مکان یابی و طراحی اماکن ورزشی
مقدمه
موقعیت مکانی یکی از مهمترین ملاحظات برنامه ریزی برای هر مکان ورزشی است .اغلب موقعیت مکانی نادیده گرفته شده است . حتی مجموعه ای ورزشی با کیفیت خوب نیز در صورتی که مردم از آن استفاده نکنند ، موقعیت مکانی آنرا ندانند و به آنجا سفر نکنند با شکست مواجه خواهد شد
مکان :
تصمیم گیری برای انتخاب مکان و محل مناسب نیازمند تحلیل موارد مختلفی است . روشهای بدست آوردن مکان ، ملاحظات مربوط به هزینه و محدودیت های محیطی از جمله این عوامل به شمار می آیند . همچنین موارد سیاسی ، اجتماعی و قابلیت دسترسی (نزدیکی) نیز در این فرآیند دخیل اند . سازمانهای خصوصی در مقایسه با نهاد های عمومی و دولتی اهداف قضاوتی را از ساخت اماکن ورزشی دنبال می کنند . اماکن ورزشی خصوصی به صورت طبیعی برای سود آوری ساخته می شوند . در مقابل مکان ورزشی که با بودجه ملّی ساخته میشوند . به دنبال برآوردن نیازهای اجتماع می باشند . تمام اماکن ورزشی برای ادامه حیات باید درآمد زایی بکنند . ولی اماکن خصوصی باید سود آوری داشته باشند .
مکان یابی:
سلسله عملیات و اقداماتی که برای حصول اطمینان از فراهم بودن شرایط لازم به منظور اجرای یک پروژه عمرانی انجام می شود، مکان یابی نام داردکه بر اساس آن، دستگاههای اجرایی با آگاهی کامل برنامه ی اجرایی پروژه ها را از جهات مختلف ارزیابی می کند و در صورت دستیاب به هدف، اقدام به اجرای عملیات در مکان انتخاب شده می کند.
مواردی که موقعیت مکانی را تحت تاثیر قرار می دهند :
مناسب بودن مکان
محدودیت های ویژه
مسائل مربوط به توسعه آتی
ملاحظات مالیاتی
مقررات دولتی
مسائل مربوط به همسایگان
موقعیت
رقبا
جایگزین ها (اجاره مکان های دیگر در مقابل خرید)
مسائل مربوط به قیمت
برنامه ریزی مکان :
برای ساخت اماکن ورزشی عمومی و خصوصی با بکار گیری کمیته مکان یابی و استخدام فردی که وظیفه یافتن بهترین مکان را دارد آغاز میشود .برخی از موفق ترین اماکن با هدایت و رهبری یک نفر ساخته شده اند
اعضای کمیته گزارشی هیات اعزامی به مکان مختلف را تهیه می کنند . این گزارش ، انتخاب مکان های مناسب در دسترس را در بر میگیرد .
پس از نوشتن گزارش هیات اعزامی ، کمیته مکان یابی اهداف و مقاصد را تشریح می کنند . در برنامه ریزی مکان تحلیل نقاط ضعف و قوت به صورت ویژه ای کمک کننده است .
برای مکان یابی باید به تناسب شرایط مکانی ، زمانی و فرهنگی توجه کرد و بررسی های لازم در این زمینه صورت پذیرد توجه به ابعاد زمین از حیث محدوده، بعد مسافت، ارائه مشخصات و کروکی زمین، خط مشی های سازمان مجری، بررسی مکان از نظر نوع خاک و عوامل تهدید کننده از قبیل دکل های فشار قوی و...
تحلیل فرضی نقاط ضعف و قوت فرصتها و تهدیدها برای یک مجموعه ورزشی :
نقاط قوت: موقعیت مناسب ، زمین ارزان
نقاط ضعف: همسایگان اطراف ملک ، نیاز به اصلاحات فرا ساختاری پر هزینه ، سرمایه محدود .
فرصت ها: بازیکنان زیاد در منطقه وجود دارند که زمین ندارند- ممکن است مدارس محلی بخواهند از اماکن استفاده کنند . پارکها و گردشگاهها نیاز به فضای بیشتری دارند .
