نقاط قوت و ضعف سیستم عامل اندروید
انواع سیستم عامل موبایل
در ابتدا تلفن های همراه دارای ساختار پیچیده ای نبودند . سخت افزار محدود نیاز به نرم افزارهای پیچیده نداشت ، تا اینکه شرکتهای مطرح ساخت گوشی های تلفن همراه نسل های دوم و سوم گوشی های خود را عرضه کردند . این گوشی ها دارای امکانات سخت افزاری بیشتری بودند که شامل سی پی یو ، رم و هارد بوده و تقریبا به صورت یک کامپیوتر کوچک طراحی شدند . در این زمان بود که این شرکتها به اهمیت نرم افزار در این گوشی های پی برده و رقابت نرم افزاری در کنار رقابت سخت افزاری شروع شد . مایکروسافت یکی از شرکتهایی بود که قبلا روی سیستم عامل کامپیوتر های جیبی خود کار کرده بود و Windows CE را به همین منظور طراحی کرده بود . این ویندوز قابلیت این را داشت که روی موبایل ها نیز نصب شود . بعد از رسمیت یافتن موبایل های نسل جدید شرکت های مطرح در این صنعت که به مشکلات بی شمار Windows CE پی برده بودند و نمی خواستند نرم افزار این صنعت را در انحصار یک شرکت نگه دارند با همکاری هم سیستم عامل جدیدی برای موبایل ها به وجودد آوردند که Symbian نام گرفت . البته رقبای دیگری نیز مثل سیستم عامل Linux در این صنعت وجود دارند که فعلا به صورت عمده استفاده نشده اند . در اصطلاح به موبایل هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند SmartPhone گفته می شود .
در ادامه....
تلفنهای همراه هوشمند توانسته اند یک تغییر ریشه ای در شکل ارتباطات همراه ایجاد کنند که این تغییر تمام ساختارهای اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده است.
برای درک بهتر این تحول بنیادی و جهانی کافی است که کمی به دنیای موبایل در دو سه سال قبل نگاه کنیم. امروز طیف وسیعی از گوشی های موبایل عرضه شده اند: از تلفنهای همراه ارزان تا تلفنهای همراه هوشمند گران با عملکردهای مختلف.
شکل دستگاهها نیز نسبت به دو سه سال گذشته تغییراتی اساسی کرده اند. سیستمهای عاملهای صفحه لمسی امروز به تولیدکنندگان این اجازه را داده اند که رو به تولید تلفنهای همراه هوشمند صفحه لمسی تمایل پیدا کنند.
این سیستم عاملهای مدرن و پیشرفته موفق شده اند تجربه ای جدید از ارتباطات همراه برای کاربران به ارمغان آورند و تعامل کاربر با شبکه و محتویات چندرسانه ای را بهبود بخشند.
اما تنوع روزافزون تلفنهای همراه هوشمندی که ظاهری تقریبا مشابه دارند انتخاب برای کاربران دشوار شده است. به طوریکه اغلب این سئوال پرسیده می شود که کدام گوشی هوشمند بهتر است؟
در اینجا برای پیدا کردن پاسخی مناسب به این سئوال بسیار رایج، تلفنهای همراه هوشمند برپایه نوع سیستم عاملی که استفاده می کنند مورد بررسی قرار می گیرند.
آندروئید
نقاط قوت: تداخل ساده و واقعی، جستجوی ماهواره ای رایگان، دسترسی راحت و سریع به جی- میل
نقاط ضعف: تلفنهای همراه هوشمند مجهز به این سیستم عامل نمی توانند با نسخه های جدیدتر به روز شوند.
اگر سیستم عامل iPhone شایسته عنوان ایجاد تداخل آسان با لمس است آندروئید را باید به عنوان سیستم عاملی که تلفنهای همراه هوشمند را دستخوش تحول کرد به رسمیت شناخت.
این سیستم عامل گوگل به دلیل انعطاف پذیری و کم مصرف بودن مورد توجه تولیدکنندگان مطرح تلفنهای همراه در دنیا قرار گرفته است.
امروز آندروئید بی شک سیستمی با بیشترین قابلیت رشد است. درحال حاضر، بسیاری از محصولات سامسونگ، Htc، سونی اریکسون، موتورولا و ال جی برپایه این سیستم عامل قرار دارند.
آندروئید پس از بعضی از ناپایداری های اولیه، به سرعت به سطح ثبات و سهولت در استفاده شخصی رسید. بدون در نظر گرفتن اینکه فروشگاه مجازی این سیستم عامل یکی از بزرگترین ارائه دهندگان برنامه های نرم افزاری جانبی است، تمام تلفنهای همراه هوشمندی که برپایه این سیستم عامل هستند می توانند نقشه ها و نرم افزار موقعیت یابی ماهواره ای گوگل را به صورت رایگان بارگذاری کنند.
سیستم عامل iPhone
نقاط قوت: تداخل آسان لمس، سازگارپذیری بالا و امکان تصحیح عملکرد
نقاط ضعف: سازگارپذیری تنها با محصولات اپل و بنابراین توسعه محدود
زمانی که نمایشگرهای صفحه لمسی به عنوان تنها بهانه موجود برای شگفت زده کردن دوستان شناخته می شد، اپل دانست که باید در سیستم عامل موبایل جدید خود از این فناوری به عنوان برگ برنده استفاده کند. به این ترتیب، این فناوری را مجهز به یک “تداخل جامد کنترل” کرد و به کاربر اجازه داد که با دو انگشت زوم نمایشگر را تغییر دهد.
