انواع مالیات

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

انواع مالیات

 

1-  مالیات غیر مستقیم

2- مالیات مستقیم

 

مالیات غیر مستقیم :

مالیات بر واردات ومالیات بر مصرف می باشد مانند مالیات واردات ، حقوق گمرگ و سود بازرگانی 100 %  اتومبیل وارداتی ، حق الثبت سفارش کالا ..............

مالیات بر مصرف مانند مالیات بر شرکت دخانیات یا مالیات کارخانه های نوشابه سازی و مالیات برکارخانه اتومبیل سازی

 

مالیات مستقیم :

شامل مالیات بر دارائی ویا ثروت و مالیات بر درآمد

مالیات بر دارائی وثروت : مانند مالیات بر ارث ، مالیات حق تمبر – ( مالیات سالانه املاک و  مالیات تجهیزات مسکونی خالی – مالیات اراضی بایر که طی اصلاحیه مورخه 27/11/1380 حذف شده است ).

 

مالیات بر درآمد :

1-  مالیات بر درآمد املاک  2- مالیات بر درآمد کشاورزی 3- مالیات بر درآمد حقوق 4- مالیات بر درآمد مشاغل 5- مالیات بردرآمد اشخاص حقوقی (شرکتها ) 6- مالیات بر درآمد اتفاقی

 

مالیات بر درآمد املاک :

مالیات بر اجاره – مالیات نقل وانتقال – مالیات بساز وبفروش

مالیات بر درآمد اجاره :درآمد مشمول مالیات اجاره عبارتند از کل اجاره دریافتی پس از کسر 25% بابت تعهدات مالک به نسبت مورد اجاره به نرخ ماده 131 محاسبه        می گردد .

درآمد اشخاصی که خود مستاجر باشند مابه التفاوت دریافتی وپرداختی به نرخ 131 محاسبه می گردد و درآمد اجاره هر شخص از واحد یا واحد مسکونی در تهران تا مجموع 150متر مربع زیر بنا مفید و در سایر نقاط کشور تا 200متر مربع زیر بنا مفید از پرداخت مالیات معاف خواهند بود .

در آمد املاک : مالیات نقل و انتقال :

فروش قطعی املاک به ماخذ ارزش معاملاتی به نرخ 5% و همچنین انتقال حق واگذاری سر قفلی از وجوه دریافتی (به قیمت روز ) فروشنده به نرخ 2% در تاریخ انتقال مشمول مالیات می گردد.     ( ماده 59 ق.م.م)

در مورد املاک (معوق) هر یک از مالکین نسبت به پرداخت خود اقدام میکنند وهمچنین در مورد املاک که سند رسمی ندارد ویا با عنوان دستدارمی یا عناوین دیگر با توجه به عرف محل در تصرف شخصی باشد با انتقال آن مشمول مالیات نقل و انتقال می گردد

توجه : نقل و انتقال ساختمانهای نو ساز که قدمت ساخت آن بیش از دو سال یا بیشتر گذشته باشد علاوه برمالیات نقل وانتقال (5% ماده 59 ) مشمول مالیات مقطوع به نرخ 10% از ارزش معاملاتی مورد انتقال خواهد شد .

وظیفه مودیان : مکلفند اظهار نامه مالیاتی را که توسط اداره مالیاتی در دسترس آنها قرار میگیرد تسطیح و تا 30 روز پس از معامله به همراه مدارک مربوطه به اداره مالیاتی محل ونوع ملک تسلیم و مالیات منطقه را پرداخت و  حساب دریافت کنند .

 

 

درآمد کشاورزی :

درآمد کلیه فعالیتهای کشاورزی –دامپروری – دامداری – پرورش ماهی و زنبورعسل و طیور  .......... از پرداخت مالیات معاف هستند .

البته دولت مکلف است نسبت به تکالیف این قبیل درآمد های مطالبات و معافیت را بررسی نماید .

مالیات بر حقوق :

درآمدی که هر شخص حقیقی در خدمت اشخاص حقیقی یا حقوقی به صورت نقد و یا غیر نقد دریافت می کند مشمول بر درآمد حقوق میگردد.