تهدید ها: پارک ها و گردش گاهها می خواستند برای خود زمین ورزشی بسازند ـ یک مکان ورزشی در 32 کیلومتری شروع به تبلیغ در منطقه کرده است .
اهداف مکان یابی پروژه های ورزشی
الف)اهداف اصلی
اهداف فرعی
در زمان مکان یابی باید به موارد زیر توجه نمود
1- تهیه پیش نویس موافقتنامه
2-تنظیم موافقت نامه
3-تهیه نقشه
4- پیش بینی تمهیدات لازم برای واگذاری زمین
5- مطالعه شرایط اقلیمی و آب و هوایی برای شروع عملیات
6- بر آورد واقعی و صحیح از کار
اقدامات بعد از مکان یابی
آگاهی از بلامعارض بودن زمین ، ارائه اسناد و مدارک دال بر تملک زمین توسط سازمان مربوطه، اخذ استعلام های مورد نیاز از سازمان هایی همچون ثبت املاک ، شهرداری ، اوقاف [محیط زیست، منابع طبیعی، جهاد کشاورزی، امور آب ، گاز ، برق ] از موارد ضروری است.
اندازه مکان ورزشی :
برای تعیین اندازه زمین مورد نیاز فرمولهای خاصی وجود ندارد . اندازه مناسب مکان به نوع ورزشی که قرار است در آن انجام شود بستگی دارد . برای مثال : ممکن است قوانین استانی اندازه مکان ورزشی مورد نیاز برای مدارس را مشخص کرده باشد بنابراین حتی اگر قیمت یا کاربری مسئله مهمی نباشد اندازه مورد نیاز ساختمان باید قبل از آغاز کار در نظر گرفته شود .
اندازه منطقه و در دسترس بودن آن
موارد قانونی مانند نزدیکی ـ آسایش ـ پارکینگ ـ ایمن وسازگار بودن
مقررات دولتی (مرکزی ـ استانی ـ منطقه ای )
مدارک و اسناد مربوط به اطلاعات تاریخی مناسب
تعیین موقعیت زمین های بازی
زمان لازم برای احداث
سوالات مربوط به انتخاب مکان
1- وضعیت همسایه ها تا شعاع 8 کیلومتری چگونه است ؟
2- آیا تسهیلات مناسبی مثل : گاز ، برق ، آب وفاضلاب و تلفن در محل وجود دارد ؟
3- سروصدا و نورپردازی شبانه چگونه مناطق اطراف را تحت تاثیر قرار می دهد ؟
4- آیا در این محل پارکینگ اضافی وجود دارد ؟
انتخاب مکان ورزشی
قبل از انتخاب نهایی می توان کمیته ای را برگزید تا تمام متغییر ها را بررسی کند
عوامل مختلف در اتخاذ تصمیم نهایی در انتخاب مکان :
بازنگری مطالعات سنجی -اطلاعات مربوط به مکان - مجوزها ( اجاره ـ پروانه ـ سند ) - مقررات -مشارکت اجتماعی -توانایی مالی یا تصمیم گیری - موارد مربوط به کاربری
انتخاب محل احداث فضا های سرپوشیده ورزشی
در انتخاب محل مورد نظر باید عوامل زیر را رعایت نمود :
1- مجاورت کلاسها
2- طرحهای رفت و آمد استفاده کنندگان
3- رفت و آمد موتوری و محل پارک آنها
4- آلودگی و کثیف شدن محیط و چگونگی پاکیزه کردن آنها
5- قابلیت استفاده کارآمد از تسهیلات
مکان های آموزشی :
مقدم ترین واحد ، اتاقها ، کلاسها و یا سالن هایی است که در آنها امر آموزشی صورت می گیرد .یک ورزشگاه باید بتواند چندین رشته ورزشی را در یک مکان آموزش دهد (سالن های چند منظوره)
واحد های آموزشی مورد نیاز باید بر اساس میزان ثبت نام انجام گرفته شده مشخص می گردد . پارتیشن های تا شو می توانند بطور موثری فضا های آموزشی را افزایش داده و انعطاف پذیر سازند .
