دستورالعمل بیمه پروژه ها در قراردادهای پیمانکاری
•پیشگفتار
•کلیات
•بخش اول : ارکان بیمه
1. بیمه گر
2. بیمه گزار
3. موضوع بیمه
4. مورد بیمه
5. مدت بیمه
6. مبلغ بیمه
7. حق بیمه
8. فرانشیز
9. بیمه نامه
10 . کاهش خسارت به تناسب ارزش واقعی
•بخش دوم : تعهد ها و وظایف کارفرما , مشاور و پیمانکار
•تاییدها و تعهدات کارفرما
•وظایف و تعهدات مهندسان مشاور
•وظایف و تعهدات پیمانکار
•بخش سوم : راهنمای انتخاب پوشش های بیمه ای
1. کاربرگ انتخاب پوشش های بیمه ای
2. راهنمای تکمیل کاربرگ های بیمه
3. حداقل پوشش های بیمه ای پروژه های بزرگ صنعتی و غیر صنعتی
4. حداقل پوشش های بیمه ای پروژه های متوسط صنعتی
5. حداقل پوشش های بیمه ای پروژه های متوسط غیر صنعتی
6. حداقل پوشش های بیمه ای پروژه های کوچک •
7. تقسیم بندی پروژه
8. الحاقیه ها
9. فهرست الحاقیه ها
10 . مسئولیت کارفرما و پیمانکار , در قبول و پرداخت فرانشیز
•پیوست 1 - نحوه محاسبه حق بیمه
•روش زمانی
•روش تفکیکی
•حق بیمه ماشین آلات
•اثر تورم در حق بیمه
•پیوست 2 - بیمه و وثیقه و بیمه تضمین
•بیمه تضمین
•بیمه وثیقه
•پیوست 3 - معرفی انواع پوشش های بیمه ای در صنعت ساخت
دستورالعمل بیمه پروژه ها در قرارداد پیمانکاری
بسمه تعالی
پیشگفتار
نظام فنی و اجرایی مصوب 1375 با نگرش تازه ای فرایند تهیه و اجرای طرح های عمرانی را مورد بررسی قرارداد و برای هرجزء از این فرایند راهکارهایی از زوایه تعیین صلاحیت , ارجاع کار , ارزشیابی عوامل و ... ارائه نموده است . گرایش نظام فنی به خدمات بیمه اگرچه صورت گرفته است ولی در هر صورت , دریچه ای برای ورود به عرصه صنعت بیمه تلقی می گردد . « تضمین » بیشتر از زاویه تعامل صنعت ساخت و صنعت بیمه در جهان در عرصه های گوناگون وجود دارد و منافع ناشی از این تعامل چه در جهت حفظ و تعالی منافع ملی و چه در حفظ منافع صنفی بسیار گسترده و با اهمیت است .
فارغ از تجربه جهانی , لازم است به واقعیت های ارتباط بین صنعت ساخت و صنعت بیمه توجه کنیم .
طبق تعریف , ماهیت صنعت بیمه : مدیریت خطر و مدیریت ریسک است و صنعت ساخت یا تهیه و اجرای طرح های عمرانی , در درون را جای داده است . « ریسک » و « خطر » خود مصادیق فراوانی از انواع و اقسام خطرها , سرمایه , نیروی انسانی , مصالح و ماشین آلات , پروژه ها و منافع طرح های ذینفع آنها را تهدید می کند و طبیعتاً قوی ترین حلقه اتصال صنعت « ریسک » و « خطر » حفاظت آنها در برابر خطرهای موجود دغدغه بسیار بزرگی است . بنابراین , مفهوم ساخت و صنعت بیمه است .
تاکنون به دلیل فقدان ظرفیت های مناسب در صنعت بیمه و نادیده گرفتن منافع بیمه از سوی مراجع تصمیم گیری طرح ها , تمام مخاطرات و ریسک های ناشی از تهیه و اجرای طرح های عمرانی را دولت پذیرفته است و حجم پوشش های بیمه ای مورد استفاده , در مقایسه با سرمایه و منافعی که در معرض خطر قرار گرفته , بسیار ناچیز بوده و چنین رویکردی , باعث افزایش هزینه سرمایه گذاری کارهای عمرانی شده است .
با توجه به این که مرحله اجرا , پرمخاطره ترین مرحله از دوره عمر طرح می باشد , صنعت بیمه , نقش تعیین کننده ای در حفاظت از سرمایه گذاری طرح ها در این مرحله را داراست , دستورالعمل حاضر با مطالعه ضوابط بیمه در داخل کشور و سایر کشورها تدوین شده است تا در قراردادهای پیمانکاری مورد استفاده قرار گیرد .
معاون امور فنی
پاییز 1383
به این وسیله از شرکت خدمات مدیریت ایرانیان ( تهیه کننده دستورالعمل ) , مهندسان مشاور آوند طرح ( مدیرطرح ) و دفتر امور فنی ,تدوین معیارها و کاهش خطرپذیری ناشی از زلزله که در شکل گیری , تدوین و انتشار دستورالعمل یاد شده تلاش نموده اند تشکر وقدردانی می شود .
کلیات
تهیه و اجرای طرح های عمرانی در دوره عمر خود , نیاز به انواع پوشش های بیمه ای دارند . دوره اجرا , یقیناً پرمخاطره ترین دوره عمریک پروژه تلقی می گردد .
براین اساس , برحسب منشاء بروز خسارت که می تواند ناشی از عملیات موضوع پیمان یا حوادث طبیعی , سرقت , آتش سوزی ,مخاطرات ویژه و مانند آن باشد , می توان عملیات موضوع پیمان , ماشین آلات , مصالح پای کار , اجناس به کار برده شده در کار تأسیسات و املاک مجاور کارگاه ( متعلق به صاحب کار ) , اشخاص ثالث و اموال آنها (T.P.L)و غیره را بیمه کرد و حدود غرامت , دریافتی را در هر مورد , و هزینه جایگزینی اموال و اشخاص تلف شده یا آسیب دیده را تعیین نمود .
حق بیمه مربوط به هر بیمه نامه , با توجه به چند عامل از جمله مبلغ قرارداد , جدول زمان بندی اجرایی عملیات , مدت قرارداد و نوع کار ,محل اجرای کار , میزان غرامت مورد نظر و غیره به صورت متوسطی برای تمام مدت بیمه نامه تعیین می شود . در ضمن , ممکن است که ماده ای در بیمه نامه برای تعدیل شرایط پوشش و به تبع آن , تعدیل حق بیمه(A.C) نیز , پیش بینی شود . مسئولیت مدنی در قبال اشخاص ثالث , معمولاً شامل کارکنان پیمانکار و کارفرما نمی گردد , و فقط مربوط به صدمه و خسارت اشخاص ثالث و اموال آنهاست که در اثر اجرای قرارداد و عملیات پیمان , متحمل زیان می شوند . در مورد کارکنان پیمانکار و کارفرما , چنانچه مقررات قانون کار و تأمین اجتماعی و مانند آن ( که رعایت آن توسط پیمانکار اجباری است ) , پوشش کافی و لازم را تأمین نکند و کارفرما یا پیمانکار خریداری پوشش های دیگری را لازم بدانند , این منظور می تواند از طریق خودداری بیمه های تکمیلی , مانند عمر و حوادث , عملی گردد .
