توضیحات کلی برای کشاورزان دامداران باغداران (بیمه - نحوه بیمه کردن -دریافت غرامت)
بيمه محصولات كشاورزي استان خراسان شمالي
امروزه بحث گردش آزاد اطلاعات و امكان دسترسي همه افراد به اطلاعات مختلف موجود درباره موضوع ، امري مقبول و بلكه به يكي از حقوق ابتدايي شهروندي تبديل شده است . خصوصاٌ اين كه يك موضوع و اطلاعات پيرامون آن در يك تعامل دوطرفه را تامين نمايد كه در اين صورت بايد براي نشر اطلاعات آن سرمايه گذاري و تبليغ كافي نيز انجام شود.
شايد نتوان موضوع بيمه محصولات كشاورزي و دو طرف آن يعني صندوق بيمه و كشاورزان را به طور دقيق در چنين قالبي قرار داد ، اما اين بعد كه دولت در اين امر سرمايه گذاري كرده و بخشي از حمايت هاي خود از بخش كشاورزي را از اين طريق ارائه مي دهد.انتشار اطلاعات پيرامون آن مي تواند به مراتب مهمتر از يك تعامل دو طرفه و تجاري صرف باشد.
در هر حال به رغم تلاش ها و خدماتي كه صندوق بيمه محصولات كشاورزي در طي 23 سال فعاليت خود به انجام رسانيده است بعضا چنين اعلام و استنباط مي شود كه هنوز اطلاعات پيرامون آن بطور شايد و بايد در اعماق جامعه مورد خطاب منتشر نشده است تا علاوه بر افزوني مورد انتظار روشنگري در ميان همه اقشار كه به نحوي با موضوع مرتبط مي شوند ، گامي موثر در جهت ترويج و اشاعه فرهنگ بيمه در بين جوامع بهره بردار كشاورزي حاصل گردد . بدون شك خدمات بيمه كشاورزي همواره به عنوان يك تكيه گاه مهم در هنگام بروز حوادث و سوانح غير مترقبه مانند خشكسالي هاي متوالي ، سيلاب هاي ويرانگر ، زلزله هاي مهيب و سرما و يخبندان و .. در كنار كشاورزان و دامداران خسارت ديده مطرح بوده و با جبران عزتمندانه بخشي از ضرر و زيان وارده ، بستر لازم براي بازگشت مجدد خسارت ديدگان به چرخه توليد را فراهم نموده است.
اميد است اطلاعات اين سايت بتواند در جهت اطلاع رساني بهتر و راهنمايي صحيح بميه گذاران ، كارگراران و دست اندركاران بخش قرار گيرد تا علاوه بر ترويج و اشاعه فرهنگ بيمه ئ بيمه پذيري در جامعه روستايي ، از بروز مشكلات ناشي از عملكرد صندوق بيمه جلوگيري نمايد.
در پايان از كليه مسئولان بخش كشاورزي ، صاحبنظران ، محققان ، استادان و دانشجويان و علاقه مندان به مسائل اقتصادي و كشاورزي استان تقاضامنديم با ارائه نظرات ، پيشنهادها و راهكارهاي سازنده خود ما را در جهت توسعه فعاليت هاي بيمه اي با كيفيت بيشتر و با هدف حمايت از توليد كشور ياري رسانند تا با عنايت ويژه حضرت حق فردايي بهتر و آينده اي درخشان تر براي بيمه كشاورزي در كشور ترسيم شود.
فهرست مطالب
o تعريف واژگان
o اهميت بخش كشاورزي
o اهميت بيمه كشاورزي
o وظايف صندوق بيمه
o تاريخچه بيمه در جهان ، ايران
o اركان صندوق بيمه محصولات كشاورزي
o اهداف صندوق بيمه
o تقويم بيمه اي و عوامل خظر تحت پوشش در محصولات زراعي
o تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش در محصولات باغي
o تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش در انواع د ام و زنبور عسل
o تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش در انواع طيور
o تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش در آبزيان پرورشي
o تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش در بخش منابع طبيعي
o نحوه محاسبه حق بيمه
o نجوه محاسبه غرامت
o نحوه ارزيابي و بررسي خسارت زراعت هاي گندم و جو
o نحوه ارزيابي و تشخيص خسارات باغات
o طرح بيمه فراگير طيور صنعتي
o غرامت واحدهاي پرورش طيور بدون پروانه بهره برداري
o شرايط پذيرش اعتراض بيمه گذار به نتيجه ارزيابي خسارت
o انتظارات صندوق بيمه از بيمه گذاران
o نكات مهم بيمه اي
o نظارت بر فرآيند بيمه كشاورزي
o امور كارگزاريها
o برنامه هاي اجرايي صندوق بيمه
بيمه كشاورزي
فرايند اقتصادي دو سويه اي است كه طي آن قراردادي به منظور جبران خسارت احتمالي و با هدف نيل به امنيت غذايي فيمابين بهره بردار بخش كشاورزي ( حقيقي يا حقوقي ) و صندوق بيمه محصولات كشاورزي منعقد مي گردد.اين قرارداد را "بميه نامه " ، بهره بردار را "بيمه گذار " و صندوق بيمه را "بيمه گر" مي نامند.
