قوانین هفتمین دوره مسابقات كشوري کمیکار
7- اجزا ماشین ساخته شده بایستی در جعبه ای به ابعاد cm 18×30×40 جای گیرد و در صورتیکه این امر برای هیئت داوران محرز نگردد، تیم مذکور بایستی صحت این موضوع را با قرار دادن اجزاء ماشین در جعبه اثبات نماید .لازم به توضیح است که اجزا جدا شده ماشین برای احراز امر فوق بایستی قابلیت اتصال دوباره بدون صدمه دیدن جدی به کارایی ماشین را داشته باشند و مسائلی از قبیل شکستن اجزا یا جدا كردن جوش ها و... غیر قابل قبول می باشد.اگر صحت امر ذکر شده احراز نگردد، امتیاز منفی در بخش عملکرد لحاظ خواهد شد. لازم به توضیح است که برای جدا کردن و اتصال مجدد اجزا از هیچ وسیله خارجی نباید استفاده کرد و در صورت لازم این عمل می بایست صرفاٌ با دست و یا ابزار ساده نظیر آچار انجام شود. اگر صحت امر ذکر شده احراز نگردد،امتیاز منفی در پی خواهد داشت.
8- ماشین های طراحی شده بایستی قابلیت حمل بار اضافی تا cc 500 آب در فاصله 15 تا 30 متر را داشته باشند. از این رو ماشین بایستی مخزن با گنجایش cc 500 برای حمل آب داشته باشد. لازم به ذکر است که مخزن فوق باید جزء اجزاء ماشین باشد و مخزن بار حداکثر می تواند از 3 تکه تشکیل شده باشد.
مسابقه به ترتیب در دو بخش پوستر در روز اول و بخش عملکرد در روز دوم انجام می پذیرد و در هر بخش به طور جداگانه 3 برنده اعلام خواهد گردید. در پایان نیز تیمی که از مجموع پوستر و عملکرد بهترین نتیجه را کسب نماید به عنوان تیم برتر شناخته خواهد شد.
توجه به نکات زیر ضروری است :
1-هدف از انجام مسابقه، نمایش توانایی کنترل یک واکنش شیمیایی است. بنابراین استفاده از دیگر منابع انرژی برای راندن ماشین مثل استفاده از باطری های خشک (AA) و دیگر باطری های تجاری و صنعتی آماده و موجود در بازارو به طور کلی نیروی محرکه خارجی ممنوع می باشد.
2- حرکت ماشین بایستی بوسیله فرایند شیمیایی کنترل گردد و استفاده از وسایل کنترل از راه دور و موارد مشابه ممنوع است. مکانیزم هایی مثل هل دادن یا کوک کردن، بلند کردن ماشین برای دور گرفتن، چرخاندن چرخ ها بوسیله دست، استفاده از تکیه گاه و وارد کردن ضربه برای شروع حرکت مجاز نمی باشد. زمان توقف ماشین می بایست توسط یک فرایند شیمیایی تعیین شود.
3- استفاده از انواع ترمزهای صرفاً مکانیکی و الکتریکی برای توقف واکنش یا قطع نیروی محرکه وامنش اکیداً ممنوع می باشد و فرایند تعیین کننده در توقف الزاماً بر اساس یک فرایند شیمیایی می باشد.
تبصره 1 :استفاده از وسایل مکانیکی و الکترونیکی جهت قطع جریان موتور در صورتی بلامانع است که این وسایل توسط یک واکنش شیمیایی کنترل شود.برای مثال استفاده از چشم الکترونیکی در صورتی مجاز است که این دستگاه تغییر رنگ ناشی از یک واکنش شیمیایی را شناسایی سیگنال قطع را صادر نماید.
تبصره 2 : استفاده از ترمزهای سیالاتی اکیداً ممنوع می باشد. برای مثال خالی شدن مایع جهت تشخیص میزان مسافت مجاز نمی باشد.
