سازمان حمایت از کودکان بی سرپرست

سازمان حمایت از کودکان بی سرپرست

معرفی انجمن حمایت از حقوق کودکان و شرح فعالیت های مهم آن

برای کسانی که اولین با با انجمن آشنا می شوندو علاقمند به آگاهی بیشتر از فعالیت های انجمن حمایت از حقوق کودکان هستند ، فعالیت های انجمن در زیر تشریح می گردد.
انجمن حمايت از حقوق كودكان به عنوان سازماني مستقل ، غيردولتي ( NGO ) و غير انتفاعي از سال 1373 فعاليت خود را آغاز كرده است . هدف اصلي انجمن آن گونه كه در اساسنامه آمده است تبليغ و ترويج اصول مندرج در پيمان نامه ي جهاني حقوق كودك است . انجمن با تكيه بر فعاليت هاي جمعي اعضاء داوطلب خود ، در شناساندن و تفهيم اين حقوق به عموم ايرانيان ، به برداشته شدن موانع عيني و ذهني تحقق حقوق كودك و در جهت برخورداري هرچه وسيع تر كودكان اين سرزمين از اين حقوق ياري مي رساند . از اين طريق انجمن مي كوشد تا در بهبود وضعيت عمومي زندگي كودكان فعالانه شركت نمايد . تلاش انجمن براي شناسايي و هموار ساختن راه هاي رسيدن به يك حداقل زندگي مناسب براي همه كودكان در ايران ، در زمينه هاي رشد جسمي ، ذهني ، عاطفي و اجتماعي مي باشد .
فعاليت ها
كليه فعاليت هاي انجمن غير سياسي و غير انتفاعي است كه ضمن رعايت كامل قوانين جمهوري اسلامي ايران در زمينه هاي مربوط به آموزش ، اطلاع رساني ، امور تعليم و تربيت ، بهداشت و درمان ، كمك هاي عملي به كودكان آسيب ديده از بلاياي طبيعي و شرايط سخت ، كودكان كار و خيابان ، كودكان آزارديده و نيز ارائه خدمات مشاوره به خانواده ها تلاش مي كند .
انجمن از سه ديدگاه مكمل به حمايت از حقوق كودكان مي پردازد .
ديدگاه ها
1 ـ ديدگاه تقنيني : توجه به قوانين مدني كشور كه به كودك و زندگي او مربوط است . تلاش براي بازنگري در قوانين موجود به نفع كودكان و همچنين ارائة پيشنهاداتي براي افزودن يا تغيير قوانيني در حمايت از كودكان .
2 ـ ديدگاه اجرائي : كوشش براي اجراي همه قوانيني كه به نفع كودكان در قوانين كشور وجود دارند و تلاش در راه از بين بردن موانع اجراي درست آن ها . زيرا عليرغم وجود بسياري از قوانين ، در مرحله اجرايي كاستي هايي ديده مي شود ، مانند قانون ممنوعيت كار كردن كودكان ، آموزش رايگان و اجباري كودكان و ...
3 ـ ديدگاه اجتماعي : آگاهي دادن و آموزش حقوق كودك به خانواده ها ، نهادهاي اجتماعي و افرادي كه به نوعي با كودكان سروكار دارند از يك سو و تلاش در راه پيشگيري و كاهش بدرفتاري ، آزار ، سوءاستفاده ، بي توجهي ، بهره كشي ، تبعيض و هر نوع سوء رفتاري كه به سلامت جسمي و رواني كودكان آسيب مي رساند .

