راهنمای تدوین پایان نامه نویسی


دانشجوی محترم:
نوشته حاضر به شرح چگونگی سامان دهی و نحوه نگارش پايان نامه که پس از انجام مراحل عملی کار، مهمترين فعاليت در اخذ درجه علمی در مقاطع مختلف از جمله کارشناسی ارشد، دکتراي تخصصی و فوق تخصصی می باشد، پرداخته است. اين راهنما به شيوه ساده اي نگاشته شده است تا شما را در نگارش يک پايان نامه کامل راهنمايی کند، پس به شما توصيه می شود که قبل از اقدام به نگارش پايان نامه، مطالب اين راهنما را
به دقت مطالعه نماييد.
پايان نامه، حاصل نوشتاري دست آوردهاي پژوهشی دوران تحصيلی و گنجينه ماندگار اندوخته هاي علمی هر دانشجو است که بايد با دقت بسيار زياد و در قالب مشخصی نوشته شود. رعايت استانداردها در نگارش مطالب، رعايت توالی منطقی در تدوين قسمت هاي مختلف و صفحه آرائی مناسب بسيار ضروري است. در ضمن در هنگام صحافی نيز بايد قوانين مربوطه رعايت شود به طوري که پايان نامه از لحاظ ظاهري داراي نمايی زيبا و درخور باشد.
-1 هدف از تدوین پایان نامه
هدف از تدوين پايان نامه ارايه يافته هاي پژوهش، مطابق با مستندات و اصول علمی است. در پايان نامه بايد به سئوالاتی که قبلا در پرسش نامه طرح تحقيقاتی مطرح شده بود پاسخ داده شود و فرضيه هاي پژوهشی مورد بحث قرار گيرد، همچنن روش هاي انجام کار، چگونگی يافتن پاسخ ها و مستندات دقيقا مشخص شوند.
در تدوين پايان نامه توجه به اين نکته ضروري است که فردي که پايان نامه شما را بررسی می کند در صدد يافتن پاسخی براي پرسش هاي زير است:
1.       در اين تحقيق چه سؤالی مطرح شده است؟ -
2.       آيا سؤال مطرح شده، سؤال مناسبی بوده و ارزش بررسی کردن را داشته است؟ -
3.       آيا براي سئوال مطرح شده در پايان نامه، از قبل پاسخی وجود نداشته است؟ -
4.       آيا پاسخ به سؤال مطرح شده، متقاعد کننده است؟ -
5.       آيا يافته هاي پايان نامه در افزايش علم موجود نقش به سزايی داشته است؟ -
بيان روشن و واضح مسئله مطرح شده در پايان نامه، در پاسخ به سوالات بالا و اثبات اينکه انجام اين پايان نامه سهمی در افزايش دانش بشري داشته است، لازم و ضروري است. براي اثبات ارزش و تازگی اصول علمی مطرح شده، دانشجو بايد نگرشی کامل و جامع بر روي کتب، مقالات و ساير نوشته هاي موجود در مورد موضوع مطرح شده و مسائل مرتبط با آن داشته باشد و سپس با اشاره مستقيم به مراجع و نگاهی دوباره به منابع علمی موجود نشان دهد که از قبل پاسخی براي سؤال مطرح شده در پايان نامه وجود ندارد و موضوع ارزش تحقيق و بررسی را داشته است. اگر پايان نامه جواب هاي کافی در مورد سؤالات فوق را دربرندارد، می بايست در آن تجديد نظر
کرد و اصلاحات لازم را به عمل آورد.
2 ساختار عمومی پایان نامه -
ساختار عمومی پايان نامه اي که در اين مختصر ارائه گرديده، به گونه اي طرح ريزي شده که اصول کلی نوشتن بخش هاي مهم پايان نامه را برگيرد. اين ساختار عمومی براي هر پايان نامه اي می تواند مورد استفاده قرار گيرد. البته ممکن است برخی از اساتيد ساختار ديگري را ترجيح دهند، اما اجزاء اصلی در تمام پايان نامه ها مشابه می باشد.
پايان نامه نوشته اي رسمی است که هر بخش از آن بايد در جاي مناسب خود قرار گيرد و از آن در آينده به عنوان گزارش علمی استفاده خواهد شد و توسط پژوهشگران آينده که می خواهند جزئيات آنچه را شما انجام داده ايد، بدانند در کتابخانۀ دانشگاه مورد کنکاش قرار خواهد گرفت. امروزه نگهداري پايان نامه، به صورت کاملاً ديجيتالی، رايج تر است و اغلب پايان نامه ها به صورت فايل هاي PDF نيز نگهداري می شوند. به اين ترتيب است که پايان نامه با سهولت بيشتري توسط پژوهشگران سراسر دنيا مورد مطالعه قرار می گيرد. بنابراين پايان نامه را با دقت و با در نظر گرفتن اين احتمالات بنويسيد.
لازم است که اساتيد مشاور پايان نامه نيز همچون استاد راهنما، پايان نامه را با دقت مطالعه نمايند و همچنين مناسب است که از ساير اعضاي گروه بخواهيم تا بعضی بخش هاي پايان نامه را که مورد علاقه ايشان است يا با موضوع تخصص ايشان مرتبط می باشد مطالعه نمايند، زيرا ممکن است بتوانند در راستاي بهبود نحوه نگارش و بحث در خصوص يافته هاي پايان نامه کمک هاي ارزشمندي ارائه دهند. به اساتيد مشاور و ساير اساتيد بخش فقط نسخه هاي ويرايش شده را تحويل دهيد، تا موجب اتلاف وقت آنان براي تصحيح نکات دستوري، املايی و ساختاري نگرديد.
3 تهيه چهارچوب برای نوشتن پایان نامه -
هر پايان نامه شامل فصل هاي خاصی است که هر کدام از اين فصل ها به بخش هاي مختلفی تقسيم می شود، بهترين راه براي آغاز نگارش پايان نامه، تهيه چهارچوبی کامل است. براي تهيه اين چهارچوب بايد فهرستی از عناوين بخش هاي مختلف و زير مجموعه آن ها تهيه کنيد. به طوري که اين فهرست دربرگيرنده تمام مطالب و عنوان هايی باشد که در پايان نامه مطرح خواهد شد. بهتر است که کل چهار چوب تهيه شده 2 تا 5 صفحه باشد. سپس با کمک استاد راهنما اين چهار چوب را با دقت بررسی نماييد و در اين راستا دو سئوال زير را همواره مد نظر داشته باشيد:
-1 آيا در نوشتن چهارچوب، عنوان تمام مطالب ضروري ذکر شده اند و از ذکر عنوان هاي غير ضروري )مطالبی که مستقيما" با مسئله مورد بحث در ارتباط نيستند( پرهيز شده است؟ )در صورت وجود داشتن اين مطالب آنها را حذف کنيد(.
-2 آيا مطلبی از قلم افتاده است؟ )در صورت عدم اشاره به اين مطلب آن را اضافه نماييد(. بديهی است که تهيه اين چهار چوب کار نوشتن پايان نامه را نظام مند و آسان تر می کند.
4 قسمت های مختلف پایان نامه -
هر پايان نامه که به تحصيلات تکميلی ارايه می شود، شامل بخش هاي زير است:
- جلد پايان نامه به زبان فارسی
- صفحه اول پايان نامه )بسم الله الرحمن الرحيم(
- صفحه مشخصات پايان نامه به زبان فارسی  
- صفحه تقديم )اختياري(
- صفحه سپاسگزاري )اختياري(
- صفحه شرح حال )اختياري(  
- تاييديه صحت پايان نامه
- مجوز بهره برداري از پايان نامه
- خلاصه يا چکيده
- فهرست مطالب  
- فهرست جدول ها، شکل ها و نمودارها  