مورد بيمه:
عبارت است از انواع محصولات كشاورزي زراعي باغي ، دام ، طيور ، آبزيان ، كه طبق شرايط و ضوابط اعلام شده ، تحت پوشش خدمات بيمه كشاورزي قرار مي گيرند.
عوامل خطر تحت پوشش :
شامل حوادث قهري سوانح طبيعي و همچنين بيماري هاي واگير دار عمومي و قرنطينه اي (براي بيمه دام ، طيور ، آبزيان ) بوده كه سبب ايراد خسارت به مورد بيمه مي شوند.
ضريب خطر :
عبارت است ازمجموع احتمال وقوع هر يك ازعوامل خطر تحت پوشش بيمه كه در طي يك دوره بيمه اي حادث مي شود و از طريق بررسي چندين ساله نتايج حاصل از عملكرد محاسبه و در تعيين حق بيمه براي هر محصول مورد استفاده قرار مي گيرد.
مدت قرارداد :
در قرار داد بيمه زمان شروع و پايان موضوع بيمه ، به طور دقيق مشخص مي شود كه به اين زمان مدت قرارداد مي گويند.
حق بيمه :
عبارت است از مبلغي كه بيمه گذار (فعالان بخش ) براي اعمال پوشش بيمه اي محصول خود به بيمه گر
( صندوق بيمه ) پرداخت مي نمايد.بخشي از اين حق بيمه با در نظر گرفتن بضاعت مالي بيمه گذار ، محروميت مناطق و اهميت محصول توليدي ، پس از تصويب مجمع عمومي صندوق بيمه ، از طريق دولت تامين و به عنوان يارانه ( حق بيمه سهم دولت ) به صندوق بيمه پرداخت مي شود.
حداكثر تعهد بيمه گر:
حداكثر ميزان تعهدات صندوق بيمه براي جبران خسارت هر واحد بيمه اي (هكتار ، قطعه ، راس و...)
خسارات يا حادثه :
پيش آمد ناگهاني كه قابل پيش بيني نباشد ، همچنين از كنترل بيمه گذار خارج باشد ، چنين حادثه اي را عامل هاي خطر تحت پوشش بيمه نيز مي گويند.
غرامت :
عبارت است از مبلغي كه بابت جبران بخشي از خسارت وارده در اثر عوامل خطر تحت پوشش بيمه و بر اساس ضوابط بيمه نامه به بيمه گذار پرداخت مي شود.
سهم دولت :
ميزان مشاركت دولت در حق بيمه به نفع بهره برداران است.
گزينه :
منظور تنوع حق بيمه براي پوشش بيمه اي هر مورد بيمه اي است، كه متناسب با سطوح غرامات قابل پرداخت به بيمه گذار عرضه مي شود و از اين طريق بيمه گذار با توجه به شرايط واحد توليدي خود از حق انتخاب بيشتري براي استفاده از خدمات بيمه كشاورزي برخوردار مي شود.
ييمه عمومي :
ارائه خدمات پايه و فراگير بيمه كشاورزي ، بر اساس وضعيت عمومي توليدي واحدهاي بهره بردار در بخش كشاورزي است.
بيمه تكميلي :
پوشش بيمه فوق العاده و فراتري كه بيمه گذار بر اساس توان واحد توليدي خود اقدام به انتخاب آن مي نمايد و هنگام رخداد خسارت احتمالي از دريافت غرامت متناسب با آن منتفع مي گردد.
كارگزار :
نماينده قانوني بيمه گر كه به نيابت از شركت بيمه اقدام به فروش بيمه نامه و يا ارزيابي خسارت مي نمايد.
بيمه اتكائي :
پوششي است كه شركت هاي بيمه مي توانند با خريد آن ، يكديگر را درقبال خسارت هاي بزرگ حمايت كنند.
