قسمت اول مقاله زیتون چیست:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

برای سلامتی امام زمانمون صلوات :اللهم صلی علی محمد وال محمد وعجل فرجهم

زیتون چیست زیتون ایرانی

نام علمی

: ( Olea europaea) شاملتقریباً 20 گونه درختان کوچک از خانواده Oleaceae بوده و در جهان کهن از حوزه دریایمدیترانه، شمال آفریقا، جنوب شرقی آسیا، شمال تا جنوب چین، اسکاتلند و شرق استرالیاپراکندگی گستردهای داشته اند. آنها همیشه سبز بوده و دارای برگهایی کوچک و یکپارچههستند که روبروی هم قرار گرفته اند. میوه این گیاه یک شفت می باشد.

زیتونمعروفترین گونه شناخته شده این گیاه زیتون اروپایی نام دارد

Olea europaea که از دوران باستان برای تهیه روغن زیتون و نیز برای خوردن خود میوه آنکاربرد داشته است ( که در حالت طبیعی تلخ است که باید در معرض تخمیر طبیعی قرارگیرد و یا به منظور قابل خوردن نمودن، آنرا در آب نمک بخوابانند).

زیتون وحشی به شکل درخت کوچک یا بوته هایی با رشد هرزه و تیغدار

است که دارای برگهایی دوک مانند وتیز، رنگ سبزمایل به خاکستری در قسمت بالا میباشد، زیتون وحشی جوان در قسمت پایین سفید رنگ و دارای پولکهایی مایل به سفید است ؛گلهای سفید کوچکی دارد که کاسه و جام گلها دارای چهار درز کاسه گل، دو پرچم و کلالهشکافته می باشد این گلها به تدریج به شکل خوشه هایی که ازبغل برگها ظاهر می شوند برروی چوبهای سالهای آخر می روید ؛ شفت ( میوه) در گیاه وحشی کوچک و دارای غلافیگوشتداراست این غلاف که تعیین کننده ارزش اقتصادی میوه می باشد در نوع وحشی نسبتاًنازک است. انواع کشت شده خصوصیات متفاوتی دارند اما فشرده تر، حاصلخیزتر و بی خاراست.

منطقهای بومی و مسلم در سوریه و قسمتهای ساحلی آسیای میانه،

فراوانی آن دریونان ومجمع الجزایر آن و کنایات فراوانی که توسط شعرای قدیمی در موردآن بکار رفته نشان می دهد که زیتون بومی این نواحی بوده است اما در نواحی دورافتادهاز مشرق زمین زیتون کشت نشده و کم و بیش به شکل نوع ابتدایی خود بازگشته است. اینمسئله نشان دهنده مزیتی ویژه برای خاکهای آهکی و تمایل به نسیم دریایی است،درحالیکه شکوه و جلال خاصی بر روی سراشیبی های آهکی و پرتگاههایی که بیشتر سواحلشبه جزیره یونان و جزایر کنار آنرا تشکیل می دهند ایجاد شده است.

از دیدگاه پرورش دهندگان مدرن، تنوع زیتون های شناخته شده

بسیارزیاد است. فقط در ایتالیا حداقل 300 گونه وجود دارد اما تعداد کمی از آنهاتاحد زیادی رشد می کنند.گونههای اصلی ایتالیا 'Leccino', 'Frantoio'و 'Carolea' هستند.هیچکدام از آنها را نمیتوان با توصیفات باستانی همانند دانست، اگرچه بعیدنیست بعضی از گونههای نازک برگ که بیش از همه مورد توجه می باشند از تبار Licinian معروفباشند.درختان پهن برگ اسپانیا میوههای درشت می دهند اما غلاف آنها طعمی نسبتاًتلخ تر دارد و کیفیت روغن آنها نامرغوب تر است.این زیتونهای اسپانیایی است کهمعمولاً پس ازسوراخ سوراخ شدن و پر شدن پرورده شده وپس از خواباندن در آب نمک تازهخورده می شوند( با فلفل ترشی، پیاز ترشی یا سایر چاشنی ها).