ملاحظات مربوط به مکان
مسائلی مانند هزینه و عوامل محیطی را باید برای هر مکان اجتماعی بررسی کرد .
دیگر شاخص های مهم برای بررسی مکان قوانین و مقررات هستند .
حتی اگر قیمت ، مسئله مهمی نباشد در صورتی که کاربری مکان به شکل مناسبی مشخص نشده یا شهرداری اجازه ساخت برخی بناهای خاص را ندهد ، مکان انتخاب شده در محل فاقد ارزش خواهد بود مگر اینکه قانون تغییر کند .
ارتباطات مکانی:
فضا های مربوط به تماشاگران باید کاملاً از حیطه سالن ورزشی ، استخر شنا و محدوده کنار استخر و سایر قسمتهای مربوط بر ورزشکاران جدا باشد .
دربهای ورودی و خروجی تماشاگران باید مجزا باشد .
راهرو ها چنان تعبیه شوند که برخورد افراد با یکدیگر به حداقل برسد .
رفت و آمد ورزشکاران به رختکن به هیچ وجه نباید از داخل سالن یا استخر صورت بگیرد
نحوه قرار گیری سرویس بهداشتی نسبت به استخر شنا وسایر تسهیلات خارج از محوطه استخر باید با دقت طرح ریزی شوند .
طراحی مکان ورزشی
پس از انتخاب مکان مرحله بعدی طراحی مکان ورزشی است .
طراحی، اجزای مکان را بایکدیگر ترکیب می کند .
برای اماکن مختلف نمی توان از یک طراحی استفاده کرد .
طراحی اماکن با برنامه ریزی محل آغاز میشود و شامل تعداد زیادی از ترسیمات مجزا از جمله نقشه مکان اصلی ـ نقشه محوطه ـ نقشه لوله کشی ـ نقشه چشم انداز ـ نقشه جریان ترا فیک و نقشه حصار کشی است .نقشه دیگر نیز شامل نقشه ساختمان ها ـ نقشه زمین ـ ترسیمات ساخت ـ نقشه روشنایی و تعیین میزان نور و روشنایی ـ تجهیزات زمین بازی ـ ساختمان ها و تجهیزات دائمی اماکن هستند .
حتی مراکز تفریحی نیز براساس برخی ملاحظات زیر طراحی های متفاوتی دارند
عوامل بیرونی مکان
عوامل ایمنی
زهکشی کامل زمین ها و سطوح مختلف
استقرار ساختمانهای خدماتی برای ایمنی و کنترل و نظافت
تامین تجهیزات کمکهای اولیه و خدمات
محیط باشگاههای ورزشی
در مرکز توسعه ورزشی در کشورهایی مانند : کانادا ـ نیوزلند ـ استرالیا ـ و پادشاهی انگلستان باشگاههای ورزشی اجتماعی یا محلی قرار دارند .
آنچه در رابطه با باشگاههای محلی اهمیت دارد ، تنوع است .
باشگاههای ورزشی از عملکرد ها ، منابع ، ارزش ها و ایدئولوژی های زیادی برخوردارند .
اکثریت باشگاههای ورزشی تقریباً به طور انحصاری برای نظارت ، اجرا و مدیریت سازمانهایشان و فراهم ساختن مربی ، داور و همکاری با آموزش ، مسابقات و افزایش منابع مالی بر داوطلبان تکیه می کنند
بطور مثال :
باشگاههای ورزشی در اسکاتلند در اندازه های مختلف هستند و به طور متوسط 133 عضو دارند و بیشتر تمایل دارند که به پرورش شرکت کنندگان نوجوان و بزرگسالان بپردازند .
آنها با حداقل پرسنل ، ساختار ، درآمد و هزینه فعالیت می کنند . اکثر درآمد باشگاهها از پرداخت حق عضویت تامین میشود . مدیریت باشگاههای ورزشی محلی در اسکاتلند به عنوان یک فرآیند سازمانی و شهودی بر مبنای اعتماد و تجربه در نظر گرفته میشود تا بر مبنای کد های عملیاتی و قرار داد های رسمی
تجزیه و تحلیل محل :
تجزیه و تحلیل موقعیت اجتماعی ـ فرهنگی ـ سلامتی و اقتصادی ساکنان و استفاده از نتایج بدست آمده از تجزیه و تحلیل ورزشی کمک بزرگی به انتخاب محل مناسب می کند و موفقیت در دسترسی به اهداف ساخت آنها محقق میشود .
