آشنایی با سری موشک های هاوک

موشک سطح به هوای میانبرد هاک (MIM-23 HAWK) ساخت شرکت آمریکایی(Raytheon) است. Hawk مخفف Homing All the Way Killer می‌باشد. هدف ابتدایی از طراحی این موشک نابود کردن هواپیماهای دشمن بود که با توسعه این موشک، از آن در نابود کردن موشکهای دیگر هم استفاده می‌شد . این موشک در سال 1960 وارد خدمت گردید اما باتوجه به برنامه‌های مختلف و متنوع بهینه‌سازی و توسعه که بر روی آن پیاده شده،‌این موشک هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرد. توسعه و بهینه‌سازی‌های مختلف روی موشک هاک عاقبت به ساخت سیستم دفاع موشکی پاتریوت (‌MIM-104 Patriot ) منجر شد . از سال 1994 جایگزینی موشک هاک با نمونه‌های دیگر با توجه یگان عملیاتی و ماموریت‌های آن یگانها در ارتش آمریکا شروع گردید و در سال 2002 موشک موفق هاک رسما از خدمت در ارتش آمریکا بازنشسته شد . آخرین یگان استفاده‌کننده از موشک هاک، یگان تفنگداران دریایی آمریکا(US Marine Corps ) بودند که موشک دوش پرتاب FIM-92 Stinger را جایگزین موشک هاک کردند. این موشک همچنان در خارج از آمریکا و در کشورهای اروپای غربی و ژاپن تولید می‌شود . موشک هاک در جنگهای مختلفی شرکت کرده و بنا بر آمار اعلام شده تا کنون 40 هزار فروند از این موشکها ساخته شده است. درصد اطمینان کارایی این موشک در نمونه‌های ابتدایی 56% و در آخرین نمونه ها 85% بوده است.

۱-تاریخچه طراحی و ساخت موشک هاک :

کار طراحی و ساخت سیستم موشکی هاک از سال1952 شروع شد و جزیی از طرح ارتش آمریکا برای ساخت یک موشک میانبرد سطح به هوا با سیستم هدایت نیمه فعال راداری گردید. در سال1954 قرارداد ساخت لانچر این موشک با شرکت نورثروپ و قرارداد ساخت رادار و سیستم کنترل آتش و موشک با شرکت ریثون پیمانکار اصلی پروژه بسته شد . اولین نمونه موشک ساخته شده این طرح به اسم (XSAM-A-18 ) با موتور XM3 در ژوئن 1956 ساخته شد . جولای1957 نمونه کامل شده ارائه گردید اما پس از مدت کمی با روشن شدن معایب این مدل از موتورها، از موتورهای آیروجت (Aerojet M22E7) بجای مدل قبلی استفاده شد که این مدل هم نا‌مطمئن نشان داد و با موتورهای اصلاح شده آیروجت (M22E8 ) جایگزین گردید. نمونه ابتدایی موشک هاک در سال1959 در اختیار ارتش آمریکا قرار گرفت و از سال1960 به طور رسمی در اختیار تفنگداران نیروی دریایی آمریکا(US Marine Corps) قرار گرفت. پیچیدگی زیاد سیستم پدافند موشکی هاک و استفاده از سامانه‌های الکتریکی در این سیستم باعث شد این سیستم پدافندی قادر به فعالیت مستمر بیش از 43 ساعت نباشد اما این مدت در نمونه‌های بهینه‌سازی شده موشک هاک به 130الی170 ساعت و در آخرین نمونه‌ها به 300 الی400 ساعت افزایش داده شده است.

۲-اجزای تشکیل دهنده سیستمپدافندموشکی هاک

(PAR (Pulse Acquisition Radar

به معنای رادار هدفیاب پالسی (ضربانی و چرخشی) است. آنتن گیرنده این رادار با سیکل 20 دور در دقیقه چرخیده و برای شناسایی اهداف در ارتفاع زیاد و متوسط استفاده می‌شود.

Continuous Wave Acquisition Radar

به معنای رادار هدفیابی با امواج پیوسته و از نوع رادارهای جستجو گر داپلر است و از سیستم پالسی استفاده می‌کند که آنتن گیرنده آن رادار سیکل چرخش 20 دور در دقیقه داشته و برای شناسایی اهداف در ارتفاع کم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

High Power Illuminator doppler Radar

رادار قدرتمند ایلومینیشن داپلر بوده و برای ردگیری اهداف و موشکهای هدایت شونده مورد استفاده می‌شود.