پيمان نامه حقوق كودك
پيمان حقوق كودك كه خط مشي اصلي اهداف انجمن را سمت و سو مي دهد ، در سال 1989 ميلادي به تصويب سازمان ملل متحد رسيد و از سال 1990 به مرحلة اجراء در آمد . تا كنون به جز دو كشور تمامي كشورهاي دنيا به اين پيمان پيوسته اند .
پيمان نامه حقوق كودك الگو و راهنماي مناسبي براي فعاليت انجمن در زمينه حمايت از حقوق كودكان در ايران است . اين پيمان نامه در سال 1373 به صورت مشروط به تصويب مجلس شوراي اسلامي ايران رسيده است و انجمن نيز متعاقب آن تأسيس شده است .
ساختار انجمن
انجمن توسط يك هيئت مديره هفت نفره منتخب از سوي اعضاء اداره مي شود كه هر دو سال يكبار انتخاب مي شوند . به همراه اعضاء اصلی دوعضوعلی البدل هیئت مدیره نیز انتخاب می شوند . بازرس قانونی انجمن برای نظارت بر امور مالی و عملکرد هیئت مدیره در هر سال توسط مجمع عمومی انتخاب می شود .
انجمن حمايت از حقوق كودكان از بدو تأسيس تاكنون طرح هاي بلند مدت و كوتاه مدت بسياري داشته است كه از آن جمله اند :
معاضدت هاي حقوقي ، پي گيري پرونده هاي كودك• آزاري ، مشاوره حقوقي رايگان و نيز ارائه پيش نويس طرح هاي قانوني به نفع كودكان و تقديم آن به مجلس شوراي اسلامي ايران .
ارائه خدمات مددكاري اجتماعي به كودكان• در معرض آسيب (بي سرپرست و بد سرپرست) و پي گيري موارد كودك آزاري .
ارائه• خدمات مشاوره اي تلفني و كمك فكري به كودكان ، نوجوانان و خانواده ها ( در ارتباط با مسائل كودكان زير 18 سال ) به نام صداي يارا با شماره هاي 5 - 8501414 همه روزه از ساعت 9 صبح تا 5 بعد از ظهر بجز ايام تعطيل .
انجام مشاوره هاي حضوري• روانشناسي ، روانپزشكي ، حقوقي و اعتياد در دفتر انجمن .
آموزشياري ، ساخت و• راه اندازي مهدهاي كودك ، خوابگاه هاي دخترانه و پسرانه ، ساخت و ادارة مجتمع فرهنگي اسفدن در جنوب خراسان ( پس از زلزلة 20 ارديبهشت 1376 تا كنون) .
خدمات• آموزشي ، مددكاري ، بهداشتي ، درماني و ورزشي و مهارت هاي زندگي به كودكان كار و خيابان و محروم در مناطق دروازه غار و ناصر خسرو ( جنوب تهران) .
برگزاري• سمينارها و همايش هاي گوناگون در ارتباط با حقوق كودكان .
برگزاري كارگاه ها و• كلاس هاي گوناگون آموزش حقوق كودك در تهران و شهرستان ها .
برگزاري هر ساله• مراسم روز جهاني كودك .
انتشار خبرنامه .•
خدمات آموزشي ، حرفه اي و مددكاري• در كانون اصلاح و تربيت دختران و پسران .
برگزاري جلسات سخنراني ماهانه براي• عموم .

در زیر برخی فعالیت های انجمن حمایت از حقوق کودکان معرفی می گردد .

1- واحد جنوب خراسان
این واحد در اثر يك حادثه طبيعي ، پس از زلزله 1376 در روستاهاي اطراف قائن و بيرجند ، شروع به فعاليت كرد . در ابتداء وظيفه ي اين واحد التيام بخشيدن به آلام و نيازهاي اوليه انسان هاي آسيب ديده از زلزله بود ، اما در حین كار به تدريج با مشكلات اقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي مردم منطقه روبه رو شد و اين گونه بود كه انجمن حمايت از حقوق كودكان براي رفع مشكلات و كمبودهاي اساسي و ارتقاء سطح زندگي كودكان اين منطقه و با توجه به اولويت نيازها ، تلاش و كوشش پي گير و برنامه ريزي شده اي را آغاز كرد .
اهداف واحد جنوب خراسان
هدف اين واحد ، توسعه و پيشبرد اهداف مورد نظرانجمن در روستاهاي جنوب خراسان ا ست . همچنين تلاش مي كند تا با هدف برطرف كردن كاستي ها و نيازهاي كودكان اين منطقه آسيب پذير كه به لحاظ وضعيت خاص جغرافيايي در مسير عبور مواد مخدرنیز واقع شده است ، آنان را از معضلاتي نظير فقر و مهاجرت هاي ناشي از آن در امان نگه دارد .
پروژه هاي اجرایی واحد جنوب خراسان عبارتند از :
1 ـ تأسيس مهد كودك
واحد جنوب خراسان ، پس از زلزله موفق به تأسيس دو مهد كودك در روستاهاي آبيز و اسفدن در منطقه قائنات گرديد . تهيه و تجهيز مكان ، تربيت مربيان و اداره ي اين دو مهدكودك همگي بر عهده ي واحد جنوب خراسان بوده است . نتايج رضايت بخش و پيشرفت تحصيلي بيشتر كودكاني كه پس از گذراندن دوره در اين مهدها ، وارد دبستان مي شوند ، مورد توجه بيشتر مسئولين آموزش و پرورش قرار گرفت و الگويي براي تأسيس مهدهاي روستايي شده است .
اعضاء كميته جنوب خراسان تاكنون در تمام پروژه هاي اجرا شده در اين منطقه ، با مشاركت :
1 ـ والدين به ويژه مادران .
2 ـ شوراي روستايي .
3 ـ جوانان تحصيل كرده روستا جهت مربيگري مهدها .
4 ـ مسئولين بهزيستي استان .
تاکنون مهدهاي موفقي را در تعدادي از روستاهاي جنوب خراسان افتتاح كرده اند. اين مهدها با استقبال روستائيان و مسئولين مربوطه روبرو بوده است .