دو طرف پیمان , باید نسبت به خطرهایی که هریک در جریان کار و برحسب قرارداد , جداگانه یا به اتفاق می پذیرند, ونیز توالی این خطرها ,آگاهی کافی داشته باشند . به موجب عرف بین المللی , از جمله شرایط پیمان فیدیک , کارفرما باید نسبت به مخاطرات مستثنی شده , دقت خاص داشته باشد و آنها را با توجه به شرایط و ویژگی های کشور , دقیقاً بررسی کند .
هیچ کس مایل نیست برای چیزی که به آن نیاز دارد , بیش از آنچه لازم است بپردازد و از این جهت ,ممکن است کارفرما بخواهد بعضی مخاطرات را خود به عهده بگیرد . این گونه مخاطرات را مخاطرات استثناء شده می نامند و علی الاصول هیچ گونه ارتباطی با کارهای اجرایی قرارداد ندارند , مگر اینکه در دوره انجام قرارداد , به وقوع بپیوندند . در برخی از موارد , کارفرما با قبول مسئولیت این گونه مخاطرات احتمالی , از بالا بردن مصنوعی پیشنهادهای مناقصه که بر ارزیابی شرکت کنندگان نسبت به احتمال وقوع این مخاطرات مبتنی است ,جلوگیری می کند .
برای بهره گیری از خدمات صنعت بیمه در چهارچوبی معین , دستورالعمل بیمه قراردادها , تهیه شده است . این دستورالعمل , در بخش اول به ارکان بیمه می پردازد , سپس در بخش دوم , تعهدها و وظایف کارفرما , مشاور , و پیمانکار معرفی می شود و در بخش سوم , راهنمای انتخاب پوشش های بیمه ای برای استفاده در قراردادها , ارائه می گردد . در پایان و با عنوان پیوست دستورالعمل , نحوه محاسبه حق بیمه , بیمه وثیقه و بیمه تضمین , معرفی انواع پوشش های بیمه ای در صنعت ساخت و واژه نامه تشریحی , آورده شده است .
بخش اول : ارکان بیمه
برای شکل گیری خدمات بیمه , برخی از اجزا نقش اصلی و تعیین کننده دارند که بدون وجود آن , یا هرگونه نقص در آن , باعث بی اعتبار شدن قرارداد بیمه می گردد . از این موارد , به عنوان ارکان بیمه یاد می شود . در این قسمت , با استفاده از منابع مورد تأیید بیمه مرکزی ایران , ارکان بیمه به شرح زیر معرفی می گردد :
1. بیمه گر
شرکت های بیمه , که طبق, « قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمه گری مصوب سال 1350 » و « قانون بیمه گری مصوب سال 1316 » تأسیس شده و تحت نظارت بیمه مرکزی ایران فعالیت دارند .
2. بیمه گزار
منظور از بیمه گزار , شخص حقیقی یا حقوقی است که وجهی را به بیمه گر می پردازد , تا پوششی را خریداری نماید . در طرح های عمرانی , معمولاً بیمه گزاران عبارت اند از :
- کارفرما
- مشاور
- پیمانکار اصلی و فرعی
- پیمانکار تخصصی
- پیمانکار تدارک کننده مصالح و تجهیزات
- پیمانکار حمل و نقل
3. موضوع بیمه
به صورت متعارف , موضوع بیمه احتمال وقوع خطرهایی است که درطول اعتبار مدت بیمه نامه , تحت پوشش قرار می گیرد . در قراردادهای پیمانکاری , موضوع بیمه , تمام خطرهایی است که احتمال وقوع دارد , به جز استثناها , این خطرها شامل حوادث ناشی از عملیات موضوع پیمان و حوادث طبیعی و یا سرقت , آتش سوزی , حوادث در حین اجرا , نصب , راه اندازی ,بهره برداری موقت , و بهره برداری دائم است .
4. مورد بیمه
مورد بیمه اموال , کالا , مسئولیت , یا هر نفعی است که تحت پوشش قرار می گیرد . در قراردادهای پیمانکاری , معمولاً مورد بیمه , عملیات ساختمانی ( کارهای موقت و دائم ) و تمام تجهیزات مربوط , کارکنان , حمل و نقل , حقوق و عوارض گمرکی قطعات وارداتی , هزینه برداشت ضایعات و همچنین , تأسیسات مجاور را که به طور امانت در اختیار پیمانکار قرارگرفته است , شامل می شود . همچنین , تجهیزات یا مصالحی که توسط کارفرما تهیه می گردد , و مصالح وتجهیزات پای کار و نیز ماشین آلات ساختمانی را دربرمی گیرد .
5. مدت بیمه
مدت بیمه , عبارت است از تاریخ آغاز بیمه تا تاریخ انقضای بیمه که برحسب نوع پوشش های مورد درخواست بیمه گزار تعیین می شود .
در قراردادهای پیمانکاری , مدت بیمه از شروع پیمان آغاز شده و با تکمیل و تحویل کارها و برحسب نوع پوشش , خاتمه می یابد . معمولاً , تاریخ آغاز و خاتمه مسئولیت بیمه گر , منطبق با برنامه زمانی پروژه است , مگر اینکه به گونه دیگری توافق شود .
با توجه به ادامه مسئولیت کارفرما و پیمانکار در دوره تضمین , معمولاً پوشش های مورد نیاز , در قالب بیمه اصلی یا بیمه های تکمیلی ادامه می یابد . اگرچه راه اندازی آزمایشی و بهره برداری موقت در مرحله نخست متوجه بیمه ساخت و نصب است , با این حال پوشش های یاد شده , برحسب مورد , تحت عناوین نگهداری ساده و نگهداری گسترده , ادامه می یابد .
6. مبلغ بیمه
مبلغ بیمه , حداکثر مبلغی است که بیمه گر در صورت تحقق خطر , ممکن است به بیمه گزار بپردازد .
مبلغ بیمه , باید برابر با ارزش بیمه ای اموال بیمه شده باشد . ارزش بیمه ای اموال بیمه شده , ارزشی است که این اموال در لحظه آغاز قرارداد دارند . ارزش اموال بیمه شده , در لحظه وقوع خسارت , ارزش جایگزینی نامیده می شود .
در قراردادهای پیمانکاری , معمولاً ارزش مورد بیمه برای هر جزء از مورد بیمه , مانند کارهای ساختمانی , ماشین آلات , مصالح و ... در بیمه نامه مشخص می شود . در بیمه های مسئولیت , مبلغ بیمه به صورت حداکثر غرامت مورد درخواست , تعیین می گردد .
7. حق بیمه
حق بیمه , مبلغی است که بیمه گزار برای خرید پوشش بیمه ای , به صورت یکجا یا اقساط پرداخت می کند . میزان حق بیمه , به حدود , پوشش , مدت آن , و ارزیابی بیمه گر از عوامل ریسک در ارتباط با پوشش بیمه نامه , بستگی دارد . اگرچه بیمه گران برای محاسبه حق بیمه از روش های مشابه ای استفاده می نمایند , اما لزوماً دو بیمه گر , حق بیمه یکسانی را در یک مورد خاص , ارائه نمی دهند .