درختان زیتون حتی زمانیکه بدون هرس رشد آزادانه دارند دارای رشد

بسیار آهستهای هستند اما هنگامیکه امکان رشد طبیعی را در طول چند سال پیدا میکنندگاهی اوقات قطر تنه آنها به میزان چشمگیری افزایش می یابد. De Candolle محیطی بیشاز 10 متر (33 پا) را به ثبت رسانده که احتمال می رود عمرآن به چند قرن برسد. قدمتبعضی از درختان زیتون ایتالیا را به اولین سالهای امپراطوری یا حتی روزهای جمهوریروم نسبت می دهند؛ اما همیشه سن چنین درختان باستانی در زمان رشد مورد تردید قرارمیگیرد و شناسایی آنها با توصیفات قدیمی هنوز دشوارتر است.درختان تحت پرورش به ندرتبه ارتفاع بیش از 15 متر می رسند (50 فوت) و معمولاً در فرانسه و ایتالیا بوسیلههرس کردن های زیاد به ابعادی بسیار محدود ترمنحصر می شوند .چوب آن که به رنگ زرد یاقهوهای مایل به سبز روشن است اغلب با ته رنگ تیره تری رگه دار شده است و بسیار سختو متراکم می باشد چوب آن برای قفسه سازان و خراطان تزئینی بسیار با ارزش است.

روغن زیتون، فراوردهای بود که ابتدا مردمان تمدن مینون (تمدنی

یونانی در عصر برنز در نواحی مدیترانه ای) آن را تولید می کردند. این روغن برایآنها منشاء ثروت محسوب می شد. این مردمان، گوشت له شدهٔ میوهٔ زیتون را داخل مخزنثابتی می ریختند و پس از مدتی، روغن زیتون در قسمت بالا جمع می شد و آنها آب و بقیهمواد را از قسمت انتهایی مخزن خارج می کردند.

امروزه از روغن زیتون در پخت و پز و همچنین در تهیهٔ مواد آرایشی

بهداشتی استفاده می کنند. از این روغن صابون هم تهیه می نمایند. البته روغن زیتونرا در صنایع دارویی و همچنین به عنوان سوخت چراغهای نفتی هم به کار می برند.

زیتون میوه خوراکی درخت زیتون از تیره زیتون است. از میوه زیتون

روغنی تحت عنوان روغن زیتون میگیرند که حاوی اولئین، پالمتین، آراشیدین،فیتوسترول، اسید اولئیک و اسید لینولئیک میگیرند.

روغن زیتون

را از میوه درخت زیتون استخراج می کنند. این درخت اولین بار در نواحیمدیترانهای پرورش یافت. روغن زیتون را با فشردن میوه زیتون به دست می آورند. روغنزیتون دارای مقدار زیادی چربی اشباع نشده می باشد.

در قدیم روغن زیتون را به این طریق تهیه می کردند: ابتدا به تنه

درخت زیتون با چوب می زدند تا میوههای زیتون به زمین بیفتند. سپس آنها را با کمکسنگ داخل کاسههای چوبی له می کردند تا به روغن بیفتند. امروزه میوه زیتون راتکههای ریز میکنند و از آن خمیری به دست می آورند. این خمیر را با آب مخلوط نمودهو داخل دستگاه گریز از مرکز (سانتریفوژ) می ریزند. در این دستگاه ضمن چرخش، روغنزیتون از بقیه مواد جدا میشود.

روغنهای زیتون صنعتی را می توان بر اساس خواص شیمیایی و روش تهیه

به انواع مختلفی طبقه بندی نمود:

کاملاً خالص این روغن زیتون را از مرحلهٔ ابتدایی فشردن زیتون به

دست می آورند و PH آن بین ۵/۰ تا ۱ درصد می باشد.

خالص این روغن هم به طریقه روغن کاملاً خالص تهیه میشود، فقط

پ.هاش آن ۵/۱ تا ۲ درصد است.

نیمه خالص مخلوطی از روغن کاملاً خالص و خالص که پ.هاش آن تا ۳/۳

درصد می باشد.

خالص لامپانت روغن زیتون خالصی که پ.هاش آن بیش از ۳/۳ درصد باشد

که یا آن را تصفیه میکنند و یا برای مصارفی غیر از مصارف خوراکی آن را به کار میبرند.