استفاده از هرگونه سنسور الکتریکی اعم از نوری،صوتی،مکانیکی و... در صورتی که منجر به کنترل مسیر و مسافت شود خطا محسوب شده و با نظر هیئت داوران موجب حذف تیم از مرحله عملکرد می گردد.
4- مسئولیت انتقال ماشین و مواد شیمیایی مورد نیاز به محل مسابقه و رعایت موارد ایمنی با تیم شرکت کننده خواهد بود.
5- واکنش هایی که استفاده از آنها مجاز نمی باشد به شرح زیر است :
- واکنش هایی که باعث پخش دود و مه مواد سمی در فضای اطراف گردد.
- واکنش هایی که خروجی آنها به صورت جت گازهای داغ می باشد.
- واکنش هایی که با شعله همراه است.
6- استفاده از جرقه، شعله کبریت و... برای شروع واکنش تنها در صورتی مجاز است که این اجزاء پس از ایجاد جرقه از ماشین جدا شده و جزء ماشین محسوب نگردد.
7- تنها تیم هایی به مرحله عملکرد راه میابند که حداقل 70 درصد امتیاز بخش پوستر را کسب کرده باشند.
ترکیب هیئت داوران و ناظران :
5 نفر از کمیته برگزاری کمیکار انجمن مهندسی شیمی ایران و 3 نفر از داوران نیز توسط میزبان انتخاب می شوند. ترجیحاً از 8 داور منتخب باید، یک استاد مکانیک ،یک استاد مهندسی برق و یک استاد شیمی نیز در ترکیب هیئت داوران خضور داشته باشند.
پیشنهاد می شود دبیر کمیته عضو کمیته داوران نباشد.
2 نفر از کمیته دانشجویی به عنوان ناطر برای نظارت بر عملکرد کادر اجرایی و ارائه گزارش از روند برگزاری مسابقه به انجمن مهندسی شیمی ایران معرفی می گردند و انجمن هماهنگی لازم برای جهت صدور کارت مخصوص ناظران کمیته دانشجویی را انجام می دهد.
قوانین بخش عملکرد :
این بخش از مسابقه در دو نوبت با یک بازه زمانی کوتاه برای استراحت برگزار خواهد شد:
1- ترتیب تیم ها در مرحله قلق گیری با قرعه کشی مشخص شده و امتیاز این مرحله 30% امتیاز کل مرحله عملکرد و بقیه به بخش اصلی تعلق میگیرد.
2- در دور دوم که بخش اصلی مسابقه محسوب می شود و امتیاز آن 70% امتیاز کل مرحله عملکرد میباشد. ترتیب تیمها با توجه به رکوردهای ثبت شده در مرحله اول تعیین خواهد گردید. بدین ترتیب تیمی که بیشترین فاصله را تا خط پایان داشته است به عنوان اولین تیم در مسابقه شرکت خواهد کرد.
تیم هایی هم که به هر دلیلی مرتکب خطا شده و نتوانند رکوردی ثبت کنند پیش از سایر تیم ها و به همان ترتیب قرعه کشی انجام شده ر مسابقه اصلی شرکت خواهند کرد.
3- در دوره دوم امتیاز تیم ها براساس فاصله ماشین از خط پایان محاسبه خواهد شد و تیمی برنده است که کمترین فاصله را از خط پایان داشته باشد (فاصله از خط پایان به صورت مطلق محاسبه شده و عبور ماشین از خط پایان یا نرسیدن آن به خط هیچ تأثیری در نتیجه ندارد) و مبنای فاصله از خط پایان، موقعیت ماشین میباشد.
4- شکل زمین مسابقه به شکل زیر است و از جنس کف پوش فوتسال میباشد که خارج شدن ماشین از محدوده حرکت باعث حزف تیم میباشد.
5- عدم توقف ماشین در محدوده تعیین شده برای توقف نیز، باعث حذف تیم خواهد شد.
