جایگاه زنگ ورزش مدارس کجاست؟

سال 1306 هجری شمسی که زنگ ورزش در برنامه نظام آموزش کشور گنجانده شد، تداعی آن به یکی از خاطرات شیرین دانش آموزان تبدیل شده است. شاید مهمترین دل مشغولی های اوایل سال تحصیلی دانش آموزان، ساعت زنگ ورزش در برنامه هفتگی باشد. رسم مرسوم زنگ های ورزش مدارس ما رویه ای ثابت و تکراری دارد. بچه ها به گروه های مختلف تقسیم می شوند. برخی والیبال، بعضی دیگر بسکتبال و تنیس روی میز و بسیاری به فوتبال می پردازند و پس از 1/5 یا 2 ساعت با جمع کردن توپ ها زنگ ورزش به پایان می رسد. واقعیت آن است علیرغم تمام برنامه ها، گفته ها و شعارها که در وصف اهمیت ورزش مدارس بیان شده در بخش اجرا نتوانسته ایم به آنچه که مقصود است دست یابیم. 
در جوامع توسعه یافته و در حال توسعه پایه های سلامت یک جامعه را بر اساس این اصل که انسان سالم، محور توسعه است بنا می نهند. بدون شک نیاز به فعالیت های ورزشی در میان گروه های سنی کودکان، نوجوانان و جوانان بیشتر از سایر اقشار جامعه است و براساس تحقیقات به عمل آمده سنین 5 تا 11 سالگی بهترین زمان برای رشد حداکثری سلول های عصبی و حرکتی است و برای اینکه یک کودک به این میزان رشد برسد می بایست زمینه مناسب برای نهادینه کردن ورزش در فرد فراهم شود. زنگ ورزش یا تربیت بدنی نقطه آغازین ورزش آموزشگاه هاست اما متاسفانه این ساعت در مدارس کشور که کردستان نیز از این قاعده خارج نیست جایگاه مناسبی ندارد و بیشتر مواقع، ورزش فعالیتی غیر لازم تلقی می شود که گویا فقط برای دور نماندن از استانداردهای جهانی نام آن در عنوان های درسی نظام آموزش و پرورش قید شده است. در پاره ای اوقات حتی از زنگ ورزش برای جبران عقب ماندگی های سایر دروس از سوی مدیران استفاده می شود. در استانی چون کردستان که در بخش همگانی و قهرمانی با موانع و تنگناهای فراوانی روبرواست ورزش مدارس و مخصوصا زنگ ورزش می تواند بسیاری از نیازها را در بخش های مختلف برطرف سازد. 
در این زمینه جویای نظرات چند تن از مربیان و دبیران ورزش مدارس کردستان شده ایم. در این بحث پاسخ دو سوال را از مصاحبه شوندگان جویا شدیم: 1- وضعیت و کیفیت زنگ ورزش در مدارس کردستان چگونه است؟ 2- راهکارها و راه حل های موثر در پربار کردن زنگ ورزش چیست؟ 
عطاءاله فلاح پور روش حاکم بر زنگ ورزش مدارس را سلیقه ای دانست و گفت: هر معلم باتوجه به تجربه، سلیقه، علاقه ورزشی و توانایی که دارد برای این ساعت برنامه ریزی می کند. این بی برنامگی و عدم رویه ثابت موجب شده تا در بخش آموزش خصوصا آموزش حرکات بنیادین و مهارت های ورزشی توفیقی حاصل نشود. 
وی افزود: در سایر دروس مانند ریاضی و علوم تجربی به دلیل طراحی طرح درس مدون و هماهنگ مهارت های دانش آموزان از مقطع ابتدایی تا متوسطه مشخص و هدفمند است اما در ورزش یا تربیت بدنی عدم تقویم زمان بندی شده و نداشتن کتاب و منبع تدریس موجب هدررفتن این ساعات شده است. 
فلاح پور احداث و تجهیز امکانات و فضاهای ورزش مدارس، الزام سازمان های مرتبط با ایجاد فضاهای ورزش برای رعایت استانداردهای ورزش مدارس، برگزاری کلاس های مربیگری و داوری رشته های فعال در مدارس و توجه به سیستم ارزشیابی درس ورزش برای ارتقای کیفیت درس تربیت بدنی را ضروری دانست. 
سپیده صفاریان نیز معتقد است علیرغم وجود مربیان آگاه و دلسوز، فیزیک بدنی مناسب و موقعیت جغرافیایی متاسفانه به دلیل عدم فضای مناسب و نیز ایمنی ناکافی در مدارس، توانایی های مربیان و دانش آموزان در حالت بالقوه باقی می ماند. وی در مورد راهکارهای موثر در حل این مشکلات گفت: احداث سالن های ورزشی در مجاورت مدارس برای استفاده دانش آموزان در زنگ ورزش، ایجاد تعامل میان آموزش و پرورش با تربیت بدنی، افزایش میزان ایمنی فعالیت در حیاط مدارس و استفاده از وسایل و تجهیزات استاندارد در مدارس می تواند در تاثیرگذاری بیشتر زنگ ورزش مدارس مفید باشد 
مهرداد مرادسلیمی یکی دیگر از دبیران ورزش بزرگترین مشکل ساعات تربیت بدنی را نبود فضاهای ورزشی در مدارس دانست و گفت: اداره کل نوسازی مدارس توجه چندانی به فضاهای ورزشی ندارد و حتی برخی از فضاهای ورزشی در موقع بازسازی یک مدرسه تخریب می شود. مرادسلیمی خاطرنشان کرد: علیرغم تاکیدات فراوان مسئولان در باب اهمیت تربیت بدنی مدارس و نقش آن در احیای جامعه، عملا در اجرا حمایت چندانی از برنامه ها به عمل نمی آید. 
وی گفت: مسابقات ورزشی تنها ملاک و معیار ورزش دانش آموزی شده و توجه چندانی به کیفیت زنگ ورزش نمی شود. 
زهرا اشکانی فر از دبیران ورزش مدارس دخترانه نیز محدودیت دختران در زنگ ورزش را به واسطه نبود فضای ورزشی سربسته بیشتر دانست و گفت: به همین دلیل ورزش در مدارس دخترانه به نرمش و ورزش صبحگاهی ختم می شود اما با این وجود همکاران تربیت بدنی با اشتیاق و تلاش سعی در پربار کردن ساعات ورزش را داشته اند. 
وی خاطرنشان کرد: ایجاد فضای شاد رقابتی در مدارس، ترویج فرهنگ دوچرخه سواری در مدارس و نصب وسایل و تجهیزات ورزشی صبحگاهی می تواند زنگ ورزش مدارس را پر بار کند. 
ایرج عیوضی که تجربه تدریس تربیت بدنی در مدارس خارج از کشور را دارد معتقد است: در سال جاری تعداد زیادی از نیروهای تحصیل کرده جذب آموزش و پرورش شده اند و با ایجاد معاونت تربیت بدنی در سطح وزارت خانه برنامه ریزی علمی و دقیقی برای ارتقا ورزش مدارس در نظر گرفته شده که اجرای طرح آموزش شنا یکی از طرح های مهم است و موجب ارتقا کیفیت نسبت به سال های گذشته شده است. 
وی خاطرنشان کرد: بسیاری از جلسات زنگ ورزش در طول یک سال تحصیلی به دلیل شرایط آب و هوایی با تعطیلی مواجه می شود که توجه به افزایش سرانه فضای ورزشی باید مدنظر قرار گیرد. 
عیوضی عدم وجود برنامه آموزشی منسجم میان مربیان و مدارس را یکی دیگر از مشکلات زنگ ورزش در مدارس برشمرد و افزود: این امر موجب شده هر معلم و مربی ورزش باتوجه به توانایی و تخصص خود زنگ ورزش را اداره کند که این نمی تواند نیازهای دانش آموزان را پاسخگو باشد. 
سید مختار حسینی از دبیران ورزش آموزش و پرورش شهرستان کامیاران معتقد است برخلاف تصور آحاد جامعه شغل دبیران ورزش سخت ترین و پرمسئولیت ترین مشاغل جامعه است که به دلیل عدم فرهنگ سازی از سوی اولیا و بعضا سایر همکاران فرهنگی نادیده گرفته می شود. وی محدودیت امکانات و فضاهای ورزشی متناسب با رشته های فعال مدارس را دیگر مشکلات ورزش مدارس دانست و گفت: عدم تعریف حق الزحمه مشخص معلمان برای آماده سازی تیم های یک آموزشگاه، توقع زیاد اولیا دانش آموزان برای نمره بالا در این درس و تبعیض در توجه مسئولان میان درس تربیت بدنی و سایر دروس مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
منبع:ata1354.blogfa.com