اهميت كشاورزي :
بخش كشاورزي در ميان بخشهاي اقتصادي ، به دليل نقش تامين غذا بر پايه منابع داخلي و همچنين حفاظت از منابع پايه توليد از اهميت ويژه اي برخوردار است و با فراهم نمودن 24% سهم اشتغال از كل جمعيت شاغل كشور و اختصاص 17% از سهم توليد ناخالص داخل كشور نقش مهمي را در توسعه اقتصاد ايران بر عهده دارد.
سرمايه گذاري و توليد در بخش كشاورزي كه در شرايط غير قابل پيش بيني و پيشگيري طبيعت صورت مي گيرد ، يكي از پرمخاطره ترين فعاليت هاي توليدي كشور محسوب مي گردد بر اساس گزارش فائو از بين 40 نوع بليه طبيعي ثبت شده در جهان 31 نوع آن در ايران رخ مي دهد و ايران جز 10 كشور اول بلاخيز دنيا محسوب مي شود.
اهميت بيمه كشاورزي :
سرمايه گذاري در بخش كشاورزي به دليل ماهيت خطر پذيري ناشي از بي ثباتي طبيعت و قطعيت نداشتن شرايط جوي نيازمند امنيت و تضمين در برابر ريسك هاي موجود است . لذا استفاده از " بيمه " به منظور كم كردن ريسك از طريق توزين آن درميان بهره برداران ، جايگاه خاص و اهميت فراوان پيدا مي كند.با عنايت به نقش بيمه در تضمين سرمايه گذاري در بخش كشاورزي تقويت و توسعه نظام بيمه كشاورزي به عنوان پشتيبان توليد كنندگان براي مقابله عوامل تهديد كننده قهري و طبيعي از ضرورت اساسي
به شمار مي رود.
در كشور ما صندوق بيمه محصولات كشاورزي تنها نهادي است كه به عنوان مجري سياست مديريت ريسك در بخش كشاورزي ، اجراي برنامه بيمه محصولات كشاورزي را به صورت ضابطه مند در كنار ساير ابزارهاي حمايتي عهده دار شده است.
وظايف صندوق بيمه :
تامين پوشش حمايتي براي محصولات كشاورزي (زراعي و باغي )دام و طيور و زنبورعسل، كرم ابريشم ،آبزيان پرورشي ، طرح هاي جنگل كاري ، مرتع كاري و آبخيزداري در مقابل خسارت هاي ناشي از سوانح طبيعي و حوادث قهري مانند :تگرگ ، طوفان و خشكسالي ، زلزله و سيل و سرمازدگي و يخبندان ، اتش سوزي ، تنش گرما و باد گرم، صاعقه ، آفات و امراض گياهي عمومي و قرنطينه اي و امراض واگيردار حيواني عمومي و قرنطينه اي به عنوان وسيله اي براي دستيابي به هدف ها و سياست هاي بخش كشاورزي مي باشد.
تاريخچه بيمه كشاورزي در جهان ، ايران :
كشور ايالت متحده امريكا اولين كشور غربي است كه از سال 1939 تاكنون اجراي بيمه محصولات كشاورزي را در سطح گسترده اي ادامه داده است .كانادا از پيشگامان صنعت بين بيمه محصولات كشاورزي به شمار مي رود.
در جوامع اروپايي بيمه كشاورزان در چند دهه اخير رشد پيدا كرده است و در سوئد به صورت گسترده اي اجرا شده است.
در قاره آسيا ژاپن اولين كشوري است كه در سال 1929 بيمه دام و در سال 1939 بيمه محصولات كشاورزي را تصويب كرد و از سال 1974 برنامه آن را به طور كامل ودر سطح كل كشور به اجرا در آورد .كشورهاي فيليپين ،سريلانكا ، هند و تايلند كره و بنگلادش نيز در اين زمينه اقدام كرده اند و در مجموع 70% از كشور هاي قاره آسيا بيمه كشاورزي را در سه دهه اخير به اجرا گذاشته اند.
پيرو تصويب تشكيل صندوق بيمه محصولات كشاورزي در تاريخ 5/3/1363 در مجلس شوراي اسلامي فعاليت بيمه در سال زراعي 64-63 در مورد محصول پنيه و چغندرقند در استان هاي مازندران و خراسان در سطحي معادل 89 هزار هكتار آغاز شد و در حال حاضر بيش از 90 محصول و تعداد 1.8 ميليون نفر بهره بردار تحت پوشش حمايتي صندوق بيمه مي باشند.