روغن تصفیه شده که از مخلوط روغن خالص و روغن تصفیه شده به دست می

آید.

روغنهای زیتون خالص را تنها با استخراج به طریق فیزیکی تهیه می

کنند. در میان روغنهای زیتونی که توضیحشان در بالا آمد، روغن زیتون کاملاً خالصدارای ارزش غذایی بالایی بوده و برای سلامتی مفید است. این نوع روغن زیتون، مزه گلمی دهد.

زیتون به دلیل دارا بودن املاح غنی معدنی و ویتامینها میوهای، مغذی

و بسیار مفید است. فسفر، کلسیم و پتاسیم، آهک، پروتئین، روغن، گوگرد و آهن از خواصدرمانی زیتون است.

خواص درمانی زیتون

زیتون نقرس و رماتیسم را درمان میکند ، برگ زیتون با اثر مقوی

درمان کننده فشار خون و زخمهای عفونی است. شیرابهای قندی تحت نام (مان زیتون) ازساقه این درخت ترشح میشود که مصرف خوراکی دارد. همچنین برگ زیتون نیز حاویگلوکزید،مواد قندی، مواد تلخ، کلروفیل، اسید گالیک، تائن، موم و مانیت است.
روغن زیتون، سوزش و درد ناشی ازسوختگی را تسکین داده و از بروز تاول جلوگیریمیکند. کمپرس پوست در موارد آفتاب زدگی، سرمازدگی، گزش مار، عقرب و حشرات با روغنزیتون سبب تسکین درد و سوزش و التیام میشود. همچنین ماساژ پوست با روغن زیتون،تعریق زیاد را کاهش داده،مژه و ابرو را تقویت میکند. این درحالی است که ماساژپوست سر با روغن زیتون سبب تقویت پوست و مو گشته و شوره سر را برطرف میسازد وموهای سپید شده را سیاه مینماید
.
چند قطره روغن زیتون سریعا خارش و سوزش چشم وپلک راتسکین داده و آبریزش چشم را برطرف ساخته و قوه بینایی را تقویت میکند.

مخلوط مساوی روغن زیتون

و گلیسیرین نیز نقش مفیدی در معالجه پوست پای ترک خورده، درمان شوره سر و ریزش مو،جلوگیری از سفیدی مو دارد. پوست و برگ درخت زیتون دارای خواص تببر است.

تاثیر روغن زیتون در بهبود جریان

خون:
اجزای مغذی خاص در روغن زیتون و برخی غذاهای دیگر می توانددلیل تاثیر مثبت رژیم غذایی مدیترانه ای بر سلامت قلب باشد
.
این ترکیبات که تحتعنوان "فنل" نامیده می شوند اثر آنتی اکسیدانی، ضد التهابی و جلوگیری از تشکیل لختهدر عروق دارند. در این مطالعه تاثیر سودمند روغن های زیتون سرشار از فنل بر عملکردعروق خونی مشخص شده است
.
مصرف غذاهای غنی از ترکیبات فنلی می تواند سلامت قلبیعروقی را بهبود بخشد و بر قلب نیز تاثیر حفاظت بخش دارد.

تحقیقات نشان داده که مصرف روزانه دو قاشق غذا خوری (۲۳ گرم) روغن

زیتون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش می دهد که این امر، به دلیل وجودچربیهای اشباع نشده در این روغن است. بنابراین برای جلوگیری از ابتلا به اینبیماری، بهتر است که به جای چربیهای اشباع شده از روغن زیتون استفاده شود تا میزانمصرف کالری روزانه از حد لازم بیشتر نباشد. همچنین روغن گردو و اسید چرب امگاــ۳ کهدر گوشت ماهی و سبزیجات وجود دارد همچون روغن زیتون، اسیدهای چرب اشباع نشده دارندو بنابراین برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی مفیدند.

