محک معلمان در ترازوی نامیزان
بر اساس دستورالعمل ارزشیابی و ارتقای شغلی فرهنگیان كه به تصویب سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق نیز رسید، یكی از شاخصهای افزایش كیفیت كاری معلمان و دیگر كاركنان وزارت آموزش و پرورش، انتقال اطلاعات، تجربیات و معلومات به افراد دیگر است كه در این راه، نگارش مقاله و چاپ آن در مطبوعات، به متقاضیان ارتقای شغلی پیشنهاد شده است.
همچنین در این دستورالعمل، علاوه بر تاكید بر انتقال دانش و تجربه شغلی به همكاران، به بحث ابداع روشها یا شیوههای موثر در انتقال دانش و مهارت شغلی به دیگران هم مطرح شده است كه برخی معلمان این مواد را گنگ و مبهم میدانند. یكی از دبیران منطقه ۱۳ تهران كه به تدریس جغرافیا میپردازد؛ میگوید: به نظر من، طراحان چنین دستورالعملی از وجود گروههای آموزشی مدارس بیاطلاع بودهاند، چون ما در گروههای آموزشی كه گزارش آن هم به ادارات مناطق ارسال میشود، همین مسوولیت را انجام میدهیم، از طرفی طراحان این بند اطلاع نداشتند كه معلم نمیتواند مقالهاش را دست بگیرد و از این روزنامه به آن روزنامه برود تا بالاخره یكی از آنها، مقالهاش را چاپ كند و او امتیاز بگیرد.متاسفانه در حال حاضر، وجود این بند در دستورالعمل ارزشیابی و ارتقای شغلی فرهنگیان منجر شده تا آسیبهای جدیدی ایجاد شود. یكی از معلمان درباره تجربه خود میگوید: با داشتن ۳فرزند و كار تماموقت، فرصتی برای نگارش مقاله یا انجام پژوهش ندارم، پس مجبور شدم با صرف هزینهای از فرد دیگری بخواهم تا مقالهای به اسمم در روزنامه چاپ كند.
جالب این كه چاپ مقاله در مطبوعات هم به این سادگی نیست. دبیر ریاضی یكی از دبیرستانهای منطقه ۴ تهران توضیح میدهد كه «مقالهای درباره شیوههای آموزش به كودكان داشتم كه هیچ روزنامه و مجلهای آن را چاپ نكرد، حتی مدتها مقاله را نزد خودشان نگاه داشتند؛ ولی هیچ وقت چاپ نكردند. از سوی دیگر، شأن من معلم اجازه نمیدهد از روزنامه و مجله خواهش كنم مقالهام را چاپ كنند.»
● نیازی به چاپ مقاله نیست
اما ناصر سلیمانزاده، رئیس اداره ارزشیابی وزارت آموزش و پرورش كه قرار است بزودی معاونت برنامهریزی و منابع انسانی آموزش و پرورش را نیز عهدهدار شود، درباره این دستورالعمل بیشتر توضیح میدهد: «این كه معلمان و فرهنگیان به طور كلی برای ارزشیابی و ارتقای شغلی ناچار باشند به انجام پژوهش بپردازند یا مقالهای بنویسند و تجربیات خود را به همكاران منتقل كنند، فینفسه خوب است، اما این كه مقالات نوشته شده، كیفیت لازم را دارند یا خیر، به هر حال جای سوال است. ما هم اذعان داریم كه این مقالات هدف ما را در بر نمیگیرد ولی به هر حال چنین دستورالعملی باعث مطالعه بیشتر معلمان شده است.
وی درباره آسیبهای موجود چنین دستورالعملی میگوید: ما وجود این آسیبها را بررسی كردهایم، حتی اگر عدهای تخلفی انجام بدهند، پول بدهند كسی برایشان مقاله بنویسد یا چاپ كند، بازهم به دلیل این كه عده این افراد قلیل است، نمیتوانیم كل طرح را ارزشمند ندانیم! اما بتازگی شیوه ارزشیابی جدیدی طراحی كردهایم و شاخص تالیفات، یك مقدار تعدیل و ساده شده است. براساس این طرح جدید كه از اول مهر ۸۷ ابلاغ شده، اگر مقاله فرهنگیان ارزشمند باشد، بدون چاپ در مطبوعات هم پذیرفته خواهد شد.
اما متاسفانه با گذشت ۵ ماه از شروع سال تحصیلی جدید، به دلیل ضعف در اطلاعرسانی، بعضی فرهنگیان هنوز از چنین تغییر و تعدیلی بیخبرند، در بخشنامه جدید ارزشیابی آمده است كه هر معلمی حتی اگر جزوه سادهای بنویسد، در ارزشیابی سالانه او لحاظ خواهد شد. البته كسانی كه موفق شوند مقالهای را در نشریات تخصصی منتشر كنند، امتیاز بیشتری خواهند گرفت.
