تاريخچه فرش ماشيني

 

home-Prod-Mehregan.jpg

 

مقدمه

در فرهنگ ایرانی، مفروش كردن خانه با فرش دستباف یكی از زینت‌های خانه محسوب می‌شود. هرچند كه امروز بهای گران این فرش‌ها خرید آن را برای بسیاری از ما دشوار کرده است، ولی استفاده از فرش دستباف به عنوان نماد هنر و صنعت ایران، هنوز در میان خانواده‌ها رواج قابل ملاحظه­ای دارد.

در گذشته كه سبك دكوراسیون داخلی منازل و مصالح استفاده شده در ساخت مسکن با امروز متفاوت بود، معمولاً سراسر کف منزل را با فرش می‌پوشاندند و به همین دلیل، بافت قالی‌های بزرگ بسیار رایج بود تا تمام سطح را بپوشاند. ولی با جایگزین شدن مبل و صندلی به جای مخده و پشتی، استفاده از فرش‌های بزرگ در منازل از رواج افتاد، ولی از ارزش و جایگاه فرش كاسته نشد و به جای فرش‌های بزرگ، فرش‌هایی با اندازه­های كوچك‌تر رواج پیدا كرد.

به هر حال وقتی از فرهنگ و هویت ایرانی یاد می‌شود بی‌شك فرش یكی از نمادهای بارزی است كه این فرهنگ و هویت را نمایان می‌‌كند. گذشته از بعد صنعتی فرش، این هنر ایرانی كاركرد فرهنگی نیز به خود گرفته است. به طوری كه طرح‌ها و نقش‌های فرشها نه تنها نشان‌دهنده یک دوره تاریخی خاص است، بلكه فرهنگ بافندگان آن و منطقۀ بافت آنرا نیز آشكار می‌كند.

اگرچه تاریخ شروع بافت فرش به درستی معلوم نیست و مشخص نیست كه بافت فرش از كدام منطقه شروع شده، ولی اغلب مورخان و باستان‌شناسان متفق‌القولند كه ایرانیان از جمله اولین اقوامی هستند كه بافت فرش را شروع كرده‌اند. قدمت قالیبافی در ایران به 500 سال قبل از میلاد حضرت مسیح یعنی بیش از دو هزار و پانصد سال پیش بازمی‌گردد. شواهد حاكی از آن است كه فرش برای مقاصد كاربردی نظیر حفاظت خانه روستاییان از سرما و نم به وجود آمد و بعداً جای خود را به عنوان یك اثر زینتی و نشانه‌ای از تحول در خانه‌های اشراف و اعیان باز كرد.

 مراكز تولید فرش در ایران

اگر چه قالیبافی در ایران یك هنر ملی است و به شهر و منطقۀ خاصی از كشور محدود نمی‌شود، اما برخی شهرهای كشور به مراكز فرش ایرانی شهرت دارند. تبریز از سال 1500 تا 1550 میلادی، كاشان از سال 1525 تا 1650 میلادی و كرمان از سال 1600 تا 1650 میلادی به مراكز فرش ایران تبدیل شدند. امروزه فرش‌هایی از این دوره‌ها در موزه‌های بزرگ جهان از جمله موزه هنرهای زیبای بوستون، موزه ویكتوریا و آلبرت لندن، موزه لس‌آنجلس، موزه هنرهای كاربردی وین، موزه لوور فرانسه، موزه استكهلم و بسیاری از موزه‌های بزرگ جهان نگهداری می‌شوند.

تاریخچه فرش ماشینی در ایران

تاریخچه پیدایش فرش ماشینی در کشورمان نشان میدهد که این محصول در ایران عمری تقریباً ۴۰ ساله دارد. در ابتدای دهه ۵۰ اولین فرش ماشینی تولید داخل در کارخانجات مخمل و ابریشم کاشان توسط ماشینهای مخمل بافی ژاکارد و با الیاف مصنوعی براق و پرز نسبتاً کوتاه و وزن سبک ، بافته و روانه بازار شد. همزمان، عدهای از تجار فرشهایی را با همین مشخصات از کشور بلژیک وارد بازار ایران کرده و جامعۀ ایرانی را با پدیده­ای به نام فرش ماشینی آشنا کردند.

