هورمون BHCG
تست حاملگی:
آزمایش حاملگی یا اندازه گیریBetaHCG چیست و چرا این هورمون تست می شود؟
هورمون های HCG - LH - FSH - TSH همگی از دو بخش یا Sub Unit تشکیل می شوند : آلفا و بتا که بخش آلفا در همه ی این هورمون ها مشابه است و افتراق اینها از هم با بخش بتا صورت می گیرد .
از ملاقات اسپرم واوول تخمک لقاح پیدا میکند. تخمک لقاح یافته به طرف رحم رفته ودر جدار آن لانه گزینی میکند.بین 10-3روز بعد جفت تشکیل میشود. HCG ( هر دو بخش آلفا و بتا ) توسط سلولهای تروفوبلاستیک جفت سنتز می شود و نیمه عمر آن 36 - 12 ساعت است . مهمترین وظیفه این هورمون نگه داری از جسم زرد است که تولید استرادیول و پروژسترون می کند .
مقدار این هورمون در حاملگی طبیعی از روز ششم تا دهم بعد از لقاح در سرم مادر بالا میرود ( حتی گاه از روز سوم لقاح هم قابل شناسایی است. )
معمولا25 -20 روز پس از آخرین قاعدگی ( و نه زودتر از آن ) مقدار این هورمون در ادرار مادر به اندازه ای میرسد که قابل اندازه گیری باشد .
معمولاچه زمانی این تست انجام میشود؟
این هورمون در حاملگی طبیعی 4 - 6 هفته بعد از شروع بارداری افزایش چشم گیر پیدا کرده وسپس کم کم افت پیدا می کند . اما در موارد حاملگی خارج رحمی - حاملگی مولار- برداشت کل رحم - کورتاژ پس از حاملگی سیر نزولی سریعتر آن را شاهد هستیم .
سایر کاربردهای تست حاملگی یا هورمون بتا اچ سی جی(Beta H.C.G)
در مردان در موارد تشخیص تومورهای بیضه و نئوپلاسم آن کاربرد دارد که همراه با آلفا فیتو پروتئین تست می شو د . در بعضی بدخیمی ها از قبیل کوریوکارسینوما - امبریونال سل کارسینوما و نیز حاملگی خارج رحمی میزان BeteHCG به شدت بالا می رود و اندازه گیری های مرتب آن برای سنجش پاسخ بیمار به شیمی درمانی ضروری است
این آزمایش چه زمانی وبه درخواست چه کسی قابل انجام است؟
این آزمایش را هرزمان که مشکوک به حاملگی طبیعی ویا حتی موارد خارج رحمی باشیم انجام دهیم و درخواست آن بوسیله خود بیمار هم قابل قبول است.
بعلاوه در موارد بدخیمی هائی که نامبرده شد ویا حین درمان آنها نیز کاربرد دارد.(برای ارزیابی چگونگی پاسخ بیمار به درمان)
چه موقع فرد میتواند مراجعه کند؟آیا ناشتائی ویا سایر شرایط دیگری باید رعایت شود؟
ناشتا بودن لازم نیست. مصرف آب مانعی ندارد و حتی قطع داروهای دیگر فرد ضروری نیست.
این آزمایش باچه نمونه ای انجام میشود وچقدر طول میکشد؟
چون هورمون ابتدا در خون ظاهر میشود سپس بعد از شروع متابولیزه شدن در ادرار آمده ودفع میشود پس آزمایش خون حساستر است وزودتر مثبت میشود.درموارد حاملگی خارج رحمی هم که حتما باید خون تست شود.
مدت زمان آزمایش نیم ساعت است ودر هرساعت شبانه روز قابل انجام میباشد.