منظور از شرایط مکانی مناسب برای ساخت اماکن ، تاسیسات و تجهیزات ورزشی ، تمامی شرایطی است که بر کیفیت محل ساخت تاثیر می گذارند .
هدف از تجزیه و تحلیل محل ساخت اینست که تمامی خصوصیات و شرایط فعلی و نیز شرایط قابل پیش بینی در آینده ، شناسایی و تاثیر هر یک از آنها بر پروژه مورد نظر ارزیابی شود . در زمینه تجزیه و تحلیل محل ساخت باید موقعیت جغرافیایی (شهر و منطقه ) و موقعیت مکانی (محله و زمین ) تفاوت قائل شد .
در اینجا خصوصیات و مرغوبیت محل ، اثر بخشی اماکن و تاسیسات مورد نظر ، پیش بینی امکان پیشرفت و ترقی ،زیر ساخت ها و نیز ظرفیت پارک اتومبیل مد نظر قرار می گیرد . به وسیله تجزیه و تحلیل جزئیات محل ساخت ، می توان از برنامه ریزی نامطمئن و اشتباه جلوگیری کرد .
بهره گیری از افراد نخبه و استفاده از نظرات کارشناسی آنها د رانتخاب محل یکی دیگر از وظایف مدیران و مسئولان تصمیم گیر است .
زمین
- زمین و ملاحظات محیطی
1- شرایط خاص جغرافیایی زمین (خاک ـ گیاهان )
2- ترکیب جمعیتی ( ویژگی های جمعیت شناختی منطقه )
3- وضعیت بارش برف و باران در منطقه
4- آب و هوا ـ بارش ـ بادها ـ حوادث طبیعی (گرباد ـ زمین لرزه و سیل )
5- کاربری و استفاده از نقشه های منطقه
6- اندازه زمین (کافی بودن برای ساختمان ها ، پارکینک ها )
7- شکل زمین
8- بررسی زمین های اطراف برای توسعه در آینده
9- توپوگرافی و نقشه برداری عوارض و شیب زمین
10- ملاحظات ایمنی
موقعیت :
گروه ساخت و توسعه مکان ورزشی باید اطمینان یابند که موقعیت این مکان ورزشی برای برنامه تجاری آن مناسب است .
انتخاب محل علاوه بر جستجو به مدارک قوی نیاز دارد .
پس نکته کلیدی که در سرمایه گذاری موفقیت آمیز اهمیت دارد موقعیت منطقه است .
کاربری
کاربری یک محل باید با مصارف تجاری آن سازگار باشد
روشنایی و صدای مکان اجتماعی نیز ممکن است در کاربری مشکل ایجاد کند .
مهمترین بخش مربوط به روشنایی و صدا ، تاثیر آن بر همسایگان مکان ورزشی است .نو رو صدا با نوع رویدادی که در مکان ورزشی در حال برگزاراست ساعت و روز برگزاری و نوع جمعیت حاضر در رویداد ارتباط دارد . بهتر است از طریق مقامات رسمی جهت تغییر نوع کاربری منطقه مورد نظر اقدام کنیم .
آزمایش خاک
آزمایش خاک هنگام بررسی زمین اهمیت دارد . زیرا آشکار می سازد که چه چیزی در زیر خاک قراردارد . آزمایش خاک آلوده بودن زمین و استفاده احتمالی از آن به عنوان انبار یا زباله دانی در گذشته را مشخص می کند .
