مهندسی هوافضا (Aerospace engineering)‏

مهندسی هوافضا (Aerospace engineering)‏

شاخه‌ای است از مهندسی که با طراحی هواپیما ، فضاپیما، ماهواره، ماهواره برها و مسائل و موضوعات وابسته به آن‌ها سر وکار دارد. مهندسی هوافضا یکی از پیشروترین زمینه‌های پژوهشی است و بودجه‌های کلان نظامی و غیرنظامی که صرف این رشته می‌شود زمینه‌های پیشرفت و جهش در دیگر رشته‌های دانش و مهندسی را فراهم ساخته‌است.

مهندسی هوافضا دانشی راهبردی است که در آن از دانشهای دیگر مانند مکانیک، متالوژی ، علوم رایانه و الکترونیک بهره‌گیری می‌شود.

مهندسين هوا فضا مسئوليت طراحي و ساخت ماشينهاي غير عادي ، از هواپيماهاي با وزن بيش از250 تن گرفته تا فضا پيماهائي كه قادر به طي مسافتهاي طولاني با سرعتي بالاتر از 30000 كيلومتر در ساعت هستند ، ميباشند. آنها هواپيماها و فضاپيماها و موشكها را طراحي كرده و توسعه داده و مورد آزمايش قرار ميدهند و بر مراحل ساخت آنها نظارت ميكنند . مهندسين هوا- فضايي كه با هواپيما سروكار دارند را مهندسين هوانوردي و آنهائي را كه اختصاصا با فضاپيما كار ميكنند ، مهندسين فضانوردي گويند .

مهندسين هوا فضا فناوريهاي جديدي را براي استفاده در هوانوردي ،‌ سيستمهاي دفاعي و اكتشافات فضائي بوجود آورده و اغلب در زمينه هايي مانند طراحي ساختار ، هدايت ، ناوبري و مراقبت ، تجهيز و ارتباطات و يا شيوه هاي توليد متخصص ميشوند. آنها اغلب از طراحي رايانه اي ( كد ) ،‌ دستگاههاي خودكار ( روبوتيكز) ، ليزر و تجهيزات نوري الكترونيكي پيشرفته در كارشان بهره ميگيرند.

 رشته هوا فضا در ایران

رشته هوا فضا یکی از رشته های گروه فنی مهندسی است . با توجه به رشد سریع و ناگهانی این علم در دهه های اخیر هم اکنون  این رشته جزو رشته های استراتژیک علوم به حساب می آید .
ولی با این وجود این رشته در ایران از قدمت زیادی بر خوردار نیست . هدف تربيت كارشناس در صنايع هواپيما و هليكوپترسازي و فردي آشنا به مقدمات و اصول مهندسي هوافضا است. طول متوسط دوره 4 سال است.

رشته مهندسی هوا فضا برای اولین بار در سال 1366 وارد ایران شد و اولین دوره کارشناسی این رشته را دانشگاه پلیتکنیک ( امیرکبیر ) راه اندازی کرد . هم اکنون این رشته در 6 دانشگاه صنعتی شریف ، امیرکبیر ، امام حسین (ع) ، شهید ستاری ، مالک اشتر و آزاد شعبه علوم و تحقیقات تدریس میشود .

همچون اکثر دیگر رشته های مهندسی طول متوسط دوره تحصیلی برای دوره کارشناسی 4 سال است . و همچون بسیاری از رشته های مهندسی دروس اين مجموعه شامل دروس عمومي ، پايه ، اصلي ، تخصصي ، كارگاهي و كارآموزي است و زمينه‌هايي چون آيروديناميك ، سازه هوايي ، مكانيك پرواز و جلوبرنده‌ها دروس تخصصی این رشته را شامل میشوند .

بايد توجه داشت كه صنايع هوافضا در دنيا يكي از پيشروترين زمينه‌هاي تحقيقاتي است و همواره موجبات ترقي و جهش در ساير رشته‌هاي علوم و مهندسي را فراهم ساخته و در اين راستا بودجه‌هاي عظيم نظامي و غيرنظامي را به خود اختصاص داده است ، موضوعاتي از قبيل طراحي و ساخت هليكوپتر ، هواپيماي بدون سرنشين ، بدون موتور ، عمود پرواز و يا جنگنده از يك طرف و ساخت پايگاههاي فضايي ، مسافرت به كرات ديگر و از طرف ديگر جامعيت و حساسيت اين رشته را بيش از پيش روشن مي‌سازد . 