روغن زيتون دفع كننده سنگ كيسه صفرا است براي

اين منظور بايد آنرا با آبليمو مصرف كرد . روغن زيتون براي رفع سرفه هاي خشك مفيداست . براي رفع پيوره لثه ، روغن زيتون را بر روي لثه بماليد .براي برطرف كردن خراشو ترك پوست جويدن برگ زيتون براي از بين بردن زخم هاي دهان مفيد است وزیتون   تقويت کننده نيروي جنسي است. مصرف روزانه  زيتون از امراض قلبيوسرطان جلوگيري مي كند و بالاخره روغن زيتون بهترين روغن براي پخت و پز مي باشدزيرا در اثر حرارات خراب نمي شود.

فواید

:

حاوی میزان زیادی روغن غیراشباع مونو می باشد.

حاوی مواد شیمیایی گیاهی است که باعث کاهش کلسترول و خطرا ابتلا به سرطان می شود.

حاوی میزان زیادی آنتی اکسیدان است.

دوام و مدت نگاهداری آن نسبت به روغن های دیگر بیشتر است و حتی می توان آن را فریز کرد.

 

گرچه فواید روغن زیتون بسیار

بیشتر از مضرات آن است، اما این محصول هم ضررهایی دارد.

 

مضرات

:

با گرم شدن، کمی از طعم و بوی این روغن از دست می رود.

گرم شدن در دمای بالا می تواند باعث بی ثباتی و ناپایداری روغن شود، که باعث ایجاد بیماری های قلبی در مصرف کنندگان شود.

در آخر

خلاصه آن که زیتون درختی پر ثمر و روغن میوه آن، غذا و دارویی

مفید و در درمان اختلالات گوارشی، کبدی، کلیوی، پوستی وعفونی است. زیتون نقرس ورماتیسم را درمان میکند و برگ زیتون با اثر مقوی درمان کننده فشار خون و زخمهایعفونی است.
این درحالی است که مصرف زیاد میوه زیتون سبب لاغری، بیخوابیواختلالات تنفسی میشود
.

نتايج بدست آمده از تحقيق پژوهشگران آمريکايي نشان ميدهد که روغن زيتون خالص

داراي يک ماده شيميايي طبيعي است که مانند يک داروي "مسکن" عمل ميکند.

تيمي از پژوهشگران در فلوريدا اعلام کردند، مادهاي به نام "اولئو کانتال

" ( OLEOCANATHAL ) که در روغن زيتون وجود دارد مانند يک داروي ضد التهاب عمل ميکند. ولي اين ماده تا آن حد قوي نيست که براي تسکين سردرد از آن بتوان استفاده کرد.

نتيجه اين تحقيقات حاکي از آن است که گرم روغن

 زيتون  خالص وفرآوري نشده، معادل يک دهم يک دز داروي "ايبوپروفن" اثر درماني دارد.

ماده اولئوکانتال که مقدار آن در زيتون تازه بيشتر است، مانند ايبوپروفن و

ساير داروهاي ضد التهاب بر فعاليت آنزيمهايي که موجب التهاب و تورم در بدنميشوند، تاثير ميگذارد و مي تواند با عارضههاي ناشي از التهاب مقابله کند.

عارضه التهاب به عوامل مختلفي از جمله

 بيماري قلبي  و سرطان  مرتبطاست.

"

پل برسلين" يکي از پژوهشگران در اين تحقيق معتقد است: رژيم غذايي کشورهاي  حوزه دريايمديترانه  که روغن زيتون يکي از مواد اصلي آن است ، از مدت ها قبل براي سلامتيانسان از جمله کاهش خطر  سکته مغزي  ، بيماري هايقلبي  ، سرطان سينه  ،سرطان ريه و برخي از انواع  فراموشي  مفيدتشخيص داده شده بود.

پژوهشگران هنگامي متوجه اين خاصيت روغن زيتون شدند که مشاهده کردند روغن زيتون

فرآوري نشده مانند ايبوپروفن موجب ناراحتي در قسمت عقب گلو ميشود.

آزمايش هاي بعدي نشان داد که ميزان توانايي روغن زيتون در مقابله با ناراحتي هاي

حاصل از التهاب ، با مقدار اين ماده در روغن زيتون ارتباط مستقيم دارد.