حق بیمه , از حاصل ضرب ضریب احتمال خطر ( نرخ بیمه ) در مبلغ بیمه , حاصل می گردد . البته تغییرهای غیرمعمول در مدت بیمه , در نوع و ارزش اموال مورد بیمه و همچنین نوع کارهایی که در پیوند با اجرای قرارداد پیمانکار انجام می گیرد , حائز اهمیت است .
حق بیمه , معمولاً به صورت مقطوع یا در هزار , از مبلغ بیمه ارائه می شود و در صورتی که به صورت اقساطی پرداخت گردد , تابع شرایطی است که توسط شرکت های بیمه اعلام شده و مورد توافق بیمه گزار قرار می گیرد .
8. فرانشیز
درصد یا مبلغی از هر خسارت است , که به منظور رعایت اصل نفع بیمه ای و جلوگیری از بی مبالاتی بیمه گزار در رعایت نکات ایمنی وانجام اقدام های پیشگیرانه , برعهده بیمه گزار است و میزان آن , براساس توافق بیمه گزار و بیمه گر تعیین می شود .
9. بیمه نامه
بیمه نامه , همان قرارداد بیمه است که بین بیمه گزار و بیمه گر , با رعایت قوانین , ضوابط و مقررات مربوط , مبادله می گردد . در بیمه نامه , تمام عواملی که به عنوان ارکان بیمه معرفی گردید , به وضوح درج می شود .
معمولاً بیمه نامه , با پرداخت اولین حق بیمه ( به صورت یک جا یا اقساطی ) , اعتبار می یابد . به روال متعارف , بیمه نامه سندی است که به موجب آن , و براساس پیشنهاد کتبی بیمه گزار , و نیز به استناد پاسخ های درج شده در پرسشنامه ای که از طرف بیمه گزار تکمیل شده , و سایر اظهارات کتبی وی که به منظور درج در بیمه نامه صورت می گیرد , تنظیم می شود . بیمه گر , خسارت وارده به مورد بیمه و متوجه بیمه گزار را در صورتی که حق بیمه را در زمان مقرر پرداخت کرده باشد , با رعایت استثناها و شرایط درج شده در آن یا درج شده در الحاقیه های مربوط , تا میزان پیش بینی شده , جبران خواهد کرد .
10 . کاهش خسارت به تناسب ارزش واقعی
درصورتی که مالی کمتر از قیمت واقعی بیمه شود , خسارت به نسبت مبلغ بیمه شده , به مبلغ واقعی کاهش می یابد ( شرط اعمال قاعده نسبی مبلغ بیمه ) .
یکی از مهم ترین شروطی که در عملیات بیمه گری موضوع اختلاف بین بیمه گران و بیمه گزار است , عدم توجه به مفاد شرط اعمال قاعده نسبی ( A/C)است , این شرط , بیانگر ماده 10 قانون بیمه است ( در صورتی که مالی به کمتر از قیمت واقعی بیمه شده است , بیمه گر فقط به تناسب مبلغی که بیمه کرده است , با قیمت واقعی مال , مسئول خسارت خواهد بود ) . اهمیت این بند از مفاد قانون بیم ه, در اکثر بیمه نامه های جاری به صورت تذکر مهم , یادآوری می شود . در پروژه ها , ضمن خودداری از کم بیمه ای , لازم است در مواردی که تعیین قیمت نهایی پروژه غیرممکن است , برای جلوگیری از عدم دریافت خسارت واقعی , تأمین بیمه نامه شناور مورد توجه باشد .
بخش دوم : تعهدها و وظایف کارفرما , مشاور و پیمانکار
تأیید ها و تعهدهای کارفرما
1. کارفرما , باید برحسب نوع و محل اجرای پروژه و براساس مفاد این دستورالعمل , نسبت به انجام وظایف خود برای تأمین
پوشش های بیمه ای مناسب , در چهارچوب اختیارها و وظایف قانونی و مقررات بیمه ای , عمل نماید . تأمین پوشش های
حداقل , بر حسب مفاد این دستورالعمل تأکید شده است . به این ترتیب , بیمه های تکمیلی و پوشش های طبقه بالاتر , برحسب
مورد , با توجه به شرایط پروژه , مورد استفاده قرار خواهد گرفت .
2. کارفرما , باید منابع مالی مورد نیاز را برای خریداری انواع پوشش های بیمه ای لازم , دربرآورد منابع و اعتبارات ریالی و ارزی پروژه , پادار نماید .
3. کارفرما باید نسبت به تهیه مدارک و اسناد مربوط به شناسایی , تجزیه و تحلیل , وطبقه بندی خطر , از طریق پیش بینی در شرح خدمات مهندسان مشاور یا هر صورت دیگر , اقدام لازم را به عمل آورد .
4. کارفرما , از برگزاری مناقصه با اسناد مناقصه فاقد مطالعات ارزیابی خطر , یا بدون تعیین پوشش های بیمه ای مورد نیاز , و همچنین امضا و ابلاغ قراردادهایی که در آنها وظایف و تعهدهای کارفرما و پیمانکار , در مورد بیمه قرارداد طبق این دستورالعمل مشخص نشده باشد , و فاقد پیوست ها و فرم های تکمیل شده برحسب مورد باشد , در پروژه های بزرگ و متوسط , تا حد امکان خودداری می کند .
5. کارفرما , باید ترتیبی اتخاذ کند تا مورد بیمه , به ارزش واقعی خود , بیمه شود .
6. در مواردی که تهیه یک نوع پوشش خاص منوط به اخذ پوشش های دیگری است , لازم است کارفرما نسبت به تأمین همه پوشش های ضروری , تأکید کند .
7. علاوه بر پوشش های بیمه ای که توسط پیمانکار خریداری و حفظ می شود , کارفرما نیز اختیار دارد به هزینه خود , بیمه مسئولیت کارفرما را در مقابل پیمانکار یا کارکنان , خریداری و حفظ کند . به موجب مفاد این بیمه نامه ها , کارفرما در قبال دعاوی ناشی از عملیات موضوع قرارداد , مورد حمایت قرار خواهد گرفت .
8. دریافت و مصرف مبلغ وصولی از بیمه گر .
هرگونه زیان بیمه شده تحت بیمه نامه های خریداری شده براساس این دستورالعمل , توسط بیمه گر , با کارفرما به عنوان امین بیمه گزاران , با رعایت شرایط درج شده در بیمه نامه , تسویه و به وی پرداخت می گردد .
کارفرما , وجوهی که به این ترتیب دریافت می کند , در حساب جداگانه ای واریز نموده و براساس توافق طرف های ذینفع , بین آنها تقسیم می کند . در صورتی که توافق حاصل نشود , وجوه دریافتی صرف تعمیر یا تعویض کار خسارت دیده خواهد شد .