فرمول درآمد مشمول مالیات حقوق = (معافیت )- مزایا  + حقوق

 

مبنای معافیت حقوق تا میزان 150 برابر حداقل حقوق موضوع قانون نظام هماهنگ پرداخت کارکنان دولت می باشد و نرخ مالیات بردرآمد حقوق در مورد کارکنان مشمول نظام هماهنگ پس از کسر معافیت مقرر به طرح مقطوع 10% ودر مورد سایر حقوق بگیران پس از کسر معافیت تا مبلغ 42000000 ریال به نرخ 10% ومازاد آن به نرخ ماده 131ق.م.م می باشد ، وظیفه پرداخت کنندگان حقوق بعد از هر پرداخت یا تخصیص آن مکلفند مالیات را طبق مقررات فوق محاسبه و کسر و ظرف 30 روز به همراه لسیت با نام ونشانی دریافت کنندگان به اداره مربوطه ارسال ودر ماهای بعد فقط تغییرات آن رااعلام می نمایند .

ممیزان مایاتی باید در موقع رسیدگی لیستهای آنرا با دفاتر چک نمایند و چنانچه مغایرتی مشاهده شده مابه التفاوت آن را مکاتبه می نمایند در صورتی که پرداختکنندگان حقوق مالیات رادر موعد مقرر یا کمتر از میزان پرداخت کنندگان اداره امور مالیاتی مکلف است مالیات بانضمام جرایم آن رابر حسب برگ تشخیص مطالعه نمایند .               (موضوع جریمه در قسمت بعد بحث می شود ) .

معافیت های درآمد حقوق :

1-  حقوق بازنشستگی   2- پایان خدمت -  بازخرید -  هزینه سفر – فوقالعاده مسافرت مربوط به شغل  3- مسکن واگذاری در محل کارخانه یا کارگاه جهت استفاده کارگران 4- وجوه از حاصل از بیمه بابت جبران و خسارات بدنی و معالجه – 5- عیدی یا پاداش آخر ماه تا معادل 12/1 حقوق        6- درآمد حقوق پرسنل نظامی وانتظامی وجانبازان جنگ تحمیلی   7- 50 % از مالیات حقوق کارکنان مشاغل در مناطق محروم

مالیات بردرآمد مشاغل :

درآمدی که هر شخص حقیقی با اشغال بکار و یا با عناوین دیگر در ایران تحصیل   می کند.

درآمد مشمول مالیات مشاغل=(هزینه واستهلاک )– سایردرآمدها + فروش کالا وخدمات

صاحبان مشاغل به سه گروه دسته بندی می شوند : گروه (الف )، (ب) ، (ج )

گروه الف :  مودیان این گروه موظف به نگهداری دفتر روزنامه و کل وثبت آبه روش استانداردهای حسابداری میباشد ، مانند : دارنندگانکارت بازگانی – کلیه وارکنندگان و صادرات کنندگان – صاحبان کارخانه ها و واحدهای تولیدی که جواز و تاسیس پروانه بهره برداری از وزارتخانه مربوطه صادر شده باشد – بهره برداران معادن –بیمارستانها وصاحبان هتل وهتل سه ستاره وبالاتر –عمده فروشان، فروشگاهای بزرگ

گروه ب : مودیان این گروه موکلف اند فعالیت خود را در دفاتر درآمد و هزینه که نمونه آن را سازمان مالیاتی تهیه و در دسترس آنها قرار می دهد تا ثبت کنند .

مانند : صاحبان کارگاه صنعتی ، صاحبان مشاغل ساختمانی – تاسیسات فنی – پزشکان و دندانپزشکان- و صاحبان رستوران ها و وکلا ،............ .

گروه ج : مودیان این گروه که جزء دو گروه فوق نیستد بلکه مکلف اند صورت خلاصه درآمد و هزینه را نگهداری کنند مانند : خرده فروشها مغازه داران وغیره .....

