گفتگو با پروفسور عباس ولی رئیس دانشگاه کردستان - هه ولیر :

پروفسور عباس ولی بنیانگذار و رئیس دانشگاه کردستان (هه ولیر ) در این مصاحبه به دلایل ایجاد این دانشگاه و نحوه اداره آن اشاره نموده و در رابطه با ایجاد آموزش عالی در کردستان ابراز امیدواری کرده است.

پروفسور عباس ولی یکی از صاحب نظران سیاسی است که در زمینه سیاست های خاورمیانه تخصص دارد و در دانشگاه « والس سوانسیا » در انگلستان (از سال 1985 تا 2004 ) و در دانشگاه « بوگازیکی » در استانبول ( از سال  2004 تا 2006 ) تدریس نموده است.

این اندیشمند کرد بطور مفصل و گسترده بر روی جنبه های تاریخ و سیاست معاصر خاورمیانه، خصوصا" در ارتباط با ایران و مسئله کرد تحقیقات گسترده ای انجام داده است و کتاب « ایران پیش از سرمایه داری » اش نیز چند سال پیش از انگلیسی به فارسی ترجمه شد.

 دانشگاه کردستان در هه ولیر ابتکار جدیدی در منطقه فدرال کردستان عراق می باشد که توسط دولت محلی تأسیس شده است.این دانشگاه به عنوان نهادی عمومی و مستقل عمل می کند که عدم وابستگی را به عنوان شرط ضروری آموزش و یادگیری و تحقق و تفحص حفظ خواهد کرد.

رشته های تحصیلی در ابتدا محدود خواهند بود اما با ادامه کار و موفق عمل کردن در سالهای آینده دامنه فعالیت آموزش دانشگاه به علوم انسانی و طبیعی نیز گسترش خواهد یافت که تعلیم و آموزش آن به انگلییس خواهد بود.این دانشگاه به منظور اولویت دادن به تعلیم و پژوهش تشکیل شده و یک نوع آموزش رایگان را در سطوح لیسانس و بالاتر به دانشجویانی از تمامی مناطق کردستان عرضه خواهد کرد .دانشگاه متعهد به برابری و کلی نگری و بالا بردن معیارهای اصلی در زندگی عمومی و مشترک است و نقش مهمی در نوسازی( رنسانس ) فرهنگی و اجتماعی کردهای عراق ایفا خواهد کرد.

اهداف اصلی دانشگاه ،تحقق شناخت و آگاهی جهت خدمت رسانی به مردم کردستان می باشد که در زیر به بخشی از آن اشاره خواهد شد :

۱ـ اولویت دادن به پژوهش :

دانشگاه مرکز فعالیت عقلانی،فکری و فرهنگی در گسترده ای فرامرزی است که آموزش و پژوهش را مطابق معیارهای والای عملی حمایت خواهد کرد  و حلقه ارتباط تحصیلی و پژوهشی را با دانشگاه های دیگر را در سطوح منطقه ای و بین المللی ایجاد خواهد نمود.

۲ـ کمک به توسعه اجتماعی و سیاسی:

دانشگاه نقش فعالی در توسعه جامعه مدنی و عرصه عمومی در جامعه ایفا خواهد کرد.دانشگاه به تقویت و افزایش اگاهی از حقوق و اصول شهروندی کمک کرده وبه شناخت مداوم چالش های فرهنگی،اجتماعی،سیاسی و اقتصادی خواهد پرداخت و دانشجویان را به نوعی تفاهم جدید جهت کمک به ساختن جامعه ای مدنی مجهز خواهد کرد. همچنین دانشگاه دولت محلی را در ایجاد و تقویت نهادهای دمکراتیک و مدرن و نیز ایجاد یک نوع فرهنگ دمکراتیک حمایت و پشتیبانی خواهد نمود. 