2 ـ مدرسه سازي
براي تحقق بخشيدن به حق برخورداري از فضاي آموزشي مناسب و با توجه به شرايط اسفبار مدارس روستاهاي جنوب خراسان ، اعضاي این واحد موفق شدند با جلب كمك هاي خيرين مدرسه ساز ضمن تأسيس 6 مدرسه در روستاهاي مشوكي ، سفال بند ، كفاز ، نصرآباد ، خوسف و نوغاب با نظارت مداوم و فراهم كردن نيازهاي تحصيلي كودكان اين مدارس ، آنان را به كتابخانه بهره مند ساخته و در حال حاضر يكي از مراكز فرهنگي و آموزشي مهم منطقه محسوب مي شود . افزايش تعداد دانش آموزان به خصوص دختران در اين مدارس مشهود است .
3 ـ آموزش ياري
راه اندازي اين پروژه با هدف ارائه كمك هاي مالي براي استفاده از خوابگاه هاي دانش آموزی جهت تحصيل كودكاني كه به علت پراكندگي جغرافيايي و عدم دسترسي به مقاطع تحصيلي بالاتر ازادامه ي تحصيل محروم مانده بودند ، صورت گرفته است . در همين راستا واحد جنوب خراسان با تأسيس خوابگاه دخترانه به نام پروين اعتصامي و افتتاح خوابگاه پروين دولت آبادي در روستاهاي اسديه درميان و آسيابان ) ، و همچنين تجهيز خوابگاه هاي دخترانه ي سربيشه ، پسرانه و دخترانه دْرْح و پسرانه ي لانو ، امكان راه يابي اين كودكان را به دوره هاي تحصيلي بالاتر فراهم آورده است . در حال حاضر ماهيانه مورد تقاضا براي اسكان در خوابگاه براي هر دانش آموز 000/50 ريال مي باشد .
4 ـ معلم ياري
اين پروژه نيز براي كودكان ساكن روستاهاي پراكنده ، تدارك ديده شده است ، با اين هدف كه اين كودكان بتوانند در كنار خانواده از امكانات تحصيلي در مقاطع بالاتر برخوردار شوند . در اين پروژه با استخدام تعدادي معلم و اعزام آن ها به روستاهاي مورد نظر ، امكان ادامه ي تحصيل در مقطع راهنمايي را براي كودكان روستايي ميسر ساخته و از ترك تحصيل آن ها جلوگيري كرده است .
5 ـ پروژه ساخت ، تأسيس و تجهيز اولين مجتمع فرهنگي در روستاهاي اسفدن از توابع قائنات
با تأسيس این مجتمع ، دانش آموزان اين روستاها و مناطق نزديك به آن ها از امكانات آموزشي ، فرهنگي ، هنري و.. بهره مند می شوند .
تسهيلات و امكانات مورد نياز :
1 ـ ايجاد سالن چند منظوره ، تجهيز كتابخانه ، فراهم آوردن امكانات كامپيوتري ، سمعي بصري و سرويس هاي بهداشتي و حصاركشي اطراف محوطه و ساختمان سريداري جهت فرهنگ سراي اسفدن .
2 ـ سرويس هاي بهداشتي و حصاركشي براي تمام مهدهاي كودك افتتاح شده توسط انجمن .
3 ـ لوازم تحصيلي و بهداشتي ، پوشاك و تغذيه براي دانش آموزان دبستاني .
4 ـ ساخت فضاي مناسب براي خوابگاه ها ، تجهيز خوابگاه ها و كتابخانه هاي خوابگاهي ، حصاركشي و بهداشتي نمودن آشپزخانه و سلف سرويس هاي خوابگاه ها .
با همياري خود با ما همگام و همراه باشيد

2- صداي يارا
ضرورت ايجاد صداي يارا
پيچيده تر شدن روابط اجتماعي ، صنعتي شدن كشور ، سست شدن روابط عاطفي حاكم بر خانواده ، شكاف بين نسلي ، بيكاري ، فقر ، مهاجرت بي رويه به شهرهاي بزرگ ، افزايش حاشيه نشيني و ... زمينه مناسبي براي گسترش آسيب هاي اجتماعي فراهم آورده است .
كودكان و نوجوانان از آسيب پذيرترين گروه هاي جامعه بوده و گذار تغييرات اجتماعي ، زندگي آنها را بيش از همه دچار اختلال و نابساماني مي كند . در نتيجه ضرورت دسترسي آنها به راهنمايي هاي گسترده بيش از پيش احساس مي شود .
از آنجا كه مشاوره و گفتگو يكي از راهبردهاي مهم پيشگيري از آسيب هاي اجتماعي است ، انجمن اقدام به راه اندازي صداي يارا نمود .
مزاياي كمك رساني تلفني
•در دسترس بودن و امكان برقراري ارتباط سريع و آسان .
•آشكار نشدن هويت تماس گيرنده ( كه تسهيل كننده انتقال احساسات و عواطف و ايجاد ارتباط مناسب و مددكارانه است ) .
•صرفه جويي در وقت و هزينه .
•كمك به پيشگيري از حوادث ناگوار براي كودكان و نوجوانان .
•ترويج فرهنگ مشاوره و كمك رساني در كشور .