6- قبل از انجام مسابقه ماشینهای ساخته شده توسط هیئت داوران بازبینی خواهد شد و تیم هایی که موارد ایمنی را رعایت نکرده باشند یا طراحی انجام شده با آنچه که در پوستر بیان شده همخوانی نداشته باشد، حق شرکت در مسابقه داده نخواهد شد. همچنین هیئت داوران در هر مرحله از مسابقه عملکرد مجاز به حذف ماشین از دور مسابقه به علت ایمن نبودن و خطر آفرین بودن آن می باشند.
7- میزان بار تا 500 cc و مقدار مسافت (15-30 m) در روز مسابقه و با قرعه کشی تعیین خواهد شد که با مقادیر 100 cc برای بار و یک متر برای مسافت تغییر میکند.
8- پس از اعلام اسامی تیم ها، هر تیم حداکثر دو دقیقه زمان برای حضور در جایگاه و راه اندازی ماشین را دارد. (از آنجایی که وقت مشخص شده برای تولید سوخت مورد نیاز برخی از ماشین ها کم میباشد لذا تمام تیم ها مجاز هستند سوخت خود را از قبل تهیه نموده و بر روی ماشین قرار دهند ولیکن این سوخت توسط تیم برای هیئت داوران محرز گردد.)
9- ماشین بایستی مسافت معین شده را حداکثر بر حسب دقیقه در محدوده زمانی 10/1 مسافت مسابقه بر حسب متر طی نماید (برای مثال مسیر 20 متر در حداکثر 2 دقیقه باید طی شود). در صورتی که ماشین 2 برابر 10/1 را طی کند ماشین حذف خواهد شد و در صورتی که بین 10/1 مسافت و 2برابر 10/1 را طی نماید به ازای هر 10 ثانیه ، 5سانتی متر به فاصله مطلق از خط پایان اضافه میگردد.
10- در روز مسابقه امکاناتی از قبیل ترازوی دیجیتالی یا وسایل ساده آزمایشگاهی با هماهنگی قبلی در اختیار تیم ها قرار خواهد گرفت.
11- اگر وزن اندازه گیری شده قبل از اجرای مسبقه با وزن اعلام شده در پوستر بیش از 10% وزن ماشین تفاوت داشته باشد، تیم از مرحله عملکرد حذف خواهد شد.
12- هر حادثهای که منجر به حوادثی از قبیل انفجار،صدای ناهنجار،ایجاد شعله و... گردد همچنین نشت و ریزش مواد و آب،تیم مورد نظر با نظر هیئت داوران حذف خواهد شد.
13- اگر دو یا چند تیم به امتیاز مشترک در هر یک از بخشهای مسابقه دست یابند مشترکاً بعنوان مورد نظر معرفی خواهند شد
مطالب مشابه :
نفت خام
مهندسی شیمی و کمیکار - نفت خام - Chemical Engineering - مهندسی شیمی و کمیکار. نفت خام چیست
تاریخچه کمیکار و مسابقات کمیکار
کمیکار چیست؟ مسابقات کمیکار فعالیتی دانشجویی است که به منظور بهبود درک دانشجویان از دروس
مهندسي شيمي وكميكار
مهندسی شیمی و کمیکار - مهندسي شيمي وكميكار - Chemical Engineering - مهندسی شیمی و کمیکار چیست
قوانین هفتمین دوره مسابقات كشوري کمیکار
مهندسی شیمی و کمیکار - قوانین هفتمین دوره مسابقات كشوري کمیکار - Chemical Engineering - مهندسی شیمی و
کرلیان چیست؟
مهندسی شیمی - کرلیان چیست؟ کمیکار ; حل تمرین حرارت سری 3 ; تمرین انتقال حرارت1 ; pfd , p&id چیست؟
PFD , P&ID چیست؟
مهندسی شیمی - pfd , p&id چیست؟ - وبلاگ تخصصی انجمن علمی مهندسی شیمی دانشگاه کمیکار ; pfd , p&id چیست؟
برچسب :
کمیکار چیست