همسايگي تونل توحيد با خطوط 2، 4 و 7 مترو

همسايگي تونل توحيد با خطوط 2، 4 و 7 مترو  

tohid-0719-mm1.jpg
    تهران به لحاظ بافتي كه داشته و دارد، از نظر ساخت معابر روزميني تقريبا جايي براي احداث سامانه‌هاي حمل‌ونقلي جديد ندارد.

البته بحث تعريض معابر كماكان به قوت خود باقي است، اما داخل شهر كمتر جايي را مي‌توان يافت كه بتوان در آن خيابان جديد ساخت. البته شمار خودروها روزبه‌روز بيشتر شده و نمي‌توان فقط به ساخت بزرگراه‌ها و رينگ‌هاي كمربندي اطراف تهران دل‌خوش كرد. با اين حساب تنها راهي كه باقي مي‌ماند، استفاده از معابر زيرزميني و پرداختن به مبحث شهرهاي چندطبقه است كه بايد مدنظر مسئولان امورشهري قرار گيرد.

براي شهري مثل تهران كه ‌ترافيكش زبانزد عام و خاص است، احداث معابر و سازه‌هاي زيرزميني يك راه علاج واقعي به حساب مي‌آيد. بعد از احداث خطوط مترو، حالا نوبت به تونل‌ها و زيرگذرها رسيده تا روياي شهر چندطبقه را عينيت بيشتري بخشند، اما از آن‌جايي‌كه تاسيسات زيرزميني تهران نقشه مشخصي نداشته و ايضا جنس خاك تهران مخلوطي از سنگ‌هاي نرم و خاك‌هاي سست مي‌باشد، پيش بردن كار در چنين بستري سخت و غيرقابل پيش‌بيني است.

به همين دليل نيز بود كه شهرداران قبلي معمولا بحث زيرساخت‌ها را كمتر مورد توجه قرار داده و عموما ريسك مواجهه با مشكلات احتمالي و شرايط غيرقابل پيش‌بيني سطوح زير‌زميني تهران را نپذيرفته و بيشتر به تاسيسات روزميني و سطحي فكر كرده‌اند، اما مديريت فعلي شهرداري پايتخت بدون در نظر گرفتن انتقادات اغلب غيرمنطقي و مغرضانه، آن‌چه بايد سال‌ها در تهران بزرگ انجام مي‌شد را به مرور زمان آغاز كرده كه تاثير اين تحركات و فعاليت‌ها به مرور زمان مشخص خواهد شد.

بحثي كه امروز قصد داريم به آن بپردازيم، قضيه همسايگي سازه تونل توحيد با خطوط2، 4و 7 مترو است. درواقع خطوط2و 4 روي سازه‌تونل و خط7 زير اين سازه احداث خواهد شد تا بلكه محدوده مذكور (ميدان توحيد، بزرگراه‌هاي شهيدچمران و شهيدنواب به همراه معابر مرتبط) به عنوان يكي از شلوغ‌ترين و پرترافيك‌ترين مناطق تهران با بهره‌مندي از امكانات حمل‌ونقلي بيشتر، نفسي بكشد و زير بار ترافيك كمر راست كند. در اين مطلب اشاره‌اي نيز به مشخصات تونل توحيد و خطوط2، 4 و 7 خواهيم كرد.

يكي زير، 2تا رو

با آن‌كه خطوط2 و 4 از روي تونل توحيد رد مي‌شوند، اما ميزان مقاومت سازه تونل به حدي مطمئن است كه هيچ ‌احتمالي مبني بر فشار آوردن به سقف و ديواره‌هاي تونل‌توحيد وجود نخواهد داشت. ضمن اين‌كه فاصله مناسب بين گالري‌هاي خطوط2و 4 و سقف تونل‌توحيد موجود است، اما خط7 مترو از زير سازه تونل رد مي‌شود.

به لطف استفاده از تكنولوژي پيشرفته حفاري، سرعت كار در احداث اين خط بالا بوده و با كمترين تنش رفتاري خاك، گالري مربوط به اين خط مترو حفر خواهد شد. عمليات مربوط به بازگشايي سطح زمين جهت حفر گالري خط7 مترو از حدود 1500متري تونل توحيد آغاز شده و سيستم‌هاي نگهداري مستحكمي در ساخت آن لحاظ خواهد شد. خط7 مترو تقريبا به موازات طول تونل توحيد ساخته خواهد شد و در كنار اين معبر زيرگذر خواهد توانست سيستم حمل‌ونقل عمومي را قوت بخشد.