Range Only Radar

این سیستم از رادار پالس داپلر با استفاده از طول موج کی (K-band) برای تعیین برد و مسافت و ارتفاع استفاده می‌کند و وقتی که دیگر سیستمها به دلیل جنگ الکترونیک و یا انجام وظایف دیگر قابل استفاده نباشند، مورد استفاده قرار میگیرد.

Information Coordination Central

به معنای مرکز هماهنگی اطلاعات بوده و وظیفه جمع آوری اطلاعات قسمتهای مختلف سیستم را بر عهده دارد و این اطلاعات رادر اختیار مرکز کنترل خودکار(BCC) قرار می‌دهد.

Battery Control Central

به معنای مرکز کنترل خودکار است و وظیفه پردازش اطلاعات ارسالی قسمتهای مختلف سیستم رابر عهده دارد.

Assault Fire Command Console

به معنای یگان فرماندهی آتش است و برای هدایت مرکز BCC از راه دور مورد استفاده قرار می‌گیرد و به وسیله آن می‌توان با یک سیستم CWAR و یک سیستم HPI و سه لانچر پرتاب کننده موشک( 9 موشک در مجموع) را کنترل و هدایت کرد.

Launcher Section Controls

به معنای بخش کنترل کننده پرتاب کننده موشک است .

SEA جنراتور 56 کیلووات که معمولا از 6 عدد از آن در یک سیستم برای تولید انرژی استفاده می‌شود.


۳-مراحل مختلف گسترش و بهینه‌سازی موشک هاو

۱-۳-اولین طرح بهینه‌سازی موشک هاک (‌ HAWK/HIP) و ساختنمونه(I-Hawk)

موشک هاک مدل I-Hawk یا (‌Improved Hawk) موشک هاک بهینه‌سازی و اصلاح شده است. به دلیل مشکلات سیستم هاک در شناسایی اهداف در هنگام وجود اهداف زیاد و شناسایی اهداف در ارتفاع کم در کنار مشکلات موشک هاک در نابود کردن اهدافی که در نزدیکی زمین و ارتفاع خیلی پایین حرکت می‌کنند طرح بهینه‌سازی موشک هاک یا همان (I-Hawk ) آغاز شد. این طرح بخشی از برنامه‌های بهینه سازی موشک هاک به اسم طرح (‌ HAWK/HIP) بود که همه‌ی موشکهای هاک تولید شده باید با این برنامه بهینه سازی می‌شدند تا معایب قبلی آنان برطرف شود .

تغییرات اعمال شده برروی موشک هاک در این طرح شامل موارد زیر بود :

- افزودن یک مرکز پردازشگر دیجیتال برای پردازش اطلاعات دریافت شده از اهداف و رهگیری بهتر اهداف، که با آن ناکارامدی و اشتباه سیستم هاک در برابر وجود اهداف زیاد برطرف شد. این پردازشگر امکان تحلیل و ارزیابی میزان خطر هر یک از اهداف را به سیستم هاک می‌داد.

- سر جنگی بزرگتر و موتورهای کوچکتر و قدرتمندتر به همراه سیستم هدایتی پیشرفته.

- جایگزینی سیستم‌های PAR/CWAR/HPI/ROR هم با نمونه‌های بهینه‌سازی شده و پیشرفته‌تر.

اولین نمونه بهینه‌سازی شده از موشک هاک (I-Hawk) در اکتبر سال 1972 وارد خدمت شد و تمامی سیستمهای هاک موجود در ارتش آمریکا تا سال 1978 با این طرح بهینه سازی شدند .


۲-۳-دومین طرح بهینه‌سازی موشک هاک(‌ HAWK/PIP) و ساخت نمونه‌های مختلف از موشک هاک

در سال1973 آمریکا طرح گسترده (Product Improvement Plan) HAWK/PIP را در چندین فاز و برای ساخت نمونه‌های جدیدتر و پیشرفته‌تر موشک هاک که دارای قابلیتهای بیشتری باشند، آغاز کرد. این طرح عمدتا برای گسترش قابلیتهای موشک هاک با تاکید بر روی تجهیزات زمینی این سیستم بود.