کارفرما , به عنوان امین بیمه گزاران , اختیار تعدیل و تسویه هرگونه خسارتی را با بیمه گر خواهد داشت . در این صورت , کارفرما طبق توافق طرف های ذینفع , نسبت به تسویه خسارت با بیمه گران , اقدام خواهد کرد . در صورت عدم حصول توافق بین طرف های ذینفع یا اعتراض کتبی یکی از طرف های ذینفع , ظرف مدت 15 روز پس از وقوع خسارت , نسبت به اعمال
اختیار یاد شده توسط کارفرما , وی نسبت به تعدیل و تسویه خسارت یا بیمه گران اقدام نموده و توزیع عادلانه غرامت را به نسبت حوزه های مسئولیت ذینفع ها , تضمین خواهد کرد .
9. خطرهایی که مسئولیت آن با کارفرماست , عبارت است از : جنگ , تهاجم دشمن , انقلاب , اعتصاب , خطرهای هسته ای , شورش و بلوا ( به جز مواردی که در محدوده کارگاه و مربوط به مدیریت کارگاه است ) , بروز حوادث طبیعی فراتر از پیش بینی های متعارف و غیرقابل کنترل از سوی کارفرما یا پیمانکار .
10 . زیان یا خسارت ناشی از طراحی کارها , در مواردی که ناشی از تصمیم کارفرما راجع به طرح باشد , برعهده کارفرماست .
وظایف و تعهدات مهندسان مشاور
11 . مهندسان مشاور و به طور کلی واحدهای تهیه کننده طرح , موظف هستند قبل از تهیه و تنظیم اسناد مناقصه , گزارش بررسی و مطالعه و مدیریت ریسک را , در حد شناسایی خطر و نوع پوشش های بیمه ای لازم و میزان آن را , با استفاده از کارشناسان متخصص در امر بیمه و به ویژه بیمه های مهندسی و مسئولیت , تهیه کنند و به کارفرما ارائه دهند . همچنین , در موقع تهیه پیش نویس قرارداد , موظف هستند نسبت به تکمیل فرم های پیوست این دستورالعمل , اقدام نموده و آنها را برای امضای کارفرما و پیمانکار , آماده کنند .
12 . در مواردی که برحسب ویژگی مکانی و موضوعی پروژه , اخذ بیمه نامه های خاص مورد نیاز باشد , مهندس مشاور مکلف است موارد یاد شده را بررسی کرده و نتیجه را با توجیهات کافی , برای اتخاذ تصمیم های لازم , به کارفرما ارائه نماید .
13 . مهندس مشاور , مکلف است در صورت وقوع حادثه یا بروز خسارت و زیان , آن قسمت از وظایف کارفرما را که به وی تفویض شده است , به نیابت انجام دهد و انجام آن قسمت از وظایف و تعهدهای کارفرما را که به موجب مفاد بیمه نامه و سایر مقررات تفویض نشده , کتباً و در موعد مقرر , به کارفرما یادآوری کند .
14 . مهندس مشاور , موظف است تمام بیمه نامه هایی را که توسط کارفرما یا پیمانکار تهیه می شود , بررسی کند و انطباق آنها را با مفاد و موازین قرارداد , گواهی نماید .
15 . در مواردی که بیمه نامه های تهیه شده از نظر ضوابط و مقررات بیمه یا در ارتباط با نیازهای پروژه دارای نقص باشند , مشاور مکلف است اصلاح و تکمیل آن ها را , به کارفرما گزارش کند .
16 . هرگاه اخذ بیمه نامه , از بیمه گر معتبر خاصی مورد نظر کارفرما باشد , مشاور باید بررسی های لازم را انجام داده و بر رعایت نظر کارفرما , تأکید کند .
17 . مهندس مشاور , موظف است اطلاعات مورد نیاز بیمه گر را برحسب مسئولیت کارفرما در تهیه و تنظیم بیمه نامه , ملحوظ دارد .
در هر صورت , از آنجا که ناقص یا نادرست بودن اطلاعات ارائه شده به بیمه گر , در موقع بروز خسارت و درخواست غرامت تعیین کننده است , مشاور باید در این باره نظارت داشته باشد و کفایت بیمه نامه های دریافتی پیمانکار یا کارفرما را , گواهی کند.
18 . مشاور , موظف است برحسب نظر کارفرما , در تکمیل پرسشنامه های بیمه همکاری کند .
19 . با وجود تأکید بر اخذ تمام بیمه های مورد نیاز , مهندس مشاور مکلف است از تحمیل هزینه های اضافی بابت پرداخت حق بیمه یا فرانشیز و یا اخذ پوشش های غیرضروری , جلوگیری کند .
20 . مهندس مشاور , موظف است براخذ و تمدید بیمه نامه و پرداخت حق بیمه ها در موعد مقرر , نظارت کند و در صورت استنکاف پیمانکار از پرداخت حق بیمه , مراتب را به کارفرما گزارش نماید تا وی رأساً اقدام کند .
21 . مهندس مشاور , موظف است بر اقدام های ایمنی و پیشگیرانه و همچنین , کنترل دامنه خسارت در اثر وقوع حادثه , به نحو مؤثر نظارت کند .
22 . هرگاه در مراحل اجرای پروژه , تأمین پوشش های جدید یا تکمیل یا بسط حدود پوشش بیمه نامه های موجود ضروری باشد ,
مهندس مشاور مکلف است رأساً یا بر حسب درخواست پیمانکار و دستور کارفرما , موارد را بررسی کرده و پس از تأیید کارفرما , تکمیل پوشش های بیمه ای را در چهارچوب قرارداد , پیگیری نماید .
23 . در صورت تشخیص و ابلاغ کارفرما , مهندس مشاور به عنوان نماینده کارفرما , در تشریفات حل اختلاف با بیمه گر , شرکت خواهد کرد .
وظایف و تعهدات پیمانکار
24 . پیمانکار , تمام بیمه نامه های مورد نیاز را مانند مهندسی و مسئولیت و هر پوشش لازم دیگر که در اجرای تعهدهای وی طبق قرارداد ضروری باشد , به هزینه خود خریداری و حفظ خواهد کرد .
25 . پیمانکار , بدون ایجاد محدودیت در تعهدها و مسئولیت خود و کارفرما , نسبت به تحصیل پوشش های بیمه ای اقدام خواهد کرد.
26 . پوشش های بیمه ای , به شرح زیر و نه محدود به آنها , با توجه به شرایط پیمان , توسط پیمانکار خریداری و حفظ می گردد.
-1-26 کارها , همراه با مصالح و تجهیزاتی که به عنوان جزئی از کار مورد استفاده قرار خواهد گرفت , به مبلغ ارزش کامل جایگزینی .
-2-26 مبلغ اضافی معادل ............... درصد ارزش کامل جایگزینی بند بالا , به منظور پوشش هزینه های اجتناب ناپذیر زیان یا خسارت .
-3-26 تجهیزات پیمانکار و هرگونه اموال دیگری که توسط پیمانکار وارد کارگاه گردیده است , به مبلغ معادل ارزش جایگزینی آنها در کارگاه . همچنین , پوشش های بیمه ای مربوط به ماشین آلات و سایر تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز , برای اجرای کارها که توسط کارفرما به هر نحوی در اختیار وی قرار می گیرد .