اینگونه سیستم عاملی شکل گرفت که پیش از آن هرگز معادل آن دیده نشده بود. تنها در زمانهای اخیر است که شکاف سیستم عاملهای دیگر این سکوی اپل را وارد بازار رقابت کرده است.
این سیستم عامل برای شرکت استیو جابز نقاط ضعف و قوت بسیاری داشته است. به طوریکه از یک سو، اینکه سیستم عامل “آی- فن” تنها از یک تلفن همراه حمایت می کند (مدلهای مختلف این تلفن همراه همگی به عنوان یک خانواده واحد شناخته می شوند) سازگارپذیری و امکان تصحیح عملکردها را آسان می کند اما از سویی دیگر، سرنوشت این سیستم عامل اپل تنها با تلفنهای همراه این شرکت گره می خورد و بنابراین محکوم به یک توسعه محدود می شود.
سیمبیان سری ۶۰ (ویرایش ۵)
نقاط قوت: ثابت و بدون شگفتی، لزوما تنها نباید برپایه صفحه لمسی باشد، موقعیت یاب ماهواره ای رایگان
نقاط ضعف: فناوری لمس آن در سطح رقابت با سایر محصولات نیست، برنامه جانبی کمی بر روی فروشگاه نوکیا آنلاین (Ovi Store) وجود دارند.
سیمبیان (همراه با ویندوز موبایل) سیستم عاملی است که بیشترین رنج و آسیب را از انقلاب فناوری صفحه لمسی دید. گذر از سیمبیان سری ۶۰ ثابت و بسیار گسترده تا سیمبیان سری ۶۰ ویرایش ۵ متقاعد کننده نبود. به همین علت نوکیا تا زمان عرضه نسخه آینده این سیستم عامل (سیمبیان سری ۳) باید کاهش رقم خود در بازار تلفنهای همراه هوشمند را تحمل کند.
ارتباط قوی میان این سیستم عامل و تولیدکننده فنلاندی موجب شد که یک تاخیر ملموس در تولید تلفنهای همراه هوشمند این شرکت ایجاد شود. بدون در نظر گرفتن اینکه نوکیا با راه اندازی Ovi Store برای عرضه برنامه های جانبی نتوانست در این بخش نیز در رقابت با App Store اپل و فروشگاه آنلاین Android Market توفیق چندانی به دست آورد.
سیستم عامل بلک بری
نقاط قوت: پست الکترونیک بدون رقیب، فروشگاه مجازی ویژه دنیای تجارت، تداخل آسان با سرویسهای ارسال پیام
نقاط ضعف: مرورگر و چند رسانه ای ناکامل، تداخل لمسی قابل بهبود
سیستم عامل شرکت RIM خوب است و همیشه به تلفن همراه هوشمندی که کابران بسیار وفاداری دارد جان بخشیده است. این شرکت کانادایی همیشه به دنبال مشتریانی بوده است که از این تلفن همراه هوشمند استفاده کاری می کنند و بنابراین امکانات آن را به گونه ای سازماندهی کرده است که حتی کاربرانی که توانایی و یا فرصت کافی برای استفاده از عملکردهای پیچیده و پیشرفته فناورانه را ندارند نیز بتوانند با سهولت از خانواده بلک بری استفاده کنند.
در این راستا، در عرصه چندرسانه ای نیز، سیستم عامل بلک بری محدودیتهای بسیاری دارد. Research in Motion در آستانه عرضه نسخه جدیدی از سیستم عامل بلک بری با عنوان OS 6.0 قرار دارد که با نمایشگرهای حساس به لمس سازگار است. به این ترتیب اولین مدلهای بلک بری بدون صفحه کلید در راهند.
ویندوز فون ۷
نقاط قوت: تداخل لمس مدرن و کاربردی، امکان ساماندهی بسیار خوب تماسها، برخورداری از استانداردهای ویژه برای تلفنهای همراه
نقاط ضعف: مرورگر قابل بهبود، فروشگاه مجازی با برنامه های جانبی کم
زمانی دستگاههای ویندوز موبایل به عنوان تلفنهای همراه بسیار عالی شناخته می شدند. مقام اولی که در گذر سالها رنگ و بوی خود را از دست داد و به این ترتیب، مایکروسافت نیز به یکی از شرکتهایی تبدیل شد که از تکامل لمس رنج برد. بنابراین ویندوز فن ۷ جدید باید تمام نیازهای بازار لمس را تامین کند تا بتواند بار دیگر موقعیت خود را بازیابند.
به نظر می رسد شرکت ردموند تلاش خود را در این عرضه آغاز کرده است به طوری که ائتلافهای استراتژیکی را با تولیدکنندگان تلفنهای همراه هوشمند منعقد کرده است اما باید بر روی جنبه توسعه برنامه های جانبی تمرکز بیشتری کند. در حقیقت امروز، برنامه های جانبی همانند یک اسب تراوای مهم هستند که می توانند یک سیستم عامل را در قلب کاربرانش عزیز کنند. در این راستا، ادغام سیستم عامل ویندوز فن ۷ با “ایکس باکس لایو” علاقه مندان بازیهای ویدیویی را به سوی تلفنهای همراه هوشمند برپایه ویندوز فن ۷ جلب کند.
