صداي مشاور" در رابطه با مشاوره خانواده
صداي مشاور" در رابطه با مشاوره خانواده
لزوم مشاوره در ازدواج ( قسمت بيست و چهارم )
در قسمت قبل به توصيه ها و شرايط مشاور در امر ازدواج پرداختيم . اينک در ادامه مي خوانيم:
يکي از اقدامات مهم سازمان بهزيستي، راه اندازي و توسعه برنامه "صداي مشاور" است. اين برنامه که به مشکلات و مسائل مراجعان خود از طريق تلفن پاسخ مي دهد؛ مي تواند خدمات مفيدي در جهت کمک به خانواده ها ارائه نمايد. " صداي مشاور " از تعدادي خط تلفن تشکيل شده که افرادي با تخصص هاي مختلف مشاوره، از طريق اين تلفن ها پاسخگوي سؤالات و مشکلات مراجعان خود مي باشند. اين برنامه با اين که بسيار مفيد است، ولي نمي تواند جاي مشاوره حضوري را بگيرد چون اصولاً يکياز مشخصه هاي مشاوره رو در رو بودن آن است. بنابراين در جهت تکميل اين برنامه لازم است مراکز مشاوره خانواده نيز در قسمت هاي مختلف شهر تشکيل شود و مراجعان تلفني به مراکز مذکور ارجاع داده شوند. تشکيل اين مراکز در برنامه سازمان بهزيستي قرار گرفته و تعداد محدودي از آنها نيز شروع به کار نموده اند و اميد مي رود که به تدريج تعداد آنها را افزايش يابد.
در تماس تلفني ايجاد رابطه تنها از طريق بيان و ارتباط کلامي است؛ حال آنکه ارتباط هاي غير کلامي بسيار مهمتر و گوياتر است. در مقابل اين خصيصه گفته مي شود که در برنامه "صداي مشاور" چون مسائل خانواده ها اکثراً جنبه محرمانه دارد، مراجعان به علت عدم حضور ، مسائل و مشکلات محرمانه خود را راحت تر بيان مي کنند. براي توضيح اين مطلب بايد گفت چنانچه مشاوره با توجه به اصول و فنون مربوط اجرا شود و رابطه حسنه برقرار گردد، مراجع با کمال راحتي و بدون هيچ شرم حضور مطالب خود را بيان خواهد نمود و مشاور با استفاده از ارتباط هاي کلامي و غير کلامي و با کاربرد اصول و فنون مشاوره ، حداکثر کمک را در زمينه رفع مشکل به مراجع خواهد نمود.
مشاوره خانواده
اصول کلي مشاوره ، جز آن که کاربرد آنها بايد با در نظر گرفتن شرايط و مقتضيات خانواده انجام گيرد معتبر است. مشاوره از نظر تعداد مراجع دو نوع است:مشاوره فردي و مشاوره گروهي. در مشاوره خانواده از هر دو نوع مشاوره استفاده مي شود؛ ولي اصل بر انجام مشاوره گروهي است، (مشاوره اي که تمام اعضاي خانواده در آن شرکت داشته باشند) چون مشکلاتي که در خانواده وجود دارد غالباً به همه اعضا مربوط مي شود، بنابراين بايد کليه اعضا از نظر تعيين نوع مشکل، و هدف هاي مشاوره ، در جلسات مشاوره مشارکت داشته باشند و همکاري نمايند. گاه الزاماً مشاوره ، "فردي" انجام مي شود. مثل دانشجويي که از خانواده دور افتاده و به علتِ فراق و گرفتاري هاي مربوط به آن دچار ناراحتي و نگراني است ، در اين مورد چون خانواده در دسترس نيست الزاماً مشاوره به صورت فردي انجام مي گيرد؛ و سپس مي توان از طريق تلفن، مکاتبه، ديدار با خانواده يا به صورت هاي ديگر با اعضاي خانواده تماس برقرار کرد.
مشکلاتي که در خانواده وجود دارد مي تواند در ارتباط با افراد زير باشد:
1- فرزندان؛
2- پدر و مادر؛
3- پدر بزرگ و مادر بزرگ؛
4- فاميل و ساير اعضاي خانواده.
مشکل درباره هر يک از اعضاي خانواده باشد مربوط به ساختار آن است، هر يک از اعضا در ايجاد و رفع مشکل ، نقش دارند. بنابراين مشاور بايد به انحاء مختلف همه اعضا را به جلسه مشاوره بکشاند، و مشکلات را در جلسات گروهي مطرح نمايد.