بیمه نامه موارد پیش گفته مشترکاًبه نام پیمانکار و کارفرما بوده و موارد زیر را تحت پوشش قرار خواهد داد :
- هرگونه زیان یا خسارات وارده به کارفرما و پیمانکار , به هر علت , جز در مواردی که استثنا می شود , تا تاریخ تعیین شده در گواهی تحویل کار یا هر بخش از آن , برحسب مورد و همچنین , زیان یاخسارتی که در حین انجام هرگونه عملیات به منظور انجام تعهدات , توسط پیمانکار حادث می شود .
- زیان یا خسارتی که در دوره رفع نقص به وجود آید و علت آن مربوط به زمان قبل از آغاز دوره یاد شده باشد .
-4-26 پوشش بیمه ای به نام خود یا کارفرما , به طور مشترک در قبال مسئولیت ناشی ازصدمات جانی یا فوت اشخاص , یا زیان یا خسارت وارده به هرگونه اموال (جزکارها) , در اثر اجرای کار.
بیمه یاد شده , حداقل به مبلغی خواهد بود که دو طرف مشترکاً در مورد آن توافق کنند و در صورتی که چنین توافقی صورت
نگیرد , پیمانکار رأساً مبلغ قابل قبولی به این منظور , تعیین خواهد کرد .
بیمه نامه باید شامل , شرط مسئولیت متقابل باشد , به این مفهوم که گویی برای هریک از دو طرف , کارفرما و پیمانکار , بیمه نامه جداگانه ای صادر شده است . براین اساس , از نظر بیمه نامه , کارفرما و پیمانکار دو بیمه گزار جداگانه تلقی می شوند .
-5-26 پیمانکار , مسئولیت های خود را بیمه خواهد کرد و مادام که افراد در استخدام وی در کارها حضور دارند , اعتبار بیمه نامه را حفظ خواهد کرد . پیمانکار , مسئول پیمانکاران فرعی خود بوده و باید آنها را ملزم به بیمه نمودن و پرداخت حق بیمه لازم برای تأمین کارهایی که انجام می دهند بنماید . هرگونه نقصی در مورد حق بیمه یا کمبود در محدوده پوشش , از مسئولیت های پیمانکار خواهد بود .
این پوشش , شامل هرنوع خسارت منجر به آسیب دیدگی , نقص عضو , یا فوت کارکنان پیمانکار , کارفرما , و پیمانکاران فرعی , و سایر اشخاصی خواهد بود که به نحوی در ارتباط با کارهای موضوع قرارداد , دچار حادثه یا سانحه می شوند .
در مورد اشخاصی که در استخدام پیمانکار ( پیمانکاران ) فرعی باشند , هرگاه پیمانکار (پیمانکاران) فرعی مسئولیت خود را در شکل متقابل آنان بیمه کرده باشند , به نوی که غرامت های کارفرما تحت بیمه نامه مربوط جبران شود , تعهدهای پیمانکار راجع به بیمه پیش گفته , انجام شده تلقی خواهد گردید . هرگاه کارفرما لازم بداند , پیمانکار باید اصل یا رونوشت تأیید شده بیمه نامه یا گواهی بیمه را برای هریک از پیمانکاران فرعی , و رسید پرداخت حق بیمه مربوط را تسلیم کارفرما کند .
27 . پیمانکار , مقدم بر آغاز کار در کارگاه , گواهی لازم را مبنی بر این که بیمه نامه های مورد نیاز تحت شرایط قرارداد را تحصیل کرده است , به کارفرما ارائه نموده و ظرف مدت تعیین شده در پیمان , بیمه نامه ها را تسلیم وی خواهد کرد . پیمانکار , پوشش های بیمه ای را که به موجب پیمان , تهیه آن , برعهده وی قرار دارد , از بیمه گری که در پیمان مورد توافق دو طرف قرارداد گرفته است , و در غیر این صورت از بیمه گر مورد انتخاب خود , خریداری خواهد کرد .
28 . پیمانکار , اعتبار هر بیمه نامه را تا تاریخی که در قرارداد مشخص می شود , حفظ خواهد کرد و در صورت درخواست کارفرما , بیمه نامه معتبر و رسیدهای پرداخت حق بیمه مربوط را در هر مورد , در اختیار وی قرار خواهد داد .
29 . در صورتی که پیمانکار در خریداری یا حفظ اعتبار هریک از بیمه نامه های مورد نیاز , طبق شرایط پیمان قصور ورزد , یا ظرف مدت تعیین شده در پیمان , نسبت به ارائه بیمه نامه ها اقدام نکند , یا چنین بیمه نامه هایی تهیه شده ملغی یا فسخ یا کاهش داده شوند , در هریک از این موارد کارفرما می تواند رأساً مبادرت به تهیه و معتبر ساختن این قبیل بیمه نامه ها کرده , حق بیمه های مربوط را پرداخت کند . در این صورت , مبالغ پرداختی را در زمان مناسب , از صورت حساب های پیمانکار کسر کرده یا جزو بدهی وی منظور خواهد نمود و پیمانکار , از این بابت حق هرگونه اعتراض را از خود سلب می کند .
30 . در صورتی که پیمانکار یا کارفرما نسبت به رعایت شرایط درج شده در بیمه نامه های خریداری شده طبق قرارداد اهمال کنند , موظف خواهند بود که غرامت طرف دیگر را بابت هرگونه زیان یا مطالبات ناشی از قصور خود , جبران نمایند .
31 . مبالغ و خسارت هایی که تحت پوشش بیمه واقع نشده یا توسط بیمه گر جبران نشده باشند , برحسب مسئولیت قراردادی هریک از دو طرف , به عهده کارفرما یا پیمانکار خواهد بود .
32 . در صورت بروز هرگونه خسارت در اثر موارد مستثنی شده یا به صورت توأم با سایر خطرها , پیمانکار به درخواست کارفرما و در حدود مورد درخواست , اقدام به جبران زیان یا خسارت خواهد کرد و در این صورت , استحقاق افزایش مبلغ پیمان را خواهد داشت . در صورتی که بروز زیان یا خسارت , معلول ترکیبی از خطرها باشد , افزایش مبلغ پیمان , به تناسب مسئولیت کارفرما و پیمانکار خواهد بود .
33 . در متن بیمه نامه ها , باید احتمال تحویل بخش هایی از کار , قبل از تحویل موقت تصریح شود .
34 . مضمون تمام بیمه نامه ها و محدوده پوشش آنها , باید منطبق با اسناد پیمان و پیوست های آن باشد . هرگاه بیمه نامه ارائه شده از سوی پیمانکار , از این نظر دارای اشکال یا نقص باشد , مراتب کتباً توسط کارفرما به پیمانکار اعلام می شود , و وی مکلف است ظرف مدت 10 روز با مراجعه به بیمه گر, نسبت به رفع نواقص یا جایگزین کردن آن با بیمه نامه جدید , اقدام کند.
35 . هرگاه تغییر اساسی در شرح کارها , قیمت , مدت و سایر شرایط پیمان ایجاد گردد , پیمانکار موظف است براساس مو ارد قید شده در بیمه نامه , مراتب را به بیمه گر اطلاع داده تا در صورت لزوم , تغییرهای لازم در مفاد بیمه نامه انجام شود . در صورت افزایش مدت پیمان , بیمه نامه های مربوط به همان مدت , از سوی پیمانکار تمدید می گردد . هزینه تمدید بیمه نامه ها , درصورتی که قصود پیمانکار در انجام تعهدها علت تمدید باشد , برعهده وی خواهد بود . هر نوع تغییر در بیمه نامه ها , باید با اطلاع کارفرما باشد .