· فازاول: این مرحله در سال 1973 شروع شد و شامل استفاده از رادار پالس داپلرAN/MPQ-55 در سیستم CWAR بود. سیستم CWAR پس از بهینه‌سازی و اصلاح به ICWAR تغییر نام داد و رادار AN/MPQ-50 در سیستم PAR نیز با افزودنMTI (Moving Target Indicator) که یک صفحه نمایشگر دیجیتال برای نشان دادن و ثبت کردن حرکت اهداف، بهبود یافت. سیستمهای هاک بهینه‌سازی شده فاز اول در سالهای 1979 تا 1981 وارد خدمت شدند .

· فاز دوم :این مرحله که از سال 1978 شروع شد، شامل جایگزینی رادار AN/MPQ-57 در سیستم HPI به جای رادار قدیمی AN/MPQ-46 بود. اما مهمترین تغییر صورت گرفته در این فاز حذف لامپهای خلا در سیستمهای الکترونیکی و جایگزینی مدارات جامد مدرن به جای آن بود . اضافه کردن یک سیستم چشمی(اپتیکی) ردگیری هدف به سیستم پدافنی موشکی هاک نیز از دیگر تعییرات این فاز بود. سیستم جدید ردگیری هدف با چشم یا optical TAS از یک سیستم الکترو-اپتیکی (تلویزیونی) مدل OD-179/TVY برای قرار دادن یک سیستم شناسایی و ردگیری جدید هدف برای اپراتور سیستم پدافندی هاک استفاده می‌کرد و در موقعی که سیستمهای دیگر به علت جنگ الکترونیک قابل استفاده نبودند، کاربرد داشت. موشکهای هاک این نمونه مابین سالهای 1983 تا 1986 وارد خدمت شدند .

· فاز سوم :تاکید بیشتر این مرحله که از سال1983 شروع شد بر روی بهینه سازی سیستم‌های موجود با استفاده از سیستمهای سخت افزاری و نرم افزاری کامپیوتری بود . در این فاز رادار سیستم CWAR با نمونه قدرتمند AN/MPQ-62 با توانایی جستجوی تک سیگنال اهداف عوض شد. رادار AN/MPQ-61 سیستم HPI برای افزایش قدرت درگیری همزمان سیستم پدافند موشکی با اهداف در ارتفاع پایین بهینه‌سازی گردید. این رادار امکان فعالیت مطمئن سیستم هاک را در هنگام وجود تعداد زیادی از اهداف در ارتفاعات کم، فراهم می‌کرد . سیستم ROR نیز در این مرحله از بهینه‌سازی به علت عدم نیاز حذف شد . موشکهای هاک این نمونه از سال 1989 وارد خدمت شدند.

۳-۳-طرحهای موازی 3 فاز اولیه طرح (‌ HAWK/PIP) برای توسعه وبهینه سازی موشک هاک

طرحهایی دیگر هم موازی این 3 مرحله برای بهینه سازی و گسترش موشک هاک وجود داشتند اما به علت اینکه بیشتر جنبه تحقیقاتی داشتند، عملی نشدند. این طرحها شامل موارد زیر بودند:

- طرح افزایش اطمینان از کارایی موشک هاک: طرح Missile Restore Reliability در سالهای 1982 تا 1984 در دست تحقیق بود و با موفقیت نیز به اتمام رسید.

- طرح مقاوم سازی موشک هاک در برابر جنگ الکترونیک: این طرح که جزیی از طرح افزایش اطمینان از کارایی موشک هاک (MRR) بود، امکاناتی را برای مقابله با جنگ الکترونیک (ECM) به سیستم پدافندی هاک اضافه کرد. دلیل اصلی این طرح ساخت سیستم جنگ الکترونیک (ECM) توسط شوروی در مدلهای مختلف و نصب بروی هواپیماهای این کشور و نصب مدل مدل SPS-141 بروی هواپیماهای سوخو22 عراق بود که باعث انحراف و بی‌استفاده شدن سیستم‌‌های پدافندی هاک مدل بی(MIM-23 B) ایران شده بود. در موشکهای هاک مدل C و E این مشکل برطرف شد.