نمونه هايي از مسائل خانواده را مي توان به شرح زير برشمرد:
- فرزند عقب مانده ذهني يا معلول جسمي و حرکتي؛
- فرزند با رفتارهاي انحرافي و ناهنجار ( دزدي ، خرابکاري ، ناسازگاري ، ولگردي ، گوشه گيري ، زورگويي و...) ؛
- فرزند فراري از مدرسه ؛
- فرزند بي علاقه به تحصيل و کار؛
- ناهنجاري هاي رفتاري پدر و مادر؛
- تضاد فکري والدين در امور معيشتي و تربيتي فرزندان؛
- رفتارهاي نادرست پدربزرگ و مادربزرگ در ارتباط با مسائل تربيتي فرزندان؛
- بيماري و از کارافتادگي پدربزرگ و مادربزرگ و ساير افراد خانواده؛
- امور مربوط به ديد و بازديدها و مهماني هاي فاميل هاي مادر يا پدر ، و اختلاف نظر مادر يا پدر در اين مورد؛
- روابط ناهنجار مادرشوهر با عروس ، يا برعکس.
گاهي اوقات مشکلات در ارتباط با حوادثي است که براي خانواده پيش مي آيد ؛ نظير بيکار شدن پدر يا مادر، مرگ و مير اعضاي خانواده ، بازنشستگي پدر و گرفتاري هاي مالي، بيماري غير مترقبه ، متولدين جديد، عروس و داماد شدن فرزندان و نظاير آن.
مشاوران بايد هر يک از آسيب ها و مشکل ها را جداگانه بررسي نمايند و حتي الامکان در جلسات مشاوره از کليه اعضاي خانواده استفاده کنند.
روش هاي مشاوره خانواده
دانستن اصول و روش هاي مشاوره خانواده به دليل ساختار خاص و مشکلات و مسائل ويژه آن براي مشاوراني که در اين زمينه کار مي کنند، ضروري است. در اينجا به اهـّم روش ها اشاره مي شود:
1- در نخستين مصاحبه بخصوص در مورد مشکلات کودکان، بايد از اشخاص ذيربط از جمله والدين، معلمان و مشاور مدرسه دعوت به عمل آيد. در مشاوره خانواده بويژه در جلسه مصاحبه ، حضور همه اعضا و افراد مربوط مورد تأکيد است.
2- در مواردي که مشکل خانواده مربوط به فرزندان باشد و موضوع به جايي برسد که کودک بايد تست شود؛ بهتر آن است که اعضاي خانواده از پشت آيينه يک طرفه نحوه اجرا و جريان آزمون را ببينند؛ تا در زمان تجزيه و تحليل تست آشنايي بيشتري داشته باشند.
3- در مشاوره خانواده بعضي مراجعان اجباراً براي مشاوره ارجاع شده اند؛ نظير مراجعاني که از طرف مدرسه يا دادگاه مدني خاص ارجاع مي شوند. در اين موارد که غالباً مراجعان ناراحت و عصباني هستند مشاور بايد با ايجاد رابطه حسنه ، آنان را براي مشاوره آماده نمايد و در برخورد با آنان شرايط محيطي را نيز در نظر بگيرد.
4- مراجعاني هستند که مشکلشان در رابطه با خانواده است؛ ولي مايل نيستند اعضاي خانواده درگير مشاوره و درمان شوند. در اين موارد مشاور نبايد اجازه تصميم گيري در انتخاب روش مشاوره و درمان را به مراجع بدهد؛ بهتر است او را نيز براي اين که روش درمان را بپذيرد، آماده سازد.
5- مراجعاني که اصرار بر مشاوره انفرادي دارند، مصاحبه با آنان بايد به تنهايي انجام شود؛ اما ادامه کار طولاني خواهد بود. گاه شروع با مصاحبه انفرادي ، فراخواندن افراد ذيربط در جلسات بعدي مصاحبه را دشوارتر مي کند و در نتيجه درمان کندتر خواهد بود. شرکت افراد بيشتر در مصاحبه درمان را سريع تر و مؤثرتر مي نمايد. اين مطالب را بايد با اين قبيل مراجعان در ميان گذاشت.
ادامه دارد...
در قسمت بعد به مطلب فرايند نخستين مصاحبه خواهيم پرداخت.
منبع:سایت تبیان
مطالب مشابه :
مجله مشاوره و روانشناسی 249
مركزتخصصي مشاوره روانشناسي شريف ارائه خدمات به صورت حضوري، تلفني يا از طريق وبلاگ مي
صداي مشاور" در رابطه با مشاوره خانواده
بهداشت رواني ,مشاوره ,روانشناسي شخصيت در تماس تلفني ايجاد مشاوره ي رايگان
جنايت جنسي در خانمها
بهداشت رواني ,مشاوره ,روانشناسي شخصيت ,psychology با صحبت تلفني اطلاعا مشاوره ي رايگان
هنر گوش دادن
بهداشت رواني ,مشاوره ,روانشناسي شخصيت ,psychology باشد ، يا تلفنى. مشاوره ي رايگان
پشت مانيتور ، عاشق نشويد!
مقالات روانشناسي ,مشاوره ازدواج به چهره يا تلفني و تغيير مشاوره ي رايگان
تفاوتهای زنان و مردان
بهداشت رواني ,مشاوره ,روانشناسي شخصيت نام اين كار تماس تلفني "ازت مشاوره ي رايگان
برچسب :
مشاوره روانشناسي رايگان تلفني