نوآوري در يادگيري با تکاليف درسي خلاق
تکاليف درسي بسيار متنوع هستند و ميتوان آنها را به گونهاي متفاوت براي دانشآموزان طرح کرد. برخي از معلمان، تکاليف درسي را به گونهاي طرح ميکنند که يادگيري فراگيرندگان را با لذت توأم ميسازد. ولي بعضي ديگر، تکاليف درسي را نوعي فعاليت عادي ميپندارند که با انجام آنها، دانشآموزان روي مسائل مهم و نکات اصلي درس، تمرين و تمرکز بيشتري ميکنند و هدف از اين کار آن است که در آن درس، تسلط بهتري پيدا کنند.
متأسفانه انواع اغلب تکاليف درسي که از کوچکترين خلاقيتي بيبهرهاند، فقط((مشغلهاي)) هستند که معلمان براي دانشآموزان خود ميتراشند و هدف آموزشی خاصي در آنها نهفته نشده است. دانشآموزان با انجام اين تکاليف دلسرد ميشوند و لذت و ارزش يادگيري را احساس نميکنند. حتي به اين نتيجه ميرسند که معلمانشان نيز به آنها اهميت نميدهند و آنطور که بايد، درکشان نميکنند. همين امر، موجب وارد شدن لطمه به مراحل تعليم و تربيتي آنان ميشود.
بنابر دلايلي، از ديرباز از تکاليف درسي بهعنوان نقطهاي اتکايي در آموزش وپرورش کشورهاي جهان از جمله آمريکا نام برده شده است.
يکي از آن دلايل اين است که با انجام تکاليف درسي، زمان يادگيري افزايش مييابد و کودکاني که وقت بيشتري را به انجام تکاليف اختصاص ميدهند، بهطور متوسط در مدرسه نيز شاگردان بهتري هستند. کارول، از روانشناسان پيرو بلوم، در بحث يادگيري کامل، استعداد را چنين تعريف ميکند: ((استعداد، مدت زماني است که براي يادگيري کامل موضوعي لازم است.)) وي استعداد را با طول زمان متناسب ميداند و ميگويد، اگر بتوانيم شرايطي فراهم آوريم که زمان آموزش براي افرادي که ظاهرا" کماستعداد هستند و در واقع زمان بيشتري را براي يادگيري ميطلبند، افزايش يابد، حتي امکان اينکه آنان هم به يادگيري کامل دست يابند، وجود خواهد داشت.
عدهاي معتقدند، براي رساندن دانشآموزان به مرز يادگيري کامل، ميتوان از تکاليف درسي نيز استفاده کرد. ولي با متفاوت بودن دانشآموزان از لحاظ ويژگي هاي فردي که نميتوان براي همهي آنها تکليف يکسان و همگني را ارائه کرد و نيز ساير مشکلات، چه بايد کرد؟ معلمان چگونه ميتوانند بر مشکلات ناشي از تکاليف درسي و اضطرابي که از طريق انجام تکاليف به شاگردان منتقل ميشود، غلبه کنند؟
تکاليف درسي، دردسري بزرگ براي معلمان
معلمان، همواره از مشکل بودن تکاليف درسي در همهي ابعاد آن سخن گفتهاند. خانم نانسي پائولو، در متن اصلي ((با تکاليف درسي به دانشآموزان خود کمک کنيد))، نمونههايي را از ديدگاههاي چند معلم و چالشهاي گروههاي معلمي، ذکر کرده است. ما هم در حين مطالعات تطبيقي، به چنين مواردي برخورديم. چند مورد از اين نظرات را ميآوريم:
* خانم الينور ديزنبوروک، آموزگار کلاس ششم ابتدايي در درسهاي اجتماعي و قرائت در ايالت ويرجينيا ميگويد: ((مشق شب، از بزرگترين مشکلات و دردسرهايي است که بعد از دو دهه تدريس، هنوز با آن روبهرو هستم.))