در راستاي اجراي طرح گندم آبي ، عمليات اجرايي بيمه نيز از سال 70-69 شروع گرديد و اكنون بيش از 50نوع محصول و فعاليت و بيش از 60 هزار نفر بهره بردار بخش كشاورزي تحت پوشش خدمات حمايتي صندوق بيمه قرار دارند.
اركان صندوق بيمه محصولات كشاورزي :
مركب از وزيران جهاد كشاورزي ، بازرگاني ، امور اقتصادي و دارائي و رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي كشور است و رياست مجمع عمومي به عهده وزير جهادكشاورزي مي باشد.
وظايف :تعيين سياست ها و روش هاي تحقق هدفهاي صندوق بيمه با توجه به هماهنگي با اهداف برنامه هاي بخش كشاورزي
كميته فني :
متشكل از نماينده هر يك از از اعضاي مجمع عمومي و نماينده صندوق بيمه است.
وظايف :از نظر كارشناسي داراي اختيار و تخصص لازم در زمينه مربوط به وظايف هر يك از اعضاي مجمع عمومي و صندوق بيمه است و نسبت به مسائل مربوط به صندوق كه از طرف مجمع عمومي ارجاع مي شود بررسي و اقدام مي كند و گزارش توجيهي خود را جهت تصميم گيري به مجمع ارسال مي دارد.صندوق نيز مي تواند در مورد كليه وظايف و مسئوليت هاي خود از نظر مشورتي كميته فني بهره بگيرد.
هيئت مديره :
مركب از 5 نفر شامل مدير عامل بانك كشاورزي و يك نفر از اعضاي هيئت مديره بانك كشاورزي و سه نفر ديگر به معرفي وزير جهادكشاورزي است .
وظايف :تصويب آئين نامه هاي داخلي و دستورالعمل هاي اجرايي صندوق بيمه ، تهيه و تنظيم بودجه ، ترازنامه و حساب سود . زيان ، گزارش سالانه صندوق بيمه به مجمع عمومي
مدير عامل :
مدير عامل بانك كشاورزي مدير عامل صندوق بيمه نيز هست.
وظايف : اجراي تصميمات مجمع عمومي ، اتخاذ تصميم و اقدام در مورد كليه عمليات بيمه با رعايت مقررات طبق اساسنامه
بازرس قانوني :
بازرس قانوني صندوق بيمه طبق قانون ، سازمان حسابرسي است.
وظايف : وظايف مندرج در قانون اصلاح تجارت ، مطابقت تصميمات هيئت مديره و عملكرد صندوق بيمه با قوانين و آئين نامه ها.
اهدداف صندوق بيمه :
صندوق بيمه محصولات كشاورزي اهداف و برنامه هاي اجرايي خود را بر اساس اهداف و سياست هاي دولت در بخش كشاورزيدر قالب برنامه هاي پنج ساله توسعه اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي كشور با همكاري شبكه گسترده توانمند و متخصص بانك كشاورزي و همچنين ساير متوليان بخش كشاورزي ( سازمان جهاد كشاورزي و...) درسراسر كشور تحقق بخشيده و نهايتاًبا اجراي سياست هاي حمايتي دولت براي افزايش توليد محصولات كشاورزي و بالابردن سطح در آمد كشاورزان و دامداران و افزايش توان توليدي آنان نقش موثري را ايفا مي كند و از اين طريق به عنوان پشتوانه مطمئن در جهت تثبيت در آمد ، اطمينان خاطر بهره برداران بخش كشاورزي را فراهم نموده و سبب اتكا به نفس آنان مي گردد
تقويم بيه اي و عوامل خطر تحت پوشش بيمه زراعت ها :
رديف |
نام محصول |
زمان انعقاد قرار بيمه شروع خاتمه |
حداكثر |
حداكثر تاريخ برداشت |
عوامل خطر تحت پوشش | ||
1 |
گندم ديم |
1/7/ |
15/8/ |
15آبان |
31مرداد |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
2 |
گندم آبي |
1/7/ |
15/8/ |
15آبان |
15مرداد |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
3 |
جو ديم |
1/7/ |
15/8/ |
15آبان |
15تير |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
4 |
جو آبي |
1/7/ |
15/8/ |
15آبان |
15تير |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
5 |
كلزا آبي |
10/6/ |
31/6/ |
31 شهريور |
30تير |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي حمله گنجشك | |
6 |
گلرنگ ديم |
1/1/ |
15/2/ |
15 ارديبهشت |
30مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
7 |
گلرنگ آبي |
1/1/ |
31/2/ |
31 ارديبهشت |
30مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
8 |
نخود ديم بهاره |
1/1/ |
15/2/ |
15 ارديبهشت |
15 شهريور |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي و گرما در زمان گلدهي | |
9 |
نخود ديم پاييزه |
