«زبدة التواریخ»، تالیف «شهاب الدین عبدالله بن لطف الله بهدادینی خوافی»، مشهور به «حافظ ابرو»،
روز به پايان رسيدن زبدة التّواريخ حافظ ابرو (24 امرداد)
برگرفته از: تارنماي آريابوم
«زبدة التواریخ»، تالیف «شهاب الدین عبدالله بن لطف الله بهدادینی خوافی»، مشهور به «حافظ ابرو»، از مورخان و جغرافی دانان عصر تیمور گورکانی است.
مولف اصلا از بهدادین خواف بود. بعضی او را هروی نیز خوانده اند. حافظ ابرو در همدان پرورش یافت و در همان جا تحصیل کرد. در جوانی به خدمت تیمور گورکانی پیوست و مورد توجه او واقع شد. بعد در زمره ی ملازمان شاهرخ و بایسنقر میرزا تیموری درآمد و به نام آنان به تالیف و تصنیف پرداخت. حافظ ابرو سرانجام در سال 833 هجری قمری در زنجان درگذشت.
ذیل جامع التواریخ رشیدی، ذیل تاریخ طبری، تاریخ آل کرت، تاریخ طغاتیمور، تاریخ سربداران، تاریخ امیر ارغون شاه، تاریخ شاهرخ و زبدة التواریخ از جمله تالیفات اوست.
او کتاب زبدة التواریخ یا زبدة التواریخ بایسنقری یا تاریخ حافظ ابرو را در سال 830 هجری قمری به نام بایسنقر تیموری تالیف کرد. این کتاب به جهت ضبط و ثبت دقیق وقایع از شهرت بسیاری برخوردار است.
مولف در این اثر وقایع عالم را از خلقت تا سال 829 هجری قمری نگاشته است. این کتاب در واقع تاریخ عمومی مفصلی است در چهار مجلد و عنوان کلی «مجمع التواریخ سلطانی» را دارد که در واقع تقلیدی است از جامع التواریخ رشیدی تا آن جا که در بعضی موارد عین مطالب آن کتاب را آورده است. مجلد چهارم این اثر درباره ی حکومت تیموریان است و چون حاصل مشاهدات خود مولف است، اهمیت بیشتری دارد.
عنوان زبدة التواریخ بایسنقری که به دوره ی کامل تاریخ حافظ ابرو داده شده است ظاهرا فقط عنوان همین مجلد آخر بوده است، حافظ ابرو در این مجلد، در بیان تاریخ تیمور عینا از کتاب ظفرنامه شامی بهره برده است؛ ولی در شرح سلطنت شاهرخ تیموری کتاب او اصیل و معتبر است. مولفین کتاب های «مطلع السعدین»، «مجمل فصیحی»، «روضة الصفا» و «حبیب السیر»، از این اثر بهره برده اند.
نثر کتاب نه ساده و نه متکلف است. ظاهرا حافظ ابرو سعی کرده است که مطالب خود را با نثری قابل فهم بیان کند.
این کتاب را سید «کمال حاج سید جوادی» تصحیح کرده است. جلد اول و دوم آن در سال 1372 و جلد سوم و چهارم در سال 1380 خورشیدی از طرف سازمان انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چاپ و منتشر شده است.
با تشکر از تارنمای نیستانه خانم معروضی
مطالب مشابه :
فیش حقوقی پرسنل آموزش و پرورش استان گلستان
زیـست پـژوهان گنبـد کـاووس - فیش حقوقی پرسنل آموزش و پرورش استان گلستان - وبلاگ علمی، آموزشی
فیش حقوق معلمان
کلاس آبی - فیش حقوق معلمان - وبلاگ علی فیض اله زاده * کانون هم اندیشی فرهنگیان و دانش آموزان
مشاهده فیش حقوقی
اپراتورهای برق فارس (سایت اصلی) - مشاهده فیش حقوقی - كارشناسان و تكنسين هاي بهره برداري
گود برداری بی رویه از معادن در سنگان موجب نابودی منابع طبیعی خواهد شد
فیش خقوقی معلمین . جدیدتربن خبرهای روز ایران وجهان . خواف شهر میراث های ماندگار .
«زبدة التواریخ»، تالیف «شهاب الدین عبدالله بن لطف الله بهدادینی خوافی»، مشهور به «حافظ ابرو»،
فیش خقوقی معلمین . جدیدتربن خبرهای روز ایران وجهان . خواف شهر میراث های ماندگار .
برچسب :
فیش خقوقی