مورد دیگر درباره آزمایش خاک این است که چه نوع سطح زمینی برای اماکن ورزشی مناسب تر است . اگر بخواهیم سطح زمین را چمن کنیم آزمایش خاک توانایی زمین برای حمایت از چمن را نشان می دهد
نمونه برداری از پی
نوع پی و شالوده ای که اماکن ورزشی بر روی آن ساخته می شوند اهمیت زیادی دارد . بنابراین به کمک یک شرکت مهندسی می توان به نمونه برداری پرداخت تا مشخص شود که پی از ماسه ، خاک رس یا سنگ تشکیل شده است . پی سنگی هزینه های گود برداری و حفاری زیادی دارد . اگر پی ساختمان به صورت عمیق در زمین قرار گیرد . رطوبت و آب ممکن است مشکل ساز باشد
تسطیح
هر مکانی را باید تسطیح یا هموار کرده و برای ساخت آماده کرد که شامل برطرف ساختن زباله ها ، سنگ ها ، درختان وسایر گیاهان ، از بین بردن چوب ، بتون ، فلز یا بقایای ساختمان های دیگر در محل است . در صورتی که مکان مورد نظر در کنار رودخانه واقع شده باشد ممکن است به تسطیح اضافی نیاز باشد . تسطیح اغلب با جمع آوری و انتقال آشغال و زباله سروکار دارد . تسطیح ممکن است هزینه بر باشد
تسهیلات رفاهی
وجود تسهیلات رفاهی در مکان پیشنهادی مسئله مهمی است . زیرا از صرف هزینه زیاد برای آوردن این امکانات به ناحیه پرت و دوردست جلوگیری میشود .
استفاده از آب برای آب پاشی ، خاموش کردن آتش و مصارف ساختمانی مانند دوش باید مورد توجه قرار گیرد. زهکشی فاضلاب ـ منابع انرژی ـ خطوط تلفن ودفع نخاله های ساختمانی هم از دیگر عوامل مهم به شمار می روند . عوامل اقتصادی همچون هزینه ها ، مالیات ، امورمالی و هزینه های توسعه نیز باید برای تمام تسهیلات رفاهی در نظر گرفته شوند .
عمده ترین مسائل مربوط به تسهیلات رفاهی شامل : گاز ، برق ، تلفن و کابل ماهواره است
آب ـ فاضلاب و مجرای فاضلاب
هنگام انجام امور مربوط به آب و فاضلاب دانستن اینکه آیا شهر ظرفیت برآوردن نیازهای اماکن را دارد یا خیر اهمیت زیادی دارد . اگر ناچار باشیم آب را از راه حمل و نقل فراهم کرده یا خطوط ایجاد کنیم پروژه پر هزینه تر میشود . به همین دلیل برخی اماکن تانکرهای آب و دستگاههای بازیافت آب را در محل قرار می دهند . آبیاری زمین بازی و سیستم آب پاشی آن اهمیت زیادی دارد .
مکان احتمالی علاوه بر تحویل آب باید قابلیت نگهداری آب و آبپاشی را نیز داشته باشد .در محل فاضلاب ، پشه ها ممکن است حضور ورزشکاران و تماشاگران و مشتریان را تحت تاثیر قرار دهند
مالیات ها
مالیات ها براساس درصد ارزش مورد ارزیابی املاک دریافت میشوند .مذاکره با مقامات دولتی قبل از خرید زمین ضروری است زیرا موجب کاهش مالیات میشوند . هزینه های توسعه تسهیلات زیر بنایی (عوارض) ممکن است توسط شهرداری دریافت شوند .
قیمت زمین
هنگام خرید یا توسعه زمین باید دقت شوند و اطمینان حاصل گردد که بهترین زمین ممکن با مناسب ترین قیمت فراهم شده است . اگر گروه ساخت و توسعه مکان ورزشی نتوانند قیمت زمینی را بپردازند قادر به خرید آن نخواهند بود. بسیاری از اماکن ورزشی از جمله استادیوم های حرفه ای بیسبال و باشگاههای محلی زمین مورد نیاز خود را با همکاری شرکت های عمومی و خصوصی خریداری و نیازهای مالی خود را برآورد می کنند .اماکن می توانند با خرید وام فعالیت خود را ادامه دهند . در پروژه موفق باید پول کافی نه فقط برای ساخت بلکه برای انجام سایر عملیات و ادامه فعالیت وجود داشته باشد اگر درآمد به جای امور مربوط به نگهداری و توسعه به پرداخت وام اختصاصی یابد ، اماکن شکست می خورند . برای تعیین ارزش زمین سه روش مختلف وجود دارد :
نگرش هزینه ای ـ نگرش مقایسه قیمت مستقیم ـ نگرش درآمدی
الف) نگرش هزینه ای : به تعیین ارزش افزوده زمین پس از خرید می پردازد .