با مشاهده استقبال نسبتاً مطلوبی که مردم از فرش ماشینی به عمل آوردند شرکت صنایع کاشان ( فرش راوند) تأسیس و اولین محصولات آن در سال ۱۳۵۳ به بازار عرضه شد. این محصول با نمونههای قبلی کاملاً متفاوت بود و شباهتهای زیادی به فرش دستباف داشت. سپس شرکتهای دیگری از جمله شرکت شهباف (که بعدها به فرش گیلان تغییر نام داد) و شرکتهای فرش پارس و مولن روژ (نقش ایران) و فرش اکباتان تأسیس شده و به فعالیت پرداختند.

در سال 13۵۷ تعدادی از متخصصان صنعت نساجی و دستاندرکاران صنعت فرش ماشینی به فکر ایجاد واحدهای جدید فرش ماشینی افتادند و کارخانجات متعددی در گوشه و کنار کشور شروع به کار کردند. ولی نقطۀ عطف صنعت فرش ماشینی کشور را می­توان سال 1365دانست که ایجاد بیش از ۱۶۰۰ واحد کوچک و بزرگ تولیدکننده فرش از نتایج آن دورۀ زمانی است.

نکات مهم در خرید فرش ماشینی

در چند سال اخیر، افزایش قیمت فرش ماشینی و به تبع آن افزایش سهم هزینه­های آن در سبد هزینه­های خانوار ، فرآیند خرید فرش را پیچیده­تر و تصمیم­گیری در این خصوص را دشوار­تر نموده است. به همین دلیل، خانواده­ها پیش از اقدام به خرید، تلاش می­کنند تا اطلاعات خود را کامل کرده و با دید بازتری به بازار فرش قدم بگذارند.

اما منابع اطلاعاتی در این زمینه چندان معتبر و در دسترس نبوده و خریداران اطلاعات مورد نیاز خود را از فروشندگان فرش دریافت می­نمایند که در بسیاری از موارد، در این فرآیند اصل بی­طرفی رعایت نشده و اطلاعات با هدف و جهت خاص به خریدار القا می­شود.

مواد اولیه

مواد اولیه­ای که در تولید فرش­های ماشینی استفاده می­شوند بسیار متنوع هستند که از آن جمله می­توان به پشم طبیعی، اکریلیک، پلی­استر و پلی­پروپیلن اشاره کرد.

استفاده از پشم به دلیل گرانی در فرش ماشینی عملاً منسوخ شده و این الیاف تنها در فرش­های دستبافت کاربرد دارند. فرش­های پشمی دارای ماندگاری زیادی هستند و در برابر عوامل محیطی مقاومت بالایی دارند اما گرد و خاک به سختی از آنها جدا می­شود، در برابر رطوبت بوی بدی می گیرند و شست­و­شوی آنها دشوار است.

از آنجا ­که بیشترین تماس مصرف­کننده با سطح فرش (یا در اصطلاح فنی ، خاب فرش) صورت می­پذیرد ، آگاهی از ریسکهای بهداشتی ناشی از مصرف و تماس طولانی مدت با این الیاف ضروریست که متأسفانه تا کنون کمتر به آن اهمیت داده شده است.

به دلیل شباهت ظاهری الیاف اکریلیک با پشم ، تاکنون از این الیاف در تولید فرش­های ماشینی بسیار استفاده می­شده است اما به دلایلی مانند پُرزدهی بالا، شکنندگی الیاف، دشواری شستشوی و ایجاد و یا تشدید حساسیت، استفاده از آن توصیه نمی­شود.

گروه دیگر از الیاف که در سالهای اخیر در تولید فرش ماشینی بسیار به­کار رفته است ، الیاف پلی­استر یا ابریشم مصنوعی هستند. این الیاف به دلیل دارا بودن ساختار یکپارچه و یکسره ـ مانند رشته­های ابریشم ـ بدون پُرز و ضد حساسیت بوده و فرشهای تولید شده با این الیاف بسیار آسان شسته می­شوند و ثبات رنگ و درخشندگی زیادی دارند.

بر اساس آمار ارائه شده در مجلۀ معتبر Fiber Year ، الیاف اکریلیک روزبه­روز جایگاه خود را در صنعت نساجی از دست می­دهند. بر این اساس، تولید الیاف اکریلیک در سال 2013 میلادی 9/1 % و تولید الیاف پلی­استر 6/7% به نسبت سال 2012 رشد داشته­اند. همچنین الیاف پلی­استر در هفت سال اخیر بطور متوسط رشدی معادل 6/8% را تجربه کرده است.