1/7/ |
15/12/ |
15 اسفند |
15مرداد |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي و گرما در زمان گلدهي | |
10 |
عدس ديم |
15/1/ |
15/2/ |
15 ارديبهشت |
15 شهريور |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي و گرما در زمان گلدهي | |
11 |
لوبيا آبي |
15/1/ |
31/3/ |
31 خرداد |
15مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-بارانهاي سيل آسا-خشكسالي | |
12 |
سيب زميني |
15/1/ |
31/2/ |
31 ارديبهشت |
30مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان | |
13 |
پياز خوراكي |
1/1/ |
31/2/ |
31 ارديبهشت |
30آبان |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما وباران هاي سيل آسا | |
14 |
چغندرقند |
1/2/ |
31/2/ |
31 ارديبهشت |
30آذر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهاره-يخبندان-بارانهاي سيل آسا | |
15 |
ذرت دانه اي (زودرس) |
1/4/ |
15/4/ |
15تير |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما - بارانهاي سيل آسا | |
16 |
ذرت دانه اي (ديررس) |
15/2/ |
31/2/ |
31 ارديبهشت |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما - بارانهاي سيل آسا | |
17 |
ذرت علوفه اي |
1/3/ |
15/3/ |
15 خرداد |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما - بارانهاي سيل آسا | |
18 |
آفتابگردان |
10/3/ |
20/4/ |
20تير |
10اذر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله - بارانهاي سيل آسا-خمله گنجشك | |
تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش بيمه باغات
رديف |
نام محصول |
زمان انعقاد قرار بيمه شروع خاتمه |
سن باردهي اقتصادي(سال) |
حداكثر تاريخ برداشت |
عوامل خطر تحت پوشش | ||
1 |
انگور آبي |
1/8/ |
30/9/ |
4 |
30مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان زمستانه-بارندگي در زمان برداشت | |
2 |
انگور ديم |
1/8/ |
30/9/ |
4 |
30مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-بارندگي در زمان برداشت سرماي زودرس پاييزه و ديررس بهار-يخبندان زمستانه -خشكسالي | |
3 |
گردو |
1/8/ |
30/10/ |
10 |
15آبان |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهار –برف سنگين –باران بي موقع زمان تلقيح | |
4 |
بادام آبي |
1/7/ |
30/10/ |
8 |
31 شهريور |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهار –برف سنگين –باران بي موقع زمان تلقيح | |
5 |
سيب |
1/9/ |
30/9/ |
8بذري-3مالينگ |
30آبان |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهار –برف سنگين –باران بي موقع و مداوم زمان تلقيح | |
6 |
زرد آلو |
1/7/ |
30/10/ |
6 |
15 شهريور |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-يخبندان-برف سنگين –باران هخاي بي موقع و مداوم –گرما و باد گرم در زمان تلقيح-صاعقه | |
7 |
انار |
1/8/ |
30/8/ |
5 |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرما-عوامل طبيعي موثر بر عارضه تركيدگي – آفتاب سوختگي | |
8 |
هلو |
1/8/ |
30/10/ |
4 |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهار –برف سنگين –باران بي موقع و مداوم زمان تلقيح | |
9 |
شليل |
1/8/ |
30/10 |
4 |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهار –برف سنگين –باران بي موقع و مداوم زمان تلقيح | |
10 |
شفتالو |
1/8/ |
30/10 |
4 |
30 مهر |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله-سرماي بهار –برف سنگين –باران بي موقع و مداوم زمان تلقيح | |
11 |
خيارگلخانه اي |
زمان كاشت |
|
|
5 ماه از زمان كاشت |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله- صاعقه –سرما-برف سنگين | |
12 |
گوچه فرنگي گلخانه اي |
زمان كاشت |
|
|
9 ماه از زمان كاشت |
سيل-تگرگ-طوفان-زلزله- صاعقه –سرما-برف سنگين | |
توضيح : مدت قرارداد بيمه از زمان انعقاد قرارداد بيمه تا پايان حداكثرتاريخ برداشت محصول مي باشد.