۳ـ تخصیص امکانات بیشتر:

دانشگاه شهریه و هزینه های رایگان را برای دانشجو تمام مناطق کردستان بدون توجه به شرایط و وضعیت اجتماعی و اقتصادی آنان فراهم خواهد کرد. ایجاد این دانشگاه فرصتی است بطور یکسان برای تمام دانشجویان بدون توجه به جنسیت،ملیت و یا مذهب آن.

دانشگاه کردستان – هولیر در شهر اربیل، مقر حکومت منطقه ای کردستان در سپتامبر 2006 افتتاح خواهد شد.

این مصاحبه در 18 ماه مه2006  به زبان انگلیسی انجام گرفته بود، یعنی دقیق 5 ماه قبل از آغاز سال تحصیلی دانشگاهی، و بنا به گفته دکتر ولی در این مصاحبه کلاسهای درس دانشگاهی بعد از انجام امتحانات لازم و پذیرش حدود چهارصد دانشجو، از همین سپتامبر 2006 می بایستی آغاز به کار نمایند.

برگردان دقیق مصاحبه از انگلیسی به فارسی است:

 "همکاری دانشگاه کردستان و دانشگاه برادفورد انگلستان نزدیک به توافق طرفین است. ( 18 ماه مه 2006  دولت منطقه ای کردستان)

University of Kurdistan close to agreement with Bradford University

5/18/2006   KRG

1) اصول و مبانی آموزشی و در نها یت رسالت دانشگاه کردستان چیست؟ font>

 

وظیفه یا مأموریت دانشگاه تشویق کردن (دانشجویان بومی) به تحصیلات آزاد به زبان انگلیسی و فراهم کردن این امکانات است. دانشجویان واجد شرایط نیروی لازم و ضروری هستند که برای پیشرفت و توسعه منطقه کردستان فدرال و بویژه در اتحاد ادارات کردستان نقش کلیدی را دارند. دانشگاه این امکانات را به دانشجویان میدهد که ارزش تحصیلات و تحقیقات خودرا بسطح جهانی برسانند.

 

مبادی و اصول تعلیماتی بر این پایه است که دانشجویان تحصیلات و صلاحیتی را کسب خواهند کرد که در سطح عالی و استاندارد بین المللی شناخته خواهند شد. بهمین دلیل است که کلیه دروس موردتأیید و دارای اعتبار دانشگاه برادفورد در امپراتوری انگلستان می باشد. دانشگاه برادفورد ناظر و ارائه دهنده برنامه ی آموزشی و تحصیلی، کیفیت تدریس و نظارت بر روند امتحانات خواهد داشت. توافق طرفین نیز بدین صورت است که دانشگاه برادفورد دانشنامه های دانشگاه کردستان را معتبر یا برسمیت بشناسد. ما بزودی طرح یک توافق نامه که راه را  برای قرارداد همکاری باز کند، با دانشگاه برادفورد امضاء خواهیم نمود.و جهت امضای هر نوع قرار داد مشارکت و همکاری با این دانشگاه پیش قدم شده ایم. span>




span>

2) چرا زبان انگلیسی را به عنوان زبان آموزشی برای تمام دوره های دانشگاهی انتخاب نموده اید؟ font>

 

 ما زبان انگلیسی را به دودلیل انتخاب کردیم. نخست اینکه، انگلیسی یک زبان بین المللی برای کار تحقیقی در علوم اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، امور اداری ومدیریت، بازرگانی، اینفرماتیک و تکنولوژی است. هم اکنون درسطح جهان حد اقل هفتاد در صد مطالب در باره این موضوعات به زبان انگلیسی منتشر می شوند.

زبان کردی و برای همین موضوع زبان عربی، فارسی و ترکی، ولو اینکه زبانهای فوق العاده ادبی و پیشرفته هستند، اما زبانهای علوم اجتماعی مدرن نیستند. آن استادانی که به این زبان ها تدریس می کنند، این نظر را تأیید خواهند کرد.