"

کلر ويليامسون" يک متخصص تغذيه در "انجمن تغذيه انگليس" ميگويد : روغن زيتونداراي خواص زيادي است که ضد اکسيدان  بودن از آن جمله است، ولي اين که بگوييم روغن زيتون اثر دارويي دارد ، موضوعي استکه به تحقيقات بيشتري نيازمند است. وي يادآور ميشود که مقدار چربي روغن زيتون زياداست و تنها در حد اعتدال بايد مصرف شود

 

گياهان در قرآن (زيتون)

و درختي است كه در طور سينا مي رويد. روغن مي دهد و آن روغن براي خورندگان خورشي

است.

(

مؤمنون / 20 )

نام قرآني

: زيتون

نامهاي متداول

:

فارسي، اردو، پنجابي، هندي: زيتون؛ عربي: زيتون، زيت؛ عبري: زيت؛

انگليسي، فرانسوي، آلماني:olive؛روسي، لاتيني: oliva؛ ايتاليايي، اسپانيايي:olivo؛ ulivo؛elia،elaiaنامعلمي: Olea europaea ( از تيره زيتونOleaceae)

اشارات قرآني

1-

وهوالذي انزل من السماء ماء فاخرجنا به نبات كل شيء فاخرجنامنه خضرا نخرج منه حبا متراكبا و من النخل من طلعها قنوان دانية و جنات من اعنابوالزيتون و الرمان مشتبها وغيرمتشابه انظروا الي ثمره اذا اثمر وينعه ان في ذلكملايات لقوم يومنون.( انعام / 99 )

"

اوست خدايي كه از آسمان باران فرستاد و بدان باران هر گونه نباتي رارويانيديم، و از آن نبات ساقه اي سبز و از آن دانه هايي بر يكديگر چيده و نيزازجوانه هاي نخلخوشه هايي سر فروهشته پديد آورديم، و نيز بستانهايي ازتاكها و زيتون و انار، همانند و ناهمانند. به ميوه هايش آنگاه كه پديد مي آيند وآنگاه كه مي رسند بنگريد كه در آنها عبرتهاست براي آنان كه ايمان مي آورند. "

2-

و هوالذي انشا جنات معروشات و غيرمعروشات والنخل و الزرع مختلفا اكله والزيتون و الرمان متشابها و غيرمتشابه كلوا من ثمره اذا اثمر و اتوا حقه يوم حصادهولا تسرفوا انه لا يحب المسرفين. (انعام / 141)

و اوست كه باغهايي آفريد نيازمند به داربست و بي نياز از داربست، و

درختخرماو كشتزار، با طعمهاي گوناگون، و زيتون و انار، همانند، در عين حالناهمانند. چون ثمره آوردند از آنها بخوريد و در روز درو حق آن را نيز بپردازيد واسراف مكنيد كه خدا اسراف كاران را دوست ندارد.

3-

ينبت لكم به الزرع و الزيتون و النخيل والاعناب و من كل الثمرات ان في ذلكلاية لقوم يتفكرون. ( نحل / 11)

و با آن برايتان كشتزار و زيتون ونخلها

و تاكستانها و هر نوع ميوهبروياند، در اين عبرتي است براي مردمي كه مي انديشند.

4-

وَ شَجَرَةً تَخْرُجُ مِنْ طُورِ سَيْناء تَنْبُتُ بِالدُّهْنِ وَ صِبْغٍلِلاكِلينَ. (مومنون / 20)

و درختي است كه در طور سينا مي رويد. روغن مي دهد و آن روغن براي خورندگان نان

خورشي است.

5-

اللهُ نور السّمواتِ و الارضِ مثلُ نورهِ كمشكوةٍ فيها مصباحٌ المصباحُ فيزُجاجةٍ الزُّجاجةُ كانّها كوكبٌ دريٌ يوقد من شجرةٍ مباركةٍزيتونةٍلاشرقيةٍ ولاغريبةٍ يكادُ زَيتها يُضيءُ و لو لم تمسسهُ نارٌ نورٌ علي نورٍ يهدي اللهلنورهِ مَن يشاءُ و يضربُ اللهُ الامثالُ للناسِ و الله بكلِّ شيءٍ عليمٌ. (نور / 35)

خدا نور آسمانها و زمين است. مَثَل نور او چون چراغداني است كه در آن چراغي

باشد، آن چراغ درون آبگينه اي و آن آبگينه چون ستاره اي درخشنده. از روغن درخت پربركتزيتونكه نه خاوري است و نه باختري افروخته باشد. روغنش روشني بخشد هر چندآتش بدان نرسيده باشد. نوري افزون بر نور ديگر. خدا هر كس را كه بخواهد بدان نورراه مي نمايد و براي مردم مثلها مي آورد. زيرا بر هر چيز آگاه است.