تونل توحید

تونل توحید، بزرگ‌ترين تونل شهري ايران است كه در شهر تهران قرار دارد. اين تونل با طول 2136متر و 2رشته تونل مجاور هم كه هر رشته داراي 3باند رفت و برگشت است، با توجه به ترافيك سنگين و نياز شديد بخشي از شهر به اتصال 2بزرگراه شهيدچمران و هيدنواب‌صفوي احداث شده است.

اتصال اين 2بزرگراه(از ميدان توحيد تا ميدان جمهوري) تا سال1377 بلاتكليف بود، اما با توجه به حساسيت، ترافيك سنگين و نياز شديد شهر تهران به اتصال اين 2بزرگراه، در سال 1377 شهرداري اقدام به اتصال آن‌ها كرد. از ويژگي‌هاي مهم احداث اين تونل، تلاقي تونل با خط2 و 4 مترو است.

استفاده از توانمندي فني و تجربي 3هزارو400نفر پرسنل اجرايي در تونل توحيد و 708دستگاه تجهيزات سبك و سنگين مدرن در روند اجراي پروژه، از نكات قابل‌تامل است.
براي احداث تونل توحيد از تكنولوژي و دانش فني و مهندسي روز بهره گرفته شده است. ازجمله مي‌توان به موارد ذيل اشاره كرد:‌

70عدد جت‌فن 11اگزوزفن براي تهويه و خروج هواي آلوده و ورود هواي تازه به تونل
 ژنراتورهاي اختصاصي و اضطراري برق كه در صورت قطع برق تهران و شبكه سراسري به‌ صورت خودكار برق تونل را همواره در جريان نگه دارد ، جبران قطع برق كند.( تأمين روشنايي استاندارد و پيش‌بيني تنظيم نور طبيعي بيرون و نور مصنوعي داخل تونل(عدم‌خيرگي)
 تعبيه شبكه‌هاي فاضلاب و هم‌چنين نصب بيش از 3هزار شمع و بيش از 25هزار قطعه بتوني
 نصب سيستم هوشمند و محاسبه دقيق و مقاوم‌سازي‌ تونل در مواجهه با زلزله و تكان‌هاي تخريبي ناشي از گسل‌ها

 تونل توحيد نخستين بزرگراه شمال به جنوب تهران است كه 2بزرگراه  شهيدچمران و شهيدنواب‌صفوي را به يكديگر متصل مي‌كند.با بهره‌برداري از تونل توحيد، مشكل ترافيك در حدفاصل تقاطع خيابان باقرخان‌وبزرگراه شهيدچمران و خيابان آذربايجان و بزرگراه شهيدنواب‌صفوي رفع مي‌شود كه صرفه‌جويي در مصرف بنزين و كاهش آلودگي‌‌هاي هوا، صوتي و بصري ازجمله اهداف احداث آن است.

خط2 مترو تهران

خط 2 مترو تهران از ايستگاه‌صادقیه در غربی‌ترین نقطه تهران آغاز می‌شود و تا ایستگاه تهرانپارس در شرقی‌ترین نقطه تهران ادامه می‌یابد. ایستگاه‌های این خط از شرق به غرب عبارتند از: تهرانپارس، شهیدباقری، دانشگاه علم‌وصنعت، سرسبز، گلبرگ، فدک(نظام‌آباد)، سبلان، شهیدمدنی، امام‌حسین(ع)، دروازه شمیران، بهارستان، ملت، امام‌خمینی(ره)، حسن‌آباد، دانشگاه امام‌علی(ع)، میدان حر، شهید نواب‌صفوی، آزادی، دانشگاه شریف، طرشت، تهران(صادقیه).

 این خط در تقاطع خيابان‌آذربایجان با بزرگراه شهيدنواب‌صفوي یا به عبارتی همان ایستگاه شهيدنواب که در بین پروژه‌های ساختمانی طرح شهيدنواب قرار دارد با تونل توحید تلاقی پیدا می‌کند و از روی این تونل بزرگ می‌گذرد.

خط4 مترو تهران

خط4 مترو يکي از مهم‌ترين خطوط مترو تهران است که با 20کيلومتر طول، شرق تهران را به غرب متصل مي‌کند. این خط از پايانه افسريه واقع در ميدان شهيدکلاهدوز آغاز و پس از پشت‌سر گذاشتن شرق تا غرب تهران تا ايستگاه اکباتان امتداد پيدا مي‌کند که با راه‌اندازي کامل اين خط، روزانه يک‌ونيم‌ميليون سفر در آن انجام خواهد شد.