دوم اینکه؛ اساس آموزش و پایه دوره ها دردانشگاه برادفور – یعنی یک دانشگاه بریتانیائی معتبر، و مورد تأیید است. اگر زبان مشترکی (انگلیسی) وجود نمی داشت، بنابراین هیچ پایه و اساسی برای همکاری آکادمیک نمی توانست باشد.
span>  font> span>

3) چه کسانی می توانند در دانشگاه کردستان تحصیل کنند و چند نفر دانشجو  را  برای سال تحصیلی  اول که در  ماه سپتامبر 2006 شروع می شود پذیرش خواهید کرد؟ span> font>

 

 دانشجویان از هر جنس (دختر و پسر)، از هر مذهب و ملیتی می توانند برای تحصیل در دانشگاه کردستان – هولیر، تقاضای پذیرش بنمایند. دانشجویان بر پایه توانائی، معلومات و علائق شخصی، برای تحصیلات آکادمیک در دانشگاه پذیرفته می شوند. آنها باید شرایط آکادمیک ورود به دانشگاه را داشته باشند که لزوما این شرایط نیاز های اساسی ورود به این دانشگاه است.

دانشگاه عمدتا، تقاضای ورود دانشجویان منطقه کردستان فدرال را می پذیرد. اگر چه دانشگاه در اربیل است، این بدان معنا نیست که همه دانشجویان فقط از اربیل باشند. دانشجویان واجد شرایط از شهرهای دیگر منطقه کردستان بطور مساوی میتوانند تحصیل بنمایند . دانشگاه عمدتا"دانشجویان را از مناطق کردستان پذیرش خواهد کرد برای مثال،دانشجوی کرد از شهرهای سلیمانیه، کویه، کرکوک، دوهوک، رواندوز و اربیل و غیره دارای حقوق مساوی برای تحصیل در این دانشگاه هستند. تدریس دانشگاهی به شهروندان کرد در قانون اساسی آن قید است.

بنابر این شرایط تحصیل در آن نیز از نظر سیاسی و جغرافیایی بر پایه منطقه گرایی نیست.

 

ما در ماه سپتامبر 2006، تعداد 400 دانشجو را خواهیم پذیرفت. احتمالا از 400 دانشجو (گنجایش دانشگاه) تعداد 80 دانشجوی کرد از کشورهای همجوار پذیرفته خواهند شد.

تعدادی دانشجوی غیر کرد از دیگر بخشهای سراسر عراق نیز بنا به قانون فدرالیسم در این کشور پذیرفته می شوند. همه متقاضیان باید شرایط پذیرش برای ورود بدانشگاه را داشته باشند.و از آنها پیروی کرده و برای تحقق آنها تلاش کنند. span>

  font>

4) شیوه یا روش های گزینش دانشجو به چه صورتی خواهد بود ؟

 

متقاضیان باید سه شرط پذیرش را برای دانشگاه کردستان دارا باشند. اولا؛ آنها باید دوره دبیرستان را بارتبه%75  در دیپلم متوسطه به پایان  رسانده باشند.سپس آنها باید یک امتحان کتبی به زبان انگلیسی را که توسط دانشگاه برادفورد مطلب آزمایش تعیین می شود و آن دانشگاهی است مورد تأیید ما و معتبر، بگذرانند. نهایتا اگر دانشجویان این امتحانات کتبی را باموفقیت پشت سر نهادند، برای تشخیص توانائی در یک مصاحبه شفاهی جهت سنجش و ارزیابی توان و استعداد و انگیزه علمی شان حضور خواهند یافت.

 

5) چه درجه تحصیلات (مدرکی) در دانشگاه کردستان اعطاء می شود و دوران تحصیل چه مدت زمانی طول می کشد؟

 

span>این امر در آغاز محدود خواهد بود،در ابتدا روی علوم اقتصادی،سیاسی و اجتماعی تاکید می شود.