مطالب مشابه :


برنامه ريزي مراسم صبحگاهي

همیار مدیر دوره ی ابتدایی - برنامه مراسم صبحگاه که در مدارس به ورزش صبحگاهی یک کار




برنامه های قابل اجرا در مدارس ابتدایی

برنامه های قابل اجرا در مدارس ابتدایی صبحگاهی با برنامه مدارس روستایی جزو برنامه




برنامه صبحگاه مدارس (چند پیشنهاد)

تحلیل محتوای کتاب‌ های درسی دوره ابتدایی با یک برنامه صبحگاهی مناسب مدارس در




برنامه ريزي مراسم صبحگاهي

آزمـونـهـای پـایـه اول‌ شـشـم ابتدایــی - برنامه مدارس به صبحگاهی یک کار




برنامه صبحگاه

وتربیتی مدارس تهیه ابتدایی پسرانه با یک برنامه صبحگاهی مناسب علاوه




راهنمای برنامه درسی تربیت بدنی در دوره ابتدایی

تربیت بدنی در مدارس. تربیت بدنی در آشنایی از محتوای برنامه درسی دوره ابتدایی 3.




برنامه زمان بندی هفتگی مدارس ابتدایی

معاونت آموزش ابتدایی شهرستان بوشهر برنامه زمان بندی هفتگی مدارس ابتدایی - مراسم صبحگاهی.




ورزش صبحگاهی در مدارس

ورزش صبحگاهی در مدارس در هر برنامه و در دوران ابتدایی و در




ورزش صبحگاهی در مدارس

اهیمت و اهداف ورزش صبحگاهی در مدارس. ضرورت در برنامه‌های در دوران ابتدایی و در




جایگاه زنگ ورزش مدارس کجاست؟

تربیت بدنی مقطع ابتدایی ورزش مدارس به نرمش و ورزش صبحگاهی ختم می شود اما با این وجود




برچسب :