رديف |
مورد بيمه |
عوامل خطر تحت پوشش |
1 |
گوسفند ويز |
حمله وحوش –سيل .تگرگ .سرما و بخ زدگي و صاعقه وزلزله .خشكسالي .آتش سوزي غير عمد .مارگزيدگي .هارگزيدگي .پرت شدن از كوه .انفجار مين .بيماريهاي شاربن يا سياه زخم .آنتروكسمي .سالمونلوز .ذات الريه فوق حاد.شاربن علامتي .طاعون و نفخ كفي |
2 |
گاو بومي و آميخته |
صاعقه .سيل . زلزله ومارگزيدگي .بيماري هاي داخلي . آسيب ها و بيماري هاي دستگاه تناسلي . اختلالات عمومي اندام هاي حركتي . بيماري هاي عفوني |
3 |
دام اصيل در واحد سنتي -بهداشتي |
صاعقه .سيل . زلزله ومارگزيدگي .بيماري هاي داخلي . آسيب ها و بيماري هاي دستگاه تناسلي . اختلالات عمومي اندام هاي حركتي . بيماري هاي عفوني |
4 |
دام صنعتي |
صاعقه .سيل . زلزله ومارگزيدگي .بيماري هاي داخلي . آسيب ها و بيماري هاي دستگاه تناسلي . اختلالات عمومي اندام هاي حركتي . بيماري هاي عفوني |
5 |
پرواربندي |
صاعقه .سيل . زلزله ومارگزيدگي .بيماري هاي داخلي .اختلالات عمومي اندام هاي حركتي بيماري هاي عفوني |
6 |
زنبور عسل |
حوادث حمل و نقل و جابجايي كوچ . بارندگي سيل آسا.خشكسالي.سرما وگرماي ناگهاني .حمله وحوش .سمپاشي .آتش سوزي غيرعمد به هنگام استقرار كندوها.سيل .زلزله .طوفان.صاعقه .بيماري هاي لوك آمريكايي و اروپاييونوزما و بيماري ويروسي فلجي مزمن |
7 |
اسب |
دل درد هاي شديد منجر به مرگ.قولنج.ناراحتي هاي گوارشي منجر به مرگ.ذات الريه .ذات الجنب.نقص عضوو صدمات منجر به از كار افتادن اندام حركتي .مشمشه .گوروم.مارگزيدگي .هار گزيدگي .سخت زايي.خفگي .كوري دو چشم.حوادث حين آماده سازي منجر به نقص عضو يا مرگ.سيل و زلزله |
انواع موارد و عوامل خطر تحت پوشش بيمه دام و زنبور عسل
انعقاد قرارداد در تمام فصول سال و به مدت يك سال شمسي انجام خواهد شد.
بيمه كندو ها بايستي در فصولي از سال كه زنبوران عسل در حال فعاليت مي باشند ( در صورت مساعد بودن شرايط جوي بيش از 14 درجه سانتيگراد صورت گيرد . ترجيحاً از نيمه دوم شهريور تا پايان مهرماه كه مصادف با آمارگيري كندوها مي باشد با هماهنگي معاونت امور دام و اتحاديه زنبود داران نسبت به بيمه اقدام شود.
در صورت تمديد بلاانفصال قرار داد بيمه و عدم پرداخت به ميزان 10 % مبلغ حق بيمه سهم بيمه گذار مشمول تخفيف ميگردد.
انواع موارد و عوامل خطر تحت پوشش بيمه طيور
رديف |
مورد بيمه |
مدت قرارداد |
عوامل خطر تحت پوشش |
1 |
نيمچه گوشتي |
از يكروزگي تا پايان 48 هفتگي |
سوانح طبيعي و حداوث قهري : سيل و طوفانو صاعقهو زلزله و آتش سوزي غير عمدي امراض : نيوكاسل . برونشيت . آنفولانزا . مايكوپلاسموز .سالمونلوز .مارك .لوكوز . گامبورو .لارنگوتراكتيت .كوكسيديوز.پاستورلوز وخسارت هاي ناشي از حذف كانون آلوده |
2 |
تخمگذار تجارتي |
از يكروزگي تا پايان 80هفتگي | |
3 |
اجداد ومادر تخمگذار |
از يكروزگي تا پايان 68 هفتگي | |
4 |
لاين-اجداد و مادر گوشتي |
از يكروزگي تا پايان 65 هفتگي | |
5 |
بوقلمون گوشتي |
از يكروزگي تا پايان 18 هفتگي |
سيل و طوفان و صاعقه و آتش سوزي غيرعمدي وبارش برف سنگين امراض : نيوكاسل آنفولانزا آنتريت هموراژيك مايكوپلاسموز و خسارتهاي ناشي از حذف كانون آلوده |
6 |
شترمرغ(از پايان 3 ماهگي تا پايان 15سالگي) |
1 سال شمسي |
سيل طوفان صاعقه آتش سوزي غيرعمدي زلزله دويدن شترمرغ به سوي حصارها و بريده شدن گردن،پاها و ساير نقاط بدن ، صدمات فيزيكي بيماريهاي : نيوكاسل ، آنفولانزا آنتريت نكروزان ، بلع جسم خارجي .يبوست و انباشتگي دستگاه گوارش |
سن يك روزگي جوجه بر اساس تاريخچه مندرج در "گواهي بهداشتي " منظور مي گردد.