دقیقا" ما درجات و مدارک دانشگاهی را در شش دانشگده از جمله : font>

 

 دانشکده علوم سیاسی و روابط بین المللی؛ دانشکده علوم جامعه شناسی و علوم اجتماعی در عمل؛ دانشکده علوم اقتصادی و مالی؛ دانشکده علوم اداری و  تحقیقات بازرگانی؛ دانشکده علوم اطلاعات فنی یا تکنولوژی و دانشکده تاریخ معاصرداریم.

span>

اگر بعد از مدت زمان دو سال این برنامه موفقیت آمیز باشد، امکان دارد ما آن را گسترش دهیم و علوم انسانی و علوم طبیعی نیز به این رشته ها اضافه شوند. ما همچنین می خواهیم دروس تا فوق لیسانس در این رشته ها را تدریس کنیم و فارق تحصیل فوق لیسانس هم داشته باشیم. بنا بر این برنامه فوق لیسانس در حال طراحی است که در سپتامبر 2007 شروع می شوند. ما در حال برنامه ریزی برای دوره دکترا هم هستیم که هم زمان با فوق لیسانس شروع بکار کنیم.

 تمام دوره های لیسانس چهار سال طول می کشد.سال اول دروس رشته پایه و سه سال آخر  برای گرفتن مدرک نهایی  ( کسب درجه لیسانس  ).سال اول یا سال پایه به زبان انگلیسی، اطلاعات فنی و شماری از رشته ها ی مقدماتی علوم اجتماعی است و در تمام رشته ها مشترک است. (یعنی یک نوع جنرال استادی یا تحصیلات عمومی خواهد بود). span> font>

هدف ازاین دوره یکساله پایه ای، آماده کردن دانشجو برای آسان کردن ویا عادی نمودن دوره دانشگاهی به زبان انگلیسی جهت اخذ دانشنامه لیسانس است. در پایان سال اول، اگر دانشجویان موفق به گذراندن امتحانات بشوند، از جمله و بویژه امتحان زبان انگلیسی، دانشگاه آنها را برای دوره دروس لیسانس که سه سال بعدی است، خواهد پذیرفت.



span>

6) دانشگاه کردستان در کجا قرار دارد؟ font>

 

یک قطعه زمین وسیع درنزدیکی شهر اربیل برای دانشکده های دانشگاه در نظر گرفته اند و نقشه برداری هم شده است، اما احتمالا سه سال دیگر طول خواهد کشید که ساختمان آن با تسهیلاتش به پایان برسد. اکنون برای دانشگاه موقتا یک ساختمان در نزدیکی هتل بین المللی اربیل بنا شده که می بایستی تا ماه ژوئن 2006 تمام شود (یعنی دانشگاه کار خودرا در آنجا آغاز کند).

  font> span>

7) آیا امکانات زندگی (خواب و خوراک از طرف دانشگاه) برای دانشجویان وجود دارد؟  span> font>

 

برای سال تحصیلی 2006 - 2007 دانشگاه منزل و وسائل کار و زندگی را برای کارمندان و استادان و دانشجویانی که از خارج از پایتخت می آیند، در اربیل اجاره خواهد کرد. دانشجویانیکه مقیم اربیل هستند، با خانواده های خود زندگی خواهند نمود. بهر حال در دراز مدت دانشجویان وسایل زندگی را از قبیل خوابگاه و غیره در محوطه دانشگاه دریافت خواهند کرد. 

خوابگاه هایی بعنوان اقامت گاه و محل سکونت در محوطه دانشگاه تعلق خواهد گرفت. span>

  font>

  font>

8) کارمندان علمی دانشگاه کردستان چه کسانی هستند؟ font>

 

فقط استادانی که زبان انگلیسی زبان مادری آنها است، درسال اول تحصیلی به دانشجویان تدریس خواهند نمود. تدریس زبان انگلیسی در یک دانشکده مجزا خواهد بود. مدرسین و استادان دانشگاه برای دوره لیسانس عمدتا از کشورهای خارج هستند. استادان کشورهای غربی یا استادان کرد که دردانشگاههای غرب تدریس کرده اند. استادان از میان برخی جوانان آکادمیکر و مورد تأیید دانشگاهها و افراد با تجربه تدریس و با انتشارات و تحقیقات زیاد در زمینه کاری خود، برگزیده می شوند.