توجه تشخیص صاحبان مشاغل بندهای  الف و ب به عهده سازمان مالیاتی است که تا پایان دی ماه هرسال به مودیان ابلاغ میگردد از اول سال مکلف به اجرای آن می باشند.

 

   وظیفه مودیان : مودیان مالیاتی اظهار نامه مربوط به معافیت های شخصی خود را در یک سال مالیاتی برای هر واحد شغلی یا برای هر محل جداگانه طبق نمونهای از طرف سازمان مالیاتی تهیه شده تنظیم و تا آخر تیر سال بعد به اداره مالیاتی مربوطه تسلیم و مالیات متعلق را به نرخ             ماده (131 ق.م.م )پرداخت می نمایند .

اظهار نامه مالیاتی شامل ترازنامه ، حساب سود وزیان ،یا حساب درآمد و هزینه و یا خلاصه وضعیت درآمد وهزینه

توجه : مودیانی که اظهار نامه مالیاتی خودرا به موقع تسلیم نککد از معافیت ( 150/1 حداقل حقوق مبنای جدول حقوقی قانون نظام هماهنگ ) برخوردار و مازاد به نرخ ماده 131 ق.م.م مشمول مالیات خواهند شد .

توجه در مشارکت های مدنی اختیاری یا شرکاء حداکثر از دو معافیت استفاده خواهند کرد و شرکاء ای که رابطه زوجیت داشته باشند فقط از یک معافیت می توانند استفاده کنند وهمچنین در صورت نوت شخص وارث از یک معافیت بطور مساوی بین وارث تقسیم می شود .

وکلای دادگستری وکسانی که در محاکم اختصاصی وکالت می کنند باید معادل 5%   حق الوکاله خود را بطور عل الحساب مالیاتی روی وکالتنامه تمبر الصاق وابطال نمایند.

توجه : وزارتخانه وموسئسات دولتی و وابسته به آن مکلف اند به اشخاصی که موظف به نگهداری دفاتر روزنامه کل هستند 5% از حق الزحمه پرداختی را بطور علی الحساب  ظرف 30 روز به حساب اداره امورمالیاتی واریز و رسید آن را تسلیم و همچنین ظرف 30 روز مشخصات دریافت کنندگان را با ذکر نام و نشانی به اداره مالیاتی ارسال نمایند.

درآمد اتفاقی :

کلیه درآمد نقدی ویا غیر نقدی که شخص حقیقی یا حقوقی یا به صورت بلاعوض کسب می کند ،مشمول مالیات درآمد اتفاقی به نرخ ماده 131 ق.م.م می شود .

توجه : درآمدهای غیر نقدی به بهای روز تحقق درآمد و در مورد املاک به بهای ارزش معاملاتی تعین شده مورد محاسبه قرار میگیرد .

این گونه مودیان پس از کسب درآمد ظرف30 روز موظف به تسلیم اظهار نامه به اداره مالیاتی می باشند . در صورتی که معامله در دفاتر اسناد رسمی انجام شود و مالیات آن وصول گردد از تکلیف تسلیم اظهار نامه ساقط خواهند شد .

 

درآمد اشخاص حقوقی :

شامل درآمد حاصل از عملیات شرکتها و موسئسات می باشد که مطابق با قانون ثبت شرکتها و موسئسات شناسایی می شوند و درآمد مشمول مالیات آنها پس از وضع زیان و هزینه ها ، کسر معافیت به نرخ 25% طبق ماده 105 ق.م.م محاسبه خواهند شد .

اشخاص  خاص حقوقی مکلفند اظهار نامه مالیاتی خود را براساس دفاتر (طبق آئینامه تحریر و نگه داری دفاتر ) را تنظیم و تا آخر تیر ماه به اداره امور مالیاتی تسلیم کنند .

