عمران سنندج

جهاد عمرانی

از طرح های ناتمام تا نهضت پیاده رو و سرعت گیرها

سنندج شهری که قدمت آن به هزاره چهارم قبل از میلاد یعنی دوره مس و سنگ میانی بر می گردد و به عنوان میراثی ارجمند از آن یاد می شود، امروزه به شهری نازیبا، زشت منظر و آلوده تبدیل شده که شکوه باستانی آن زیر آوارهای مدیریت شهری ناکارآمد مدفون شده است.

به گزارش خبرگزاری فارس از سنندج، خیابان های کنونی سنندج که 50 سال پیش طراحی شده، محل عبور و مرور کالسکه و درشکه بوده و مالرو محسوب می شود امروز دیگر تاب 83 هزار خودروی دودزای سطح شهر را ندارد.

اما علاوه بر خیابان های شهر بافت های فرسوده شهری و سکونت​​​گاه های غیررسمی که کل شهر را احاطه کرده و همچنین ساخت و سازهای نیمه کاره و ناتمام مسکن های مهر حکایت دیگری دارد که هر بیننده ای را متأثر می سازد.

59170669367860607134.jpg


در تعریف بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری، بر اساس قانون حمایت از احیاء و نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری مناطقی از شهر است که در طی سالیان گذشته عناصر متشکله آن اعم از تأسیسات روبنایی، زیربنایی، ابنیه، مستحدثات، خیابان ها و دسترسی ها، دچار فرسودگی و ناکارآمدی شده و ساکنان آن از مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و کالبدی رنج می برند.

همچنین سکونت گاه​های غیر​​رسمی بافت هایی هستند که عمدتاً مهاجرین روستایی و تهیدستان شهری را در خود جایی داده اند و بدون مجوز و خارج از برنامه ریزی رسمی و توسعه کانون شهری "طرح​های جامعه تفصیلی" در درون و یا خارج از محدوده شهرها به وجود آمده و این گونه سکونت گاه​​ها عمدتاً فاقد سند مالکیت بوده و از نظر ویژگی​​های کالبدی و برخور​​داری از ضمانت و زیرساخت​​های شهری، مشابه بافت​​های فرسوده، شدیداً دچار کمبود هستند

بر اساس قانون برنامه پنج​​​ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب جلسه علنی 15 دی ماه سال 89 مجلس شورای اسلامی مصوب شده است، ماده 171 الف این قانون شورای عالی شهرسازی و معماری ایران مکلف شده نسبت به احصاء مناطق ویژه نیازمند بهسازی و نوسازی در بافت های فرسوده و دسته بندی طرح های واقع در این مناطق با اولویت طرح های دارای منافع عمومی و طرح های دارای مشارکت مردم و حمایت دولت اقدام نماید.

اما استان کردستان و شهر سنندج تا چه میزان تحت حمایت این قانون قرار گرفته یا نه حکایت دیگری دارد.

60789766142138414960.jpg

20 سکونت گاه غیررسمی و حاشیه نشین سنندج، محل سکونت مهاجرین به شهر

نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار خبرگزاری فارس از سنندج اظهار داشت: در حال حاضر 8 منطقه حاشیه نشین داریم که باتوجه به محدوده طرح جامع شهر سنندج 12 سکونتگاه غیررسمی داریم که جمعیت کثیری از مردم مهاجر را در دل خود جا داده است.

سیداحسن علوی اضافه کرد: چون ایران بر روی کمربند آلپ هیمالیا واقع شده و احتمال زلزله بسیار بالاست استان کردستان هم مستثنی نبوده و در اثر کوچکترین زمین لرزه احتمال آوار و خطر بسیار بالاست.

وی به سطح بافت فرسوده کشور اشاره کرد و گفت: از سال 74 تاکنون از 73 هزار هکتار بافت فرسوده کمتر از 10 درصد آن یعنی 7 هزار هکتار از بافت فرسوده ترمیم یافته که با این روند 50 سال طول می کشد تا بافت فرسوده بهسازی شود.

علوی تصریح کرد: در 471 شهر بالای 12 هزار جمعیت کشور 73 هزار بافت فرسوده و 44 هزار هکتار سکونت​​گاه غیررسمی داریم که 5/8 میلیون نفر در بافت فرسوده و 5/5 میلیون نفر در سکونت​​گاه های غیررسمی زندگی می کنند.

وی ادامه داد: در 117 هزار هکتار بافت فرسوده و سکونتگاه غیررسمی 30 درصد جمعیت شهری زندگی می کنند که دربرگیرنده 20 درصد از بافت های شهری می باشد.

این نماینده مجلس وضعیت استان کردستان و شهر سنندج را بغرنج تر توصیف کرده و گفت: در حال حاضر مشکلات سکونت گاه های غیررسمی بسیار بالا بوده به طوری که در منطقه نایسر جاده، برق و فاضلاب دو مشکل اصلی آن هستند.