span>  font> span>

9) دانشگاه کردستان چگونه خود را با سیستم آموزش محلی و منطقه ای متناسب و هماهنگ می کند؟

 

دانشگاه کردستان توسط حکومت منطقه کردستان فدرال تأسیس شده و همانند دیگر دانشگاههای کردستان، تحصیلات و آموزش آزاد را ارائه می دهد. در

هرصورت،آنچه که به امور اداری و مدیریت مربوط است، به مقررات آکادمیک از جمله انتخاب برنامه آموزشی، تدارکات تدریس اداره امور امتحانات و شیوه ی ارزیابی و بر آورد دانشنامه، دانشگاه اسقلال کامل دارد. دانشگاه تابع یا زیر نظر قوانین و  نظارت  وزارت آموزش عالی حکومت منطقه ای کردستان است، اما فقط با احترام به چار چوب قوانین اداری برای آموزش دانشگاه. در غیر این صورت دانشگاه خودمختاری خود را دارد و در رابطه با نکات فوق در قلمرو حوزه قضائی نیست.

  span>

10) آیا احداث چنین دانشگاهی برای منطقه مهم و ضروری است ؟

 

منطقه کردستان نیاز به یک مؤسسه قوی و جذب کننده برای تعلیم و آموزش روشنفکران مدرن دارد که با دانش، تکنیک و تفکر عقلانی نیازمند است.کردستان نیاز به یک کادر آکادمیک و تحصیل کرده دارد، نیاز به مدیر و کارمندان در ادارت دارد و نیاز به پیشگامان و مؤسسین شرکتهای مدرن دارد آنهائی که میخواهند به کردستان در مواقع ضروری برای توسعه و پیشرفت آن کمک کنند. "

درپایان باید یاد آوری کنم که قرارداد همکاری بین دانشگاه کردستان و دانشگاه برادفورد انگلستان در ماههای قبل از آغاز تحصیلات دانشگاهی ترم زمستانی به امضاء رؤسای هردو مؤسسه آموزش عالی رسیده است. 

 

منبع: هفته نامه روژهه لات شماره ۵۵

 

ترجمه از انگلیسی: مولود خوانچه زرد

 

 

 


مطالب مشابه :


25/09/1392 موقعیت شغلی استثنایی جهت اشتغال در یک سازمان معتبر بین المللی در اربیل برای مدیر پروژه

کار و اشتغال در اربیل عراق و زندگی در اربیل عراق شرایط کار در اربیل عراق




WebImagesShoppingVideosMapsMoreSearch tools About 1,330,000 results (0.24 seconds) Search Results

راهنمای کار و زندگی در اربیل كار در اربيل + شرایط کار در اربیل عراق + اربیل کار




خوانندگی خواننده محجبه آکادمی گوگوش در اربیل برای منافقین اخیرا سازمان مجاهدین خلق برای عیاشی و خوش

کن تو مملکتی زندگی میکنی که رهبر در اربيل + شرایط کار در اربیل عراق + اربیل کار




آشنایی با شهر اربیل عراق

منطقه اربیل در طی سده‌ها بخشی از شاهنشاهی ایران زندگی نامه علمای عراق




پنا هجویان در اربیل عراق 2 1 10 2010

پنا هجویان در اربیل عراق 2 شده است ، در شرایط به شدت مسئول مستقیم زندگی این




گفتگو با پروفسور عباس ولی رئیس دانشگاه کردستان - هه ولیر :

اصلی در زندگی عمومی و بدون توجه به شرایط و وضعیت در اربیل است، این




سفرنامه سلیمانیه

کردستان عراق در ضمن قصد و اربیل و همچنین سبک زندگی و رفاه




آشنایی با عراق...

عراق در آسیای غربی میان ایران و عراق محقق شده و شرایط حضور تجار اختصاصی در اربیل عراق




برچسب :