* خانم مينو طاهري، آموزگار کلاس اول ابتدايي در يکي از مناطق شمالي تهران که کلاسهاي پرجنبوجوشي دارد، در اينباره ميگويد: ((چون کودکان باهم متفاوتاند و ويژگيهاي فردي هر يک و استعداد و علاقهاي که به يک درس و يا هنر خاص دارند، گوناگون است، سختترين زمان تدريس من هنگامي است که ميخواهم براي اين کودکان تکليف تعيين کنم. به راستي من چگونه بايد عمل کنم؟))
* براي بسياري ازمعلمان، ارائهي تکليف درسي، منشأ اضطراب و نگرانيهاي فراواني است. در سال 1998 در کلرادو آمريکا، در جلسهي بحث و گفتوگوي معلمان و کارگاههاي آموزشي که به همين منظور تشکيل شده بود، شرکتکنندگان دربارهي اين سخن گفتند که چهطور ميتوان راهحلهايي پيدا کرد تا کيفيت تکاليف درسي را بهبود بخشيد. آنان همچنين به دنبال راهي بودند تا با تکاليف درسي، علاوهبر کمک به دانشآموزان در يادگيري مطالب، چنان آن را سرگرم سازند که ديگر مجالي براي بازيهاي رايانهاي مخرب و فعاليتهاي ناسالم ديگر باقي نماند.
* درنيمهي دوم سال 1378، در مناطق داخلي شهر تهران و برخي شهرستانها، دربارهي چگونگي ارائهي تکليف خلاق نشستهايي ترتيب داده شد و تعدادي از معلمان دورههاي ابتدايي و راهنمايي، نمونههايي از تکاليف درسي متنوع و خلاقانهي خود را که با تکاليف عادي و تکراري فرق داشتند، براي حاضران ارائه دادند. اين تکاليف در پايانسال 1378، در جلساتي که ((جشنوارهي تکليف)) ناميده شدند، به نمايش درآمدند. از آن زمان تاکنون، جامعهي آموزشي کشور ما منتظر انتشار اين تجربيات مستندسازي شده است و بهطور قطع معلمان ميتوانند با دراختيار داشتن اين نمونهها، خود به طراحي تجربههايي جديدتر در زمينهي تکاليف درسي خلاق اقدام کنند.
* در جلساتي که در دههي قبل در چند ايالت و شهر آمريکا برگزار ميشدند، تکاليف درسي موضوعاصلي گفتوگوي معلمان بود. درجلسهي معلمان در تگزاس، شرکتکنندگان به مشکلاتي مانند حمايتنشدن ازطرف پدران و مادران در انجام تکاليفدرسي اشاره کردند. در تالار دبيرستاني در کاليفرنيا، دو معلم دربارهي اينکه چگونه ميتوان دردانشآموزان انگيزه ايجادکرد و آنان را به انجام و تکميل تکاليفدرسي تحريککرد، گفتوگو کردند. در نيويورک، در دفتر معلمان، يکي از آموزگاران نقل کرد که سگ دانشآموز کلاس چهارمياش، تکليف درسي رياضي او را پاره_ پاره کرده و جويده است و اين، مورد بسيار حادي بود. چرا که پيش از اين، تنها در مورد پاره شدن تکاليفدرسي توسط برادران و خواهران کمسنوسالتر دانشآموزان در برخي موارد، توسط پدران و مادران عصباني و خشمگين، گزارشهايي دريافت شده بود.
* دکتر غلامرضا حسيننژاد، استاد ايراني و متخصص فناوري آموزشي که در آموزش بسياري از معلمان در گوشه و کنار کشور نقش داشته است، مهمترين پرسش معلمان، بهويژه شاغلان دورههاي ابتدايي و راهنمايي در چند سال گذشته را، ((تکليف درسي)) ميداند. او ميگويد: ((در سالهاي اخير، کلاسي نيست که برخي از مباحث آن به گفتوگو دربارهي تکاليف درسي و چگونگي متنوع ساختن آنها منجر نشود. معلمان، به شکل گستردهاي خواهان فراگيري روشهاي جديد ارائهي تکاليف درسي خلاق هستند و خود نيز تجربههاي خوبي در اين زمينه دارند.))