بيمه گذار در صورت بروز تلفات ناشي از خطرات مشمول بيمه نامه ، موظف است مراتب را حداكثر ظرف مدت 24 ساعت از زمان وقوع تلفات و قبل از محو آثار خسارت همزمان به بانك كشاورزي و سازمان دامپزشكي به طور كتبي اعلام نمايد.
انواع موارد و عوامل خطر تحت پوشش بيمه آبزيان پرورشي
مورد بيمه |
مدت قرارداد |
عوامل خطر تحت پوشش |
ماهيان سردآبي |
يكسال شمسي |
سيل طوفان تغييرات ناگهاني دماي آب( در اثر كاهش دبي ) ناشي از تغييرات جوي و خشكسالي ، تغييرات كدورت (گل آلودگي )آب ناشي از باران هاي سيل آسا ، رگبار ،تگرگ ، ذوب برف ، خشكسالي و كاهش دبي آب ناشي از عوامل قهري طبيعي و بيماريها |
ماهيان سردآبي دراستخرهاي خرد |
يكسال شمسي |
سيل ، طوفان زلزله ، تغييرات ناگهاني دماي آب( در اثر كاهش دبي آب ) ناشي از تغييرات جوي و خشكسالي، تغييرات كدورت (گل آلودگي ) آب ناشي از باران هاي سيل آسا، رگبار ،تگرگ ، ذوب برف و ريزش چاه ، خشكسالي و كاهش دبي آب ناشي از عوامل قهري طبيعي ، نامناسب بودن رژيم گازي چاه آب (گازهاي محلول )و قطع شبكه سراسري بيش از 10 ساعت با تائيد اداره برق منطقه اي در صورت داشتن ژنراتور و بيماريها |
ماهيان گرم آبي |
از ارديبهشت الي پايان آذر |
سيل ،طوفان ، زلزله، يخبندان ، تغييرات ناگهاني دماي آب ( گرم شدن و سرد شدن)ناشي از تغييرات جوي و كاهش اكسيژن آب در اثر تغييرات جوي و بيماريها |
در صورتي كه .اجد پرورشي از مديريت خوبي برخوردار بوده و در طول يك دوره بيمه اي قبل غرامتي دريافت نكرده باشد ، در صورت تمديد بلاانفصال بيمه نامه به ميزان 10% مبلغ حق بيمه سهم بيمه گذار مشمول تخفيف مي گردد.
تقويم بيمه اي و عوامل خطر تحت پوشش بيمه منابع طبيعي
نحوه محاسبه حق بيمه :
صندوق بيمه محصولات كشاورزي همه ساله حق بيمه ها را براي محصولات مختلف بر اساس ضريب احتمال وقوع خطر ( براي هر محصول و هر منطقه به طور مجزا ) و با در نظر گرفتن هزينه هاي توليد محاسبه نموده و پس از تصويب كميته فني ومجمع عمومي ، حق بيمه هاي مذكور را براي اجرا به استان ها اعلام مي نمايد.
هزينه هاي اداري + ( ضريب خطر * حداكثر تعهد بيمه گر ) = حق بيمه
مثال : چنانچه بر اساس آمارهاي موجود و غرامت هاي پرداخت شده در سال هاي گذشته مشخص شود كه احتمال وقوع خطر سرما و يخبندان ، تگرگ و خشكسالي در مزارع گندم ديم يك منطقه به ترتيب 3،2.5 درصد است . با توجه به هزينه هاي توليد گندم در هر هكتار ، تعرفه بيمه اين نوع محصول به شرح ذيل محاسبه مي شود :
هزينه هاي اداري + (حداكثر تعهد بيمه گر براي يك هكتار گندم ديم * ضريب خطر )=حق بيمه يك هكتار گندم ديم
99000=10%+(900000)*(10%)=حق بيمه يك هكتار گندم ديم (ريال )
بنابراين هر چقدر ميزان غرامت پرداختي در يك سال بيشتر باشد به همان نسبت حق بيمه سال بعد افزايش مي يابد.