ب) نگرش مقایسه فروش مستقیم : به تحلیل املاک مشابهی می پردازد که با تازگی در منطقه به فروش رسده اند .
ج) نگرش درآمدی : قیمت زمین بر اساس منابع و درآمدی که در آینده ایجاد می کند تعیین میشود .
خریدن در مقابل اجاره کردن
گروه های ساخت و توسعه اماکن ورزشی اغلب باید از منابع مالی خود برای خرید زمین ، آماده سازی آن ، ساخت پی ، ساخت اسکلت بنا ، کامل کردن داخل آن ، تجهیز مکان ورزشی و سپس افتتاح آن برای فعالیت استفاده کنند .
مشکل اجاره کردن اینست که مالک مکن است اصلاح وبازسازی ساختمان را محدود کند
سیستم های ساختمان
اجزای درونی هر مکانی شامل محوطه های بیرونی مانند : دیوار ها ـ پشت بامها ـ پنجره ها و درها و بخشهایی چون پنجره شیروانی است .
موارد داخلی شامل جداکننده های عمومی فضا مانند : دیوارها و پارتیشن ها ، جداکننده های افقی شامل : کف و سقفها ـ زیر ساخت های محافظت از آتش ، شبکه الکترویکی ، سیستمهای ارتباطی ، سیستمهای امنیتی ، لوازم منزل ، اثاثیه و تجهیزات است .
- تالار ها و مراکز اجتماع و راهرو ها
در ساختمان های بزرگ و واحد های آموزشی و ورزشی باید راهروها به گونه ای ساخته شوند که حداقل 2 گذرگاه انتهایی داشته باشد تا از ازدحام افراد در تغییر کلاسها و رختکن ها جلوگیری میشود.
وسعت راهروها باید عاری از هرگونه مانع باید . تمام وسایل داخل راهروها از جمله واحد های گرمازا ، آبخوری ها ، وسایل اطفاء حریق ـ تلفن ها و دستشویی ها نظارت کامل شوند
پلکانها
راه پله باید به پله های نه کمتر از 3 پله و نه بیشتر از 16 پله تقسیم شوند .
شیب پله ها نباید از 5/6 اینچ تجاوز کند . ارتفاع پله ها حداقل 5/10 اینچ از پله ای به پله دیگر باشد .
سطح پله ها نباید لغزنده باشد و از بقیه پله های دایره وار و انحنا دار باید پرهیز نمود در کنار پله ها سطوح شبی دار سطح جهت عبور و مرور معلولین در نظر گرفته شود .
دربها و خروجی ها
هر زمین ورزشی باید حداقل 2 خروجی داشته باشد .
انجمن بین المللی اطفاء حریق وجود خروجی های اضطراری را توصیه کرده است . تعداد خروجی ها و محل قرار گیری آنها باید با توجه به ظرفیت صندلیها وفضای ورزشگاه یا استخر شنا در نظر گرفته شود . تمامی دربها به سمت بیرون بازشوند و حداقل پهنای آنها 36 اینچ در نظر گرفته شود . حتماً قبل از درب ورودی ، کف پوشی برای نظافت ته کفشها وجود داشته باشد .
جنس کف سالنهای سرپوشیده ورزشی
حداقل 3 نوع جنس زمین باید در دستورالعمل احداث مکان های ورزشی پیش بینی شوند:
الف) زمینهایی که در محل سرویس های عمومی قرار دارند . مثل : کف رختکن ها ، دوشها ، دستشویی ها
ب) کلاسهای درس ، راهرو ها ـ دفاتر از جنس کاشی ، سفال و سنگ و کائوچو باشد .