· فاز چهارم:این طرح در میانه‌های راه توسط ارتش آمریکا و تفگنداران نیروی دریایی آمریکا رها شد و هیچ وقت هم به اتمام نرسید. این فاز شامل مراحل زیر بود:

- ساخت رادار بسیار قدرتمند و دقیق برای سیستم CWAR برای شناسایی اهداف بسیار کوچک و هواپیماهای بدون سرنشین .

- سیستم ضد تششعات اتمی(Anti-radiation)

- موتورهای پیشرفته‌تر برای موشک هاک

- بهینه‌سازی سیستم ردگیری الکترواپتیکال

- بهینه‌سازی سیستم کنترل آتش و فرماندهی

- بهینه‌سازی سیستم حمل و نقل موشک هاک

· فاز چهارم طرح با نام هاک21 : این مرحله از بهینه‌سازی موشک هاک بوسیله کشورهای هم پیمان آمریکا یا همان ناتو انجام گرفت . سیستم پدافندی فوق پیشرفته هاک21 یک سیستم مدرن و با کارایی خیلی بیشتر از موشکهای هاک ساخته شده در فاز سوم طرح بهینه‌‌سازی موشک هاک بود. در سیستم هاک 21 سیستمهای راداری PAR و CWAR حذف و به جای ان از راداراهای مراقبت MPQ-64 استفاده شد. این رادار فوق پیشرفته ساخت شرکت نروژی کانگزبرگ برای سیستم کنترل آتش موشک هاک است که با سفارش نروژ طراحی و ساخته شده بود . این مدل از موشک هاک یک سرجنگی چند تکه با قدرت انفجاری زیاد دارد که می‌تواند با انفجار خود اهداف موجود در نزدیکی خودش رو نابود کند. این مدل موشک هاک امکان رهگیری و نابود کردن موشکهای بالستیک کوتاه برد را هم دارا می‌باشد. . رادار MPQ-61 مورد استفاده در سیستم HIP این نمونه از موشک هاک امکان پوشش دادن مناطق راداری زیر منطقه دید ررا هم دارد.

۴-مشخصات عمومی موشک هاک:

موشک هاک به شکل استوانه باریک و کشیده با چهار بال دلتایی شکل است که از انتها تا میانه‌های موشک امتداد دارند . موشک هاک ای (MIM-23A) 5.08 متر طول و قطر 37 سانتی متر داشته و طول بالها هم 1.21 متر است. وزن نمونه ابتدایی موشک هاک 548 کیلوگرم شامل یک سر جنگی54 کیلوگرمی می‌باشد. حداقل برد این موشک 2 کیلومتر و حداکثر برد عملیاتی آن هم 25 کیلومتر است که قابلیت نابود کردن اهدافی با ارتفاع 60 متر تا 11 کیلومتر از سطح زمین را داراست . موشکهای هاک بی تا ام (MIM-23 B/C/D/E/F/G/H/J/K/L/M) طول5.03 متر و قطر 37 سانتی متر دارند و وزن انها هم 638 کیلوگرم شامل سر جنگی 75 کیلوگرمی است و می‌توانند اهدافی را در محدوده 1.5 تا 35 کیلومتری در ارتفاع60 متر تا 18 کیلومتر مورد حمله قرار دهند . موشکهای هاک مدل بی تا ام سرعتی در حدود 500 متر در ثانیه و قابلیت انفجار سر جنگی به وسیله هدایت رادیویی را دارند. در ضمن این موشکها مجهز به جستجو گر نیمه فعال هستند و تا 15 جی هم می‌توانند فشار را تحمل کنند.

۱-۴-موشک هاک MIM-23A :

این مدل نمونه اصلی موشک هاک است، با سر جنگی54 کیلوگرمی که به دلیل کارایی کم خیلی زود از خدمت خارج شد

۲-۴-مشخصات موشک هاک MIM-23B :

در این نمونه از سر جنگی74 کیلوگرمی و سیستمهای هدایتی کوچکتر و پیشرفته‌تر به همراه موتور جدید M112 استفاده شده و موتورهای M112 در زمان 5 ثانیه به حداکثر سرعت خود می‌رسیدند(500 متر بر ثانیه) و تا 21 ثانیه می‌توانند به این سرعت ادامه بدهند. وزن این موتور395 کیلوگرم بود که 295 کیوگرم آن مربوط به وزن سوخت است. این موشک امکان حمله به اهدافی در محدوده 1.5 تا 40 کیلومتر و در ارتفاع 60 متر تا 20 کیلومتر را دارد. این نمونه از موشک هاک از سال1971 وارد خدمت شد و تا سال1978 تمامی نمونه‌های موشک هاک مورد استفاده در ارتش امریکا با این نمونه بهینه‌سازی شده بودند و تقریبا همه موشکهای هاک ایران از این نمونه (MIM-23B) هستند.