- فهرست نشانه هاي اختصاري )در صورت نياز(  
- فصل اول: مقدمه  
- فصل دوم: مروري بر مطالعات و تحقيقات گذشته  
- فصل سوم: مواد و روش تحقيق  
- فصل چهارم: نتايج  
- فصل پنجم: بحث و نتيجه گيري  
- فهرست منابع  
- پيوست ها )درصورت نياز(  
- چکيده به زبان انگليسی  
- صفحه مشخصات پايان نامه به زبان انگليسی  
- جلد پايان نامه به زبان انگليسی
4 1 جلد پایان نامه به زبان فارسی - -
مطالب روي جلد پايان نامه بايد مطابق قالب زير و به صورت زرکوب تنظيم شود.
دانشگاه علوم پزشكی شيراز
دانشكده ...... )نام دانشکده در اين قسمت نوشته شود(
)عنوان پايان نامه در اين قسمت نوشته شود(
توسط:
)نام دانشجو در اين قسمت نوشته شود(
جهت اخذ درجه )بر اساس مقطع تحصيلی دانشجو یكی از درجات كارشناسی
ارشد/ دكتری PhD / دكترای فوق تخصصی نوشته شود( در رشته ...... )نام رشته تحصيلی دانشجو در اين قسمت نوشته شود(
استاد راهنما:
)نام استاد/ اساتيد راهنماي پايان نامه در اين قسمت نوشته شود(
) ماه و سال دفاع ازپايان نامه به هجري شمسی در اين قسمت نوشته شود(
12
4 2 صفحه اول پایان نامه - -
شايسته است که اولين صفحه پايان نامه به نام پروردگار بی همتا مزين گردد.
13
- 4 3 - صفحه مشخصات پایان نامه به زبان فارسی
اين صفحه بيانگر شناسنامه پايان نامه است و بايد به صورت زير تنظيم گردد.
*چنانچه تعداد استاد راهنماي پايان نامه 2 نفر و استاد مشاور بيش از يک نفر باشد، در قسمت مربوطه اضافه فرمائيد. در مورد پايان نامه هاي PhD ، دو نفر استاد به عنوان داور حضور دارند که نام هر دو نفر بايد ذکر گردد.
↓ 3سانتی متر
↑ 3سانتيمتر
به نام خدا
1سطرفاصله( (
عنوان:
2سطرفاصله( (
توسط:
1سطرفاصله( (
نام دانشجو
1سطرفاصله( (
پایان نامه ارائه شده به تحصيلات تكميلی دانشگاه علوم پزشكی شيراز بعنوان بخشی از فعاليت های تحصيلی لازم برای اخذ درجه كارشناسی ارشد دكتری PhD / دكترای فوق تخصصی
1سطرفاصله( (
در رشته ی:
1سطرفاصله( (
نام رشته
1سطرفاصله( (
گروه / دانشكده
دانشگاه علوم پزشكی شيراز
شيراز ایران -
1سطرفاصله( (
ارزیابی و تصویب شده توسط*
1 نام استاد راهنما رتبه علمی گروه - - - محل امضا
2 نام استاد مشاور رتبه علمی گروه محل امضا - - -
3 نام استاد داور)نماینده تحصيلات تكميلی( رتبه علمی محل امضا - -
2سطرفاصله( (
ماه و سال دفاع
3 سانتی متر
3 سانتی متر
4 سانتی متر
14
4 4 تقدیم - -
نگارش و اضافه کردن اين صفحه به پايان نامه اختياري است. اين صفحه اختصاص به ذکر نام فرد يا افرادي داردکه پايان نامه به ايشان تقديم می شود. نحوه نگارش اين صفحه، به سليقه شخص بستگی دارد.
4 5 سپاسگزاری - -
در اين صفحه از استادان راهنما و مشاور پايان نامه، ساير همکاران، اشخاص يا موسساتی که در انجام اين پايان نامه از نظر علمی، آزمايشگاهی، تکنيکی يا مالی ياري نموده اند، بصورت رسمی سپاسگزاري می شود.
4 6 شرح حال - -
در اين صفحه دانشجو می تواند شرح حال مختصري از روند اجراي مراحل مراحل مختلف پايان نامه يا شرح حال مختصري از خود را ارائه دهد.
4 7 تایيدیه صحت پایان نامه - -
در اين صفحه دانشجو مطابق با فرم زير گواهی می کند که نتايج ارايه شده در پايان نامه، حاصل کار اوست و از هيچ منبعی و ماخذي کپی برداري نشده است.
باسمه تعالی
اينجانب ............................... دانشجوي رشته ................................... مقطع تحصيلی .......................... به شماره دانشجويی ........................ تاييد می نمايم که کليۀ نتايج اين پايان نامه، حاصل کار اينجانب و بدون هر گونه دخل و تصرف است و موارد نسخه برداري شده از آثار ديگران را با ذکر کامل مشخصات آورده ام. در صورت اثبات خلاف مندرجات فوق، به تشخيص دانشگاه مطابق با ضوابط و مقررات حاکم قانون حمايت از حقوق مولفان و مصنفان و قانون ترجمه وتکثير کتب و نشريات و آثار صوتی، ضوابط و مقررات آموزشی، پژوهشی و انضباطی ...( با اينجانب رفتار خواهد شد و حق هر گونه اعتراض در خصوص احقاق حقوق مکتسب و تشخيص و تعيين تخلف و مجازات را از خويش سلب می کنم. در ضمن، مسئوليت هرگونه پاسخگويی به اشخاص، اعم از حقيقی و حقوقی و مراجع ذي صلاح )اعم از اداري و قضايی(، بر عهدۀ خودم خواهد بود و دانشگاه هيچ مسئوليتی دراين باره نخواهد داشت.
نام ونام خانوادگی دانشجو :
امضاء و تاريخ :
4 8 مجوز بهره برداری از پایان نامه - -
در اين صفحه مطابق با فرم زير اعلام می شود که بهره برداري از پايان نامه براي نگارش مقالات يا ساير متون علمی با ذکر منبع بلامانع است، اما در موارد خاص بايد با اجازه کتبی دانشگاه صورت گيرد.
انتشار مقاله )مقالات( حاصل از نتايج به دست آمده در پايان نامه با اجازه استاد يا اساتيد راهنما صورت می گيرد.
حق برداشت
نسخه برداري )به هر روش( چه از متن کامل يا از استخراج ها، تنها با هماهنگی استاد راهنما و نويسندۀ ثبت شده و بر اساس دستورالعمل ارائه شده توسط کتابخانه مرکزي دانشگاه علوم پزشکی شيراز امکان پذير است )جزئيات از طريق کتابخانه دانشکدۀ مربوط قابل دسترسی است(. تکثير نسخه هاي بيشتر، به هر شکل از کپی هاي موجود، بر اساس اين دستورالعمل بدون اجازۀ کتبی استاد
راهنما و نويسنده، امکان پذير نيست.
مالکيت حقوق معنوي ذکر شده در اين پايان نامه، متعلق به دانشگاه علوم پزشکی شيراز است. در صورت هرگونه توافق قبلی بر خلاف اين مالکيت با شخص سوم، امکان استفادۀ بدون اجازۀ کتبی دانشگاه که شرايط چنين توافقی را تعيين می نمايد، مجاز نمی باشد. استفاده از پايان نامه در مقاله ها يا هر نوشتۀ علمی ديگري، منوط به ذکر منبع و با رعايت ضوابط انتشارات دانشگاه علوم پزشکی شيراز می باشد.
4 9 خلاصه یا چكيده - -