ویندوز موبایل یک سیستم عامل فشرده به همراه تعدادی از برنامههای اصلی و کاربردی موبایل برای گوشیهائی است که بر اساس API های Microsoft win۳۲ کار میکنند. این سیستم عامل شبیه نسخه رومیزی ویندوز طراحی شده است.
● ویژگیهای اصلی ویندوز موبایل
برخی ویژگیهای این سیستم عامل برای Pocket PCها استاندارد هستند:
▪ در قسمت Today Screen یا صفحه نمایش روز، تاریخ جاری، اطلاعاتی در مورد صاحب گوشی، قرار ملاقاتها، پیامهای ایمیل و برخی کارها و وظایف روزانه از قبل تعریف شده قرار دارند. علاوه بر این یک نوار مشخصات، شامل آیکونهائی مانند وضعیت اتصال به بلوتوث نیز در این صفحه مشخص میشوند. برنامههائی که روی این سیستم عامل نصب میشوند آیتمها و آیکونهای جدیدی را روی صفحه Today اضافه میکند. یکی از این برنامهها Microsoft Money برای کامپیوترهای جیبی میباشد.
▪ نوار وظیفه یا Talk bar نشان دهنده زمان جاری ، ولوم صدا و ضعیت اتصال میباشد. زمانیکه یک برنامه یا صندوق پیامها باز باشد روی قسمت خالی این نوار آیکونی برای OK یا Close کردن برنامه در کنار ساعت قراردارد. ویژگی اصلی نوار وظیفه دکمه Start یا شروع است که شبیه دکمه Start نسخه ی رومیزی ویندوز برای کامپیوترها طراحی شده است. در منوی Start برنامه هائی که اخیراً اجرا شده اند، ۹ آیکون منوی قابل تغییر، لینکهائی به برنامهها، تنظیمات یا Setting، دکمه جستجو (Find & Search ) و Help وجود دارند.
▪ Office Mobile که یک نسخه از برنامه های Microsoft Office برای موبایل است در این سیستم عامل گنجانده شده . این برنامه شامل واژه پرداز Word Mobile ,Excel Mobile ,Power Point ( از نسخهی ۵ ویندوز به بعد) میباشد. برنامهای به نام Active Sync قابلیت تبدیل فایلهای Office ویندوزهای رومیزی به فایلهای آفیس موبایل را دارد.
▪ نرم افزار Outlook Mobile با امکاناتی از قبیل Task(کارها)، Calendar (تقویم )، Contacts (تماس ها) و Inbox (صندوق پیام ها) در این سیستم عامل وجود دارد که قابل همزمان شدن و تطبیق با Outlook کامپیوتر را دارا میباشد. البته برای این کار اتصال به اینترنت لازم است.
▪ برنامه Windows Media Player که برای پخش فایلهای صوتی و تصویری استفاده میشود در ویندوز موبایل وجود دارد. در ویندوزهای جدید ورژنهای ۶ به بالا نسخه ۱۰.۳ این نرم افزار وجود دارد اما برای ورژنهای پائین تر نسخه ۱۰ این نرم افزار قابل دانلود و استفاده است. این Player قابلیت پخش فایلهای WMA , WMV , MP۳ , AVI را دارد. در حال حاضر فایلهای MPEG۴ با این نرم افزار قابل اجرا نیستند و برای پخش آنها باید یک برنامهی جانبی را نصب کرد. فایلهای WAV نیز به طور جداگانه و در یک Player دیگر پخش میشوند.
● نسخههای مختلف ویندوز موبایل
۱) Pocket PC ۲۰۰۲
سیستم عامل Pocket PC ۲۰۰۲ که بر اساس Windows CE ۳.۰ و مخصوص کامپیوترهای جیبی بدون کیبورد با صفحه نمایش ( QVGA(۲۴۰ * ۳۲۰ طراحی شد ، مشابه نسخه اولیه آن یعنی Pocket PC۲۰۰۰ میباشد.
۲) Windows Mobile ۲۰۰۳
سومین نسخه ویندوز ویندوز موبایل که Windows Mobile ۲۰۰۳ نام گرفت در ۲۳ ژوئن ارائه شد، در واقع اولین نسخه این سیستم عامل با عنوان "ویندوز موبایل" بود و در نسخههای مختلف ارائه شد:
Windows mobile ۲۰۰۳ for Pocket PC Premium Edition
Windows mobile ۲۰۰۳ for Smart Phone Premium Edition
Windows mobile ۲۰۰۳ for Pocket PC Professional Edition
Windows mobile ۲۰۰۳ for Pocket PC Phone Edition
آخرین ویرایش، مخصوص گوشیهای موبایل شامل برنامههای خاص موبایل طراحی شده است. نسخه ای که برای اسمارت فونها (Smart Phone) طراحی شده و یک پلات فرم متفاوت دارد که برنامههای خاصی برای این نوع گوشیها را شامل میشود؛ از جمله ویژگیهای اسمارت فونها دارا بودن صفحه نمایش لمسی و کیبورد خاص است.