=================
راهنما و روش انجام تست حاملگي نوار تست حاملگي موجود به روش يك مرحله اي سريع و مطمئن براي تشخيص حاملگي بر اساس وجود اچ-سي-جي (HCG) در ادرار يا سرم خون مي باشد. اين هورمون از جفت ترشح شده و ابتدا در خون و سپس در ادرار انتشار مي يابد. پس از وقوع حاملگي( يك روز پس از عقب افتادگي در سيكل ماهانه) در خون و ادرار ميزان هورمون به ۱۰-۵ واحد ميرسد كه اين مقدار براي مثبت شدن تست كافي است. از آن پس ميزان هورمون بسرعت افزايش مي يابد.
جمع آوري نمونه و روش انجام : ادرار را در ظرف تميزي مانند ليوان يكبار مصرف ( در هر ساعت از روز) جمع آوري نمائيد.
نوار تست را از پاكت خارج سازيد ئ تا خط مشخص (MAX) در ادرار فرو كنيد. بطوريكه جهت پيكان بطرف ادرار باشد. سطح ادرار نبايد از خط (MAX) عبور كند. سه ثانيه صبر كنيد
سپس از ادرار خارج ساخته.. بطور افقي بر روي دهانه ظرف ادرار بگذاريد.تست hcg
نتيجه:
بر حسب ميزان هورمون موجود در ادرار نتيجه مثبت بصورت ۲ خط قرمز حدود ۴۰ ثانيه بعد ظاهر مي شود. تا پنج دقيقه اگر رنگي ظاهر نشد دليل بر منفي بودن آزما يش است.ظهور رنگ
در فاصله ۵ تا ۱۰ دقيقه مشكوك بوده و چند روز بعد تكرار شود. هر نتيجه اي بعد از ۱۰ دقيقه فاقد ارزش است.
مثبت: آشكار شدن دو نوار رنگي در نواحي كنترل و پائين تر از آن
منفي: آشكار شدن تنها يك نوار رنگي در ناحيه كنترل
شدت رنگ بستگي به مدت زمان حاملگي دارد.تذكرات:
۱- تنها هنگام آزمايش پاكت باز شود و نوار فقط براي يكبار قابل استفاده است.
۲- پاكت كوچك همراه نوار حاوي ماده سيليكازل ( جاذب رطوبت) است كه بعنوان نگهدارنده ميباشد..پس از باز كردن پاكت دور انداخته شود.
۳- بيماراني كه مبتلا به سرطان هستند تفسير تست بعهده پزشك متخصص ميباشد.
نکات مهم در مورد بارداری :۱-. اگر پریود های منظم دارید (یعنی حداقل ماهی یكبار با یكی دو روز عقب و جلو پریود می شوید) و تصمیم به بارداری دارید با تاخیر یك هفته ای پریود به احتمال قوی حامله هستید برای اثبات این قضیه ساده ترین راه استفاده از Home Test(تست ادرار) است كه در خانه انجام می شود وروش آن روی جلد تست توضیح داده شده است .(بهترین زمان برای انجام تست ادرار صبحگاه است چون میزان هورمونHCG در ادرار بیشتر از ساعتهای دیگر روز است) روش مطمئن تر تست خون است كه با تجویز پزشك ذر آزمایشگاه انجام میشود .