واحد مالیاتی نسبت به مودیانی که اظهار نامه نداده باشند ، با صدور دعوت  به ارائه اسناد و مدارک به مودی ابلاغ و مودی ظرف مهلت 7 لغایت 15 روز مکلف به ارائه اسناد و مدارک می باشد ، چنانچه مودی ظرف مهلت تعین شده از ارائه دفاتر خودداری کند ، واحد مالیاتی با تحقیق و بررسی از محل فعالیت اگر فعالیت داشته باشد درآمد مشمول را از طریق علی الراس تشخیص می دهد و اگر شرکت فعالیت نداشته باشد گزارش معاف از مالیات صادر می گردد.

مودیان که دفاتر واسناد ومدارک خود را به واحد مالیاتی ارائه می دهند از طرف واحد مالیات صورت جلسه می گردد .

و بارسیدگی واحد مالیاتی به دفاتر (برحسب آئین نامه تحریر دفاتر) منطبق باشد رسیدگی وبرای تائید به رئیس گروه مالیاتی ارجاع وپس از تائید منجربه صدور برگ تشخیص   می گردد .

توجه: چنانچه واحد مالیاتی در رسیدگی اسناد ومدارک مربوطه به هزینه های غیر مرتبط آن را از دفاتر کل برگشت و مقدار را به سود ابزاری مندرجددر اظهارنامه اضافه می نمایند .

در صورتی که واحد مالیاتی در رسیدگی خود به مواردی رد دفاتر (حسب آئین نامه تحریر دفاتر) و عدم موازین حسابداری برسدو از نظر واحد مالیاتی غیر قابل رسیدگی تشخیص داده شود مراتب با ذکر دلایل کافی کتباًًًًًًًًًٌ به مودی ابلاغ و پرونده جهت تائید به هئیت سه نفره (از طرف رئیس سازمان انتخاب می شوند ) ارسال می شود و مودی ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ میتواند با مراجعه به هئیت و با ادای توضیحات و رفع اشکال نمایند وهئیت مزبور ظرف ده روز پس از مهلت یکماه نظر خود را نسبت به رد یا قبولی دفاتر با توجیهات و دلایل کافی اعلام می نمایند.

در صورتی که هئیت مربوطه رد دفاتر را تائید نماید

 درآمد مشمول مالیات از طریق علی الراس رسیدگی می گردد .

برای رسیدگی با بدست آوردن فروش واقعی * ضریب فعالیت مربوطه می شود .

درآمد مشمول مالیات =25% * درآمد مشمول مالیات = ضریب فعالیت مربوطه * فروش واقعی

در صورتی که هئیت رد دفاتر را تائید نکند ،واحد مالیاتی باید مجدداً دفاتر را رسیدگی نموده و درآمد مشمول مالیات رابدست می آورند

صدور برگ تشخیص : مبنای برگ تشخیص مالیات از گزارش تشخیص درآمد صادر و یا مهر امضاء مسئول مربوطه تکمیل می گردد و در صورت درخواست مودی نسبت جزئیات گزارش منجربه صدور برگ تشخیص را با ادای توضیحات لازم در اختیار مودی قرار می دهد .

 اوراق برگ تشخیص باید به شخص مودی ابلاغ چنانچه مودی در دسترس نباشد باید در محل سکونت و یا محل کار به بستگان و یا مستخدمین او ابلاغ گردد مشروط به این که شخص شرایط ابلاغ داشته و بین او ومودی تعارض نباشد .

در صورت عدم حضور مودی وبستگان و یا امتناع از دریافت برگ تشخیصی امور ابلاغ موظف است امتناع مودی رادر دو نسخه قید در نسخه اول رادر محل الصاق نماید و به آن ابلاغ قانونی می گویند و تاریخ الصاق تاریخ ابلاغ تلقی می گردد .

توجه اگر هیچ نشانی از مودی در دست نباشد اوراق مالیاتی باید در روزنامه کثیرالانتشار چاپ شود و در حکم ابلاغ محسوب می گردد .