۳) Windows Mobile ۲۰۰۳ SE
نسخهی دوم ویندوز موبایل ۲۰۰۳ که Windows Mobile ۲۰۰۳ SE نام دارد در ۲۴ مارچ سال ۲۰۰۴ ارائه شده و برای اولین بار بر روی سیستمهای Dell Axim X۳۰ با تغییرات زیادی نسبت به نسخه قبلیاش ارائه شد. این تغییرات عبارتند از :
▪ امکان تغییر صفحه نمایش از حالت عمودی ( Portrait ) به حالت افقی ( Landscape )
▪ جستجوگر اینترنت Pocket Internet Explorer یا PIE که صفحه اینترنتی را به حالت یک ستونی در میآورد و با این کار خواندن صفحات وب را راحتتر می کند.
▪ رزولوشن صفحه نمایش VGA ۶۴۰ * ۴۸۰ در این سیستم پشتیبانی میشود. علاوه بر این رزولوشن مربعی مثل ۲۴۰ * ۲۴۰ در برخی نسخهها وجود دارد .
▪ پشتیبانی از اتصال بی سیم Wi - fi
۴) Windows Mobile ۵.۰
ویندوز موبایل ۵.۰ که "Magneto " نام گرفته است در تاریخ ۹ می ۲۰۰۵ ارائه شد . این سیستم عامل براساس Windows CE ۵.۰ است، از محیط کاریnet. سرویس پک ۲ پشتیبانی میکند و قابلیت اجرای برنامههای .net را دارد.
۵) Windows Mobile ۶
آخرین ورژن ویندوز موبایل که در ۱۲ ام فوریه ارائه شد و Crossbow نام گرفت، برای شبکه های ۳GSM طراحی شده است.
این سیستم عامل سه نسخه استاندارد دارد:
۱) Windows Mobile ۶ Standard برای اسمارت فونهای بدون صفحه نمایش لمسی
۲) Windows Mobile ۶ Professional برای PDAهایی که قابلیتهای تلفن را هم دارند
۳) Windows Mobile ۶ Classic برای PDAهای ساده که قابلیتهای تلفن را ندارند.
ویندوز موبایل ۶ بر اساس Windows CE ۵.۲ طراحی شده و با ویندوز ویستا، Windows Live، Microsoft Officeو محصولات Exchange ۲۰۰۷ سازگاری دارد.
برخی ویژگیهای خاص این ویندوز موبایل:
▪ بر پایه (۵.۲) Windows CE ۵.۰ طراحی شده است
▪ پشتیبانی رزولوشن ۴۸۰*۸۰۰ و ۳۲۰*۳۲۰
▪ قابلیت آپدیت کردن سیستم عامل
▪ امکان دسترسی راه دور به کامپیوتر رومیزی
▪ اجرای سریعتر و آسانتر برنامهها
▪ VOIP ( تلفن اینترنتی) بدون اکوشدن صدا
▪ Windows Live برای ویندوز موبایل
▪ امکانات پیشرفته بلوتوث
▪ کارت حافظه با قابلیت کد کردن دیتا و اطلاعات روی کارت حافظه
▪ برنامه Smart fliter برای جستجو سریع بین آهنگها، Contactها، ایمیلها، فایلها و ...
▪ برنامه پیشرفته اشتراک اینترنتی برای راه اندازی گوشی به عنوان لپ تاپ
▪ Outlook Mobile با قابلیت مشاهده ایمیلها به صورت HTML
▪ امکان جستجو در بین شمارهها
▪ پشتیبانی از امکانات AJAX، Java Script و XMLDOM برای جستجوگر وب
▪ برنامه Server Search برای جستجوی کامل صندوق ایمیلها
▪ .Net frame work با نسخه ۲ SPL
▪ برنامه SQL Server در حافظه Rom
▪ Office ۲۰۰۷ با فرمت XML که البته هنوز این ویژگی پیاده سازی نشده است.
● ورژن آینده
Photon ۲۰۰۸
مایکروسافت در حال حاضر پروژه ارتقا ویندوز موبایل به یک سیستم عامل جدید با نام photon و تحت Windows Embeded CE ۶.۰ را در دستور کار دارد. این سیستم عامل در واقع Photon ترکیبی از اسمارت فون و Pocket PC میباشد.