▪ فراموش نكنید كه یك كپی از آزمایش حاملگی را برای آلبوم نوزاد نگه دارید
۲. بلافاصله بعد از قطعی شدن حاملگی قرص مترنا MATERNAاز داروخانه تهیه كنید وروزی یك عدد مصرف كنید
دوستانی كه در ایران هستند بایداسید فولیك را شروع كنند
● نكته:
حداقل ۲ تا ۳ ماه قبل از بارداری بهتر است از تركیبات اسید فولیك استفاده شود تا مشكلاتی از قبیل سقط جنین یا منگولیسم ایجاد نشود. بررسیهای انجام شده نشان میدهد اسید فولیك میتواند از تأخیر رشد جنین جلوگیری كرده و باعث بهبود رشد شود
▪بسیاری از متخصصین معتقدندكه هر زمان كه تصمیم به بارداری داشتین MATERNAرا شروع كنید
وتا ۶ ماه بعد اززایمان ادامه دهید
▪ در ایران متخصین معتقدند كه اسید فولیك تا پایان ۳ ماهه اول ادامه یابد و بعد از آن قرص آهن شروع شود تا ۴ الی ۶ماه بعد از زایمان
▪ بیمه مترنا را كاور نمی كند وبرای خرید آن احتیاج به نسخه پزشك ندارد
▪ اسید فولیك و فروس سولفات در ایران هر دوبابیمه كاور می شود
۳.در همان ماههای اول یكسری آزمایشهای اولیه از جمله چك هموگلوبین, آهن, فریتین و همچنین آزمایش ادرار برای رد عفونت و یكسری آزمایشات برای رد بیماریهایی مثل سفلیس سرخچه و…
انجام می شود كه خوشبختانه هم در ایران روتین است هم در كانادا (یادتون نره)!!!!!!!!!!!!
۴ . یكی دیگر از اقدامات اولیه تعیین سن حاملگی وتاریخ زایمان است
LMP:اولین روز آخرین قاعدگی است
Conception Date:روزتخمك گذاری و احتمالا روز لقاح است
Due Date:روز تولد نوزاد
برای محاسبه تاریخ زایمان هم می توانید از لینك زیر استفاده كنید
LMP را وارد كنید تا جدول حاملگی شما را تر سیم كند
● یا
ا▪ ز فرمول زیر استفاده كنید
▪ روز ماه سالLMP را بنویسید ۷ روز به روز اضافه كنید ۳ماه از ماه كم كنید ۱ سال به سال اضافه كنید
مثال LMPیك خانم 1389/4/5 است روز زایمان او 12فروردین 1390است گرفتین!!!!!!!!!!!!
سيكل قاعدگي (Menstrual cycle)
در دختران و زنهاي جواني كه ازدواج نكرده اند و يا از روشهاي مختلف ضد بارداري استفاده مي نمايند، بطور متوسط هر 28 روز سيكلي تكرار مي شود كه از آن تحت عنوان سيكل ماهانه يا سيكل قاعدگي، ياد مي شود. كه روزهاي پاياني آن، با خونريزي همراه است. در طي سيكل ماهانه، يکسري تغييرات هورموني رخ مي دهد.
در نيمه اول سيكل(14 روز اول) هورمونهاي LH و FSH توليد مي شوند. در روز 14 (اواسط دوران قاعدگي)، هورمون LH ، در سطح بالايي توليد مي شود که باعث تحريک تخمگذاري((Ovulation از فوليكول مي شود. پس از آزاد شدن تخمك، فوليکول، به جسم زرد تبديل شده و شروع به توليد هورمون پروژسترون مي کند. هورمون پروژسترون با تاثير بر روي سلول هاي ديواره رحم، باعث تکثير سلولهاي ديواره رحم شده و سبب مي شود تا سلولهاي ديواره رحم، از نظر منابع غذايي، سرشار شوند. جسم زرد طول عمر کوتاهي دارد و با تحليل رفتن جسم زرد، در واقع منبع توليد پروژسترون از بين مي رود. بنابراين ديواره رحم ريزش پيدا کرده و وخونريزي شروع مي شود. بدين ترتيب دوباره سيكل قاعدگي تكرار مي شود.