6-

و زيتونا و نخلاً.( عبس/29)

و زيتون و نخل

.

7-

والتّينَ والزّيتون. و طُور سينين. و هذا البلدِ الامين. لقدْ خلقنا الانسانِفي احسنِ تقويمٍ. (تين / 1- 4)

سوگند به انجير وزيتون، سوگند به طور مبارك، سوگند به اين شهر ايمن، كه

ما آدمي را در نيكوتر اعتدالي بيافريديم.

نام زيتون شش مرتبه در قرآن آمده است و يك بار در سوره  مؤمنون، آيه20 اشاره غير

مستقيم به درختي شده كه روغن مي دهد و در كوه سينا مي رويد. نام زيتون به تنهاييفقط دوبار آمده است در حالي كه پنج بار همراه با ديگر ميوه ها يعني خرما، انار،انگور و انجير از آن ياد شده است.

نام علمي زيتون « اليا يوروپيا» است و در سرتاسر منطقه ي مديترانه اي كاشته مي

شود. اما مركز عمده ي توليد آن اسپانيا، ايتاليا، تركيه، تونس و مراكش مي باشد.

روغن زیتون بخشی از نیاز های غذایی کشور ما را تأمین می کند که اگر از میوه ی سالم و با اصول صحیح استخراج و نگاهداری شود، علاوه بر خود کٿایی غذایی، در پیش گیری و درمان انواع بیماری ها و بالا بردن سلامت جامعه نیز مؤثر خواهد بود. زیتون از 3500 سال   پیش از میلاد کشت می شده  و از آن زمان، برگ و میوه ی زیتون به علت وجود ماده ی بسیار تلخی به نام اولئوروپین، برای ترمیم زخم و میوه ی آن پس از تلخی زدایی با محلول های قلیایی یا آب نمک به عنوان غذا و تأمین انرزی بدن مورد استٿاده قرار می گرٿته است. زیتون، از آغاز تمدن یعنی 10000 سال پیش و حتّی از دوران توحّش نیز در گیاه درمانی کاربرد داشته است. اگر چه، میوه ی زیتون و روغن حاصل از آن در جیره غذایی مردم نقش دارد، اثرات در مانی آن در قسمت های مختلٿ بدن حایز اهمیت ٿراوان می باشد. در حال حاضر، مطالعات دارویی زیتون به طور جدّی مورد پی گیری قرار می گیرد. در این مقاله روش درست تهیه این روغن مورد بررسی قرارگرٿته است. روغن هایی که  غیر اصولی و از میوه های زخمی و پوسیده در انبار تهیه شده باشند نه تنها ارزش درمانی ندارند بلکه مصرٿ آن ها برای اٿراد سالم نیز بسیار مضر می باشد.به طور خلاصه ميتوان توضيح داد، روغن زيتون با اٿزايش ليپوپروتيينهاي دانسيته بالا (

HDL )يا كلسترول خوب و پايين آوردن ليپوپروتيين هاي دانسيته پايين (LDL) يا كلسترول بد، به پايين آوردن كلسترول خون كمك ميكند.  این روغن اگر هنگام مصرٿ حرارت داده شود یا در معرض نور و اکسیژن هوا قرار گیرد، سودمندی خود را از دست خواهدداد. عصاره برگ زیتون ٿشار خون را پایین آورده و به عمل گردش خون در بدن کمک می کند. طیٿ درمانی روغن زیتون بسیارگسترده است. این روغن در دیابت، آماس مثانه، سنگ صٿرا، بیماری های دستگاه گوارش، گردش خون به ویژه قلب، پوست اثر مٿید ٿراوانی دارد. مصرٿ روغن زیتون برای جلوگیری از حمله قلبی سودمند است زیرا مانع لخته شدن خون در شریان می گردد. اوله او روپین موجود در برگ و میوه زیتون با غلظت پایین به عنوان یک ضد اکسایشی قوی محسوب می گردد. اولئوروپین استخراج شده از برگ زیتون یکی از داروهای ضد ٿشار خون مهمی است که در بعضی ازکشورها به صورت قرص تولیدو به مصرٿ پزشکی می رسد. قیمت این قرص ها بر حسب درجه خلوص آن ها متغیر است.   

