مبلمان و پنجره هايي با سايز بزرگباعث مي شود كهرنگ آنها با يكديگر مخلوط شود و از لحاظ تاثير گذاري بر محيط غالبخواهند شد و ثبات از بين خواهد رفت و نوعي تكان بصري ايجاد مي­شود. بنابراينبامبلمان و پنجره هاي متوسط و با رنگي متعادل و متوسط خواهيم توانستتركيب­بندي باثباتي داشته باشيم.

 

معماري پسامدرن كتابخانه­ها

در كمپوزيسون و كنار هم نشاندن رنگ­ها در معماري پسا مدرن كتابخانه ها بايد توجه داشت كه رنگ، در واكنش خواننده نسبت به محيط بصري اثر مي­گذارد؛ هرچند در يك محدوده قابل قبول، تأثير مستقيمي بر كارايي چشم ندارد. همانطور كه پرتو (1386) اشاره داشته است، برخي از رنگ­ها براي مقاصدي مانند مطالعه قابل قبول نيستند. عامل كمپوزيسيون در رنگ، به معناي كنار هم قرار دادن دو يا چند رنگ است به­نحوي كه حالت و مفهوم معين و مشخصي را بيان كنند. انتخاب رنگ­ها، مكان و جهات آن­ها در كمپوزيسيون به­همراه وسعت و تناسبات و تضادهاي آن­ها، همگي عوامل قاطع و تعيين كننده­اي در بيان مفهوم رنگ مي­باشند (سيد صدر،1380). توازن در رنگ آميزي، يكي از مهمترين اهداف كمپوزيسيون است.

 

 

كتابخانه عمومي سنت آنتونيو، ايالت تگزاس

 

انتخاب رنگ در بخش­هاي مختلف يك كتابخانه، مي­بايد براساس مقصودي باشد كه براي بيان آن در فضاي مورد نظر به­كار مي­بريم. نكته اساسي اين است كه اثر رنگ با درنظر گرفتن موقعيت نسبي آن­ به همراه و در كنار رنگ­هاي ديگر تعيين مي­شود و يك رنگ، همواره در ارتباط با رنگ­هاي اطراف خود ديده مي­شود. بنابراين، جايگزين نمودن و جهت رنگ­ها نسبت به يكديگر در كمپوزيسيون تصويري از يك فضاي كتابخانه­اي، اهميت دارند. رنگ آبي در سقف، كف، سمت راست و چپ فضا، حالات گوناگوني را ايجاد مي­كند: رنگ آبي در كف، سنگين و در سقف فضا، سبك است. قرمز پر رنگ در سقف فضا مانند وزنه­اي سنگين است ولي در كف فضا، حالت شناور و سبكي مجذوب كننده­اي دارد. در جدول شماره 1، ضمن ارائه تقسيم بندي رنگ­ها، بارزترين خصوصيات آن­ها نيز به اختصار آورده شده­ است.

 

جدول شماره يك – انتخاب انواع رنگ ها و خصوصيات آنها

رنگ هاي اصلي رنگ خصوصيات رنگ

آبي نشان دهنده آرامش كامل است. نمايانگر حقيقت و اعتماد، تسليم و فداكاري و مظهر ابديت و نشانه سنت و ارزش­هاي پايدار است.

 

 

سبز نشان دهنده اراده در انجام كار، پشتكار و استقامت، ثبات عقيده و خودآگاهي است. اين رنگ تسكين دهنده و آرامش بخش و تداعي­گر طبيعت است و غالباً به­منظور كمك به رفع بحران­هاي روحي مورد استفاده قرار مي­گيرد.

 

قرمز نشان دهنده نيروي حيات و تمام شكل­هاي ميل و اشتياق است. اين رنگ به معناي به­دست آوردن نتايج مورد نظر و كسب كاميابي است.

 

زرد نشان دهنده شادماني زود گذر، توسعه طلبي، سهل انگاشتن و انبساط خاطر است. اين رنگ در دراز مدت مي­تواند تأثيرات ناهنجاري بر ذهن نهاده و باعث بروز اغتشاش و آشفتگي ذهني گردد مگر آن­كه در كنار رنگ مكمل خود يعني بنفش قرار گيرد

 

رنگ هاي فرعي بنفش داراي جنبه تسخيري و سلطه­گرانه رنگ قرمز و تسليم متين رنگ آبي و ظهور به صورت همانندسازي و بي تصميمي است. اين رنگ تعمق و باطن انديشي را افزوني مي­بخشد و همراه با مكمل­هاي خود (رنگ­هاي طيف زرد) به­خوبي عمل مي­كند.