اگر در روز 14 كه تخمك گذاري انجام مي شود، اسپرم در مجاورت تخمك قرار گيرد، تخمك بارور شده و سلول تخم ايجاد مي شود. سلول تخم شروع به تكثير كرده و بلاستوسيتها را بوجود مي آورد. در اطراف سلولهاي بلاستوسيت، سلولهاي تروفوبلاست و سلولهاي سنسي شيو تروفوبلاست بوجود مي آيند. سلولهاي سنسي شيو تروفوبلاست، اولين سلولهايي هستند که هورمون hCG را توليد مي کنند. هورمون hCG توليد شده از سلولهاي سنسي شيو تروفوبلاست، بر روي جسم زرد اثر گذاشته و از تحليل رفتن آن جلوگيري مي كند. پروژسترون توليد شده از جسم زرد، بر روي سلولهاي ديواره رحم اثر گذاشته و از ريزش آنها جلوگيري كرده و بدين ترتيب، زمينه را براي لانه گزيني و شروع حاملگي آماده مي كند. در روز 22، لانه گزيني (Implantation) انجام مي شود و با تشكيل جفت، توليد هورمونهاي hCG و پروژسترون، توسط سلولهاي جفت انجام مي گيرد.
معمولاً هورمون hCG را مي توان، يک هفته بعد از تخمک گذاري يا 20 روز بعد از آخرين قاعدگي در سرم يا ادرار شخص حامله پيدا کرد. توليد هورمون hCG توسط جفت در طول 9 ماه حاملگي انجام مي شود. اما ميزان توليد آن در ماههاي مختلف حاملگي متفاوت است (نمودار 1). به اين ترتيب كه، مقدار هورمون hCG، در ابتداي حاملگي، کم و در روز 60 تا 80 (ماه دوم حاملگي) توليد hCG در حد بالايي انجام مي گيرد، و ممکن است تا Iu/ml 250 برسد. بعد از روز 60ـ80 توليد هورمون hCG کاهش مي يابد، طوري که در شروع 3 ماهه Trimester)) دوم حاملگي توليد هورمون hCG کاهش مي يابد، ولي هيچ وقت صفر نمي شود. و تا آخر حاملگي، پيوسته به ميزان Iu/ml 15ـ10 توليد مي شود. تا اينكه، حدود دو هفته پس از زايمان طبيعي، در سرم ناپديد شده و قابل تشخيص نمي باشد.
نمودار 1: تغييرات توليد هورمون hCG در طي حاملگي
هورمون hCG و تشخيص حالات پاتولوژيك
علاوه بر اين كه مي توان با جستجوي وجود يا عدم وجود هورمون hCG در نمونه ادرار، حاملگي را تشخيص داد، مي توان با اندازه گيري مقدار هورمون hCG برخي حالات پاتولوژيك را نيز تشخيص داد.
كاهش توليد مقدار هورمون hCG از ميزان طبيعي آن، مطرح كننده احتمال سقط جنين و حاملگي خارج رحمي(Ectopic Pregnancy) مي باشد.
افزايش توليد غير طبيعي هورمون hCG از ميزان طبيعي (بيشتر از Iu/ml 250)، مطرح كننده احتمال بيماريها و تومورهايي نظير کارسينوماي جفتي (Choriocarcinoma)، مول هيداتيديفرم (Hidatidiform Mole) وكاريسنوماي اوليه تخمدان مي باشد. بعلاوه اينكه در مردان مبتلا به تومورهاي بيضه (Testicular Tumor) و همچنين تومورهاي توليد كننده هورمون hCG مانند سرطان ريه (Lung Carcinoma)، از زنجيره بتاي هورمون hCG به عنوان ماركر تومور استفاده مي شود.
روشهاي مختلف تشخيص و اندازه گيري هورمون hCG
1) روش ممانعت از آگلوتيناسيون غير فعال ذرات لاتکس Passive Latex Agglutination Inhibition Test
2) روش آگلوتيناسيون غير فعال ذرات لاتکس Reversed Passive Latex Agglutination
3ـ روش اليزا ( (ELISA: Enzyme Linked Immunosorbent Assay
4ـ روش آر. آي. اي (RIA: Radio Immuno Assay) RIA: كه حساسترين و دقيق ترين روش است.
در بين چهار روش فوق، روش اول، در آزمايشگاههاي تشخيص طبي، بيشترين كاربرد را دارد. كه در ادامه، روش انجام آن بطور مفصل بحث مي شود.