Symbian چیست ؟
• پیدایش و حیات Symbian :
• شرکت های به وجود آورنده :
• تکنولوژی Symbian :
(سیستم عامل موبایل )چیست ؟
Symbian چیست ؟
• پیدایش و حیات Symbian :
• شرکت های به وجود آورنده :
• تکنولوژی Symbian :
• زبانهای برنامه نویسی برای Symbian :
• رابط های کاربری :
• بازی بر روی Symbian :
در ابتدا تلفن های همراه دارای ساختار پیچیده ای نبودند . سخت افزار محدود نیاز به نرم افزارهای پیچیده نداشت ، تا اینکه شرکتهای مطرح ساخت گوشی های تلفن همراه نسل های دوم و سوم گوشی های خود را عرضه کردند . این گوشی ها دارای امکانات سخت افزاری بیشتری بودند که شامل سی پی یو ، رم و هارد بوده و تقریبا به صورت یک کامپیوتر کوچک طراحی شدند . در این زمان بود که این شرکتها به اهمیت نرم افزار در این گوشی های پی برده و رقابت نرم افزاری در کنار رقابت سخت افزاری شروع شد . مایکروسافت یکی از شرکتهایی بود که قبلا روی سیستم عامل کامپیوتر های جیبی خود کار کرده بود و Windows CE را به همین منظور طراحی کرده بود . این ویندوز قابلیت این را داشت که روی موبایل ها نیز نصب شود . بعد از رسمیت یافتن موبایل های نسل جدید شرکت های مطرح در این صنعت که به مشکلات بی شمار Windows CE پی برده بودند و نمی خواستند نرم افزار این صنعت را در انحصار یک شرکت نگه دارند با همکاری هم سیستم عامل جدیدی برای موبایل ها به وجودد آوردند که Symbian نام گرفت . البته رقبای دیگری نیز مثل سیستم عامل Linux در این صنعت وجود دارند که فعلا به صورت عمده استفاده نشده اند . در اصطلاح به موبایل هایی که از این سیستم عامل استفاده می کنند SmartPhone گفته می شود .
پیدایش و حیات Symbian :
شرکت نرم افزاری Symbian برای اولین بار در ماه ژوئن سال 1998 به صورت کاملا مخفی و خصوصی برای کار بر روی سیستم عاملی برای کار روی موبایل ها تاسیس شد . مقر اصلی این شرکت در انگلیس تاسیس شد اما هم اکنون دارای حدود 750 کارمند در کشورهای انگلیس ، ژاپن ، سوئد و آمریکاست که درکار تحقیق و برنامه نویسی برای گسترش سیستم عامل و نرم افزارهای آن هستند . تا اواخر سال 2003 هیجده موبایل از پنج شرکت معروف سونی ، نوکیا ، فوجیتسو ، موتورولا و زیمنس با این سیستم عامل عرضه شد و علی رغم قیمت بالا مورد استقبال قرار گرفت و حدود 26 موبایل هم در برنامه این شرکتها و چند شرکت دیگر با این سیستم عامل در برنامه ساخت قرار گرفت . هم اینک نیز 48 مورد از این موبایل ها به بازار عرضه شده و یا به زودی عرضه خواهد شد . آمار فروش موبایل های Symbian تا پایان سال 2003 به 6.7 میلیون موبایل رسید و در سال 2004 نیز با رشد بی سابقه فروش مواجه شد به طوری که طبق آمار شرکت در سال 2004 فروش این نوع موبایل ها رشد 201 درصدی داشته است . به علت فروش بالای موبایل های Symbian هر روزه بر تعداد برنامه نویسان آن افزوده شده و نرم افزارهای فوق العاده ای برای این سیستم عامل طراحی می شود . تا اواخر تابستان سال 2004 تعداد این برنامه ها 3254 مورد گردیده است .
شرکت های به وجود آورنده :
14 شرکت اصلی و چند شرکت فرعی از به وجود آوردندگان این محصول بودند ، بعضی از این شرکتها در زمینه نرم افزار و بعضی از آنها در زمینه سخت افزار به رشد این سیستم عامل و موبایل های آن کمک کرده اند . از اصلی ترین شرکتها می توان به Nokia ، Sony-Erricson ، LG ، Samsung ، Motorola ، Arima ، BenQ ، Fujitsu ، Lenovo ، Sanyo ، Sendo ، Mitsubishi Electronics و Siemense اشاره کرد .
تکنولوژی Symbian :
Symbian شبیه دیگر سیستم عامل های مدرن و امروزی که برای PC ها وجود دارند ، به وجود آمده است . بنابراین دارای امکانات خوبی مثل Multitasking ، MultiThreading و همچنین مدیریت حافظه می باشد . در طراحی اولیه مبنای کار را بر روی این موضوع بنا نهاده اند که این سیستم عامل می بایست روی امکانات سخت افزاری بسیار کم ( مثل 4 مگابایت رم ) کارایی فوق العاده ای داشته باشد . به همین دلیل این سیستم عامل می تواند روی موبایل های امروزی فوق العاده سریع کار کرده و حداقل مشکل را داشته باشد . مبنای کار این سیستم عامل بر اساس event ها بنا نهاده شده است ( شبیه دیگر سیستم عامل های امروزی مثل ویندوز ) و سی پی یو طوری مورد استفاده قرار می گیرد که کمترین میزان بار روی موبایل قرار گیرد . هم اکنون با اینکه نسخه هشتم Symbian عرضه شده است اما نسخه 7 این سیستم عامل روی موبایل ها قرار می گیرد و تا به حال نسخه های مختلفی از آن بدون اینکه به صورت کامل استفاده شوند به فراموشی سپرده شده اند . جالبترین مورد برای این سیستم عامل به وجود آمدن اولین کرم و ویروس موبایل روی این سیستم عامل در سال 2004 بود . این کرم که Cabir نام دارد می تواند با استفاده از تکنولوژی Bluetooth خود را به موبایل های دیگر منتقل کند .