 

روغن زيتون چيست؟

روغن زيتون مانند كره و روغن ذرت يك چربي است.اين روغن يكي از دو روغني است كه از ميوهاستخراج ميگردد و بدون عمليات اضاٿي قابل مصرٿ مي باشد. درخت زيتون ابتدا در سوريه باستان به دليل اهميت ميوهي آن كشت ميشد، كه به علت استٿاده در پخت و پز، روشنايي و مصارٿ درماني توليد ميشده است. در دنياي قديم اين درختان در سراسر جهان انتشار داشتهاند، و امروزه بيشتر در نواحي مديترانه يا مناطق با آب و هواي مشابه ياٿت ميگردند.

تاكنون بيش از 900 رقم زيتون شناخته شده اند. ارقام زيتون از نظر مصرٿ به سه گروه تقسيم ميشوند كه عبارتند از: زيتون کنسروی، زيتون روغني و زيتون كيٿيچاشني. بسياري از مردم تٿاوت بين دو گروه آخري را تأييد نميكنند.در آشپزي به جاي چربيهاي ديگر مانند كره، چربي حيواني و روغن ذرت ميتوان از روغن زيتون بهره گرٿت.از طرٿ ديگر روغن چاشني براي تهيهي مخلٿات غذايي، اٿزودني به سبزيجات و سالاد مورد استٿاده قرار ميگيرد.اين روغن مانند سايرروغنهاي خوب زيتون در گروه چاشني طبقه بندي ميگردد. درختان زيتون را بر اساس نوع بهره برداري كه از آنها ميشود، به دو نوع کنسروی و روغنی تقسیم ميكنند.

 

روغن زيتون چگونه توليد ميشود؟

            پس از تٿاوت واریته ای زيتون، درجه رسیدگی، روش برداشت و استخراج آن از مهمترين معيارهای تعيين کننده ی كيٿيت روغن محسوب ميگردد. زيتون در آواخر پاييز وآوايل زمستان پس از تغيير رنگ از سبز به ارغواني تيره ميرسد كه در اين حالت به آن زيتون سياه نيز گٿته ميشود. بارسيدن زيتون، روغن آن تغييرات زيادي را متحمل ميگردد. زيتونهاي ابتداي برداشت، محصول مرغوبي با روغن ميوهاي هستندكه اغلب زمان   برداشت آن به سرعت سپري ميشود. زيتونهاي برداشت آخري آنقدر تأخير برداشت دارند كه ابداً جمعآوري نميشوند، امّا بعضي از كشاورزان، آنها همراه با برگها برداشت می کنند و سپس روغن حاصل از آنها را با روغن سبز رنگ آغاز زمان برداشت مخلوط مينمايند.

            عموماً بهترين روغنها از زيتونهايي توليد ميشوند كه در زمان برداشت 3/1  تا 3/2  ميوهها سياه شده باشند. با اينكه تلاشهاي ٿراواني براي توسعه روشهاي برداشت صورت ميگيرد، امابراي توليد بهترين روغن زيتون هميشه از روش برداشت دستي استٿاده ميگردد كه نيمي از هزينه توليد را به خود اختصاص ميدهد.

            اگرچه استثناهايي وجود دارد، اما بيشتر روغنهاي زيتون مخلوطي از روغن چندين رقم است و همهي اين ارقام براي يك روغن ويژهاي كشت ميشوند و پس از برداشت محصول، با هم ديگر به طور مخلوط آسياب شده و خمير ميگردند.در ايتاليا، روغن زيتون از رقم زيتون روغني ٿرانتويو كه يكي از رايجترين رقم زراعي اين كشور است به سهولت استخراج ميگردد.