روش ممانعت از آگلوتيناسيون غير فعال ذرات لاتکس
آزمايش، با استفاده از کيت و در دو مرحله انجام مي شود. اجزاي موجود در كيت عبارتند از:
1) قطره چكان حاوي کنترل مثبت (ادرار شخص حامله)
2) قطره چكان حاوي کنترل منفي (ادرار شخص غيرحامله)
3) قطره چكان حاوي آنتي بادي بر ضد زنجيره بتاي هورمون hCG
4) قطره چكان حاوي ذرات لاتكسي كه بر روي آنها، زنجيره بتاي هورمون hCG متصل شده است.
5) اسلايد زمينه سياه و اپليكاتور
روش انجام آزمايش
روش كيفي
بر روي اسلايد زمينه سياه، يک قطره از نمونه ادرار خانم، يك قطره كنترل مثبت و يك قطره كنترل منفي را اضافه کرده و به هر كدام از آنها، يک قطره آنتي بادي بر ضد زنجيره بتاي هورمون hCG اضافه مي كنيم. با اپليكاتور دو قطره را مخلوط كرده و حدود 30 ثانيه حرکت دوراني مي دهيم. در مرحله دوم به هر كدام از مجموعه هاي مرحله اول، ذرات لاتکس را اضافه كرده، دو دقيقه حرکت دوراني مي دهيم و جواب را آزمايش را از نظر آگلوتيناسون بررسي مي کنيم.
پس از اين مدت در قطره مربوط به كنترل مثبت، ذرات آگلوتينه مشاهده نمي شود ولي در قطره مربوط به كنترل منفي، ذرات آگلوتينه مشاهده خواهد شد. در نمونه ادرار مورد آزمايش، اگر ذرات آگلوتينه مشاهده شد، نشان دهنده عدم وجود هورمون hCG در نمونه ادرار، و حامله نبودن شخص است. ولي اگر ذرات آگلوتينه مشاهده نشد، نشان دهنده وجود هورمون hCG در نمونه ادرار، و حامله بودن شخص است.
روش كمي
گاهي اوقات لازم است مقدار نسبي هورمون hCG را در ادرار محاسبه نمود. بدين منظور مي بايست ابتدا، نمونه ادرار را در لوله هاي آزمايش، با سرم فيزيولوژي، به ترتيب 1/2، 1/4، 1/8 و غيره رقيق كرد. سپس از هركدام از لوله ها يك قطره برداشته و بر اساس روش كيفي كه در بالا توضيح داده شد، براي وجود يا عدم وجود هورمون hCG بررسي كرد. آخرين قطره اي كه در آن آگلوتيناسيون مشاهده نشود بعنوان تيتر هورمون hCG آن ادرار در نظر گرفته مي شود. در نهايت مقدار هورمون hCG از فرمول زير محاسبه مي شود.
V * D * S
V(Volume): حجم ادرار بر حسب ميلي ليتر، D(Denominator): مخرج كسر تيتر هورمون، S (Sensitivity): حساسيت كيت
همچنين براي محاسبه مقدار هورمون hCG در ادرار 24 ساعته، كافيست ادرار 24 ساعته را در يك ظرف تميز جمع آوري كرده و در فرمول فوق به جاي V عدد مربوط به حجم ادرار 24 ساعته را قرار دهيد.
نكته ها
1) بهترين نمونه براي روش لاتکس، نمونه ادرار اول صبح است، چرا كه در طول شب كمتر مايعات مصرف مي شود و 2) بنابراين ادرار غليظ بوده و غلظت مواد موجود در آن، تقريبا برابر غلظت آنها در سرم مي باشد.
3) واژه هايي چون گراويندكس، تست حاملگي و يا پرگننسي (Pregnancy)، همگي به معناي آزمايش تشخيص حاملگي مي باشد.