خلاصه هر پايان نامه خود بايد شامل بخش هاي مقدمه، اهداف، مواد و روش ها، نتايج، بحث و کلمات کليدي باشد. جملات آغازين چکيده پايان نامه بايد به گونه اي جذاب باشد تا خواننده را براي خواندن بقيه نوشته ترغيب سازد. در مقدمه بايد مسئله اي که پايان نامه به حل آن می پردازد يا اينکه آن را مورد بحث قرار می دهد، به اختصار بيان شود و به تحقيقات انجام شده قبلی در اين زمينه اشاره گردد. پس از آن، لزوم انجام اين پژوهش و هدف از انجام آن مطرح گردد. گروه بندي ها، مواد و روش ها به طور مجمل بيان شوند و خلاصه مهمترين نتايج به دست آمده عنوان گردد. در قسمت بحث بايد به طور مختصر، نتايج و يافته ها ربط داده شوند و استدلال منطقی بر اين پايه ارايه شود. در پايان لازم است که پنج واژه يا عبارت کليدي که کاملا در ارتباط با موضوع تحقيق باشد به
عنوان کلمات کليدي برگزيده و نوشته شود.
براي نگارش اين قسمت به سه نکته زير توجه شود:
-1 اگرچه خوانندگان، چکيده را پيش از ساير بخش ها مطالعه می کنند، اما بهتر است که اين
بخش پس از اتمام نگارش پايان نامه نوشته شود.
-2 پس از نگارش اين بخش مطمئن شويد که چکيده به تنهايی، کامل است و براي خواننده
معنی دار می باشد.
-3 تعداد کلمات اين بخش نبايد از 311 کلمه تجاوز کند.
4 11 فهرست مطالب - -
اين بخش شامل عنوان فصل هاي مختلف و فهرست رئوس کليه مطالب مندرج در متن پايان نامه است. مطابق نمونه زير، عناوين به ترتيب ارايه شده در متن پايان نامه، در صفحه فهرست آورده می شوند و روبروي هر عنوان، شماره صفحه اي از پايان نامه که آن عنوان يا مطلب در آن نگاشته شده است، ذکر می گردد.
در اين رابطه به نکات زير توجه شود:
-1 صفحاتی که قبل از صفحه فهرست مطالب آورده شده اند در اين فهرست ذکر نمی شوند.
-2 صفحات چکيده، فهرست مطالب، فهرست جدول ها ، شکل ها، نمودارها و عکس ها بايد با اعداد لاتين شماره گذاري شوند. ساير صفحات پايان نامه بايد با اعداد رقمی شماره گذاري شوند.
-3 شماره ها بايد در پايين صفحه و به صورت وسط چين نوشته شوند. نمونه اي از فهرست مطالب در زير آورده شده است:
فهرست مطالب
عنوان
صفحه
فهرست جدول ها................................................................................................................................................ III
فهرست شکل ها................................................................................................................................................. IV
فهرست نمودارها................................................................................................................................................. V
فهرست عکس ها............................................................................................................................................... VI
فصل اول : مقدمه................................................................................................................................................ 1
فصل دوم : مروری بر مطالعات و تحقيقات گذشته............................................................................. 11
- -2 1 تاريخچه......................................................................................................................................... 11
- -2 2 مايکوباکتريولوژي......................................................................................................................... 14
- - -2 2 1 مورفولوژي........................................................................................................................ 14
- - -2 2 2 طبقه بندي....................................................................................................................... 16
فصل سوم : مواد و روش تحقيق................................................................................................................ 45
- -3 1 کشت مايکوباکتريوم..................................................................................................................... 55
- - -3 1 1 مواد و وسايل مورد نياز................................................................................................... 57
- - -3 1 2 روش کار............................................................................................................................ 61
20
فصل چهارم : نتایج......................................................................................................................................... 65
فصل پنجم : بحث و نتيجه گيری............................................................................................................... 81
فهرست منابع............................................................................................................................................. 89
پيوست ها........................................................................................................................................................... 92
چكيده به انگليسی......................................................................................................................................... 99
صفحه مشخصات پایان نامه به انگليسی..........................................................................................................................
4 11 فهرست جدول ها، شكل ها و نمودارها - -
بايد براي جدول ها، شکل ها و نمودارهايی که در متن پايان نامه آورده شده اند، فهرست هاي جداگانه اي تهيه شود. هر فهرست شامل عنوان جدول، شکل يا نمودار است که به ترتيب ارايه شده در متن پايان نامه شماره گذاري می شوند. هر جدول، شکل يا نمودار، در متن پايان نامه، شماره اي را به خود اختصاص می دهد که اين شماره در فهرست مربوطه قبل از عنوان جدول، يا شکل و نمودار نوشته می شود. روبروي شماره و عنوان جدول، شکل يا نمودار، شماره صفحه ي مربوط در پايان نامه ذکر می شود. شماره گذاري جدول، شکل يا نمودار به اين صورت انجام می شود که اعداد اصلی و فرعی به ترتيب از چپ به راست آورده می شود. به مثال زير توجه کنيد:
