تحلیل رتوریک یک فیلم (براساس رتوریک کنت برک)

تحلیل رتوریک (بلاغی) در کنار نشانه شناسی، تحلیل گفتمانی و تحلیل محتوایی یکی از روش­های تحلیل متن محسوب می­شود (چندلر، 1387:29). با این حال آنچنان که ما با روش­های دیگر تحلیل متن آشنا هستیم، با تحلیل رتوریک آشنا نیستیم. اگرچه تحلیل رتوریک می­تواند برای تحلیل انواع متون به کار رود اما در اینجا صرفا به یک نمونه تحلیل فیلم براساس اندیشه­های رتوریک "کنت برک" اشاره می­ شود.

کنت برک فیلسوف زبان و منتقد ادبی مشهور امریکایی در قرن بیستم است (1897-1993). او به رتوریک و زیبایی­شناسی علاقه­مند بود. کتاب­های اصلی برک در اواسط قرن بیستم مورد توجه قرار گرفت. رتوریک انگیزه­ها (1950)، رتوریک مذهب (1961) و زبان و  عمل سمبلیک (1966) از آثار قابل توجه وی در حوزه رتوریک محسوب می­شوند.

تحلیل پیش رو از سوی برومت (Brummett) نویسنده مقالاتی درباره برک و رسانه های جمعی انجام شده است. برومت در مقاله خود با مطرح کردن ایده "تجهیزات برای زندگی" برک به نقد فیلم "هجوم ربایندگان جسم" می­پردازد.

تجهیزات برای زندگی

تجهیزات برای زندگی (Equipment for living) یکی از ایده­های کنت برک است. او معتقد است رسانه­ها با استفاده از تمثیل­ها به ما کمک می­کنند تا در رویارویی با موقعیت­های گوناگون زندگی آماده باشیم. آنها ما را مجهز می­کنند تا به رویارویی زندگی برویم.

کنت برک از ادبیات آغاز می­کند. او معتقد است که "ادبيات تجهيز براي زندگي است. از این طريق كه در ميان اشكال، اجزا و ساختارهاي ادبيات، مردم با موقعيت­هاي زندگي­شان، مواجهه مي­شوند. پيروزيشان را جشن مي­گيرند و با تراژدي‌هايشان رو به رو می­شوند"

در سراسر نوشته‌هاي برک اين ايده ادامه می­یابد که انواع، اجزا يا ساختارهاي ادبي به عنوان واكنش­هاي مناسب با انواع موقعيت­هاي بازگشت پذیر تكرار مي­شوند؛ راه­هاي صحبت كردن درباره جنگ، پيروزي، آشفتگي­هاي مدني، مشكلات مادي (جسمي) و غيره وجود دارد كه ما را به نحوی مطمئن براي زندگي در آن موقعيت­ها آماده می­کند. بنابراين این امر به وظيفه انتقادی بركي­ها نسبت به پيوستن گفتمان­ها به موقعيت­هاي واقعي تبدیل می­شود.

برك بيشتر بر تخيل و شعر تمركز مي­كند تا بر اشكال ديگر گفتمان، اما اندیشه او بر دامنه وسيعي از گفتمان‌ها در رسانه­هاي مختلف شامل گزارش­هاي خبري، خطابه‌ها، آوازهاي عاميانه و غيره سایه می­اندازد. هيچ چيزي در تئوري­هاي برک وجود ندارد كه آنها را براي کاربرد امروز در اشكال رسانه­هاي جمعي از جمله رسانه­هاي الكترونيك نامناسب کند.

برومت در تحلیل خود، از اصطلاح گفتمان برای ادبیات برک استفاده مي‌كند تا محتوای رسانه­های جمعی را شامل شود.