گونادوتروپین جفتی، هورمونی برای مادر و جنین :
گونادوتروپین کوریونیک انسانی (hCG) یک گلیکوپروتیین است که تغییرات در جز کربوهیدراتی آن موجب تفاوت در خصوصیات بیولوژیکش می گردد. همانند دیگر گلیکوپروتیین ها مانند FSH، LH و TSH گونادوتروپین کوریونیک انسانی از دو زیر واحد آلفا و بتا تشکیل یافته که در هورمون های گلیکوپروتیینی، زیر واحد مشابه یکدیگر هستند، اما فعالیت بیولوژیک ویژه هر کدام، هم چنین اختصاصیت در ایمونواسی ها، مربوط به تفاوت های مولکولی و کربوهیدراتی زیر واحد های بتا است...
به نظر می رسد تمام بافت های انسانی hCG تولید می کنند، ولی جفت به لحاظ دارا بودن توانایی گلیکوزیله کردن این پروتیین و در نتیجه کاهش میزان متابولیسم آن موجب فعالیت بیولوژیک آن به همراه نیمه عمر طولانی اش می شود. تا به امروز تنها عملکرد شناخته شده hCG پشتیبانی از کورپوس لوتیوم است که حدود روز هشتم پس از تخمک گذاری و یک روز پس از لانه گزینی (زمانی که برای اولین بار در خون مادر قابل ردیابی است) جای LH را می گیرد. ادامه بقای کورپوس لوتیوم کاملا وابسته به hCG است و در مقابل، بقای حاملگی تا هفته هفتم وابسته به استرویید های کورپوس لوتیوم.
غلظت hCG در گردش خون مادر در زمان شروع یک دوره خون ریزی قابل انتظار ولی اتفاق نیفتاده، تقریبا L/IU 100 است. حداکثر میزان hCG در گردش خون مادر یعنی حدود IU/L 000/100، در هفته های
8 تا 10 لقاح ایجاد می شود. سپس میزان آن در هفته های 18 تا 20 به حدود IU/L 000/10 تا 000/20 کاهش می یابد و تا هنگام ترم در همان حد باقی می ماند. دلیـل آنکه سطـوح hCG در نیـمه دوم حـاملگی کاهـش می یابد، مشخـص نیست. در نزدیکی ترم، سطوح hCG در زنانی که جنین دختر دارند، بالاتر است. این مساله در مورد سطوح سرمی، محتوای جفتی، سطوح ادراری و غلظت های مایع آمنیوتیک نیز صدق می کند.
در دو وضعیت بالینی، تیتر hCG خون به طور ویژه کمک کننده است: بیماری تروفوبلاستیک و حاملگی های نابه جا.
حدود 20 درصد بیماران مبتلا به مول هیداتی فرم دچار عوارض بدخیم خواهند شد. به دنبال حاملگی های مولار، باید تیتر hCG در بیمارانی که بیماری ادامه دار ندارند، تا هفته 16 به مقادیر غیرقابل ردیابی افت کند. در مقابل، بیماران مبتلا به بیماری تروفوبلاستیک، اکثرا تا هفته سه و معمولا تا هفته شش دارای منحنی غیرطبیعی (تیتر بیشتر از L/IU 500) می باشند. زمانی تشخیص بیماری تروفوبلاستیک حاملگی داده می شود که میزان hCG در یک بازه زمانی دو هفته ای ثابت مانده یا افزایش یابد، یا افزایش مداوم آن 16 هفته پس از تخلیه دیده شود. پس از درمان، باید میزان آن ماهیانه تا حداقل یک سال، سپس سالی دو بار و برای پنج سال متوالی اندازه گیری شود.