۳-۴-مشخصات موشک هاکMIM-23C :

در سال 1982 معرفی شد و همان نمونه موشک هاک بی (MIM-23B)است که به امکانات مقابله با جنگ الکترونیکKDC (ECCM) مجهز شده بود .

۴-۴-مشخصات موشکهاک MIM-23D :

این مدل همان موشک هاک سی (MIM-23C) است که تغییرات و بهینه‌سازی‌های اعلام نشده‌ای روی آن انجام گرفته است. نکته مبهم در مورد نمونه‌های C و D خدمت و خروج از خدمت همزمان هر دو نمونه با هم است چرا که اگر نمونه D پیشرفته‌تر بود باید جایگزین نمونه C می‌شد ولی احتمالا موشک هاک نمونه دی(MIM-23C) به سیستمهای هدایتی دقیق‌تر با قابلیت مقابله بیشتر با جنگ الکترونیک و شگردهای جدید جنگ الکترونیک شوروی بود که توسط عراق در جنگ ایران مورد استقاده قرار گرفته بود .

۵-۴-مشخصاتموشک هاک MIM-23E/F :

این نمونه از موشک هاک را نمونه تخصصی موشک هاک برای نابودی اهداف در ارتفاع کم می‌دانند که از بهینه‌سازی موشکهای هاک مدل C و D ساخته شده و از سیستمهای جدیدتر هدایتی استفاده می‌کند. البته از توانایی‌های حمله به اهداف در ارتفاع متوسط و زیاد این نمونه از موشک چیزی کم نشده است. این نمونه از موشک هاک در سال1990 وارد خدمت شد.

۶-۴-مشخصات موشک هاکMIM-23G/H :

در این نمونه از بدنه جدید برای موشک هاک استفاده شد و از سال1995 وارد خدمت گردید.

۷-۴-مشخصات موشک هاک MIM-23K/J :

نمونه تخصصی موشک هاک برای مقابله با موشکهای بالستیک است. تفاوت این نمونه از موشک هاک با نمونه‌های قبلی در استفاده از سر جنگی و چاشنی جدید (Anti-TBM) برای این مدل از موشک هاک می‌باشد. این نمونه از موشک هاک قابلیت حمله به اهدافی در ارتفاع 20 کیلومتری در محدوده 45 کیلومتری را دارد و بیشتر برای مقابله با موشکهای بالستیک مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نمونه از سال1994 وارد خدمت شد .

۸-۴-مشخصات موشک هاک MIM-23L/M :

در این نمونه از چاشنی های جدیدتر برای موشک هاک استفاده شد.

۹-۴-مشخصات عمومی سیتمهای راداری مورد استفاده در سیستمپدافندی هاک:

نمونه‌های اصلی سیستم هاک از 4 رادار استفاده می‌کنند که دو سیستم برای شناسایی(PAR / CWAR) و دو سیستم دیگر برای رهگیری (CWAR/HPI) و دو سیستم هم برای درگیر شدن (HPI / ROR) است . در نمونه‌های بهینه‌سازی شده تعدادی از سیستمها در هم ادغام شده‌اند و آخرین نمونه‌ها‌ی سیستم هاک تنها از دو رادار استفاده می‌کنند یک رادار آرایه فازی برای جستجو و یک رادار دیگر برای درگیری.

۱۰-۴-مشخصات سیستم رادار PAR در سیستم موشکی هاک :

رادار هدفیاب پالسی برای شناسایی اهداف در ارتفاع زیاد و متوسط است . آنتن گیرنده این رادار بیضی شکل با ابعاد 6.7 متر طول و 1.8 متر بوده و سطح گیرنده رادار مشبک می‌باشد. سیکل چرخش آنتن گیرنده 20 دور در دقیقه است . این رادار به روی یک حمل کننده دو چرخ سوار شده و اطلاعات این رادار به مرکز کنترل خودکار(BCC ) منتقل می‌شود.

