موقعيت جغرافيايى و تقسيمات سياسى استان |
|
استان خوزستان با مساحتى حدود ۲۳۶۶۴ کيلومترمربع، بين ۴۷ درجه و ۴۱ دقيقه تا ۵۰ درجه و ۳۹ دقيقه طول شرقى از نصفالنهار گرينويچ و ۲۹ درجه و ۵۸ دقيقه تا ۳۳ درجه و ۴ دقيقه عرض شمالى از خط استوا، در جنوب غربى ايران واقع شده است. اين استان از شمال غربى با استان ايلام، از شمال با استان لرستان، از شمال شرقى و شرق با استانهاى چهارمحال و بختيارى و کهگيلويه و بويراحمد، از جنوب با خليج فارس و از غرب با کشور عراق هم مرز است. براساس تقسيمات کشورى سال ۱۳۷۵، اين استان داراى ۱۵ شهرستان، ۳۵ بخش، ۱۳ دهستان و ۴۴۹۶ آبادى داراى سکنه مىباشد. مرکز استان خوزستان، شهر اهواز و ساير شهرستانهاى آن عبارتند از: آبادان، انديمشک، اهواز، ايذه، باغ ملک، بندر ماهشهر، بهبهان، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، رامهرمز، شادگان، شوش، شوشتر و مسجد سليمان. |
|
|
جغرافياى طبيعى و اقليم استان |
|
شمال و شرق خوزستان را سلسله جبال زاگرس فرا گرفته است که ارتفاعات آن در جهت جنوب غربى کاهش مىيابد، به طورى که در نواحى جنوبىتر به صورت تپه ماهورهائى نمايان مىشود. |
|
استان خوزستان را از نظر پستى و بلندى مىتوان به دو منطقه کوهستانى و جلگهاى تقسيم کرد. منطقه کوهستانى در شمال و شرق استان قرار گرفته و منطقه جلگهاى آن از جنوب دزفول، مسجد سليمان، رامهرمز و بهبهان آغاز شده و تا کرانههاى خليجفارس و اروند رود ادامه مىيابد. استان خوزستان داراى آب و هواى مختلف است: |
|
آب و هوايى نيمهبيابانى که شهرهاى آبادان، خرمشهر، ماهشهر، هنديجان، دشت آزادگان و نواحى دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و نواحى شمال اهواز را در بر مىگيرد. آب و هواى استپ گرم که نواحى شمال دزفول، بهبهان، رامهرمز، شوشتر و شمال اهواز را در بر مىگيرد. |
|
استان خوزستان تحت تأثير سه نوع باد قرار دارد: اولين باد، جريان سرد نواحى کوهستانى و دومين باد (شرجي)، جريان گرم و رطوبى از خليجفارس است که به سوى جلگه مىوزد. سومين باد يا باد سموم از عربستان مىوزد و هميشه مقدارى شن و خاک و رطوبت همراه دارد. براساس دادههاى ايستگاههاى سينوپتيک استان خوزستان در سال ۱۳۷۵، حداقل مطلق درجه حرارت ۰/۲- درجه سانتىگراد و حداکثر مطلق درجه حرارت با ۵۰/۴۰ درجه سانتىگراد در اهواز گزارش شده است. |
|
موقعیت جغرافیایی استان خوزستان با مساحتی بالغ بر67282 کیلومتر مربع در جنوب غربی ایران قرار دارد. این استان از شمال به استان لرستان و از شمال شرقی به استان اصفهان از شمال غربی به استان ایلام و از طرف شرق و جنوب شرقی به استانهای چهارمحال و کهگیلویه و بویر احمد و از جنوب به خلیج فارس و از مغرب به کشور عراق محدود است.
آب و هوا آب و هوای استان خوزستان در مناطق کوهستانی و مرتفع، با تابستانهای معتدل و زمستانهای سرو و در نواحی کوهپایهای دارای آب و هوای نیمهبیابانی و در نواحی پست و جلگهای هر چه به سمت جنوب و جنوب شرقی پیش رویم خصوصیات آب و هوا از نیمه بیابانی به بیابانی کنارهای تبدیل میشود. عمدتاً زمستانهای این ناحیه، کوتاه و معتدل و تابستانها طولانی و گرم است. حداکثر مطلق درجه حرارت در شهرهای اهواز، آبادان و دزفول به ترتیب 50 و41 و 50 درجه است حداقل مطلق دما در شهرهای مذکور به ترتیب 01- ، 02+ ، 01- است درجه حرارت معمولاً در تیر ماه به بالاترین حد خود و در بهمن ماه به پائینترین حد خود در طول سال می رسد در این ناحیه تعداد روزهای یخبندان بسیار اندک میباشد.
در این استان مقدار بارندگی بسیار کم است معدل بارندگی در طول 15 سال از 5/2 میلیمتر در اهواز تجاوز نکرده است. رطوبت نسبی در خوزستان بر اثر وجود بادهای شمالی که از داخل میوزد در وسط روز کاهش مییابد. به طور کلی خوزستان تحت تأثیر سه نوع باد است.
1. اولین باد، جریان سرد نواحی کوهستانی است که در زمستان به طرف خلیجفارس به حرکت در میآید و هوای سردتری را در این فصل با خود به همراه میآورد. 2. بادهای ساحلی که در تابستان گاهگاهی از خلیجفارس میوزند و رطوبت زیادی را با خود به جلگههای گرم میبرند که باد شرجی نیز نامیده میشوند. 3. نامطلوبترین موقعیتها با وزش بادی به وجود میآید که از عربستان میوزد این باد که به نام سموم مشهور است همیشه مقداری خاک و شن همراه دارد علاوه بر این، این باد رطوبت زیادی را در هنگام عبور از روی خلیجفارس در خود ذخیره میکند.