به طور کلی میتوان گفت هدف از تحصیل در این رشته آشنایی با شرایط اجسام پرنده و یا اجسام دارای شرایط جسم پرنده و بررسی و تحلیل این شرایط است .

دكتر كامران رئيسي استاد رشته مهندسي هوافضاي دانشگاه صنعتي اميركبير در معرفي اين رشته مي‌گويد : مهندسي هوافضا مجموعه‌اي از علوم و توانايي‌هاي علمي و عملي در زمينه تحليل ، طراحي و ساخت وسايل پرنده‌ نظير هواپيماها ، چرخ‌بال‌ها ، گلايدرها ، موشك‌ها و ماهواره‌ها است.

يكي از دانشجويان كارشناسي ارشد اين رشته نيز مهندسي هوا فضا را علمي استراتژيك مي‌داند كه در آن از همه علوم از جمله متالوژي ، كامپيوتر و الكترونيك استفاده مي‌شود و هدف آن تربيت كارشناساني است كه كادر مورد نياز محاسبات ، طراحي ، تحقيقات و ساخت صنايع مختلف هواپيمايي ، چرخ‌بال‌سازي و موشكي را تامين سازند. به همين دليل دانشجويان اين رشته موظف هستند كه در طي تحصيل 3 واحد پروژه بگيرند و در تابستان نيز در دفاتر مهندسي صنايع مربوط كارآموزي بكنند .

دروس تخصصی رشته مهندسی هوافضا بر چهار پایه کلی استوارند این چهار رکن اصلی عبارتند از :  آيروديناميك ، جلوبرنده ها ، مكانيك پرواز و سازه‌هاي هوافضايي .

به عنوان توضیح میتوان به این نکات اشاره کرد که :

آيروديناميك به مطالعه و بررسي جريان هوا ، محاسبه نيروها و گشتاورهاي ناشي از آن بر روي جسم پرنده مي‌پردازد و مهندس هوا فضا با فراگيري اين علم به تحليل جريان‌هاي پيچيده در اطراف اجسام پرنده پرداخته و با به دست آوردن نيروهاي آئروديناميكي امكان بررسي پايداري و طراحي سازه را فراهم مي‌كند .

جلوبرنده ها به مطالعه و بررسي سيستم‌هاي جلوبرنده اعم از موتورهاي پيستوني ، توربيني ، راكت‌ها و نحوه توليد نيروي رانش در آنها مي‌پردازد .

مكانيك پرواز به مطالعه و بررسي رفتار و حركات جسم پرنده با استفاده از اطلاعات آئروديناميكي ، هندسي و وزني مي‌پردازد و در واقع علم مكانيك پرواز از عملكرد ( performance ) تشكيل مي‌شود و عملكرد به بررسي برد ، مسافت نشست و برخاست ، مداومت پروازي در سرعت‌هاي مختلف و پايداري و كنترل وسايل پرنده مي‌پردازد .

سازه‌هاي هوافضايي به مطالعه و بررسي سازه‌هاي هواپيما و ديگر وسايل پرنده مي‌پردازد و هدف آن طراحي سازه‌هايي است كه علاوه بر استحكام كافي در برابر بارهاي آئروديناميكي و ساير بارهاي استاتيكي وارد بر وسايل پرنده ، حداقل وزن ممكن را نيز داشته باشند .

قابل ذکر است که این رشته در مقطع کارشناسی ارشد ( در ایران ) دارای همین گرایشها میباشد و هم اکنون قابلیت ادامه تحصیل در رشته هوا فضا در داخل کشور تا مقطع دکترا میسر میباشد .

رشته هوافضا قرابت زیادی با تمامی گرایشهای مهندسی مکانیک دارد به این جهت دارای تعدادی واحد مشترک با گرایشهای مهندسی مکانیک مثل جامدات و سیالات میباشد .

خیلی از غیر هوافضایی‌ها دوست دارند بدانند که رشته هوافضا دارای چه دروس و عناوین درسی هست. اهمیت این قضیه خصوصا برای کنکوریهایی که قرار است رشته آینده خود را انتخاب کنند، بیشتر است.