زبانهای برنامه نویسی برای Symbian :
بدون شک زبان اصلی برنامه نویسی برای Symbian زبان C است اما زبانهای مختلفی برای برنامه نویسی در این سیستم عامل به وجود آمده اند . از جمله مهمترین زبانها می توان به OPL ، Python ، Visual Basic ، Perl و Personal Java اشاره کرد . هر یک از این زبانها می توانند امکانات کامل برنامه نویسی در Symbian را فراهم نمایند . رشد زبانهای برنامه نویسی در این سیستم عامل بسیار سریع می باشد . به طوریکه نصف این زبانها همین امسال وارد این سیستم عامل شده اند و بدون شک این رشد با ورود زبانهای دیگر ادامه خواهد یافت . ابزارهای برنامه نویسی مختلفی از جمله ادیتورهای متنوع نیز برای کار با این زبانها به همراه شبیه سازهای موبایل ( برای تست برنامه روی PC قبل از نصب آن روی موبایل ) به بازار عرضه شده است .
رابط های کاربری :
هم اکنون دو رابط اصلی کاربری برای Symbian به وجود آمده است . اولین رابط که بیشترین استفاده را در موبایل ها دارد توسط نوکیا نوشته شده است . این رابط دارای نسخه های مختلفی است اما Series 60 نسخه اصلی این رابط است که بسیار مورد استقبال قرار گرفته است . رابط کاربری دوم با نام UIQ به وجود آمده است که دارای امکانات بسیار خوبی است و رفته رفته در حال باز کردن جای خود در بین شرکت های تولید کننده موبایل است . هر دوی این رابط ها به صورت کاملا گرافیکی و شبیه به هم طراحی شده اند و کار با آنها بسیار راحت است .
بازی بر روی Symbian :
خوشبختانه سیستم عامل Symbian یکی از غنی ترین سیستم عامل ها برای بازی کردن است . به خصوص بعد از تولید N-gage اولین کنسول بازی موبایلی توسط نوکیا که بر اساس Symbian و رابط کاربری Series60 به وجود آمد ، سیل بازیهای مختلف و حرفه ای به سوی این موبایل و در کنار آن این سیستم عامل سرازیر شد . حتی شرکت های مطرح بازی سازی هم اکنون به صورت حرفه ای روی این سیتم عامل و موبایل های دارای این سیستم عامل سرمایه گذاری می کنند .
دسته بندی موبایل های مختلف بر حسب سیستم عامل
با توجه به امکاناتی که دیگر تقریبا همه ی موبایلها دارای آن هستند ( مثل دوربین - ضبط وپخش صوت و فیلم - صفحه رنگی و .... ) مهمترین اصل دسته بندی را شاید بتوان سیستم عامل گوشی نامید . پس برای شروع باید دو چیز را در نظر گرفت و موبایلها رابطور کلی در یکی از آن دو شاخه ی اصلی و کلی قرار داد و آن ، این است که آیا موبایل مورد نظر دارای سیستم عامل است یا فاقد آن ( اگر موبایلی فاقد سیستم عامل باشد از یک پلـــــت فرم ساده مثل جاوا یا بلک بری استفاده می کند )
شاخه های اولیه ی زیرین دسته ای که مـا آنرا دارای سیستم عامل ( یا سیستم عامل دار ) می نامیم اینها هستند :
سیستم عامل سیمبین
سیستم عامل ویندوز موبایل
سیستم عامل پالم
سیستم عامـل لینوکس
شاخه های اولیه ی زیرین موبایلهایی که ما آنها را فاقد سیستم عامل می نامیم نیز اینها هستند : پلت فرم جاوا - پلت فرم بلک بری.حال می خواهیم به بررسی زیرمجموعه های ( زیر شاخه ها ) شاخه های اولیه بپردازیم. زیر مجموعه های سیستم عامل سیمبین بر حسب نوع موبایل و نیاز آن چند زیر مجموعه دارد: اسمارت فونهای سری 60 که شامل اکثر گوشیهای نوکیا ( مثل 6600 - 6630 - 3230 - 7610 - 6670 - گوشیهای N-Gage - گوشیهای سری N و ... ) گوشی زیمنس SX1 - گوشیهای سندو ( X2 - X ) گوشی پاناسونیکX700 - گوشی سامسونگ D710 و چند گوشی دیگر می شود. ورژن هایی که تا بحال بــــرای اسمارت فونهای سیمبین منتشر شده اینها بوده اند : 6 -۱/۶ - 7 - 8 -۱/۸ و چند ورژن دیگر اکثر نرم افزارهای موجود برای سری 60 حتما در ورژن 7 کار میکنند و این به دلیـل موقعیت خوب این ورژن است.
از مشکلات ورژنهای دیگر می توان به عدم پشتیبانی تــم در گوشیهای ورژن 6 و 1/6 اشاره کرد که البته امکان این هست که باانجام بعضی عملیات بر روی گوشی این قابلیت را فعال کرد ( مثل هک و ... ) که البته اصلا توصیه نمیگردد. .
زیـرمجموعه ی دیگر ،اسمارت فونهای سری 80 هستند . گوشیهایی که در این ســــــــری از
سیمبین قرار گرفته اند و در واقع این سیستم عامل برای آنها طراحی شده ، اسمارت فون های نوکیا با پیشوند 90 هستند ( مثل 9500 - 9300 - 9290 - 9210i و ... ) به اندازه سری60 برای آنها نرم افزاروجود ندارد . زیرمجموعه ی دیگر اسمارت فونهای سری 90 هســــتند. این سیستم عامل برای دو گوشی از نوکیا با نامهای 7710 و 7700 طراحی شده است.
