درختان کهنسال شهرستانهای سبزوار جغتای جوین داورزن و ششتمد
چنار شایخ منیدر جغتای
یکی از زیباترین و کهنسالترین موجود زنده شهرستان جغتای است این چنار واقع در کلاته شایخ یکی از کلاته های قدیمی روستای منیدر است در مسیر جاده اسفالت جغتای به جاجرم جاده اسفالته راه کارخانه سیمان از کنار روستای فر آشیان به جنوب جدا می شود کارخانه آسفالت را که دور بزنیم به جاده خاکی می رسیم حدودا ۲ کیلومتر در جهت غرب این جاده حرکت کنیم به یک سه راهی می رسیم که راهی به سوی روستای ازادور دارد و راهی به سمت و سوی روستای شادمان و منیدر در جهت جنوب این راه ۵۰۰ متر که بیائیم راه خاکی در سمت چپ وجود دارد که به سمت منیدر و قلعه شایخ می رود حدودا ۲ کیلومتر در این مسیر برویم در سمت راست درختی گشن وجود دارد که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند اری اینجا چنار مشایخ است که چتر خود را بسان ابری ی در سیغ افتاب برای مسافران و مجاوران گسترانیده است . در پای استخری از آب قنات و درختان توت و سر سبزی و خرمی که صد البته وجود این درخت کهنسال سر سبزی ان را دو چندان کرده است ریشه ای درخت ابشخور خود را به استخر رساندهاند گوئی این درخت ریشه در زمین و سر بر آسمان تاریخ این منطقه دارد شاید اگر بتوان نجوای آن را و رمز و راز طول عمرش را پرسید پی به تاریخ این منطقه برد و حد اقل از دوران مغول وقایع تاریخی را بررسی کرد مواد فرهنگی پراکنده در لایه سطحی به باستان شناس اجازه می دهد قدمت منطقه را تا قرن ۶ و ۷ هجری قمری بررسی کند شاید این درخت تنها بازمانده زنده ان دوران باشد . درخت در ارتفاع یک متری به دو شاخه تقسیم می شود و هر شاخه به چنین شاخه دیگر محیط درخت در ارتفاع یک متری حدودا ۱۰ متر است .
چنار کیذقان ششتمد
این چنار کهنسالترین موجود زنده شهرستانهای : داورزن. جوین .جغتای .سبزوار. ششتمد و خوشاب است که تا چند سال قبل مغازه کفاشی در تنه درخت بود محیط در خت حدودا ۲۵ متر است و قطر ان حدودا ۶متر از آخرین دره منتهی به روستای کیذقان کوهپایه ای پوشیده ار درختان سر سبز میوه جلوه گری می کند که ااطراف ان تماما جو و گندم و غلات است و بصورت پلکانی کشت و کار تمامی دامنه کوه را گرفته است اگر گذرتان صبحگاهان به این منطقه بیفتد در اقلیم کویر این سر سبزی بی نظیر است به نضر من بی بدیلی این چنار با نام وجه تسمیه روستا که در بر گیرنده دوره کبانیان بر اساس تقسیم بندی فردوسی در شاهنامه می رسد " کی " به زبان پهلوی یعنی پادشاه و با این نام چند منطقه در سبزوار قدیم بیشنر وجود ندارد یکی " کیخسرو "در شهرستان خوشاب دیگری کیذوز در بخش ششتمد که امیختگی این نام با شاهنامه و امپراطوری ساسانیان انکار ناپذیر است . عزیزان من هر چه راجع به این چنار بگوییم کم گفته ام و فقط توصیفات من ان را کوچک می کند چنار کیذقان کتابچه ای عظیم از دایره المعارف تاریخ . فرهنگ و هنر . طبیعت و تمدن سبزوار فرهنگی ست . گزارش ثبت این چنار توسط محمد عبداله زاده ثانی باستان شناس در سالها قبل نوشته شده و تا کنون چندین گزارش خبری تصویری از ان تهیه شده است . مقدمتان به سزمین اساطیر کیذقان گل آذین باد و پیشاپیش عبرت و پند گرفتن از این حرکت تاریخی و فرهنگی گوارای وجود تان . حتما قبل از طلوع آفتاب انجا باشید. در کتاب میراث فرهنگی ششتمد انتشارات امید مهر سبزوار شرح کاملی از چنار آورده ام ودر سایت سلام کیذور دهیار محترم نوشته ها را مجددا اورده است
چنار سوخته جغتای