-۴-۱۱رادار: AN/MPQ-35 این رادار نمونه ابتدای سیستم هاک است. یک رادار پالسی با قدرت450 کیلووات (450 kW) و ضربان هر پالس ان تقریبا 667تا800 هرتز می‌باشد.

-۴-۱۲ رادار :AN/MPQ-50این نمونه از رادار بهینه‌سازی شده در فاز سوم طرح (‌ HAWK/PIP) است و در نمونه (I-HAWK) مورد استفاده قرار گرفته است و شامل یک سیستم دیجیتال MTI همی‌باشد که به اپراتور در شناسایی عوارض زمین از اهداف کمک می‌کند و قدرت ان 1000 وات است . برد این نمونه رادار:
• در مقابل اهدافی با مساحت3 متر مکعب در ارتفاع زیاد 104 کیلومتر و در ارتفاع کم 96 کیلومتر .

• در مقابل اهدافی با مساحت2 متر مکعب در ارتفاع زیاد 98 کیلومتر و در ارتفاع کم 90 کیلومتر.

• در مقابل اهدافی با مساحت 1 متر مکعب در ارتفاع زیاد 79 کیلومتر و در ارتفاع کم 72 کیلومتر.

-۴-۱۳رادار AN/MPQ-64 مورد استفاده در هاک 21:

رادار داپلر 3 بعدی که در سیستم هاک21 مورد استفاده قرار گرفته و همزمان جایگزین رادارهای سیستمهای CWAR و PAR شده است و می‌تواند به تنهایی کار این سیستم را انجام دهد . برد این رادار بیش از75 کیلومتر است و آنتن آن 30 دور در دقیقه میچرخد و قادر به انجام فعالیت مستمر و بدون توقف تا 600 است و توانایی رهگیری همزمان 60 هدف را دارد.

۱۴-۴-مشخصات رادار سیستم CWAR درسیستم موشکی هاک:

رادار هدفیابی با امواج پیوسته و از نوع رادارهای جستجو گر داپلر است و از سیستم پالسی استفاده می‌کند و برای شناسایی اهداف در ارتفاع کم مورد استفاده قرار می‌گیرد . .

۱۵-۴-رادار AN/MPQ-34 :

رادار نمونه ابتدایی سیستم هاک و با قدرت200وات است.

۱۶-۴-رادار AN/MPQ-48:

از این رادار در نمونه های بهینه‌سازی شده در اولین طرح بهینه سازی سیستم هاک استفاده شده است. برد این نمونه رادار :

  • در مقابل اهدافی با مساحت 3 متر مکعب در حالات مختلف حداقل 63 و حداکثر 69 کیلومتر است .
  • در مقابل اهدافی با مساحت2.4 متر مکعب در حالات مختلف حداقل 60 و حداکثر65 کیلومتر است.
  • در مقابل اهدافی با مساحت 1 متر مکعب در حالات مختلف حداقل 48 و حداکثر52 کیلومتر است .

-۴-۱۷رادار AN/MPQ-55 بهینه‌سازی شده در فاز اول و دوم طرحتوسعه هاک:

رادار بهینه سازی شده ردیابی هدف به وسیله امواج پیوسته یا ICWAR با قدرت 400 وات است و بردی در حدود70 کیلومتر دارد و از محدوده فرکانسی 10 تا 20 گیگاهرتز یا همان باند جی(J-band) استفاده می‌کند.

-۴-۱۸رادار AN/MPQ-62 بهینه‌سازی شده در فاز سوم طرح توسعههاک:

در این نمونه نسبت به نمونه‌های قبلی تغییراتی در جستجوگر تک سیگنال ایجاد شده رادار بهتر بتواند در سرعت و برد هدف را جستجو کند . یک نمایشگر دیجیتال به این هم اضافه شده است .