دسته دیگری از الیاف، پلی­پروپیلن­ها هستند که در درازمدت دچار تغییر رنگ و در هم تنیدگی و کوبیدگی شده و لطافت خاب فرش را از بین می­برند.

در حال حاضر شمار تولیدکنندگانی که فرشهای خود را با استفاده از الیاف پلی­استر فیلامنت تولید می­کنند روزبه­روز در حال افزایش است که از آن جمله می­توان به گروه فرش فرهی اشاره نمود که از پیشگامان و تولیدکنندگان موفق این صنعت است.

طرح و رنگ

برای انتخاب فرش مناسب باید نوع کاربرد محل استفاده از فرش را در نظر گرفت. فرش اتاق پذیرایی یا اتاق ناهارخوری باید برای استفادۀ طولانی مدت در برابر سایش، گرد و غبار و شستشو مقاوم باشد. ولی برای فضایی مانند اتاق خواب می­توان فرشی با جنس لطیف و با رنگ روشن استفاده کرد.

همچنین برای اتاق کودک بهتر است از طرح­ها و نقش­هایی استفاده کرد که شلوغ و تیره بوده و کثیفی را نشان ندهد. همچنین برای انتخاب فرش اتاق کودک که در معرض تماس بیشتر با پوست و سیستم تنفسی کودک است، شاخصهایی مانند لطافت ، بدون پرز بودن و در صورت امکان آنتی­باکتریال بودن فرش باید مد نظر قرار گیرد.

برای اینکه فضاهای کوچک بزرگتر به نظر برسند، بهتر است از فرش­های روشن استفاده کرد. به طور معمول، این فرش­ها فضا را بزرگتر جلوه می­دهند. بالعکس، برای اینکه فضاهای بزرگ کوچکتر به نظر برسند، باید از فرش­های تیره استفاده کرد. این نوع فرش­ها فضایی دنج، گرم و صمیمی به وجود می آورند.

شانه و تراكم فرش

به تعداد نخ تار در يك متر عرض فرش تراكم عرضي یا شانه می­گويند. به تعداد نخ پود در يك متر طول فرش، تراکم طولی می­گويند. مثلاً یک فرش با تراكم 1000، در يك متر طول معادل 1000 نخ پود دارد. هرچه تراکم و شانه فرش بیشتر باشد، دوام فرش نیز بیشتر خواهد بود.

گاهی فروشندگان فرش صرفاً به دلیل جذب مشتری ، تراکم و شانۀ واقعی را به خریدار اعلام نمی­کنند و آنها را بیشتر از میزان واقعی بیان می­دهند.

 

خدمات پس از فروش

در صورت بروز هرگونه مشکلی در طول مدت استفاده از فرش ، وجود ضمانت واقعی و ارائه خدمات پس از فروش پشتیبان مشتری است. راهنمایی تلفنی مشتریان در خصوص نحوه استفاده و نگهداری از فرش و پیگیری شکایات احتمالی مشتریان، از وظایف واحدهای خدمات پس از فروش است. راهکارهایی از قبیل تعویض ، اصلاح رایگان و اعطای تخفیف برای خرید مجدد ، موجب جلب رضایت مشتریان را فراهم می­آورند.

قیمت

قیمت کالا همواره از دغدغه­های اصلی مشتریان است. گذشته از تفاوتهای کیفیتی که موجب تغییر در قیمت برندهای مختلف فرش ماشینی می­گردد ، برخی از تولیدکنندگان با هدف رعایت حقوق مصرف­کنندگان با قیمت­گذاری یکسان در فروشگاه­های خود در سراسر کشور ، این نگرانی مشتریان را برطرف کرده­اند.

دسترسی

معضلاتی مانند ترافیک و عدم وجود جای پارک در شهرهای بزرگ و دوری مسافت برای رسیدن به مراکز خرید در سایر مناطق ، همواره خریداران را با چالش روبرو کرده است. در چنین شرایطی بدیهی است که وجود فروشگاههای متعدد در مناطق مختلف کشور خود بعنوان خدمتی ارزنده به مشتریان تلقی می­گردد.

