تامین مالی از طریق اوراق بدهی
بهرغم نیاز مبرم و اساسی اغلب بنگاههای تولیدی و خدماتی به تامین مالی از طریق اوراق بدهی، متاسفانه بهدلیل وجود برخی نقاط ضعف اینگونه اوراق، استقبال مناسبی جهت استفاده از این امکان نشده است. عدم اقبال مناسب فعالان اقتصادی (ناشران اوراق بهادار و سرمایهگذاران) از اوراق بهادار مبتنی بر بدهی دلایل مختلفی دارد، اما در ذیل به سه مورد با اهمیتتر ازاین دلایل پرداخته میشود.
نرخ هزینه مالی بالای اوراق بدهی در مقایسه با هزینه تامین مالی در سیستم بانکی
چنانچه میدانیم نرخ اوراق مشارکت یا صکوک منتشره از سمت ناشر اوراق بهادار حداقل بايد به اندازه نرخ سود بانکی میانمدت باشد تا از جذابيت لازم برای سرمایهگذاران برخوردار باشد، از طرف دیگر با توجه به کارمزدهای پرداخت شده برای ارکان انتشار این اوراق (متعهد پذیرهنویس، بازارگردان، امین، حسابرس) هزینه بهره موثر این اوراق برای ناشر بسیار بالاتر از این نرخ میشود. برای مثال اوراق مشارکتی در فضای فعلی اقتصاد و بازار سرمایه جذابیت دارد که حداقل از نرخ بهره 22 درصدی سالانه برخوردار باشد، از سوی دیگر ناشر بابت انتشار این اوراق بهصورت متوسط 2 الی 5/2 درصد بابت خدمات متعهد پذیرهنویس میپردازد، ضمن اینکه معمولا باید 10درصد از منابع این اوراق نزد بازارگردان بهصورت بلوکه باقی بماند، همچنین 2 الی 5/2 درصد نیز سالانه کارمزد بازارگردانی از ناشر اوراق اخذ میشود، بنابراین نرخ بهره موثر چنین اوراقی برای ناشر با احتساب هزینههای فوق و سایر هزینهها در حدود 27 الی 28 درصد است که چنین نرخی انگیزه ناشر جهت انتشار اوراق بدهی در قیاس با اخذ تسهیلات از سیستم بانکی را کاهش میدهد.
فرآیند طولانی و زمانبر انتشار اوراق بهادار مبتنی بر بدهی
به فرض مهیا بودن همه عناصر و ارکان انتشار اوراق بدهی فرآیند تهیه گزارش توجیهی و اخذ نظر حسابرس تا مطرح شدن در سازمان بورس و اخذ مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار و انتشار اوراق و پذیرهنویسی آن در بازار سرمایه فرآیند زمانبری است که حداقل 6 ماه به درازا میکشد، علاوه بر گران بودن هزینه تامین مالی، طولانی بودن فرآیند انتشار نیز مزید بر علت است تا بنگاههای اقتصادی استقبال زیادی ازآن نداشته باشند.
مشکلات موجود در بازارگردانی اوراق بدهی
مواردی از تجربه ناموفق بازارگردانی این اوراق در بازار سرمایه طی سالیان گذشته مشاهده شده است که گاه بهعنوان فاکتور ریسک برای سرمایهگذاران و ناشران اوراق بهادار تلقی میشود، بهطور مثال هنگام رونق بازار سهام سرمایهگذاران عموما به فروش این اوراق به منظور تامین نقدینگی برای خرید سهام تمایل دارند و اقدام به فروش اوراق بدهی میکنند.
این درحالی است که مشاهده شده است در این مواقع گاه بازارگردان منابع کافی برای خرید اوراق و بازارگردانی آن را ندارد. همچنین در مقطعی طی سالیان گذشته که نرخ سود بانکی از 17 به 20درصد افزایش یافت بازارگردانان این اوراق به عدم خرید اوراق از فروشندگان آن اقدام کردند.
پس بنابراین ناشران اوراق مجبور به اصلاح نرخ اوراق از 17درصد به 20درصد شدند، در حالیکه این مورد هیچگاه در مورد تسهیلات بانکی مشاهده نمیشود و ریسک تغییر نرخهای بهره به سمت بالا متوجه ناشر اوراق بهادار نیست و ناشر میتواند با توجه به نرخهای فعلی نسبت به تامین مالی بلند مدت اقدام کند.
عضو هياتمديره كارگزاري حافظ
منبع: دنیای اقتصاد
مطالب مشابه :
وضعیت مالیه ایران در دوره قاجار
سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب و
تحلیل اقتصادی «نظام سلامت»
مدیریت مالی - تحلیل اقتصادی «نظام سلامت» - سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی
بازداشت يك دانشجو به دليل انتقاد از شهرداري
رئیس دانشگاه علمی- کاربردی شهرستان میناب به رئیس دانشگاه علمی- کاربردی شهرستان میناب
تبریک سال 1394
مدیریت مالی - تبریک سال 1394 - سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب و بندرعباس
تامین مالی از طریق اوراق بدهی
مدیریت مالی - تامین مالی از طریق اوراق بدهی - سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی
هزینه 30 درصدی اوراق بدهی
مدیریت مالی - هزینه 30 درصدی اوراق بدهی - سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب
آموزش گام به گام بورس
مدیریت مالی - آموزش گام به گام بورس - سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب و
داستان های کوتاه و آموزنده : بزت را بکش!!!!
سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب و
چرا مدیران باید جانشینانی شایسته تربیت کنند؟
سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب و
ریسک و بازده مورد انتظار
مدیریت مالی - ریسک و بازده مورد انتظار - سایت اطلاع رسانی دانشجویان مراکز علمی کاربردی میناب
برچسب :
علمی کاربردی میناب