دولت ها مؤظف هستند كودك را در برابر هر نوع بدرفتاري
والدين يا ساير سرپرستان حمايت كنند .
ماده 19 ـ پيمان جهاني حقوق كودك

معرفي صداي يارا
صداي يارا اولين خط تلفني كمك فكري به كودكان و نوجوانان است كه از دي ماه سال 1379به همت انجمن حمايت از حقوق كودكان شروع به كار نموده است .
پاسخگويان اين خطوط ، از ميان داوطلبان داراي تحصيلات و تجارب كاري در زمينه هاي روان شناسي ، مشاوره و مددكاري اجتماعي ، پس از گذراندن دوره هاي آموزشي ، انتخاب شده و در ساعات و روزهاي مشخص و برنامه ريزي شده با كد اختصاصي به ارائه خدمات داوطلبان مي پردازد .
صداي يارا بر مبناي اين باور ايجاد شده است كه هر كودك و نوجوان صرف نظر از طبقه اجتماعي ، جنسيت ، نژاد ، استعداد و ... بايد در مواقع ضروري بتواند از كمك هاي فكري مناسب برخوردار شود. در همين راستا انجمن مي كوشد كودكان ، نوجوانان و خانواده ها را با مطالب مندرج در پيمان نامه حقوق كودك و مفهوم حق و مسئوليت آشنا سازد .
روش اجرا
هدف صداي يارا از مشاوره هاي تلفني ، تشخيص ، درمان و حتي ارائه راه حل به صورت مستقيم نيست ، بلكه پاسخگويان داوطلب ، با توجه به اصول علمي مشاوره ، مصاحبه و تجارب علمي در اين زمينه ، ابتدا با تماس گيرنده رابطه اي همدلانه برقرار مي كنند . سپس در روند مكالمه ، با مطرح كردن سؤالات مناسب ، همراه با وي به بررسي وضعيت پرداخته ، او را به سمتي هدايت مي كنند كه خود بتواند مسائل را تجزيه و تحليل نمايد . پس از بررسي راه كارهاي مختلف و مشخص شدن نكات مثبت و منفي ، از تماس گيرنده خواسته مي شود كه راه حل مناسب را با توجه به شرايط خاص خود انتخاب كند .
اهداف صداي يارا
1 ـ همفكري و گفتگوي همدلانه با كودكان و نوجوانان و والديني كه در ارتباط با مسائل آنها تماس مي گيرند .
2 ـ توانمندسازي تماس گيرندگان در جهت شناخت مشكل خود و يافتن راه حل هاي مناسب و اصولي در شرايط دشوار ، با در نظر گرفتن منافع عاليه كودك و نوجوان .
3 ـ هماهنگي و همكاري بر مبناي پيمان جهاني حقوق كودك در چارچوب قوانين داخلي با ارگان ها و سازمان هاي دولتي و غير دولتي كه در زمينه مسائل و رفاه كودكان فعاليت مي كنند .
4 ـ پژوهش بر اساس نتايج حاصله از بررسي مسائل و مشكلات طرح شده در صداي يارا و ارائه راهكارهاي علمي و كاربردي براي رفع اين مشكلات و بهبود شرايط زندگي كودكان و نوجوانان .
5 ـ بالا بردن سطح آگاهي جامعه و جلب افكار عمومي در باره مشكلات كودك و نوجوان به ويژه كودك آزاري و ارائه راهكارهاي عملي در جهت رفع اين معضل .
6 ـ ارائه خدمات مشاوره اي تلفني در زمينه مسائل مربوط به كودكان و نوجوانان براي كساني كه علاقمند هستند ناشناس باشند يا به دليل مشكلات اقتصادي ، اجتماعي و فرهنگي امكان استفاده از مراكز مشاوره حضوري را ندارند .
7 ـ اطلاع رساني راجع به مراكز مشاوره و مؤسساتي كه در زمينه هاي تخصصي مختلف در ارتباط با كودكان و نوجوانان فعاليت دارند .
8 ـ ارجاع موارد كودك آزاري به كميته مددكاري جهت پيگيري هاي لازم .
9 ـ كمك به سالم سازي شرايط رواني خانواده جهت ايجاد كانون امن براي كودكان و نوجوانان
نمونه ای از گزارش سالانه صدای یارا:
عملكرد صداي يارا از بدو تأسيس تا شهريور ماه 1382
در طول فعاليت صداي- يارا به 4824 تماس تلفني پاسخ داده شد .
مادران بيشترين تماس را با خطوط تلفني- صداي يارا داشته اند ، 2/77 درصد از كل تماس ها توسط مادران و تنها 8/3 درصد از تماس ها توسط پدران صورت گرفته است .
43 درصد تماس ها مربوط به مسائل و مشكلات- دختران و 50 درصد مربوط به مسائل و مشكلات پسران بوده است . بقيه تماس ها براي گرفتن اطلاعات بوده است .
در طول اين مدت 4/10 درصد از كل تماس ها توسط خود- نوجوانان و كودكان صورت گرفته است .
34 درصد از مشكلات مطرح شده مربوط به كودكان مقطع سني 3 تا 6 ساله بوده كه بيشتر شامل لجبازي ، پرخاشگري و ترس بوده است .
مشكلات مطرح شده نوجوانان 13 تا 18 ساله با 3/31 درصد در رتبه دوم قرار داشته- كه عمده ترين آنها شامل مسائل تحصيلي ، عدم تفاهم و بي توجهي به ارزش هاي خانواده بوده است .
متأسفانه در تعدادي از تماس ها گفتگوي ما با نوجوانان به دليل آمدن يكي از افراد خانواده نيمه تمام مانده و تماس قطع شده است .
در اغلب تماس ها والدين از خصوصيات سني و مراحل رشد كودكان اطلاع و شناخت كافي نداشتند .
پيشنهادهاي صداي يارا براي بهبود شرايط كودكان در ايران :
ايجاد شوراي عالي- كودك به منظور انسجام در سياست گزاري و تدوين برنامه ملي براي كودكان و نوجوانان .
ايجاد پناهگاه هاي امن و مناسب به منظور حمايت از كودكان و نوجوانان در معرض- آسيب و خشونت و كودكان فراري ، با بهره گيري از مددكاران مجرب و تلاش جهت بازسازي خانواه هاي آنان .
آموزش زوج هاي جوان و آشنا ساختن آنها با مسئوليت هايشان در- مقابل كودك و ايفاي نقش يك والد مسئول و آگاه و همچنين آشنا نمودن كودكان با حقوق خود .
بازنگري در نظام ارزشيابي در مدارس براي مقابله با آسيب پذيري كودكان و- نوجوانان در مقابل والدين و مربيان آموزشي و تحصيلي .
ارائه خدمات مشاوره اي ،- مددكاري ، روانشناسي و تربيتي به تفكيك منطقه و محله ، به ويژه در محله هاي در معرض آسيب ، به صورت آسان و قابل دسترس براي خانواده ها :
1.ايجاد امكانات مناسب وسالم در زمينه ورزش و اوقات فراغت براي كليه كودكان و نوجوانان .
2.آموزش مهارت هاي زندگي و اجتماعي در مقاطع مختلف تحصيلي كودكان و نوجوانان براي مواجهه مناسب با موقعيت هاي دشوار زندگي .
3.استفاده از مددكاران اجتماعي در سازمان هاي مرتبط با مسائل كودكان براي بررسي صلاحيت والدين و سرپرستاني كه كودكان خود را مورد آزار و اذيت قرار مي دهند و شناسايي اولياي كودك آزارگر و ايجاد دوره هاي درماني الزامي براي آنها و گسترش جلسات خانواده درماني .