۵- مشخصات عمومی رادار HPI در سیستم موشکیهاک:

رادار قدرتمند ایلومینیشن داپلر است و برای ردگیری اهداف و موشکهای هدایت شونده مورد استفاده قرار میگیرد . این رادار تنها از دو گیرنده مقعر شکل در کنار هم تشکیل شده که یکی فرستنده و دیگری گیرنده است . رادار سیستم HPI به صورت اتوماتیک اهداف را پیدا می‌کند و به سمت ان میچرخد و هدف را رهگیری می‌کند و چون امکان اتصال به مرکز هماهنگی اطلاعات را دارد می‌تواند همزمان برای 3 لانچر مورد استفاده قرار گیرد . رادار سیستم HPI امواجی را فرکانس باند جی(j-Band) به سوی هدف می‌فرستد که بازتاب این امواج را هم موشک هاک و سیستم هدایت زمینی میگیرند و به وسیله آن هدف را رهیگیری و نابود می‌کنند.

رادارAN/MPQ-33/39 :این نمونه رادار در نمونه‌های اولیه سیستم هاک مورد استفاده قرار گرفت که به صورت خودکار هدف رو شناسایی م‌یکند و به سوی آن میچرخد. قدرت آن120 وات است و از فرکانس محدود 10 تا 10.25 گیگا هرتز استفاده می‌کند.

رادار AN/MPQ-46 : بهینه سازی شده درفاز اول طرح((I- Hawk) است که از محدوده فرکانسی 10 تا20 گیگاهرتز(J-band) استفاده می‌کند. تفاوت عمده این رادار با نمونه قبلی در حذف لامپهای خلا می‌باشد. برد این نمونه رادار:

• در مقابل اهدافی با مساحت 3 متر مکعب در حالات مختلف حداقل 93 و حداکثر 99 کیلومتر است
• در مقابل اهدافی با مساحت2.4 متر مکعب در حالات مختلف حداقل 89 و حداکثر93 کیلومتر است
* در مقابل اهدافی با مساحت 1 متر مکعب در حالات مختلف حداقل 72 و حداکثر75 کیلومتر است
رادار AN/MPQ-57: در ابن نمونه از رادار تمامی سیستمهای رادار دیجیتالی شدند و سیستم ردگیری الکترو-اپتیکی(تلویزیونی) TASمدل OD-179/TVY TAS به آن اضافه شد . سیستم TAS به وسیله شرکت نوروثروپ توسعه داده شد و سیستم جدیدتر TISEO یا همان I-TAS ساخته شد که می‌توانست تا 10 برابر روی هدف زوم کند. سیستم TISEO از سال 1982 به سیستم جستجوگر فروسرخ(Infra Red) هم اضافه شد.

رادار AN/MPQ-61:نمونه بهینه سازی شده در فاز سوم طرح (Hawk PIP) با سیستم LASHE برای تشخیص بهتر عوارض زمین از اهدافی که در ارتفاع کم حرکت می‌کنند، است . این رادار در تشخیص و رهیگیری اهداف در وقتی که هدفهای زیادی وجود دارد بهتر عمل می‌کند و آنتن آن بر خلاف نمونه‌های قبلی که دایره شکل بود مستطیل شکل است و می‌تواند 12 هدف را به صورت همزمان زیر نظر داشته باشد . این رادار از سیستم تلویزویونی فروسرخ (TV/IR)بر علیه موشکهای هدایت شونده استفاده میکند.

۶-مشخصات عمومی رادار ROR در سیستم موشکی هاک

این سیستم از رادار پالس داپلر با استفاده از طول موج کی (K-band) و برای تعیین برد و مسافت و ارتفاع استفاده میکند و وقتی که دیگر سیستمها به دلیل جنگ الکترونیک و یا انجام وظایف دیگر قابل استفاده نیستند مورد استفاده قرار میگیرد.

رادار AN/MPQ-51:این نمونه از رادار از محدوده فرکانسی 15.5 تا17.5 گیگا هرتز استفاده میکند و طول آنتن گیرنده آن1.2 متر است. برد این نمونه رادار:

• در مقابل اهدافی با مساحت 3 متر مکعب 83 کیلومتر است

• در مقابل اهدافی با مساحت 2.4 متر مکعب 78 کیلومتر است

• در مقابل اهدافی با مساحت 1 متر مکعب 63 کیلومتر است

۷- نمونه‌های دیگر سیستم پدافندی هاک

۱-۷-نمونه تغییریافته ایرانی:

نیروی هوایی ایران اعلام کرده است با انجام تغییراتی در موشک هاک این موشک می‌تواند توسط هواپیماهای اف 14 این کشور به عنوان یک موشک هوا به هوا شلیک شود . همچنین اعلام شده که با انجام تغییرات در سامانه زمینی موشک هاک در قسمت لانچر و سایر قسمتها، این نیرو می‌تواند از سیستم موشکی هاک برای شلیک همزمان موشکهای RIM-66 و AGM-78به همراه موشک هاک استفاده کند.