در هنگام ابلاغ باید مشخصات مودی و مامور ابلاغ به همراه تاریخ ابلاغ به حروف فارسی تهیه گردد . مودی ظرف 30 روز از تاریخ ابلاغ می تواند نسبت به برگ تشخیص اعتراض کند . مسئول به رسیدگی اعتراض رئیس اداره امور مالیاتی    (ممیز کل) می باشد که ظرف 30 روز از تاریخ اعتراض موضوع را بررسی و اگر مودی دلایل و اسناد مدارک کافی برای رد مندرجات برگ تشخیص ارائه دهد. مراتب را در برگ تشخیص درج و امضاء می نماید و با توافق مودی نسبت به درآمد مشمول مالیات جدید مالیات تعین وبه حیطه وصول در خواهد آمد .

و اگر ممیز کل دلایل واسنادو مدارک مودی را کافی ندهد مراتب را در برگ تشخیص درج و پرونده را برای رسیدگی به هئیت حل اختلاف مالیاتی ارسال می کند .

توجه: در صورتی که برگ تشخیص 30 روز پس از ابلاغ اعتراض نشود (از طرف مودی ) مالیات مورد مطالبه قطعی می گردد . مگر اینکه ابلاغ بصورت ابلاغ قانونی صورت بگیرد که در آن صورت در حکم متعرض شناخته شده و پرونده به هئیت حل اختلاف مالیاتی ارسال میگردد .

توضیح اینکه ترکیب هئیت حل اختلاف از سه نفر می باشد 1- نماینده سازمان مالیاتی 2- یک نفر قاضی (بازنشسته یا قاضی مشاغل ) 3- نماینده اتاق بازرگانی و صنایع ومعادن

وصول مالیات :

هرگاه مودی مالیات قطعی شده را ظرف ده روز پس از ابلاغ پرداخت نکند اداره وصول به وسیله برگه اجرایی  به او ابلاغ می کنند که ظرف یکماه از تاریخ ابلاغ کلیه بدهی خود را پرداخت یا ترتیب پرداخت آن را بدهد.

هرگاه مودی پس از ابلاغ برگه اجرایی در موعد مقرر مالیات مورد مطالبه را کلاً پرداخت نکند یا ترتیب پرداخت را ندهد به اندازه بدهی اعم از اصل و جریمه آن به همراه 10% (به اضافه 10% ) از اموال منقول و غیر منقول و مطالبات مودی را توقیف می کنند.

جرائم مالیاتی :

اشخاص حقیقی وحقوقی چنانچه طی سه سال متوالی دفاتر وترازنامه و غیره مورد قبول قرار بگیرد ومالیات هر سال را بدون مراجعه به حل اختلاف الباقی پرداخت نماید معادل 5% اصل مالیات سه سال مذکور و بعنوان جایزه خوش حسابی تعلق می گیرد.

بنابراین مودیان بابت مالیات عملکرد هر سال مالی قبل از موعد مقرر پرداخت نماید  .

به موجب تعلق  جایزه یک درصد به ازای هر ماه خواهد بود واگر مالیات در موعد مقرر پرداخت نشود جریمه معادل 2.5% به ازای هر ماه خواهد شد .

مودیانی که به تکالیف مقرر عمل نموده باشد وبرگه تشخیص صادره را قبول یا با ممیز کل به توافق برسند و اقدام به پرداخت به ترتیب پرداخت آن را بدهند از 80% از جریمه متعلقه معاف خواهند شد و همچنین  اگرظرف یکماه از تاریخ ابلاغ برگه قطعی نسبت به پرداخت یا ترتیب اقدام نمایند از 40% جریمه معاف خواهند شد .

توجه : عدم تسلیم اظهار نامه توسط اشخاص حقوقی ومودیان بند الف وب مشمول جریمه مالیات 40% از اصل مالیات خواهند شد ، و اصلاً بخشوده نخواهند شد.

توجه :درمورد مودیانی که باید دفاتر قانونی را ارائه بدهند واز ارائه دفاتر خوداری کنند مشمول جریمه 20% مالیات خواهند شد .

مودیانی که دفاترشان رد می شود مشمول جریمه 10% مالیات خواهند شد .