بیکاری و نابسامانی کشاورزان عامل گسترش سکونت گاه‌های غیر‌رسمی

افزایش بیکاری، وضعیت نابسامان کشاورزی و عدم استقبال کشاورزان از کشاورزی با تغییر دید و نیازهای جدید مردم به همراه نفوذ فرهنگ ماهواره عوامل افزایش مهاجرت به شهرها و گسترش سکونت گاههای رسمی می‌باشد.

نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنان خود با اعلام این مطلب افزود: منطبق کردن دنیای خارج از کشور با داخل، افزایش تکنولوژی‌های مدرن در جهان تفاوت دنیاها را ایجاد کرده به‌طوری که مردم روستا برای استفاده از امکانات بهتر و رفاه بیشتر به شهرها مهاجرت می‌کنند.

سیداحسن علوی اضافه کرد: باید قبول کنیم علی‌رغم سرمایه گذاری‌های دولت و نظام در تمامی استان‌ها نیاز‌های مردم امروزه برای خیل عظیم مردم در روستا‌ها برآورده نشده و ادامه تحصیل و نیز سوق یافتن به درآمدزایی بیشتر روند مهاجرت از روستاها به شهرها را افزایش داده است.

وی با اشاره به اینکه روستائیانی که تا روزگاری نه چندان دور خود مولد و تولید‌‌‌‌‌‌کننده محصولات بودند اکنون نان و لبنیات خود را از شهر‌ها تهیه می‌کنند.

اجرای سیاست های غلط عامل اصلی مهاجرت

نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس نهم شورای اسلامی اجرای سیاست های غلط عامل اصلی مهاجرت دانست و گفت: مهاجرت بیشتر به شهرها موجب افزایش مشاغل کاذب شده و در شهرهای بزرگ مثل مراکز استان ها مردم پایین دست که توانایی مالی چندانی ندارند در حاشیه شهرها و سکونتگاه های غیررسمی ساکن می​​شوند.

علوی با اشاره به اینکه جوانان حقشان است برایشان اقدامات اساسی انجام شود، توصیه نمود: ارائه تسهیلات در روستاها از قبیل ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی به مقتضای تولیدات و دامپروری و استعدادهای خاص جوانان تحصیلکرده این بخش هم تولیدات استان را بالابرده هم علاوه بر اشتغال بحث مهاجرت معکوس هم پیش می آید.

مدیریت اجرایی ضعیف عامل رها کردن توسعه شهر سنندج

نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره مدیریت اجرایی ضعیف را عامل توسعه نیافتگی شهر سنندج عنوان کرد و گفت: رها کردن شهر سنندج که مرکز ثقل استان است صحیح نیست و باید این شهر بر اساس توپوگرافی منطقه نمونه کامل شهرسازی شود.

علوی تصریح کرد: چون بافت شهر و سکونت گاه های رسمی از مقررات ملی ساختمان پیروی نمی کنند باید سازمان نظام مهندسی به ساخت و ساز شهر ورود یابند و منظره شهر را مطابق با استانداردهای ساخت و ساز تغییر دهند.

وی همچنین خواستار تعامل دستگاه های اجرایی شده و گفت: برای اینکه وضعیت از این بدتر نشود و حاشیه نشینی توسعه نیابد تمام دستگاه ها اعم از شهرداری، شورای شهر و بخش انتظامی جلوی توسعه بی ملاحظه و بی رویه شهر را جهت پیشگیری از شرایط نامساعد بگیرند.

نماینده مردم در مجلس با اشاره به اینکه دیگر خیابان های شهر جوابگوی کشش ماشین ها نیست گفت: در مرکز شهر باید خیابانی باز شود تا شهر نفس بکشد و گرفتاری و مشکلات تردد رفع گردد.

وی ادامه داد: وسائل نقلیه هر روز بیشتر می شود و یک طرفه کردن خیابان ها دیگر امکان پذیر نیست.

دانشگاه ها و دانش پژوهان به شهرسازی ورود یابند

نماینده مردم سنندج، کامیاران و دیواندره در مجلس شورای اسلامی با تصریح بر اینکه باید دانشگاه ها و دانش پژوهان به شهرسازی ورود یابند گفت: دید فنی و شهرسازی علمی لازمه اصلی شهر سنندج و استان کردستان بوده تا با فنون شهرسازی روز دنیا زیرساخت ها آماده شود.

علوی جهت حل معضلات بر توسعه زیرساخت ها تصریح کرده و اظهار داشت: مسئولین استان بخصوص استانداری و شهرداری اعتبارات را بیشتر به سمت توسعه زیرساختهای شهری سوق داده تا بشود به عنوان مبنای اصلی شهر را از وضعیت فعلی آن خارج کنند.

وی افزود: در مبحث پل ها و تونل ها باید مشاورین دید فنی تری داشته باشند تا باتوجه به محدودیت اعتبارات امسال بتوان هزینه کرد و تصمیمات عاقلانه برای پروژه های مهم و استراتژیک در نظر گرفت.