این چنار به فاصله ۴ کیلومتری جنوب شهر جغتای بالا تر از اسیاب قرار دارد تک در ختی ست که بعد از اب بند جغتای بالاتر از قنات دیده می شود مردم بر شاخه های این درخت در قدیم علقه بندی می کرده اند و هنوز هم مورد احترام مردم است من با راویانی صحبت کردم که در دوران کودکی بر این درخت توسط پدران و مادران طلب حاجت کرده اند تنه شرقی در خت سوخته است و دروجه تسمیه آن می گویند در قدیم مردی جهت ابیاری به سر زمین می رود و چون وقت تنگ است و همسرش فرصت نان پختن نداشته چند خمیر نان می گیرد و با خود به سر زمین می رود از شدت اب فرصت و مجال پخت نان پیدا نمی کند لاجرم خمیر ها را در حین ابیاری می خورد و چون شدت اب زیاد بوده و خستگی بر مرد موستولی می شود می گوید برق این اب را بزند بعد از چند ساعت اب قطع می شود و از ان تاریخ تا کنون هنوز اب در این مسیر جاری نشده به هر شکل این درخت نزد مردم مورد احترام است قطر ان حدودا ۴ متر و ارتفاع ان حدودا ۲۰ متر است به دلیل ارزشهای طبیعی و معنوی موجود در درخت گزارش ثبت ان در فهرست اثار طبیعی شهرستان جغتای توسط محمد عبداله زاده ثانی باستان شناس در سال ۹۲ تکمیل و به استان ارسال شد
چنار ارگ نو جوی شهرستان جوین
این چنار در روستا به چنار مسجد معروف است چون در میدان روستا مجاور مسجد و استخر قرار دارد تک درختی ست در وسط میدان که البته چند درخت توت با فاصله حدودا ۳۰ متر در اطراف استخر مجاور این چنار قرار دارند ارتفاع چنار حدودا ۱۵ متر است . این چنار به دلیل ارزشهای معنوی و طبیعی توسط محمد عبداله زاده ثانی باستان شناس گزارش ثبت آن تهیه شد و در اردیهشت ماه توسط یکی از عکاسان خوب و برجسته کشور عکسبرداری گردید امیدوارم اقای ناصر میزبانی در نمایشگاههای خوب کشور حق این چنار را اداء کند
چنار بید خور شهرستان جوین
چنار کهنسالی نیم متر از تنه ان بیرون خاک است و حدودا ۲ متر از تنه در اجرای طرح بهسازی و گردشگری روستا ی بیدخور زیر خاک مدفون شده و گلوی درخت را هم سنگ فرش کرده اند البته تعمدی در کار نبوده و ناخواسته این فعل صورت گرفته است . زیرا حرمت درخت هنوز که هنوز است حفظ می شود ولی متاسفانه مسئولی را پیدا نکردم به آن متذکر شوم این کم لطفی را مرتفع کنند و با ازاد سازی تنه و حریم ان از درخت دلجوئی کنند که مبادا این حرکت درسی غلط برای فرزندانمان باشد به هر شکل مححیط درخت ۷۰/۸ متر سانتی متر است ارتفاه ان حدودا ۳۰ متر و قط ان حدودا ۳متر در تنه شرقی درخت زنبورا عسل اشیانه کرده اند کندوی با جمعیت زیاد است حدودا ۴۰۰ تا ۵۰۰ زنبور به محض نا امن شدن محیط بیرون امدن . "بید "در زبان سانسکریت از "وید" می اید و به معنی دانش است در کتاب جغرافیای تاریخی جوین وجه تسمیه " بید " "بید خور " را کاملا آورده ام این کتاب توسط انتشارات امید مهر سبزوار منتشر شده است .
درختان کهنسال گردوی سر دره موسوم به سر در زمند شهرستان جغتای.
تا به حال من در حوزه سیلسی شهرستان قدیم سبزوار انچنین درختی گردوی گشن و قطور ندیده ام می گویند ۱۰ بار شتر محصل سالانه گردوی این درخت است که در زمین رضا علی زمندی قرار دارد یکی ار سر شاخه های درخت در کمال خشوع و خضوع سر بر زمین فرود اورده گوئی قامت راست اندام ان در کمال فروتنی جهت چیدن میوه های ان پلکانی برای صاحب ان فراهم کرده است تنه درخت حدودا ۴متر است و قط ان ۵/۱ متر ارتفاع تنه حدودا ۵/۲ متر و ارتفاع درخت حدودا ۲۰ متر است از مرکز روستای زمند به طرف معدن راهی در جهت شرق ادامه دارد با گذشتن از باغات زمند این راه به سمت قله کوه کشیده می شود در قله چشم انداز زیبائی از طبیعت را مشاهده می کنین در جهت شمال و جنوب بسیار دیدنی ست قله را به دره در جهت جموب ترک می کنیم در دره به دو راهی می رسیم که راهی در جهت غرب مارا به سمت درختان گردوی کهنسال می برد با جناب میزبانی عکاس محترم و برجسته ملی ایران این درختان عکسبرداری شد و گزارش ثبت درختان توسط محمد عبداله زاده ثانی باستان شناسی تهیه و به اداره کل ارسال شد . بافت معماری روستای زمند به قدری متناسب و زیبا بود که چشم پوشی از مستند سازی با عکس غیر ممکن شد بافت روستا از جبهه شرقی بسیار زیبا و دیدنی ست.
