تاریخچه شهر سنندج
« گسترش شهر سنندج مربوط به زمان« امان الله خان اردلان » است. او قلعه حکومتی را توسعه داد و چندین تالار و عمارت درآنجا ساخت ودر فاصله سال های
30-1220 ه. ق با احداث عمارت ، بازار ، کاروانسرا و مسجد از جمله مسجد معروف به« دار الاحسان » در میان شهر ، به توسعه شهر پرداخت . همچنین در سال 1222 ه.ق باغ و عمارت خسرو آباد را توسعه بخشید.»
قبل ازسال 1046 ه.ق سنندج قریه کوچکی بوده که طایفه زرین کفش که به کردی ، (کوش زرین ) می گویند. در آنجا زندگی می کردند 0
« نسب آنها به توس نوذر، پهلوان نامدار ایرانی که پیاله گاه وی تپه ای واقع در قسمت مشرق شهر بوده و به نام وی می باشد منتهی می شده .»
تپه توس نوذر از نظر تماشاگر از شرق و غرب و شمال و جنوب ، جایی بسیار عالی و جالب است به طوری که هر کس از هر طرف وارد شهر سنندج شود می تواند این تپه را ملاحظه کند. این شهر در قدیم روی این تپه قرار داشته است .
سکنه اصلی سنندج، قبل از طایفه اردلان ها ، در واقع همین طایفه زرین کفش ها بوده اند این طایفه چون کلاه مخصوص با پارچه ای سیاه به دور آن به سر می کردند و کفشهای گلابتون دوزی به پا
می کردند که علامت شاهزادگان بوده است به این مناسبت به این نام مشهور بوده اند.
وجه تسمیه سنندج
« درباره وجه تسمیه سنندج تاکنون نظریات مختلفی داده شده است . علی اکبر وقایع نگار می نویسد "این سنندج در اصل قریحه ای بوده است از قراء کردستان وبه « سینه »مشهور بوده ، به مرور دهور « سینه» سنه شده و قلعه ای که در اینجا بنا شده را « سنه دژ» و بعد از آن معرب شده، سنندج خوانده اند."
در مطالعات جامع توسعه اجتماعی ، اقتصادی استان کردستان در بخش پیشینه و سوابق تاریخی شهر ها درباره سنندج آمده است:" سنه یا سنه دژ از شهر های کهن و مقدس است . سنه در زبان اوستایی قدیم به معنی شاهین و سنه دزیت سنه دژ به معنی شاهین دژ است."
در مطالعات طرح ساختارکالبدی – فضایی بافت قدیم سنندج آمده است:"سلیمان خان اردلان والی کردستان در زمان شاه صفی هسته اولیه سنندج را بصورت قلعه ای بر فراز تپه ای طبیعی به ارتفاع 20 متر که بر اطراف احاطه داشت و در کنار روستای سینه بنا نهاد . با توجه به اینکه روستای سینه در پایین دست این تپه موجود بوده به همین مناسبت آن را « سینه دژ»نامیده اند."
چنانچه ملاحظه می شود در همه این نظریات به پیروی از وقایع نگار ،جزء دوم این واژه را «دژ» دانسته اند که در زبان فارسی به معنای «قلعه »است ودر توضیح تغییر شکل پان به «دج» dag نوشته اند که کلمه معرب شده است.»
مطالب مشابه :
شهر سنندج
وجه تسمیه سنندج درباره وجه تسمیه سنندج تاکنون نظریات مختلفی داده شده است . علی اکبر وقایع
آخرین فهرست شركت هاي مورد تاييد ارائه دهنده سيستم نرم افزار نظام نوين اموال منقول غير مصرفي
شركت داده نگار سنندج شركت خدمات طرح پردازان
شاه بانو
سنندج شهر هزار تپه وقایع نگار در شرح به خودش اختصاص داده و دومین شهر لقبدار ایران
تاریخچه شهر سنندج
« گسترش شهر سنندج داده شده است . علی اکبر وقایع نگار می نویسد "این سنندج در اصل
اسامی پذیرفته شدگان سقزی آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها
جداول زیر اسامی قبول شدگان، رتبه و نام دانشگاه ها را در خور جای داده است. سنندج: ۱۵: نگار
سنه دژ
سنندج مرکز استان نظریات مختلفی داده پیروی از وقایع نگار ،جزء دوم این واژه را
عمارت آصف سنندج
عمارت آصف که با نام خانه کرد در سنندج معروف است، به اختصاص داده شامل و نگار) مسقف شده
برچسب :
داده نگار سنندج