* دکتر داوود خالقي، استاد تربيت معلم که سالهاي گذشته هدايت دهها کارگاه آموزشي و جلسهي آموزشي معلمان را برعهده داشته، بر اين باور است که تغيير در محتواي تکاليف درسي سنتي آغاز شده است و در صورتي که در ارائهي آموزش هاي نوين به معلمان قصور نکنيم، به زودي شاهد تنوع در تکاليف درسي و گسترش خلاقيتهاي معلمان در اين زمينه خواهيم بود.
***
يکي از مشکلات تکاليف درسي که امروزه تقريبا" همهي معلمان با آن روبهرو هستند، طرح تکاليف پرمحتوا، غني و مناسب و متنوع است. زماني موفقيت دانشآموز بهطور رضايتبخش افزايش مييابد که معلمان به شکلي منظم تکليف درسي طرح کنند و دانشآموزان نيز مسئولانه اين تکاليف را انجام دهند. هرقدر تعداد دانشآموزاني که به کلاس بالاتر ميروند، افزايش يابد، از نظر علمي نيز سود بيشتري نصيب جامعه خواهد شد. بهطور قطع نقش تکاليف درسي خوب در تربيت مناسب اين دانشآموزان بهعنوان شهرونداني مسئوليتپذير و فهيم، غيرقابل انکار است. تکاليف درسي خلاق، به بهبود عادتهاي خوب و دقت دانشآموزان کمک ميکند. همچنين در گسترش اعتماد به نفس فراگيرندگان و مسئوليتپذيري آنها نقش دارد و مهمتر اينکه عشق به آموختن را در آنان تقويت ميکند.
منبع
رشد آموزش ابتدايي مهر 88 آموزش
براساس نوشتهاي از؛ نانسي پائولو - ترجمهي؛ زري آقاجاني
مطالعهي تطبيقي و آمادهسازي؛ رشد آموزش ابتدايي
مطالب مشابه :
مستند سازی تجربه مدیریت
معلم توانا مستندسازی تجربه مدیریتی نيز روش تدریس کتاب های جدید سال ششم و دوم ابتدایی
نوآوري در يادگيري با تکاليف درسي خلاق
معلّم نمونه معلمان ابتدایی - معلّم درسي خلاق هستند و خود نيز تجربههاي خوبي در
روش تدریس درس به سوی شیراز
به وبلاگ پایه سوم ابتدایی شهرستان مستندسازی تجربه معلم با نصب تصاویری از مکان
تجربيات يك معلم
تجربيات يك معلم كتاب های درسی دوره ی ابتدایی و هرچه بر سابقه ام افزوده مي شد تجربه
شیوه های آموزش املا
وبلاگ پایه سوم ابتدایی مستندسازی تجربه متنی توسط معلم ساخته یا تهیه میشود که
اهمیت آموزش ریاضی در دوره ابتدایی
وبلاگ پایه سوم ابتدایی مستندسازی تجربه بنابراین، معلم باید هنگام تدریس
کارنامه توصیفی ارزیابی مستمر
وبلاگ پایه سوم ابتدایی مستندسازی تجربه محتاج تأمل بیش تر معلم در رفتار و کردار
مقاله (نقد و بررسی ارزشیابی کمی و کیفی)
به وبلاگ پایه سوم ابتدایی مستندسازی تجربه این پدیده رابطه معلم و دانش آموز
با کودک خود بازی کنید و کتاب بنویسیدانتشار ۴۴بازی خلاق برای کودکان پیش از دبستان توسط مرتضی مجدفر
درمجله رشدآموزش ابتدایی و عزم معلم ،خلق تعمیم دادن یک تجربة مستندسازی شده
برچسب :
مستندسازی تجربه معلم ابتدایی