36 . انحلال , تصفیه , ورشکستگی یا قصور هریک از شرکت های بیمه طرف کارفرما یا پیمانکاران فرعی وی , یا قصور هریک از شرکت های بیمه نسبت به پرداخت ادعاهای مطروحه , نمی تواند موجب ملغی شدن تعهدهای دو طرف پیمان نسبت به یکدیگر , در چهارچوب پیمان شود .
37 . پیمانکار , در هیچ زمانی حق ندارد هرگونه مصالحه , پیشنهاد یا قولی را در رابطه با ایجاد هرگونه تعهدی در قبال کارفرما , بدون اخذ موافقت قبلی و کتبی وی , با بیمه گران انجام دهد .
38 . بیمه کردن مصالح و تجهیزات و کارها , تنها به منظور تأمین خسارت های وارده است و پیمانکار را به هیچ وجه از تعهدهای خود مبری نمی کند .
39 . بیمه نامه ها , جز در مورد کارکنان پیمانکار باید به نام کارفرما به عنوان ذینفع بوده و قبل از آغاز کار , به کارفرما ارائه گردد .
بخش سوم : راهنمای انتخاب پوشش های بیمه ای
طرح های عمرانی برحسب موضوع , کارکرد , ارزش , محل اجرا , مدت اجرا و از نظر ارزیابی ریسک , با یکدیگر متفاوت هستند , از این رو , لازم است این تفاوت در انتخاب نوع و میزان پوشش های بیمه ای که خریداری می گردد , مورد توجه باشد . براین اساس و برای سهولت کار , توصیه می شود , کارفرما , مشاور و پیمانکار , پوشش های بیمه ای مورد نظر را به روش تعیین شده در این دستورالعلم , انتخاب کنند .
1. کاربرگ انتخاب پوشش های بیمه ای
کاربرگ های یک و دو پیوست , به عنوان جزئی از اسناد مناقصه تلقی شده و باید طبق این دستورالعمل , تکمیل گردد و به عنوان بخشی از اسناد و مدارک پیمان , ملاک عمل قرار گیرد .
2. راهنمای تکمیل کاربرگ های بیمه
کاربرگ یک پیوست , باید براساس نتایج گزارش مطالعات ارزیابی ریسک , توسط مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده طرح , تکمیل شود .
اگر چنین گزارشی تهیه نگردیده یا پوشش های بیمه ای مورد نیاز توصیه نشده باشد , تکمیل کاربرگ طبق نظر کارفرما , انجام می گردد.
این کاربرگ , توسط مشاور تکمیل شده و پس از تأیید کارفرما , به عنوان بخشی از اسناد مناقصه , به پیمانکار تسلیم می گردد . پیمانکار حق دارد با توجه به مسئولیت های خویش , تغییرهای مورد نظر خود را در مورد کاهش یا افزایش پوشش های بیمه ای , پیشنهاد کند .
در نهایت , کاربرگ تکمیل شده ای که مورد توافق کارفرما و پیمانکار باشد و در صورت عدم حصول توافق کاربرگی که برحسب نظر کارفرما تکمیل شده باشد , ملاک اقدام های بعدی خواهد بود و باید به عنوان پیوست های پیمان , از سوی کارفرما و پیمانکار امضا شود .
ترتیب تکمیل کاربرگ های بیمه , به شرح زیر است :
-1-2 کارفرما برحسب مورد , با انتخاب هریک از پوشش های مورد نظر , خانه مربوط را با علامت (*) مشخص می کند ( کاربرگ تکمیل شده جزو اسناد مناقصه , در اختیار پیمانکار قرار داده می شود ) .
-2-2 پیمانکار , برای مواردی که کارفرما پوشش خاصی تعیین نکرده باشد و وی این پوشش را ضروری بداند , خانه مربوط را با علامت (+) مشخص می کند و اگر پوشش مورد نظر کارفرما را ضروری نداند , در قسمت پیش بینی شده , علامت (-) را درج می کند ( کاربرگ ) اظهارنظر شده به همراه پیشنهاد پیمانکار , ارائه می شود .
در نهایت , خانه نهایی با علامت (*) که نتیجه تفاهم کارفرما با پیمانکار است , یا در صورت عدم توافق , نظر کارفرماست , تکمیل شده وکاربرگ توسط دو طرف پیمان و مشاور امضاء گردیده و ملاک اقدام قرار می گیرد .
در مواردی که ستون آخر (سایر) علامت زده شود , از کاربرگ دو برای پوشش های تکمیلی استفاده می شود , به این نحو که مشاور یا کارفرما , برحسب نتایج مطالعات ریسک یا نظر خود , و بر اساس انتخاب پوشش های اصلی ( تکمیل کاربرگ یک ) , مواردی از پوشش های تکمیلی را انتخاب می کنند و مشابه پوشش های اصلی , نظر پیمانکار اخذ شده و بر همان منوال ,پوشش های تکمیلی نهایی می گردد و کاربرگ امضا شده , ملاک اقدام خواهد بود .
تبصره : در مواردی که واگذاری کار با ترک تشریفات مناقصه انجام شود , تکمیل کاربرگ ها قبل از عقد پیمان به همان نحو انجام گردیده و کاربرگ های تکمیل و امضا شده , ضمیمه پیمان می گردد .
کاربرگ یک . انتخاب پوشش های بیمه ای برای پروژه ........................
پوشش های بیمه ای
تمام خطرمهندسی مسئولیت مدنی حوادث طبیعی بیمه های اختصاصی حمل ونقل سایر
ساخت /نصب/ طراحی کارکنان/ اشخاص ثالث / سیل/ زلزله/ طوفان محیط زیست /شکست ماشین آلات/ دریایی/ هوایی/ زمینی نیاز به
تکمیلی کارکانان اعتباری بیمه های تکمیلی پیمانکارنهایی
نماینده مشاور : نام و نام خانوادگی ................................................. امضا
نماینده کارفرما : نام و خانوادگی ................................................... امضا
نماینده پیمانکار : نام و خانوادگی ................................................... امضا
کاربرگ دو . تعیین بیمه های تکمیلی پروژه ..........................
ردیف عوامل پوشش های اصلی عنوان پوشش های تکمیلی ملاحظات
1 کارفرما و مشاور
2 پیمانکار
3 نهایی
نماینده مشاور : نام و نام خانوادگی امضا
نماینده کارفرما : نام و خانوادگی امضا
نماینده پیمانکار : نام و خانوادگی امضا
3. حداقل پوشش های بیمه ای پروژه های بزرگ صنعتی و غیرصنعتی
-1-3 بیمه مسئولیت مدنی ,ناشی از اجرای پروژه (از جمله مسئولیت های قانونی و حقوقی ,اعم از قراردادی وغیرقراردادی ) .
-2-3 بیمه های مهندسی , شامل بیمه تمام خطر پیمانکاری , نصب و نگهداری , و پوشش های تکمیلی مربوط , برحسب مورد .