نماینده مردم توسعه ناوگان مدرن شهری، افزایش پل های هوایی با پله برقی و نیز پارکینگ طبقاتی را نیزا اصلی شهر سنندج خواند و افزود: بحث فرهنگ سازی از همه اینها مهمتر بوده و کار فنی و تخصصی در همه حوزه ها باید توسعه یابد.

در سال های اخیر شعارها و مباحث فراوانی مبنی بر جهاد عمرانی شهرداری در شهر سنندج سایه افکنده، اما نکته مهم این است که زور این جهادعمرانی در حال حاضر تنها به پیاده روها، سرعت گیرها، یک طرفه کردن های خیابان ها و ایجاد باغچه ها به نرخ توسعه فضای سبز رسیده و پروژه های عمرانی پرآب و تاب هنوز در دست اقدام بوده و کارگران فصلی مشغول کاراند.

خودروهای سواری خوراک کامیون های راه گم کرده

پس از سال​​ها کمربندی دکتر حسینی که به اذعان کارشناسان و مسئولان راهنمایی و رانندگی بلوار است نه کمربندی، بسته شده و کامیون ها و وسائل نقلیه سنگین از مسیر روستای باوه ریز و جاده ناهموارنایسر عبور می کنند و خودروهای این مسیر را در کام خود فرو می برند.

رئیس شورای اسلامی شهر سنندج در این رابطه می گوید: باتوجه به پیگیری های به عمل آمده از طریق استانداری و فرمانداری به دلیل عدم همکاری راهنمایی و رانندگی به خاطر روشنایی این کمربندی بسته شده است.

محمد محمدی با اظهار بی اطلاعی از عبور کامیون ها از جاده نایسر گفت: تهیه روشنایی و رفع مشکلات کمربندی دکتر حسینی اعتبار لازم دارد که استاندار کردستان با تأمین اعتبار آن می تواند مشکل را رفع کند.

اما سوال اینجاست که خیابان، بلوار یا کمربندی وقتی که ایمنی لازم را ندارد و ممکن است موجب فاجعه شود چگونه افتتاح می​شود؟ جان مردم، زندگی آنان و ایمنیشان در کجای برنامه ها قرار دارد؟

و دیگر اینکه بر اساس تبصره (ه) ماده 171 قانون حمایت از احیاء و نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد شهری وزارت مسکن و شهرسازی مکلف شده است که ساماندهی و احیاء شهرهای آسیب دیده از جنگ تحمیلی و استفاده از اراضی رها شده و ساختمان ها مخروبه باقیمانده داخل شهر را در اولویت قرار دهد.

آیا مسئولان در زمینه احیاء و نوسازی بافت های فرسوده و جلوگیری از رشد بی رویه آن موفق بوده اند؟

مژگان وفایی


لینک خبرگزاری فارس:

جهاد عمرانی، از طرح‌های ناتمام تا نهضت پیاده‌رو و سرعت‌گیرها


بولتن (ستاد وزارت راه و شهرسازی):
http://www.newswire.ir/bulletin/9342d25318/type/html



مطالب مشابه :


معماری روستا

مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور سنندج, ‫اولین دوره آموزشی نظام فنی روستا-سنندج.




آشنایی با مهندسی کشاورزی

مهندسی کشاورزی دانشگاه پیام نور سنندج, <<<به ناو خوای گه وره و بی هاوتا>>> .تاریخ تاسیس وبلاگ




75 درصد توت‌فرنگی كشور در كردستان توليد می‌شود

مهندسی کشاورزی - 75 • سازمان نظام مهندسی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در سنندج




تله کابین آبیدر؛رویای دست نیافتنی شهروندان سنندجی

سنندج ؛ شهرم دموکراسی در نظام مردم سالار دینی ارشد در رشته مهندسی عمران قرار است به




اسامي اعضاي سازمان نظام مهندسي ساختمان راه يافته به خانه ملت

اعضاي سازمان نظام مهندسي ساختمان راه يافته به خانه ملت نام و نام خانوادگي. رشته تحصيلي




زون سنندج-سیرجان

مهندسی اکتشاف معدن دانشگاه کردستان - زون سنندج-سیرجان سازمان نظام مهندسی




سیداحسن علوی: هدف اصلاح قانون نظام مهندسی تامین سود ارگان یا تشکیلات خاصی نیست منتقدان پیشنهادات خ

پایگاه خبری تحلیلی کامیاران نیوز - سیداحسن علوی: هدف اصلاح قانون نظام مهندسی تامین سود




عمران سنندج

سنندج شهری که گاه های رسمی از مقررات ملی ساختمان پیروی نمی کنند باید سازمان نظام مهندسی




بررسی تحولات 10 ساله شهرداری سنندج ؛

سنندج ؛ شهرم در رشته مهندسی عمران، تدریس در و رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان




برچسب :