3- خانة كودك شوش
معرفي طرح
واحد شوش به عنوان یکی از فعالیت های انجمن انجمن از مهرماه 1378 فعاليت خود را در زمينه ي توانمندسازي كودكان در وضعيت دشوار ( با تأكيد به كودكان خياباني ) در روازه غار تهران آغاز و سپس در خانه کودک شوش ادامه داد که توسط شوراي هماهنگي ويكي از متخصصان جامعه شناس فعال، طرح توانمند سازی کودکان در وضعیت دشوار ( با تاکید بر کودکان خیابانی ) تدوین و در منطقه اجرا می شود.
اين طرح اولين طرح جامع در زمينه توانمندسازي اين گروه از كودكان است .
گروه هاي اجرايي پيش بيني شده در اين طرح عبارتند از :
تشخيص و پذيرش / سلامت / آموزش / مددكاري / تحقيق و توسعه / روابط عمومي / ورزش / حرفه آموزي / هنر / انتظامات و پشتيباني .
اهداف طرح توانمند سازی
هدف كلي این واحد تلاش در جهت توانمندسازي كودكان در وضعيت دشوار ، كودكان در معرض آسيب يا آسيب ديده و كودكان خياباني منطقه دروازه غار و شوش ( ناحيه 4 منطقه 12 تهران ) با عنايت به اصل توجه همزمان و هماهنگ به كودك ، خانواده و محيط اجتماعي او است .
اهداف اجرايي طرح
1 ـ شناسايي عوامل تهديد كننده مربوط به كودك ، خانواده ، اجتماع محلي و شناسايي عوامل حمايتي از طريق تحقيق و پژوهش ميداني در منطقه .
2 ـ اطلاع رساني و روشنگري افكار عمومي ، تغيير اصلاح نگرش ها در باره ي كودكان كار و خيابان ، برانگيختن و تقويت احساس مسئوليت و تعهد اجتماعي افراد ، گروه ها ، سازمان هاي دولتي و غير دولتي .
3 ـ جذب و سازماندهي منابع ، امكانات و مشاركت هاي انساني ، مادي و عوامل حمايتي ، محلي و همگاني .
4 ـ مداخله در شرايط دشوار زندگي كودكان و خانواده هاي آنها از طريق آموزش براي بازيافتن سلامت رواني و اجتماعي . ارائه الگوي اوليه براي فعاليت هاي مردمي و روش هاي مشاركت جويانه در پيشگيري و مقابله با آسيب هاي اجتماعي .
فراخوان
انجمن از تمام نيروهاي متخصص در زمينه هاي روانشناسي ، مددكاري ، پزشكي ، دندان پزشكي ، جامعه شناسي و آموزگاران پايه اول و دوم دبستان كه بتوانند بخشي از اوقات فراغت خود را به كار داوطلبانه با اين كودكان اختصاص دهند و در گروه هاي كاري ذكر شده فعاليت كنند دعوت به همكاري مي نمايد .
نظام اجرايي طرح
طرح به وسيله مجموعه اي متشكل از مديريت طرح ، شوراي هماهنگي و نظارت هيئت مديره انجمن اجرا مي شود .
شوراي هماهنگي
شورايي است متشكل از نمايندگان گروه هاي فعال در طرح ، مديريت خانه كودك و نماينده پروژه در هيئت مديره كه مسئوليت تصميم گيري و سياست گذاري در زمينه مسائل و مشكلات پيرامون طرح و انتقال آن به هيئت مديره انجمن را بر عهده دارند .
مديريت طرح
مدير طرح با پيشنهاد شوراي هماهنگي و تصويب هيئت مديره انجمن انتخاب مي گردد .
مكان اجرا
مكان اجراي طرح ، خانه كودك واقع در ميدان شوش مي باشد . اين خانه به عنوان مركز ستادي گروه هاي كاري طرح داير شده است . محل خانه كودك شوش از طرف شهرداري منطقه 12 در اختيار طرح قرار گرفته است.