همان طور که می‌دانید، رشته هوافضا اشتراک زیادی با رشته مکانیک دارد و اکثریت دروس این دو رشته مشترک هستند. این رشته همچون دیگر رشته‌ها در مقطع کارشناسی از مجموعه دروس عمومی، پایه، اصلی، تخصصی و اختیاری تشکیل شده‌است که مجموعه دروس فوق به شرح زیر است:

دروس پایه:

ریاضی عمومی ۱، ریاضی عمومی ۲، فیزیک ۱، فیزیک ۲، الگوریتم‌ها و برنامه سازی کامپیوتر، معادلات دیفرانسیل، آزمایشگاه فیزیک ۱، آزمایشگاه فیزیک ۲و محاسبات عددی

دروس اصلی:

استاتیک، دینامیک، مقاومت مصالح، ریاضیات مهندسی، مبانی مهندسی برق، آزمایشگاه مبانی مهندسی برق، مقدمه‌ای بر مهندسی هوافضا، مکانیک سیالات، ترمودینامیک ۱، ترمودینامیک ۲، آزمایشگاه ترمودینامیک و انتقال حرارت، آزمایشگاه سیالات، آزمایشگاه مقاومت مصالح، ارتعاشات مکانیکی، علم مواد، کنترل اتوماتیک، انتقال حرارت، نقشه کشی صنعتی ۱، نقشه کشی صنعتی ۲و تحلیلی سازه‌های هوایی

دروس تخصصی:

آیرودینامیک ۱، آیرودینامیک ۲، مکانیک پرواز ۱، مکانیک پرواز ۲، طراحی هواپیما ۱، طراحی هواپیما ۲، طراحی سازه‌های هوافضایی، اصول جلوبرنده‌ها، آزمایشگاه آیرودینامیک ۱، آزمایشگاه آیرودینامیک ۲ و زبان تخصصی

دروس اختیاری:

مکانیک مدارهای فضایی، مقاومت مصالح ۲، تئوری تنش حرارتی، پلاستیسیته عملی و تغییر شکل فلزات، آیرودینامیک هلیکوپتر، آیروالاستیسیته، طراحی اجزا۱، طراحی اجزا ۲، آمارو احتمالات، آیرودینامیک ۳، روشهای تجربی در آیرودینامیک، تئوری آیرودینامیک ملخ، جریان لزج، مقدمه‌ای بر مکانیک سیالات عددی، موتورهای احتراق داخلی، سوخت و احتراق، اصول راکتها، توربوماشینها، مدیریت صنعتی، طراحی، کنترل و کاربرد سیستمهای ماهواره، سیستمهای اتوماتیک در فضا، کاربرد المانهای محدود وطراحی به کمک کامپیوتر

 دروس کارگاهی:

کارگاه ورقکاری و جوشکاری، کارگاه ابزار دقیق و اندازه گیری در هواپیما، کارگاه موتور، بدنه و سیستمهای هواپیما 

 مهندسي هوافضا در ايران در مقطع کارشناسي ارشد بصورت کلي داراي گرايشهاي آيروديناميک، پيشرانش، سازه، مکانيک پرواز، ماهواره، مهندسي فضايي و بررسي سوانح مي­باشد. انتخاب گرايش از ابتداي کارشناسي ارشد و زمان انتخاب رشته کنکور کارشناسي ارشد مشخص ميگردد.

 تا قبل از سياست گذاري خاص در اين رشته اکثر کارهايي که در دانشگاه ها و صنعت انجام مي گرفت بيشتر مربوط به مباحث هوايي بود اما بخصوص در سال هاي اخير فعاليت هايي فضايي با سرمايه گذاري کلان شروع شده و با شتاب زيادي در حال پيشرفت مي باشد.

 دورنمای شغلی فارق التحصیلان

همان‌طور كه پيش از اين گفتيم هدف اصلي صنعت هوافضا طراحي و ساخت وسايل پرنده است ، در نتيجه فارغ‌التحصيلان مهندسي هوافضا مي‌توانند در صنايع و موسسات تحقيقاتي هواپيمايي ، موشكي و ماهواره فعاليت بكنند و همچنين در كليه موسسات و سازمانهايي كه به نحوي از وسايل پرنده استفاده مي‌كنند ، به عنوان كارشناس تحقيق در عمليات و تعمير و نگهداري خدمت كنند. اما علاوه بر اشتغال در مراكز فوق يك مهندس هوافضا با تسلط بر علوم آئروديناميك ، طراحي سازه و روشهاي طراحي توربو ماشين‌ها توانايي‌ كار در شاخه‌هاي متعددي از مهندسي و پروژه‌هاي خارج از حيطه صنايع هوافضايي را نيز دارد.