ج) مناطق فعالیت های ویژه نیازمند سطوح مختلف می باشند . برای مثال : سالنی که در آن حرکات موزون و پرش انجام می گیرد . نیازمند سطح صاف و نسبتاً لغزنده می باشد
انعطاف پذیری ، دوام و هزینه ، 3 ملاک مهم برای تعیین جنس سطوح مورد نیاز می باشد. چمن های مصنوعی سطوحی نرم را برای فعالیت های مقتضی ایجاد می کند .
کف باید علامت گذاری و خط کشی شده باشد .
دیوار ها
جداسازی هر منطقه مخصوص با دیوارها صورت می گیرد .
دیوارها به عنوان مانعی در برابر عبور صدا ، نور ، حرارت و رطوبت به کار گرفته میشوند . دیوارهای مدرن ترین ورزشگاهها در قسمت پایینی از سطوح بسیار صاف و لغزنده تشکیل شده از تا در موقع کثیف شدن قابلیت شستشویی بیشتر و بهتری داشته باشند . پارتیشن های تاضو و متحرک توسط قفل وصفحه های کلید کنترل دار باز وبسته شوند .حلقه ها و قلابهای مخصوص تورهای بازیها روی دیوار ها نصب شده باشند . گوشه های اتاق رختکن شکل گرد طراحی شده باشند .
سقف ها
سقف ها عایق بندی شده باشند و به زیبایی نقاشی شوند و وجود هر گونه چکه و نم از جانب سقف می تواند برای ورزشکاران خطرناک باشد .
بهتر است سالن های ورزشی دارای سقف کاذب باشند تا کنترل و تعمیر سیستمهای تهویه و نور سالن راحت تر صورت گیرد و همچنین سقف های کاذب دارای عمر طولانی تری هستند .
تجهیزات نصب شده روی سقف با محافظ های سیمی حفاظت شده باشند . ارتفاع سقف به نسبت فعالیتهایی که انجام میشود . مناسب باشد .
کنترل صدا
در فضا های پر سر وصدا باید سطوح نرم یا قابل جذب صدا استفاده شود . مثل سالن بسکتبال و والیبال و غیره .
سطوح چوب پنبه ای سوراخ داربرای کنترل صدا مناسب می باشند .
استفاده از دیوارها و دربهای دو جداره و سقفهای کاذب و استفاده از کف پوشهای مناسب می تواند در کاهش صدا موثر باشد .
سیستم های الکتریکی و روشنایی
همه سرویس های الکتریکی ، سیم کشی ها و اتصالات ، اصول ایمنی و پیش گیری از آتش سوزی باید به دقت تعیین شوند و عایق بندی شوند . برای حفظ تعادل نور با کمیت یا کیفتیی مناسب برای دید افراد باید تمام سطوح اتاقها و سالن ها صاف و صیقلی و نسبتاً روشن باشند .در ورزشهایی که هدفی برای پرتاب دارند . (مثل : حلقه بسکتبال یا صفحه نشانه گیری ) بهتر است نور بطور مورب تابیده شود . در سالن ها از پروژکتور ها یا لامپ های مهتابی فلورسنت استفاده میشود تا صدا نداشته باشد . حتماً باید سیستم روشنایی سالن توسط سیستم کنترل مرکزی کنترل شود .
سیستم های هشدار دهنده آتش سوزی
سیستم های الکتریکی حساس نسبت به آتش سوزی بطور جداگانه از سایر سیستمها تعبیه شوند . وبه محض مشاهده آتش سوزی با بوق زندنهای ممتد و بلند هشدار لازم را به مسئولین بدهد .
وسایل اطفاء حریق در تمام راهروها و سالن ها و اتاقها وجود داشته باشد .
تلفن ها
خطوط تلفن مستقیم برای بخشهایی از جمله دفاتر ، بعضی کلاسها ، سالن های ورزشی ، استخر شنا ، سالن بدنسازی وجود داشته باشد .
نصب تلفن همگانی وبلند گوهای مرتبط در مکانهای مناسب از جمله داخل ورزشگاه یا نزدیک محل تماشاگران وورزشکاران لازم وضروری می باشد .