- .) دومين شکل موجود در سومين فصل به اين صورت شماره گذاري می شود: )شکل 3 2
4 12 فهرست نشانه های اختصاری - -
اگر در متن پايان نامه از علامت ها يا نشانه هاي اختصاري به صورت مکرر استفاده شده است، بهتر است که براي آنها يک فهرست الفبايی تدوين شود به اين ترتيب که روبروي هر علامت اختصاري، نام کامل آن نگاشته شود.
4 13 كلياتی راجع به نحوه نگارش فصول مختلف پایان نامه - -
پايان نامه داراي پنج فصل اصلی است که شامل فصل اول مقدمه، فصل دوم مروري بر مطالعات و تحقيقات گذشته، فصل سوم مواد، وسايل و روش کار، فصل چهارم نتايج و فصل پنجم بحث و نتيجه گيري می باشد. هر فصل با يک صفحه مستقل شروع می شود که در آن شماره و عنوان فصل، مطابق نمونه زير، ذکر می گردد.
شماره فصل به فاصله 5 سطر از لبه کادر طبق الگوي زير درج می شود. )نحوه کادر بندي صفحات پايان نامه در قسمت "نحوه تنظيم صفحات پايان نامه" توضيح داده شده است(.
فصل اول
مقدمه
4 14 فصل اول: مقدمه - -
مقدمه، اولين بخش از متن اصلی پايان نامه است. در واقع، ارايه اطلاعات پيش زمينه اي در ابتداي پايان نامه ضروري است، به ويژه اگر براي درك مطلب پايان نامه، داشتن اطلاعات زمينه اي از چند مقوله مختلف لازم باشد. پس اين بخش از پايان نامه بايد حاوي اطلاعات اوليه و پيش زمينه اي باشد که در درك مطالب پايان نامه کمک کننده است. در اين بخش نبايد به توضيح واضحات پرداخته شود بلکه هدف از نگارش اين قسمت آماده کردن ذهن خوانندگان براي درك مطالب پايان نامه است. در نگارش مقدمه، همواره مطالب زير را مد نظر داشته باشيد:
-1 در مقدمه و همچنين در ساير قسمت هاي پايان نامه بايد منابع و رفرنس جملاتی که با استناد به کارهاي ديگران نوشته می شود ذکر شود. اگر جمله اي عينا نقل قول ميشود، لازم است که در گيومه گذاشته شود.
-2 مقدمه نبايد بيش از اندازه طولانی شود و بايد از توضيح بديهيات پرهيز گردد.
-3 لازم است که تقدم و تاخر مطالب در هنگام نوشتن اين بخش رعايت شود و براي هر مبحث سرفصل جداگانه اي تعريف گردد.
-4 اصل اصطلاحات خاص انگليسی که ترجمه آن ها در متن نوشتاري مورد استفاده قرار گرفته بايد به صورت زير نويس در انتهاي همان صفحه نوشته شود. نوشتن اصل انگليسی اصطلاح يا عبارت مورد نظر، تنها در اولين جايی که ترجمه آن به کار رفته است، ضروري می باشد.
-5 اگر براي يک اصطلاح خاص از يک کلمه مخفف استفاده شده، بايد در اولين باري که اين مخفف به کار برده شده است، اصل اصطلاح انگليسی به صورت زير نويس آورده شود.
4 15 فصل دوم: مروری بر مطالعات و تحقيقات گذشته - -
در اين بخش به بررسی مطالعات و تحقيقاتی که در گذشته بر روي مقوله مورد نظر انجام گرفته است، پرداخته می شود. در نوشتن اين بخش، تنها بيان تحقيقات گذشته به صورت پشت سر هم مورد نظر نيست، بلکه بايد تحقيقات مشابه دسته بندي شوند و در نهايت نتايج آنها به طوري ارايه گردند که يک جمع بندي کلی از مطلب مورد نظر را در ذهن خواننده القا نمايد. در اين بخش نظريه شخصی فرد ارايه دهنده پايان نامه ذکر نمی شود، اما روند نوشتار بايد به گونه اي باشد که نواقص کارهاي قبلی، ابهامات يا اشکالات موجود را روشن نمايد. اين بخش از پايان نامه نيز بايد با استفاده از سرفصل هاي فرعی به بخش هايی منطقی تقسيم شود.
4 15 1 هدف - - -
در پايان فصل دوم، اهداف انجام پروژه تحقيقاتی بايد عنوان شود. در اين بخش بايد با توجه به اطلاعات ارايه شده در دو بخش پيشين، هدف از انجام کار پايان نامه به وضوح شرح داده شود و سئوالاتی که در تحقيق پيش رو به آن ها پاسخ داده شده به صراحت عنوان شود. نحوه نگارش اين بخش و بيان صحيح و صريح اهداف، اهميت زيادي دارد.
4 16 فصل سوم: مواد و روش تحقيق - -
اين فصل به دو بخش مواد و روش تحقيق تقسيم می گردد. در بخش اول لازم است فهرست کليه وسايل و مواد مهم مورد استفاده در تحقيق با ذکر مشخصات آن از جمله نام کمپانی سازنده، محل ساخت و شماره کاتالوگ ارائه گردد. در بخش دوم بايد ، گروه بندي ها، روش تحقيق و تکنيک هاي مورد استفاده توضيح داده شود. در ارايه اين توضيحات به موارد زير توجه شود:
-1 بهتر است که جملات با افعال مجهول نگاشته شود.
-2 شرايط آزمايش، ويژگی نمونه هاي مورد آزمايش، نحوه گروه بندي، تعداد نمونه هاي مورد آزمايش در هر گروه و ... با دقت شرح داده شود.
-3 روش هاي انجام مطالعه، با بيان جزييات دقيق توضيح داده شود، به طوري که اگر فرد ديگري بخواهد آزمايش را تکرار کند بتواند بدون مشکل اين امر را انجام دهد.
-4 اگر روش هاي انجام آزمايش، روش هايی است که قبلا پژوهشگرانی آن ها را پايه گذاري کرده اند، ذکر تمام جزييات لازم نيست و در اين حالت بهتر است روش آزمايش به طور کلی توضيح داده شود و منبع يا منابع مربوط )رفرنس هاي مورد نظر( ذکر گردد.
-5 اگر براي بررسی جنبه هاي مختلف موضوع تحقيق، آزمايش هاي متعددي انجام شده است، لازم است که هر کدام با يک عنوان مشخص شود و شرح آزمايش مربوطه در اين قسمت آورده شود.
-6 محدوديت ها، فرضيه ها و ميزان اعتبار و قبولی آنها بيان شود.
-7 نرم افزار آماري مورد استفاده و روش هاي آماري تجزيه و تحليل داده ها ذکر شود.
4 17 فصل چهارم: نتایج - -
نتايج به دست آمده از آزمايشات بايد در اين قسمت ارايه شود. براي ارايه نتايج به موارد زير توجه شود:
-1 براي نگارش اين بخش بهتر است که از فعل هاي با زمان گذشته استفاده شود.
-2 داده ها بايد با نظمی منطقی معرفی شود و اگر بخش نتايج طولانی است و موضوعاتی گوناگونی را در بر می گيرد، بيان نتايج هر موضوع بايد به طور جداگانه انجام گردد.
-3 در اين بخش، انتخاب روش ارايه نتايج و دقت در ارايه نتايج بسيار مهم است. نتايج را می توان در جدول، با رسم نمودار يا تصوير و يا ساير روش هاي معمول ارايه کرد.
3 1 توضيحات مربوط به جداول، تصاوير و نمودارها بايد کاملا گويا باشد. – -