كاربرد زمينه‌هاي مطالعاتي يك مهندس هوافضا تنها به طراحي هواپيما و وسايل پرنده محدود نمي‌شود. براي مثال آئروديناميك خودروها از برخي جهات شباهت زيادي به آئروديناميك هواپيما دارد و امروزه در اغلب صنايع خودروسازي با استفاده از تونل باد و علم آئروديناميك ، خودروهاي كم مصرف تري مي‌سازند. فرايند سيستم‌هاي كنترل صنعتي نيز با فرايندهاي طراحي كنترل در وسايل پرنده بر يك مبنا است و همچنين سازه اتومبيل و كشتي مشتركات زيادي با سازه يك هواپيما دارد و بالاخره توربين‌هاي گاز يك نيروگاه يا ايستگاه پمپ گاز همانند يك موتور جت تحليل و طراحي مي‌گردند. در نتيجه يك مهندس هوافضا علاوه بر شركت‌هاي هوايي در نيروگاهها ، صنايع نفت و گاز و صنايع خودروسازي فرصتهاي شغلي خوبي دارد.

  خوشبختانه رشته­ ي مهندسي هوافضا جزو رشته­ هاي مورد عنايت مسئولان و همچنين نخبگان علمي بوده و به نسبت رشته­هاي ديگر مهندسي پيشرفت چشمگيري داشته است. انتظار مي­رود توجه خاص دولت از يک سو و جذب نخبگان علمي از سوي ديگر پيشرفت هرچه بيشتر اين رشته را به دنبال داشته باشد.

 دشواری های این رشته

و اما در مورد مشكلات و دشواري‌هاي شغلي فارغ‌التحصيلان اين رشته نيز میتوان به این نکات اشاره کرد که : مهمترين مشكل اين رشته جديد بودن آن است و اين كه هنوز براي آن برنامه‌ريزي‌هاي لازم به صورت كلان تدوين نشده است و در نتيجه پراكنده‌كاري در اين رشته زياد است و در كل جذب نيروي انساني از كانال صحيحي انجام نمي‌گيرد وگرنه عمدتا فارغ‌التحصيلان اين رشته از نظر بازاركار مشكلي ندارند.

رشته مهندسي هوافضا نيازمند سرمايه‌گذاري كلان است و بيش از ساير صنايع از وضعيت اقتصادي كشور تاثير مي‌پذيرد يعني اگر رشد اقتصادي خوبي داشته باشيم سرمايه‌گذاري در اين بخش بيشتر مي‌باشد و البته عكس اين قضيه نيز صادق است.

فارغ‌التحصيلان كادر مورد نياز محاسبات ، طراحي، تحقيقات و ساخت صنايع مختلف هواپيمايي، هليكوپترسازي، موشكي و صنايع ديگر را تامين مي‌كنند.

 مسلماً تحريم ها بر فرآيند طراحي و ساخت تاثير مي گذارند و آن ها را با محدوديت‌هايي مواجه مي‌کنند اما عليرغم تحريم‌ها طراحي و ساخت بخش‌هاي استراتژيک نيز هم اکنون در کشور انجام مي‌پذيرد. درمورد رشته­ي هوافضا حتي اين تحريم­ها باعث رشد صنعت هوافضا نيز شده است.

  جایگاه هوافضا در بخش خصوصی

 بازار کار مهندسي هوافضا از دوبخش خصوصي و دولتي تشکيل شده که بخش دولتي بخصوص در سالهاي اخير رشد چشمگيري داشته است. در بخش دولتي سازمان ها و شرکت هاي وابسته و مستقل از وزارت دفاع وجود دارند و در بخش خصوصي شرکت هاي کوچکتر فعاليت مي کنند.

سازمان صنايع هوافضا به عنوان يک نهاد نظامي و سازمان فضايي به عنوان نهادي غيرنظامي جزو بزرگترين مراکز کارآفريني مهندسي هوافضا مي­باشند. بزرگترين شرکت هوافضايي دولتي هسا است که امر توليد هواپيمايی ايران 140 را برعهده دارد. ساير شرکت ها به کار تحقيقاتي و ساخت در زمينه هاي هواپيمايي، موشک و ماهواره مشغول مي باشند.

علاوه بر آن فعاليت هاي ديگري در زمينه هايي نظير هليکوپتر سازي، هواپيماي جنگنده و ... را برعهده دارد. سازمان فضايي ايران، سازمان صنايع هوافضا، سازمان هوايي نيروهاي مسلح، شرکت پشتيباني و نوسازي بالگردهاي ايران (پنها)، شركت صنايع هواپيمايي ايران(صها)، شرکت هوافضايي درنا و سيگما تعدادي از مهم ترين مراکز و شرکت هاي هوافضايي مي باشند.