سرو بیزه شهرستان داورزن
این سرو از روستای مزینان با فاصله حدودا ۱۸ کیلومتر ی قابل رویت است سرو بر دامنه کوهای داورزن مجاور روستای بیزه قرار دارد و دهیار محترم روستا و اهالی محترم پای درخت را شن ریزی کردهاند و با ایجاد سکو در اطراف درخت امکان اطراق در اطراف سرو مهیا شده است می گویند سرو از جمله درختان بهشتی ست که توسط زردشت پیامبر از بهشت به زمین اورده شده است و قصه کاشتن سرو کاشمر و سرو فریومد به طور کامی در کتاب تاریخ بیهق نوشته ابوالحسن علی بن زید بیهقی مشور به ابن فندق و فرید خراسان امده است این کتاب به تصحیح مرحوم احمد بهمنیار توسط انتشارات فروغی چاپ شده است در این کتاب عاقبت انانیکه مسبب از بین رفتن این درختان شده اند ذکر شده است در فاصله ای نه چندان دور چهار طاقی موسوم به خانه دیو که باستان شناسان و مورخین معتقدند اتشکده اذر بر زین مهر است قرار دارد نویسنده وبلاتگ ( محمد عبداله زاده ثانی باستان شناس ) در سالهای ۷۶ و ۷۷ طی دو فصل گمانه زنی باستان شنای با باستان شناسان دانشگاه ورشو لهستان پروفسور باربارا کائیم . دکتر مایا کورناسکا و دکتر مارچین محل را مطالعه کرده است . به هر حال سرو بیزه بدون ارتباط با اتشکده و طبقه کشاورزان و رمز و رازهای زردشت پیامبر نیست و حفظ و حرمت ان نه به دلایل مذکور بلکه به صرف سز بودن بر همگان لازم است . یباد شعر استاد شفیعی کدکنی افتادم که می گفت .
به کجا می برد این نقش به دیوار مرا
تا بدانجائی که فرو می ماند چشم ازدین و لب نیز ز گفتا ر مرا
کاشی لاجورد افق صبح نشابور و هرا ست میبرد جانب فرغانه و فرخار مرا
یا سبزی سرو قدافراشته کاشمر است می برد سوی قرون از پی اعصار مرا
می دانم نظم شعر را به هم زده ام و اینگونه نیست ولی هدفم محتوای کلام بود در جهت گردشگری نوستالژیک امیدوارم قاطبه اهل ادب اساتید و دانشسجویان گرامی این کاهلی مرا در استخراج در ست متن بر من ببخشند.
چنار داورزن
این درختان در میدان خیابان شرقی شهر داورزن واقع شده که شهرداری محترم داورزن به جهت حفاظت در مقابل عوامل طبیعی و انسانی دور ان را حصار کردهاند .
چنارهای بید خشیدر یا بخشی در پادر ششتمد .
چنار زر مشک دلبر
این چنار به فاصله حدودا ۱۰۰۰متری شمال روستای دلبر قرار دارد حدودا ۵ متر محیط و ۲ متر قطر دارد درختی بسیار گشن است و مواد پراکنده فرهنگی از قرون قبل بصورت ضعیف در اطراف ان دیده می شود ارتفاع ان حدود ۲۵ متر است و با توجه به وضعیتموجود قابلیت ثبت در فهرست اثار طبیعی ایران را دارد .
چنار قدیمی نوده انقلاب .
چنار قدیمی عنبرستان .
مطالب مشابه :
سبزوار؛ شهر دانشوران ، شهر ديرينه هاي كهن در يك نگاه
در حال حاضر با تبدیل بخشهای جوین و جغتای فاصله 254 كيلومتر و تا سبزوار متصل گشت تا
معرفی شهرستان جغتای
عکاسی آیسان .جغتای این شهرستان تا جغتای در غربی ترین نقطه استان خراسان رضوی و در فاصله
درختان کهنسال شهرستانهای سبزوار جغتای جوین داورزن و ششتمد
درختان کهنسال شهرستانهای سبزوار جغتای جغتای. این چنار به فاصله ۴ جغتای. تا به
درباره سبزوار
( با فاصله 645 کیلومتر تا تهران و سبزوار از وجود کوه های جغتای عامل جدایی دشت
سفر هوتم شیندلر به جوین
حدودا پانصد تومان در فاصله جغتای تا تا سبزوار هشت مایل و نیم است و
زندان سبزوار به خارج از شهر انتقال داده می شود
نماینده مردم شهرستان های سبزوار،جوین ،جغتای هنوز فاصله تا برای زندانیانی
خبر استان جدید به گوش میخورد
کردند ، مسئولین سبزوار تا حد زیادی فاصله زیاد های سبزوار ، جوین ، جغتای و
برچسب :
فاصله سبزوار تا جغتای