3 2 توضيحات مربوط به جداول بايد در بالاي جدول و توضيحات مربوط به تصاوير و - - نمودارها در زير آنها نوشته شود.
3 3 در نمودارها و جداول، ذکر واحدهاي اندازه گيري، تعداد نمونه و نشان دادن تفاوت - - هايی که از نظر آماري معنی دار هستند، با علايم مرسوم ضروري است.
-4 در اين قسمت بايد به نتايج مثبت و منفی به دست آمده اشاره شود ولی از تعبير و تفسير آنها خودداري گردد.
4 18 فصل پنجم: بحث و نتيجه گيری - -
شايد يکی از دشوارترين مراحل نگارش پايان نامه، نگارش اين بخش باشد. در اين قسمت بايد معناي يافته هاي پايان نامه بيان شود. بر اساس يافته هاي پژوهش، بحث بايد با کمک سرفصل هاي فرعی، به بخش هاي منطقی تقسيم شود. در هر کدام از اين بخشها، بحث و بررسی را بايد با ذکر حقايق اثبات شده در خصوص موضوع مورد تحقيق آغاز کرد و در چند جمله مختصر، مهمترين نتايج بدست آمده را بيان نمود، سپس بحث در مورد نتايج به دست آمده را آغاز کرد. در اينجا بايد سعی شود که نتايج با واقعيت هاي علمی موجود توجيه شود. لازم است که نتايج به دست آمده در اين پژوهش با نتايجی که ساير پژوهشگران در اين رابطه ارايه داده اند مقايسه شود. موارد مغايرت با کارهاي انجام شده قبلی ذکر شود و مورد بحث قرار گيرد )به خاطر داشته باشيد که اين بخش به هيچ وجه تکرار مطالب عنوان شده در قسمت
"بررسی مطالعات و تحقيقات گذشته" يا قسمت "نتايج" نيست(.
در بحث و بررسی بايد ارتباط ميان نتايج برقرار شود و چگونگی تعميم نتايج به ساير شرايط آزمايش عنوان گردد. در ضمن لازم است موارد استثناء در ميان الگوها و تعميم ها و دلايل احتمالی بروز استثناء شرح داده شود.
تعبير و تفسير نتايج بايد بر اساس پيش زمينه اي که در بخش مقدمه ارائه شده است، صورت پذيرد و ارتباط ميان نتايج حاصله کنونی و سؤال اصلی پايان نامه تبيين گردد. اهم موارد ديگري که در نوشتن اين بخش بايد مورد توجه قرار گيرد به شرح زير است:
-1 معمولا" چندين توضيح براي توجيه نتايج وجود دارد. توجه کنيد که تمامی آنها بايد در نظر گرفته شود و نه تنها توجيهاتی که موافق با نتايج به دست آمده از پروژه حاضر هستند. در عين حال بايد دقت شود که به هر توضيحی براي توجيه يافته ها روي آورده نشود و تنها به استدلال هاي محکم و منطقی اکتفا شود.
2 دليل، مدرك و توجيه منطقی براي تعابير و تفاسير ارايه شود. -
3 به يافته هاي جديد حاصل اين تحقيق و اهميت آن ها به وضوح اشاره شود. -
4 اکثر اوقات، نتايج منفی نيز ارزشمند هستند. اين نتايج بايد مانند نتايج مثبت تفسير شوند. -
5 در نگارش اين بخش، ذکر رفرنس هاي مرتبط در محل مناسب، ضروري است. -
4 18 1 نتيجه گيری - - -
پس از اتمام بحث بايد قسمتی تحت عنوان نتيجه گيري نوشته شود. در اين قسمت مهم ترين و اساسی ترين بيانی که از نتايج و مشاهدات به دست آمده، نگاشته می شود و با توجه به سؤال مطرح شده در پايان نامه بايد نتايجی که در راستاي انجام بحث ها و بررسی ها بدست آمده توضيح داده شود. مشاهدات و تعابير جديد به صورت خلاصه عنوان شود و به ديدگاه هاي جديدي که منجر به کار کنونی گرديده است اشاره گردد. در پايان اين بخش، معمولا توصيه ها، پيشنهادات و مواردي که براي اصلاح کار و تحقيقات آينده در نظر محقق است، عنوان می شود.
4 19 فهرست منابع - -
در بخش هاي مختلف پايان نامه، حتما" بايد به تمامی مراجع و منابع ) از جمله مقاله، کتاب، مجله، مصاحبه و ...( که در تدوين رساله مورد استفاده قرار گرفته است، اشاره شود و فهرست آنها به ترتيب اولويت بيان آنها در پايان نامه، تنظيم گردد. ارجاع دادن به يک منبع يا مرجع در صورت لزوم به دفعات متعدد در پايان هر پارگراف بلامانع است.
4 19 1 نحوه ارجاع و تنظيم فهرست منابع - - -
بهتر است که اين کار با بهره بردن از برنامه Endnote صورت پذيرد. استفاده از اين برنامه، کار نوشتن فهرست منابع را بسيار آسان و در عين حال دقيق می نمايد. در صورت استفاده از برنامه endnote يکی از روشهاي ذکر شده در زير بايد براي نگارش فهرست منابع به کار رود. در صورتی که از اين برنامه استفاده نمی شود نيز بايد قواعد زير در تدوين اين بخش رعايت گردد: چند روش معتبر و جهانی براي ارجاع به منابع مورد استفاده وجود دارد. از ميان آن ها استفاده از روش شماره ايی يا روش نام سال در تدوين پايان نامه ها توصيه می شود. بديهی است در هر پايان - نامه بايد فقط از يک روش استفاده شود.
-1 روش شماره ايی
در اين روش به هر منبع شماره اي داده می شود که از آن پس، در تمام متن براي مراجعه به منبع مورد نظر، از آن شماره استفاده می شود. در داخل متن، ذکر شماره رفرانس ها و منابع در نزديک ترين جاي ممکن الزامی است، به طوري که به درستی مشخص باشد، مطلب نوشته شده در متن پايان نامه برگرفته از کدام مرجع است. در روش شماره اي، براي دادن شماره به هر منبع می توان از يکی از دو روش زير استفاده کرد:
الف روش ترتيب ارجاع -
در اين روش، به ترتيب ورود اطلاعات در متن پايان نامه، شماره اي به منبع اطلاعاتی مورد نظر داده می شود و همان شماره ها در ليست منابع به ترتيب وارد خواهد شد.
ب روش ارجاع نام - -
در اين روش، ابتدا منابع به ترتيب فهرست الفبايی نوشته می شوند و بر اين اساس شماره اي به هر منبع اختصاص داده می شود و در هر جايی از متن که منبع مورد نظر مورد ارجاع قرار می گيرد، آن شماره ذکر می شود.
2 روش نام سال - -
در اين روش، پس از اين که مطلب برگرفته از يک منبع خاص، در متن پايان نامه نوشته شد، نام نويسنده و سال انتشار آن منبع خاص در پرانتز ذکر می شود. بايد دقت شود که بين نام نويسنده و سال انتشار يک فاصله گذارده شود. در اين روش، در قسمت فهرست ها، نام نويسندگان به ترتيب حروف الفبا وارد می شود.
)براي اطلاع از جزييات نحوه ارجاع به هر کدام از روش هاي فوق می توانيد به کتاب "نگارش مقاله در علوم زيستی" نوشته ويکتوريا مک ميلان ترجمه مهرداد زمان پور و سارا کشتگر، صفحات149 تا 155 مراجعه نماييد(.
4 19 2 آماده سازی فهرست منابع - - -