تعداد متخصصان مورد نياز در اين رشته نسبت به رشته هاي مادر مانند مکانيک و برق البته کمتر است اما آنچه مسلم است اينست که تعداد فارغ التحصيلان اين رشته بسيار کمتر از ساير رشته‌ها مي باشد و دانشگاه‌هاي انگشت شماري اين رشته را ارائه مي‌کنند.

در سال 70 وزارت صنايع لايحه‌اي به مجلس داد كه بر اساس آن بخش خصوصي مي‌توانست در كشور فعاليت‌هايي در زمينه هوافضا انجام بدهد . از سال 72 نيز به صورت رسمي مجموعه‌اي در وزارت صنايع متولي اين كار شد و به صورت هدايت‌كننده شركت‌ها و مجموعه‌هاي بخش خصوصي فعاليت خود را آغاز كرد كه حاصل اين كار ، توليداتي مثل ساخت هواپيماي گلايدر در بخش خصوصی بود كه طراحي آن توسط فارغ‌التحصيلان همين رشته انجام شد و در حال حاضر نيز 10 فروند از اين هواپيما توليد شده و با اخذ مجوزهاي بين‌المللي در باشگاههاي سازمان هواپيمايي كشوري شروع به فعاليت كرده است.

همچنين مي‌توان به پروژه طراحي و ساخت هواپيماي سبك موتوردار اشاره كرد كه با موفقيت انجام شده و پروازهاي آزمايشي را نيز انجام داده است و بالاخره پروژه هواپيماي سم‌پاش از پروژه‌هايي است كه به تازگي در بخش خصوصی صنایع كشور مطرح شده است .

در حال حاضر در كشور ما به ساخت هواپيما به دليل عدم سرمايه‌گذاري توجه زيادي نمي‌شود اما فارغ‌التحصيلان اين رشته مي‌توانند در فرودگاهها در قسمت تعمير و نگهداري هوايي و همچنين در صنايع دفاع روي طراحي موشك و جنگ‌افزارها فعاليت بكنند. علاوه بر اينها مي‌توانند روي آئروديناميك خودروها، سازه‌هاي خودروسازي و توليد توربين‌هاي بخار براي توليد برق كار بكنند. فارغ‌التحصيلان اين رشته مي‌توانند در شركت‌هاي خصوصي، هواپيماهاي كوچك دو نفره و يا چهارنفره‌اي را كه در دست ساخت است با استانداردهاي بين‌المللي تطابق داده و براي هواپيما گواهي پرواز يا توليد بگيرند.

سازمان فضایی ایران

 سازمان فضايي ايران که بطور مستقيم زير نظر مستقيم رييس جمهور اداره مي شود مسئوليت انجام ماموريت­هاي فضايي را برعهده دارد. از اهم فعاليت ها و پروژه هايي که در حوزه فناوري فضايي در حال انجام بوده و يا به نتيجه منجر شده است مي‌توان به موارد ذيل اشاره نمود.

  پروژه­ي ماهواره­ي مصباح

  • پرتاب موفقيت آميز ماهواره اميد با ماهواره بر سفير اميد پرتابگر ساخت جمهوري اسلامي ايران.
  • پرتاب کاوشگرهاي 3،2،1 و 4 و محموله هاي زيستي با پرتابگرهاي کامل بومي و ايراني در راستاي اجراي پروژه اعزام انسان به فضا.
  • پرتاب موفقيت آميز ماهواره رصد 1
  • طراحي وساخت چندين ماهواره که به زودي با پرتابگرهاي داخلي به فضا پرتاب خواهند شد

 حداقل شرايط کار در اين سازمان داشتن مدرک کارشناسي هوافضا مي باشد. بسته به ميزان مهارت و تجارب و رزومه‌ي کاري دانشجو مي تواند در زمينه‌هاي مورد نياز اين سازمان مشغول به کارشود.

جنسيت تاثيري معناداري بر تحصيل اين رشته ندارد و تنها مسئله ی حضور اقليتي خانم ها نسبت به آقايان در اين رشته درمقايسه با ساير رشته هاي مهندسي قابل توجه مي باشد. در مورد بازار کار در برخي از شرکت هاي دولتي که بطور مستقيم زير نظر وزارت دفاع کار مي کنند آقايان نسبت به خانمها در اولويت مي باشند ولي در ساير شرکت ها جنسيت تاثيري در استخدام ندارد بنابراين بسته به علاقه، گرايش مناسب مي‌تواند متغير باشد.

