۱۰۰- روز مهندس را چگونه تبریک بگوییم؟
امروز پنج اسفند است و به یاد خواجه نصیرالدین طوسی روز مهندس نامگذاری شده است. از آنجا که بنده یک عدد مهندس هستم پس حتمن باید هرطور شده به مناسبت این روز یک چیزی بنویسم، حتا اگر حس و حالش را نداشته باشم. خوب از کجا شروع کنیم؟
برای شروع میتوان از روش کلیشهای و رایج در اکثر نوشتهها و سخنرانیهای مناسبتی استفاده کرد و آن این است که در یک اقدام ضربتی و با یک پرسش مهم و بدیهی، به خوانندگان یا شنوندگان بفهمانید که برداشت و فهم ایشان از موضوع سخنرانی تا کنون بسیار سطحی و نازل بوده و این شما هستید که میخواهید دریچهی تازهای به رویشان بگشایید. پس میگویم: به نظر شما مهندس کیست و آیا هرکسی که صرفن مدرک کارشناسی در یکی از رشتههای مهندسی دریافت کرده باشد مهندس است؟
در اینجاست که شنونده بر ناآگاهی و دید سطحی خویش واقف شده و پیش خود خجل میشود. چراکه تاکنون تعریفی جز این از مهندس نداشته است. و برای کاهش این بار خجالت، سرخود را به نشانهی تایید حرفهای شما به شدت تکان میدهد1. و در همین حال که افراد هنوز از شوک آن ضربهی اولیه بیرون نیامدهاند مابقی خزعبلاتی که به ذهنمان میرسد را تحویل ایشان میدهیم. به فیلمبرداران مراسم هم میسپاریم که روی چند نفر از حضار که به شدت و سرعت مشغول یادداشت برداری هستند زون2 کند.
در ضمن این کار باید با اعتماد به نفس تمام انجام شود. شاید بترسید که از میان جمع ناگهان کسی برخاسته و بگوید "مردک دهانت را ببند..." اما در همینجا به شما اطمینان میدهم که چنین اتفاقی هرگز نمیافتد. آمارها نشان میدهد که بیش از 90 درصد حاضرین جملاتی مانند این و حتا بدتر را در دلشان میگویند، اما بهطور قطع هیچکس جرات ابراز علنی آنرا ندارد. فقط دقت کنید که زمان سخنرانیتان نباید بیشتر از 20 تا 30 دقیقه باشد. زمانهای بالاتر از این فقط در توانایی و انحصار شیخانی همچون ماست! مثلن فقط کسی مانند شیخ تقی میتواند در حالیکه هیچ اطلاعاتی از دانش پزشکی ندارد، به مدت یک ساعت برای پزشکان و متخصصان دربارهی بیماری آبسه و علل وقوع آن صحبت کند3 (استفاده از تکنیک "خودآگاه و دیگران گوسپند پنداری" از مجموعه کتابهای روانشناسی مدرن تالیف شیخ اول).
دو کلمه حرف حساب
و اما قبل از اینکه این منبر را رها کنم اجازه بدهید دو کلمه حرف حساب هم بزنم.
یکی از وظایف مهم یک مهندس در دنیای امروز داشتن دیدی کل نگر است و توجه به مساله توسعهی پایدار. مثلن آن مهندسی که درکی از اهمیت محیط زیست ندارد، یعنی درکش از مفهوم توسعه ناقص است و توان دیدن و درک افقهای دوردست را ندارد. همچنین است مسالهی استفادهی بهینه از امکانات و ابزار و به هدر ندادن منابع.
حرف حساب بعدی مربوط میشود به خاطرهای از کنگره یادمان شیخ بهایی که در دانشگاه آزاد نجفآباد برگزار شد. در یکی از جلسات مقالاتی دربارهی آثار مختلف عمرانی و مهندسی که از شیخ بهایی به جای ماندهاست ارائه شد. در پایان جلسه یکی از اساتید، وقتی خارج از برنامه خواست تا نظراتی را بگوید. وی گفت که معلوم نیست بتوان همهی این آثار را به شیخ بهایی نسبت داد. وی وزیری قدرتمند در دستگاه شاه عباس صفوی بوده و این کارها و طرحها را طراحان و معماران گمنام انجام دادهاند. ایشان مثال زد که در آینده ممکن است گفته شود توسط هاشمی رفسنجانی فلان تعداد سد و پروژه ساخته شدهاست و ماندگار شدن نامش به دلیل قدرتمند بودنش بودهاست. به هر حال نکتهای بحث برانگیز اما قابل تامل بود.
پینوشت:
1) همانگونه که مستحضرید همیشه باید قبل از مصرف تکانش دهید!
2) همان بزرگنمایی یا zoom که به دلیل سواد زیاد ما آنرا زون تلفظ میکنیم.
3) این ماجرا کاملن واقعی است.
پیوند مطلب در دنباله * پیوند مطلب در بالاترین
مطالب مشابه :
پیامک و متن ادبی روز دانشجو
پیامک و متن ادبی روز مهندس بعد از این! واحد پاس نکن! کلاس دو در کن! استاد مسخره کن!
۱۰۰- روز مهندس را چگونه تبریک بگوییم؟
علمی ادبی عرفانی امروز پنج اسفند است و به یاد خواجه نصیرالدین طوسی روز مهندس نامگذاری شده
کارت تبریک های آماده زیبا برای روز معلم
کارت تبریک های آماده زیبا برای روز روز مبارک یک متن کوتاه و اشعار و نوشته هاي ادبی :
متن ادبی وفات ام المومنین حضرت خدیجه کبرا سلام الله علیها
پیام تبریک شهردار شبستر به مناسبت روز مهندس . متن ادبی وفات وفات ام المومنین حضرت
۲ متن ادبی روز بعثت
۲ متن ادبی روز بعثت - گروه وبلاگهای حسینیه شهزاده علی اکبر(ع) گروه سایبرے مهندس
17ربیع الاول:دو متن ادبی ولادت پیامبر اکرم (ص)
گروه سایبرے مهندس دو متن ادبی ولادت نزد؛ حال آنکه پاسخگوی تمام نیازهای روز است
نه متن ادبی و دلنوشته در باره:اربعین حسینی
نه متن ادبی و دلنوشته در باره: وبلاگ مهندس چهل روز پیش
برچسب :
متن ادبی روز مهندس