فهرست منابع شامل مشخصات کامل منابعی است که در متن به آن ها ارجاع شده است. اگر از برنامه Endnote استفاده شده باشد، فهرست منابع به راحتی تهيه شده و در دسترس است اما در غير اين صورت، در نوشتن اين قسمت دقت بسيار زيادي لازم است. در نوشتن بخش فهرست منابع رعايت روش آدرس دهی به صورتی که در زير توضيح داده شده، ضروري است.
4 19 2 1 مقاله هایی با یک نویسنده - - - -
براي نگارش مشخصات مقاله هايی که يک نويسنده دارند، بايد از يکی از قالب هاي زيرتبعيت شود. اگر در ارجاع دهی از روش شماره ايی استفاده شده باشد در تهيه فهرست منابع بايد ترتيب زير رعايت شود:
شماره رديف نام خانوادگی نويسنده حرف اول نام نويسنده. عنوان کامل مقاله. نام مجله. سال -
چاپ ; شماره مجلد: شماره صفحه.
مثال :
1- Adams MD. Mutation of a mutL homolog in hereditary colon cancer. Sciences. 1994;263:1625-1629.
اگر در ارجاع دهی از روش نام سال استفاده شده باشد، در تهيه فهرست منابع بايد ترتيب زير - رعايت شود:
شماره رديف نام خانوادگی نويسنده حرف اول نام نويسنده. سال چاپ. عنوان کامل مقاله. نام - مجله. شماره مجلد: شماره صفحه.
مثال:
1- Adams MD. 1994. Mutation of a mutL homolog in hereditary colon cancer. Sciences. 263:1625-1629.
اگر براي نام مجله، مخفف شناخته شده اي وجود دارد، بهتر است که مخفف مورد استفاده قرار گيرد و در غير اينصورت نام کامل مجله قيد گردد.
4 19 2 2 مقاله هایی با بيش از یک نویسنده - - - -
براي نگارش مشخصات منابعی که بيش از يک نويسنده دارند، بايد موارد زيردر نظر گرفته شود:
چنانچه مقاله اي دو يا سه نويسنده داشته باشد، قالب کلی ذکر شده در مورد مقاله هايی با يک نويسنده بايد رعايت شود، با اين تفاوت که نام خانوادگی و حرف اول اسم نويسندگان به همان ترتيبی که در مقاله آورده شده، ذکر گردد و بين نام هر نويسنده با نويسنده بعدي يک کاما گذاشته شود. اگر مقاله اي بيش از سه نويسنده داشته باشد، ذکر مشخصات سه نويسنده اول کافی است و پس از آن بايد در مورد منابع فارسی "، و همکاران . " و در مورد منابع انگليسی". , and et al " قيد شود.
مثال:
1- Grady WM, myeroff LL, swinler SE, and et al. Mutational inactivation of transforming growth factor beta receptor type II in microstallate stable colon cancers. Cancer Res. 1999;59:320-324.
4 19 2 3 كتاب: - - - -
قانون هاي مربوط به نويسنده و عنوان کتاب مانند مقاله است و به طور کلی بايد به صورت زير نوشته شود:
شماره رديف نام خانوادگی نويسنده حرف اول نام نويسنده. عنوان کامل کتاب. شماره - بازنگري. محل چاپ: ناشر ; سال چاپ ; شماره صفحه.
مثال:
33
1- Ganong WF. Review of medical physiology. 23th Ed. Lange Medical books: McGraw Hill; 2009; 340-347.
- تروص رد ب رظن دروم باتک لک هک ی ه نع او عجرم ن موزل دشاب هتفرگ رارق هدافتسا دروم ی هب رکذ شماره صفحه ها نيست .
در صورتی که کتاب يا مقاله اثر ترجمه باشد ذکر نام مترجم پس از نام نويسنده ضرورت دارد. - در مورد کتب مرجع، چنانچه فصل هاي مختلف آن داراي نويسنده مجزايی است می توان به هر - فصل که مورد استفاده قرار گرفته، يک شماره در قسمت مراجع اختصاص داد . مشخصات اين منبع با نام نويسنده و عنوان آن فصل شروع می شود و سپس با استفاده از کلمه In مشخصات کتاب مرجع
بعد از آن نوشته می شود.
1- Lowy AM, and Beech DJ. Oncologic surgical emergenices, In: Berger DH, Fejg BW, and Fahrman GM. The M.D. Anderson surgical oncology handbook. Little Brown: Boston; 1995; 369-91.
4 19 2 4 منابع الكترونيكی: - - - -
براي استناد به منابع الکترونيکی از قالب کلی زير پيروي شود: شماره رديف نام خانوادگی نويسنده يا نويسندگان)در صورت مشخص بودن( حرف اول نام نويسنده يا - نويسندگان. عنوان نوشتار )اگر عنوان خاصی نداشت، چشمگيرترين واژه هايی که روي صفحه می بينيد(. ] اينترنت [ . محل انتشار ; ناشر)سازمان يا کسی که مسئول انتشار يا پشتيبان مالی آن است(. تاريخ ; آدرس اينترنتی سايت
مثال:
1- Information about influenza pandemics [internet]. Centers for disease control and prevention (US); [updated 2005 Mar 8; cited 2005 Apr 11]; [about 2p.]. Avalabile from http://www.cdc.gov.flu/avian/gen-info/pandemics.htm
4 19 2 5 سایر ارجاعات: - - - -
براي نوشتن فهرست ساير ارجاعات مثل ارجاع به پايان نامه ها، مقاله هاي همآيش ها، کارهاي در دست چاپ و ..... می توان به فصل ششم کتاب "نگارش مقاله در علوم زيستی" نوشته ويکتوريا مک ميلان ترجمه مهرداد زمان پور و سارا کشتگر مراجعه نمود. در اين فصل جزييات تمام روش هاي ارجاع دهی به منابع مختلف آورده شده است.
4 21 پيوست ها - -
در اين بخش مطالبی ذکر می شود که جزو ساختار اصلی پايان نامه نيست، اما اشاره به آنها، براي بررسی و مطالعه پايان نامه توسط خواننده و متقاعد کردن هر چه بيشتر وي، لازم و ضروري است. پيوست ها می تواند شامل موارد زير باشد:
- مطالب يا اطلاعات مراجعی که به راحتی در دسترس نيستند.
- يک مقاله کليدي که ذهن خواننده را به درستی در راستاي کار پايان نامه جهت دهی کند.
- جدول هايی که بيشتر از يک يا دو صفحه باشند )محتويات اين جداول نبايد اطلاعات به دست
آمده حاصل از آزمايشهاي انجام شده در پايان نامه باشد(.
- محاسباتی که بيش از يک يا دو صفحه باشند.
- پرسشنامه اي که در طرح تحقيقاتی مورد استفاده قرار گرفته است.
- فرم رضايت نامه از بيماران که در طرح تحقيقاتی مورد استفاده قرار گرفته است.
- اصل يا پيش نويس مقاله يا مقالاتی که از طرح تحقيقی پايان نامه چاپ شده است.
- جزئياتی که مربوط به روندهاي تکميلی پايان نامه باشد.
4 21 چكيده به زبان انگليسی - -
براي نوشتن اين بخش بهتر است که متن چکيده فارسی پايان نامه به زبان انگليسی فصيح ترجمه گردد و تمام قواعد نگارش انگليسی و نوشتن چکيده در اين بخش رعايت شود.
4 22 صفحه مشخصات پایان نامه به انگليسی - -
اين صفحه شناسنامه پايان نامه به زبان انگليسی است و بايد به صورت زيرتنظيم گردد.
↓ 3سانتيمتر
4سانتيمتر