از لحاظ سیتم عاملی امکانات زیاد و خوبی را به کاربر ارائــه می دهد . اما مشکل ساپورت
نرم افزار مثل گوشیهای سری 80 در این زیر مجموعه هم به چشم می خورد.
آخرین زیر مجموعه از سیستم عامل سیمبین اسمارت فونهای UIQ هستند. سیمبین UIQ را برای گوشیهایی منتشرکرده است که برای کار از قلم استفاده می کنند و برخلاف سری90
سیستم عمل به صورت عمودی طراحی شده است.
گوشیهایی که در این زیر مجموعه قرار دارند شامل اسمارت فونهای سونی اریکسون ( P800 - P900 - P910i ) بعضـــــــی از گوشی های موتورولا ( A920 - A925 - A1000 - A1010 ) گوشی آریماU300 و موبایــــــــل BenQP30 می شود . بتازگی هم یک شرکت ژاپنی گوشی با نام M1000 عرضه نـــموده که گویــی باید گوشی خوبی باشد ، زیرا در صفحه ی اول سایت سیمبین می توان عکس آن را به وضــوح دید . در مورد ضعف یا قدرت نرم افزاری این زیر مجموعه باید بدانید که نرم افزارهای طراحی شده برای سیمبین UIQ زیاد هستند و ازلحاظ تم و نرم افزار خیال کاربر می تواند از بابــــت ساپورت راحت بماند.
اما بپردازیم به زیرمجموعه های سیستم عامل ویندوز موبایل:
زیــــر مجموعه های این سیستم عامل شامل ویندوز موبایل برای "Pocket PC و ویندوز موبایل برای Smart Phone می شود. گوشیهای زیر مجموعه ی این دو سیستم عامل بسیار زیادند و شرکت های فراوانی موبایل با سیستم عامل ویندوز طراحی کرده اند و به همین دلیل جای بحث زیادی را باقی نمی گذراد.
بزرگترین شـــرکت تولید کننده ی گوشیهای سازگار با ویندوز موبایل ( چه در زیـــر مجموعه ی Pocket PC و چه در زیر مجموعه ی Smart Phone ، شرکت تایوانی HTC است که گوشیهای خود رابا برندهای گوناگون مثل i-mate ( که در خاور میانه کاربرد دارد ) ٬ Qtek ( که برای گوشیــهایاروپایی ارائه می شود ) ٬ O2 ( که مخصوص این اپراتور بزرگ موبایل است ) ٬ Orange ( این هم از اپراتورهای بزرگ موبایل است و بیشتر دراسمارت فونهای HTC به کارمی رود) و چند برند دیگر تولید می کند. شرکتی که رقیب HTC درساخت Pocket PC های با قابلیت
تلفن همراه است ، HP نام دارد! کمپانی بزرگی که متاسفانه شاهد کارهـای ضعیف در عرصه ی رقابت از آن بوده ایم. کمپانی بزرگ دیگری که در تولــیـدPocket PC های PhoneEdition ( نسخه ی تلفنی ) درگیر رقابت و کسب بازار استEverex نام دارد که البته بانام E-Ten هم شناخته شده است. از شرکتهای بزرگ و مطرح گوشـــی سازی در این عرصه تنها نام موتورولا و زیمنس به چشم می خورد که فقط در حد یکی دو محصول تولید و روانه بازار کرده اند. در اسمارت فونها هم فعلا جز نام Orange ( همان HTC ) و گاه گداری هم Microsoft نامهای زیادی به چشم نمی خورد.
از ورژن های ویندوز موبایل می شود بـــه Windows CE - Windows mobile 2003 - Windows mobile 2003 se و Microsoft Windows Mobile 5.0 اشاره کرد که به زودی در محصولات جدیدعرضه می شود . لازم به ذکـــر است که شرکت سامسونگ هم ازرقابت در زمینه ی ویندوز موبایل عقب نمانده و یکی دوگوشی در هر دو زیر مجموعه ارائه کرده است.
اما در مورد شاخه ی بعدی یعنی سیستم عامل پالم ، این شرکت پالم یکی ازپیشتازان صنعت PDA بوده است و از همان ابتدا شروع به ساخت و ساز این وسیله ی همراه و پــر کاربرد می کند . علاوه بر خود Palm شرکت های دیگری هم از آن سیستم عامل استفاده می کردند و به ساخت PDA مشغول می شدند ( از جمله ی آنها می توان به سونی و PDA های مشهورش اشاره کرد که Clie نام دارد ). بعد از ظهور مایکروسافت ( یا شاید هم ماکروسافت ! ) در این میدان و تولیدPocket PC ها مردم روی از Palm برگردانند و به سمت محصولات جدید رفتند و اینگونه بود که Microsoft پیروز میدان شد و درحال حاضر اکثر افراد تنها با نام ویندوز بر روی PDA ا آشنــــایی دارند و شاید تا به حال حتی نام Palm را اصلا" نشنیده باشند! توضیحات مختصری که داده شد به این دلیل بود که دربازار ایران و حتی جهان حضور Palm به عنوان سازنده ی موبایل بسیار کم شده است.