توجه: مودیانی که قصد فرار از مالیات از روی علمترازنامه و دفاتر و اسنادو مدارک راخلاف تهیه و تنظیم شده باشد ویا برای سه سال متوالی از ارائه اظهارنامه مالیاتی وترازنامه وسودوزیان خودداری کنند علاوه برجریمه و مجازات مقرر از کلیه  معافیت ها و بخشودگی های قانونی در مدت مذکور می شوند .

توجه : سازمان امورمالیاتی می تواند از بدهکاران مالیاتی که میزان بدهی قطعی آن بیش از ده میلیون ریال باشد از کشور جلوگیری نماید .

مودیانی که به قصد فرارمالیات اموال خود را به فرزندان خود انتقال دهند سازمان امور مالیاتی متواند نسبت به ابطال اسناد مذکور از طریق مراجع قضایی اقدام نماید .

شرکتهای تلفیقی :

در شرکتهای مادر (شرکتهایی که دارای یکسری شرکتهای اقماری می باشند ) ترازنامه تلفیقی تهیه می گردد . ونحوه تهیه تراز مذکور بدین صورت می باشد که تمام  سر فصل های  (دارای ها و بدهی ها ) شرکت های اقماری با شرکت مادر ادغام گردیده و مواردی شامل سرمایه گذاری در شرکت مادر و حقوق اقلیت در شرکت اقماری حذف و بدهیهای در شرکت اقماری وجود دارد و در حسابهای شرکت مادر نیز قید گردیده حذف می گردد .

 

 

 

 

 

مثال :

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />               ترازتلفیقی                                        تراز شرکت مادر

        صندوق 1200        بدهیها 400                                    صندوق 1000       بدهیها 200

      بدهکاران 550       حقوق صاحبان سهام 1350              بدهکاران 500           حقوق صاحبان سرمایه1350

                                                                       سرمایه  گذارشرکت B 50                    

 

 

 

 

                                      شرکت B( اقماری )

                                                  صندوق 200       بدهیها 200

                                                   بدهکاران 50      حقوق اقلیت 50

 


مطالب مشابه :


مالیات حقوق و نحوه محاسبه آن

چون درآمد مشمول ماليات حقوق به نرخ ماده 131 ق.م.م محاسبه گرديده ،لذا اضافه كار نيز به مجموع




قوانین مالیاتی در خصوص پیمانکاران (شماره:59486/9146/4/30-8/11/73 مواد:97،99،105،111)

موضوع ماده 131اصلاحي ودر مورد سالهاي قبل و نيز در خصوص ساير موديان نرخ موضوع ماده 131 پيش




انواع منابع مالیاتی ونحوه محاسبه طبق قانون

در صورتيكه ملك به اجاره واگذار شده متعلق به اشخاص حقوقي باشد ، نرخ ماده 131 به در آ'دماليات




مالیات بر درآمد مشاغل

به استناد ماده 101ق م.م. تا میزان معافیت ماده 84 از تسلیم ومالیات متعلق رابا نرخ ماده 131




ماليات بر درآمد حقوق و نحوه محاسبه آن

درآمدمشمول ماليات مشمول نرخ ماده 131 30600000=42000000-72600000. ماليات به نرخ 10% 4200000= 10%×42000000.




ماليات بر درآمد حقوق

چون درآمد مشمول ماليات حقوق به نرخ ماده 131 ق.م.م محاسبه گرديده ،لذا اضافه كار نيز به مجموع




روش محاسبه درآمد مشاغل بند ب و ج ماده 95 مالیاتهای مستقیم

مالیات قطعی سال90 × 115%=مالیات ابرازی سال 91. مالیات ابرازی سال 91 ÷ نرخ ماده 131=درآمد مشمول




آیا به مبلغ پیش هم مالیات بر اجاره تعلق میگیرد؟

ضربدر 12نمنوده و سپس ماليات اجاره را براساس جدول ماده 131 محاسبه ۲۳۰،۱۶۵،۰۰۰ نرخ ماده




انواع مالیات

اجاره دریافتی پس از کسر 25% بابت تعهدات مالک به نسبت مورد اجاره به نرخ ماده 131 نرخ 131




برچسب :