نمونه اي از اثرات اجراي طرح
1.برنامه ريزي جهت ايمن سازي كودكان منطقه در مقابل حوادثي كه تهديدشان مي كند .
2.تغيير ملموس در وضع بهداشت فردي كودكان مجموعه .
3.برقراري ارتباط كارآمد بين كودكان ، ساكنان محل ، مربيان داوطلب و مسئولان طرح
4.تقويت اعتماد به نفس در كودكان .
5.تشكيل ستاد ساماندهي دروازه غار با همكاري سازمان هاي دولتي ، عمومي و سازمان هاي غيردولتي .
4- خانه كودك ناصر خسرو
يكي از واحد های انجمن « خانه كودك ناصر خسرو » است كه از زمستان 1380 در محله ناصر خسرو تهران شروع به كار كرده است . اين واحد براي ارتقاء سطح دانش ، سلامت جسمي ، رواني و اجتماعي كودكان و نوجوانان منطقه ، ايجاد امكان حرفه آموزي براي كودكان و همچنين ارتقاء سطح فرهنگ ، آگاهي و اصلاح نگرش مردم منطقه نسبت به كودكان ، برنامه ريزي شده است .
اهداف :
1.ارتقاء سطح دانش و آگاهي گروه هاي هدف نسبت به حقوق كودك ، بهداشت فردي ، رواني و حقوق شهروندي .
2.تغيير نگرش و رفتار گروه هاي هدف نسبت به حقوق كودكان .
3.ايجاد حسن مسئوليت بين مردم منطقه و گروه هاي هدف نسبت به محيط خود و تشويق به مشاركت در مسائل اجتماعي و همكاري با نهادهاي دولتي و غيردولتي .
4.توانمندسازي كودكان و نوجوانان با تأكيد بر سوادآموزي ، آموزش و مراقبتهاي بهداشتي ، مهارت آموزي ، مهارت زندگي و ...
گروه هاي كاري
گروه آموزش :
1 ـ مدرسه صبح :
از ابتداي طرح وظيفه آموزش كودكان بدون شناسنامه را در رابطه با دروس پايه هاي مختلف تحصيلي عهده دار شده است و هم اكنون نيز گروه مدرسين صبح متشكل از 30 مربي از پايه اول ابتدائي تا سوم راهنمائي براي آموزش كودكان افغان ، ايراني و عراقي بدون هويت تلاش مي كند ، كه اين مدرسه طبق نظام آموزش و پرورش رايج كشور هدايت مي شود .
2 ـ برنامه هاي آموزشي :
آموزش كاميوتر ، عروسك سازي ، سرود و موسيقي ، مكالمه زبان انگليسي ، نقاشي و نمايش و تئاتر ، شطرنج ، دروس پيش دانشگاهي و كنكور ، تقويتي دروس مقاطع مختلف .
گروه بهداشت :
1.مسئوليت آموزش و ارتقاي بهداشت جهت حفظ سلامت كودكان و خانواده ها در مقابل امراض و بيماري ها .
2.تهيه وسايل بهداشتي فردي ، بيماريابي و ارجاع كودكان به مراكز درماني تخصصي ، تلاش در جهت شناسايي امكانات درماني رايگان و كم هزينه .
3.احداث پايگاه بهداشتي در مركز توسط وزارت بهداشت (مركز بهداشت شرق تهران )
گروه مددكاري :
1.تشكيل پرونده براي كودكان تحت پوشش
2.اولويت بندي نيازهاي كودكان ـ بررسي شرايط خانوادگي و محيطي و تلاش در جهت بهبود شرايط زندگي .
گروه مالي :
به جهت غيردولتي و غيرانتفاعي بودن انجمن و از آن جائي كه طرح هاي فوق مستلزم هزينه هايي است كه اجتناب ناپذير است ، لذا گروه مالي در صدد برنامه ريزي براي جذب درآمد و برنامه ريزي دقيق جهت بودجه طرح هاي ارائه شده مي باشد .