● آموزش ضمن خدمت، برای كسب امتیاز
آیا كلاسهای آموزشی ضمن خدمت كه البته در بسیاری موارد با رشته تدریسی و حتی تحصیلی معلمان غیرمرتبط است، میتواند سطح كیفی و كمی آموزش را ارتقا بخشد؟ بعضی معلمان از نبود انگیزه كافی برای حضور در این كلاسها میگویند، ضمن این كه محتوای یكدست و تكراری این كلاسها كه به دور از دانش روز ارائه میشود، در این بیانگیزگی موثر است.
سلیمانزاده در پاسخ به این مشكل هر چند ما را به دفتر آموزش ضمن خدمت ارجاع میدهد، ولی در عین حال وجود مشكلات را در این زمینه میپذیرد و البته به بخشنامه سازمان مدیریت و برنامهریزی سابق اشاره میكند كه براساس آن، همه سازمانها موظف شدهاند تا طبق اعتبار تخصیص یافته، دورههای ضمن خدمت خود را اجرا كنند.
به گفته وی، هرچند شركت در این كلاسها اجباری نیست، اما معتقد است با وجود تكرار برخی مفاهیم، معلم خوب است اطلاعاتش را به روز كند.
دورههای آموزش ضمن خدمت برای فرهنگیان شاید با دیگر كاركنان نهادها و سازمانهای دولتی متفاوت باشد، ضعف علمی معلم در زمینه علوم روز و فناوریهای مدرن تاثیر نامطلوبی بر دانشآموزان میگذارد بخصوص این كه در حال حاضر آگاهی و اطلاعات دانشآموزان از این علوم و فناوریها حتی از والدین و معلمشان بیشتر است. سلیمانزاده درباره چنین ضعفی میگوید: این نبود مهارت شاید به انگیزه و مشغله كاری برمیگردد. معلمان ما آموزش میبینند ولی نیازی به آن احساس نمیكنند، پس بتدریج آن را فراموش میكنند، چون آن مهارت را به كار نمیبندند. ولی مطمئن باشید بسیاری از معلمان با همین دورهها به مهارتهای خوبی رسیدهاند. به هر حال، در حال حاضر محتوای سلیقهای و به دور از انتظارات معلمان، انگیزه آنان برای شركت فعالانه در این كلاسها را تحتالشعاع قرار داده است و به نظر میرسد این كلاس ها نیازمند بازبینی بیشترند گزارش : جام جم آنلاین
مطالب مشابه :
بخشنامه ارتقای شغلی
( یک معلم ) - بخشنامه ارتقای شغلی - - ( یک معلم ) ( یک معلم ) فرهنگیان - پایگاه خبری دانشجویان .
مقالات 100 صفحه ای ویژه ارتقای شغلی فرهنگیان عزیز
کافی نت متین2 (تحقیق- مقاله- پایاننامه) - مقالات 100 صفحه ای ویژه ارتقای شغلی فرهنگیان عزیز
محک معلمان در ترازوی نامیزان
بر اساس دستورالعمل ارزشیابی و ارتقای شغلی فرهنگیان كه به تصویب سازمان مدیریت و برنامه
بخشنامه : نمون برگ هاي ارتقاء رتبه شغلي خبره و عالي كاركنان شاغل و بازنشسته
پرداخت مطالبات فرهنگیان شهر تهران نیاز به 200 میلیارد تومان اعتبار دارد .
مشکل ارتقای رتبه عالی فرهنگیان رفع شد
اخبارآموزش وپرورش وفرهنگ معلمان - مشکل ارتقای رتبه عالی فرهنگیان رفع شد - اخبارگوناگون
برداشته شدن سقف 65 درصد ، در ارتقاء شغلی فرهنگیان
مسائل آموزشی فرهنگی - برداشته شدن سقف 65 درصد ، در ارتقاء شغلی فرهنگیان - جمعی از نویسندگان
رای دیوان عدالت اداری درباره برخورداری از مزایای ارتقای شغلی
خـــــــــــــــــــــــبرگزاری فرهنگیان از مزایای ارتقای شغلی و همترازی به
فرم و بخشنامه ها ی مربوط به ارتقای شغلی
خامنه ای - فرم و بخشنامه ها ی مربوط به ارتقای شغلی بخشنامه ارتقای شغلی فرهنگیان.
ارتقای شغلی معلمان در یک مناظره تلویزیونی بررسی میشود.جایگاه فرهنگیان در این مناظره کجاست؟ طرفین م
صفاي دوستان.آموزگار - ارتقای شغلی معلمان در یک مناظره تلویزیونی بررسی میشود.جایگاه
شرایط فرهنگیان برای کسب یک مدرک بالاتر
پایگاه خبری آذرنیوز - شرایط فرهنگیان برای کسب یک مدرک بالاتر - اخبار و مطالب متنوع و جالب
برچسب :
ارتقای شغلی فرهنگیان