گرایش های مختلف رشته مشاوره (از مجموعه نکات مشاوره ای)
گرایش های ۴گانه رشته مشاوره
۱. توانبخشی:
از سال ها پیش دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی اقدام به پذیرش دو گرایش خانواده و توانبخشی نمود و به خاطر اینکه بیشتر رشته های این دانشگاه از سوی وزارت بهداشت تعیین و ماهیت درمانی داشتند و ویژه محیط های بالینی بودند به تبع آن گرایش توانبخشی هم اینگونه بود. یعنی تصور بیشتر دانشجویان و داوطلبان بر این بوده که باید با کودکان کم توان و به اصطلاح استثنایی کار کنند. در حالی چنین تصوری هرگز درست نیست. همانطور که از نام این گرایش پیداست (توان + بخشی)سروکار فارغ التحصیلان آن با افرادی است که به اصطلاح آماری از متوسط یا هنجار جامعه فاصله دارند. این فاصله از هنجار جامعه در ابعاد مختلف روانی، حرکتی و اجتماعی نمایان می گردد. به بیان ساده تر باید گفت که مراجعانی چون: نوجوانان بزهکار، خیابانی، کار، معتادان، افراد بی سرپرست یا بدسرپرست، زنان بیوه، سالمندان، مردان خیابانی و.... از دسته مراجعانی خواهند بود که در دسته آسیب دیده اجتماعی یا در معرض خطر قرار دارند. از سوی دیگر کودکان دچار انواع اختلالات رفتاری، کم توان ذهنی، سرآمد و دچار مشکلات سازگاری در دسته روانی یا ذهنی و افرادی چون معلولین، بیماران خاص و جانبازان محترم و آسیب دیده در جنگ و... هم در دسته جسمانی قرار می گیرند.
بنابراین سروکار یک فارغ التحصیل گرایش توانبخشی با افراد بسیار زیاد و متنوع است و بستگی به علاقه و توانایی شخصی اش دارد که بخواهد با کدام یک از مراجعان مذکور کار کند زیرا به علت تخصص گرایی در علم هرگز نمی شود ادعا نمود که می توان در ارتباط با همه یا بخش بزرگی از مراجعان بالا موفق بود.
زمینه کار تخصصی در تمام موارد بالا به زمان، خلاقیت، تلاش و بسیاری از ملاک های دیگر برمی گردد. به عنوان نمونه مثل خود بنده می توانید درخواست مرکز مشاوره تخصصی تحصیلی و تربیتی از سازمان بهزیستی بدهید و در یک حوزه مشخص با مراجعان کار کنید.
لازم به ذکر است که دانشگاه علامه طباطبایی از ۲سال پیش در همین گرایش اقدام به پذیرش دانشجو کرده است که تمرکز بیشتر آن بر پدیده اعتیاد است.
۲. خانواده:
فارغ التحصیلان این گرایش بطور تخصصی وارد مسائل متداول خانواده های ایرانی می شوند. در این گرایش طیف متنوعی از مسائلی مهمی چون: فرزند پروری، ارتباط مناسب با فرزندان، مسائل رشدی، مشکلات بین زوجین، ازدواج، جدایی و رابطه بین افراد نسل های مختلف و... مطرح می گردد. با توجه به اینکه هر خانواده می تواند درگیر مسائل متنوعی شود که بافت آن مسائل هم به نوبه خود در مواردی چون مدرسه یا محیط شغل نمود پیدا می کند می توان ادعا کرد که بین موضوعات این گرایش و سایر گرایش ها همپوشانی وجود دارد و دانشجوی کارشناسی ارشد حتما باید بعد از قبولی با مشورت استاد راهنمای خود اقدام به تعیین حوزه تخصصی کارش نماید.
گرایش خانواده بین داوطلبان کنکور از اولویت نخست برخوردار است و طبق ظرفیت فعلی تقریبا بیشتر رتبه های ۱ تا ۵۰ اقدام به انتخاب آن می کنند. معمولا دانشگاه های تهران، شهیدبهشتی، علامه طباطبایی، خوارزمی، اصفهان و فردوسی مشهد در این گرایش اقدام به پذیرش می کنند.
۳. شغلی:
در این گرایش یک فارغ التحصیل مشاوره آماده خدمت در محیط های اداری و سازمانی می شود. افرادی که وارد این حوزه می شوند با مسائل روان شناختی رایج در سازمان های دولتی و خصوصی درگیر می شوند. مواردی چون: افزایش رضایت شغلی، انگیزش شغلی، تعهد سازمانی، نحوه استخدام کارکنان، کار گروهی، کارآفرینی و مدیریت نقش های چندگانه از جمله موضوعات این گرایش محسوب می شود.
این گرایش رشته مشاوره با گرایش صنعتی و سازمانی رشته روانشناسی ارتباط نزدیکی دارد. با این تفاوت که در این گرایش، فرد در درجه نخست آماده ارائه خدمات رویاروی می شود تا مبحث آموزش و پژوهش درحالی که در گرایش صنعتی و سازمانی رشته روانشناسی به فرد به عنوان یک تکنسین یا متخصص در حوزه بهبود روابط انسانی، مناسبات اداری، افزایش بهره وری و ... در قالب آموزش و پژوهش یاد می شود.