گروه هاي هدف
گروه هدف اصلي طرح ، كودكان و نوجوانان تا 18 سال هستند ولي چون گروه هاي ديگري نيز اهداف طرح را تحت تأثير قرار مي دهند ، بنابراين در طرح لحاظ مي شوند كه اين گروه ها عبارتند از : والدين و مربيان .


5- واحد مددكاري
هر كودك حق دارد از سطحي از زندگي برخوردار شود كه رشد جسمي ،
ذهني ، رواني و اجتماعي او را تأمين كند .
ماده 27 ـ پيمان نامه جهاني حقوق كودك

ضرورت ايجا كميته مددكاري :
با افزايش فقر ، بيكاري ، مهاجرت بي رويه به شهرهاي بزرگ ، حاشيه نشيني ، سست شدن روابط عاطفي حاكم بر خانواده ، شكاف بين نسلي ، عدم آگاهي والدين از شيوه هاي صحيح تربيت فرزند و حقوق كودكان و عدم برنامه ريزي اساسي از سوي مسئولين امر جهت ارتقاي آگاهي خانواده ها و تأمين نيازهاي اساسي آن ها و ... زمينه را براي گسترش آسيب هاي اجتماعي فراهم نموده است .
كودكان و نوجوانان آسيب پذيرترين قشر جامعه هستند و گذار تغييرات اجتماعي و بي توجهي به رفاه عمومي زندگي آن ها را بيش از همه دچار اختلال و نابساماني مي كند .
از آنجايي كه روزانه مواردي در خصوص كودك آزاري (جسمي ، رواني و جنسي ) كودكان بي سرپرست ، واداشتن كودكان به قاچاق ، خريد و فروش مواد ، كارهاي سخت و زيانبار ، ممانعت از تحصيل ، اخراج از خانه ، فرار از خانه ، عدم دسترسي كودكان به خدمات درماني و بهداشتي به دليل بي توجهي و فقر فرهنگي والدين و يا مشكلات مالي خانواده ، در معرض اعتياد قرار گرفتن كودكان در خانواده هاي معتاد و ... به صداي يارا ( تلفن كمك فكري به كودكان و نوجوانان ) و دفتر انجمن حمايت از حقوق كودكان از سوي همسايگان ، اقوام ، پليس 110 ، مركز تلفن 118 ، مدارس و خانواده ها گزارش هايي مي شود كه علاوه بر مشاوره هاي تلفني ، پي گيري و مداخله هاي تخصصي و حرفه اي مددكاري را طلب مي نمايد . بنابراين تشكيل كميته مددكاري ضرورتي اجتناب ناپذير بود .
فعاليت كميته مددكاري
كميته مددكاري انجمن متشكل از اعضايي است كه داراي رشته تحصيلي و تجارب عملي در زمينه علوم اجتماعي و تربيتي هستند . اين افراد پس از جذب ، در جلسات و كارگاه هاي آموزشي در زمينه ي اصول مددكاري ، مداخله در بحران ، مهارت هاي ويژه ارتباط با افراد ، اصول خانواده درماني و ... حضور مي يابند و پس از كسب مهارت و توانمندي هاي لازم جهت پي گيري موارد گزارش شده ، فعاليت خود را در اين كميته آغاز مي كنند .
مددكار تمام وقت دفتر انجمن ، پس از دريافت گزارش كليه موارد نيازمند پي گيري ، آن ها را به مددكاران داوطلب ارجاع مي دهد و در صورت نياز به معاضدت هاي حقوقي ، از مشاوران و وكلاي انجمن نيز كمك گرفته مي شود .
هدف مددكاران اجتماعي از پي گيري موارد كودك آزاري ، تعقيب آزار رسانان به عنوان مجرم نيست ، بلكه با اعتقاد به ديدگاه سيستمي ، مسائل و مشكلات را در سه سطح فردي ، خانوادگي و جامعه مورد بررسي قرار مي دهند و علي رغم محدوديت هاي قانوني ، سعي مي كنند با خانواده ها ارتباط برقرار كرده و از طريق بازديد از منزل و انجام مصاحبه ، نيازهاي خانواده ، كودك و علل مسائل و مشكلات را شناسايي و با استفاده از تكنيك هاي مشاوره و خانواده درماني در جهت رفع موانع و معضلات اقدام مي نمايند . در صورتي كه والدين و سرپرستان درگير مشكلات حاد رواني ، اعتياد ، بيكاري ، فقر و ... باشند از طريق ارجاع آن ها به مراكز مشاوره اي ، درماني و ترك اعتياد ، ايجاد اشتغال و جلب كمك هاي مالي سازماني حمايتي و افراد خير ، در جهت بازتواني خانواده ها تلاش مي كنند و چنانچه اگر بعد از اقدامات اوليه مددكاري ، احتمال سوءاستفاده و آزار مجدد كودكان توسط سرپرستان و اعضاء خانواده وجود داشته باشد ، از طريق اداره سرپرستي و مراجع قضايي در خصوص صدور حكم عدم صلاحيت سرپرستان و تحويل آن ها به اقوام و خانواده هاي صلاحيت دار و يا مراكز نگهداري پي گيري هاي لازم به عمل مي آيد .
اهداف كميته مددكاري
1.آشنا ساختن والدين با شيوه هاي تربيت صحيح و علمي فرزندان و تنوير افكار عمومي نسبت به پيامدهاي منفي تنبيه كودكان از طريق برگزاري همايش ها و جلسات آموزشي و ... ( پيشگيري اوليه ) .
2.انجام مشاوره و مصاحبه با والدين و كودكان در معرض آسيب و در صورت لزوم ارجاع آن ها به سازمان هاي رفاهي و خدماتي به منظور تأمين نيازهاي اساسي خانوده و رفع مشكلات آنان ( پيشگيري ثانويه ) .
3.مداخله به موقع مددكاران در خانواده هايي كه كودكان مورد آزار و سوء استفاده واقع مي شوند ، به منظور حمايت و مساعدت از كودكان و جلوگيري از آزار مجدد آنان ( پيشگيري ثاليثه ) .
4.ارائه گزارش كودك آزاري به رسانه هاي گروهي ، مطبوعات و نهادهايي كه در زمينه رفاه و حقوق كودكان فعاليت مي نمايند با هدف جلب توجه مسئولان به نقايص و كمبودهاي قوانين و عدم ضمانت اجرايي آن ها .
5.ارائه طرح جامع و كاربردي در جهت پيشگيري كودك آزاري به مجلس شوراي اسلامي به منظور بازنگري در قوانين به نفع كودكان
6.تأكيد بر نقش مددكاران اجتماعي در پي گيري موارد كودك آزاري ، خشونت هاي خانگي به عنوان يك الگوي كارآمد مداخله در بحران