 

قهوه­اي نشان دهنده امنيت اجتماعي و نياز به آسايش جسماني و خشنودي است. پوشاندن سطح وسيعي از محيط با اين رنگ مي­تواند فضاي سنگيني در محيط ايجاد كند و حتي موجب افسردگي شود.

 

سياه نشان دهنده پوچي، ترك علاقه، رفتار عجولانه و غير عاقلانه است. مناسب ترين رنگ براي كوچك جلوه دادن محيط است. اين رنگ داراي انرژي غليظ و سنگين است و محيط را ايستا و منفي جلوه مي­دهد.

 

خاكستري نشان دهنده احتياط است و در تضاد با رنگ­هاي ملايم و روشن براي به­وجود آوردن محيطي خنثي و فاقد جلب كنندگي تحميلي مناسب است.

 

 

نور در معماري

زيبايي كه به چشم مي­آيد از پرتو نور و روشنايي است و گرنه در تاريكي، زيبايي مفهومي ندارد. نور و روشنايي چه ظاهري و چه عرفاني باعث مي شود كه زيبايي به چشم آيد و رنگ و ساير زيبايي­هاي شيء جلوه كند. بنابراين بحث نور و پرداختن به آن مي تواند در مباحث زيبايي­شناسي و هنر جايگاه ويژه اي داشته باشد.

 

از جمله علوم و هنرهايي كه مي­توان به نقش نور در آن ها اشاره داشت، هنر معماري است كه بحث مفصلي را در زمينه روند بهره­گيري از نور طبيعي به خود اختصاص مي­دهد. ابزار و وسايل روشنايي نيز به عنوان عواملي كه تأمين كننده­ي نور مصنوعي هستند، مطرح مي­باشند. در هنر معماري، نور يكي از اجزايي است كه كنار عناصر و مفاهيم ديگر از قبيل ساختار، نظم فضايي، مصالح، رنگ و غيره مطرح مي­شود. معماري بازي هنرمندانه دقيق و خيره كننده مجموعه­اي از اجسام ساخته شده در زير نور است[8].

 

هر فضا با نور دو چهره مي­يابد، روز و شب كه با تغيير مقدار نور، اين­دو با هم پيوند مي­يابند. نور موضوعي است كه در هر دوره زماني، احساس و مفهومي خاص به معماري و زندگي داده است. نور مي­تواند به عناوين مختلفي براي القاء مفهوم و هدفي مورد استفاده قرار گيرد، به عنوان مثال مي­توان با ايجاد يك روزن و هدايت نور به موضوعي باعث تاكيد در آن موضوع شويم و يا با استفاده از حركت­هاي ملايم و نرم نور يك حس روحاني را به فضا بدهيم (همان).

 

از مهم­ترين مشخصه­هاي نور طبيعي، توالي و دگرگوني آن در طول روز است كه باعث حركت و تغيير حالت در ساعات مختلف مي­شود. نور اولين پديده در جهان است كه از طريق رنگ­ها روح و طبيعت زنده جهان را برايمان آشكار مي­سازد. رنگ و نور همواره در قالب بخش­هايي اساسي از حيات ما بر بروي كره خاكي مطرح بوده­اند (محمودي؛ شكيبا منش، 1384). هرچند انسان دوران مدرنيته از هدايت نور و رنگ به فضاهاي زندگي خويش دوري جسته و در اتمسفري از آلودگي نور و رنگ زندگي مي­كند، اما در فلسفه معماري پسامدرن، بازگشتي دوباره به جاري نمودن حيات بخش نور و رنگ به اندرون بناها حاصل آمده است. انسان در صبحگاهان با نور افشاني رنگ آبي در پيش از طلوع خورشيد، سايه­هاي زرد در ميان روز، سبز در مناظر و سرخ فامي در غروب خورشيد روبرو مي­شود و انگار رنگ­ها با چرخش زمين به دور خورشيد، هر لحظه زنده مي­مانند و گوهر حيات را نقاشي مي­كنند و انسان در چنين طبيعتي، بودن را احساس مي­كند. از اين روست كه انسان پسامدرن نيز به جادوي رنگ و نور پي برده و خواستار دوباره آن در هارموني­هاي بلوك و آهن زيستگاه خود شده است (نبي پور، 1385).