-3-3 مواردی علاوه بر موارد پیش گفته , که مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده طرح , تأمین آن پوشش ها را توصیه کرده و مورد قبول کارفرما باشد .
-4-3 بیمه در برابر حوادث طبیعی , با توجه به موارد زیر :
- هرگاه محل پروژه , براساس نقشه پهنه بندی زلزله , در مناطق با احتمال خطر نسبی پایین باشد .
- اگر محل پروژه برحسب گزارش سازمان هواشناسی , جزو مناطق سیل گیر طبقه بندی شده و یا وقوع سیل منجر به خسارت
وسیع , در 20 سال منتهی به سال اجرا , گزارش شده باشد .
- وقوع طوفان مخرب ( طوفان هایی که منجر به خسارت وسیع شده و گزارش های آن از سوی مراجع ذیربط ثبت و منتشر گردیده ) , در محل اجرای پروژه گزارش شده باشد .
-5-3 بیمه مربوط به خسارت های وارده , ناشی از تغییر در برنامه زمانی اجرای پروژه .
-6-3 بیمه های اختصاصی , مانند محیط زیست , شکست ماشین آلات و ... برحسب نظر کارفرما و پس از توافق دو طرف پیمان .
تبصره : در مورد بیمه های محیط زیست , چنانچه اجرای پروژه موکول به اخذ مجوز از سازمان محیط زیست باشد , اخذ پوشش بیمه ای توصیه می شود .
-7-3 بیمه های حمل و نقل , طبق ضوابط مربوط به حمل و نقل دریایی , هوایی , و پوشش های رایج یا تکمیلی در مورد حمل و نقل جاده ای یا ریلی .
-8-3 بیمه های مربوط به طراحی به صورت بیمه های تکمیلی
-9-3 بیمه اعتباری , برحسب تقویم تأمین منابع مالی پروژه .
-10-3 تمام پوشش هایی که در تعهد پیمانکار است , مانند سرقت , آتش سوزی ونظایر آن .
-11-3 سایر پوشش ها , اختیاری بوده و بنا به نظر کارفرما یا توافق پیمانکار و کارفرما , خریداری می شود , مگر این که در اسناد مناقصه , به صورت الزامی پیش بینی شده باشد .
4. حداقل پوشش های بیمه ای پروژه های متوسط صنعتی
-1-4 بیمه های مسئولیت مدنی , ناشی از اجرای پروژه ( از جمله مسئولیت های قانونی وحقوقی , اعم از قراردادی و غیرقراردادی ) .
-2-4 بیمه های مهندسی , شامل بیمه تمام خطر پیمانکاری و نصب , و بیمه های تکمیلی مربوط , برحسب مورد .
-3-4 مواردی علاوه بر موارد پیش گفته , که مهندس مشاور یا واحد تهیه کننده طرح , تأمین آن پوشش ها را توصیه کرده و مورد قبول کارفرما باشد .
-4-4 بیمه در برابر حوادث طبیعی , حداقل شامل زلزله , سیل و طوفان برحسب سوابق وقوع حوادث یاد شده در محل اجرای پروژه , در 20 سال منتهی به سال اجرا .
تبصره : در مورد زلزله , در صورتی که طبق نقشه پهنه بندی , احتمال وقوع زلزله با خطر نسبی متوسط و بالاتر وجود داشته باشد , اخذ پوشش بیمه ای الزامی است .
-5-4 بیمه مربوط به خسارت های وارده , ناشی از تغییر در برنامه زمانی اجرای پروژه .
-6-4 بیمه های حمل و نقل , طبق ضوابط مربوط به حمل و نقل دریایی , هوایی و پوشش های رایج یا تکمیلی , در مورد حمل و نقل جاده ای یا ریلی .
-7-4 بیمه های مربوط به طراحی , برحسب اعلام ضرورت از سوی کارفرما .
-8-4 تمام بیمه هایی که در تعهد پیمانکار است و کارفرما بر تأمین آنها تأکید دارد .
-9-4 سایر پوشش ها , اختیاری بوده و بنا به نظر کارفرما یا توافق پیمانکار و کارفرما , خریداری می شود , مگر این که در اسناد مناقصه , به صورت الزامی پیش بینی شده باشد .
5. حداقل پوشش بیمه ای پروژه های متوسط غیرصنعتی
-1-5 بیمه های مسئولیت مدنی , ناشی از اجرای پروژه ( از جمله مسئولیت های قانونی و حقوقی , اعم از قراردادی و غیرقراردادی )
-2-5 بیمه های مهندسی , درباره اجزایی از کار که توسط کارفرما تعیین می شود .
-3-5 بیمه حوادث طبیعی , برحسب موقعیت مکانی پروژه و بررسی های محلی و گزارش وقوع حوادث طبیعی و آمار و اطلاعات خسارت های ناشی از آن , با نظر کارفرما تعیین می گردد .
-4-5 تمام بیمه هایی که در تعهد پیمانکار است و کارفرما بر تأمین آنها تأکید دارد .
-5-5 سایر پوشش ها , اختیاری بوده و بنابه نظر کارفرما یا توافق پیمانکار و کارفرما , خریداری می شود , مگر این که در اسناد مناقصه , به صورت الزامی پیش بینی شده باشد .
6. حداقل پوشش بیمه ای پروژه های کوچک
-1-6 بیمه هایی که تنها در تعهد پیمانکار است و کارفرما نیز برای اطمینان از انجام به موقع پروژه , بر تأمین آنها تأکید دارد .
-2-6 بیمه حوادث طبیعی , به صورت بیمه انفرادی یا گروهی ( خریداری پوشش برای مجموعه ای از پروژه های مشابه , توسط یک دستگاه اجرایی ) .
7. تقسیم بندی پروژه
-1-7 پروژه های بزرگ صنعتی
پروژه های صنعتی که مبلغ سالانه پیمان آنها 100 میلیارد ریال و بالاتر باشد , مانند نیروگاه ها , پالایشگاه ها , کارخانه های تولید خودرو و نورد و ذوب فلزات .
-2-7 پروژه های بزرگ غیرصنعتی
پروژه های بزرگ غیرصنعتی که مبلغ سالانه پیمان آنها 75 میلیارد ریال و بالاتر باشد , مانند سدهای بزرگ , آزادراه ها , بزرگ راه ها , پل های بزرگ منحصر به فرد , تونل , مراکز اصلی مخابرات , ترمینال فرودگاه های بین المللی , موزه ها , استادیوم های سرپوشیده و بزرگ ,
ساختمان های بلندمرتبه , فضاها و مکان های مذهبی ویژه , اسکله و موج شکن و سازه های آبی و دریایی پیچیده و مشکل , تصفیه خانه های آب و فاضلاب , و خطوط انتقال آب و فاضلاب .
-3-7 پروژه های متوسط صنعتی
پروژه های صنعتی که مبلغ سالانه پیمان آنها از 10 میلیارد تا 100 میلیارد ریال باشد , مانند کارخانه ها و واحدهای صنعتی , از قبیل نساجی , تولید لوازم خانگی , داروسازی , تولید رنگ , مواد غذایی , قطعات خودرو , پمپ خانه ها در طرح های انتقال مواد سوختی , پست های اصلی خطوط سراسری انتقال نیرو و انرژی .