در واقع، تمام حاملگی های نابه جا با مقادیر قابل ردیابی hCG همـراه هستند. مقادیر hCG در حاملگی های طبیعی و نابـه جا با سرعت های متفاوت افزایش می یابند و اندازه گیری کمی hCG همراه با اولتراسونوگرافی لگن تاثیر به سزایی بر تشخیص و کنترل حاملگی نابه جا دارد:
1) اندازه گیری کمی hCG می تواند حیات حامگی را ارزیابی کند، به طوری که سرعت افزایش طبیعی (حدود 50 درصد افزایش،هر دو روز یک بار) معمولا نشان دهنده یک حاملگی طبیعی است.
2) هنگامی که تیتر hCG از L/IU 1000 تا 1500 تجاوز می کند، اولتراسونوگرافی واژینال باید بتواند وجود یک حاملگی داخل رحمی را تشخیص دهد.
3) مقادیر کاهش یابنده hCG با درمان موثر رخ می دهند، اما مقادیر ثابت و افزایش یابنده، نشان دهنده وجود بافت تروفوبلاستیک زنده هستند.
● آزمون های مثبت کاذب
گاهی نتایج مثبت کاذب آزمون های hCG دیده می شوند و موجب درمان جراحی یا طبی نامناسب می گردند. در این موارد، سطح hCG نسبتا پایین است (معمولا کمتر از
L/IU 150). علل مختلفی برای این وضعیت وجود دارند، از جمله hCG ترشح شده توسط هیپوفیز، ولی معمولا این مشکل بالینی ناشی از تداخل مواد دیگر با آزمون است، به ویژه آنتی بادی های ضد LH یا ایمونوگلوبین های anti-animal. به علاوه تومورهای غیرتروفوبلاستیک می توانند مقادیر قابل ردیابی hCG را ترشح کنند. معمولا یک پاسخ مثبت کاذب در طول زمان ثابت باقی می ماند (نه افزایش می یابد و نه کاهش). هنگامی که تابلوی بالینی نامشخص است یا متناسب با نتایج آزمایشگاهی نمی باشد (به ویژه فقدان بافت تروفوبلاستیک)، hCG مثبت را می توان به چند روش تایید نمود:
1) اخذ نتیجه مشابه توسط یک روش دیگر
2) نشان دادن وجود hCG در ادرار
3) نشان دادن نتایج موازی با ترقیق های متوالی hCG استاندارد و نمونه سرمی بیمار.
● گزارشی از یک مطالعه بالینی
▪ استفاده از مهارکننده آروماتاز و hCG برای آماده سازی آندروژنی پیش از IVF:
طی IVF، مقادیر اضافی FSH و LH برای تحریک هم زمان چندین فولیکول تجویز می شوند. با دردسترس قرارگرفتن داروهای جدیدتر و فهم بهتر دینامیک فولیکول، پروتکل های تحریک دستخوش پیشرفت های قابل توجهی شده اند و مطالعات متعددی نیز برای ارزیابی ترکیب های دارویی جدید و استفاده از درمان های جانبی برای بهبود تحریک فولیکولی انجام شده یا درحال انجام هستند.
آندروژن ها، علاوه براینکه پیش ساز سنتز استرادیول هستند، اثرات چشمگیر دیگری نیز در مراحل اولیه توسعه فولیکولی دارند. هم چنین نشان داده شده که درمان مکمل با آندروژن به شکل DHEA موجب بهبود نتیجه تحریک در بیماران poor-responder که تحت روش تحریک سازی برای IVF قرار می گیرند، می شود.
یک مطالعه تصادفی شده توسط لوسل و همکاران، احتمال همراهی استفاده از مهارکننده های آروماتاز و hCG پیش از تحریک را با بهبود نتیجه نهایی، مورد ارزیابی قرار داده است.
مهارکننده های آروماتاز با جلوگیری از تبدیل آندروژن به استروژن، موجب افزایش سطوح آندروژن موضعی می شوند و استفاده از hCG نیز با تشدید سنتز آندروژن از طریق گیرنده LH، موجب ایجاد سطوح بالاتر آندروژن می شود.