فیلم هجوم ربایندگان جسم

اولین فیلم هجوم ربایندگان جسم (Invasion of the Body Snatchers)– که خوشبختانه سال پیش از شبکه 4 تلویزیون ایران نیز پخش شد- یک فیلم خوب درجه ب محسوب می­شود که در سال 1956 توسط دن سیگل ساخته شد. این فیلم در سال 78 نیز بازسازی شد.

داستان این فیلم درباره پزشکی است در یک شهر کوچک حومه لوس آنجلس زندگی آرام و منظمی دارد اما اتفاقات عجیبی در شهر می‌افتد و یک زن بیمار ادعا می­کند عموی او عموی واقعی او نیست و عاری از احساس شده است. یک پسر بچه نیز مادر خود را مادر واقعی خود نمی داند و از دست او فراری می­کند کم کم تمام مردم شهر به این وضعیت دچار می­شوند و پزشک پی می­برد که موجوداتی غیر زمینی با رسوخ در انسان­ها آنها را به موجودات فاقد احساس تبدیل می­کنند. او سعی می­کند که از شهر کوچکشان خارج شود و کمک بیاورد اما در صحنه پایانی فیلم که او در وسط بزرگراه جلوی ماشین­ها فریاد می­زند و همه او را دیوانه می­پندارند نشاندهنده وضعیتی غیر قابل کنترل است و ...

به خاطر دارم که پس از نمایش این فیلم از شبکه 4 سیما خسرو دهقان و حسینی آن را نقد کرده و بر مضمون دو پهلوي فيلم با توجه به شرايط اجتماعي و سياسي سال ساخت آن (1956) تاکید کردند. دهقان مي‌گفت با وجود آنكه فيلم آوتار را که آن زمان به تازگی در امریکا اکران شده بود ديده ولي اين فيلم علمی تخیلی با وجود گذشت سال‌ها از ساخت آن طراوت خود را دارد و دليل آن هم ماهيت دو پهلوي مضمون آن است. فيلم هم سياست‌هاي دوره مك كارتيسم و هم كمونيسم را نقد مي‌كند.

تحلیل "برومت" از فیلم براساس ایده "تجهیزات برای زندگی"

برومت در تحليل خود از فيلم "هجوم ربايندگان جسم" نشان مي‌دهد كه چگونه ساخت اين فيلم در دهه 50 و بازسازي آن در دهه 70 افرادي را كه در هر برهه زندگي مي‌كردند براي مواجهه با تحولات خاص تكنولوژيك، اقتصادي و سياسي آن سال‌ها "مجهز" مي‌كند.

 کتاب جک فینی با نام "هجوم ربایندگان جسم" در قالب فیلمی در 1956 ساخته شد و سپس در 1978 بازسازی شد. برومت معتقد است که در مقایسه دهه 50 و دهه 70 در می­یابیم در عرصه­های سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیک تحولات مشابهی رخ داده است. او سعی می­کند نشان دهد برخی از محتواهای رسانه­ای نیز در هر دو دوره مشابه هستند. یعنی سعی می­کند این اشکال گفتمانی را در ادامه همان موقعیت ها تحلیل کند. 

برومت می­نویسد: "رسانه، تجهیز برای زندگی را به واسطه تغییرات سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیکی انجام می­دهد. آن مشکلات و این شکل از گفتمان در دو عصر مذکور بیش از سایر دوره­ها به هم ربط دارند؛ بنابراین این گفتمان به عنوان درمان نمادین برای این مشکلات در دسترس بود تا مخاطب آسیب­دیده به آن دست یابد".

برومت در ادامه به شرح مشابهت­هایی این دو فیلم با یکدیگر می­پردازد و به صورت موردی موقعیت­های مختلف مشابه را با یکدیگر مقایسه می­کند و آن‌ها را به تحولات واقعی در هر دوره نسبت می­دهد. داستان مشابه و یک تمثیل بازنمایی شده از واقعیت نشان داده می‌شود تا افرادی که در هر برهه با چنین مشکلاتی مواجه‌اند یک درمان نمادین برای مشکلاتشان بیابند از این طریق رسانه به تجهیز برای زندگی دست می یابد.