-4-7 پروژه های متوسط غیرصنعتی
پروژه های غیرصنعتی که مبلغ سالانه پیمان آنها 10 میلیارد ریال تا 75 میلیارد ریال باشد , مانند ساختمان های آموزش عالی , مجتمع های فنی و حرفه ای , ساختمان های اداری , مراکز فرعی مخابرات , سازه های آبی متعارف , سالن های اجتماعات و کنفرانس , ایستگاه ها و ترمینال های شهری و بین شهری , کشتارگاه , سردخانه , مجتمع های فرهنگی شهری , مراکز درمانی , و ...
-5-7 پروژه های کوچک
پروژه هایی که مبلغ سالانه پیمان آنها کمتر از 10 میلیارد ریال است .
8. الحاقیه ها
در موارد متعدد با وجود تأمین پوشش های بیمه ای برحسب نوع کار , تعیین مواد تکمیلی برای روشن بودن چهارچوب تعهدهای بیمه گر ,از طریق صدور الحاقیه برای جبران خسارت , ضروری است . ضمن اینکه تنظیم و مبادله الحاقیه , لزوماً به مفهوم بسط پوشش بیمه ای نیست.
این موارد , معمولاً به صورت هایی به شرح زیر , تحت عنوان الحاقیه تنظیم و مبادله می گردد .
-1-8 پوشش
مواردی که ضمن رعایت شرایط , استثناها , و مقررات درج شده در بیمه نامه و پیوست های آن , به صورت بیمه های تکمیلی تحت پوشش هستند . اگر این موارد الزام بیشتری از نظر جبران خسارت ها برای بیمه گر ایجاد کند , مستلزم حق بیمه اضافی خواهد شد .
-2-8 شرایط
مواردی که ضمن رعایت شرایط , استثناها , و مقررات درج شده در بیمه نامه و پیوست های آن , بیمه گر نسبت به جبران زیان های وارده به بیمه گزار , تعهدی نخواهد داشت , یا متعهد بودن بیمه گر برای جبران خسارت ها , موکول به رعایت شرایطی است که در الحاقیه درج می شود و به طور عمده , فاقد پرداخت حق بیمه است .
-3-8 استثنا
مواردی که ضمن رعایت شرایط , استثناها , و مقررات درج شده در بیمه نامه و پیوست های آن , بیمه گر متعهد به جبران خسارت ها نیست این موارد , به طور مستقیم یا غیرمستقیم , استثنا شده و شامل خسارت هایی می شود که اساساً در تعهد بیمه گر نیست .
-4-8 تضمین ( گارانتی )
مواردی که جبران خسارت توسط بیمه گر , صرفاً در انطباق با شرطی است که به صورت موضوعی یا کمی , در الحاقیه درج می شود .
9. فهرست الحاقیه ها
1. پوشش زیان یا خسارت ناشی از اعتصاب , اغتشاش , و بلوا ( (S.R.C.C
2. پوشش مسئولیت متقابل
3. پوشش دوره نگهداری ساده
4. توسعه پوشش بیمه ای دوره نگهداری
5. پوشش هزینه های اضافه کاری , کار در شب , کار در تعطیلات عمومی , و هزینه حمل سریع .
6. پوشش هزینه های اضافی حمل هوایی
7. پوشش سازه های واقع در مناطق زلزله خیز
8. پوشش دوره آزمایش ماشین آلات و تأسیسات
9. پوشش مربوط به ساختمان های موجود و تأسیسات مجاور
10 . پوشش خسارت وارده بر مراتع , جنگل ها , و کشتزارها
11 . پوشش خسارت های وارده بر مصالح پای کار
12 . پوشش خسارت های وارده بر تأسیسات مجاور
13 . پوشش مربوط به تجهیزات زمان اجرای کار
14 . پوشش در کانال هایی که حفاری می شود
15 . پوشش مربوط به نشت مواد در حفاری
16 . پوشش برای استفاده از ماشین آلات دست دوم
17 . شرایط مخصوص , مربوط به جدول زمان بندی عملیات ساختمانی یا نصب
18 . شرایط ویژه , مربوط به ساختمان تونل ها و راهروها
19 . شرایط مخصوص , مربوط به کابل ها , لوله ها و سایر وسایل نصب شده در زیرزمین
20 . شرایط ویژه , مربوط به احداث سد و مخازن آب
21 . شرایط مخصوص , راجع به اقدام های ایمنی در مقابل باران , سیل و طغیان آب
22 . شرایط ویژه , مربوط به برداشت مواد زاید ناشی از ریزش خاک و سنگ
23 . استثناهای مربوط به زیان , خسارت و مسئولیت ناشی از سیل و طغیان آب
24 . استثناهای مربوط به زیان , خسارت و مسئولیت ناشی از آب .
25 . استثناهای مربوط از بین رفتن یا خسارت وارده به محصولات , جنگل ها و مزارع .
26 . تضمین مربوط به خاکریزها , برش ها , پله بندی ها , آب روها , و کانال ها .
27 . تضمین مربوط به کمپ ها و انبارها
28 . تضمین مربوط به دستگاه ها , تجهیزات و ماشین آلات ساختمانی
29 . تضمین مربوط به مصالح ساختمانی
30 . خسارت های متوالی
31 . اموال خارج از انبار
10 . مسئولیت کارفرما و پیمانک
مطالب مشابه :
قوانین و ضوابط ساخت شومینه
قوانین ومقررات تملک موضوع بهینه سازی در پروژه های معرفی مجموعه کتب مهندسی
قوانین مربوط به ساختمان
طرح ها و پروژه های نقشه های مربوط با رعایت ضوابط اعلام قوانین ومقررات
قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تأمین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلا
ارائه قوانین ومقررات مالی عبارت از مجموعه فعالیتهای طرحها و پروژههای خدماتی
دستورالعمل بیمه پروژه ها در قراردادهای پیمانکاری
با رعایت قوانین , ضوابط و پروژه های صنعتی که مبلغ سایر قوانین ومقررات ناظر
قوانین مربوط به زمین و نحوه خرید و تملک اراضی
مجموعه قوانین و مقررات مربوط به قوانین ومقررات موضوع بهینه سازی در پروژه های
قوانین و مقررات شهرداری
جهت احداث واحدهاو مجموعه های مسكونی خارجی وهنرستان های صنعتی. قوانین ومقررات
کتب امور مناقصه و مناقصات
پروژههای عمرانی مجموعه قوانین و پیمانکاری پیمان های بلند
دستورالعمل صرفهجویی در هزینه و زمان طرحهای عمرانی
تهیه و ابلاغ ضوابط فنی و طرحها و پروژههای بزرگ، متضمن قوانین ومقررات
فرازهایی از قوانین و مقررات در ساخت و ساز شهری و اهم وظایف و اختیارات مهندسان ناظر
عدم رعایت ضوابط شهرسازی و مقررات قوانین ومقررات موضوع بهینه سازی در پروژه های
رعایت مقررات، شالوده ساختمانسازی مطمئن
نظام مهندسی و کنترل ساختمان عبارت است از مجموعه قوانین قوانین ومقررات پروژه های
برچسب :
مجموعه ضوابط قوانین ومقررات پیمانکاری پروژه های صنعتی