3سانتمتر

↑ 3سانتيمتر
IN THE NAME OF GOD
Title
By
(Name of the student)
THESIS
Submitted to the Graduate Studies in Partial
Fulfillment of the Requirements for the Degree
of Master of Science (Doctor of Philosophy) in:
(Field of study)
Shiraz University of Medical Sciences
Shiraz / Iran
Evaluated and approved by:
1-Name and rank of the Supervisor, Department…….Signature
2-Name and rank of the Advisor, Department ........…..Signature
3-Name and rank of the Referee, Department… .........Signature
(Month, Year)
37
4 23 جلد پایان نامه به زبان انگليسی - -
مطالب پشت جلد پايان نامه بايد مطابق قالب زير و به صورت زرکوب تنظيم شود.
آرم آرم
جمهوري اسلامی ايران دانشگاه علوم پزشکی شيراز
Shiraz University of Medical Sciences
School of …
Title
By:
(Name of the student)
For the Degree of master of Sciences/ Doctor of Philosophy/ Subspecialty in:
(Field of study)
Thesis Advisor:
(Name and Rank of the advisor)
Month and Year) )
5 شكل ها، نمودارها و جدول ها -
پس از اينکه به شرح شکل، نمودار يا جدولی در پايان نامه پرداخته شد، بايد آن شکل، نمودار يا جدول در اولين جاي ممکن آورده شود. لازم است که تمامی شکل ها، نمودارها و جدول ها به ترتيب و مستقل از هم شماره گذاري شوند و در طول متن به صورت متوالی به آنها اشاره شود. به عنوان مثال شکل شماره 1، جدول شماره 1 و .... بايد در زير شکل ها و نمودار ها و بالاي جدول ها توضيحات مناسب ذکر شود. در اين خصوص موارد زير بايد مد نظر قرار گيرد:
1 شکل ها، نمودارها و جدول ها به تنهايی و بدون هيچ شرح اضافه اي گويا و واضح باشند. -
2 واحدهاي اندازه گيري ذکر شوند. -
3 محورهاي نمودارها به درستی تعريف شوند و واحدهاي هر محور مشخص باشد. -
4 ميزان خطا بر روي نمودارها يا بر روي داده هاي جدول ها مشخص باشد. -
5 با علائم مشخصی "معنی دار بودن نتايج" نشان داده شود. -
6 داده هاي پراکنده در قالب يک جدول جمع آوري و تنظيم شوند. -
7 هماهنگی ميان داده ها و شکل ها کنترل شود. -
6 اطلاعات مهم جدول ها و شکل ها در متن بيان شوند. -
6 برنامه ریزی برای نوشتن پایان نامه -
نگارش پايان نامه بيشتر از آنچه که معمولا دانشجويان فکر می کنند، به طول می انجامد و در برنامه ريزي ها، بايد زمان حداقل 4 ماهه را براي نوشتن پايان نامه در نظر گرفت. در حقيقت نوشتن پايان نامه مستلزم صرف زمان و دقت بسيار است. براي سرعت بخشيدن به اين امر بهتر است که يک برنامه زمان بندي شده وجود داشته باشد و نوشتن پايان نامه از زمانی که به انجام آزمايشات و جمع آوري اطلاعات پرداخته می شود، آغاز گردد. در اين زمان، بهتر از هر وقت ديگري، می توان فصل مواد و روش کار را نوشت، چون تنها در اين زمان است که تمام جزييات مربوط به مراحل مختلف انجام کار به روشنی در ذهن وجود دارد. بهتر است زمانی که اطلاعات و داده ها جمع آوري شده است، جدول يا نمودار هاي مربوطه تهيه شود. اين امر به محقق کمک می کند تا تصويري ذهنی از اطلاعات بدست آورد و بتواند بر مشکلاتی که در راستاي جمع آوري اطلاعات وجود دارد فائق آيد. پس از انجام تست هاي آماري و رسم نمودارها و جداول مربوطه، بهتر است که اين اطلاعات دسته بندي شده و با ترتيبی منطقی منظم شوند. زمانی که نمودارها و جدول ها کامل شدند، بايد به نوشتن فصل " نتايج " پرداخته شود. در حين نوشتن فصل نتايج، می توان به فصل " بحث و بررسی " نيز فکر کرد. اين کار معمولا" تفريحی در نوشتن است و به محقق زمان می دهد تا به تدريج نتايج به دست آمده را در ذهن خود بررسی کرده و به دنبال توجيه علمی براي آنها باشد. يک محقق هميشه در طول انجام تحقيق از هر فرصتی براي نوشتن گزارش، تهيه پيش نويس و اقدام به نقد و بررسی کارهاي ديگران و مواردي از اين قبيل استفاده می کند.
نگارش پايان نامه با سرعت و بدون بررسی کافی، مانع از اين می شود که دانشجو بتواند از نوشته هاي خود به نحو احسن دفاع نمايد.
40
7 نكات مهمی كه باید در هنگام نگارش پایان نامه مد نظر داشت -
دانشجويان همواره بايد به اين مسئله توجه داشته باشند که خوانندگان پايان نامه چه کسانی هستند و چه اطلاعات پيش زمينه اي را در ذهن خود دارند. معمولا" آنها اطلاعات نسبی در مورد مسائل عمومی دارند و ذکر اين گونه مسائل جز زياد کردن حجم پايان نامه حاصل ديگري ندارد، پس بهتر است که تنها جزئيات مهم، مفاهيم و مضامين جديد به صورت مشخص توضيح داده شود. براي نگارش بهتر پايان نامه، دانشجو بايد تلاش کند در ذهن خود فردي واقعی را تجسم نمايد که از اطلاعات پيش زمينه اي وي آگاهی دارد و می خواهد براي وي نظريات خود را به طور مستقيم توضيح دهد. اين امر دانشجو را در تهيه و تنظيم هر چه بهتر و مفيدتر پايان نامه ياري می نمايد.
در نگارش پايان نامه، همواره به اين امر مهم توجه داشته باشيد که کار خوانندگان پايان نامه را مشکل نکنيد. سؤالات متداول در زمينه پايان نامه خود را می توانيد حدس بزنيد، بر همين اساس، با انتخاب عناوين مناسب می توانيد به راحتی پاسخ آنها را در اختيار خواننده قرار دهيد. هر چه خوانندگان مجبور باشند براي يافتن سؤال تحقيق، پاسخ آن، نتايج و دست آوردها، تلاش بيشتري نمايند پايان نامه شما نياز بيشتري به دوباره نگري و اصلاح خواهد داشت. پايان نامه شما حجم وسيعی از اطلاعات را در خود جاي داده است. با اين وجود بايد اطمينان داشته باشيد که خوانندگان پاسخ سؤالات مهم را به طور مستقيم و آشکار دريافت کرده اند. به خاطر داشته باشيد پايان نامه داستان نيست و نبايد تلاش داشته باشيد که نتايج را با ذکر تاريخ ها بيان کنيد، بلکه پايان نامه نوشته اي است که به منظور پاسخگويی به چند سؤال اساسی و مهم طرح ريزي شده است.
انتظاري که از يک پايان نامه در مقطع کارشناسی ارشد و يک پايان نامه در مقطع دکتري می رود، متفاوت است. تفاوت در شکل و فرم پايان نامه نيست بلکه در مورد اهميت و سطح دست آوردها و مسائل و سئوالات مطرح شده می باشد. پايان نامه مقطع دکتري مسائل اساسی تري را حل می نمايد و در نتيجه يافته هاي مهم تري را نيز در بردارد. سهم مشارکتی پايان نامه کارشناسی ارشد در افزايش علم بشر در حد بهبود يا بهسازي بخشی از علم، يا به کارگيري فنون و روشهاي شناخته شده معمول در يک بخش است، ولی پايان نامه دکتري بايد تاثير پر اهميت و نوآورانه اي در دانش انسان ها داشته باشد.
-8 بازنگری متن پایان نامه
در هنگام نوشتن پايان نامه و پس از اتمام آن، بايد متن نوشته شده، بازنگري شود و در هنگام بازنگري موارد زير را بايد مد نظر داشت:
1 کلمات فارسی يا انگليسی بايد با ديکته صحيح نوشته شده باشند. -
3 قواعد دستوري و نگارشی زبان فارسی يا انگليسی به طور کامل رعايت شده باشد. هر جمله بايد - ساختار صحيح داشته باشد، ميان فاعل و فعل )از نظر مفرد يا جمع بودن( هماهنگی برقرار باشد. قوانين مربوط به علامت گذاري )نقطه، کاما و ....( رعايت شود.
-1 از کامل بودن جملات اطمينان حاصل شود.
-2 از بکار بردن جملات طولانی پرهيز شود.
-3 از بکار بردن دو کلمه منفی پشت سر هم خودداري شود.
-4 از بکار بردن صفات کيفی براي توصيف مفاهيم کميت پذير خودداري شود. به عنوان مثال به
جاي عبارت " مقدار آنتی بادي زياد است " ، عبارت " مقدارآنتی بادي بيش از mg/dl 11 است " به کار برده شود.
-5 از به کار بردن علائم اختصاري غير استاندارد يا علائم اختصاري که قبلا توضيح داده نشده
اند، پرهيز شود.
9 تعداد صفحات پایان نامه -
پايان نامه بايد کامل و دقيق نوشته شود ولی در عين حال بايد از عنوان کردن مطالب غير ضروري، تکراري و نامرتبط پرهيز نمود. بهتر است که حداکثر تعداد صفحات پايان نامه 211 صفحه باشد و از اين ميان، حداکثر 31 صفحه آن به مقدمه و مروري بر مطالعات و تحقيقات گذشته اختصاص يابد.
براي اينکه تعداد صفحات پايان نامه، به حد مطلوب رسانيده شود و براي خلاصه کردن مطالب به نکات زير توجه شود:
1 تنها مطالب پيش زمينه اي ضروري و در حد نياز خواننده براي درك و فهم بهتر پايان نامه بيان - شود )نيازي به ذکر کليه مطالب عنوان شده در خصوص موضوع مورد بحث نيست(.
2 لزومی به توضيح جزء به جزء محتواي شکل ها و جدول هاي ذکر شده در متن نيست، بلکه بايد - مهمترين الگوها، اجزاء و روندهاي موجود در شکل ها و جدول ها در متن بازگو شود.
3 نتيجه گيري هايی که مستقيما" توسط مشاهدات عملی و يا نتايج بدست آمده در پايان نامه به - اثبات نمی رسند، حذف شود.
4 تعبير و تفسير و بحث هاي بی نتيجه و ناقص يا بحث هايی که به صورت فرعی با مشاهدات يا - نتايج مرتبط هستند، حذف شوند.
11 نحوه تنظيم صفحات پایان نامه -
موارد زير در تنظيم تمام صفحات پايان نامه بايد رعايت شود:
-1 حاشيه هر صفحه از بالا 3 از پائين 3 از سمت راست 4 و از سمت چپ 3 سانتی متر تنظيم شود. اين حاشيه بندي در تمام صفحات پايان نامه فارسی ثابت است.
-2 1 واحد در نظر گرفته شود. )نمونه زير( / فاصله سطرها در تمام پايان نامه 5
↓ 3 سانتيمتر
3 سانتيمتر