ایجاد دسترسی آسان به مراکز عرضه توسط گروه فرش فرهی با 110 فروشگاه در سطح کشور را می­توان از نمونه­های موفقی دانست که در صنعت فرش ماشینی بی­نظیر است. سهولت دسترسی به سازمان و محصولات آن، بومی­سازی نظام فروش در اقصی نقاط کشور و ایجاد شبکه­ای برای برقراری ارتباطات دوجانبۀ بین سازمان و مشتریان، از مزایای ایجاد چنین شبکه­ای است.


مطالب مشابه :


فرش سجاده ای طرح محراب ( شمیم )

کلیدواژه ها: سجاده,فرش سجاده ای, فرش سجاده,سجاده فرش, فرش نمازخانه,فرش مصلی,فرش سجاده ای مساجد, فرش محرابی,فرش سجاده ای کاشان,قیمت فرش سجاده ای,فروش فرش سجاده ای,خرید فرش سجاده ای,سجاده,فرش سجاده ای, فرش سجاده,سجاده فرش, فرش نمازخانه,فرش ... مصلی,فرش سجاده ای مساجد, فرش محرابی,فرش سجاده ای کاشان,قیمت فرش سجاده ای,فروش فرش سجاده ای,خرید فرش سجاده ای,فرش ماشینی ,فرش ماشینی کاشان,خرید فرش ماشینی,فروش فرش ماشینی,قیمت فرش ماشینی, فرش 700شانه, فرش 1000شانه.




نکاتی جهت خرید فرش سجاده ای

فرش سجاده ای (صنایع فرش پاریس) - تــولـیـد و نـصـب انواع سجاده فرش در رنگ ها و طرح های گوناگون، 100% تضمینی ، رول مسجدی ، فرش ماشینی. ... به غیر از قيمت ، انتخاب فرش سجاده ای بر مبناي ظاهر و طرح آن ، كار عاقلانه اي نيست. اگر تنها بر اين اساس ...




برخي كارخانه‌هاي فرش ماشيني كاشان تعطيل شد .

حبيب‌الله پوستين‌دوز امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اصفهان بيان داشت: قيمت فرش ماشيني به دليل افزايش قيمت فرآورده‌هاي نفتي گران شده است، ولي هيچ كارخانه‌اي قيمت فرش را افزايش نداده است. وي با اشاره به افزايش قيمت مواد اوليه به منظور ...




تاريخچه فرش ماشيني

نکات مهم در خرید فرش ماشینی. در چند سال اخیر، افزایش قیمت فرش ماشینی و به تبع آن افزایش سهم هزینههای آن در سبد هزینههای خانوار ، فرآیند خرید فرش را پیچیدهتر و تصمیمگیری در این خصوص را دشوارتر نموده است. به همین دلیل، خانوادهها پیش از اقدام به ...




قیمت فرش ماشینی داریوش

قیمت فرش ماشینی بیسف از ۱۱۰تا ۱۵۵ تک نخ سبک ۱۳۵ تک نخ سنگین ۱۹۵ نخ از ۲۵۰ تا۵۵۰ گل برجسته ۴۵۵تا۷۵۰ ۴۰رنگ قیمت به تومان مباشد جهت اطلا ع با شماره ۰۹۳۷۱۳۸۶۵۴۹ تماس بگیرید. + نوشته شده در سه شنبه نوزدهم بهمن ۱۳۸۹ساعت 16:7 توسط ...




عوامل موثر بر فروش فرش دستباف و ماشینی در بازار ایران

امّا این کالا در بازارهای داخلی دارای آن جایگاه خارج از مرزها نیست و امروزه فرش دستباف نسبت به فرش ماشینی در خانه‌های ایرانیان با اختلافی محسوس بسیار کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. به نظر می رسد عمده دلیل این استقبال ضعیف قیمت بالای این کالا ...




رئیس اتحادیه تزئینات و موکت و فرش فروشان زنجان در گفتگو با ایسنا:

سجاد مقدمی در گفتگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) منطقه زنجان، با بیان اینکه هرگونه افزایش قیمت در این صنف پس از اجرای قانون هدفمند سازی یارانه ها غیر قانونی است، ابراز کرد: با توجه یه اینکه قیمت مواد اولیه در تولید موکت و فرش ماشینی ...




برچسب :