رودخانههای مهم: 1. رود کرخه: این رود از دامنههای جنوبی الوند سرچشمه میگیرد و از دشت اسدآباد ونهاوند در حوالی کنگاور عبور میکند سپس رود « دنیاور» به آن میپیوندد و از پای بیستون میگذرد و قبل از آن از درههای کوچکی عبور میکند و در نهایت پس از طی باتلاقهای متعدد به رود دجله میریزد.
2. رود کارون: سرچشمه اصلی این رودخانه، زردکوه بختیاری است که در طول مسیرش شعبههای متعددی را دریافت میکند و به سوی جلگه خوزستان سرازیر میشود. کارون در شمال شوشتر دو شعبه شده و این شهر را مانند جزیرهای در برمیگیرد و در جنوب آن در محلی به نام « بند قیر» هر دو شاخه به هم پیوسته میشود کارون شهر اهواز را به دو قسمت تقسیم کرده و در خرمشهر به دو شاخه تقسیم میشود یک شاخه آن به نام بهمنشیر که از شرق آبادان میگذرد وارد خلیجفارس میشود و شاخه دیگر که همان کارون است وارد اروند رود میگردد.
3. رود دز: دارای چندین شاخه مهم است.شعبههای اصلی این رودخانه از ارتفاعات شهرستانهای اراک بروجرد،الیگودرز و کوههای بلند بختیاری سرچشمه میگیرند. این رودخانه به اتفاق کارون قریب به 31400 کیلومتر مربع از زمینهای استان را مشروب مینماید.
4. رود مارون: نام اصلی و قدیمی این رودخانه « تاب» است و از کوه نیل سرچشمه میگیرد و از لوداب میگذرد و از این محل به بعد مارون نامیده میشود پس از دریافت رودهای کوچکتری از قسمت شمال وارد دشت بهبهان میشود و از شمال غربی این شهر میگذرد در نزدیکی چم هاشم شعبه دیگری از شمال به نام رود اعلاء با شعبهاش به نام(رود زرد)که از رامهرمز میآید به مارون میپیوندد از این محل به بعد به نام رود جراحی معروف است. سرانجام در بندر امام خمینی به آبهای خلیجفارس میریزد.
5. رود خیرآباد: نام این رود شیرین است و از دیلکان سرچشمه میگیرد از تسوج شعبه دیگری به نام شاه بهرام به آن ملحق میشود پس از عبور از روستای نازمکان شعبه دیگری از شمال بدان میپیوندد. در این محل به رود خیرآباد معروف است سپس در محل سردشت شاخه پرآبی به آن متصل میشود این رود در این محل به نام زهره معروف است که این رود پس از رسیدن به هندیجان به نام هندیجان نامیده میشود رود هندیجان سرانجام در جنوب این شهر به خلیجفارس میریزد.
پوشش گیاهی در استان خوزستان به طور کلی 500 هزار هکتار جنگل و 5/2 میلیون هکتار مرتع وجود دارد. از کل جنگلهای استان 10% دارای کیفیت خوب و 30% تنک و بقیه تخریب شده و غیرقابل استفاده است. جنس درختان جنگلی بیشتر از نوع بلوط است که 95% جنگل را شامل می شود و 5% بقیه از نوع بادام وحشی و گونههای دیگر است. مراتع از نوع مراتع قشلاقی نامرغوب است که در مناطق کوهستانی از پوشش گیاهی غنیتری برخوردار است و دارای درختانی نظیر بلوط، بن، انجیر، بادام کوهی، کنار(سدر) و بوتههایی از نوع گون است.
جمعیت
|
|
مطالب مشابه :
نقشه ی کامل استان خوزستان
امیر075 - نقشه ی کامل استان خوزستان - موج پر جوشم من از دریا نمی گیرم کنار - امیر075
نقشه ی کامل استان های ایران
کلیه شماتیک ها و نقشه ی بلوک دیاگرام مورد نظر و همچنین نقشه ی کامل خوزستان
نقشه ی واتیکان
گروه جغرافیای استان خوزستان - نقشه ی واتیکان منابع بودجه کامل سازمان ملل در دوسال آینده .
نقشه pdf راههای ایران
گروه جغرافیای استان خوزستان - نقشه pdf منابع بودجه کامل رنگ زمینه ی آدرس رایت کلیک
اقلیم واب وهوای استان خوزستان
دانستنیها ی اقلیم واب وهوای استان خوزستان - اشنایی کامل با شهرهای نقشه های
به بهانه ی آزادسازی خرمشهر
نتیجه، محاصرهی خوزستان از (نقشهی شماره در محاصرهی کامل ارتش مزبور قرار
نقشه راههای ایران ( بزرگ نمایی کنید)
جستجو ی نقشه جهانی دایره المعارف تو فا نها( انگلیسی) تصا ویر آثار تاریخی شیراز و
باید و نبایدهای رفتار با گردشگر
راهنمای تخصصی آثار تاریخی و گردشگری باخودروی سواری،نقشه خوزستان ی رفتار با کامل کشور
برچسب :
نقشه ی کامل خوزستان