برومت عقیده دارد که این کپی برداری و تکرار در حقیقت به مفصل بندی ترسي كه در  زندگی واقعی مردم در رابطه با "جایگزینی انسان ها با ماشین" وجود دارد، می­پردازد. خطرهایی که افراد در دهه 50  و اواخر دهه 70 احساس می­کردند. آن ترس­ها در کپی برداری بیان شده­اند. در هر مورد، اگر چه پایان داستان­ها متفاوت است اما به این سوال هر مخاطب که برای من در دفتر کار، کارخانه و ... چه چیزی رخ خواهد داد؟ پاسخ می­دهد. بنابراین به طور سمبلیک آمادگی برای مقابله با یک رویداد در زندگی واقعی فراهم می­شود، در ادامه اين مخاطبان تجهيز شده براي زندگي هستند که می­توانند بپذیرند، رد کنند یا برای تغییر دادن مسیرهای واقعی حوادث نمایش داده شده در رسانه­ها تلاش کنند.

نتیجه­ای که برومت می­گیرد اینست که تغییرات کنترل نشده و سریع، ترس از توطئه­گران در خانه و بیرون، توسعه­ تکنولوژیکی جدید و همزمان با آنها تغییرات اقتصادی و اجتماعی اقتضائاتی هستند که زمینه را برای بعضی گفتمان­های متمایز در رسانه­های چندگانه در دهه 50 و اواخر دهه 70 شکل می­دهند.

هدف مقاله برومت نشان دادن این بود که چطور روش تمثیلی برک نقد را برای مطالعه محتوای رسانه­های جمعی همچون تجهیزاتی برای زندگی به کار می­برد. جامعه با ترس­ها و امیدهایی روبه­رو می­شود و مردم به رسانه­های جمعی بازمي‌گردند زيرا این روش­های سمبلیک آن موقعیت‌ها را در بر می­گیرد. رسانه­ها تجهیزاتی برای زندگی هستند زیرا آنها از نو این جهان، امیدها و ترس­های خود را در شکل تمثیلی طرح می­کنند.

برای مطالعه اندیشه های رتوریکی کنت برک در حوزه رسانه های جمعی و جزئیات تحلیل فیلم که می ­تواند یک نمونه عملی برای علاقه مندان به این موضوع باشد به منبع زیر مراجعه کنید:

Brummett, B. (1999), Burke’s Representative Anecdote as a Method in Media Criticism, In Lucaites, J. L. & Condit, C. M. & Caudill, S. (Eds.), Contemporary Rhetorical Theory: A Reader, (pp. 479-493), Guilford Press


مطالب مشابه :


دانبود فیلم آموزش درست کردن حلقه ی گل 1

درکافی نت هاو کامپیوتر دیگران مراقب این قطعه




معنای برکت

" فلانى داراى بركه است" و" برك البعير" به معناى اين است كه شتر سينه خود را به زمين حوزه نت




تحلیل رتوریک یک فیلم (براساس رتوریک کنت برک)

برك بيشتر بر تخيل و شعر تمركز مي­كند تا بر اشكال ديگر گفتمان، اما اندیشه او خبرنامه نت




او با ما اصالتا ایرانی است.!!!!!

به همين خاطر با انتخاب نام "باراك" كه در حقيقت همان لفظ فارسي برك است، و انتقال نام مياني و




کریم قربان نفس شاعر شهیر ترکمن

اون اوطاغـلى كؤشك قوروپسينگ كششيك آقا برك نت کاو(جستجوگر اینترنتی) شعر




نگرشی بر اكثر ایسم ها بصورت مختصر

پس از انقلاب فرانسه اين واژه با نوشتاري از ادموند برك در سال 1795 قالب جدید وبلاگ پیچك دات نت:




برچسب :