توانايي‌هاي مورد نياز

دانشجوي اين رشته بايد در كارهايش نظم و برنامه‌ريزي داشته باشد چون حجم مطالبي كه در طول يك ترم ارائه مي‌شود، زياد بوده و مطالعه آنها مستلزم يك برنامه‌ريزي دقيق مي‌باشد. زيربناي اين رشته رياضيات است و همچنين فيزيك و شيمي تا حدودي لازم مي‌باشد و البته همين‌جا لازم است توصيه شود كه دانش‌آموزان اگر در درس زبان خارجي ضعيف هستند، وارد اين رشته نشوند چون بيشتر دروس اين رشته به زبان انگليسي وابسته مي‌باشد.

 مهندسي هوافضا يك رشته فني است و عموما كساني كه وارد رشته‌هاي فني مي‌شوند، بايد آمادگي كار در كارخانجات را داشته باشند و همچنين بايد افراد قوي و داراي پشتكار وارد اين رشته بشوند تا به ياري اراده قوي خود در پيشبرد اين رشته نوپا موفق گردند.

دانشگاه های ارائه دهنده

مقطع کارشناسی

  •  دانشگاه صنعتي اميركبير
  • دانشگاه صنعتی ارومیه
  • دانشگاه صنعتي خواجه نصير
  • دانشگاه صنعتي شريف
  • دانشگاه صنعتي مالك اشتر- وابسته به وزارت دفاع
  • دانشگاه صنعتي اصفهان‌
  • دانشگاه اصفهان‌دانشگاه فردوسي مشهد
  • دانشگاه شيراز
  • دانشگاه پيام نور‌
  • دانشگاه آزاد اسلامي - واحدعلوم وتحقيقات تهران -واحد گرمسار -واحد نجف آباد- واحد رامسر
مقطع کارشناسی ارشد و بالاتر

دانشگاه هاي اميرکبير،شريف، تهران،علم وصنعت، تربيت مدرس،پژوهشگاه هوافضا، شهيد بهشتي، خواجه نصير،سمنان، مالک اشتر، فردوسي،سهند تبريز، تبريز جامع امام حسين، علوم وفنون هوايي شهيد ستاري و شيراز، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقيقات و واحد گرمسار  در مقطع کارشناسي ارشد رشته ي هوافضا را ارائه مي دهند. در مقطع دکتري نيز دانشگاه هاي اميرکبير، شريف، تهران، خواجه نصير، تربيت مدرس، شيراز، مالک اشتر ، پژوهشگاه هوافضا و دانشگاه آزاد اسلامی و واحد علوم تحقيقات اين رشته را ارائه مي دهند.

 تحصیل در خارج از کشور

مهندسان هوافضا همانند ساير مهندسان ديگر حق خروج از کشور براي کار يا تحصيل را دارند مگر مهندسيني که بطور رسمي در بخش هاي استراتژيک و نظامي هوافضا کار کرده اند که در اين صورت براي خروج از کشور بايستي با اجازه ي نهاد مربوطه اقدام به خروج از کشور کنند.

اخيرا وزارت علوم دانشجويان ممتاز را براي تحصيل در مقطع کارشناسي ارشد در کشورهايي نظير روسيه و چين بورسيه مي کند.

  با توجه به اهميت اين رشته در کشورهاي پيشرفته موقعيت مهندسي هوافضا به مراتب مناسب تر از ساير رشته هاي مهندسي مي باشد و دانشگاه هاي زيادي اين رشته را پوشش مي دهند.

 میزان درآمد

 بسته به کاري که انجام مي شود درآمد متخصصان هوافضا متغير است اما با توجه به اقبال دولت نسبت به امور هوافضايي بودجه ي شرکت هاي هوافضايي بيشتر از ساير شرکت ها بوده و درآمد متخصصين هوافضا معمولا بالاتر از نرخ مصوب وزارت کار و ساير رشته هاي مهندسي مي باشد.

درآمد میانگین سالیانه برای مهندسین هوا فضا درسال ۲۰۰۰ در ایالات متحده ۶۷۹۳۰ دلار بوده است.


مطالب مشابه :


بالگرد شينوك

شرکت ایتالیایی Elicotteri meridionali در آگوست سال 1976 در شهری به (پنها) با مجموعه شرايط استخدام




مهندسی هوافضا (Aerospace engineering)‏

ساير شرکت ها به کار تحقيقاتي و (پنها) ، شركت ها جنسيت تاثيري در استخدام ندارد بنابراين




برچسب :