اما در مورد آخرین سیستم عامل برای گوشیهای موبایل ٬ لینوکس. این سیستم عامل به تازگی پا به میدان گذاشته و در حال حاضر شرکت موتورولا بیشترین محصول را بـــــرای این سیستم عامل طراحی کرده است. ضمن اینکه این شرکـــت سیستم عامل خود را با همکاری شرکت سان و پلت فرم جاوایش ارائه کرده و روانــــه ی بازار مصرف کرده است.
نکته ای که اینجا ازقلم افتاد پشتیبانـــــــــی دو سیستم عامل ویندوز موبایل و پالم از نظر نرم افزاری است. ویندوز موبایهای نسخه ی Pocket PC ( یا به اختصار PPC ) قویترین و بیشترین نرم افزارهای ممکن را نسبت به سایــر سیستم عاملها پشتیبانی می کنند. نسخه ی اسمارت فون ویندوز موبایل هم ازسـاپورت نرم افزاری بدی برخوردار نیست ولی اصلا" به قدرت نسخه ی PPC نمی رسد. سیستم عامل پالم هـــم نرم افزار های خاص خودش را دارا می باشد که در بیشتر مواقع نرم افزارهایی کـــه توسط ویندوز موبایل پشتیبانی می شوند ، دارای نسخه ی پالم هم هستند . اما باتمام این صحبت ها مقدار نرم افزارهایی که برنامه نویسان برای ویندوزموبایل Pocket PC ساخته اند ، از تمام نرم افزارهای ساخته شده برای همه ی سیستم عاملها بیشتر است.
در اینجا به اتمام بررسی سیستم عاملهای موبایل رسیدیم و باید به سراغ گوشیهای دسته ی دوم یا گوشی های فاقد سیستم عامل برویم.
گوشیهای فاقد سیستم عامل :
همانطور که گفته شد این جور گوشی ها از یک پلت فرم ساده استفاده می کنند و هرگز قابلیت پشتیبانی نرم افزاری را نخواهند داشت ( به جز مواردی که به تعداد انگشتان یک دست بر می گردد ) پس می شود نتیجه گرفت که این یک برگ برنده برای گوشیهای سیستم عامل دار می باشد.
پلت فرم جاوا پر کاربــرد ترین پلت فرم برای گوشیهای بدون سیستم عامل است بطوری که تا به امروز تعداد گوشی های جاوا از مجموع گوشی های سیمبین بیشتر بوده است. جاوا نسخه های بسیار فروانی دارد و هر شرکت بنابر سلیقه اش از آن پلت فرم برای گوشی خود استفاده می کند. اکثر گوشیهای سامسونگ و LG ٬ اکثر گوشیهای زیمنس ( به غیر از SX1 و PPC مخصوص این شرکت ) ٬ گوشی های سونی اریکسون ( در سریهای T - Z - K - W - S - V ) گوشی های نوکیا که از سیمــبین استفاده نمی کنند ( مثل 6230 - 6230i که سر آمــــــد همه ی آنهاست ) ٬ تمامی گوشی های شرکت Pantech ٬ گوشی های موتورولا که سیستم عامل خاصی ندارند مثل V3 ( به دلیل کمبود این گوشی ها در ایران ٬ از ذکر مدلهای آن را که خیلی هم زیاد است خود داری می کنم اما شما می توانید به سایت موتورولا سر بزنید و اطلاعات بیشتری کسب کنید ) تقریبـــا" تمامی گوشیهای شرکت آلکاتل و .... . البته اگر جایــــی نوشته شده تمامی یا اکثر ٬ منظور گوشی های جدید بوده که صفحــات رنگی دارند.
اما پلت فرم دیگری که به آن اشاره کردیم Black Berry بود . شرکت بلک بری که در ساخت گوشی کارها و ایده های عجیبی دارد .
مطالب مشابه :
دانلود نرم افزار تبدیل سیمبین به آندروید Android UI v1.1 S60v5 SymbianOS9.4 Signed
شما را به سیستم عامل آندروید تغییر ، نرمافزار تبدیل سیمبین به آندروید
دانلود برنامه تغییر ظاهر سیمبین به آندروید برای s60v5 symbian^3 anna belle
دانلود برنامه تغییر ظاهر سیمبین به آندروید های دارای سیستم عامل تبدیل برنامه ها
دانلود راهنمای سیستم عامل اندروید به زبان فارسی
دانلود راهنمای سیستم عامل اندروید به سیستم عامل اندروید و سیمبین، مجبور به
نقاط قوت و ضعف سیستم عامل اندروید
نقاط قوت و ضعف سیستم عامل اندروید سیستم عامل سیمبین این سیستم عامل به تازگی پا به
بهترین سیستم عامل موبایل: اندروید، اپل یا ویندوزفون؟
بهترین سیستم عامل موبایل: اندروید سیستم عامل به سیستم عامل تبلتی هم تبدیل
چگونه گوشی موبایل را به مودم وایرلس تبدیل کنیم ؟
میتوانید تبدیل به مودم عامل سمیبین، اندروید ، بادا با سیستم عامل سیمبین
مقاله ای در مورد سیستم عامل آندروید
رقبایی چون سیمبین، rim و سال جاری با سیستم عامل آندروید به تبدیل 5 ولت به
برچسب :
تبدیل سیستم عامل سیمبین به اندروید