خط4، خط يك را در ايستگاه دروازه‌دولت و خط2 را در ايستگاه دروازه‌شميران قطع مي‌كند و جالب است بدانید در تقاطع خیابان آزادی با توحید از روی تونل توحید رد خواهد شد. این خط نیز به‌زودی با توسعه شرقی و غربی به یکی از پرمخاطب‌ترین خطوط تهران تبدیل خواهد شد که مزیت مهم آن این است که با انتقال مسافران کرج، از اکباتان به مرکز شهر نقش ویژه‌ای در کاهش حجم تردد مسافر و شلوغی در ایستگاه صادقیه و خط2 ایفا خواهد کرد.

خط7 مترو تهران

خط7 مترو تهران با طول 27كيلومتر و 28ايستگاه از شهرك اميرالمومنين(ع‌) در شرق تهران شروع و در امتداد بزرگراه شهيدنواب‌صفوي مسير آن در امتداد شمالي-جنوبي تغيير يافته و تا منطقه سعادت‌آباد در شمال تهران ادامه مي‌يابد. كل مسير پروژه به صورت زيرزميني اجرا شده و يك پاركينگ در ابتدا و يك تعميرگاه در انتهاي خط در نظر گرفته شده است.

اين پروژه در قالب قراردادEPC واگذار شده و هزينه‌هاي پروژه از محل منابع وام خارجي(فاينانس ) تامين اعتبار خواهد شد. قرارداد پیمانکاری حفاری تونل این خط که شرایط بسیار حساسی دارد و بايد در زیر تونل توحید انجام شود، با مجموعه سپاسد بسته شده است.

آغاز کار احداث خط7

در روزهای اولی که تلاقی این 3خط با تونل توحید مطرح شد، نگرانی‌های زیادی ايجاد شد و حتی عده‌ای سعی کردند این موضوع را به عاملی برای توقف پروژه تونل توحید تبدیل کنند، اما خوشبختانه تونل توحید در آستانه افتتاح است و طبق نظر مهندسان مترو و تونل، هیچ مشکلی نیز در آینده به‌وجود نخواهد آمد.

پیمانکار حفاری خط7 که حساس‌ترین کار این بخش را برعهده دارد و باید تونلی برای عبور مترو خط7 درست زیر تونل توحید و به موازات آن حفر کند، کار خود را آغاز کرده است. آن‌ها یک‌ونیم کیلومتر پایین‌تر از پروژه تونل توحید کار را برای حفاری آغاز کرده‌اند. ماشین حفار پیشرفته، اتوماتیک و جدیدی را که اخیرا خریداری شده به عمق 35متری زیر زمین برده‌اند و با پیش فرض حفاری 15متر در روز کار را آغاز کرده‌اند.

چرا عمق 10متري تونل پذيرفته نشد؟

مسعود نصر آزاداني، مديرعامل سازمان مهندسي و عمران شهر تهران نيز درخصوص تونل توحيد مي‌گويد: در طرح جامع تهران شبكه معابر مختلفي براي شهر پيش‌بيني شده كه از ميان آن‌ها مي‌توان به مسير شمالي- جنوبي بزرگراه‌هاي‌شهيدچمران و شهيدنواب اشاره كرد. اين مسير يكي از شاهراه‌هاي اصلي شبكه ارتباطي معابر تهران است كه در اوايل دهه60 طراحي اوليه آن انجام شد و در اوايل دهه70 بهسازي و تعريض خيابان شهيدنواب صورت گرفت.

نتايج مطالعات انجام شده در سال74 گزينه احداث تونل در اين مسير را بهترين راه كاهش ترافيك در محدوده اتصال اين 2بزرگراه عنوان كرد، اما به دليل تغيير مديريت شهري، مطالعات مجددي براي اين مسير صورت گرفت كه نتايج اين مطالعات، احداث زيرگذر را تنها گزينه حل مشكل ترافيكي خيابان توحيد، محدوده ميدان توحيد و ميدان جمهوري عنوان كرد.

سپس با تصويب احداث اين پروژه سازمان مهندسي ‌وعمران شهر تهران ملزم شد تا مقدمات احداث آن را فراهم كند. ابتدا مقرر شد اين تونل در عمق 10متري احداث شود كه پس از حفاري ورودي آن و برخورد با حجم زياد تاسيسات خدمات‌شهري عمق تونل افزايش يافت.