رختکن
موثرترین روش اختصاص فضا به اتاق تعویض لباس استفاده از 2 فرمول ساده است .
اولین فرمول : تعیین تعداد بهینه قفسه ها از طریق تعداد افرادی است که از اتاقهای تعویض لباس و قفسه های نگهداری در هر واحد استفاده می کنند .
قفسه های نگهداری در هر واحد استفاده می کنند.
فرمول دوم : مقدار نهایی فضا برای یک شرکت کننده در اطراف هر قفسه حدود 3/1 متر است .
فروشگاهها
فروشگاهها یکی از اصلی ترین بخشهای درآمد زا هستند . فروشگاهها باید برای کمک به فروش بیشترین مواد در کمترین زمان ممکن طراحی شوند . بنابراین فروشگاهها باید به تعداد زیادی باجه فروش داشته باشند . تا سفارشها به سرعت آماده شوند .
فروشگاهها ، رختکن ها ، اتاق مربیان ، اتاقهای تمرین ، اتاقهای رسانه ، دوشها ، انبارها و اتاقهای تجهیزات جزء اماکن فرعی می باشند .
خلاصه
هر مکان باید بر اساس متغیر هایی چون اندازه ، هزینه ، موقعیت ، مسائل مربوط به کار بری و تاثیر اجتماعی ارزیابی شود . از آنجا که قوانین و مقررات ایالتی و مرکزی استفاده اززمین را تحت تاثیر قرار می دهند ، ممکن است برخی مکان ها به دلیل مسائل محیطی برای ساخت مناسب نباشند . مناسب بودن مکان همچنین باید براساس هزینه دسترسی به آب ، جاده ها و را ه ها و تسهیلات که ممکن است هزینه اضافی را بر مکان پیشنهادی تحمیل کنند بررسی شود .پس از بررسی این متغییر ها ، هر مکان باید بر اساس هزینه پیش بینی شده تکمیل پروژه ارزیابی شود . پس از تحلیل ، محل انتخاب شود و طراحی مکان ورزشی صورت می گیرد .
منابع :
1-مدیریت طراحی و نگهداری اماکن و تجهیزات ورزشی تالیف:دکتر سید نصرالله سجادی
2- کتاب مدیریت اماکن ورزشی ـ تالیف : گیل فرد
ترجمه : دکتر حسن اسدی ـ کیوان شعبانی مقدم ـ دکتر نوشین اصفهانی
انتشارات دانشگاه تهران
2- کتاب مدیریت ورزشی ـ تالیف : راسل هوی ، آرون اسمیت ـ هنس وستربیک ،باب استوارت ، متیو نیکولسون ـ انتشارات : نشر علم و حرکت
3- کتاب مدیریت اماکن و تاسیسات و تجهیزات ورزشی ـ تالیف : دکتر مجید جلالی فراهانی ـ انتشارات دانشگاه تهران
4- کتاب مدیریت سازمانهای ورزشی ـ دکتر مهرداد محرم زاده ـ انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه
5- اینترنت
مطالب مشابه :
شعارهای ورزشی
ورزش برای تندرستی_محمد براتی - شعارهای ورزشی - مومنی که قوی و نیرومند باشد بهتر است از مومنی
جمله های .............
چند تا از دوستان ازم خواسته بودن جمله های پشت کامیونی رو تو وب بذارم منم جدید ترینهاش رو
جمله های به یادماندنی از پدر ورزشی رونالدو؛ من به رئال ويروس هم نميدهم چه برسد رونالدو
جمله های به یادماندنی از پدر ورزشی رونالدو؛ من به ر ئال ويروس هم نميدهم چه برسد رونالدو
مکان یابی و طراحی اماکن ورزشی
مدیریت ورزشی - مکان یابی و طراحی اماکن ورزشی - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز - مدیریت ورزشی
تحقیق درباره ورزش تحقیق اینترنتی آماده پرینت (یاهو)
رشتههای ورزشی از روش های علمی و سایر خصوصیاتی که یک مربی موفق باید داشته باشد از جمله
برچسب :
جمله های ورزشی