در گروه priming، آنتاگونیست GnRH با دوز 3 میلی گرم برای جلوگیری از توسعه اولیه فولیکولی داده شد، اما این آنتاگونیست برای گروه کنترل پیش از تحریک تجویز نشد. سپس تحریک توسط دوز ثابت اولیه گونادوتروپین ها در هر دو گروه انجام گرفت و سپس، تحریک توسط دوز متغیر آنتاگونیست GnRH در هر دو گروه ادامه یافت. خصوصیات پایه در هر دو گروه قابل مقایسه بودند.
در گروه priming مدت تحریک و مقادیر گونادوتروپین های مورد استفاده بیشتر بود. تعداد تخم ها، رویان ها و رویان های با کیفیت بالا در هر دو پروتکل مشابه بودند و میزان بارداری نیز تفاوتی نداشت. هم چنین در این گروه در روز اول تحریک، سطوح FSH و LH پایین تر بودند. این مطالعه نتوانست هیچ فایده ای برای آماده سازی پیش از تحریک توسط مهارکننده آروماتاز و hCG پیدا کند.
برای این یافته ها می توان توضیحات احتمالی ارایه داد: اول آنکه، علاوه بر تجویز مهارکننده آروماتاز و hCG، تفاوت مهم دیگری بین دو پروتکل وجود داشت: به بیماران گروه priming سه روز پیش از تحریک، یک دوز 3 میلی گرم آنتاگونیست GnRH داده شد، از آنجایی که استفاده از آنتاگونیست GnRH موجب سرکوب شدید سطوح گونادوتروپین درون زاد می شود و گونادوتروپین های درون زاد نیز با تامین نیاز اندک به حمایت LH به توسعه فولیکول کمک می کنند، اگر این هورمون ها سرکوب شوند، تخمدان ها ممکن است پاسخ آهسته تری به تحریک دهند، یعنی یافته ای که در این مطالعه دیده شد.
همچنین این احتمال وجود دارد که مدت priming خیلی کوتاه بوده باشد. مطالعات دیگر که از اشکال دیگر priming مانند DHEA و recombinant LH استفاده کرده اند، آنها را برای مدت های بسیار طولانی تری تجویز نموده اند (یک هفته تا 2 تا 3 ماه). چنین priming طولانی ممکن است به خوبی از سوی بیماران مورد پذیرش نباشد، به ویژه زمانی که نمی توان بهبود قابل توجهی را ضمانت نمود. برخی از گزارش های پیشین، بیماران poor-responder را مورد مطالعه قرار داده اند (گروهی که کنترل آنها مشکل است). این احتمال وجود دارد که آماده سازی توسط آندروژن می تواند اثر مثبتی بر زنان poor-responder داشته باشد.
دکتر فاطمه مافی - دکتر شیده شفاییبرگرفته از وبسایت obfocus
مطالب مشابه :
هورمون اچ سی جی چیست و چه موقع مصرف می شود (HCG)
هاش سی جی در درمان و در تشخیص کریپتورکیدیسم (نهان این داروها به صورت آمپول تزریقی
آمپول hcg در بدنسازی؟
هاش - سی - جی (hcg) »این ترکیب داروی استروئید یا آندروژن نبوده و نوعی هورمون پروتئینی است که
درمان ناباروری و اچ ام جی(hmg)
درمان ناباروری و اچ ام جی(hmg) گروه دارویی: هورمون های هیپوتالاموس و
دوره پاكسازی چیست؟
هاش سی جی:بصورت امپول میباشد وگران است ولی پس از دوره سطح تستسترون را به حالت نرمال باز
هورمون BHCG
سایر کاربردهای تست حاملگی یا هورمون بتا اچ سی جی(Beta H.C.G)
هاش - سی - جی (HCG)
هاش - سی - جی (hcg) این ترکیب داروی استروئید یا آندروژن نبوده و نوعی هورمون پروتئینی است که به
برچسب :
آمپول هاش سی جی