اجراي پروژه در عمق 10متر زمان و هزينه زيادي را مي‌طلبيد. از اين‌رو در طراحي جديد، عمق اين تونل حدودا 30متر پيش‌بيني شد كه قسمتي از  مسير از روي خط7 مترو شهري و در بخشي از زيرخط‌هاي2 و 4 مترو شهري عبور مي‌كند.

استفاده از دستگاه‌هاي پيشرفته در احداث خط7 مترو

شهردار تهران در مورد خط 7مترو پايتخت مي‌گويد: اين خط يكي از مهم‌ترين خطوط مترو است كه از شمال‌غربي آغاز و تا جنوب‌شرقي تهران ادامه دارد. درواقع خط7 از شهرك‌غرب آغاز مي‌شود و با عبور از برج‌ميلاد، بزرگراه شهيدچمران، بزرگراه شهيدنواب‌صفوي، خيابان هلال‌احمر، مولوي به بزرگراه آهنگ در جنوب‌شرقي تهران ختم مي‌شود و با خط 2و 3مترو تقاطع خواهد داشت.

وي با بيان اين‌كه در ساخت خط7 براي اولين‌بار از دستگاه‌هاي TBM استفاده مي‌شود، گفت: ‌اين دستگاه‌ها قادرند روزانه 15متر حفاري كرده و سرعت ساخت مترو را بسيار افزايش دهند. با خريد 2عدد از اين دستگاه‌ها در خط7 مترو روزانه30متر حفاري تونل انجام مي‌شود.

شهردار تهران با اشاره به اين‌كه هم‌چنين با استفاده از بتون‌هاي آماده به جاي بتون‌هاي قبلي، روند ساخت مترو تسريع مي‌شود، ادامه داد:‌ خطوط‌يك‌و 2مترو تهران در حال پشت‌سرنهادن مراحل نهايي خود هستند كه اميدواريم تا پايان سال اين 2خط تكميل شود. هم‌چنين خط4 مترو تا پايان سال89 تكميل مي‌شود. وي با بيان اين‌كه مجموع هزينه‌هاي احداث خط7 مترو تهران 2/1 ميليارد دلار پيش‌بيني شده، گفت: به طور حتم هرچه زمان بگذرد اين هزينه‌ها افزايش مي‌يابد. از همين‌رو اميدواريم اعتبارات لازم به‌موقع پرداخت شود.

خط7 مترو همجوار با تونل توحيد احداث مي‌شود

خط7 مترو مشكلي براي تونل توحيد به‌وجود نخواهد آورد و احداث آن با تجهيزات پيشرفته روز دنيا در كوتاه‌ترين زمان ممكن و با حداكثر حاشيه امنيت عملي خواهد شد. خط7 راه‌آهن شهري تهران به موازات تونل توحيد احداث خواهد شد كه اين خط از شمال به جنوب امتداد دارد. براي احداث تونل مربوط به اين خط مترو از تجهيزات پيشرفته استفاده شده و با دستگاه TBM حفاري آن صورت مي‌گيرد.

اين دستگاه در شرايط تحت فشار و حتي زير آب نيز قادر به حفاري خواهد بود و به‌رغم آن‌كه از زير تونل توحيد عبور مي‌كند، مشكلي براي آن به‌وجود نخواهد آورد.  گفتني است، خطوط2و 4 مترو از بالاي تونل توحيد عبور كرده و خط7‌مترو نيز از كنار آن عبور خواهد كرد.

همشهري مسافر


مطالب مشابه :


همسايگي تونل توحيد با خطوط 2، 4 و 7 مترو

بعد از احداث خطوط مترو، حالا نوبت به تهران نقشه به همراه معابر مرتبط) به




راهنما و نقشه ی مترو های تهران – جاوا Tehran Metro

راهنما و نقشه ی مترو های تهران نیاز کاربران خطوط مترو را در شمسی به همراه




نگاهی به تاریخچه مترو تهران

مسیر یابی به همراه مسافت از روی نقشه خطوط مترو میتوان به در تهران به ۱۲۰




مقدمه درخصوص مترو

شهر تهران به وسيله مترو نسبت به خطوط عادی مترو شد و به مرور و همراه با




آشنايي با مترو

خطوط مترو بايد چند سابقه بحث درباره احداث قطار شهري در تهران به 110 سال ، همراه با خط




تلفن وآدرس فرهنگسراهای تهران

نقشه خطوط مترو . بعد از ایستگاه مترو نقشه تهران بدون نیاز به اینترنت .




قیمت بلیت اتوبوس بین‌شهری/جدول

ساعات حرکت قطارهاي مترو تهران. نقشه خطوط مترو . نقشه تهران بدون نیاز به اینترنت .




برچسب :