۲-۷-نمونه مورد استفاده اسراییل:

اسراییل از نمونه بهینه سازی شده موشک هاک در فاز دوم طرح توسعه استفاده میکند و این نمونه را با یک دوربین ردگیری تلویزیونی مدرنیزه کرده که این سیستم می‌تواند هواپیماها را از فاصله 30 تا 40 کیلومتری و هدفهای کوچکتر را از فاصله 17 تا 25 کیلومتری شناسایی کرده و تا ارتفاع 24000 متری کارایی دارد.

۳-۷-نمونه اسپارو / هاک (Sparrow/ Hawk) :

این نمونه توسط چین پیگیری می‌شد. چین در نظر داشت از موشک هوا به هوای آیم7 اسپارو، در سیستم پدافند موشکی هاک استفاده کند ( بر عکس ایران ). سال تولید این نمونه 1985 بود و هیچوقت از ان استفاده نشد .

۴-۷-نمونه آمرام/هاک(HAWK/ AMRAAM):

هدف از این نمونه هم نصب و استفاده از موشک آیم120 آمرام بجای موشک هاک در سیستم پدافندی هاک بود که این طرح هم منتفی شد

۵-۷- نمونه NOAH

این نمونه به سفارش نروژ بهینه سازی شده و توسط این کشور استفاده میشود .

۶-۷-نمونه ACWAR

در این نمونه رادار سیستم CWAR بهینه سازی شد ولی این طرح لغو شد

۸- کشورهای دارنده سیستم پدافند موشکی هاک:

آلبانی/بحرین/بلژیک/دانمارک/مصر/فرانسه/آلمان/یونان/اندونزی/ایران/عراق/اسراییل/ایتالیا/ژاپن/کره‌جنوبی/کویت/هلند/نروژ/رتغال/رومانی/عربستان/اسپانیا/سنگاپور/سوئد/تایوان/امارت/فرانسه/بلژیک و کشور سازنده آمریکا


مطالب مشابه :


منابع

دانشجوی برق دانشگاه صنعتی مالک اشتر سیستم عامل: سیستم گلستان




خطاهای سیستم های اندازه گیری

( دانشگاه صنعتی مالک اشتر mut ) خطاهای سیستم های دانشگاه صنعتی مالک اشتر سایت گلستان




تولید انرژی الکتریکی از سیستم ترمز هواپیما!

تولید انرژی الکتریکی از سیستم ( دانشگاه صنعتی مالک اشتر مالک اشتر سایت گلستان




سیستم های ابزار دقیق ، کالیبراسیون و خطا

( دانشگاه صنعتی مالک اشتر سیستم های ابزار دقیق دانشگاه صنعتی مالک اشتر سایت گلستان




تمام دانشگاه های مردانه و زنانه کنکور/ ۲۹ دانشگاه تک جنسیتی دانشجو می پذیرند

گلستان پیام نور,سیستم جامع گلستان,دانشگاه پیام دانشگاه صنعتی مالک اشتر. دانشگاه




رتبه و محل قبولی داوطلبان قبول شده در کنکور کارشناسی ارشد کامپیوتر سال 90

سیستم گلستان دانشگاه علم و هنر رتبه 106 آی تی - صنعتی مالک اشتر




آشنایی با اویونیک به زبان ساده

( دانشگاه صنعتی مالک اشتر mut ) سیستم ils یک سیستم دانشگاه صنعتی مالک اشتر سایت گلستان




موتور استرلینگ

( دانشگاه صنعتی مالک اشتر mut ) سیستم شركت اناتك از دانشگاه صنعتی مالک اشتر سایت گلستان




آشنایی با سری موشک های هاوک

( دانشگاه صنعتی مالک اشتر هاک عاقبت به ساخت سیستم دفاع مالک اشتر سایت گلستان




گمانه زنی ها در مورد اضافه کاری روبات فضانورد!

( دانشگاه صنعتی مالک اشتر قطعات این سیستم فضایی مالک اشتر سایت گلستان




برچسب :