نحوه محاسبه غرامت (تعهدات بيمه گر) :
بعد از وقوع خسارت ، غرامت پرداختي بر اساس مرحله رشد گياه و همچنين درصد خسارت وارد شده در اثر عوامل خطر تحت پوشش بيمه ئ حداكثر تعهد بيمه گر محاسبه مي شود.كه براي اكثر زراعت ها بر مبناي هزينه هاي توليد در هر هكتار و براي بعضي از موارد به ويژه در بيمه دام ، طيور ، آبزيان و باغ ها بر اساس 60 تا 80 درصد ارزش دام و يا محصول بيمه شده محاسبه شده و پرداخت مي شود.
حداكثر تعهد بيمه گر(براساس شرايط قرارداد)*درصد پيشرفت علمليات زراعي(مرحله رشد محصول)*درصدخسارت*سطح خسارت ديده(هكتار)=غرامت قابل پرداخت
5هكتار = سطح بيمه شده
3هكتار = سطح خسارت ديده
900000 ريال = حداكثر تعهد بيمه گر براي گندم ديم
60% = در صد خسارت
94% = درصد پيشرفت عمليات زراعي
غرامت قابل پرداخت
1.522.800 ريال = غرامت قابل پرداخت
دستورالعمل نحوه ارزيابي و پرداخت غرامت ناشي از سرما و يخبندان در زراعت هاي گندم و جو آبي و ديم
اعلام و يا ادعاي وقوع خسارت سرما و يخبندان
بازديد مرحله اول توسط اكيپ كارشناسي متشكل ار كارشناسان بانك وارگان ذيربط
بازديد مرحله دوم پس از مرحله مرحله خوشه دهي و پايان مرحله تلقيح :در صورت مشاهده آثار سرما و يخبندان و تائيد احتمال وقوع خسارت و افت عملكرد عمومي در بازديد مرحله اول و پس از تائيد ستاد بيمه صندوق ، اكيپ كارشناسي از منطقه بازديد و مجدداً صورتجلسه كارشناسي شامل : اطلاعاتي از قبيل شرايط عمومي مزارع در منطقه مورد ادعا ، ميانگين تراكم خوشه در متر مربع ، تعداد پنجه در هر بوته ، پيش بيني عملكرد منطقه و متوسط عملكرد ده ساله را تنظيم و متعاقباً به مديريت بانك و صندوق بيمه ارسال نمايند.
در صورت تائيد مدرك ارسالي توسط ستاد صندوق بيمه ، مجوز لازم صرفاً جهت مساحي اراضي خسارت ديده شده بوسيله كارگزاران صادر خواهد شد.
بازديد مرحله سوم (كيل گيري ) در صورت تائيد مدارك ارسالي مرحله
مطالب مشابه :
مدیرکل صدا و سیمای مرکز خراسان شمالی
اطلاع رسانی فعالیت های صدا وسیمای خراسان شمالی و تجارت و اعضای اتاق بازرگانی
دستور العمل های بیمه
سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی عملکرد شهرداری اتاق بازرگانی صنایع و معادن
سامانه الکترونیکی بیمه محصولات کشاورزی
سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی عملکرد شهرداری اتاق بازرگانی صنایع و معادن
آموزش سابکا
سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی عملکرد شهرداری اتاق بازرگانی صنایع و معادن
روش اجرای بیمه ماهی
سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی عملکرد شهرداری اتاق بازرگانی صنایع و معادن
آیین نامه ودستورالعمل اختصاصی بیمه محصول باغات بادام دیم
دانشگاه جامع علمی کاربردی خراسان شمالی شرکت توزیع اتاق بازرگانی صنایع و معادن
دستورالعمل ارزیابی خسارت تکرگ درمزارع گندم وجو
سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی عملکرد شهرداری اتاق بازرگانی صنایع و معادن
آیین نامه اجرایی ماده 71 قانون نظام صنفی
اتاق اصناف فروش ویژه نوروزی در خراسان شمالی تا 15 روسای محترم سازمانهای بازرگانی
گمرک ایران بسته ویژه حمایتی برای بازرگانان داخلی پیش بینی کرد
شركت بازرگانی كرانه یکشنبه در آیین افتتاح سایت گمرک استان خراسان شمالی در بجنورد
دست دلالان گلوی صنایع دستی خراسان شمالی را می فشارد
استاندار خراسان شمالی نیز در کل تعاون ،اتاق تعاون شركت بازرگانی صادراتی
برچسب :
اتاق بازرگانی خراسان شمالی