4 سانتيمتر

↑ 3 سانتيمتر
در هنگام نوشتن پايان نامه علاوه بر رعايت تمام موارد ذکر شده، بهتر است که ترجمه فارسی مربوط به اصطلاحات انگليسی را بنويسيد، يعنی ترجمه اي که در کتب معتبر فارسی براي آن اصطلاح انگليسی به کار رفته است. در ضمن براي اين که خواننده متن پايان نامه، به درستی منظور شما را متوجه شود، بايد عين عبارت انگليسی را به صورت


مطالب مشابه :


نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه

نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه نمونه متن شيوا و زيبا




نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه

پايان نامه. صفحه تقديم / تشكر در پايان نامه يكي از مهمترين صفحات در تمامي پايان نامه هاست




نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه

نمونه هايي از تقديم و تشكر براي صفحه تقديم پايان نامه پايان نامه هاست متن تقدیم و




آئين نگارش پايان نامه هاى کارشناسى ، کارشناسى ارشد و دکتري

هر يک از منحنى ها،‌جداول، تصاوير و يا اشکال در طــى متن پايان نامه زيبا اختصاص تقديم




آئين نگارش پايان نامه هاى کارشناسى، کارشناسى ارشد و دکتري

هر يک از منحنى ها،‌جداول، تصاوير و يا اشکال در طــى متن پايان نامه زيبا اختصاص تقديم




نحوه تهيه و نگارش پايان نامه (رساله)

نحوه تهيه و نگارش پايان نامه صفحه تقديم. و اسنادي كه در متن پايان نامه به آنها




شيوه تايپ و تنظيم صفحات کار تحقيقي

يا «شيوه نگارش پايان نامه را از کتابخانه يا تقديم و سپاسگزاري شما و با خطي زيبا ودرشت




چگونه يک نامه خوب اداري بنويسيم ؟

بودن متن نامه ويا گزارش پايان نامه ويا با تقديم سلام واحترام




راهنمای تدوین پایان نامه نویسی

ظاهري داراي نمايی زيبا و تقديم ) اختياري( متن پايان نامه از علامت ها يا نشانه




برچسب :