۴. مدرسه:
گرایش مدرسه که به اشتباه برخی از آن به گرایش تحصیلی نام می برند هم جذابیت های خودش را دارد و تقریبا بین داوطلبان کنکور از جایگاه دومی برخوردار است. در سال های پیش در این گرایش بر مسائل مدرسه ای و امروزه علاوه بر آن بر مسائل دانشگاهی نیز تاکید می شود. یعنی دانش آموختگان بطور ویژه با مسائل دانش آموزان و دانشجویان سروکار خواهند داشت. مواردی چون: افت تحصیلی، اضطراب امتحان، فرار از مدرسه، اعتیاد به اینترنت یا موارد مخدر، نحوه ارتباط با جنس مقابل، برنامه ریزی، انتخاب رشته و ... از جمله موارد متداول این گرایش محسوب می شود.
در کشور ما تنها در مقطع متوسطه است که مشاوره مدرسه از جایگاه سازمانی برخوردار است و در سایر مقاطع خود مدارس (غیر از مدارس دولتی) اقدام به جذب مشاور می کنند. در مقطع ابتدایی هم برای مدارس شاهد دانش آموز در نظر گرفته می شود. بنابراین میزان همکاری با مدارس به میزان جذابیت کار یک مشاور برای مدیر دارد که برای این مهم می توان بعد از اتمام امتحانات دانش آموزان در خردادماه، برنامه ای منظم تدوین و با مدیریت یا اعضای هیات امنای مدرسه مطرح گردد.
چند نکته:
۱. مهم تر از قبولی در گرایش های ۴گانه، قبولی در رشته مشاوره است. زیرا در درجه اول نسبت به توانمندی مراجع اعتقاد مثبتی وجود دارد و دیگر اینکه مراجعان در اولین مراجعه خود سراغ مشاوران می روند و ما صف اول رویارویی با مراجعان محسوب می شویم که به لحاظ منطقی نیز درست است. منتها این وظیف اخلاقی است که در صورت تشخیص هرگونه اختلال، مراجع را نزد سایر همکاران حوزه حرفه های یاورانه (روان شناس بالینی، روان پزشک، مددکار، روان شناس تربیتی، روان شناس کودکان استثنایی، گفتار درمانگر، روان سنج و...) ارجاع دهیم.
۲. به نظر می رسد بهتر است که بعد از اعلام نتیجه برای انتخاب گرایش مورد نظر و میزان درصد قبولی یک جلسه مشاوره ای نزد مشاور مجرب ترتیب داده شود تا روند رشد حرفه ای از همان ابتدا آگاهانه آغاز گردد.
۳. برخی به اشتباه تصور می کنند که تنها گرایش خانواده می تواند مجوز تاسیس مطب شخصی یا مرکز مشاوره داشته باشد در حالی که هرگز اینگونه نیست. تمام گرایش های ۴گانه این رشته می توانند بعد از اتمام مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری و بعد از اخذ صلاحیت های مورد نظر سازمان نظام روانشناسی و مشاوره یا سازمان بهزیستی، کار مستقل انجام دهند.
۴. پیشنهاد می شود دانشگاه هایی برای ادامه تحصیل انتخاب گردد که در درجه اول در همان گرایش حرفی برای گفتن داشته باشند و بعد اینکه برای مقطع دکتری دانشجو جذب کنند. زیرا کاملا بدیهی است که مقطع ارشد بسیار کوتاه مدت است و نوع فعالیت های دانشجو در آن مدت زمان محدود نقش تعیین کننده ای در ادامه مسیر تحصیلی و حرفه ای وی دارد.
۵. از بین دانشگاه های کشور تنها دانشگاه الزهرا (س) در رشته مشاوره و راهنمایی اقدام به جذب دانشجو می کند. به عبارت دیگر این دانشگاه هیچ گرایش برای پذیرش درنظر نگرفته است که البته با توجه به برنامه های دانشگاه، روند آینده آن قطعا متفاوت خواهد بود و از این جهت می توان به مصاحبه با مدیریت محترم گروه مشاوره دانشگاه الزهرا (س) که در بخش مصاحبه های وبلاگ قرار دارد مراجعه نمود.
با آرزوی موفقیت روزافزون
التماس دعا
مطالب مشابه :
استخدام مربی روباتيک
استخدام مربی کادر علمی و آموزشی این مجموعه جهت تدریس در مدارس، فرهنگسرا و سرای محله هر
ناتوانی محیط زیست شهرداری ناحیه 5 در برابر فاجعه "فاضلابیاری"زمین های کشاورزی
شهرک و صالح آباد-محله رسالت سایت سرای محله کرده و یک کارمند تحصیل کرده را استخدام می
دعوت به همکاری برای انجام امور اداری و مربی کامپیوتر و حسابداری
سرای محله ها استخدام و
بعد از مردم حال نوبت منتخبین مردم در شورایاری هاست
کن آنلاین - بعد از مردم حال نوبت منتخبین مردم در شورایاری هاست - اخبار و رویداد های محله کن
گرایش های مختلف رشته مشاوره (از مجموعه نکات مشاوره ای)
افزایش رضایت شغلی، انگیزش شغلی، تعهد سازمانی، نحوه استخدام وب سایت سرای محله
کتاب صوتی بوستان سعدی خانه کتاب ولنجک
استخدام. سلامت زنان پیش بینی فرم ارسال برنامه های دهه مبارک فجر سال 1393 خانه کتاب سرای محله
نشست شاهزادگان عربی درباره تحولات یمن
کن آنلاین - نشست شاهزادگان عربی درباره تحولات یمن - اخبار و رویداد های محله کن
معلم فداکار گیلانی درگذشت
اخبار و رویداد های محله دولت کارمند جدید استخدام شورایاری و سرای محله
مرحله دوم هدفمندی یارانهها «اواخر فروردین» اجرایی میشود
اخبار و رویداد های محله دولت کارمند جدید استخدام
برچسب :
استخدام سرای محله