 

تأثير نور

وابستگي بشر به نور و روشنايي انكار ناپذير است. نور تأثير مستقيمي بر روح و روان انسان دارد. محققان عقيده دارند همان طور كه به تغذيه سالم براي جسم خود مي­انديشيم بايد نور كافي و مناسبي را هم براي روحمان فراهم كنيم.  به اين ترتيب مانعي براي بسياري از اثرات ناخوشايند بر روح و روانمان ايجاد خواهيم كرد. اين تأثير تنها به ميزان نور بستگي ندارد بلكه نوع نور محيط نيز از جمله مواردي است كه مي بايست مورد توجه قرار گيرد. به عنوان مثال نورهاي سفيد و آبي هر چند به ميزان كافي در محيط پراكنده شوند ولي حس نااميدي و افسردگي را در شخص القا مي­كنند.

 

نورپردازي يك محيط مي­توان عامل ايجاد احساسات گوناگوني همچون آرامش، شعف، شادي، افسردگي، ترس، اضطراب، عصبانيت و احساسات ديگري مانند اينها باشد. از اين رو است كه انسان در يك مكان با نوعي نورپردازي احساس شادماني مي­كند و در همان محيط با گونه­اي ديگر از نورپردازي غمگين و محزون مي­شود.

 

اثرات ناشي از نور بر ساختار اشيا نيز درخور توجه است. نور ابزاري كارآمد است كه به وسيله آن به بسياري از اهداف بصري مورد نظر خود مي­توانيم دست يابيم. به اين صورت كه مثلاً با يك نور و يا تركيبي از چند نوع نورپردازي مصنوعي هدفمند مي­توان قسمت هايي از يك شي را برجسته و ديگر نقاط آن را فرو رفته جلوه داد. البته بديهي است تمام اين تغييرات تنها حقه هاي بصري تلقي مي­شود ولي تأثير آن به حدي است كه گويي جسم، تغيير ساختاري داده است.

 

نور در فضاهاي كتابخانه­اي

 

 

همان طور كه نور به لحاظ ديداري در تغيير ساختار ظاهري اشيا موثر است، در تغيير شرايط ظاهري محيط و ويژگي­هاي معماري آن نيز مي­تواند نقش به­سزايي داشته باشد. برخي از اين تغييرات به نقل از "تأثير نور در معماري" (1388) آورده شده­اند:

 

الف - تغيير وسعت محيط: مي­توان به وسيله نور، فضايي را وسيع­تر و يا كوچك­تر نمايش داد. براي اين منظور، كافي است نورپردازي­ها را بر روي ديوارها و كنج­هاي محيط انجام داد. به اين ترتيب اطراف محيط روشن­تر از مركز شده و بزرگ تر جلوه مي­كند. حال آنكه به عنوان مثال اگر در نورپردازي يك سالن مطالعه تنها به منبع نور زايي براي روشن كردن منطقه­اي كوچك در محدوده ميزهاي مطالعه بسنده كنيم، دامنه ديد افراد محدود شده و در نتيجه فضا ممكن است حتي كوچك تر از آنچه هست به نظر مي­آيد.

 

 

ب- تغيير مسير ديد: گاهي ممكن است براي پنهان ساختن مشكلي ساختاري در بخشي از فضاي كتابخانه و يا هر هدف ديگر دكوراسيوني تصميم بگيريم قسمتي از فضا در همان وهله اول ورود مورد توجه مراجعه كننده قرار نگيرد. براي اين منظور دو ابزار مهم وجود دارد:

 

۱- كاربرد نور

 ۲- كاربرد رنگ

 

اگرچه در ميان اين دو ابزار، كاربرد رنگ پايدارتر است ولي ممكن است با توجه به هدف مورد نظر عدم جلب توجه و تغيير مسير ديداري مقطعي باشد و تنها مدتي اين شرايط در محيط ايجاد شود.

 

 

ج- تأثير نور بر رنگ محيط: نور يكي از عوامل تغيير دهنده و اساساً هويت دهنده رنگ است. يك رنگ در معرض نورهاي رنگي مختلف جلوه­هاي گوناگوني را دارد. اين موضوع حتي در مورد شدت­هاي متفاوت از يك نور نيز صدق مي­كند. به همين منظور، در يك پروژه طراحي دكوراسيوني خوب، انتخاب رنگ اشيا و سطوح محيط مي­بايست همزمان با در نظر گرفتن نور انتخابي و زواياي تابش آن صورت گيرد. رنگ­هاي روشن، نور را منعكس و رنگ هاي تيره آن را جذب مي­كنند. البته لازم به ذكر است ميزان جذب و انعكاس هر يك از آنها رابطه مستقيمي با رنگ و حتي بافت سطح نيز دارد. به اين ترتيب نورها به صورت رنگي ساطع مي­شوند. در نتيجه اثرات آنها بر روي سطوح و لوازم مختلف با هم متفاوت خواهد بود به عنوان مثال تابش نور قرمز بر روي سطوح و اشيايي به رنگ­هاي مختلف، از هر يك رنگي خاص را به نمايش مي­گذارد. از اين خصوصيت نورپردازي در معماري داخلي فضاهاي كتابخانه­اي مي­توان بسيار استفاده نمود.