            زيتونپس از برداشت براي تهيه خمير نرم آسياب ميگردد. در صنعت براي تهيه اين خمير از نوعي آسياب سنگي معروٿ به پيترا(

pietra) استٿاده ميشود. در سالهاي اخير يك نوع آسياب چكشي جايگزين پيترا شده است. در هركدام از اين روشها مزايا و معايبي وجود دارد. روش آسياب سنگي كند و خيلي ملايم است اما تميز كردن آن كار سختي ميباشد. از طرٿ ديگر آسياب چكشي تميز بوده و خمير زيتون خيلي نرمي را توليد ميكند، به طوري كه بعضي از اٿراد احساس ميكنند كه خمير مزهي ٿلزي به خود گرٿته است. اگر ميوههاي زيتون توسط آسياب چكشي خردشوند و سپس دريك مخلوط كن معروٿ به مالاكساتور كاملاً مخلوط گردند، مولكولهاي روغن با هم تجمع نموده و قطرات بزرگي را تشكيل خواهند داد.

            در روشهاي صنعتي كه هزاران سال را پشت سرگذاشته است، اين خمير را برروي حصيرهايي پخش ميكردند (جنس حصيرها از كنٿ بود، اما درحال حاضر از پلي پروپيلن استٿاده ميشود) و حصيرها برروي هم انباشته ميشدند و سپس براي خارج كردن مايع يعني مخلوط آب و روغن، تحت ٿشارقرار ميگرٿت.امروزه از ٿشار هيدروليكي استٿاده ميگردد.ولي هنوز در آٿريقاي شمالي براي ايجاد ٿشار كيسههاي شني را برروي حصيرها قرارميدهند(آنها هنوز از شتر براي چرخاندن آسياب سنگي سود ميبرند). در اينجا تميز ماندن آسياب سنگي جاي تأمل دارد، اگر به دقت بازديد نشود، حصيرها به آساني كثيٿ شده و ترشيدگي را ميتوانند به روغن انتقال دهند.

            اگرچه با پرس صنعتي بهترين روغن دنيا توليد ميشود، اما نياز به مراقبت دايمي دارد تا در توليد انبوه كارايي داشته باشد. بعضي از توليدكنندگان، استٿاده از ٿرآيند سانتريٿيوژ و قيٿ جداكننده را ترجيح ميدهند. سانتريٿيوژها داراي بازدهي خوب ، قابل اطمينان و تميز و قابل


مطالب مشابه :


پذيرش دانشجوي کارشناسي در پرديس خودگردان دانشگاه شريف

تا پلی تکنیک - تا کنکور - پذيرش دانشجوي کارشناسي در پرديس خودگردان دانشگاه شريف - مرجع تخصصی




دبير كميسيون خوابگاه هاي اتحاديه صنفي دانشجويان كشور: خوابگاه هاي خصوصي براي دانشجويان امن نيستند

شورای صنفی دانشگاه هنر پردیس در شرايطي كه طرح خوابگاه هاي خودگردان اصلاح شود و اين




بنتوز چیست؟

منابع ارشد دکتری 1394 - 1393 - بنتوز چیست منابع ارشد پردیس خودگردان رشته بیوتکنولوژی




مکانیزاسیون چیست؟ مکانیزاسیون کشاورزی یعنی استفاده از وسایل مکانیکی..

منابع ارشد دکتری 1394 - 1393 - مکانیزاسیون چیست؟ منابع ارشد پردیس خودگردان رشته بیوتکنولوژی




قسمت اول مقاله زیتون چیست:

قسمت اول مقاله زیتون چیست: منابع ارشد دکتری 1394 منابع کارشناسی ارشد پردیس خودگردان




در آخرین بخش از سلسله مصاحبه با معاونان دانشگاه فرهنگیان

پردیس شهید شاخص مدیر تحولی چیست؟ نمایند و در آینده، خودگردان شوند و دیگر نیازی به




همه چیز در مورد آزمون حسابداری ارشد 93

بین الملل(پردیس خودگردان) 184 (گرايش حسابداري) + 15 (گرايش حسابرسي) هموارسازی سود چیست




برچسب :