 


مطالب مشابه :


سایت مراکز دانشگاهی

سازمان آموزش و پرورش لرستان(فيش) سايت دانش نامه علوم. موتور جستجوي كاملا




وظایف ستاد رفاهی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ارائه فيش حقوقي يا نامه از دانشگاه تبريز پشتيباني دانشگاه علوم پزشكي




دستورالعمل های اداری وکارگزینی

كارگزيني ـ فيش حقوقي تبريز ـ اصفهان و علوم پزشكي مي توانند




آگهي توزيع كارت ورود به جلسه آزمون پذيرش متقاضيان پروانه كارآموزي وكالت

لينكهاي حقوقي legal links تبريز، ميدان شهرداري اداره حقوقي دانشگاه علوم پزشكي




استخدام شرکت ملی صنایع مس ایران در سال 91

(نگهداري فيش واريزي و شماره آن مي شود كه تاييديه حقوقي را علوم پزشكي تبريز




دستور العمل های کارگزینی

این وبلاگ تقدیم به تمام ملت ایران زمین Moosaamidi نظرات شما نشانگر فعالیت ماست ××کپی با ذکر منبع




بهداشت روان

القرآن مسجد ايريلو تبريز . نشريه مجله دانشگاه علوم پزشكي و خدمات فيش حقوقي




آغاز ثبت‌نام آزمون كارشناسي پیوسته و ناپیوسته ترمی علمي كاربردي

دانشگاه علوم پزشكي اي كه توسط وزارت علوم، تحقيقات و فناوري فيش حقوقي براي




سازمان حمایت از کو دکان بی سرپرست

دانشگاه علوم پزشكي تبريز فيش حقوق به شخص حقيقي يا حقوقي اتلاق مي گردد كه بصورت




سازمان حمایت از کودکان بی سرپرست

دانشگاه علوم پزشكي تبريز فيش حقوق معاضدت هاي حقوقي ، پي گيري پرونده هاي كودك




برچسب :