 

د- نور عامل تفكيك كننده فضا: به عوامل دكوراسيوني- كاربردي تفكيك كننده فضا نور را نيز بايد افزود. البته اين جداسازي به لحاظ ظاهري بوده و تركيب ساختاري واقعي براي منفك كردن فضاها از هم وجود ندارد ولي انتخاب يك تركيب نورپردازي مناسب يك فضاي بزرگ را مي­توان به فضاهايي با كارايي­هاي مختلف تقسيم كرد. به عنوان مثال در يك سالن بزرگ در يك كتابخانه، با انتخاب نورپرداز­هاي مصنوعي مختلفي كه هر كدام جهت انجام كاري خاص نوري مناسب را از خود ساطع مي­كنند، مي­توان سالن مطالعه و فضاي استراحت مناسب و محيطي دلپذير براي مراجعان فراهم نمود. البته وجود تجهيزات مناسب و كاربردي براي تكميل اين پروژه­هاي نوري جايگاه ويژه خود را دارا است و نبايد از نظر دور نگهداشته شوند.

 

نكته قابل توجه اين­كه موارد ياد شده در فوق تنها بخشي از كاربردهاي هدفمند نور در معماري داخلي كتابخانه­ها هستند و مهم­تر آنكه با توجه به تنوع موجود در نورپردازي­هاي مصنوعي، اغلب مانورهاي نوري و اثرات ناشي از آنها توسط نورهاي مصنوعي انجام پذير است. حال آنكه ورود و نوع تابش نور طبيعي خورشيد چندان قابل كنترل نبوده و بيشتر به ويژگي گذرگاه­هاي آن يعني همان پنجره­ها در ساختمان بستگي دارد (همان).

 

علاوه بر تأثيرهايي كه نور در ساعات مختلف روز و با كيفيات متفاوت خود بر روي رنگ­ها مي­گذارد، مي­توان از خاصيت تركيب نور با رنگ استفاده كرد. در طراحي فضاهاي كتابخانه­اي نور طبيعي را مي­توان برحسب اختلاف كيفي وكاربري فضاي مورد نظر مورد توجه قرار داد. مفاهيمي از قبيل اندازه، موقعيت، شكل، تعداد نورگيرها و پنجره­ها، مواد پوشاننده سطح، بافت رنگ و تعديل نمودن قبل و بعد و نيز در طول ورود نور به كتابخانه، همگي مربوط به بحث نور به­عنوان يك ايده طراحي هستند علاوه بر اين­كه نور طبيعي مي­تواند سازه، هندسه، سلسله مراتب و ارتباط واحدها و سيركولاسيون (رفت و آمد) به فضاي مورد استفاده را نيز تقويت نمايد.

 


مطالب مشابه :


تغییرات منابع ارشد وزارت بهداشت

فارغ التحصيلان مقاطع كارشناسي يا بالاتر رشته هاي معماري فضاهاي درماني و بيمارستاني




نشریات فارسی -آذرماه 89

مديريت فضاهاي عمومي و سبز معماري ايراني طراحي فضاهاي سازگار بيمارستاني براي کودکان




تازه های کتابخانه دی ماه 91

آزمايشگاه معماري کامپيوتر راهنماي طراحي استاندارد فضاهاي بيمارستاني: عليرضايي،




پدافند غير عامل در معماري راهكاري جهت كاهش خطرپذيري در برابر سوانح

• تامين فضاهاي بيمارستاني زيرزميني مقاوم در برابر • پلان معماري و روابط فضاهاي




طراحي بيمارستان يا يك ترم دردسر

به نظر من فضاهاي بيمارستاني جديد توي ايران خوبه فقط بدي كه توي ۴.۵ تا اخبار و حواشي معماري




برنامه حوادث غير مترقبه بيمارستاني و سامانه فرماندهي حادثه بيمارستان

نياز به پرسنل بيمارستاني بيشتر براي درمان - در طراحي معماري ، فضاهاي عملكردي بايد بطور




مدیریت خدمات بهداشتی درمانی

نياز به پرسنل بيمارستاني o فضاهاي - شناسايي و ايمن سازي ساير عناصر معماري و




بررسي جايگاه و تأثير سمفوني رنگ و نور در معماري پسامدرن كتابخانه­ ها

عمران و معماری و شهر سازی - بررسي جايگاه و تأثير سمفوني رنگ و نور در معماري پسامدرن كتابخانه




برچسب :